Poranění nohy-prognoza

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2015 10:54
pajez

XXX.XXX.139.173

Kočka přes pletivo poranila samičku korely, ta přišla o spodní část nohy(pahýl) a těžko se pohybuje na bidle, spíše je na zemi.Jaká je prognoza, netrápí se?, to bych ji radši...
a co chov(je to dobrá samička)udrží samce a postará se o mladé?Prosím o vaše zkušenosti
co mohu očekávat v jejím zdr.stavu... děkuji...Pavel.

Roratus

23.9.2015 11:24
Roratus

XXX.XXX.7.28

Dobrý deň! Korelke ranu vydezinfikujte a pokiaľ sa dá, dajte ju do menšej klietky. Ale iba v prípade, že sa nebude pýtať za ostatnými. Pokiaľ sa jej stav bude zhoršovať, môžete zvážiť Vami uvádzanú možnosť. Pokiaľ sa z toho korelka "vylíže", tak bude schopná naďalej odchovávať mladé. Nebolo by odveci zájsť za veterinárom, ktorý jej môže predpísať liečivo, aby sa jej do rany nedostala infekcia.

23.9.2015 14:14
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

pajez napsal(a):
Kočka přes pletivo poranila samičku korely, ta přišla o spodní část nohy(pahýl) a těžko se pohybuje na bidle, spíše je na zemi.Jaká je prognoza, netrápí se?, to bych ji radši...
a co chov(je to dobrá samička)udrží samce a postará se o mladé?Prosím o vaše zkušenosti

Jak Vám napsal roratus. Hlavně do malé klece a energeticky posílit, dal bych glukopur, pokud bere piškot nebo i do vody. Jestli přežila dva dny, zotaví se. Jestli se trápí? To je otázka času a co si kdo pod pojmem trápení představuje. Mnoho lidí se trápí a žijí.
Měl jsem jednohé samičky papoušků a astrildů a odchovávaly. Jednou měla rozela pahýl běháku, že vyčnívala holá kost. Po pár dnech, když pokožka se svalstvem zaschla jsem jí uštípl, dezinfikoval a pahýl se zacelil.
Snad mě nikdo nenapadne, že trápím zvířata bez lékařské pomoci. Ale zranění ptáků, pokud nejsou zasaženy vnitřní orgány se hojí rychle. Největší ztráty po zranění způsobule vykrvácení. Může to být rychlé. Tam je třeba rychlý zásah.

A nyní něco, co protiřečí mému výše uvedenému textu a trochu se vymyká Vaší otázce.
Ovládnou- li nás city nebo i finance, pomáháme jedinci přežít. Ptáci používají končetiny různě. Pokud to nejsou vyloženě letci, chybějící křídlo je v životě neomezuje. Chybějící běhák je z hlediska ptáka větší hendikep. Pták stojí na jedné noze, druhou si protahuje křídlo, poškrábe se na hlavičce i jinde na těle, zobák si očistí o bidlo, ale k dokonalosti mu chybí druhá končetina, atd.
Tím jsem jen chtěl říct, jak odlišný může být pohled z různých hledisek.
Největší chybou některých majitelů zvířat je, že potřeby a reakce živočicha posuzují z pohledu člověka. A to je ten největší omyl přátel zvířat.

23.9.2015 21:11
aymy

XXX.XXX.32.13

Něco ze vzpomínek z mládí v chov.kroužku.Měli jsme tam samičku andulky s pahýly bez běháků na obou nohách. Po zotavení z ní byla nejplodnější samice v hejnu. Pařila se v budce a podrbani dostala od pečlivého partnera. Takže i dobrý sameček v mnohém pomůže. Jako samec by to měla určitě méně snadné. Zvířata jsou možná houževnatější a přizpůsobivější než si mnohdy myslíme.

23.9.2015 21:22
stewe5

XXX.XXX.158.122

pajez napsal(a):

Tak ja bych se nestaral o to jestli odchova mlade ale bejt vama tak bych se zaprvé staral o to aby hned zítra bylo na voliere dvojite pletivo_to je zaklad!

24.9.2015 08:58
pajez

XXX.XXX.139.173

A.

24.9.2015 09:00
pajez

XXX.XXX.139.173

Vaše rada je sice teoreticky perfektní, ale technicky a finančně u mě neproveditelná...
(navíc jste mi na moji otázku vůbec neodpověděl...děkuji...Pavel.

24.9.2015 21:06
stewe5

XXX.XXX.158.122

pajez napsal(a):
Vaše rada je sice teoreticky perfektní, ale technicky a finančně u mě neproveditelná...
(navíc jste mi na moji otázku vůbec neodpověděl...děkuji...Pavel.

Ja vam primo odpovědět nemuzu, zadny muj papousek o nohu ještě neprisel protože mam dvojite pletivo...ale komu nenio rady...zítra můžete mit dalšího papouska bez nohy, preju vasim ptakum at mají stesti když vy jim bezpečnost nezajistite..naschledanou

Přidejte reakci

Přidat smajlík