Vaše klimatické podmínky pro chov papoušků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2020 11:19
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Zajímaly by mě konkrétní klimatické podmínky chovu papoušků ve venkovních voliérách. Proto mě napadlo udělat zde anketu, kde bychom (zájemci) vyplnili základní info o našem chovném zařízení a kde se nachází. Protože ono zima v Krkonoších je úplně jiná, než zima v Polabí a právě toto mě dost zajímá. To, že Austrálie vydrží naši zimu je sice hezké tvrzení, ale pokud mi to vykládá chovatel z Hodonína, tak pro mě - člověka z Jizerek - to není úplně směrodatné. Já letos začínám a dávám do ankety první data.

Voliéra 1 - venkovní s pletivovou střechou 5x3x2 s vnitřním nevytápěným dřevěným záletem 2,5x2x2
Zde chovám vždy po páru: neoféma modrohlavá, papoušek nádherný, papoušek horský, rosela pestrá. Voliéra bude v době toku rosel rozdělena na dvě části (má dvě výletová okna).

Voliéra 2 - zastřešená, otevřená z jedné a 3/4 strany 2,8x1,8x2
Připraveno na droboť případně odstavení mladých nebo jednoho páru v chovu.

Místo, klimatické podmínky: jižní podhůří Jizerských hor, nadmořská výška 520 m n. m., v zimě běžně 1m a více sněhu, není výjimkou mráz kolem -20°C.

Ivoslav

16.9.2020 14:05
Ivoslav

XXX.XXX.8.172

Tohle by mě taky zajímalo.
Já mám pro radost jednu celoroční voliérku, 4-2-1m, pod střechou a pletivo jen z jedné strany. V ní chovám zpěváky, horáky a andulky. Litoměřicko, 300 metrů nad mořem, sníh tu moc nebývá, poslední zimy bez sněhu.

16.9.2020 17:47
Kokr

XXX.XXX.85.112

Jižní Morava, Hodonínsko 192 m.n.m, voliery kryté 1m vlnitým plechem, zbytek zakrytý stínící sítí, bok krytý lexanem. Osazenstvo 90% austrálie, mnich šedý. Sníh posledních 10 let velmi málo, teploty v zimě - 7°C. V domku eklektus a karmínový, přitápění přímotopem, když je teplota nad nulou, tak přes den ve venkovní volieře na 2-3 hodiny. V extrémních mrazech všechny voliery přikrývám plachtou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.9.2020 18:20

My chováme andulky, korely, pap.horské, červenokřídlé, královské a nádherné + alexandry velké, čínské a černohlavé. Plus aymary pruhované,.

Výška všech voliér je 2m. Andulky mají jen vnitřní voliéru 2x1m, korely voliéra 2x2m - ze 2 stran plné, ostatní velká austrálie je po párech - voliéry 4x1m, horští to mají 4x2 m, ti jsou teď 3 páry. (z toho 2m dřevěný zálet a 1m výletu je polykarbonát). Alexové čínští a velcí mají voliéry taky 4x1 m - dřevěný zálet 1m + na střeše pak ještě 1 m polykarbonát. Alexové černohlaví mají voliéru 3x2 metry, kryté 2 metry - 2x1 metr mají dřevěný zálet. Tu ještě nemám nafocenou, manžel ji dodělal před týdnem. Tam máme v plánu přidat ještě 2 páry vousáčů. A aymary máme 3 páry - po páru v bednovkách.

Bydlíme v Brdech, jsme nějakých 460 m.n.m, hodně nám tu prší. Zimy poslední 2 roky mírné - vloni téměř bez sněhu.

16.9.2020 22:49
ZBzH

XXX.XXX.217.155

Kokr napsal(a):
Jižní Morava, Hodonínsko 192 m.n.m, voliery kryté 1m vlnitým plechem, zbytek zakrytý stínící sítí, bok krytý lexanem. Osazenstvo 90% austrálie, mnich šedý. Sníh posledních 10 let velmi málo, teploty v zimě - 7°C. V domku eklektus a karmínový, přitápění přímotopem, když je teplota nad nulou, tak přes den ve venkovní volieře na 2-3 hodiny. V extrémních mrazech všechny voliery přikrývám plachtou.

Moc pěkné! Ty vaše zimy vám závidím, my v Jizerkách jsme na tom hůř :) Jinak fotky zasněžených voliér se mi opravdu líbí.

16.9.2020 22:53
ZBzH

XXX.XXX.217.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
My chováme andulky, korely, pap.horské, červenokřídlé, královské a nádherné + alexandry velké, čínské a černohlavé. Plus aymary pruhované,.

Výška všech voliér je 2m. Andulky mají jen vnitřní voliéru 2x1m, korely voliéra 2x2m - ze 2 stran plné, ostatní velká austrálie je po párech - voliéry 4x1m, horští to mají 4x2 m, ti jsou teď 3 páry. (z toho 2m dřevěný zálet a 1m výletu je polykarbonát). Alexové čínští a velcí mají voliéry taky 4x1 m - dřevěný zálet 1m + na střeše pak ještě 1 m polykarbonát. Alexové černohlaví mají voliéru 3x2 metry, kryté 2 metry - 2x1 metr mají dřevěný zálet. Tu ještě nemám nafocenou, manžel ji dodělal před týdnem. Tam máme v plánu přidat ještě 2 páry vousáčů. A aymary máme 3 páry - po páru v bednovkách.

Bydlíme v Brdech, jsme nějakých 460 m.n.m, hodně nám tu prší. Zimy poslední 2 roky mírné - vloni téměř bez sněhu.

Krása! Brdy bych viděl srovnatelné s Jizerkami. Zaujali mě u vás v popisku u fotek ty morčata. Chápu to, že je máte s papoušky společně? To se mi líbí a vůbec mě to nenapadlo jako možnost. S kým je máte a co na to papoušci říkají? Nebo spíš na začátku říkali? Pravda je, že u mě jsou určitě občasnými hosty myši, takže papoušci mají taky přízemní společnost.

17.9.2020 06:55
Kokr

XXX.XXX.85.112

ZBzH napsal(a):
Moc pěkné! Ty vaše zimy vám závidím, my v Jizerkách jsme na tom hůř :) Jinak fotky zasněžených voliér se mi opravdu líbí.

Ten sníh vydržel jen jeden den, rychle jsem to vyfotil, abych měl památku. Zimy jsou na blátě.

17.9.2020 09:07

ZBzH napsal(a):
Krása! Brdy bych viděl srovnatelné s Jizerkami. Zaujali mě u vás v popisku u fotek ty morčata. Chápu to, že je máte s papoušky společně? To se mi líbí a vůbec mě to nenapadlo jako možnost. S kým je máte a co na to papoušci říkají? Nebo spíš na začátku říkali? Pravda je, že u mě jsou určitě občasnými hosty myši, takže papoušci mají taky přízemní společnost.

Chovám cuye (obří morčata, v dospělosti cca 1,5-2 kg i víc), mám i divoká morčata (nyní už jen 2 kluky, ti mají v dospělosti kolem 700-800g) a 2 klasicky velké holky jen na mazlika (těmi jsem začínala, ty mají obě 800g).

Všichni bydlí po výbězích u Pap.kralovských (cuy kluci), Pap.cervenokridlych (divoká morčata) a Pap.nadhernymi (cuy holky + klasický velké holky). Dřív, když jich bylo více, byli u pod horskými, tam teď běhá zakrslá beránka (králík). :) Jeden rok jsem cuye měla od jara do podzimu pod alexandry, pak se dodělali pro austrálii a dala jsem je do vnitřních výběhu. Mají tak výběhy 2x1m, což jim vyhovuje.

Snáší se skvěle - co hodí papoušci dolů, dojí morčata. Naopak papoušci se nebojí zaletět k nim dolů. Denně je u nich dole pravidelně královská - chodí mezi cuy kluky jakoby nic a ochutnává jim zeleninu, co kdyby dostali něco lepšího než ona. :D Krade jim občas i kvetoucí stvoly sena, apod. Až budu na PC zkusím dohledat fotky, už se mi jí povedlo s nimi vyfotit. :) Ona je celkově hrozně oprsklá - občas mi sedá na rameno či hlavu.

Vlastně tento nápad jsem zkusila už u našich, kdy jsem měla jen andulky ve voliéře 3x3m a pod nimi běhala 3 morčata a zakrslý králík. A andulky j běžně létaly dolů na zeleninu i zelené. :) Tak jsem ani moc žádné problémy nečekala. :)

17.9.2020 09:43
ZBzH

XXX.XXX.8.172

pommovi

Přijde mi to jako geniální nápad! Krásná symbióza. Kamarád měl cuye k jídlu v Peru v Andách. Předpokládám, že vy je na maso nemáte :)

17.9.2020 10:10

ZBzH napsal(a):
pommovi

Přijde mi to jako geniální nápad! Krásná symbióza. Kamarád měl cuye k jídlu v Peru v Andách. Předpokládám, že vy je na maso nemáte :)

Jo, je sranda je spolu pozorovat. :)

Ne ne, já je chovám s PP - většina jde dál do chovu nebo na mazly. I když už mám i odchov u pána, který je na maso chová. Ale toho mého odchovance nesní, tak dobrý. Jako těch chovů na maso je v ČR víc, jen se tím moc lidí nechlubí. Přece jen morče je u nás brané
po léta jako mazlík. A spoustu lidí to odsuzuje. Ale já to beru tak, že je to původem jateční zvíře, proto se šlechtilo tak velké. A jak říká s úsměvem manžel - kdyby přišel hlad, víme koho sníme.

17.9.2020 10:29
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Jo, je sranda je spolu pozorovat. :)

Ne ne, já je chovám s PP - většina jde dál do chovu nebo na mazly. I když už mám i odchov u pána, který je na maso chová. Ale toho mého odchovance nesní, tak dobrý. Jako těch chovů na maso je v ČR víc, jen se tím moc lidí nechlubí. Přece jen morče je u nás brané
po léta jako mazlík. A spoustu lidí to odsuzuje. Ale já to beru tak, že je to původem jateční zvíře, proto se šlechtilo tak velké. A jak říká s úsměvem manžel - kdyby přišel hlad, víme koho sníme.

Zdravý střízlivý názor

17.9.2020 17:24

Tak už jsem tu fotku našla. :)

17.9.2020 21:52
ZBzH

XXX.XXX.217.155

Tak už jsem tu fotku našla. :)

Tak to je velká paráda!

17.9.2020 21:57

ZBzH napsal(a):
Tak to je velká paráda!

Díky. :)

Někde bych měla mít i video, jak chodila přímo mezi kluky a vybírala si ze zeleného květy pampelišek, ale nemůžu ho dohledat. :(

18.9.2020 08:34
lada3

XXX.XXX.58.3

A to mate ty morcata venku celorocne?

18.9.2020 08:49

lada3 napsal(a):
A to mate ty morcata venku celorocne?

Oni jsou jen v těch vnitřních záletech. Ven přímo nemůžou. ;) Je to vlastně taková větší králíkárna. Na zimu jen navíc dostávají domečky a kupu sena. Jsou takhle zvyklí odmala, takže mají pořádné kožíšky.

18.9.2020 17:40

Zjistila jsem, že fotím často morčata a papoušky zvlášť, tak to ještě nafotím a doplním. Tady aspoň video morčecích holek - pusťte si zvuk, mají baštu s papouším kecáním.

a pár fotek našich opeřenců, přece jen jsme na papoušcích ;)

18.9.2020 19:20
danica1971

XXX.XXX.34.238

Jižní Morava okolí Mikulova. Zimy mírně. Jaro vesměs žádné. Hned léto. Sníh jsem viděl v telce nebo mrazáku. Letos cervenokridly dvakrát mladé. Myslím že by potřebovaly trochu vymrznout. Zalety zděné 1.5mvenek 4.5m.Voda nezamrza. Netopim. Někdy mě případne že je jim lépe v zimě jak v těch vedrech.

19.9.2020 21:55
ZBzH

XXX.XXX.189.13

Zjistila jsem, že fotím často morčata a papoušky zvlášť, tak to ještě nafotím a doplním. Tady aspoň video morčecích holek - pusťte si zvuk, mají baštu s papouším kecáním.

a pár fotek našich opeřenců, přece jen jsme na papoušcích ;)

To je paráda!

19.9.2020 21:56
ZBzH

XXX.XXX.189.13

danica1971 napsal(a):
Jižní Morava okolí Mikulova. Zimy mírně. Jaro vesměs žádné. Hned léto. Sníh jsem viděl v telce nebo mrazáku. Letos cervenokridly dvakrát mladé. Myslím že by potřebovaly trochu vymrznout. Zalety zděné 1.5mvenek 4.5m.Voda nezamrza. Netopim. Někdy mě případne že je jim lépe v zimě jak v těch vedrech.

Zajímavý postřeh, doufám, že u mě té zimy nebudou mít moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík