Informace o uživateli:
Uživatel nezadal informace.
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Registrace od: 20. 6. 2015 09:18:22
Naposledy přihlášen: 16. 12. 2021 08:36:49
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nemáte ti na něco bez mouky? Nebo aspoň něco, kde lze obilnou mouku nahradit třeba mandlovou moukou?
Z moučníků se nám osvědčily tyto:
Mrkvový koláč s ovesnými vločkami
200 g na jemno mletých ovesných vloček
1/2 hrnku hnědého/krupicového cukru
250 ml mléka
4 PL arašídového/obyč másla
2 větší mrkve
1 vejce
prdopeč
rozinky, sekané ořechy
Vše smíchat a upéct, můžete podávat se zakysankou
Kokosovo-krupicový koláč
2 hrnky mléka
1 hrnek kokosu
1 hrnek krupice
4 PL medu
1 PL kakaa
V kastrůlku přivedeme mléko s kokosem k varu. Přidáme krupici, med a mícháme, dokud nevznikne hustá kaše.
3/4 kaše nalijeme do dortové formy a do zbylé krupice přimícháme lžící kakaa a následně ji nalijeme na bílou krupičnou směs.
Koláč necháme ztuhnout v lednici alespoň na 4 hodiny.
A z cukroví švýcarské:
2 bílky, 250 g moučkového cukru, špetka skořice, 250 g mletých mandlí, 100 g strouhané čokolády na vaření, krystalový cukr (na podsypání)
Z bílků ušlehaný sníh ochutíme špetkou skořice, případně i tlučeným hřebíčkem, po částech vmícháme cukr a posléze mandle a čokoládu. Podle potřeby zahustíme mandlemi.
Těsto vyválíme na vrstvě krystalu na tloušťku do 1 cm.
Vykrájíme tvary a kousky uložíme na papír, "krystalovou" stranou nahoru.
Necháme několik hodin sušit a potom prudce pečeme asi 5 minut v troubě rozpálené na min. 230°C.
Nebo jednoduše ořechové rohlíčky: 120 g mletých ořechů a cukru, 60 g másla
Díky za svařák, určitě vyzkouším, jakož i další recepty.
Kdybyste byli přeslazení, dám recept na slanoví:
Těsto: po 10 dkg hladké mouky, másla a strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce
Na potření a posypání vejce, mletá paprika, kmín, popř. sekané ořechy
A naše oblíbená verze nepečeného cukroví:
hrnek mletých vlašských ořechů , 1/2 hrnku na jemno strouhané mrkve, 1/2 hrnku rozinek, lžíce medu, 2 lžíce másla, špetka skořice, špetka soli, mletý kokos a kakao na obalení
Zrzavci
napsal(a):
Neee, to musela být ale krásná typicky vánoční výzdoba . Máteře občas oplývají značným nedostatkem fantazie A to říkám přes to, že jsem právě dneska, tady v Domečku při tvoření cukroví uronila kroupu nad tím, že je hrozná škoda, že tohle už máma prostě nestihla. Fantazií taky neoplývala - když jsem omylem do vánočky zapracovala strouhaný sýr místo mandlí, pracovala k žinfárktu
Aspoň že pak dodatečně uznala, že lepčí vánočku jsme nikdá neměli. A zajímací bylo, že když jsme pokusně udělali pak to samý, už to nevyšlo.
Co jste to u toho Salka požívali?
Byla to velice působivá Punkevní a Sloupsko-šošůvská jeskyně v jednom, ale matky žel bývají přízemní tvorové, řekla bych až se sklonem k vulgárnímu materialismu. Vánočka se sýrem, vždyť za to by vám dneska každý utrhal ruce.
Požívali jsme likér z aronie, ten vyrábí tchán na chalupě, a mě to přes pilný dosavadní trénink nějak zmohlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jak chutnají včelí úly s krémem z vařených žloutků?
Zrzavci to trefila, chlastem se nikdy nic nezkazí.
Tedy já jsem to jako mládě chlastem poněkud pokazila, když jsem měla hlídat Salko, které jsme vařili do domácího likéru a máma mi neprozřetelně svěřila hlídání, aby se voda, v které stála plechovka, nevyvařila. Jelikož jsme s tehdyještěnemanželem vedle koštovali jiný likér, na Salko jsem ani nevzdechla. Vzdechla jsem až ve chvíli, kdy plechovka bouchla. Matka vůbec neocenila Český kras, v který se naše kuchyň proměnila včetně velice efektních stalaktitů a stalagmitů (ba i stalagnáty by se našly), a já jsem tak strávila svátky malováním kuchyně.
Zrzavci
napsal(a):
Nelze vysvětlit, tam kde mozek nestačí. Když nestačí ani na to, aby si uvědomil, že je škoda, to tady zase vířit a nejdůležitější je pro ten organismus si zase vykřiknout. Jsou lidé co pochopí, dovtípí se a některým prostě není shůry dáno. Tak holt se cyklí a cyklí aaaaaaž jsou úplně zacyklený .
Osobně tuto a některé další prostě přeskakuji. Co nekrmíte, to zajde samo.
To ten chudák pes (existuje-li vůbec) ještě žije?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3865724/zlaty-stafilokok
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3867176/mrsa-u-psa
Tyhle nám chutnaly:
Dýňová buchta
těsto: 3 vejce, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g dýňového pyré, 200 g polohrubé mouky, prdopeč, vrchovatá lžíce kakaa, hrst rozinek a rozlámaných vlašských ořechů, 180 g hořké čokolády, 180 g zakysané smetany, džem
Vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Vmícháme dýňové pyré, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nakonec ořechy s rozinkami.vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Těsto nalejeme do menšího plechu nebo pekáčku a dáme péct.
Necháme ve vodní lázni rozehřát čokoládu. K teplé tekuté čokoládě přidáme zakysanou smetanu a mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva.
Povrch vychladlého moučníku potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni natřeme ještě teplou polevu.
Dýňovo-jablečný koláč
těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, prdopeč
náplň: 400 g dýně, 2 jablka, citrónová kůra, skořice, cukr, mandle
Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši.
Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.
Americký dýňový koláč
těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 8 lžic vody, půl lžičky soli
náplň: 2 hrnky dýňového pyré, 200 g tučné smetany, 3 vejce, 90 g cukru, špetka soli, 2 lžičky skořice, lžička mletého zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku, mletého hřebíčku, kardamonu, badyánu a citronové kůry
Podusíme dýni a rozmixujeme na pyré.
Do mouky přisypeme špetku soli. Následně přidáme rozkrájené máslo a spojujeme suroviny dohromady, dokud nám nevznikne drobenka. Do drobenky přidáváme po lžících vodu a opět spojujeme, než získáme hezky vláčné těsto.
Připravíme si větší kulatou formu. Vyváleným těstem pokryjeme formu a vytáhneme ho i do okrajů.
Samotné těsto dáme na zhruba 10 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Dýňové pyré smícháme s kořením a na závěr přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a suroviny se nespojí. V misce smícháme smetanu s vajíčky a žloutkem. Přidáme dýňové pyré a dobře promícháme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus. Můžeme přidat také nahrubo nasekané ořechy.
Koláč pečeme při teplotě 180 °C zhruba 30 - 40 minut.
Fikovnice - děkuji , bylo by mi ctí.
Opožděně jako vždy jsem si všimla Bodlinčina dotazu na řepu. Dá se využít mnohostranně (řepa, ne Bodlinka )
Slaný koláč
Potřebujete kynuté nebo kupované křehké těsto, pomažete směsí smetany a žloutků, posypete nastrouhanou povařenou řepou, posypete slaným sýrem, zahnete okraje a dáte péct. Před servírováním posypte petrželí, mátou, tymiánem...
Pomazánka
Řepa, tvaroh, česnek, koření
Sekaná, karbanátky, burger
Z vařené řepy udělám pyré, k tomu přidám fazole, nastrouhanou mrkev, žloutek, chlebovou strouhanku, česnek, cibuli a bylinky.
Řepná polévka (může být podávána teplá i studená)
Řepa, rajčata, pórek, cibule, česnek, olej, balzamikový ocet, tymián, můžete přidat vařená vejce
Dcera zkusila přidat řepu podobně jako cuketu a dýni do muffinů a koláčů, bylo to také dobré.
Na tu buchtu smíchala strouhanou řepu se špaldovou moukou, prdopečem, medem, sekanými ořechy a máslem.
Andrýsek3
napsal(a):
Tak já se přidám. Očkovaný přítel pozitivní, kašel, rýma, bolesti hlavy, ztráta chuti i čichu. Ve čtvrtek jsme byli ve více než úzkém kontaktu. Takže já ač očkovaná bych do karantény ani na test nemusela, tak dobrovolně si ji dám a v pondělí půjdu na PCR. Tak jsem zvědavá.
Chjo, budu si muset pořídit náhradní palce na držení, už mi docházejí :( Ať jste oba cajk!
Na Fiaty se nadávalo vždycky, osobní zkušenost nemám.
Říkával se vtip: Jaká auta stojí za prd? Všechna začínající na F. Fabia, Fiat, Ford a fšecka francouzská.
Ehm, jezdím Renaultem a jsem s kosočtvercem spokojená, manžel se služebním citroušem také.
Ale:
V Audi vymysleli pohon na všechna čtyři kola, tak si to dali do znaku.
V Renaultu nevymysleli nic... tak si to taky dali do znaku.
A kdyby někoho honila mlsná, tyhle dva recepty nejsou složité a výsledky rychle mizí
Koláč s jablky a tvarohem
30 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 3 lžíce medu, 135 ml oleje, prdopeč, skořicový cukr, 2 vejce, lžíce kakaa, 1 dl mléka
náplň: 40 dkg jablek (čistá váha), balíček vanilkového pudinkového prášku, skořice a moučkový cukr podle chuti, 25 dkg polotučného měkkého tvarohu
Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme cukr a pudinkový prášek, zamícháme a dáme stranou.
Tvaroh smícháme s pudinkovým práškem, osladíme podle chuti a náplň dáme do sáčku, klidně bez ozdobného konce.
Suroviny na těsto rozmícháme v míse a asi ¾ ho nalijeme do pekáčku.Naneseme tvarohové pruhy, mezi které pak prsty nandáme jablka.
Zbylé těsto rozředíme mlékem, tak aby bylo polotuhé, dáme do sáčku a nastříkáme na náplně.
Pečeme v předehřáté troubě.
Mrkvový koláč s tvarohovým krémem
250 g mrkve, 1 jablko, 100 g špaldové mouky, 2 vejce, 50 g třtinového cukru, bílý jogurt, 50 g tuku, prdopeč, lžička skořice, 25 g mletých vlašských ořechů
Krém: 250 g tvaroh, třtinový/moučkový cukr, lžička citronová šťávy, rozinky, mleté ořechy na posypání
Mrkev a jablko na jemno nastrouháme a přidáme k ní všechny ostatní suroviny. Těsto nalijeme do menší kulaté formy a dáme péct.
Smícháme přísady na krém a upečený korpus potřeme a posypeme mletými ořechy
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Z bezmasých jídel z jednoho hrnce (téměř jednoho) máme rádi mujjaddaru, což je hnědá čočka vařená s rýží na arabskej způsob. Když se dodrží všechny přísady, koření, petrželka, smažená cibulka, tak je to fakt skvělá kombinace a dokázala bych to jíst mnoho dní za sebou:
https://ochutnejtesvet.cz/mujaddara/ - recept je na 4-6 porcí
Jj, to je výborné.
Z jídel tohoto typu mám asi nejradši dhál z červené čočky a dal makhani.
Dhál se dá dělat v milionu kombinací, u nás vede z červené čočky s jasmínovou nebo obyč rýží
200 g červené čočky, 1 velká cibule, 2_3 rajčata, 2_3 stružky česneku, čerstvý zázvor, lžička koriandru, římského kmínu, kari, garam masala a citronové šťávy
Čočku krátce povaříme a na másle osmahneme cibuli s česnekem, ke kterým posléze přidáme koření a pokrájená rajčata. Podusíme, promícháme s čočkou, přidáme c. šťávu a podáváme.
Dal makhani (máslová čočka)
120 g černé čočky, 100 g černých fazolí, větší červená cibule, 6 stroužků česneku, 4 rajčata, 20 g zázvoru, 2 bobkové listy2 lžičky garam masala, lžička mletého koriandru, římského kmínu, kajenského pepře nebo chilli, 250 ml rajčatového protlaku, 100 ml smetany, sůl,pepř, olej, čerstvý koriandr
Přes noc namočte čočku a fazole ve vodě. Druhý den vodu slijte, nalijte do hrnce s fazolemi a čočkou novou vodu a dejte na mírném plameni vařit se solí, nakrájeným zázvorem a bobkovým listem. Vařte pozvolna až hodinu a půl a po uvaření slijte a vyndejte nakrájené kusy zázvoru a bobkový list.
V hrnci nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Mezitím zbavte rajčata semínek, nakrájejte je na kostičky, a pak je přidejte do hrnce. Přidejte veškeré koření a občas zamíchejte. Jakmile se rajčata rozvaří, všechno rozmixujte ponorným mixerem.
Do rozmixované omáčky přilijte protlak a vodu, zamíchejte, přidejte uvařenou čočku a fazole a za občasného míchání vařte alespoň další půlhodinu. Dal pak ochutnejte, případně dochuťte nebo zřeďte ještě vodou podle potřeby a nakonec vmíchejte sójovou smetanu. Dal by měl vyjít jako taková řidší kaše.
Hotový dal makhani při podávání pokapejte sójovou smetanou a posypejte nasekaným koriandrem. Podávejte s chlebem nebo s rýží.
fikovnice
napsal(a):
Plus jsem jim řekla, že si s sebou někoho vezmu (dnes teda nemám koho ) a že auto nechám projít kontrolou u autoriz. prodejce. Souhlasili...
Každopádně první jejich neduh potvrzen - šílené tlačení na pilu, nejlépe IHNED koupit. Takže mě nutili dojet včera večer. Řekla jsem, že jsem neskutečně unavená a zdravotně nic moc. Stále manažerka přemlouvala. Tak jsem jí řekla:"Tak teda jo, když to ten den nepočká... Ale jsem fakt šíleně unavená, autem se budu chtít projet a je pravděpodobné, že kvůli té únavě vám je nabourám!" A ejhle - hned:"A tak tedy raději přijeďte zítra!"
Aha, dočítám - no tak to by mě varovalo...
Varaxi
napsal(a):
Mám báječný recept z jednoho hrnce, fakt báječný.
Do hrnce dáte trochu vody, pak tam dáte koření (hřebíček, nové koření, skořici, badyán, chcete-li, tak bobkový list) a přiveďte k varu. Pak tam šupněte cukr dle chuti (spíš víc než míň) a vařte, dokud koření nepustí chuť a vůni. Nakrájejte tam kousek jabka, přidejte mandarinku nebo půlku pomeranče. Přilijte 3 x tolik červeného vína, co jste tam nalila vody, a stejně rumu, kolik vody. Uberte plamen, teď už to nemá vřít, jen ohřívat.
To je, prosím pěkně, svařák alá punč. Zatím si nestěžoval nikdo, komu jsem ho dala. Takže podle mě je to jeden z nejlepších receptů z jednoho hrnce.
A pokud tam mocí mermo chcete ten zdroj bílkovin, tak já k tomu za chladných zimních večerů dělám chleba ve vajíčku.
Edit: Ten dělám v pánvi, to není hrnec, takže podmínky splňuju.
Varaxi
Hodím sem jeden rychlý a jednohrncový, dar přátel sefardských Židů z Maroka.
Kuřecí stehna, mrkev, cibule, česnek, rýže, sůl, pepř, polévkové koření, kurkuma, římský kmín
Umyjete maso a odstraníte kůži. Osmahnete cibulku a na ní zprudka osmažíte kuřecí maso. Pouze na několik minut. Přidáte nastrouhanou mrkev, na jemno nakrájený česnek, sůl, pepř, a ostatní koření. Zamícháte a necháte smažit několik minut. Poté zalijete vařící vodou, přikryjete pokličkou a necháte 45 minut vařit. Po uplynutí doby do hrnce nasypete propláchnutou rýži a necháte asi na 20 minut vařit na mírném ohni. Když bude rýže měkká a všechna voda se odpaří, můžete jídlo podávat.
V Maroku se kuře zpracovává rozličnými způsoby, u nás slavil úspěch tenhle:
Marináda: lžička kmínu, lžička mleté skořice, 1/4 lžičky cayenského koření, 1,5 lžičky sladké mleté červené papriky, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička šafránu, 1,5 lžičky mořské soli, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje
Příloha: 250 g kuskusu, 40 g másla, 30 g rozinek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 polévkové lžíce oloupaných mandlí
Maso: Vykostěná kuřecí stehna, vývar
Smícháme marinádu, potřeme kuřecí stehna a necháme 30 minut. Poté opečeme.
Do vařícího vývaru nasypeme kuskus a necháme nasáknout. Přidáme máslo, rozinky, kůru a mandle.
A do toho :)
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Ty joooo 😁 vy máte zajímavé recepty ...
Pocházíte z východu ,?
A toto - vznikne takový sladký ovocný salát? Takže vína přiměřeně - je Kolik ?
Jablka
Nasekané vlašské ořechy
Skořice
Červené víno v přiměřeném množství :)
( a osobně dávám ještě rozinky)
Jablka oloupeme a na jemno nastrouháme, přidáme ostatní a směs necháme ztuhnout v chladu. Případně můžete použít k doslazení med nebo špetku cukru.
Jsem aškenázská Židovka (tj. Žid pocházející ze střední a východní Evropy) a mám nejvíc v oblibě blízkovýchodní, ale i indickou nebo jihoamerickou kuchyni - je lehká, používá hodně zeleniny a dá se tam narazit na spoustu dobrých bezmasých jídel.
Se mnou je ta potíž, že vařím stylem "špetka toho a onoho," takže vám většinou nejsem schopná říct, kolik z čeho, ale zhruba by to mělo být stylem na 2_3 jablka 1 hrnek ořechů a půl hrnku vína (nějakého sladkého).
Jdu se vrhnout na kuchtění :) Šabat šalom a dobrou chuť všem, zdraví ať zůstanou zdravými a nemocní ať jsou brzy v pořádku!
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Zrovna mi volala tchýně, že má covid, je očkovaná a jinak velmi rizikový pacient, tak doufáme, že to dá v domácí léčbě. Zatím kašel a teploty. Říkala, že jí obvoďačka dala antibiotika na průdušky a že jde v pondělí na nějakou infuzi nebo co.
Moc držím palce.