Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2016 13:01
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dobry den mam andulku od chovatele je to samecek nebo samicka? chovatel mi mel prodat samecka ale nejsem si jisty pohlavim andulky ma pry zhruba 6 tydnu a jeste bych chtel vedet za jak dlouho ji budu moct vypoustet z klece myslim v byte aby se andulka proletla predem dekuji za rady.

26.7.2016 13:33
geldek

XXX.XXX.237.193

Podle fotky jde o samečka.
Kdybyste viděla, jakou leteckou akrobacii "páchají" andulky v dostatečně veliké voliéře, pak aniž byste se ptala, věděla byste tu správnou odpověď - co možná nejvíce proletu. Vzít zrcátko!, dát jiné kreativní hračky do klece i mimo ní, co nejvíce se nyní andulákovi věnovat, co nejrychleji ochočit, abyste s ním mohla manipulovat a nemusela ho vyplašeného honit po bytě. Nejsem zastáncem metody, že si mládě má v kleci týden posedět, aby si zvyklo. Každý den je nyní pro ochočování a získáváni důvěry důležitý. Hlavně nehonit a nechytat do dlaně, jenom ho přesvědčovat na prst či otevřenou dlaň, ruku s prosem či lesknicí a trpělivost, klid a opět trpělivost. Jak se začne bát ruky, cesta k ochočení bude trnitější.

26.7.2016 13:49
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dobre dekuji za odpoved klec je v planu samozrejme za jak dlouho bych mu mohl poridit samicku kdyz ma teprve 6 tydnu?

26.7.2016 13:50
geldek

XXX.XXX.237.193

Omlouvám se, psala jsem před odpovědí do interní správy nějaké paní a nevím proč jsem si nevšimla, že zadavatel, jemuž odpovídám, není také "ženská"...

26.7.2016 14:01
geldek

XXX.XXX.237.193

zdenek50 napsal(a):
Dobre dekuji za odpoved klec je v planu samozrejme za jak dlouho bych mu mohl poridit samicku kdyz ma teprve 6 tydnu?

Až ho ochočíte tak, že s radostí bude za Vámi sám létat a sedat na rameno (ne na hlavu) a budete se s ním moci "dohodnout", že půjde třeba do klece a nebudete ho muset honit po bytě, až pak jen začněte uvažovat, jestli druhou andulku vůbec chcete. Když to bude až příští rok, nebude pozdě. Mám ochočeného anduláka, ráno odletí do voliéry, kde mezi jinými pečuje o jednu chromou samičku (nevím, kde jsem měla oči, když jsem ji koupila jako mládě s křivou páteří) a na večer si přiletí opět do bytu a je pořád stejně krotký. Dokonce i přes den učí jiné andulky vlétávat do bytu a je na to patřičně hrdý :). Z ochočené andulky má člověk radost, s neochočenou jsou jen starosti. Proto na druhou andulu nespěchejte. Zkuste ho učit i mluvit, samečkové (někteří) jsou překvapivě nadaní a učí se rychleji než žakové (mám takovou zkušenost). A rádi lidskou řeč i hudbu poslouchají.

Na fotce je právě ten ochočený andulák se svým větším přítelem ve voliéře.

26.7.2016 14:11
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Mate taky pekneho andulaka venuji mu hodne casu i mluvim na nej moc diky za info.

26.7.2016 14:12
geldek

XXX.XXX.237.193

Aha, všimla jsem si Vaší poznámky, že "klec je v plánu". Pro krotkého anduláka, který má přes den dost volna na prolet po bytě, stačí i menší cokoli, i to, co máte Ten náš vlastně vlastní klec nemá, spí v obýváku na své, ze stropu pověšené houpačce a často zalétává žakovi do stále otevřené bytové voliéry (často i s "divými" andulkami z venkovní voliéry, které naučil se nás nebát), v níž měl přes zimu i vlastní misky s krmivem. Do své klece nechodil, tak jsme ji zrušili.

26.7.2016 14:19
geldek

XXX.XXX.237.193

zdenek50 napsal(a):
Mate taky pekneho andulaka venuji mu hodne casu i mluvim na nej moc diky za info.

Dík, ale přítel tvrdí, že jsem si vybrala toho nejméně hezkého z našeho chovu. Nevadí, je milý. Ale nemluví, ten před ním zase mluvil kráááásně a dokázal mi sedět před pusou a poslouchat celé hodiny, kdybych měla čas.
Takový tajný trik - udělejte mix vážné harmonické hudby a slov, které byste ho chtěl naučit a někdy, když na něj nebudete mít čas, tak mu to z PC pusťte. Nebo jenom Váš hlas, nebo jenom hudbu (melodickou, příjemnou). Zejména, když nejste přes den doma, můžete mu pustit tiše rádio, andulky a jiné sociální papoušky nejsou zvyklé na ticho přes den. V hejnu ztichnou až po západu slunce.

26.7.2016 16:58
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Chtel bych se zeptat vydrzi andulka v zime v kleci venku pani od ktere jsem andulku kupoval rikala ze vydrzi do -15 stupnu ale moc se mi to nezda mam obavy.

26.7.2016 19:59
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Andulka mi spi na zrcatku pritom tam ma dost bidylek je to normalni?

27.7.2016 08:08
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Andulka mi spi na zrcatku pritom tam ma dost bidylek je to normalni?

Zrcátko dát pryč co nejdříve.

27.7.2016 08:42
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Z jakeho duvodu prosim?

27.7.2016 09:08
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Z jakeho duvodu prosim?

Bude na něj fixován, o zrcátku napsáno všude možně, třeba zde: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3008438/andulka-a-problem-se-zrcatkem.

27.7.2016 09:30
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Mate pravdu zrcatko jde pryc a jak je to v zime chovatelka rikala ze vydrzi az -15 stupnu tomu neverim kde je lepsi mit andulky na balkone nebo v byte ted jich mam na balkone ale na zimu je chci dat do bytu prosim poradte.

27.7.2016 10:05
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Mate pravdu zrcatko jde pryc a jak je to v zime chovatelka rikala ze vydrzi az -15 stupnu tomu neverim kde je lepsi mit andulky na balkone nebo v byte ted jich mam na balkone ale na zimu je chci dat do bytu prosim poradte.

Já bych je koncem října nebo v listopadu dala dovnitř, a ven (na balkon) pak zase třeba v dubnu. Dovnitř ale spíš tam, kde zase není tak teplo, aby pro ně přechody nebyly tak rychlé. Vzít je v listopadu, kdy je v noci trochu nad nulou, a dát je dovnitř do dvaceti stupňů není dobře.Nebo je nechat na balkoně a klec nějak zateplit. Nevím, jak to tam přesně máte.

27.7.2016 10:15
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Jo rozumim tak me napadlo vyrobit takovou krabici s polystyrenu ktera by prikryla strechu zadek a boky klece zepredu by byla bez prykriti snad by to stacilo nechtel bych aby mi zmrzla i kdyz v byte mam taky na to prostor andulka ma teprve 6 tydnu mam ji cerstve od soboty je to samecek kdy bych ji mohl zkusit v byte vypustit aby se proletl?

27.7.2016 10:25
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Jo rozumim tak me napadlo vyrobit takovou krabici s polystyrenu ktera by prikryla strechu zadek a boky klece zepredu by byla bez prykriti snad by to stacilo nechtel bych aby mi zmrzla i kdyz v byte mam taky na to prostor andulka ma teprve 6 tydnu mam ji cerstve od soboty je to samecek kdy bych ji mohl zkusit v byte vypustit aby se proletl?

Nechte ji ještě do soboty rozkoukat. O víkendu k večeru (pozdějším odpoledni) jí otevřete klec, sedněte si někde v pokoji a nedejte najevo, že vás zajímá. Uvidíte. Buď vylétne nebo ne. Pokud ne, pak klec zase zavřete a opakujte další den. Bacha na okna, je třeba mít záclony, a na zrcadla. Pokud by sedla někam a nechtěla do klece, zkusit jí na klacku, vařečce do klece přenést, když to nepůjde, počkat na tmu (zhasnout) a chytit ji a přendat do klece. Nenahánět.
Jestli teda na ni doma je místo, nechala bych jí přes zimu spíš doma, a to hlavně z toho důvodu, že na tom balkoně bude sama moc izolovaná. Pokud by byly dvě, tak pak s tím polystyrenem by to bylo ok.

27.7.2016 10:38
emill

XXX.XXX.255.2

zdenek50 napsal(a):

Dobrý den,
jestli máte andulku na ochočení, tak by jste ji měl mít doma. Pokud máte klec s andulkou na balkoně, tak ji v žádném případě nepouštějte v bytě. Je to pro ni cizí prostor. Klec by měla mít stálé místo, kde si papoušek zvykne na vás i prostor. Ven andulku bych pouštěl, až bude brát klec, jako prostor bezpečí, kam se bude sama vracet cca týden. Do té doby se jí věnujte, mluvte na ni a můžete z ruky nabízet pamlsky (piškot, kousek senegalského prosa), aby se vás a vaší ruky postupně přestala bát. Do ničeho ji nenuťte a počkejte, až sama k ruce půjde. Časem vás začne vyhledávat sama. Až si zvykne na prostor a ruch kolem, tak ji můžete občas dát na balkón, ale opět vrátit na své místo. Když bude na balkónu, tak pozor na přímé slunce.

27.7.2016 10:40
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Ano dekuji za radu taky jsem toho nazoru ze pres zimu bych ji radeji nechal v byte a cetl jsem ze andulka je ve 3 mesicich dospela coz je za 1,5 mesice uvazuji mu tam dat samicku aby mu nebylo smutno planuji to tak dejme tomu za 2,5 mesice neni to moc brzy dekuji za odpoved v profilovem obrazku je ten andulak ktereho mam jmenuje se pepik.

27.7.2016 10:46
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Asi bude lepsi kdyz bude v byte kvuli ochoceni urcite je pravda jiny prostor venku jiny uvnitr co se tyka piskotu to jsou piskoty ze zverimexu nebo muze normalni detske piskoty.

27.7.2016 16:27
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Za jak dlouho andulka vyda prvni slovicko? ucim ji mluvit nekolikrat za den.

27.7.2016 20:55
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Za jak dlouho andulka vyda prvni slovicko? ucim ji mluvit nekolikrat za den.

Nikdy jsem neučila papoušky mluvit, přesto mi mluvili vždy všichni, jak andulky, tak teď mníšci, pyrury. Prostě to odposlouchají a pak používají dle situace, což je super. Mluví i celé věty. Není to o tom, že u něj sedíte a opaakujete slova.

27.7.2016 21:04
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Aha tak dekuji za radu jedna pani mi psala ze ji uci hodiny andulku mluvit a kdyz je v praci tak ji pusti radio. nauci se mluvit oba kdyz mu dam treba za mesic samicku? je mi ho lito citim ze mu chybi andulci spolecnost.

27.7.2016 21:09
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Aha tak dekuji za radu jedna pani mi psala ze ji uci hodiny andulku mluvit a kdyz je v praci tak ji pusti radio. nauci se mluvit oba kdyz mu dam treba za mesic samicku? je mi ho lito citim ze mu chybi andulci spolecnost.

To vám nikdo neřekne. Paradoxně já o mluvení nikdy nestála, a mluvili všichni. Kupte mu samičku, a dál to neřešte. Uvidíte, jak budou spokojení a tím pádem i vy. Tak by to mělo být.

27.7.2016 21:11
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Jo zrejme to tak udelam diky za rady prominte jsem zacatecnik.

27.7.2016 21:15
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Jo zrejme to tak udelam diky za rady prominte jsem zacatecnik.

To je v pohodě, taky jsem byla před třiceti lety začátečník, taky jsem udělala spoustu chyb, ale prostě tak to je. Tak si hlavně kupte zdravou samičku od chovatele, protože dneska zdravá andulka, je penězi k nezaplacení. To myslím zcela vážně.

27.7.2016 21:18
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Samecka jsem take kupoval od chovatelky ve zverimexu bych to nekoupil neco me tam odrazuje nevim co tam kupuji jen potravu hracky a potreby.

29.7.2016 17:21
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Muze nekdo poradit 6 tydeni samecek andulky chtel jsem ho v byte vypustit klec otevrena asi pul hodiny a on se ani k dvirkum otevrenym ani nepriblizil.

29.7.2016 17:27
eli22

XXX.XXX.181.33

zdenek50 napsal(a):
Muze nekdo poradit 6 tydeni samecek andulky chtel jsem ho v byte vypustit klec otevrena asi pul hodiny a on se ani k dvirkum otevrenym ani nepriblizil.

Zavřít a otevřít zase po nějakém čase nebo druhý den. Musí si vylézt sám.

29.7.2016 17:33
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Ok diky.

30.7.2016 22:20
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dobry vecer zitra si mam jit pro andulku chci ji k sameckovi mam dotaz samecek ma sedm tydnu samicka ma 2 mesice padnou si do oka prijme ji neni to brzy? sameckovi je smutno chci mu poridit spolecnost.

30.7.2016 22:25
machlena

XXX.XXX.96.13

Jsou to mláďata, přijme ji bez problému. Ale budete mít po ochočování...budou mít jeden druhého. Ale děláte dobře... . Svůj k svému.

30.7.2016 22:30
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Co se tyka samecka neni problem s ochocovanim uz i letal v byte a to ho mam teprve tyden.

30.7.2016 22:31
zdenek50

XXX.XXX.66.155

A navic vidim ze je sameckovi smutno venku je zivy az moc.

