Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2016 20:50
jozavlcek

XXX.XXX.73.208

Zdravím a mám dotaz.Pán tady na jednom tématu uvádí, že má ve volieře bambus.Přitom se v literatuře uvádí, že obsahuje jedovaté látky.Prosím, můžete to někdo vysvětlit, jak to je ve skutečnosti, zda jsou různé druhy bambusu a podobně.Děkuji za vysvětlení.Joža.

dastykat

5.3.2016 08:57
dastykat

XXX.XXX.195.189

jozavlcek napsal(a):
Zdravím a mám dotaz.Pán tady na jednom tématu uvádí, že má ve volieře bambus.Přitom se v literatuře uvádí, že obsahuje jedovaté látky.Prosím, můžete to někdo vysvětlit, jak to je ve skutečnosti, zda jsou různé druhy bambusu a podobně.Děkuji za vysvětlení.Joža.

Nestudoval jsem, ale hodně záleží pro koho jsou tyto látky jedovaté.

5.3.2016 15:17
jako001

XXX.XXX.109.93

jozavlcek napsal(a):

Mne doporucily do volier bambusy rodu fargesia, plus vkladàm clànok z netu.cize ja sa tej jedovatosti nebojim.

Většinou se opravdu uvádí, že bambusy které se na západě pěstují v kultivaci jsou jedlé. Předpokládá se ale, že projdou před pozřením varem. Tím se jedovatý kyanid neutralizuje. Zda některý druh ale obsahuje za syrova tolik kyanidu, aby se tím někdo nebo nějaké zvíře otrávilo se na 100% neví. On se tomu nikdo zatím ani příliš systematicky nevěnoval. Jediná zmínka o nějakém výzkumu v této oblasti je na stránkách INBARu tady: http://www.inbar.int/publication/txt/IN … r_No39.htm
Za ty léta co sleduji informace o bambusech jsem ale nikdy neslyšel, že by se někdo nebo nějaké zvíře otrávilo, tak snad jsou opravdu bezpečné. Zrovna u druhu Fargesia nitida, který, jak píšete pěstuje Váš otec, bych se moc nebál. Jak se uvádí slouží jako jeden z hlavních druhů, kterými se živý Panda velká a pokud vím, tak v Pražské ZOO ho zkrmují u Pandy červené.
Osobní zkušenosti s pojídáním čerstvých výhonků moc nemám. Výhonky zatím nesklízím a pojídám pouze kupované.
Díky tomu, že je kyanid hořký, tak můžete udělat vlastní test. Ochutnejte výhon a když bude příliš hořký zřejmě v něm nějaký kyanid bude.

Web uživatele.

5.3.2016 20:35
calvusca

XXX.XXX.208.12

Aj ja som objednal bambus, ale chcem vysadit vedla voliery. Stranka odkial som objednal, ponuka 5 druhov. Z tych 5 prave k rodu fargesia neni pisane o jedlosti. K ostatnim je pisane ze jedle vyhonky. Urcite pre cloveka. Nechcem robit nikomu reklamu, ale ked chcete poslem vam stranku, alebo dam sem.

5.3.2016 20:58
jako001

XXX.XXX.109.93

Ked mozete posli te mi link v ss.budem vdacny ja màm uz jeden ale aky to je druh vobec netusim.

5.3.2016 21:24
calvusca

XXX.XXX.208.12

Jako001 mate spravu. Ja som objednal bambus s jedlimi vyhonkami. Mozno dam aj papagajom ochutnat smajlík

5.3.2016 21:42
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Tady pořád někdo řeší jedovatost a nejedovatost rostlin a keřů. věřte tomu, že ptáci nejsou tak hloupí jako my lidé a jedovatých rostlin se nedotknou. Mě prorůstá do voliér jedovatý břečťan a nevšiml jsem si, že by ho někteří papoušci ozobávali, plody teď v zimě jim dávám a berou je rádi. Před lety jsem dal do voliéry i jedovatý oleandr a nikdo si ho ani nevšiml. Jen v něm hnízdily zebry.

5.3.2016 21:43
jako001

XXX.XXX.109.93

calvusca napsal(a):
Jako001 mate spravu. Ja som objednal bambus s jedlimi vyhonkami. Mozno dam aj papagajom ochutnat smajlík

Neviem podla obràzku mam druh fargesia este ma zaujal ten cierny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík