Zdravím všechny,
Dnes jsem vyhodil vejce od dvou párů aranting. Ze šesti vajec šest oplozených, ale vylíhlo se pouze jedno. Ve všech zbývajících po rozbití plně vyvinutá mláďata.
Trochu přemýšlím o vlhkosti, ale počasí nebylo zas tak horké v době kdy se měli mláďata líhnout.
Oba páry hnízdily poprvé. Mládě které se jediné vylíhlo krásně prospívá.
Nepotkalo někoho něco podobného?
Každá rozumná řada vítána.
Děkuji.
Ladamusa
napsal(a):
Zdravím všechny,
Dnes jsem vyhodil vejce od dvou párů aranting. Ze šesti vajec šest oplozených, ale vylíhlo se pouze jedno. Ve všech zbývajících po rozbití plně vyvinutá mláďata.
Trochu přemýšlím o vlhkosti, ale počasí nebylo zas tak horké v době kdy se měli mláďata líhnout.
Oba páry hnízdily poprvé. Mládě které se jediné vylíhlo krásně prospívá.
Nepotkalo někoho něco podobného?
Každá rozumná řada vítána.
Děkuji.
Já mám úplně stejný problém. Chovám převážně austrálii a mníšky šedé. Vejce jsem zavezl i k veterináři a ten mi taky řekl, že je to problém s vlhkostí. Vajíčka rozbila a zhodnotila váček, pak mi sdělila, že tam není infekce. Nevím jak to dokázala určit.? Přitom ve voliery pravidelně kropím.
Každý rok je to stejné, někdo si stěžuje, že má nehorší sezonu co kdy zažil a jiní si naopak libují.
No a k úhynům mláďat ve vejcích před líhnutím ... určitě nechat udělat rozbor těch vajec s mláďaty. Často se to svádí na vlhkost, ale problém bývá nakonec někde jinde a ta pitva je to nejjednodušší co můžete udělat. Pokud se potvrdí např. bakterie tak ptáky přeléčíte a máte klid, jinak můžete dokola zkoušet různé zlepšováky a rady a zbytečně přicházet o snůšky a tím pádem celou hnízdní sezonu.