Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2019 11:00
fridass

XXX.XXX.20.117

Dobrý den ,chtěl bych se pouze zeptat zda jste taky zpozorovali velký úbytek Kosů černých. Po čas zimy bylo všude vidět mnoho těhle ptáků,letošní zimu jsem u nás ještě neviděl jednoho kosa.Vždy létali na zimolez atd. atd. letos nikde.Děkuji F

19.1.2019 11:39
opal88

XXX.XXX.197.223

Zdravím. U nás ich ešte niekolko kusov lieta, ale o dosť menej ako vlani.
Počas minulého leta a jesene som ich našiel asi 5 -6 kusov uhynutých. Bol tu na iFaune aj príspevok, že sú citlivý na neaký vírus alebo trpia neakou chorobou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2019 12:01

Nevím jak ve zbytku republiky ale na severní Moravě konkrétně v Třinci je poměrně prekosovano a to už tak nejméně tři roky spíš pozoruji úbytek sykorek jiricek vrabcu

19.1.2019 13:23

fridass napsal(a):
Dobrý den ,chtěl bych se pouze zeptat zda jste taky zpozorovali velký úbytek Kosů černých. Po čas zimy bylo všude vidět mnoho těhle ptáků,letošní zimu jsem u nás ještě neviděl jednoho kosa.Vždy létali na zimolez atd. atd. letos nikde.Děkuji F

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2699201-kosy-v-cesku-opravdu-zabiji-africky-virus-usutu-potvrdili-vedci

19.1.2019 14:33
massena

XXX.XXX.168.191

U nás tj Plzeň sever určitě kosi ubyli , ale přece jenom to není tak zlé jak to vypadalo. V současné době chodí k nám na zahradu 5 kosíků, dvě samice a tři samci. Na podzim a na začátku zimy nebyl vidět žádný, Žádného uhynulého jsme nenašli ale jsou u nás silně přemnožené straky, tak asi se na tom úbytku silně podílely.

19.1.2019 14:51
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

na zimu někteří kosi odlétají i trochu níž a proto bych teď o úbytku nepsal. Např v Alžíru je střílí na polévku tak se nesmíte divit, že je jich při návratu méně než při odletu. Největší škodná jsou u nás ve městech sojky a ochranáři.

19.1.2019 17:15
takjak

XXX.XXX.21.4

V minulých letech celkem hojný druh. Pozoroval jsem, že kosi byli celkem jednoduchá kořist pro krahujce. Letos na krmítku ani jeden kus.

19.1.2019 17:31

corvuscorax napsal(a):
na zimu někteří kosi odlétají i trochu níž a proto bych teď o úbytku nepsal. Např v Alžíru je střílí na polévku tak se nesmíte divit, že je jich při návratu méně než při odletu. Největší škodná jsou u nás ve městech sojky a ochranáři.

Nejde o zimu, já jsem minulý rok našla uhynulých kosů několik a nebylo to jen proto, že nový pes je prase a najde je i ve vysoké trávě. "Normálně" člověk nevidí mrtvého ptáka jak je rok dlouhej a najednou skoro furt. Plus o zahradu se dělily dva páry. Starej kos co zpíval na střeše teda zmizel už předminulý rok a to teritorium zabrali drozdi a v roce 2017 tři kosí hnízda všechna vybraly straky. Ale v roce 2018 nikdo ani nehnízdil a ze všech kosů zůstala jediná kosí samice.

19.1.2019 18:17
chovatel 70

XXX.XXX.131.125

V roce 2018 dvě špačí budky neobsazeny, poprvé po cca 20 letech. V minulosti vždy vyvedeno dvoje potomstvo.

19.1.2019 20:33
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Jistě kosi truchu zmizeli. Mně by to tolik nevadilo, zase se vzpamatují, ale těší mě to, že si toho mnozí lidé všimnou.

Před pár roky to postihlo zvonky, psalo se o tom jako o krmítkové nemoci. Odkazy na fundované odpovědi na této diskuzi byly zveřejněny. Nálezy mrtvolek hovoří asi pro virus, ale jinak se dlouhodobě podepisují na likvidaci nejen kosů straky, krahujci, v době hnízdění kuny a kočky.
Letos zůstaly jeřabiny na stromech, dokonce i jablka. I kvíčaly se v hejnech neobjevily.
Když se podívám 40 let zpět tak kosů v zahradách v zimě nebylo, kvíčala byl zase jen zimní host a zázrakem jsem našel hnízdo s vajíčky. Ona se ta příroda mění.Přišly z jihu nové druhy, mizí vlaštovky, jiřičky. Do velkoměst přišly z lesů sojky atd. Mně spíš vadí, že zmizeli zvonohlíci, konopky,hýlové, nevím proč v posledních letech zmizely i invaze čížků a čečetek, Pěnic,sedmihlásků a budníčků je jak šafránu, Nemyslím si, že by je v jižní Evropě jedli, jak bylo od 18. století zvykem.
O změněném obhospodařování krajiny se ví, o změně péče o okolí sídel též. Umělé květiny už se zažily, myslím, že místo sekaných trávníků kolem domů přijdou umělé. Tam už steně nebude kos nic pohledávat, Hlavně,že vinaři nemohou střelit do špačků, musí je prvně spočítat jestli je hejno opravdu veliké. To máme pružné zákony a vyhlášky. Špačka rozvezl člověl po celém světě, Italové se mohou s těch hejn jako mraky zbláznit a my řešíme regulovaný odstřel a EU, které má nyní jiné starosti, bude stanovovat invazní druhy papoušků, které by se nesměly chovat, aby nezamořily naši přírodu a třeba alexandři nevytlačili z dutin špačky. Nevím, co by na to řekl Švejk. Asi, že na lidi musí bejt přísnost, jinak by lezli po stromech.

19.1.2019 20:45

jo, zvonky dostihla trichimonóza, několik let jich nebylo. teď už mi jích zase chodí na krmítka hejna. to samé stehlíci a vrabci, taky to byla velká vzácnost a už létají hejna.

ale letos nepřiletěl ani jeden hýl. taky dlask chodí jenom jeden, bylo jich víc. zvonohlíků minulý rok bylo slušné hejnko, teď se objevilo pět kusů. Minulý rok přiletěl taky mlynařík a čečetka, ale to byla velká novinka a letos se to neopakuje.

sojku jsem už taky neviděla pěkně dlouho, to spíš straky. taky se někam odstěhovali strakapoudi a zelená žluna, která chodila kopat díry v trávníku na mravence, ale myslím si, že tu spíš plaší Nora.

20.1.2019 10:08
chovatel 70

XXX.XXX.131.125

Také skřivana již druhým rokem nebylo vidět, hlavně slyšet.

20.1.2019 10:50
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

takjak napsal(a):
V minulých letech celkem hojný druh. Pozoroval jsem, že kosi byli celkem jednoduchá kořist pro krahujce. Letos na krmítku ani jeden kus.

Zdravím
U nás je to stejné,krahujcům tu svědčí,já již do krmítka nedávám,co tam přilétlo,stalo se jejich kořistí.Nejhorší je,že se nebojí lidí a loví přímo vedle Vás.Několikrát zaútočil na voliéru metr ode mne. Stojíme před vol. a on vletí mezi nás,skoro jsem ho zašlápl.
Když zvednete hlavu,další létá okolo. Poslední léta je to horší a horší. U sousedů v létě serval z balkonu klec s andulkou. Kosa jsem již dlouho neviděl jen peří.

20.1.2019 19:48
parrotsfan@seznam.cz

XXX.XXX.165.143

Dobrý den, u nás máme kosů spoustu, včera jsem jich viděl 6 najednou, když ozobávali na sadě jablka. Doufám, že to tak zůstane i nadále. Ten jeho krásný zpěv každý letní večer ve štítě domu by mi hodně chyběl. Jinak krahujců tu máme také dost sousedům loví křepelky a mě doráží na voliéry, prevít.

Přidejte reakci

Přidat smajlík