Ahoj všem, máme cca týdení jehňata s nějakým očním problémem. Jsou čilá, dobře pijí a jinak asi nestrádají ale několika se na oku udělala nejprve bílá skvrna, která časem zčervená (tak během dvou dnů). Fotka je trochu rozmazaná ale je to na ní vidět. Je zvláštní, že tím trpí jen světlejší jehňata. Tmavá ač chovaná ve stejných choulech a na stejné pastvě to nemají a mezi světlými taky jen některá a některá to mají v obou očích a některá jen v jednom. Nevíte někdo o co by mohlo jít? Vet má podezření na "Keratoconjuctivitis infectiosa" což je infekční onemocnění rohovky a spojivky u telat ale u ovcí o tom ještě neslyšel. Nasadili jsme oční Garsone. Víc si nevíme rady.
Jj vet má asi pravdu pogúglite infekčná keratokonjuktivitída(pinkeye). Keď sa to včas lieči, rýchlo to ustúpi ale pri zanedbaní môže aj oslepnúť na postihnuté oko.
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=394251&title=infek%E8n%ED+z%E1n%ECt+rohovky+a+spojivky+skotu&s_lang=2
ale u kôz a oviec to spôsobuje najčastejšie Chlamydia psittaci ovis a Mycoplasma conjunctivae.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tuháčková
napsal(a):
Ahoj všem, máme cca týdení jehňata s nějakým očním problémem. Jsou čilá, dobře pijí a jinak asi nestrádají ale několika se na oku udělala nejprve bílá skvrna, která časem zčervená (tak během dvou dnů). Fotka je trochu rozmazaná ale je to na ní vidět. Je zvláštní, že tím trpí jen světlejší jehňata. Tmavá ač chovaná ve stejných choulech a na stejné pastvě to nemají a mezi světlými taky jen některá a některá to mají v obou očích a některá jen v jednom. Nevíte někdo o co by mohlo jít? Vet má podezření na "Keratoconjuctivitis infectiosa" což je infekční onemocnění rohovky a spojivky u telat ale u ovcí o tom ještě neslyšel. Nasadili jsme oční Garsone. Víc si nevíme rady.
A barvili jste to fluoresceinem? rohovka je teda pěkně jetá. a pokud je poškozená, tak do takového oka nesmí NIKDY přijít kapky s kortikosteroidy, což jsou třeba ty garasone. to zvíře může taky přijít o oko.
Možná něco o těch kortiko... vyčtete i tady
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3047949/ovce-ma-zalepene-oci-cim-osetrit#a3049061.
Taky se nám to občas objevuje, zpravidla druhý, třetí den po narození jehňat, takže to připisuji nějaké nečistotě, která se dostane do oka při porodu, jehňata taky než se naučí pít, tak oblézají a podlézají ovci ze všech možných stran, takže ani není podle mě nic zvláštního, že se do oka něco dostane, na radu našeho veterináře používám tetra-deltu, může to znít divně, lék na záněty mléčné žlázy do oka, ale mám vyzkoušeno a funguje daleko lépe než všelijaké speciální oční kapky, pokud si toho člověk všimne včas, kdy je oko pouze vlhké a jen bílý povlak, tak stačí jednou, dvakrát namazat a je po problému.
Kortikoidů jsem se právě bála (po svojí vlastní zkušenosti). V tom garasone je jen betadina a gentamicin. Uvidim zítra. Dokoupím Ophtal a othalmoseptonex tady taky nějakej mám. Problém bude spíš je pochytat Mluvila jsem ještě s dlouholetou chovatelkou ovcí a ta to viděla spíš jen na podráždění oka a možné poranění z toho jak pijou a odírají se o neostříhanou vlnu matek. Je to děs s těma chorobama, je to jako s malejma dětma
Děkuji vám všem moc za rady. Je super co všechno se tu člověk dozví.

tuháčková
napsal(a):
Kortikoidů jsem se právě bála (po svojí vlastní zkušenosti). V tom garasone je jen betadina a gentamicin. Uvidim zítra. Dokoupím Ophtal a othalmoseptonex tady taky nějakej mám. Problém bude spíš je pochytat Mluvila jsem ještě s dlouholetou chovatelkou ovcí a ta to viděla spíš jen na podráždění oka a možné poranění z toho jak pijou a odírají se o neostříhanou vlnu matek. Je to děs s těma chorobama, je to jako s malejma dětma
Děkuji vám všem moc za rady. Je super co všechno se tu člověk dozví.
Houby betadina. betametazon jsou kortikosteroidy.

tuháčková
napsal(a):
Ahaaaa ten Vet je fakt pako ještě mi řiká no to je bezva ta betadinka v tom to vyčistí. Fakt moooc díky. Snad není pozdě. Namazala jsem to zatim jen jednou. Zítra na to vezmu ten septonex a koupim Opthal.
Takovýhle hnus už jen ophtalem nezvládnete. chce to antibiotika, ale bez přidaných kortikoidů. dávám ciplox nebo tobrex. a k tomu umělé slzy nebo ophtalmo-azulen, pod vrstvou masti se to lépe hojí. samozřejmě i antibiotika mohou být v masti, ale ty do oka nedáváte tak často, aby byla rohovka neustále krytá. ono to pak to zvíře i míň bolí, když je rohovka pořád zapatlaná.

Jinak jestli si o tom troufám něco myslet podle popisu a rozmazané fotky, myslím si, že se jedná o mechanické poškození oka. O seno nebo tak. Mají to jen na jednom oku, že?
dakva

XXX.XXX.133.15
Dobrý den,
tyhle potíže míváme u jehňat docela často, zejména u jedinců hůře očištěných matkou. Zatím jsme vždy vše zvládli bez pomoci farmak.Existuje totiž jedna geniální babská rada, která funguje u lidských mláďat, tak proč by neměla fungovat i u jehňat. Očka pořádně omyjeme heřmánkem, ale stačí i převařená voda, a do očka kápneme čerstvě nadojené mléko matky (obsahuje protilátky i živé buňky a má protizánětlivé a hojivé účinky). Opakujeme 2-3x denně.Po několika dnech je to bez následků pryč S úspěchem lze použít i homeopatika, pokud jim věříte a máte po ruce někoho, kdo tomu rozumí.
Taky moc dík za radu. Mám obrovskej problém je chytit, máme ovce jen na pastvě, takže jsou ta jehňátka dost plachá. Matky sice přijdou a le nemám je kam nahnat a zavřít. Takže tady jak Pampalíny skáču po louce a číhám kdy se prckové uloží k siestě a pak se pokoušim je odchytit Koupila jsem velké balení borové vody tak uvidim co s nimi zmůžu.
dakva

XXX.XXX.133.15
S borovou vodou opatrně, není tak neškodná, jak si většina lidí myslí. Dokáže oko pořádně podráždit.Lepší je obyčejná převařená nebo ještě je dobrý odvar ze světlíku. To mléko může být od kterékoli ovce, pokud žijí ve stádě produkují víceméně stejný druh protilátek. Z homeopatik nám funguje Natrium Muriaticum C9, ale nemusí fungovat obecně. Naše ovce i jehňata disponují zřejmě nějakou inteligencí, protože, ač po většinu roku nás mají na háku, v momentě, kdy mají problém, většinou si pro pomoc samy přijdou. A když mají pocit, že to už zvládnou samy, zase nás neznají.
Hodně štěstí, určitě to dobře dopadne.
marmelada3

XXX.XXX.145.73
Mohl by to být dermoid rohovky. Genetická vada, která se dá včas léčit.