31.7.2016 23:17
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Info pro vsecny kteri psali ze musi andulka vyletet z klece sama aby letala neni to pravda nekolik dni jsem ho jemne z klece vytah moc se nebranil samozrejme ptacek v mem pripade samecek musi mit pocit bezpeci staci si ho dat na hrudnik bricho polstar a hezky ho hladit pak vam zacne litat po pokoji ale nesmite zpanikarit co ted jak ho chytit vetsinou pujde primo k oknu na zaclonu staci neco dreveneho v prumeru bidylka volat jeho jmeno dat mu to k nozkam a verte ze vam na to vleze a muzete s nim do klece po pokoji znovu vzletne a muzete to opakovat ptackovi se to jiste zalibi druhy den mu otevrete dvirka od klece a vyletne sam a stejnym postupem ho dostanete do klece moje osobni zkusenost moji andulku mam moc rad jen bych chtel vedet kdyz hladim andulku po hrbetu tak citim na prstech nejake vrneni znamena to spokojenost andulky?

3.8.2016 12:08
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dobry den mel bych dotaz cetl jsem ze vecer andulky nevidi kdyz se rozsviti svetlo vidi normalne nebo spatne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.8.2016 12:24

IQ houpacího koně.Nebo dítě.Nebo 5 panáku.

3.8.2016 12:40

Jestli jsi školák tak se ti omlouvám ptej se dál.

3.8.2016 20:16
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Koukam ze nikdo neodpovi na dotaz.

3.8.2016 20:52
machlena

XXX.XXX.96.13

zdenek50 napsal(a):
Dobry den mel bych dotaz cetl jsem ze vecer andulky nevidi kdyz se rozsviti svetlo vidi normalne nebo spatne.

Když večer doma svítíte běžným světlem tak andulka normálně vidí. Snad jen když z úplné tmy náhle rozsvítíte tak jí chvilku trvá než se rozkouká.

3.8.2016 21:07
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dekuji moc za info.

3.8.2016 21:50
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Vcera jsem donesl vecer novou andulku po kolika dnech ji muzu otevrit dvirka a pokusit se o letani v byte diky za odpovedi.

3.8.2016 22:51
geldek

XXX.XXX.237.193

Andulky za běžného denního nebo umělého světla vidí dobře. Za šera a při slabém osvětlení, při kterém Vy ještě vidíte, ony již mají problém. Když se v šeru vyplaší, mají problém správně určit vzdálenost a bezpečně přistát.
Co se druhé andulky týče, ode mne asi již radu nečekáte, víte, že si myslím, že je to předčasné, když tu první nemáte ochočenou.
I tu druhou zvykejte co nejrychleji nejdříve na ruku a povel na nastoupení na prst. Když to zvládne tak, že ji poslechnout nedělá problém a před rukou neprchá, pak ji na prstu pomalu vytáhněte z klece. Jestli je již starší a ne tak důvěřivá, po vypuštění Vás asi čeká honička. Ve vašem případě se ji asi účastní i ta první andulka. Ale chtěl jste to risknout,...
Nezapomeňte zajistit bezpečnost chaoticky létajících andulek, aby někde nezapadly, nevrážely...

12.8.2016 09:49
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Dobry den andulka se mi casto drbe jako by ji neco kousalo nevi nekdo o nejakem pripravku postriku ktery ma rychly ucinek? dekuji za odpovedi.

12.8.2016 10:18
geldek

XXX.XXX.237.193

Arpalit neo sprej nebo rozprašovač. Neměla by se nadýchat. Osobně jsem andulky po koupi nebo odchytu těch, co přilétly na voliéru, ošetřila tak, že jsem nastříkala arpalit do trochy příjemně teplé vody v hlubší malé misce, a v tom andulku vykoupala tak, aby se nenapila.

Další možností je kapka Ivomecu na kůži mezi rozfouknuté peří za hlavičku nebo na spodní části křídla. ¨Měl by účinkovat i na vnitřní parazity.

Andulky si často probírají pírka, což ale není klasické drbání. Nevím, jestli by Ivomec zabral i na kloše, snad jo. Ale to je relativně velký, tmavě zbarvený parazit, toho lze někdy zahlédnout. Již se mi podařilo koupit andulku s tímto "černým pasažérem".

Arpalit v lékárně.
Ivomec (stačí nejmenší 2 ml množství do malé stříkačky - to je pro 1 - 2 andulky na ajajáááj - i do zásoby) za pár korun u veterináře.
Jestli máte známého, co má třeba psa, možná Arpalit bude mít doma a na těch pár kapek Vám ho půjčí. Celé balení je hrozně moc, pokud nemáte jiná zvířata ohrožena parazity v srsti..

12.8.2016 10:38
zdenek50

XXX.XXX.66.155

Bezim uz do lekarny drbe se uz od 1 dne uz to majitel musel mit v chovu diky za radu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík