Dobrý den, jakož to začínají chovatel křepelek čínských, se na Vas zkušenější obracím s prosbou. Včera se mi vylihlo první kuřátko, ale kohoutek ho zabil. Tak jsem ho dal do jiné klece a nechal jen slepičku a 11vajicek.Dnes ráno se vyklubalo 9kuratek a mají se k světu. Jena v hnízdě zůstaly dvě vajíčka a slepicka si na ně už asi hodinu nesedla. Co když ty vajicka dám do misky s vatou a pod lampu, myslíte si, že se vyklubou nebo to nemá cenu zkoušet?Děkuju za všechny odpovědi. Kubík.
Kubajz9011
napsal(a):
Dobrý den, jakož to začínají chovatel křepelek čínských, se na Vas zkušenější obracím s prosbou. Včera se mi vylihlo první kuřátko, ale kohoutek ho zabil. Tak jsem ho dal do jiné klece a nechal jen slepičku a 11vajicek.Dnes ráno se vyklubalo 9kuratek a mají se k světu. Jena v hnízdě zůstaly dvě vajíčka a slepicka si na ně už asi hodinu nesedla. Co když ty vajicka dám do misky s vatou a pod lampu, myslíte si, že se vyklubou nebo to nemá cenu zkoušet?Děkuju za všechny odpovědi. Kubík.
A jsou v nich živá kuřátka? Pokud jsou před vylíhnutím, tak když je dáte k uchu, slyšíte pípání.
Ale spíš je nechala, protože jsou špatná, oni to poznají. Samečka k nim teď nedávejte, až budou starší. Jednoho takového zabijáka jsem měla taky. Těžko se změní.
Kubajz9011
napsal(a):
To on se s ní na hnízdě střídal, ale prostě to prvni kuřátko zabil. Možná bylo nemocné, netuším. Tak jsem ho raději oddělil a teď celý den křičí a volá na slepičku. Ta se vzorně stará k malé.
Dělají to hlavně kohoutci z líhně. Já to takhle měla roky, taky se na hnízdě střídal, musela jsem číhat a jak se vylíhla kuřátka, pryč s ním. Bohužel já se zvířat jen tak nezbavuji, nemohl za to, prostě ho asi nikdo nenaučil se starat. A pak jsem ho dala zpět až tak nejdřív za 14 dní.Zkuste ho dát dříve, třeba skutečně to první bylo špatné, ale pochybuji. Až ho tam dáte, udělejte si čas a pozorujte je. Že křičí, to je normálně, bude asi i ona, to se nedá nic dělat. "Normální" kohoutek se skutečně stará a vodí kuřátka, dokonce si je rozdělejí a každý vodí skupinku. No uvidíte, jak se to vyvine.
Moc děkuji za zprávu. Obě křepelky jsou odchovany pod slepičkou, z lihne nejsou.Ale je to jejich první snuska a třeba jen neví, co a jak.Tak uvidím. Každopádně ještě pockam týden a potom ho k nim vrátím. A ty dvě vajíčka co jsou v hnízdě, tak zatím tam leží, i když slepicka chodí i do hnízda s mladýma. Asi budou pravděpodobně prázdné. Díky za názor.
papala

XXX.XXX.211.160
eli22
napsal(a):
Dělají to hlavně kohoutci z líhně. Já to takhle měla roky, taky se na hnízdě střídal, musela jsem číhat a jak se vylíhla kuřátka, pryč s ním. Bohužel já se zvířat jen tak nezbavuji, nemohl za to, prostě ho asi nikdo nenaučil se starat. A pak jsem ho dala zpět až tak nejdřív za 14 dní.Zkuste ho dát dříve, třeba skutečně to první bylo špatné, ale pochybuji. Až ho tam dáte, udělejte si čas a pozorujte je. Že křičí, to je normálně, bude asi i ona, to se nedá nic dělat. "Normální" kohoutek se skutečně stará a vodí kuřátka, dokonce si je rozdělejí a každý vodí skupinku. No uvidíte, jak se to vyvine.
S tím že to dělají kohoutci z líhně, jste trochu přestřelila. Měl jsem páry jak z líhně, tak od vlastních rodičů. Některé páry z líhně byli lepší jak od rodičů.
Kubajz9011
napsal(a):
Tak ty dvě vajíčka budou zřejmě prázdné. Počkám ještě do večera a dám je pryč. Už teď, běhají " po celé kleci jak splašené
Tak to je hezké, bacha na škvírky, protáhnou se všude . Mně se vloni stalo, že se protáhla pletivem dvě kuřátka a zmizela.Jenže to já nevěděla, bylo jich v kleci hodně, a jak běhali, nepočítala jsem je. Bylo to ve věku asi tří dnů. Podotýkám, že to bylo v září a teplo moc nebylo a lilo obden. Po čtrnácti dnech, kdy už kuřátka v kleci byla velká a opeřená, se na dvorku objevilo jedno s těch uprchlých kuřátek, skoro neopeřené, čtvrteční než sourozenci, na pokraji vyčerpání. Dala jsem ho pod lampičku na pár hodin, podala mák, nechala přes noc a v polene dala do voliéry. Za pár dní je dohnalo. Vůbec nechápu, jak a kde mohlo těch 14 dnů být ani co žralo. Hledala jsem to druhé, ale to jsem našla další týden mrtvé.
Já kolem celé klece připevnil dřevotřísku asi 15cm vysokou, ale jedno je nějaké divoké a když jsem je teď pozoroval, tak jedno mi chybělo. Sedělo asi 20cm vysoko na větvičce, které mám po stěnách klece. Jak se tam dostalo nechápu. Ale tak hlavně že se našlo. Je to nádhera se na ně dívat. Navíc já mám zlomenou nohu, takže u nich můžu sedět celý denjen přemýšlím co s tím kohoutkem, jestli ho zkusit dát mezi ně nebo ještě počkat. Za chvilku si vykrici hlas
Kubajz9011
napsal(a):
Já kolem celé klece připevnil dřevotřísku asi 15cm vysokou, ale jedno je nějaké divoké a když jsem je teď pozoroval, tak jedno mi chybělo. Sedělo asi 20cm vysoko na větvičce, které mám po stěnách klece. Jak se tam dostalo nechápu. Ale tak hlavně že se našlo. Je to nádhera se na ně dívat. Navíc já mám zlomenou nohu, takže u nich můžu sedět celý denjen přemýšlím co s tím kohoutkem, jestli ho zkusit dát mezi ně nebo ještě počkat. Za chvilku si vykrici hlas
Tak ho tam zkuste dát, ale hlídejte ho. Je to otázka vteřin, většinou je klovou rovnou do hlavičky
Teď ste mě od toho nějak odradila. To včerejší kuřátko mělo totiž jak vy říkáte hlavičku celou od krve. Teď mě napadla otázka.Momentálně tam mají misku s vajecnou michanici, senegalske proso, písek, vodu, obyčejné proso co dávám křepelkám dospělým. Je ještě něco, co bych tam těm malým, čmelákům "mohl dát?
Kubajz9011
napsal(a):
Teď ste mě od toho nějak odradila. To včerejší kuřátko mělo totiž jak vy říkáte hlavičku celou od krve. Teď mě napadla otázka.Momentálně tam mají misku s vajecnou michanici, senegalske proso, písek, vodu, obyčejné proso co dávám křepelkám dospělým. Je ještě něco, co bych tam těm malým, čmelákům "mohl dát?
Mák.
Kubajz9011
napsal(a):
Cca za týden jim dávám červy. Koupíte je v rybářských potřebách za cca 20 kč.
Honza12
napsal(a):
Cca za týden jim dávám červy. Koupíte je v rybářských potřebách za cca 20 kč.
Červy jsou super, ale pozor, aby nebyli tvrdý. Nejlepší jsou čerstvě svlečené a to je pak sranda pozorovat, jak se na ně ti prckové vrhnou. Ještě lepší jsou malé žížaly. Ta teď dávám starým.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Kubajz9011
napsal(a):
Dobrý den, mám dlouholetou zkušenost s křepelkami, dnes je již nechovám.Křepelky jsou velice agresivní i kuřátka mezi sebou, nejde ani přidat týdenní ke čtrnáctidenním, hned ta starší útočí a zabíjí ta mladší.Jestli nechcete přijít o rados, počkejte až kuřátka povyrostou a dají se odstavit, odstavte, vraťte kohoutka, jinak jak ho vrátíte všechna zabije, je to fofr a nevíte kdy ho to napadne.Není to sice tak jak si to člověk představuje, ale někdy to jinak nejde.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Kubajz9011
napsal(a):
Dobrý den.Děkuji za radu.Před chvili jsem se rozmyšlel, zda kohoutka vrátit k nim nebo ho nechat mimo do doby, než povyrostou. Takže jak říkáte vy, nedávat ho mezi ně?Ani když kuratum budou třeba tři týdny?
Nemá cenu to pokoušet, křepelek jsem každoročně odchovával stovky a vím co dovedou, člověk by tomu nevěřil, že takový krásný milý ptáček je tak krvelačný.
Nechte je samotné se slepičkou do odstavu, pak oddělte, budete z nich mít radost a kuřátka budou žít což je základ úspěchu chovatele.Ať se daří.
lumpicek
napsal(a):
Nemá cenu to pokoušet, křepelek jsem každoročně odchovával stovky a vím co dovedou, člověk by tomu nevěřil, že takový krásný milý ptáček je tak krvelačný.
Nechte je samotné se slepičkou do odstavu, pak oddělte, budete z nich mít radost a kuřátka budou žít což je základ úspěchu chovatele.Ať se daří.
Myslím, že to není pravidlo. Jak jsem psala, po nějakých 14 ti dnech jsem kohouta vrátila a bylo to ok. Zřejmě případ od případu. Teď mám kohoutka, který je výborný taťka, od prvního dne kuřátka vodí se samičkou a všichni jsou v pohodě až do dospělosti kuřat. Jakmile dospějí a jsou v hejnu, tak se samozřejmě řežou, Vyjímka je, když dospějí na zimu a jsou venku, tak se naopak vytváří valnou hromadu a hřejí se. Na jaře to je ovšem pak mazec.