Ryziovnici, chuvicky zebricky a diamantovy holoubci venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2018 01:20
redez

XXX.XXX.28.10

Byl jsem u jednoho chovatele v havlickove brode, pan tam choval tuhle drobotinu venku, bylo minus sedm a tvrdil ze je chova celorocne uz nekolik let a bez problemusmajlík ma s tim nekdo realne zkusenosti.

21.1.2018 07:41
Honza12

XXX.XXX.52.97

Známý má také celoročně venku chůvičky a zebřičky a loni při -20 mu chůvičky vyvedly mladé.

21.1.2018 18:21
dadu

XXX.XXX.61.94

Též mám zebřičky, na zimu jsem je dávala do chléva, ale při nulových teplotách mi hynuli. Teď je mám v místnosti o deseti stupních, tak snad už to bude OK.

21.1.2018 18:26
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

Zebřičky mám celoročně venku a žádný problém, žádné omrzlé prsty vše v pořádku.

21.1.2018 18:32
dadu

XXX.XXX.61.94

Omrzlé prsty neměli. Byli načepýření a vyhublí. Krmení měli dost, vodu i písek. Letos to opět začalo - 2 kusy načepýření, ani nelétali. Přestěhovala jsem je domů, kde jsou už týden a dobrý, vzpamatovali se a už jsou opět čilí. Tak jsem dala domů všechny.

21.1.2018 19:31
hzp

XXX.XXX.83.72

No a já jsem slyšel, že guldy vyvedli mladé v -35.
Ale vážně. Asi u třech dobrodruhů, váhám užít slovo chovatelů jsem venkovní chov viděl. Nikdy se mi ti ptáci, respektive jejich kondice nelíbila.

21.1.2018 20:00
lupus4

XXX.XXX.5.19

Pokud nepřisvěcujete a neprodloužíte "krmný den", tak takhle drobní ptáci hladovění od 16hod do 8hod ráno (prosinec) nedávají a jednoznačně trpí...

21.1.2018 20:25
astrild1704

XXX.XXX.50.231

Minulý rok se mi zebřičky koupali při -7st., tak že nemohli létat. Letos mi na silvestra vyvedli mladé. Kdyby jim vadila zima, tak by se nekoupali při každé výměně vody a to byli durch promočené. Budky jsem musel odstranit, jinak se při oteplení začaly pářit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.1.2018 20:29

lupus4 napsal(a):
Pokud nepřisvěcujete a neprodloužíte "krmný den", tak takhle drobní ptáci hladovění od 16hod do 8hod ráno (prosinec) nedávají a jednoznačně trpí...

...a jak je to s "krmným dnem" v přírodě?

21.1.2018 20:34
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.146.140

Holoubky diamantové, zebřičky i neofemy modrohlavé také chovám venku, když jsou v suchu a závětří tak problém není.

21.1.2018 20:51
dadu

XXX.XXX.61.94

Ve chlévě mám i slepice, takže přisvěcuji od 5,15h (6,30h) do 21 (22,30h), podle toho, jakou mám směnu v práci.

21.1.2018 21:09
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

hzp napsal(a):
Ale vážně. Asi u třech dobrodruhů, váhám užít slovo chovatelů jsem venkovní chov viděl. Nikdy se mi ti ptáci, respektive jejich kondice nelíbila.

Tak toto je vhodné téma do diskuze.
Protože jsem vše uvedené desítky let odchovával, tak reaguji.
Bylo by to na článek, který by mnozí nedočetli.Snad se o něj někdy na toto téma v tištěné FAUNĚ pokusím. Zatím heslovitě.
Země původu.
Doba chovu v Evropě.
Teplota v poměru s délkou dne, podle toho kalorická hodnota krmení.
Způsob nocování - šířka bidla, nebo v budce. Na železe prsty umrznou.
Prsty papouška a zase záleží jakého a třeba rýžovníka, abych nepoužil případ sýkory je úplně něco jiného.
Jedna zkušenost nic nedokazuje. Ale díky za ni.

22.1.2018 08:40
lupus4

XXX.XXX.82.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...a jak je to s "krmným dnem" v přírodě?

Pokuste se najít, kde zebry a holoubci žijí...

22.1.2018 08:44
HHH

XXX.XXX.251.142

Dobrý den, já leta tyto druhy také chovám celoročně venku. Když se teploty blíží nule, tak celou volieru zakryji polykarbonátem, takže tam nefouká a je tam sucho. Nicméně i tam zamrzá voda, zvlášť když třeba vloni byl asi týden, kdy byly teploty hluboko pod -10C°. I když oddělávám budky, tak některé zebřičky a holoubci staví hnízda ve větvích nebo v krmítkách. Dnes aktuálně sedí holoubci na hnízdě,1 vejce je oplozené. Rýžovníci mají v budce 6 oplozených vajec. A to přes zimu krmím pouze suchým zrním, abych tato pozdní hnízdění nepodporoval, nicméně některým to zřejmě nevadí.

22.1.2018 12:59
Alda.f

XXX.XXX.202.126

Dobrý den. Já i několik známých chová zebřičky celoročně venku, bez problémů. Holoubky a chůvicky má kamarád taky venku. Myslím si, že už spousta generací těchto druhů byla dochována v našem klimatu, tudíž nemají s celoročním venkovním odchovem problémy. Je to můj názor, a je na každém, jakým způsobem bude chovat.

22.1.2018 14:58
milanplšek

XXX.XXX.144.38

lupus4 napsal(a):

Zijou v Australii ale o tech tady neni rec. Myslim ze tito ptaci kteri jsou po mnoha generaci odchovani v evropskem klimatu uz nemaji z puvodnima australskyma ptakama nic spolecneho. Tak jak ruzne mutace vystavni typy ptaku atd. A myslim ze ty vase severeni psi taky nedavate v lete do mrazaku ale chovate je pri normalni letni evropske teplote.

22.1.2018 15:43
lupus4

XXX.XXX.75.58

milanplšek napsal(a):
Zijou v Australii ale o tech tady neni rec. Myslim ze tito ptaci kteri jsou po mnoha generaci odchovani v evropskem klimatu uz nemaji z puvodnima australskyma ptakama nic spolecneho. Tak jak ruzne mutace vystavni typy ptaku atd. A myslim ze ty vase severeni psi taky nedavate v lete do mrazaku ale chovate je pri normalni letni evropske teplote.

Nepochopil...nejde o teploty, ale o délku dne..
těch pár "chovatelů" co je mají venku je tam nemají xx generací a určitě je neselektují na časově omezené přijímání potravy,
pokud si myslíte, že je OK když zebra, či holoubek 16hod v -20 nežerou, tak lituji ty ptáky a o duševním "potenciálu" jejich majitelů si také myslím své...

Neregistrovaný uživatel

22.1.2018 18:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.1

lupus4 napsal(a):

U me uz neziji ale ziji u souseda. Obdivuji ( chovatele), kteri dovedou neco takoveho vymyslet.

22.1.2018 18:32
vegh

XXX.XXX.230.73

hzp napsal(a):

Ano odchová ale pri +35 c nie pri -35c to ani neprežije.

22.1.2018 18:52

lupus4 napsal(a):
těch pár "chovatelů" co je mají venku je tam nemají xx generací a určitě je neselektují na časově omezené přijímání potravy,
pokud si myslíte, že je OK když zebra, či holoubek 16hod v -20 nežerou, tak lituji ty ptáky a o duševním "potenciálu" jejich majitelů si také myslím své...

...a co myslíte? Forpusi také jsou z "jiných" krajin. Platí pro ně to samé, co zde píšete o zebrách a holoubcích, tedy, že trpí hladem, pokud jim není v již zmíněném prosinci prodlužován den přisvěcováním?

22.1.2018 19:38
lupus4

XXX.XXX.75.58

...a co myslíte? Forpusi také jsou z "jiných" krajin. Platí pro ně to samé, co zde píšete o zebrách a holoubcích, tedy, že trpí hladem, pokud jim není v již zmíněném prosinci prodlužován den přisvěcováním?

Co se týká r. Forpus, tak doufám, že je máte alespoň v +10,
čím drobnější ptáček, tím častěji musí "tankovat" a výdej při tvorbě (udržení) tepla je v mrazech tomu přímo úměrný
a zebřička prostě nemá tak velký žaludek ani vole aby si vytvořila dostatečnou "zásobu"
(a ani to neumí) aby nemusela 14 - 16 hod žrát a byla happy, silné kusy přežijí, ale v pohodě určitě nejsou
za mne howk.

22.1.2018 20:03

lupus4 napsal(a):

...aha, ale tady píšete..."nejde o teploty, ale o délku dne..". A jinak Forpusy chovám ne při 10 st.C, ale při 20 st. Zásadně za krátkých dnů nepřisvěcuji, ptáci se vždy přizpůsobí dennímu režimu. Právě listopadem počínaje, začnou hnízdit, mám nejvíce listopadových odchovů a nikdy se nestalo, že by nějaká mláďata, natož dospělí ptáci uhynuli. Takže ono to nebude s tím krátkým dnem, potažmo hladověním z tohoto důvodu tak "žhavé"... .

22.1.2018 20:59
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Nechápu proč se o tomto vůbec bavíte, pokud jsem chovatel tak se snažím vytvořit ptákům optimální podmínky k chovu. Pokud jsem chovatelský Mičurin, tak budu experimentovat a zkoušet kolik ptáci vydrží a nemusím se s tím nikomu chlubit, že jsem trapič.

23.1.2018 12:15
stepka

XXX.XXX.225.10

Zásadně za krátkých dnů nepřisvěcuji, ptáci se vždy přizpůsobí dennímu režimu. Právě listopadem počínaje, začnou hnízdit, mám nejvíce listopadových odchovů a nikdy se nestalo, že by nějaká mláďata, natož dospělí ptáci uhynuli. Takže ono to nebude s tím krátkým dnem, potažmo hladověním z tohoto důvodu tak "žhavé"...

tak to vaše ptáky lituju, kdybyste přisvítil, budou mladí určitě prospívat daleko lépe...
pojem welfare zvířat je vám asi neznámý
souhlasím s krkavcem i vlkem.

23.1.2018 18:08

stepka napsal(a):
Zásadně za krátkých dnů nepřisvěcuji, ptáci se vždy přizpůsobí dennímu režimu. Právě listopadem počínaje, začnou hnízdit, mám nejvíce listopadových odchovů a nikdy se nestalo, že by nějaká mláďata, natož dospělí ptáci uhynuli. Takže ono to nebude s tím krátkým dnem, potažmo hladověním z tohoto důvodu tak "žhavé"...

tak to vaše ptáky lituju, kdybyste přisvítil, budou mladí určitě prospívat daleko lépe...
pojem welfare zvířat je vám asi neznámý
souhlasím s krkavcem i vlkem.

, Váš komentář mne opravdu upřímně rozesmál...Výraz "welfare" používáte s oblibou často, jak jsem zjistil. Ale nejsem si jistý, zda jste Vy pochopila, jeho správný český význam.
A litovat můj chov...tak to opravdu nemusíte, to si můžete být zcela jistá. On bude asi přece jen "trochu" rozdíl, nutit zimující želvu k aktivitě, a odchovávat exotické ptáky v našich běžných podmínkách celoročně. A Váš "úsudek" - "kdybyste přisvítil, budou mladí určitě prospívat daleko lépe...", to je jen zavádějící a nekonkrétní "tlachání", zjevně pramenící z neznalosti podmínek.

23.1.2018 18:13
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

lupus4 napsal(a):

Doporučil bych znovu si přečíst výše uvedenou odpověď. Pořád se diskutuje o teplotě a výše uvedená odpověď jaksi mnohým uniká.
Výdej energie v zimě je vysoký. Tomu musí odpovídat kalorická hodnota potravy a též doba příjmu. U ptáků je trávení rychlé a jak je uváděno, pak v zimním dnu hladoví.
Doporučované denní dávky zrnin papouškům v LORO PARKU na Kanárských ostrovech, uváděné v našich časoposech pro nás neplatí. Ale mám dojem, že poučuji v primitivních záležitostech, které jsou všeobecně známé.
Na dokreslení dodám, že mnohé ptáky na zimu stěhuji z venkovních voliér dovnitř, kde nemám elektriku čistě z ekonomických důvodů. Výdaje na svícení jsou zanedbatelné s poloviční spotřebou krmiva během zimy. Kdo má několik exotů, ať to nečte, nechápal by to.
21.1 2018 jsem se bez odezvy k otázce vyjádřl, ale je to zde jak kafemlejnek. Mně připadá, že někteří diskutující nechápou, o co jde.
Jeden napsal, jak mu to jdou odchovy a přitom rozdíl teploty v době odchovu byl od ostatních 10° C, což je v potřebě krytí energie tělesné teploty teploty ptáka dost podstatný rozdíl.
Mně ta diskuze připadá, já o voze a ty o koze.

23.1.2018 18:27
lupus4

XXX.XXX.86.174

A Váš "úsudek" - "kdybyste přisvítil, budou mladí určitě prospívat daleko lépe...", to je jen zavádějící a nekonkrétní "tlachání", zjevně pramenící z neznalosti podmínek.

ač už jsem zde nechtěl nic psát,

ALE opravdu si myslíte, že mláďata krmená jen 8hod/den a třeba 14hod/den prospívají stejně?

souhlas se stepkou a krkavcem
definitivní howk.

23.1.2018 18:48

lupus4 napsal(a):
A Váš "úsudek" - "kdybyste přisvítil, budou mladí určitě prospívat daleko lépe...", to je jen zavádějící a nekonkrétní "tlachání", zjevně pramenící z neznalosti podmínek.

ač už jsem zde nechtěl nic psát,

ALE opravdu si myslíte, že mláďata krmená jen 8hod/den a třeba 14hod/den prospívají stejně?

souhlas se stepkou a krkavcem
definitivní howk.

Mláďata jsou, vážený, krmena rodiči i v noci a to bez ohledu na přisvěcování. Tak co se mi to zde snažíte vnutit za pochybné teorie? Naprosto stejně, jako jste nejprve výše argumentoval
teplotou, posléze jste to vyvrátil, že o teplotu nejde, ale jde o délku dne...tak kde to jsme...? . Alespoň diskutujte seriozně.

23.1.2018 19:33
lupus4

XXX.XXX.86.174

teplotou, posléze jste to vyvrátil, že o teplotu nejde, ale jde o délku dne..

šlo o obojí, ale vám zřejmě chybí schopnost vnímat čtený text

Mláďata jsou, vážený, krmena rodiči i v noci

po vylíhnutí jistě, jsou-li ve špičkách a starší, tak asi těžko - ledaže by měli rodiče čelovky

ale škoda času - sbohem

23.1.2018 19:58
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Mláďata jsou, vážený, krmena rodiči i v noci a to bez ohledu na přisvěcování. Tak co se mi to zde snažíte vnutit za pochybné teorie? Naprosto stejně, jako jste nejprve výše argumentoval
teplotou, posléze jste to vyvrátil, že o teplotu nejde, ale jde o délku dne...tak kde to jsme...? . Alespoň diskutujte seriozně.

