Papoušek přišel o hlas - aspergiloza?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2015 20:51
mon5721

XXX.XXX.211.139

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda se někdo setkal s podobným problémem jako teď já. Moje alexandra čínská přišla o hlas, místo řvaní je schopná vydávat jen takové "skřeky". Po dvou dnech se k tomu přidal další problém, když při nádechu začala sípat. Jeli jsme tedy na veterinu, rozbor krve + trusu a rentgen byl negativní a diagnoza byla aspergiloza, protože "nic jiného nezbývá". Je tedy léčená antibiotiky a antimykotiky. Ale pořád si říkám - je to opravdu tahle nemoc? Moc mě mrzí, že jsme neudělali výtěr z dýchacích cest - ale dá se tím vůbec aspergiloza stoprocentně prokázat? Dočetla jsem se, že léky proti plísni jsou zátěž pro játra, a ona je možná bere zbytečně...
Teď je papoušek přestěhovaný doma a nesípe, ale když se třeba protahuje, něco slyšet je. Myslím, že kdyby se mohla proletět ve voliéře, sípání by se vrátilo. Jinak je aktivní, vůbec se nechová nemocně, trus má normální. Občas kýchne, ale z nosu nic neteče.
Má někdo zkušenost s takovou nemocí?

1.8.2015 14:31
Ortie

XXX.XXX.210.71

Hezký den,

právě léčím patnáctiletou samici amazoňana venezuelského s touto diagnózou.
Problém s aspergilózou je ten, že se dá na 100 % diagnostikovat až při pitvě papouška - granulomy se totiž mohou vytvářet tak hluboko v dýchacích cestách (a nejen tam), že je nelze zjistit ani cíleným endoskopickým vyšetřením.
Nemoc se u naší samice projevila naprostou vyhublostí (samice nejprve jedla jako o život, následně snědla jen pár piškotů, až přestala jíst úplně), ztrátou hlasu, apatií, přestala létat, při rozrušení sípala. Její trus byl tmavě hnědý.
Nechali jsme udělat vyšetření trusu (zjistila se přítomnost gramnegativních bakterií) a opakované vyšetření krve (těžká anémie, zánět v těle).
Samici jsem zpočátku dokrmovala 4x denně Kaytee,1x denně dostávala ATB,2x denně protizánětlivé léky,4x denně Degan na podporu trávení. Do dokrmovací směsi jsem přidávala vit. C a Sangrim.
Po několika kontrolách u veterináře jsme vylučovací metodou došli k diagnóze aspergilóza, doprovázená druhotným zánětem a krvácením do trávicího traktu.
V reakci na léčbu samice začala přibírat a začala sama přijímat potravu, krvácení se podle rozboru krve zastavilo.
V současné době se samici vrátil hlas, je aktivní a všímavá, dokrmovací směs dostává už jen večer,1x denně dostává ATB, protizánětlivé léky, lék na podporu imunity a antimykotikum (nyní podávané třetí týden). Na podporu jater dostává ve směsi zrnin také semena ostropestřece.

Takže stále bojujeme, výsledek je ovšem stále velmi nejistý - tato nemoc má velice špatnou prognózu. Každopádně samice se hodně zlepšila.

... Zdá se, že u Vás se aspergilóza zachytila ještě včas, než nabrala na síle...

Doktor z hôr

2.8.2015 13:50
Doktor z hôr

XXX.XXX.101.70

Dobrý deň! V lepšom prípade by sa mohlo jednať o nachladnutie hlasiviek. Raz takto jedna moja ara prišla o hlas. Na základe odporúčania veterinára som začal podávať do vody sirup Calcium Chloratum. Hlasivky sa zahojili a ara odvedy opäť škrieka.

4.8.2015 14:15
mon5721

XXX.XXX.211.139

Ortie, děkuji za reakci. Taky si myslím, že jsme měli štěstí, vyhnuli jsme se té apatii, nechutenství atd. Papoušek už začal křičet, takže doufám, že mu léčba zabírá. Máme za sebou teprve týden. Zkusím také sehnat ten ostropestřec, játra mi dělají starost.

Prognóza - ale vyléčit se to dá, ne? Na internetu jsem se o této nemoci dočetla tolik různých věcí, že jsem z toho jelen a už to nečtu.

4.8.2015 14:22
mon5721

XXX.XXX.211.139

A moc přeju vaší amazoňance, aby se dál zlepšovala

5.8.2015 21:54
Ortie

XXX.XXX.210.158

Také jsem na internetu pátrala po nějakých konkrétních informacích o léčbě aspergilózy u ptáků a našla jsem jeden zajímavý článek, který do češtiny přeložila dr. Vaidlová: files.veterinamada.cz/200000201-4119442128/Aspergilóza.pdf
V tomto článku se píše, že když se nemoc podchytí včas, léčba možná je. U těžkých případů je ale prognóza velice špatná, nemoc je neléčitelná.
Zajímavé také je porovnání jednotlivých léků mezi sebou (účinnost, vhodnost pro daný druh, nežádoucí účinky).
Třeba Vám to pomůže udělat si představu, co aspergilóza u papouška vlastně způsobuje...

Jinak amazoňance už jsem vysadila protizánětlivé léky a dnes i ATB. Naštěstí stále jí s chutí a váhu si drží...

... snad to oba naši svěřenci zvládnou!

Přidejte reakci

Přidat smajlík