Zajímaly by mě konkrétní klimatické podmínky chovu papoušků ve venkovních voliérách. Proto mě napadlo udělat zde anketu, kde bychom (zájemci) vyplnili základní info o našem chovném zařízení a kde se nachází. Protože ono zima v Krkonoších je úplně jiná, než zima v Polabí a právě toto mě dost zajímá. To, že Austrálie vydrží naši zimu je sice hezké tvrzení, ale pokud mi to vykládá chovatel z Hodonína, tak pro mě - člověka z Jizerek - to není úplně směrodatné. Já letos začínám a dávám do ankety první data.
Voliéra 1 - venkovní s pletivovou střechou 5x3x2 s vnitřním nevytápěným dřevěným záletem 2,5x2x2
Zde chovám vždy po páru: neoféma modrohlavá, papoušek nádherný, papoušek horský, rosela pestrá. Voliéra bude v době toku rosel rozdělena na dvě části (má dvě výletová okna).
Voliéra 2 - zastřešená, otevřená z jedné a 3/4 strany 2,8x1,8x2
Připraveno na droboť případně odstavení mladých nebo jednoho páru v chovu.
Místo, klimatické podmínky: jižní podhůří Jizerských hor, nadmořská výška 520 m n. m., v zimě běžně 1m a více sněhu, není výjimkou mráz kolem -20°C.
Ivoslav

XXX.XXX.8.172
Tohle by mě taky zajímalo.
Já mám pro radost jednu celoroční voliérku, 4-2-1m, pod střechou a pletivo jen z jedné strany. V ní chovám zpěváky, horáky a andulky. Litoměřicko, 300 metrů nad mořem, sníh tu moc nebývá, poslední zimy bez sněhu.
Jižní Morava, Hodonínsko 192 m.n.m, voliery kryté 1m vlnitým plechem, zbytek zakrytý stínící sítí, bok krytý lexanem. Osazenstvo 90% austrálie, mnich šedý. Sníh posledních 10 let velmi málo, teploty v zimě - 7°C. V domku eklektus a karmínový, přitápění přímotopem, když je teplota nad nulou, tak přes den ve venkovní volieře na 2-3 hodiny. V extrémních mrazech všechny voliery přikrývám plachtou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

My chováme andulky, korely, pap.horské, červenokřídlé, královské a nádherné + alexandry velké, čínské a černohlavé. Plus aymary pruhované,.
Výška všech voliér je 2m. Andulky mají jen vnitřní voliéru 2x1m, korely voliéra 2x2m - ze 2 stran plné, ostatní velká austrálie je po párech - voliéry 4x1m, horští to mají 4x2 m, ti jsou teď 3 páry. (z toho 2m dřevěný zálet a 1m výletu je polykarbonát). Alexové čínští a velcí mají voliéry taky 4x1 m - dřevěný zálet 1m + na střeše pak ještě 1 m polykarbonát. Alexové černohlaví mají voliéru 3x2 metry, kryté 2 metry - 2x1 metr mají dřevěný zálet. Tu ještě nemám nafocenou, manžel ji dodělal před týdnem. Tam máme v plánu přidat ještě 2 páry vousáčů. A aymary máme 3 páry - po páru v bednovkách.
Bydlíme v Brdech, jsme nějakých 460 m.n.m, hodně nám tu prší. Zimy poslední 2 roky mírné - vloni téměř bez sněhu.
Kokr
napsal(a):
Jižní Morava, Hodonínsko 192 m.n.m, voliery kryté 1m vlnitým plechem, zbytek zakrytý stínící sítí, bok krytý lexanem. Osazenstvo 90% austrálie, mnich šedý. Sníh posledních 10 let velmi málo, teploty v zimě - 7°C. V domku eklektus a karmínový, přitápění přímotopem, když je teplota nad nulou, tak přes den ve venkovní volieře na 2-3 hodiny. V extrémních mrazech všechny voliery přikrývám plachtou.
Moc pěkné! Ty vaše zimy vám závidím, my v Jizerkách jsme na tom hůř :) Jinak fotky zasněžených voliér se mi opravdu líbí.
napsal(a):
My chováme andulky, korely, pap.horské, červenokřídlé, královské a nádherné + alexandry velké, čínské a černohlavé. Plus aymary pruhované,.
Výška všech voliér je 2m. Andulky mají jen vnitřní voliéru 2x1m, korely voliéra 2x2m - ze 2 stran plné, ostatní velká austrálie je po párech - voliéry 4x1m, horští to mají 4x2 m, ti jsou teď 3 páry. (z toho 2m dřevěný zálet a 1m výletu je polykarbonát). Alexové čínští a velcí mají voliéry taky 4x1 m - dřevěný zálet 1m + na střeše pak ještě 1 m polykarbonát. Alexové černohlaví mají voliéru 3x2 metry, kryté 2 metry - 2x1 metr mají dřevěný zálet. Tu ještě nemám nafocenou, manžel ji dodělal před týdnem. Tam máme v plánu přidat ještě 2 páry vousáčů. A aymary máme 3 páry - po páru v bednovkách.
Bydlíme v Brdech, jsme nějakých 460 m.n.m, hodně nám tu prší. Zimy poslední 2 roky mírné - vloni téměř bez sněhu.
Krása! Brdy bych viděl srovnatelné s Jizerkami. Zaujali mě u vás v popisku u fotek ty morčata. Chápu to, že je máte s papoušky společně? To se mi líbí a vůbec mě to nenapadlo jako možnost. S kým je máte a co na to papoušci říkají? Nebo spíš na začátku říkali? Pravda je, že u mě jsou určitě občasnými hosty myši, takže papoušci mají taky přízemní společnost.

ZBzH
napsal(a):
Krása! Brdy bych viděl srovnatelné s Jizerkami. Zaujali mě u vás v popisku u fotek ty morčata. Chápu to, že je máte s papoušky společně? To se mi líbí a vůbec mě to nenapadlo jako možnost. S kým je máte a co na to papoušci říkají? Nebo spíš na začátku říkali? Pravda je, že u mě jsou určitě občasnými hosty myši, takže papoušci mají taky přízemní společnost.
Chovám cuye (obří morčata, v dospělosti cca 1,5-2 kg i víc), mám i divoká morčata (nyní už jen 2 kluky, ti mají v dospělosti kolem 700-800g) a 2 klasicky velké holky jen na mazlika (těmi jsem začínala, ty mají obě 800g).
Všichni bydlí po výbězích u Pap.kralovských (cuy kluci), Pap.cervenokridlych (divoká morčata) a Pap.nadhernymi (cuy holky + klasický velké holky). Dřív, když jich bylo více, byli u pod horskými, tam teď běhá zakrslá beránka (králík). :) Jeden rok jsem cuye měla od jara do podzimu pod alexandry, pak se dodělali pro austrálii a dala jsem je do vnitřních výběhu. Mají tak výběhy 2x1m, což jim vyhovuje.
Snáší se skvěle - co hodí papoušci dolů, dojí morčata. Naopak papoušci se nebojí zaletět k nim dolů. Denně je u nich dole pravidelně královská - chodí mezi cuy kluky jakoby nic a ochutnává jim zeleninu, co kdyby dostali něco lepšího než ona. :D Krade jim občas i kvetoucí stvoly sena, apod. Až budu na PC zkusím dohledat fotky, už se mi jí povedlo s nimi vyfotit. :) Ona je celkově hrozně oprsklá - občas mi sedá na rameno či hlavu.
Vlastně tento nápad jsem zkusila už u našich, kdy jsem měla jen andulky ve voliéře 3x3m a pod nimi běhala 3 morčata a zakrslý králík. A andulky j běžně létaly dolů na zeleninu i zelené. :) Tak jsem ani moc žádné problémy nečekala. :)

ZBzH
napsal(a):
pommovi
Přijde mi to jako geniální nápad! Krásná symbióza. Kamarád měl cuye k jídlu v Peru v Andách. Předpokládám, že vy je na maso nemáte :)
Jo, je sranda je spolu pozorovat. :)
Ne ne, já je chovám s PP - většina jde dál do chovu nebo na mazly. I když už mám i odchov u pána, který je na maso chová. Ale toho mého odchovance nesní, tak dobrý. Jako těch chovů na maso je v ČR víc, jen se tím moc lidí nechlubí. Přece jen morče je u nás brané
po léta jako mazlík. A spoustu lidí to odsuzuje. Ale já to beru tak, že je to původem jateční zvíře, proto se šlechtilo tak velké. A jak říká s úsměvem manžel - kdyby přišel hlad, víme koho sníme.
napsal(a):
Jo, je sranda je spolu pozorovat. :)
Ne ne, já je chovám s PP - většina jde dál do chovu nebo na mazly. I když už mám i odchov u pána, který je na maso chová. Ale toho mého odchovance nesní, tak dobrý. Jako těch chovů na maso je v ČR víc, jen se tím moc lidí nechlubí. Přece jen morče je u nás brané
po léta jako mazlík. A spoustu lidí to odsuzuje. Ale já to beru tak, že je to původem jateční zvíře, proto se šlechtilo tak velké. A jak říká s úsměvem manžel - kdyby přišel hlad, víme koho sníme.
Zdravý střízlivý názor

ZBzH
napsal(a):
Tak to je velká paráda!
Díky. :)
Někde bych měla mít i video, jak chodila přímo mezi kluky a vybírala si ze zeleného květy pampelišek, ale nemůžu ho dohledat. :(

lada3
napsal(a):
A to mate ty morcata venku celorocne?
Oni jsou jen v těch vnitřních záletech. Ven přímo nemůžou. ;) Je to vlastně taková větší králíkárna. Na zimu jen navíc dostávají domečky a kupu sena. Jsou takhle zvyklí odmala, takže mají pořádné kožíšky.

Zjistila jsem, že fotím často morčata a papoušky zvlášť, tak to ještě nafotím a doplním. Tady aspoň video morčecích holek - pusťte si zvuk, mají baštu s papouším kecáním.
a pár fotek našich opeřenců, přece jen jsme na papoušcích ;)
Jižní Morava okolí Mikulova. Zimy mírně. Jaro vesměs žádné. Hned léto. Sníh jsem viděl v telce nebo mrazáku. Letos cervenokridly dvakrát mladé. Myslím že by potřebovaly trochu vymrznout. Zalety zděné 1.5mvenek 4.5m.Voda nezamrza. Netopim. Někdy mě případne že je jim lépe v zimě jak v těch vedrech.
napsal(a):
Zjistila jsem, že fotím často morčata a papoušky zvlášť, tak to ještě nafotím a doplním. Tady aspoň video morčecích holek - pusťte si zvuk, mají baštu s papouším kecáním.
a pár fotek našich opeřenců, přece jen jsme na papoušcích ;)
To je paráda!
danica1971
napsal(a):
Jižní Morava okolí Mikulova. Zimy mírně. Jaro vesměs žádné. Hned léto. Sníh jsem viděl v telce nebo mrazáku. Letos cervenokridly dvakrát mladé. Myslím že by potřebovaly trochu vymrznout. Zalety zděné 1.5mvenek 4.5m.Voda nezamrza. Netopim. Někdy mě případne že je jim lépe v zimě jak v těch vedrech.
Zajímavý postřeh, doufám, že u mě té zimy nebudou mít moc.