Pane, diskutujete s lopus4, se kterým jsem měl určité kontraverze v názorech a naštval mě, ale v této otázce má pravdu a asi Vy špatně chápete význam toho, co čtete.
Znovu zopakuji jeho myšlenku, kterou nechápete. Teplota prostředí a délka dne je přímo úměrná spotřebě energie. A jestli krmí holátko v noci, tak musí mít rodič něco ve voleti.
Tak polopaticky. Eskymák jí tulení tuk, černoch prosnou kaši. Den za polárním kruhem je v zimě kolik hodin? Na rovníku 12 hodin a ještě to teplo. Tak argumentujrte a udělejte také ze mě blbce!

23.1.2018 20:09

lupus4 napsal(a):
teplotou, posléze jste to vyvrátil, že o teplotu nejde, ale jde o délku dne..

šlo o obojí, ale vám zřejmě chybí schopnost vnímat čtený text

Mláďata jsou, vážený, krmena rodiči i v noci

po vylíhnutí jistě, jsou-li ve špičkách a starší, tak asi těžko - ledaže by měli rodiče čelovky

ale škoda času - sbohem

"Nepochopil...nejde o teploty, ale o délku dne..",...to jsou Vaše slova v reakci na "milanplšek", včera v 15.43 . A ohledně krmení mláďat rodiči v noci, by jste si měl nastudovat alespoň více teorie, pokud už Vám praktické znalosti chybí. Nemusel by jste pak zlehčovat téma výsměšnými nesmysly.

23.1.2018 20:21
mikoc

XXX.XXX.59.222

"Nepochopil...nejde o teploty, ale o délku dne..",...to jsou Vaše slova v reakci na "milanplšek", včera v 15.43 . A ohledně krmení mláďat rodiči v noci, by jste si měl nastudovat alespoň více teorie, pokud už Vám praktické znalosti chybí. Nemusel by jste pak zlehčovat téma výsměšnými nesmysly.

Samozřejmě že je v noci krmí a to tak dlouho, dokud nejsou mláďata schopna bez problému vydržet do rozednění. A určitě poznají, kdy to tak je.:D.

23.1.2018 20:40
lupus4

XXX.XXX.86.174

mikoc napsal(a):
Samozřejmě že je v noci krmí a to tak dlouho, dokud nejsou mláďata schopna bez problému vydržet do rozednění. A určitě poznají, kdy to tak je.:D.

Jasně, a je úplně jedno, jestli je noc 6,8 nebo 12,14 hod dlouhá...

A určitě poznají, kdy to tak je

takže si rodiče narvou volata pro 6 mladejch do bezvědomí, páč v půlce prosince to musí vydržet od 16 :00 do 7:45, páč "chovatel" zásadně nesvítí...

bože, co sem chodí "za materiál"

23.1.2018 21:09
mikoc

XXX.XXX.59.222

lupus4 napsal(a):
Jasně, a je úplně jedno, jestli je noc 6,8 nebo 12,14 hod dlouhá...

A určitě poznají, kdy to tak je

takže si rodiče narvou volata pro 6 mladejch do bezvědomí, páč v půlce prosince to musí vydržet od 16 :00 do 7:45, páč "chovatel" zásadně nesvítí...

bože, co sem chodí "za materiál"

No jak jsem si prošel tuhle diskuzi, tak jako zvláštní materiál mě přijdete vy, ale jinak nic ve zlém.Já ty papoušíčky taky odchovávám bez přisvěcování v zimě a musím souhlasit, že naprosto bez problémů. A nemyslím si, že když njim budu přisvěcovat, tak budu mít kvalitnější odchov, kvalitnější už totiž nelze...zřejmě mi budete opakovat jako ostatním diskutujícím, jak trpí, ale to si opravdu nemyslím. A to narvání volat, jak píšete, nechávám zásadně na nich.

Přidejte reakci

Přidat smajlík