Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.109
Zdravím chovatele berňáků, jejich paničky i ostatní
Mám ročního berňáka, je to moje nejoblíbenější rasa už od dětství. Strašně mě u této rasy mrzí jejich krátkověkost.
Teď nemyslím nemoci, ale ikdyž je pejsek bez zdravotních problémů, tak se dožívá poměrně málo.
Když si prohlížím stránky různých CHS, dívám se do ,,kolonky" Vzpomínáme a vidím tam psy, kteří se dožili 8-9 let, tak je mi smutno.
Jak staří byli vaši berňáci? Máte někdo třeba 9ti letého BSP, který je ještě relativně čilý?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.109
Náš berňák se dožil 10 let. Aktivní byl tak do 9 let. Poslední rok měl problémy s klouby.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.109
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Náš berňák se dožil 10 let. Aktivní byl tak do 9 let. Poslední rok měl problémy s klouby.
Teď máme toho ročního, má dlouhověké předky, tak doufám, že bude s námi taky tak dlouho :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám ročního berňáka, je to moje nejoblíbenější rasa už od dětství. Strašně mě u této rasy mrzí jejich krátkověkost.
Teď nemyslím nemoci, ale ikdyž je pejsek bez zdravotních problémů, tak se dožívá poměrně málo.
Když si prohlížím stránky různých CHS, dívám se do ,,kolonky" Vzpomínáme a vidím tam psy, kteří se dožili 8-9 let, tak je mi smutno.
Jak staří byli vaši berňáci? Máte někdo třeba 9ti letého BSP, který je ještě relativně čilý?
Jeden berňáček se dožil šesti a půl roku,zkolabovaly mu ledviny,druhý měl od šesti měsíců epilepsii , dožil se osmi let a zemřel na infarkt.Oba byli s PP.Byli to miláčkové celé rodiny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162
Nám umřela v 9 letech na rakovinu. Dostali jsme k ní tehdy brožurku a tam se udával u BSP průměrný věk pouze 6,8let. Nevěrřil jsem tomu, ale asi na tom něco bude...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.11
Téměř padesát let chovám velká a obří plemena. Bohužel, do tří let dozrávají, tři roky jsou dospělí a potom stárnou. Když jde všechno jak má, máte brzy osmileletého seniora. V horším případě se tohoto věku ani nedoživají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204
Měla jsem 4 berńáky.1. odešel v 5letech na opakovanou torzi žaludku,2. se dožil10 let,3. 9,5 a poslední10,5 roku.Znám i dost,kupodivu fen,které se dožily 13 a více let.Dokonce jednu fenu co se dožila 15 let a 3 měsíce.Dlouhověké fenky měla Ch.S. z Hodolan.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.109
Předem děkuji za příspěvky.
Jak jsem psala výše, měli jsme, lépe řečeno můj děda měl berňáka, když jsem byla malá a ten se dožil 9ti let. Já jako malé dítě jsem to moc nevnímala, nezajímala se o to,
Teď mám prvního svého psa-taktéž BSP (psa), za 10 dní bude mít rok. Než jsem si pejska pořizovala, tak jsem pročetla možné i nemožné a pomalu na každém webu či v každé přečtené knížce se uvádí věk + - 8-12 let. Ale znám berňáčky i kteří se dožili třeba 6 let a méně
Jak píšete i vy výše.. :(
Je to škoda, tak krásný a úžasný pes..a nejen BSP, ale pomalu všechny velké a obří plemena.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.4
1. pes bez PP 5 let, příčina neznámá, bylo to rychlé...
2. pes s PP, po pečlivém výběru, 2 roky - selhání ledvin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.182
Je to zajímavé, že z těch velkých zrovna BSP se dožívá tak málo. Zrovna mi vytanula na mysl diskuse o pár řádků níže, kde se píše, jak vysokého věku a v dobré kondici se většinou dožívají hovawarti. To by mě zajímalo, co v tom vězí, jestli má BSP nějaké špatné geny či co...
Jinak z vlastní zlušenosti naší a přátel: velký knírač a NO se dožívá průměrně okolo 12 let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.63
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to zajímavé, že z těch velkých zrovna BSP se dožívá tak málo. Zrovna mi vytanula na mysl diskuse o pár řádků níže, kde se píše, jak vysokého věku a v dobré kondici se většinou dožívají hovawarti. To by mě zajímalo, co v tom vězí, jestli má BSP nějaké špatné geny či co...
Jinak z vlastní zlušenosti naší a přátel: velký knírač a NO se dožívá průměrně okolo 12 let.
Hovawarti mají povolenou velice nízkou příbuzenskou plemenitbu - jen 5%. Velice se dbá na DKK, většina chovatelů dělá spustu nepovinných vyšetření. Naštěstí se ještě u tohoto plemene upřednostŃuje zdraví a povaha před bezchybným exteriérem. Proto taky máme toto plemeno doma. Sousedi měli berňáka - přišel pryč ve 3 letech na rakovinu. Teď mají druhého, jsou mu 3 roky a zatím vypadá OK. Já bych tohle plemeno nechtěla už jenom kvůli zdravotní stránce, i když jsou povahově úžasní. Doplatili na módnost, je to škoda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.205
BSP se u nás bohužel začali rozmnožovat velmi rychle, s velmi malým chovatelským základem. Příbuzenská se do teď projevuje.
Zkušenost se 3 BSP - jeden problémy s kůží, s klouby, umřel v nízkém věku, druhý má snad všechny psí nemoci, na které si člověk může vzpomenout, včetně leukémie. Povahově perfektní zvíře, ale nedá se s ním téměř nic dělat, nemůže moc cvičit, chodit na delší procházky apod. Třetí problém s očima a trpí záchvaty (neurčeno proč, není to klasická epilepsie, veti prostě neví).
Toto plemeno je odstrašujícím příkladem, jak nezodpovědní chovatelé dokázali tak úžasné plemeno zdravotně zkazit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
BSP se u nás bohužel začali rozmnožovat velmi rychle, s velmi malým chovatelským základem. Příbuzenská se do teď projevuje.
Zkušenost se 3 BSP - jeden problémy s kůží, s klouby, umřel v nízkém věku, druhý má snad všechny psí nemoci, na které si člověk může vzpomenout, včetně leukémie. Povahově perfektní zvíře, ale nedá se s ním téměř nic dělat, nemůže moc cvičit, chodit na delší procházky apod. Třetí problém s očima a trpí záchvaty (neurčeno proč, není to klasická epilepsie, veti prostě neví).
Toto plemeno je odstrašujícím příkladem, jak nezodpovědní chovatelé dokázali tak úžasné plemeno zdravotně zkazit.
Jeden velký souhlas.Ano,je to veliká škoda,protože toto plemeno je opravdu úžasné!!!!!!!!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.11
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hovawarti mají povolenou velice nízkou příbuzenskou plemenitbu - jen 5%. Velice se dbá na DKK, většina chovatelů dělá spustu nepovinných vyšetření. Naštěstí se ještě u tohoto plemene upřednostŃuje zdraví a povaha před bezchybným exteriérem. Proto taky máme toto plemeno doma. Sousedi měli berňáka - přišel pryč ve 3 letech na rakovinu. Teď mají druhého, jsou mu 3 roky a zatím vypadá OK. Já bych tohle plemeno nechtěla už jenom kvůli zdravotní stránce, i když jsou povahově úžasní. Doplatili na módnost, je to škoda.
Hovavarti se nikdy nestali módním plemenem tak jako berňáci, kteří se živelně množí s PP
i
bez PP, hlavně když se stihne vlna zájmu kupců.
Takové módní vlny zatím každé plemeno velmi poškodilo na povahách i zdraví psů nehledě
na "utrpení" majitelů takových psů a jejich nemalé výdaje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.89
Naše berňačka se dožila 10ti let.
Ahoj, je mi strašně. V sobotu jsme museli nechat uspat naši fenečku BSP, měla by zítra 7 roků. Játra v háji. A máme ještě BSP pejska, ten měl 12.dubna 11 let. teď v těch horkách začal mít problémy se srdcem. Na klinice ho dali nějak dohromady, to bylo minulou středu, ale asi to nepodadne, jak bychom si přáli. Srašně to bolí!. jsou to takoví miláčci, .
Jirka 1

XXX.XXX.174.1
Měl jsem vynikajícího psa BSP. Bohužel v plné svěžesti dostal rakovinu a museli jsme ho utratit bylo mu 6 roků a 9 měsíců. Do té doby byl zdravotně bez problémů, povahově výborný a inteligentní. Moc je nám po něm smutno. Tak si pořizujeme nové štěně zase BSP s dobrými předky a za dva dny si ho dovezeme. Doufáme že tentokrát to dopadne lépe.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nám zemřel berňák po operaci torze v 8mi letech
Známý má fenu, té je 11
Dobry, choval som 6 bernakov, vsetko s pp, a dozili sa 10,12,7,6 este mam 1.5rocnych, neviem s tym pribuzenstvom, lebo krytie mi schvaluje klub, a ten nato dozera, neda sa kryt len tak s kym chcem ja, na pribuzenstvo sa dozera tvrdo, to vam nepovolia krytie keby boli nejak pribuzne, az 4 pokolenie sa mi zda ze je povolene, bez papierove to je ina kava, tam sa kryje otec s dcerou, pre peniaze.
Před měsícem mi zemřel bez měsíce 8letý berňák. Do té doby absolutně zdravý, poslední rok ataky nějaké nemoci, které se vždycky rozjely po hárání jedné fenky v sousedství. Xkrát jsme to zvládli vlastníma silama a bylo to dobré. Po čtvrté se mu nalilo břicho(obrovsky zvětšená játra, což jsme ale nepoznali, myslela jsem, že je zavodněný a letěli jsme na veterinu) od té doby 2x týdně návštěvy veteriny,2měsíce, se střídavým úspěchem. Během té doby se to, něco" zlepšovalo a zhoršovalo, až rozjelo naplno a už to nešlo zvrátit, umřel. Nevíme ani, na jakovou nemoc, snad autoimunitní(ale mate mne, že ani kortikoidy to neudržely) možná lupus. Nakonec ještě i podezření na boreliozu, ale několikery ATB na ni nezabraly. Od té doby brouzdám NETem a pátrám v liniích berňáků, u většiny rodokmenů už se píše dožití předků. Na klubu jsem zjistila, že bude požádováno vyšetření na jistý druh rakoviny, který je u BSP nejčastější. Přesto všechno nevěřím, že najdu spojení, které by mělo dlouhověkost a zároveň tak krásného psa se skvělým charakterem, jako byl náš Berry Koukám na nejnovější příspěvek..ano, Berunka byl naše dítě, obrovská rána se jen tak nezacelí. Prožili jsme spolu nádherný život a doufali, alespoň v těch 10let...bohužel
lesnížínka
napsal(a):
Před měsícem mi zemřel bez měsíce 8letý berňák. Do té doby absolutně zdravý, poslední rok ataky nějaké nemoci, které se vždycky rozjely po hárání jedné fenky v sousedství. Xkrát jsme to zvládli vlastníma silama a bylo to dobré. Po čtvrté se mu nalilo břicho(obrovsky zvětšená játra, což jsme ale nepoznali, myslela jsem, že je zavodněný a letěli jsme na veterinu) od té doby 2x týdně návštěvy veteriny,2měsíce, se střídavým úspěchem. Během té doby se to, něco" zlepšovalo a zhoršovalo, až rozjelo naplno a už to nešlo zvrátit, umřel. Nevíme ani, na jakovou nemoc, snad autoimunitní(ale mate mne, že ani kortikoidy to neudržely) možná lupus. Nakonec ještě i podezření na boreliozu, ale několikery ATB na ni nezabraly. Od té doby brouzdám NETem a pátrám v liniích berňáků, u většiny rodokmenů už se píše dožití předků. Na klubu jsem zjistila, že bude požádováno vyšetření na jistý druh rakoviny, který je u BSP nejčastější. Přesto všechno nevěřím, že najdu spojení, které by mělo dlouhověkost a zároveň tak krásného psa se skvělým charakterem, jako byl náš Berry Koukám na nejnovější příspěvek..ano, Berunka byl naše dítě, obrovská rána se jen tak nezacelí. Prožili jsme spolu nádherný život a doufali, alespoň v těch 10let...bohužel
Je mi to moc líto, krásnej pes Možná je to blbost, ale co třeba Velký švýcarský salašnický pes? Nevím, jestli má stejnou povahu, ale dva máme na cvičáku a jsou to mazlíci. Nejsou celkově i zdravější?
Jestli je to blbost tak se omlouvám, o salašníky se zase tak moc nezajímám, takže nevím.
marcelaamax
napsal(a):
Je mi to moc líto, krásnej pes Možná je to blbost, ale co třeba Velký švýcarský salašnický pes? Nevím, jestli má stejnou povahu, ale dva máme na cvičáku a jsou to mazlíci. Nejsou celkově i zdravější?
Jestli je to blbost tak se omlouvám, o salašníky se zase tak moc nezajímám, takže nevím.
Ne, ne, děkuju, blbost to není...jen my jsme na ty chlupatce Když jsme se před lety rozhodovali, co za psy, volbou byl i fundland, ale tam mi vadí jen ta černá(nemám ráda, když mu není vidět do obličeje ) Po zkušenosti s berňákem, už bych asi do jiného plemene nešla. Tady mám kluky ještě oba...
lesnížínka
napsal(a):
Ne, ne, děkuju, blbost to není...jen my jsme na ty chlupatce Když jsme se před lety rozhodovali, co za psy, volbou byl i fundland, ale tam mi vadí jen ta černá(nemám ráda, když mu není vidět do obličeje ) Po zkušenosti s berňákem, už bych asi do jiného plemene nešla. Tady mám kluky ještě oba...
Jo jasně to chápu, já jsem zase na ty krátkosrstý Nádherní oba, samojeda máme na cvičáku taky - moc šikovného
Tak Vám přeji ať vyberete co nejlépe
A jak to samojed snáší? Babička měla belgického ovčáka tervuerena a berňačku, a když belgičák umřel, tak to berňačka nesla dost špatně, a právě v tu chvíli více přilnula k babičce a nastěhovala se do baráku. A to spolu byli cca jen rok.
marcelaamax - A jak to samojed snáší? ...popravdě? Já nevím On je samojed jinak hrozně nezávislý pes. Je to mazlinka a vtěrka(což berňák zase nebyl vůbec, on byl závislý strašně, ale nevtíravý) ale pak mne Xčasu vůbec nepotřebuje, pokud lítá na prochajdě, tak mu je jedno, jestli tam jde někde panička, jestli tam jde někde Berunek. Kdežto Berry bez nás neudělal krok, ani bez samojeda. Opačný případ, že by odešel první samojed...by byl opravdu strašný, Berry by to nezvládnul. Teď se mi zdá samík takový smutnější, teda, když jsme doma. Víc vydrží i v baráku, asi nechce být v zahradě tak sám. Je mi ho strašně líto, proto se snažím to trošku překonat a uvažuju o novém pejsovi. Nevím, jestli to ale někdy překoná můj muž...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.130
O Berňáčka jsem přišla loni (22.10.2015) - 7 let...
lesnížínka
napsal(a):
marcelaamax - A jak to samojed snáší? ...popravdě? Já nevím On je samojed jinak hrozně nezávislý pes. Je to mazlinka a vtěrka(což berňák zase nebyl vůbec, on byl závislý strašně, ale nevtíravý) ale pak mne Xčasu vůbec nepotřebuje, pokud lítá na prochajdě, tak mu je jedno, jestli tam jde někde panička, jestli tam jde někde Berunek. Kdežto Berry bez nás neudělal krok, ani bez samojeda. Opačný případ, že by odešel první samojed...by byl opravdu strašný, Berry by to nezvládnul. Teď se mi zdá samík takový smutnější, teda, když jsme doma. Víc vydrží i v baráku, asi nechce být v zahradě tak sám. Je mi ho strašně líto, proto se snažím to trošku překonat a uvažuju o novém pejsovi. Nevím, jestli to ale někdy překoná můj muž...
Chápu jak se cítíte, musí to být hrozně těžké, ale myslím, že nový pesan by pomohl jak Vám, tak i samojedovi
lesnížínka
napsal(a):
Chápu vaše rozhodnutí pro BSP. Mám Berňáka poprvé. U rodičů jsme měli jezevčíky a potom zlatého retrívra. Nemám nic proti žádnému plemenu -psy miluji všechny, ale opravdu povaha Bernského salašníka je nádherná, kouzelná, milující, oddaná. Nevím ani jak to slovy popsat. Máme Rudolfa teprve 2,5 roku, ale je to pro mě taková životní kapitola, až jednou bude končit a doufám že za strašně dlouhou dobu, bude to pro mě velká rána. Je mi strašně líto Vašeho mazlíka a přeji brzké uzdravení zdraněného srdíčka všech rodinných příslušníků
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to zrovna týden co sousedům uhynul 4 letý BSP na rakovinu. Znala sem jich z okolí několik ale všichni měli hodně krátký život. Jsou to milí, chytří psi, jejich krátkověkost je tragedie
Tak to je velmi smutne, ale ide aj o to ci bol s pp alebo bez, ako som uz pisal bez pp su steniatka krizene ako sa im zachce, a tam nejaka dlhovekost asi nebude a ide tiez aj o krmenie, lacne granule tomu tiez velmi nepomaha, steniatka s pp maju rodokmen a tam si mozte pozriet dlhovekost bribuznych dozadu mozno az 7pokolenie, ale je pravda ze mne zomreli tiez velmi skoro dva psi,6 a 7 rocny, ale ked bernskeho tak asi s pp, podla penazi samozrejme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.224
Zároveň s BSP si sebou bereš vědomí, že si psa bereš na pár let... a musíš s tím počítat...
Bohužel... aktuálně (za r.2015) se průměrný věk berňáka snížil na 5,5 let...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.224
bery25
napsal(a):
Odkial mate tie cisla, su to oficialne cisla z vasho klubu alebo len poplasna sprava, ked to je tak, tak to je zle, neviem ktore domace zvierata ziju tak kratko.
To jsem se dozvěděla od chovatele teď na výstavě v Brně. Chovatel vzal toto číslo z klubu...
bery25
napsal(a):
Tak dufajme ze tych psov co odislo do druheho sveta bolo len par, ze ten priemer sa robil len s niekolkych psov, mozno bol proste zly rok, mozno rok 2016 bude priemer aspon 10rokov.
10 určitě ne..bohužel. Byla by výhra, kdyby 8. Tady dám odkaz na jeden rodokmen, to jen pro info, je pod obrázkem. Všimněte si dožití prarodičů, druhý sloupek zleva, je to to AOD http://www.codeligirls.cz/index.php?item=9&subitem=0.
Bohužel jde to s berňáky z kopce, teda už pěknou řádku let. Nicméně myslím, že 5,5 roku průměrný věk je trošku poplach, naopak už se konečně stále více chovatelů chytá za nos a snaží se vybírat dlouhověk psy a linie. Bohužel jako ukázku jste nevybrala zrovna šťastný rodokmen. Není aktuální a od matky snad nejhorší linie, která vůbec vybrat šla . Nicméně ano, je fakt, že zrovna tuto linii má převážná většina BSP u nás, ale i přesto myslím, že se pomalu ale jistě začne chov berňáků zlepšovat. Už proto, že mnoho chovatelů je ochotno jezdit na krytí do zahraničí, více testovat své psy, atd. a i v ČR máme už plno kvalitních psů, ale bohužel je pravdou, že i ta, byť už menší část, toto ochotna podstupovat není a ti potom pár vrhy podkopnou zase práci mnoha dalším a je to tak pořád dokola. Ale myslím, že chovatelé, kteří berňákům propadli se vším všudy a nechaly u nich srdíčka budou dělat vše proto, aby se na berňáky nepohlíželo jen jako na ty, kteří umírají moc brzy.
kiko
napsal(a):
Bohužel jde to s berňáky z kopce, teda už pěknou řádku let. Nicméně myslím, že 5,5 roku průměrný věk je trošku poplach, naopak už se konečně stále více chovatelů chytá za nos a snaží se vybírat dlouhověk psy a linie. Bohužel jako ukázku jste nevybrala zrovna šťastný rodokmen. Není aktuální a od matky snad nejhorší linie, která vůbec vybrat šla . Nicméně ano, je fakt, že zrovna tuto linii má převážná většina BSP u nás, ale i přesto myslím, že se pomalu ale jistě začne chov berňáků zlepšovat. Už proto, že mnoho chovatelů je ochotno jezdit na krytí do zahraničí, více testovat své psy, atd. a i v ČR máme už plno kvalitních psů, ale bohužel je pravdou, že i ta, byť už menší část, toto ochotna podstupovat není a ti potom pár vrhy podkopnou zase práci mnoha dalším a je to tak pořád dokola. Ale myslím, že chovatelé, kteří berňákům propadli se vším všudy a nechaly u nich srdíčka budou dělat vše proto, aby se na berňáky nepohlíželo jen jako na ty, kteří umírají moc brzy.
Naprosto s vámi souhlasím. Já jsem teď v rodokmenech hledala a bohužel, vždycky se tam našla jedna taková linie. A pokud už jsou psi relativně dlouhověcí mají, s prominutím, ošklivě rozložené zbarvení, o dlouhých štíhlých nohách a krátké srsti ani nemluvě Prošla jsem snad celou Evropu a jsem zdrcená, asi štěndo nevyberu Viděla jsem na klubu jistou vůli a posun, ale i když bude ochota s tím něco dělat, bude to nějaký čas trvat..
Bohužel je to asi o tom si vybrat - šampion na pár let nebo ne úplně ideální vzhledově parťák na déle. Je pravda, že obojí se také hledá dost těžko . Snažím se na krytí vybírat psy s dlouhověkým rodokmenem celkově, ono to totiž není jen o rodičovském páru jako takovém, ale o sourozencích a sourozencích předků atd atd. Ale přiznám se, mám doma, bohužel" jen pár pohárů a medailí z krajských, tím to hasne , ale já pořád říkám, když dostaneme na frak - nevadí, zato tady s námi budou 15 let . Ale ono se můžeme snažit sebevíc a na někoho ten, Černý Petr" stejně vždycky padne
Ono co je vidět dneska na výstavách, hlavně v zahraničí, to je nádhera- pastva pro oči, ale bohužel jen pro ty oči. Když vezmete prapůvodního berňáka a jeho využití a to co vídáme dnes - tenhle vývoj sebou musí logicky nést zdravotní problémy. Takže za mě ano, musí to vypadat jako berňák, ale odsuď podsuť (nebo jak se to píše :-D ).
Nepohybuju se na výstavách(byla jsem jen jednou, podpořit berňáckého kamaráda, mne by tam nikdo nedostal, rozhodně tam nebudu exhibovat...což chápu, že vy jako chovatelka musíte ) takže netuším, jakoví berňáci teď frčí(jak říkáte) v zahraničí. Ti, co frčí momentálně u nás, jsou pro mne vizuelně nepřijatelní. Nechci šampiona jako takového(u nás to byla velká náhoda, my ho měli, aniž by jsme vůbec tušili ) Možná jen máme jiné hledisko, jak má vypadat berňák. Pro mne je to mohutný pes s velkým kožichem na medvědích tlapách. O pravidelných znacích nemluvě. Viděla jsem berňuchy, co měli jen náznak bílého na tlapičce, neměli bílou štětku na ocásku, polovinu tlamky Já se omlouvám, ale měla jsem krásného psa a nevím, jestli bych dokázala udělat ten kompromis. Já si v té době myslela, že tak prostě vypadají všichni berňáci a bylo velké překvapení, když jsme pak potkávali na výletech lidi a ti nám pořád říkali:, jé, vy máte tak krásného psa, kde jste k němu přišli? Teď chodí jen samí takoví divní"...A my říkali: no, je to normální berňák, tedy papírový. A mysleli jsme si, že ti, co znají oni, jsou asi kříženci. A časem jsme začali sami potkávat ty skoroberňáky A zapomněla jsem dodat: i ta povaha...to byl prostě pes, o kterém všichni, co nás jen trochu znali, mluvili jen v suprlativech. Co znám berňáky, tak se hodně perou...to náš v životě nevyvolal konflikt, s každým psem vyšel, ať pidipsem či velkým...ne, nemám asi šanci, laťka je obrovsky vysoko...
A máte jeho rodokmen? Třeba byste dohledala nějaké příbuzenstvo a Pan pes by se zase našel .
Pro Kiko : já myslím, že to se svým chovem děláte dobře, ono ty poháry také nejsou všechno, skutečný chovatel by měl odchovávat především zdravé a povahově dobré jedince, při zachování standardního vzhledu. Již u nemála plemen je viditelné, že prochování jen na exteriér skutečně nikam nevede (kromě potěchy oka).
manbea
napsal(a):
A máte jeho rodokmen? Třeba byste dohledala nějaké příbuzenstvo a Pan pes by se zase našel .
Pro Kiko : já myslím, že to se svým chovem děláte dobře, ono ty poháry také nejsou všechno, skutečný chovatel by měl odchovávat především zdravé a povahově dobré jedince, při zachování standardního vzhledu. Již u nemála plemen je viditelné, že prochování jen na exteriér skutečně nikam nevede (kromě potěchy oka).
Mám rodokmen. Hledala, hledala jsem všechny potomky po otci(matka bohužel se zdravím moc špatná) Jenže pokud tu měl někdo jeho štěndo(fenku), vybral pak do chovu zase psa, kde byl zdravotně rodokmen v pr... Protože ona se asi ta délka dožití nepíše dlouho, takže se to prostě nevědělo(si myslím).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.117
Špatná linie? A co je dneska u Berňáků dobrá linie?
Kamarádka má chovku berňáků, tahá berňáky i z ciziny - i s tím, že jsou z dlouhověké linie...
A stejně je to vždy stejné...
Spočítejte si sami, kolik se jednotlivý psi dožili...
http://www.carallsa.cz/carallsa/memoriam.htm
Ať se podíváš na jakýkoliv stránky chovky berňáků, dočteš se, že ta psiska umírají velmi mladí...
Gemerská poloma je jednou z mála chovatelských stanic, která pečlivě sleduje své odchovy a tyto informace na svých webovkách zveřejňuje. Mnoho lidí potom nabývá zkreslený dojem, že je jejich chov prolezlý nemocemi. Naopak třeba CHS Codeli Girl, která je tady v této diskuzi zmíněná - když se podíváte na její webovky, tak se ani nedozvíte, jaké psy mají, jestli ještě žijí nebo ne. O odchovech a jejich osudu ani řádka. Znamená to snad, že jsou jejich v pořádku, zdraví a živí ? Z takové chovky bych si já osobně psa nepořídila ani omylem i kdyby byl vymalovaný jak kraslice a tlapy měl jak medvěd. Kolik majitelů hlásí na klub, na co jejich pes a v jakém věku zemřel? Nemají to v pořádku ani funkcionáři klubu, co by potom chtěli po řadových členech anebo nečlenech? Z čeho potom kdo usuzuje jakého věku se plemeno dožívá ?
Opravdu nemám nic proti Polomě, vůbec je neznám. Bohužel fenka Codeli, matka mého psa byla z Polomi(i jejich druhá fena) a obě umřely v 7 na rakovinu. My, co máme jejich štěnda, jsme se snažili najít nějaké info(ano, od nich se člověk moc nedozví) a zjistili jsme, že vrhy dopadly stejně, bohužel. Nechci, aby to vyznělo jako útok na kteroukoliv z nich, jak už jsem psala jinde, schválně to nikdo neudělá a bohužel, rakovina se projeví, když už má fenka za sebou většinu vrhů...Zapomněla jsem napsat - hlášení nemocí a úmrtí psů s označením choroby chovných psů, by mělo být na klub povinné.
lesnížínka
napsal(a):
Opravdu nemám nic proti Polomě, vůbec je neznám. Bohužel fenka Codeli, matka mého psa byla z Polomi(i jejich druhá fena) a obě umřely v 7 na rakovinu. My, co máme jejich štěnda, jsme se snažili najít nějaké info(ano, od nich se člověk moc nedozví) a zjistili jsme, že vrhy dopadly stejně, bohužel. Nechci, aby to vyznělo jako útok na kteroukoliv z nich, jak už jsem psala jinde, schválně to nikdo neudělá a bohužel, rakovina se projeví, když už má fenka za sebou většinu vrhů...Zapomněla jsem napsat - hlášení nemocí a úmrtí psů s označením choroby chovných psů, by mělo být na klub povinné.
A vy víte, kdo ze sourozenců ještě žije anebo na jakou nemoc odešli ? Vrh B Codeli Girl podle klubových stránek měl sedm štěňat a nežije jen jedno (BEE), takže oficiálně žije i váš. Taky je otázka příčiny úmrtí - kolik je jich stoprocentních...
estip
napsal(a):
A vy víte, kdo ze sourozenců ještě žije anebo na jakou nemoc odešli ? Vrh B Codeli Girl podle klubových stránek měl sedm štěňat a nežije jen jedno (BEE), takže oficiálně žije i váš. Taky je otázka příčiny úmrtí - kolik je jich stoprocentních...
Jak jsem říkala, spojili jsme se mezi sebou a zjistili jsme na co a kdy naši pejsci umřeli. Berta přejel vlak jako dorostence. Zbývá poslední fenka, na rakovinu už se léčí Já jsem chovatelce psala o radu, když Berry onemocněl a nedostalo se mi odpovědi, naštěstí se ozvala nezávisle na tom majitelka sestřičky. Chystám se už delší dobu to chovatelce sdělit, ale asi dost nestíhá a také...nejspíš jí to také není zrovna příjemné, jak odchovy dopadly Co se dá dělat. Jsem jen ráda, že my jsme neuchovnili a nešířili to dál. Toť náš příspěvek do ozdravení chovu berňáků. Berunek byl skvělý a nádherný pes, bohužel to zdraví... Přitom nikdy nemarodil, přišlo to rychle
Poloma sleduje a zveřejňuje, to bezpochyby.Bohužel, ač si dlozholeté práce paní chovatelky váźím, myslím, že tam zasáhly do chovu fenky, které dost z dnešních linií dost negstivně ovlivnily.Ale samozŕejmě není to tak jen u Gemery a to, že se na odchovech po těchto fenkách dále chovalo, to bohužel chovatel neovlivní.
Ika111

XXX.XXX.234.43
Tu je to samy vystudovany genetik...uvedomte si ze chov je len tazko predvidatelny a ked vam to bude 20 rokov len klapat tak ako si predstavujete tak ste dieta stasteny...
Ika111
napsal(a):
Tu je to samy vystudovany genetik...uvedomte si ze chov je len tazko predvidatelny a ked vam to bude 20 rokov len klapat tak ako si predstavujete tak ste dieta stasteny...
Opravdu nikoho nekritizuju, ani nevyčítám. Jako majitelka berňáka, pořád nějak slepě věřím tomu, že by nikdo vědomě takhle skvělé psy nekřížil a nemnožil s cejchem těžké choroby. Všechno to jsou prostě nešťastné shody okolností. Spíš si říkám, jestli by někdo dokázal vystopovat, který pes byl opravdu nositel a jak k tomu přišel? a následně se to rozneslo po minimálně evropských chovech. Ale nikoho nemíním kamenovat spíš, aby se tomu příště dalo nějak zamezit.
Kéž bych byla genetik . A jak psala Lesnížínka také neměl můj komentář být zaměřen jako kritika, jen jsem prostě napsala, jak to vidím za mě osobně. Samozřejmě někdo další na to zase pohlíží jinak. Jak se říká, není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem a to samé platí o názorech. Pokud jsem to špatně podala omlouvám se.
Ika111

XXX.XXX.234.43
Ked budete mat 100perc istotu ze predkovia nezomreli na raka tak budete na zvierati chovat? Kde tu istotu zoberiete? Nepravdive alebo neuplne udaje na weboch chovatelov ci klubu...atd atd...rakovina ladviny torzie co by ste riesili...vsetko? Choroby tu boli a budu u zvierat tak aj u ludi a kluc na uplne zdravy geneticky potencial neexistuje...a nie je pravidlo ze pes ci suka co zomrel mlady nedokaze dat deti ktore budu zit dlho...skuste si to chov nie je lahky. Hlavne menej pocitajte a viac rozmyslajte... nie vsetky aod ku ktorym sa dostanere musia byt pravda ani dovody umrti...
kiko
napsal(a):
Poloma sleduje a zveřejňuje, to bezpochyby.Bohužel, ač si dlozholeté práce paní chovatelky váźím, myslím, že tam zasáhly do chovu fenky, které dost z dnešních linií dost negstivně ovlivnily.Ale samozŕejmě není to tak jen u Gemery a to, že se na odchovech po těchto fenkách dále chovalo, to bohužel chovatel neovlivní.
Právě proto, že poloma chová dlouhou dobu a zveřejňuje informace, tak je vidět, jak zasáhla do chovu. O které jiné chovce se to dá říct? Až tady takových jako GP budou desítky, tak to potom už bude něco vypovídat a bude s čím porovnávat.
Ika111
napsal(a):
Ked budete mat 100perc istotu ze predkovia nezomreli na raka tak budete na zvierati chovat? Kde tu istotu zoberiete? Nepravdive alebo neuplne udaje na weboch chovatelov ci klubu...atd atd...rakovina ladviny torzie co by ste riesili...vsetko? Choroby tu boli a budu u zvierat tak aj u ludi a kluc na uplne zdravy geneticky potencial neexistuje...a nie je pravidlo ze pes ci suka co zomrel mlady nedokaze dat deti ktore budu zit dlho...skuste si to chov nie je lahky. Hlavne menej pocitajte a viac rozmyslajte... nie vsetky aod ku ktorym sa dostanere musia byt pravda ani dovody umrti...
To je sice pravda, ale jak tedy mám jako zájemce o štěňátko vybírat? Co nám zbývá, než věřit, že alespoň co je psáno je pravda? Mám objet chovky a psy exhumovat?(to byl vtip ) Každý, kdo prožil umírání psa na nějakou hnusnou chorobu(ať je to rakovina, nebo ty ledviny) se opravdu bude chtít snažit v maximální míře tohle vyeliminovat. Jelikož náhoda je blbec, je pravděpodobné, že ho potká s druhým pejskem něco jiné, stejně hrozné a nepředvídatelné...s tím i já počítám. Ale rozhodnula jsem se pro to udělat maximum(stejně mí kamarádi, co je tohle postihnulo).
Samozřejmě, že pes po krátkověkých rodičích může žít dlouho a naopak. Ale i proto je fajn sledovat nejen rodiče, ale zkusit zapátrat i po předcích, jejich sourozencích atd. a že to je boj s mnohdy nulovým výsledkem. Ale jak psaly holky výše, bohužel už je to pak jen na tom věřit chovateli nebo majiteli, že příčina úmrtí je pravdivá.
Ika111

XXX.XXX.234.43
Prajem vela stastia...navod neexistuje...mam11.5 rocneho psa..sucka mi zomrela v 9 na mrtvicu..jej syn v piatich na ladviny... asi viac srdiecka do vyberov...a zabudla som spomenut tiez dolezite strava a prostredie kde pes zije tiez vplyva na zdravie nielen genetika...

Ika111
napsal(a):
Prajem vela stastia...navod neexistuje...mam11.5 rocneho psa..sucka mi zomrela v 9 na mrtvicu..jej syn v piatich na ladviny... asi viac srdiecka do vyberov...a zabudla som spomenut tiez dolezite strava a prostredie kde pes zije tiez vplyva na zdravie nielen genetika...
Jasný, jenže když se průměrný věk berňáků pohybuje kolem pěti šesti let, fakt to nebude stravou a prostředím. Ledaže by měli fakt hodně velkou smůlu na majitele a jiná plemena ne...
Ika111

XXX.XXX.5.182
Kto stanovil priemerný vek BSP na 5 rokov? to je nejaká blbosť ešte nedávno to bolo 8.. to čo za výpočty :D:D..zomierajú aj 5 aj 12 roční ale nemylím že priemer takto klesol.. odkiaľ máte tie údaje?
Ika111
napsal(a):
Kto stanovil priemerný vek BSP na 5 rokov? to je nejaká blbosť ešte nedávno to bolo 8.. to čo za výpočty :D:D..zomierajú aj 5 aj 12 roční ale nemylím že priemer takto klesol.. odkiaľ máte tie údaje?
Já sama bych řekla(ale ofiko čísla nemám) že to bude těch 6let. Bohužel jich znám opravdu hodně, co jako 2-4letí umřeli na ledviny. Odtud možná asi ten průměr
Ika111

XXX.XXX.5.182
Piemery sa stanovujú trošku inak.. že máte smolu a poznáte v okolí psov ktorí žili krátko ešte neznamená že je to priemer.. nevravím že je vek u bsp nie problém ale toto je prehnané čo sa tu snažíte prezentovať..
lesnížínka
napsal(a):
Dobrý večer
donieslo sa mi, že sa tu bavíte o mne bezo mňa. Nedá mi, aby som nereagovala. Milá pani lesnížínka, predtým než budete riešiť moju chov. stanicu, overte si fakty. V chov. stanici Codeli Girls nie je a nikdy nebol jedinec z Gemerskej Polomy. Matkou vášho psa bola sučka Cori Gem Sad, a "jejich druhá fena" nemala s Gemerskou Polomou absolútne nič spoločné.
Otcom Cori bol môj pes Kenny z Gemerskej Polomy a starou mamou Fanny z Gemerskej Polomy. Obaja zomreli na rakovinu, nikdy som to nepopierala ani netajila. Ale v rodokmeni, čo máte v rukách, máte 4 generácie predkov, teda okrem mojich dvoch je tam ďalších 28 psov. Viete určite, že ani jeden z nich nezomrel na rakovinu? Pokiaľ tam je čo i len jeden s rakovinou, tak má skoro takú istú pravdepodobnosť, že je zodpovedný za rakovinu Cori, ako môj pes. A rada by som vedela, ako psi z Gemerskej Polomy ovplyvnili rakovinu druhej suky Delinky Dolmar z Alkazaru.Gargušová Terézia, chst. z Gemerskej Polomy.
Dobrý večer paní Gargušová, jak už jsem psala a znovu to zopakuju, opravdu nechci nikoho poškodit, nejsem chovatelka, ani spřízněná s žádnou chovkou...jsem jen nešťastná majitelka. To, co jsem psala bylo jen info, co jsem dostala. Já sama jsem prošla rodokmen Cori, protože ten jako jediný mne zajímal(a rodokmen otce, samozřejmě) po nich jsem se dostávala k dalším a dalším spřízněným psům a Poloma se tam opakovala, což je vzhledem k provázanosti evropských odchovů pravděpodobné. Bohužel se tam opakovali ti psi s krátkou dobou dožití a rakovinou, což vlastně ale mohli být od vás pořád jedni a ti samí, to je pravda. Tu Deli nevím, pravda, měla jsem si ověřit, než jsem napsala, že obě, ale tak se mi to doneslo. Pokud by to bylo všechno jinak, to se Vám opravdu hluboce omlouvám, nerada bych byla někým zneužita k nějakým konkurenčním bojům Ale chovatelka s tímto nemá nic společného, ta si myslím, že o tom vůbec neví. Budu ráda, když tedy sama podáte info o tom, jak se to má s dožitím a nemocema vašich odchovů, když už to tu rozebíráme. Cora byla krásný pes, co jsem teď koukala na vaše stránky(nejsou aktuální, už nechováte?) všichni vaši psi byli opravdu krásní berňáci, právě takové hledám ale když jsem šla tedy po rodokmenu taťky...všichni píšou, že je to záležitost posledních let, že dříve byli psi dlouhověcí...jenže vždycky se tam vyskytnou linie 6-7let Tak jsem právě také procházela mnoho a mnoho chovek a tomu se prostě nedá vyhnout, je to všude I když nevím přesně, co za nemoc je toho u těch kterých psů příčinou...ta rakovina a ledviny straší
Zdravím milovníci Bernáků a jiných zvířátek.Taky jsem smutný jak se Bernák dožívá málo let.Je to krásný miloučký pejsek.Já mám hroznou smůlu na tuhle rasu.První čubička umřela ve 4 měsících na selhání ledvin.Dělali jsme všechno a nic jí nepomohlo .Druhá čubička umřela včéra na procházce zřejmě infarkt nebo mrtvička .Jsem hrozně zdrcený, oživoval jsem ji a bylo to marný.Celou dobu krásně běhala a pak začala chraptět a klepat.Nemohla chodit tak si lehla.Je to hrůza vidět svého miloučkého Bernáčka umírat ani doktor nepomohl .To jí bylo 6 let.Miluji tuhle rasu a už se bojím koupit nového Bernáčka.Člověk si je zamiluje a pak je smutný
Jarin7
napsal(a):
Zdravím milovníci Bernáků a jiných zvířátek.Taky jsem smutný jak se Bernák dožívá málo let.Je to krásný miloučký pejsek.Já mám hroznou smůlu na tuhle rasu.První čubička umřela ve 4 měsících na selhání ledvin.Dělali jsme všechno a nic jí nepomohlo .Druhá čubička umřela včéra na procházce zřejmě infarkt nebo mrtvička .Jsem hrozně zdrcený, oživoval jsem ji a bylo to marný.Celou dobu krásně běhala a pak začala chraptět a klepat.Nemohla chodit tak si lehla.Je to hrůza vidět svého miloučkého Bernáčka umírat ani doktor nepomohl .To jí bylo 6 let.Miluji tuhle rasu a už se bojím koupit nového Bernáčka.Člověk si je zamiluje a pak je smutný
Vidíte, pár lidí o tomto případu se psem psalo, i u jiných ras. Já si říkala, co bych probůh s berňákem někde v lese sama dělala(domů ho člověk nepřinese)...no a nakonec přišla nemoc a bylo všechno jinak. Je mi moc líto, co jste si musel prožít. Držte se..

Jarin7
napsal(a):
Ak sa bojíte kúpiť si berňáka, tak skúste iného švajčiara - veľký švajčiar, etlebuch, appenzel. Sú to pomerne zdravé plemená a dožívajú sa dlhšie ako berňák.
napsal(a):
Ak sa bojíte kúpiť si berňáka, tak skúste iného švajčiara - veľký švajčiar, etlebuch, appenzel. Sú to pomerne zdravé plemená a dožívajú sa dlhšie ako berňák.
My, co máme berňáky, samozřejmě o těchto plemenech víme, ale jejich povaha se nějak nedá s povahou berňáka srovnat. Je to bezproblémový pes, který nepotřebuje žádný výcvik, stačí mu jen výchova. Dril, v podobě houkání povelů, absolutně nesnese.
HankaSch

XXX.XXX.0.152
My máme berňáčka z množírny.Je mu 10 let.Trošku nás zlobí klouby, ale žádná tragedie.Jinak je vitální a v pořádku.

Môžem odporučiť CHS Queen Elsa. Chovajú berňákov a ich psy sa dožívajú celkom vysokého veku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
Môžem odporučiť CHS Queen Elsa. Chovajú berňákov a ich psy sa dožívajú celkom vysokého veku.
Mno, raději ChS Carralsa...
K zamyšlení...
Máme v rodině fenku BSP bez PP, která letos slavila 11té narozeniny a je naprosto zdravá (nebo spíš zdravě vypadá, na žádném vyšetření nikdy nebyla), nikdy neměla jediný zdravotní problém, je stále hodně vitální a plná života. Je od mala krmena granulemi z Penny, vařenými kostmi, těstovinami a zbytky. Je vesměs na zahradě, na procházky se s ní chodí výjimečně. No a teď když se majitelé baví s někým kdo má také berňáky, tak se všichni diví, jak krásného věku se dožila a ještě k tomu ve zdraví. Většina lidí jím říká jak jim berňáci (většinou s PP) umřeli mladí a nebo se stále celý život trápili s nějakými problémy. Takže majitele feny jsou rozhodnuti, že další pes bude zase BSP bez PP, protože ti s PP jsou nějací "přešlechtění". Samozřejmě neříkám, že je to tak správně, já bych do psa bez PP už nešla (krom křížence z útulku). Ale když se nad tím zamyslím, tak opravdu většina bsp s PP, které jsem znala trpěla na řadu nemocí a umřela v mládí. Kdežto těch bez PP, kteří jsou starší a zdraví znám více, ne jen tuto jednu fenu.
Čím to je? Je to tím, že by chovatelé byli nezodpovědní a nedělali potřebná vyšetření? Nebo kryli i feny a psy, u kterých vyšetření nedopadlo zrovna nejlépe? Ale jakto, že psi bez PP kteří nemají vyšetření vůbec žádné jsou na tom lépe?
U ostatních psů bych řekla, že je to prostě náhoda, ale zrovna u těch berňáků mi to připadá, že znám opravdu dost bez PP zdravých a s PP nemocných. Ale třeba to tak mám jen já a vy ostatní znáte více zdravých psů s PP. Budu ráda za názory. A prosím neberte to jako že bych podporovala chov psů bez PP, to rozhodně ne

Sousedi měli bPP fenku, zemřela v cca 5-6ti letech na selhání ledvin
do místní statistiky...

Nevím jak je to s berňáky PP versus bez PP, ale děsí mě informace, že už se jich spouta dožívá třeba jen sedmi let...a když s někým kdo se o psy alespoň trochu zajímá zmíníte o berňákovi, tak se hned pomalu pokřižuje a hned spustí, že toho by si v životě nepořídil, protože brzy umírají, bohužel neznám berňáků tolik a navíc všichni dosud žijící ne starší než 6 let, abych si udělala nějaký alespoň trochu objektivní obrázek, tak nevím jestli už je to s plemenem tak na štýru a nebo je to více méně městská legenda...
Ukrutník

XXX.XXX.236.218
Ty to Marcelo nepochopíš, leda by ses rozhodla podporova chov psů bez PP. Do té doby je zbytečné házet perly sviním, ony by je zašlapaly, otočili se a roztrhali nás.

Znala jsem bez PP. Minulé léto majitelé odjeli jako vždycky "na letní byt". V září se vrátili bez psa,4 roky. Prý ledviny a šlo to nějak okamžitě.

Znám dost berńáků s PP kteří se dožili 13,14 i 15 let.Jednoho 15 jsme měli doma.
Mezi berňáky se chovem rozšířil gen, nesouscí v sobě náchylnost k rakovině, myslím, že mízních uzlin. Už se začínají chovní psi testovat a nevzala bych si štěndo od netestovaného rodiče(není to bohužel povinné)Je nemožné, že by se to nerozšířilo i mezi nechovné psy, které někdo množí jen tak z plezíru. To samé ledviny. Na selhání ledvin umřelo hodně berňáků. Nevím, jestli tam je možnost nějakého testování...snad jen nemnožit postižené jedince. Jenže jak to udělat, když psi umírají ve věku 4-6let a minimálně dva vrhy štěňat už odchovali? Museli by být chovatelé natolik rozumní, aby udělali osvětu mezi majiteli svých odchovů a doporučili na nich nechovat(a stihnout to)..aby se to nešířilo dál. Ledviny jsou problém i u ostatních plemen a celkem dost by mne zajímalo, co je toho příčinou. Já všechno hážu na granule, protože to je to očividné, co se v chovu psů změnilo. Pak také hodně psů v bytech. Známým umřela 5.letá berňačka před rokem - na selhání ledvin. Nebyla s PP, krmena granulema, žila venku...tak si vyberte
lesnížínka
napsal(a):
Mezi berňáky se chovem rozšířil gen, nesouscí v sobě náchylnost k rakovině, myslím, že mízních uzlin. Už se začínají chovní psi testovat a nevzala bych si štěndo od netestovaného rodiče(není to bohužel povinné)Je nemožné, že by se to nerozšířilo i mezi nechovné psy, které někdo množí jen tak z plezíru. To samé ledviny. Na selhání ledvin umřelo hodně berňáků. Nevím, jestli tam je možnost nějakého testování...snad jen nemnožit postižené jedince. Jenže jak to udělat, když psi umírají ve věku 4-6let a minimálně dva vrhy štěňat už odchovali? Museli by být chovatelé natolik rozumní, aby udělali osvětu mezi majiteli svých odchovů a doporučili na nich nechovat(a stihnout to)..aby se to nešířilo dál. Ledviny jsou problém i u ostatních plemen a celkem dost by mne zajímalo, co je toho příčinou. Já všechno hážu na granule, protože to je to očividné, co se v chovu psů změnilo. Pak také hodně psů v bytech. Známým umřela 5.letá berňačka před rokem - na selhání ledvin. Nebyla s PP, krmena granulema, žila venku...tak si vyberte
Díky za názor.
Já všechno hážu na granule, protože to je to očividné, co se v chovu psů změnilo. Pak také hodně psů v bytech.
Granule beru, ale jak to máte na mysli se psy v bytech? Pokud jsou normálně venčeni, tak to nemá na ledviny žádný vliv ne? To mi spíš přijde, že na ledviny může být horší to, když "venkovní" pes v zimě leží na studeném.
marcelaamax
napsal(a):
Díky za názor.
Já všechno hážu na granule, protože to je to očividné, co se v chovu psů změnilo. Pak také hodně psů v bytech.
Granule beru, ale jak to máte na mysli se psy v bytech? Pokud jsou normálně venčeni, tak to nemá na ledviny žádný vliv ne? To mi spíš přijde, že na ledviny může být horší to, když "venkovní" pes v zimě leží na studeném.
Nepřijde mi přirozené, když pes musí vydržet nevenčit se x hodin. Netvrdím, že je to příčina, ale mě to přijde strašné. Od puberty trpím na průjmy, od bloknuté páteře jsem trpěla na záněty močového měchýře a také čůrání, kdy jsem byla jak průtokový ohřívač: stačilo se napít a do 5 minut jsem musela letět. Bylo to šílené a prostě si nedovedu představit, že se pes po jídle třeba víc napije a pak se mu 5 hodin chce a nemůže. Úplně se mi při té představě dělá zle, protože jsem to zažila na vlastní kůži...

lesnížínka
napsal(a):
Nepřijde mi přirozené, když pes musí vydržet nevenčit se x hodin. Netvrdím, že je to příčina, ale mě to přijde strašné. Od puberty trpím na průjmy, od bloknuté páteře jsem trpěla na záněty močového měchýře a také čůrání, kdy jsem byla jak průtokový ohřívač: stačilo se napít a do 5 minut jsem musela letět. Bylo to šílené a prostě si nedovedu představit, že se pes po jídle třeba víc napije a pak se mu 5 hodin chce a nemůže. Úplně se mi při té představě dělá zle, protože jsem to zažila na vlastní kůži...
U byťáků, co jsou venčeni ve stylu dvakrát denně, asi problém s pitím je. Ověřila jsem si to tuhle zimu, kdy by pes udělal cokoliv, aby nemusel do mrazu. Chvíli chodil třikrát za den, venku vypustil rybník a hodlal okkamžitě pálit domů, kolikrát jsem ho odnášela o dvě ulice dál, aby aspoň hodil bobek, aniž bych ho táhla jako kachnu. Téměř okamžitě snížil příjem tekutin, ačkoliv aktivní byl normálně. Pro organismus žádná hitparáda. Takže když ven nakrátko, musel začít chodit pětkrát. Pak zase začal pít normálně.
napsal(a):
U byťáků, co jsou venčeni ve stylu dvakrát denně, asi problém s pitím je. Ověřila jsem si to tuhle zimu, kdy by pes udělal cokoliv, aby nemusel do mrazu. Chvíli chodil třikrát za den, venku vypustil rybník a hodlal okkamžitě pálit domů, kolikrát jsem ho odnášela o dvě ulice dál, aby aspoň hodil bobek, aniž bych ho táhla jako kachnu. Téměř okamžitě snížil příjem tekutin, ačkoliv aktivní byl normálně. Pro organismus žádná hitparáda. Takže když ven nakrátko, musel začít chodit pětkrát. Pak zase začal pít normálně.
Tak to by mne ani nenapadlo, že je tak chytrý(vyčůraný ) že si dá dohromady vliv pití na čůrání( ať mi nikdo neříká, že psi nejsou dost chytrá stvoření) Já myslela, že se trápí s plným močákem...ne, že přestane dokonce pít
lesnížínka
napsal(a):
Já to chápu a měla jsem to dlouho podobně. Docela dost piju a mám asi hyperaktivní močák, takže hodina bez WC je pro mě často utrpení, nemám problém jít během hodiny i několikrát.
Představa psa, který je pět nebo víc hodin bez venčení, pro mě byla vždy děsivá.
Musím říct, že současná dorostenka mě z toho pomalu ale jistě léčí - vidím, že psi to evidentně mají jinak. Ona po dlouhé noční pauze vyrazí ven a zdaleka hned nečůrá. Klidně si pět minut i víc běhá nebo hraje se psy, pak teprve dřepne a močí.
Předchozí fena byla dobrý držák též - pokud jsem někdy výjimečně zažila, že se jí chtělo, vždy to bylo na velkou čili průjem.
Psi tu moč víc koncentrujou, fakt to u nich funguje trochu jinak. Ale trvalo mi to, než jsem se hodila do klidu

lesnížínka
napsal(a):
Tak to by mne ani nenapadlo, že je tak chytrý(vyčůraný ) že si dá dohromady vliv pití na čůrání( ať mi nikdo neříká, že psi nejsou dost chytrá stvoření) Já myslela, že se trápí s plným močákem...ne, že přestane dokonce pít
Opravdu hned druhý den, co nastoupily mrazy, přestala mizet voda v misce. Shodou okolností byl celý týden na granulích, protože jsem nějak nevychytala nákup. Říkala jsem si, že se asi moc nevyblbne, když není venku, ale striktně dodržoval svojí dobu odpočinku, jinak doma šaškoval ještě víc než při venčení. Doma máme prostoru dost, při své velikosti si může v klidu zatryskat. Akorát před obvyklým časem, kdy se chodí ven, preventivně zmizel.
Terven
napsal(a):
Já to chápu a měla jsem to dlouho podobně. Docela dost piju a mám asi hyperaktivní močák, takže hodina bez WC je pro mě často utrpení, nemám problém jít během hodiny i několikrát.
Představa psa, který je pět nebo víc hodin bez venčení, pro mě byla vždy děsivá.
Musím říct, že současná dorostenka mě z toho pomalu ale jistě léčí - vidím, že psi to evidentně mají jinak. Ona po dlouhé noční pauze vyrazí ven a zdaleka hned nečůrá. Klidně si pět minut i víc běhá nebo hraje se psy, pak teprve dřepne a močí.
Předchozí fena byla dobrý držák též - pokud jsem někdy výjimečně zažila, že se jí chtělo, vždy to bylo na velkou čili průjem.
Psi tu moč víc koncentrujou, fakt to u nich funguje trochu jinak. Ale trvalo mi to, než jsem se hodila do klidu
Mám to taky tak, máme teda povel čůrej, když potřebuju aby se vyvenčil rychle. Ale pokud přijdu z práce a jdeme nejdřív na procházku, tak také hned nečůrá.
Třeba každý den 12 hodin bez venčení už mi přijde moc, ale to se u nás fakt nekoná. Navíc když nad tím tak přemýšlím - když je hezky tak máme otevřené dveře ven, jsme doma, třeba stejnou dobu jako bych byla v práci. Takže pes se může jít vyvenčit, ale stejně nejde. Když jdeme na ranní venčení v zimě (což je někdy i více než po 8mi hodinách když si třeba přispíme, nebo jdeme brzy spát) tak psa musím tahat z postele aby se vůbec došel vyčůrat. Dojdeme ven, tam si stoupne a rozespale kouká co tam jako má teď dělat. Rozhodně nevypadá, že by potřeboval čůrat a mohl se protrhnout. Takže buď můžu použít "povel" čůrej a nebo s ním prostě obejdu pár stromků, u kterých se teda vyčůrá. Ale mám vyzkoušené, že když ho tam nechám samotného tak si sedne ke dveřím, čumí jako bulik a vyčůrat se nejde
Zkusím vypozorovat(jestli si ovšem vzpomenu) jak dlouho psu bude trvat, než se půjde vyčůrat v době, kdy má třeba dopolední klid. Vím, že jakmile vstane, že se někam jde(vyjdu pracovat do zahrady) tak jde k nejbližším kytkám a minimálně cvrkne. Nikdy jsem ale nesledovala, kolik toho vyčůrá(a je chlupatý, tak stejně houby vidím) Snad jen podle toho, jak dlouho tam stojí, jestli je to opravdu čůrání, nebo jen značka.
lesnížínka
napsal(a):
Zkusím vypozorovat(jestli si ovšem vzpomenu) jak dlouho psu bude trvat, než se půjde vyčůrat v době, kdy má třeba dopolední klid. Vím, že jakmile vstane, že se někam jde(vyjdu pracovat do zahrady) tak jde k nejbližším kytkám a minimálně cvrkne. Nikdy jsem ale nesledovala, kolik toho vyčůrá(a je chlupatý, tak stejně houby vidím) Snad jen podle toho, jak dlouho tam stojí, jestli je to opravdu čůrání, nebo jen značka.
Tak to já u mého psa poznám, při značkování normálně zvedá nohu, ale při venčení si sedá jako fenka
marcelaamax
napsal(a):
K zamyšlení...
Máme v rodině fenku BSP bez PP, která letos slavila 11té narozeniny a je naprosto zdravá (nebo spíš zdravě vypadá, na žádném vyšetření nikdy nebyla), nikdy neměla jediný zdravotní problém, je stále hodně vitální a plná života. Je od mala krmena granulemi z Penny, vařenými kostmi, těstovinami a zbytky. Je vesměs na zahradě, na procházky se s ní chodí výjimečně. No a teď když se majitelé baví s někým kdo má také berňáky, tak se všichni diví, jak krásného věku se dožila a ještě k tomu ve zdraví. Většina lidí jím říká jak jim berňáci (většinou s PP) umřeli mladí a nebo se stále celý život trápili s nějakými problémy. Takže majitele feny jsou rozhodnuti, že další pes bude zase BSP bez PP, protože ti s PP jsou nějací "přešlechtění". Samozřejmě neříkám, že je to tak správně, já bych do psa bez PP už nešla (krom křížence z útulku). Ale když se nad tím zamyslím, tak opravdu většina bsp s PP, které jsem znala trpěla na řadu nemocí a umřela v mládí. Kdežto těch bez PP, kteří jsou starší a zdraví znám více, ne jen tuto jednu fenu.
Čím to je? Je to tím, že by chovatelé byli nezodpovědní a nedělali potřebná vyšetření? Nebo kryli i feny a psy, u kterých vyšetření nedopadlo zrovna nejlépe? Ale jakto, že psi bez PP kteří nemají vyšetření vůbec žádné jsou na tom lépe?
U ostatních psů bych řekla, že je to prostě náhoda, ale zrovna u těch berňáků mi to připadá, že znám opravdu dost bez PP zdravých a s PP nemocných. Ale třeba to tak mám jen já a vy ostatní znáte více zdravých psů s PP. Budu ráda za názory. A prosím neberte to jako že bych podporovala chov psů bez PP, to rozhodně ne
Tak fenku BSP, o které jsem tu psala, museli dát majitelé o víkendu uspat . Ale ve věku téměř 13 let (do 13 ji chyběl měsíc), což je na BSP dost pěkný věk.
lesnížínka
napsal(a):
Je mi líto ale skvělý věk
To jo, skvělý věk a ještě k tomu fenka vitální do poslední chvíle, co víc si přát - když to řeknu takhle blbě. Minulý týden se nemohla zvednout na nohy, jel se na ní podívat veterinář, ale než přijel tak se fena zvedla a veterináře s nadšením vítala. Takže říkal, že je to jako se starým člověkem, že se prostě hůře zvedá, ale že by ji ještě nechal žít, že má jiskru v očích a vypadá spokojeně. Tak ji tedy ještě nechali, ale o víkendu se to opakovalo, fenka zase nemohla vstát a už i kňučela, takže ji nenechali už trápit...

marcelaamax
napsal(a):
To jo, skvělý věk a ještě k tomu fenka vitální do poslední chvíle, co víc si přát - když to řeknu takhle blbě. Minulý týden se nemohla zvednout na nohy, jel se na ní podívat veterinář, ale než přijel tak se fena zvedla a veterináře s nadšením vítala. Takže říkal, že je to jako se starým člověkem, že se prostě hůře zvedá, ale že by ji ještě nechal žít, že má jiskru v očích a vypadá spokojeně. Tak ji tedy ještě nechali, ale o víkendu se to opakovalo, fenka zase nemohla vstát a už i kňučela, takže ji nenechali už trápit...
Tak teď to vyzní fakty blbě, ale kdyby se moji psi dožili v kondici 13-ti let, tak co víc si přát.
Mám to přesně jak je popsáno výše...pokud má pes jiskru v oku, dokud vidím, že nemá bolesti, že má chuť do života, tak ho budu opečovávat na max, ale jakmile se pes nepostaví a už i brečí, tak bych s uspáním neváhala......
Naši holčičce (BSP) bude brzy 11 let. Pár dnu zpátky jsme byli na veterině, kvůli kašli, který měla. Zjistili jsme, že má nemocné srdíčko, funguje ji jen jedna ledvina (má na ni nějaký útvar) a má vodu v bříšku. Je to pro mě hrozný šok, je tl zlatíčko a každou chvilku se bojím, že o ni přijdu, je to úžasný pejsek.
val1234
napsal(a):
Naši holčičce (BSP) bude brzy 11 let. Pár dnu zpátky jsme byli na veterině, kvůli kašli, který měla. Zjistili jsme, že má nemocné srdíčko, funguje ji jen jedna ledvina (má na ni nějaký útvar) a má vodu v bříšku. Je to pro mě hrozný šok, je tl zlatíčko a každou chvilku se bojím, že o ni přijdu, je to úžasný pejsek.
To mne mrzí a věřím vám to Z toho důvodu už berňáka pořizovat nechci, prostě nevěřím, že by mi ho nějaký jiný mohl nahradit. Všichni mi tvrdí, že je to normální, mají už několikátého, ale já si to prostě nemyslím. Radši bych vybírala jiné plemeno...Svého druhého psa - samojeda miluju, možná i o trošku víc, než berňušku, je prostě povahově mě bližší, ale tam problém nemám a myslím si, že bych si nového pořídila, respective: žádné jiné plemeno místo něj bych nechtěla ani za nic: dycky samojeda!
Ani nevite jak vam zavidim kdyz tady ctu ze se vasi bernacci dozili 11 nebo 12 let. Co ja bych ted dala i za to kdyby se moje milovana holcicka mohla dozit alespon 7 nebo 8 let. V unoru mela 5 let a minuly tyden ji diagnostikovali rakovinu miznich uzlin :-( vubec nevime kolik casu nam s ni zbyva ani veterinari nam to nejsou schopni rict ale bojujeme a snažíme se udelat ji co nejstastnejsi.
LenickaT.
napsal(a):
Ani nevite jak vam zavidim kdyz tady ctu ze se vasi bernacci dozili 11 nebo 12 let. Co ja bych ted dala i za to kdyby se moje milovana holcicka mohla dozit alespon 7 nebo 8 let. V unoru mela 5 let a minuly tyden ji diagnostikovali rakovinu miznich uzlin :-( vubec nevime kolik casu nam s ni zbyva ani veterinari nam to nejsou schopni rict ale bojujeme a snažíme se udelat ji co nejstastnejsi.
Kamarádky berňák s touto diagnozou asi rok a půl. Je mi to líto
Když to tak čtu, dneska tady a minule na FB skupině, kde se řešil průměrný věk berňáka. Většina lidí tam psala, že jim umřel v 5ti, 6ti, max. 8 letech. Pár berňáků se dožilo 10. A úplně minimum nad 10 let - to byli snad 3 psi, z velké skupiny lidí, která se vyjadřovala. To je hrozný, nedivím se, že si pak člověk BSP nepořídí, i když je to super pes. Ale taky bych si nepořídila plemeno, o kterém bych věděla tohle, stejně jako bych si nepořídila "obří" plemeno s tím, že se dožívá 8mi let. Ale snad neznám v tomto ohledu "horší" plemeno (co se zdraví a dlouhověkosti týče) než je právě BSP .

no, a sousedovic bPP berňačka se dožila cca 12ti(13?), a důvodem úmrtí byla torze žaludku....
marcelaamax
napsal(a):
Když to tak čtu, dneska tady a minule na FB skupině, kde se řešil průměrný věk berňáka. Většina lidí tam psala, že jim umřel v 5ti, 6ti, max. 8 letech. Pár berňáků se dožilo 10. A úplně minimum nad 10 let - to byli snad 3 psi, z velké skupiny lidí, která se vyjadřovala. To je hrozný, nedivím se, že si pak člověk BSP nepořídí, i když je to super pes. Ale taky bych si nepořídila plemeno, o kterém bych věděla tohle, stejně jako bych si nepořídila "obří" plemeno s tím, že se dožívá 8mi let. Ale snad neznám v tomto ohledu "horší" plemeno (co se zdraví a dlouhověkosti týče) než je právě BSP .
Tu krátkověkost vyvažuje opravdu až vyjímečná povaha těchto psů. No a většina lidí, co si toho psa pořizuje prostě doufá, že jim se to nestane, budou mít štěstí na zdravého psa. Když my jsme si ho pořizovali, teprve začala ta vlna módního plemene. Až cca v jeho 5letech to jelo naplno, množilo se na stovkách fen. Málokteré měly testy na ty nejzávažnější dědičné choroby, kam patří i ta leukemie. Přesto, že bych strašně moc pečlivě vybírala v rodokmenech, bych si já, už berňáka dobrovolně nepořídila. Nejspíš mne k tomu dotlačí muž, který prohlásí, že pokud psa, jedině berňáka. I když...teď si myslím, že tu bolest už nebude chtít prožít
lesnížínka
napsal(a):
Tu krátkověkost vyvažuje opravdu až vyjímečná povaha těchto psů. No a většina lidí, co si toho psa pořizuje prostě doufá, že jim se to nestane, budou mít štěstí na zdravého psa. Když my jsme si ho pořizovali, teprve začala ta vlna módního plemene. Až cca v jeho 5letech to jelo naplno, množilo se na stovkách fen. Málokteré měly testy na ty nejzávažnější dědičné choroby, kam patří i ta leukemie. Přesto, že bych strašně moc pečlivě vybírala v rodokmenech, bych si já, už berňáka dobrovolně nepořídila. Nejspíš mne k tomu dotlačí muž, který prohlásí, že pokud psa, jedině berňáka. I když...teď si myslím, že tu bolest už nebude chtít prožít
Test na leukemii přece není ani dnes.Ano nějaké testy navíc jsou,nicméně na rakovinu,která stále patří mezi nejčastější ùmrtí,bohužel žádný test není.

kiko
napsal(a):
Test na leukemii přece není ani dnes.Ano nějaké testy navíc jsou,nicméně na rakovinu,která stále patří mezi nejčastější ùmrtí,bohužel žádný test není.
cos přibližného je
http://www.kssp.cz/Zdravi/Zdravi/Hystiocytarni-sarkom.aspx

lesnížínka
napsal(a):
Ano...člověk doufá, že bude mít to štěstí.....bohužel, když to tak čtu, tak tohle štěstí už se snad dá přirovnat k výhře v loterii....
A je to opravdu škoda, oni jsou opravdu báječní. Před několika lety jsem si říkala, že by to byl super psí společník až třeba budu v důchodovým věku, ale začíná to být opravdu děs a běs........další alternativou by byla německá ovčanda, ale ne pracák a tam, aby člověk taky hledal s lucernou.
No a mojí vysněnou německou dogu??? O tom ani snad nemluvim, tak už je i těch 7-8 let života výhra.
Při představě, že vypiplám psa, který tak ve třech letech bude PAN DOKONALÝ a pak si s ním užiju 2-3 roky a konec??...hrozný.
Mým psům bude letos deset a říkám si, jaké by bylo štěstí, kdyby s náma byli třeba ještě 3 roky, což se samozřejmě nemusí podařit resp. byla by to fakty klika a už teď mě to straší ve snech.
Tak pred 5 lety kdyz jsem si brala stene bernaka tam tohle tedy nebylo :-( a ze jsem si stranky prohlizela tehdy porad. Ale musim rict ze i tak se mi to nelibi. Obi tam na jednu stranu napisi ze jde o nejcastejsi umrti ale na druhou pouze ze chování jedinců s vysledkem C se nedoporucuje ale vyrazeni z chovu nejsou. Tak k cemu to pak je :-( to se pak sireni toho genu nezabrani :-(
Ano,SH preTest sice je,ale pořád to je jen určitý předpoklad náchylnosti.Je dost psů (v zahraničí) s výsledkem C,kterým je nad 10 let a jsou naprosto zdraví a naopak psy s výsledkem A,kteří na rakovinu zemřeli v 5 letech.Takže ano,své psy testuji,hodně jsem to řešila s německými chovateli.Nicméně hodnota těchto testů je dost sporná.

tak tak
Lenicko, však si přečti, co ten test zkoumá a co je výsledkem a i zdůvodnění, proč se z chovu jedinci skupiny C nevyřazují

LenickaT.
napsal(a):
Ja to četla. Jde pouze o sanci a jedinci i kdyz maji C ale maji vyborne vsechny ostatni predpoklady....
Ve finale je to proste jen sazka do loterie zda nemoc propukne nebo ne.
Jen jako clovek kteremu v soucasne dobe fenecka na to umira bych chov na jedincich s C proste zakazala :-(
Já jsem na psech hodně závislá a situace ve které jste je pro mě noční můrou. Vím, že žádná slova tady nepomůžou, ale užijte si se svojí psí holčičkou každou minutu, která vám ještě zbývá a až přijde čas nechat jí odejít, tak přeju hodně sil, budete je potřebovat. Držte se
A hlavně tenhle test je zaměřený na histyosarkom - rakovina lymfy.Bohužel to neznamená,že i pejsek se super výsledkem neonemocní jiným druhem této nemoci,např.rakovinou sleziny,žaludku atd.😕 Vyřadit z chovu C jedince je nesmysl,i když ono s nima stejné moc chovatelů krýt nebude,ale natolik by se tím zase zúžila možnost chovných párů,že by se tím akorát rozvinulo něco dalšího.
LenickaT.
napsal(a):
Tak pred 5 lety kdyz jsem si brala stene bernaka tam tohle tedy nebylo :-( a ze jsem si stranky prohlizela tehdy porad. Ale musim rict ze i tak se mi to nelibi. Obi tam na jednu stranu napisi ze jde o nejcastejsi umrti ale na druhou pouze ze chování jedinců s vysledkem C se nedoporucuje ale vyrazeni z chovu nejsou. Tak k cemu to pak je :-( to se pak sireni toho genu nezabrani :-(
Tohle vyšetření se dělá na klubu cca poslední 2-3 roky.Ale je už mnohem déle.Já ho dělám v Německu,protože jsem se k tomu tehdy dostala přes majitelku psa u kterého jsme byli krýt.Naše holky ho mají udělané asi 5-6 let už a zahraniční psi i několik generací zpět.Ale je fakt,że v té době jsme to tady v ČR měli jediný a pak se najednou zvedla vlna a začalo se to testovat i v klubu.Ale to je nepodstaté.Vaší fenky je mi líto,před dvěma lety mi zemřela moje nej na rakovinu sleziny.Ze dne na den jsem postřehla,že je něco špatně a potom ten měsíc čekánì a bezmoci...Takže držte se.

tak ony se ty nemoci provalí právě díky snižování genetické diverzity neb většina majitelů fen chce krýt s jedním z těch tří hypersuper šampiónů, přičemž to je otec a dva synové, nebo tak nějak.......a snižovat chovatelskou základnu ještě vyřazováním na základě nějakých rizik....
Ono pokud je zdravotní stav plemene obzvláště tristní (nevím, zda u berňáků to tak je), tak si myslím, že by byly na místě úvahy o přikřížení jiného plemene.....

tak v tom by měl být hlavně aktivní klub
napsal(a):
tak v tom by měl být hlavně aktivní klub
A jakým způsobem konkrétně? Klub se snaží chovatelům poradit,zapojují se do programů na vyšetření,doporučují se či naopakV chovné páry. Ale nakonec to stejně stojí na chovateli a jeho svědomí a klub to nijak neovlivní.

řízený chov
poslední slovo o chovném páru má mít klub, včetně navrhování plemeníků a tím využívání opravdu celé chovatelské základny.
pravidla chovu - sledování zdraví, rozumná selekce dle stavu plemene (třeba že C jen s A, povinně, ne jen doporučení .....pokud to má smysl), pravidla o využívání plemeníků
sběr informací, vedení databází, statistik, jako chovatelský servisu v zahraničí
přehled o stavu plemene v zahraničí, případná doporučení na zahraniční krytí.....
lesnížínka
napsal(a):
Jasně, tomu rozumím. Babičku právě odchod BSP a kočky brzo po sobě "poznamenal" tak, že i když zvířata miluje, tak už žádné nechce a žádné si nepořídí. Fakt ji to vzalo. A strejda (tomu se fena dožila těch téměř 13ti) chvíli uvažoval, že by šel zase do BSP, ale pak říkal, že takové štěstí na ten věk by už znovu určitě neměl, tak už do BSP taky nešel.
To je přece hloupost,aby někdo někomu rozhodoval o tom s kým krýt.Hlavně ideální pár na pohled si nemusí vůbec sednout a co bude následovat...tys mi řekl krýt tímhle a tímhle a hele a už pojede kolotoč,který zase jen uškodí plemeni,potažmo dobrým vztahům mezi chovateli.A zbytek výše Vámi zmíněného myslím celkem funguje.

napsal(a):
řízený chov
poslední slovo o chovném páru má mít klub, včetně navrhování plemeníků a tím využívání opravdu celé chovatelské základny.
pravidla chovu - sledování zdraví, rozumná selekce dle stavu plemene (třeba že C jen s A, povinně, ne jen doporučení .....pokud to má smysl), pravidla o využívání plemeníků
sběr informací, vedení databází, statistik, jako chovatelský servisu v zahraničí
přehled o stavu plemene v zahraničí, případná doporučení na zahraniční krytí.....
"poslední slovo o chovném páru má mít klub"
klub - tj. ti lide, bez jakehokoliv odpovednosti za svoje rozhodnuti?? rozhodnou a chovateli - porad si ?
ne, jen chovatel je vzdy odpovedny....
klub ma zpracovavat statistiky a evidovat a zverejnovat informace o chovu.
jen tady v Cechach jsou lidi zvykly a vyzaduji, ze je porad nekdo jakoby vede za rucicku - a nedovedou si predstavit, ze to jde i jinak.
.
jinde funguje volny chov a taky to jde.

chovatel je zodpovědný za své odchovy, klub za stav plemene, chov je smyslem jeho existence, klub má povinnosti vyplývající z řádů FCI (nebudu řešit jiné). A pokud chov pod režií jednotlivých chovatelů vede k průseru (protože tituly holt prodávají - to je výrok jednoho konkrétního chovatele, a tak to prostě je), a o tom se bavím, tak je třeba začít řídit chov v zájmu plemene jako celku! Opravdu ne každý chovatel bude řešit to, že jím vybraný pes nakryl půlku populace, protože on je BOB všech bobů a krásný a já ho chcichcichci .....a přesně to nadužívání pár plemeníků vede k množení se genetických excesů
napsal(a):
chovatel je zodpovědný za své odchovy, klub za stav plemene, chov je smyslem jeho existence, klub má povinnosti vyplývající z řádů FCI (nebudu řešit jiné). A pokud chov pod režií jednotlivých chovatelů vede k průseru (protože tituly holt prodávají - to je výrok jednoho konkrétního chovatele, a tak to prostě je), a o tom se bavím, tak je třeba začít řídit chov v zájmu plemene jako celku! Opravdu ne každý chovatel bude řešit to, že jím vybraný pes nakryl půlku populace, protože on je BOB všech bobů a krásný a já ho chcichcichci .....a přesně to nadužívání pár plemeníků vede k množení se genetických excesů
Problém je, že většině funkcionářů jde o všechno možný, jen ne o blaho plemene - kdyby byl řízený chov u našeho plemene, tak ámen s námi, a narovinu říkám, že bych chovala na jinou zemi!!!

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je, že většině funkcionářů jde o všechno možný, jen ne o blaho plemene - kdyby byl řízený chov u našeho plemene, tak ámen s námi, a narovinu říkám, že bych chovala na jinou zemi!!!
tak nejak - ten "klub" jsou vždycky a jen lidi.
a bohuzel - lidi, co preferuji osobni uzitek nad zajmem plemene.
obcas i ta odbornost pokulhava.
jsou jine cesty k zlepsovani v ramci plemen nez to, ze nejaky jeden dva lidi budou ridit chov v te ktere zemi...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
problém je v tom, že i většině chovatelů jde o všechno možný, než o blaho plemene...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
s tím souhlasím a to je problém organizovaného chovu - absence principů odbornosti a nezávislosti
co už s tím.....
napsal(a):
problém je v tom, že i většině chovatelů jde o všechno možný, než o blaho plemene...
Ano, a oni ti funkcionáři jsou taky chovatelé, tak proč by plácali po ramenách a pomáhali konkurenci … ?!
Takto má aspoň ta hrstka myslících, co má nějaký chovatelský (nikoliv ekonomický) cíl jít si za svým, a snažit se to dělat podle nejlepšího vědomí a svědomí.
Řízený chov by mohl fungovat jen, pokud by ho vedl někdo nestranný zvenčí!

napsal(a):
ano.
ale nezmeni na tom nic to, ze nim někdo bude schvalovat rodicovske pary.
ono vůbec -cim vice se narizuje -tim vice se pravidla obchazi.
osobne fandim te dobrovolnosti - když někdo chova v zemi s volnym chovem -musí necim vyniknout, by se jeho psi prosadili. někdo si je vybral.
a tak najednou není problém nic -vysetreni, informace.
napsal(a):
ano.
ale nezmeni na tom nic to, ze nim někdo bude schvalovat rodicovske pary.
ono vůbec -cim vice se narizuje -tim vice se pravidla obchazi.
osobne fandim te dobrovolnosti - když někdo chova v zemi s volnym chovem -musí necim vyniknout, by se jeho psi prosadili. někdo si je vybral.
a tak najednou není problém nic -vysetreni, informace.
Presně!
Když jsem začínala vystavovat pro jednu prestižní CHS, tak jsem se na jedné výstavě, kde byli fakt hrozní psi bavila s chovatelkou, a na moje "pohoršení" nad tím, s jakýma psama ti lidi vyhazují peníze za výstavy a ještě na tom chovají, mi úplně s klidným nadhledem odpověděla:
"Díky Bohu za ně - to jsou ti, co dávají vyniknout našim psům, a my potřebujeme, aby nám někdo dělal křoví … "

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Presně!
Když jsem začínala vystavovat pro jednu prestižní CHS, tak jsem se na jedné výstavě, kde byli fakt hrozní psi bavila s chovatelkou, a na moje "pohoršení" nad tím, s jakýma psama ti lidi vyhazují peníze za výstavy a ještě na tom chovají, mi úplně s klidným nadhledem odpověděla:
"Díky Bohu za ně - to jsou ti, co dávají vyniknout našim psům, a my potřebujeme, aby nám někdo dělal křoví … "
a přesně tohle je svědectví o tom že to NEfunguje!
Co na tom, že pár chovatelů má dobré odchovy, když většina plemene jde do kytek!
napsal(a):
a přesně tohle je svědectví o tom že to NEfunguje!
Co na tom, že pár chovatelů má dobré odchovy, když většina plemene jde do kytek!
Ale to plemeno nejde do kytek kvůli těm pár dobrým chovatelům - plemeno jde do kytek kvůli hlupákům, kteří kupují psa, protože je to in, a nic si o tom nezjistí, jinak by ti chovatelé podprůměru, neměli komu ty svoje štěňata prodávat ...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ale to plemeno nejde do kytek kvůli těm pár dobrým chovatelům - plemeno jde do kytek kvůli hlupákům, kteří kupují psa, protože je to in, a nic si o tom nezjistí, jinak by ti chovatelé podprůměru, neměli komu ty svoje štěňata prodávat ...
NE
zodpovědnost za stav plemene nelze přenášet na kupující!
to je naprostá chovatelská slepota
ani na jednotlivé chovatele
od toho je tady klub (pod nadnárodní organizací), který má stanovit dostatečná pravidla
a vzhledem k tomu, že evidentně nečtete celé téma, tak připomenu, že mluvím o plemeni v kritickém stavu, kdy nějaká střední délka dožití je cca 6 let a zdravé zvíře je utopie
napsal(a):
NE
od toho je tady klub (pod nadnárodní organizací), který má stanovit dostatečná pravidla
a vzhledem k tomu, že evidentně nečtete celé téma, tak připomenu, že mluvím o plemeni v kritickém stavu, kdy nějaká střední délka dožití je cca 6 let a zdravé zvíře je utopie
Kluby stanovují pravidla - bonitační a zápisní řád.
... ale nařídit chovatelům, kterým psem smí nakrýt svou fenu - řízený chov, je prostě přes čáru, protože nelze přenést zodpovědnost za rozhodnutí nějakýho funkcionáře (které je ne vždy podloženo nejčistějšíi umysly, popř. vědomostmi) na chovatele!
Tohle by mělo být vyvážené, protože pokud bude ve funkci pár let nějaký šmejd, tak půjde plemeno do kytek i tak, a nebudou tam ani ta malá zadní vrátka v podobě pár slušných chovatelů.

napsal(a):
NE
"od toho je tady klub (pod nadnárodní organizací), který má stanovit dostatečná pravidla"
ta nadnarodni organizace - i tedy klub - je porad jen a jen zajmove sdruzeni.
clenem muze byt kazdy jouda, i funkcionarem se muze stat kazdy jouda.
nejsou treba znalosti, neni odpovednost - ale muze byt funkce.
rizeny chov lze provozovat jen kdyz existuji nejake meritelne selektivni podminky v chodu.
a to rozhodne neni a nebude vystava.
bernaci dojizdi na to, ze se jelo na kvantitu a zhled jen.
tak jako mnoha dalsi plemena.
a dokud nebude v zajmu chovatelu delat nadstandardni testy, prověřovat a sledovat svoje zvířata a odchovy - to ze někdo od stolu a podle nalady zvoli rodicovsky par mu - nepomuze.

které je ne vždy podloženo nejčistějšíi umysly, popř. vědomostmi
jako už mě to fakt nebaví opakovat dokola a dokola.....tohle je pravda, je to špatně ale nemá to nic společného s principem šlechtění, krizového řízení!
Jaké jsou příčiny toho, že četná plemena jsou na tom zdravotně hůř a hůř?!
napsal(a):
"od toho je tady klub (pod nadnárodní organizací), který má stanovit dostatečná pravidla"
ta nadnarodni organizace - i tedy klub - je porad jen a jen zajmove sdruzeni.
clenem muze byt kazdy jouda, i funkcionarem se muze stat kazdy jouda.
nejsou treba znalosti, neni odpovednost - ale muze byt funkce.
rizeny chov lze provozovat jen kdyz existuji nejake meritelne selektivni podminky v chodu.
a to rozhodne neni a nebude vystava.
bernaci dojizdi na to, ze se jelo na kvantitu a zhled jen.
tak jako mnoha dalsi plemena.
a dokud nebude v zajmu chovatelu delat nadstandardni testy, prověřovat a sledovat svoje zvířata a odchovy - to ze někdo od stolu a podle nalady zvoli rodicovsky par mu - nepomuze.
Tak zrovna u švýcarů jsou ve funkcích klubu povětšinou dlouholetí chovatelé.
Dondýnek

XXX.XXX.218.20
Ahoj všem, včera jsme uspali našeho Dona s PP (zakoupen od Daenn z Peruckých lesů, původní jméno Artie). Bylo mu téměř na den 7. Měl 20 - 30 nádorů v břiše. Ve 4 letech měl nějaký ucpaný kanálek na páteři a musel na operaci. Prý to je typické pro ridgebacky. V 6,5 letech podkožní zhoubný nádor, vyoperovaný. A teď měl metastázy v celém břiše. Ale nic ho nebolelo. Hned jak jsme na to přišli, tak jsme ho uspali. Do 24 hodin. A bylo to tak akorát, doktor říkal, že už ho to asi začíná pobolívat, když přišel na uspání. Byl to takový ten velký medvěd s obrovskými tlapami a chundelatý. Péči měl nejlepší, granule jen od veterináře. Nikdy kromě těchto lapálií neměl nejmenší zdravotní problém.
Dondýnek
napsal(a):
Ahoj všem, včera jsme uspali našeho Dona s PP (zakoupen od Daenn z Peruckých lesů, původní jméno Artie). Bylo mu téměř na den 7. Měl 20 - 30 nádorů v břiše. Ve 4 letech měl nějaký ucpaný kanálek na páteři a musel na operaci. Prý to je typické pro ridgebacky. V 6,5 letech podkožní zhoubný nádor, vyoperovaný. A teď měl metastázy v celém břiše. Ale nic ho nebolelo. Hned jak jsme na to přišli, tak jsme ho uspali. Do 24 hodin. A bylo to tak akorát, doktor říkal, že už ho to asi začíná pobolívat, když přišel na uspání. Byl to takový ten velký medvěd s obrovskými tlapami a chundelatý. Péči měl nejlepší, granule jen od veterináře. Nikdy kromě těchto lapálií neměl nejmenší zdravotní problém.
To mi je veľmi ľúto,držte sa Ja som síce BSP nikdy nemala,ale pokukujem po ňom stále.Je to naozaj nádherný pes Len ma odradila dlžka života, velké riziko rakoviny,pohybových problémov...tak som si nakoniec vybrala GR, aj ked tam tiež nejaké zdravotné problémy hrozia.
Dondýnek
napsal(a):
je to smutné ale už ho nic nebolí. Držte se .........................
Dondýnek
napsal(a):
Ahoj je mi to moc lito drzte se. Je to velmi tezke. My museli nasi princeznu uspat pred mesicem. Holcicka s PP. Angela Chlupatý Medvídek. Bylo ji jen 5 let a 2 mesice. Kdyz ji bylo pul roku bodla ji včela stihli jsme to k veterinari jen taktak ale zachránili ji. Ve 4 letech mela bulku na pacce plnou hnisu tak ji to vyřízli a jinak byla taky cely zivotv poradku a ted na zacatku dubna ji zjistili lymfom. Behem dvoz tydnu se hrozne zhorsila a leky nezabiraly. Delali jsme co se dalo ale nakonec jsme museli taky uspat :-( hrozne moc mi chybi je tu po ni hrozne prazdno. Stale jsem se s tim nevyrovnala. Preju hodne sil

Pro Dondýnek a LenickaT
vašich pejsků je mi moc líto, hlavně toho, že odešli takhle brzo. Já sice čistýho berňušku nemám, ale všechny co znám nebo jsem znala byli pejskové s obrovským srdcem, lásku a pohodu kolem sebe šířící. Je to smutný, že odcházejí takhle mladí.
Člověk, když si pořizuje velké plemeno, tak většinou počítá, že s ním pes bude 10-11 let, ale tajně doufá (alespoň já ano), že těch let bude třeba 13 a když bůh dá, tak i 15, ale 5 nebo 7 let ??
napsal(a):
Pro Dondýnek a LenickaT
vašich pejsků je mi moc líto, hlavně toho, že odešli takhle brzo. Já sice čistýho berňušku nemám, ale všechny co znám nebo jsem znala byli pejskové s obrovským srdcem, lásku a pohodu kolem sebe šířící. Je to smutný, že odcházejí takhle mladí.
Člověk, když si pořizuje velké plemeno, tak většinou počítá, že s ním pes bude 10-11 let, ale tajně doufá (alespoň já ano), že těch let bude třeba 13 a když bůh dá, tak i 15, ale 5 nebo 7 let ??
Dekuji. Mate pravdu doufala jsem ze by s nami mohla byt alespoj 10 let. Pri horsi variante jsem se pripravovala na 8 let to je takove nejcastejsi asi... ale 5 let bylo hrozne malo :-( a mate pravdu i v te povaze. Kazdy si ji okamzite zamiloval. Mela uzasny pohled plny nakazlive radosti a kdyz ji clovek videl proste se musel usmat :-) sirila kolem sebe pozitivni energii a clovek si s ni nikdy neprisel sam, byla vsude :-D ale to zna asi kazdy pejskar... kazdy z nas kdo partaka ztratil by mohl hodiny vypravet... ja mela bernacka jen jednoho tak nevim... ani nevim jestli si porizovat dalsiho... bojim se toho kratkeho veku a celkově i toho zdravotního stavu...

LenickaT.
napsal(a):
Dekuji. Mate pravdu doufala jsem ze by s nami mohla byt alespoj 10 let. Pri horsi variante jsem se pripravovala na 8 let to je takove nejcastejsi asi... ale 5 let bylo hrozne malo :-( a mate pravdu i v te povaze. Kazdy si ji okamzite zamiloval. Mela uzasny pohled plny nakazlive radosti a kdyz ji clovek videl proste se musel usmat :-) sirila kolem sebe pozitivni energii a clovek si s ni nikdy neprisel sam, byla vsude :-D ale to zna asi kazdy pejskar... kazdy z nas kdo partaka ztratil by mohl hodiny vypravet... ja mela bernacka jen jednoho tak nevim... ani nevim jestli si porizovat dalsiho... bojim se toho kratkeho veku a celkově i toho zdravotního stavu...
Já počítám, že jako dalšího psa bych si pořídila nějakou pasteveckou palici, ale na důchod jsem si představovala něco "hodnějšího"......buď NO, ale ne vysloveně z nějaké pracovní linie a nebo berňuchu......bohužel NO...to už se docela bojím, hlavně ohledně displazie...při štěstí a pečlivém výběru možná ....a berňuškové...to už začíná být katastrofa s délkou života.......jaká škoda.
Třeba moje dcera s přítelem se zamilovali do plemene irský vlkodav, hlídaj ho vždycky známým po dobu dovolené a tak a řekla bych že se z tohodle plemene stala jejich srdcovka....bohužel i tady je odrazuje délka života.....při představě, že by jim pes mohl odejít už v šesti..sedmi letech...
Držte se....dovedu si představit, jak je vám teď po pejskovi smutno, jak to bolí.
domi.t
napsal(a):
Zdravím,
Je stále toto plemeno na tom zdravotne tak veľmi zle? Rakovina, epilepsia atd.? Zvažujem parťáka pre moju Nefret a toto plemeno milujem už x rokov,len mám veľký rešpekt pred zdravím.
Neviete niekto o chovke, kde majú dlho žijúcich jedincov? Vopred ďakujem za prípadnú pomoc
Ahoj
Rekla bych ze je to stale stejne i kdyz si to chovatele uvedomuji a stale casteji se delaji SH testy ale stejne to neni zaruka.
Rakovina si nevybira bohuzel :-(
Ja prisla o fenecku pred 7 mesici kvuli rakovine i kdyz podle rodokmenu mela byt dlouhoveka. Tohle vam proste nikdo nezaruci. Proste do toho s laskou k plemenu i s tim riskem pujdete nebo ne.
I kdyz me ztrata moji fenky stale moc boli rozhodla jsem se to znovu risknout a v sobotu si jedeme pro stenatko tak uvidime co nam osud prinese :-)

Nemám tušení, jakého věku se dožívá bernardýn. Ale nemůže věk být důvodem přikřížení bernardýna k BSP ?

Velký švýcarský salašnický pes není u nás chovaný tak dlouho jako BSP a není českým chovem zatím znehodnocen. A také to není takový "krásný chlupatý medvídek", ale trochu vořechoidní hafan - bez urážky - to ho možná zachrání.
Jen můj názor - neříkám, že správný !
napsal(a):
Velký švýcarský salašnický pes není u nás chovaný tak dlouho jako BSP a není českým chovem zatím znehodnocen. A také to není takový "krásný chlupatý medvídek", ale trochu vořechoidní hafan - bez urážky - to ho možná zachrání.
Pokud se nepletu, tak ta povaha už je ale jinde.
Terven
napsal(a):
Pokud se nepletu, tak ta povaha už je ale jinde.
Ti, co znám, jsou taky mazlove, ale je fakt, že za plotem hlídají - většina z nich, taky ne všichni. Ale nevím, zda jde jen o blafani, nebo jestli by i nějak zasáhli.
I se s nimi cvičí, pár z nich dělá i obrany. Neříkám, že s BSP se cvicit nedá, ale žádného takového neznám.
Velký švýcar je jiná povaha, lidé si ho kupují spíš proto, že se jim líbí berňák, ale nechtějí chlupatého psa a taky to zdraví je o něco lepší. Když vím, jakový je povahově berňák, bych si švýcara jako alternativu nepořídila, to už můžu mít cokoliv jiného. Je to pro lidi, co chtějí prostě líbivého psa a niance povahy nějak neřeší. Za zdravotní patálie BSP nemůže doslova český chov. Prostě se tam dostal jedinec s vadnými geny a už to jelo. Jak už jsem kdysi psala, nemoc se projeví kolem cca 6let věku psa a to už je bohužel několik vrhů za ním. Pokud je to krycí pes a použije se na krytí v x chovkách je najednou většina chovek zaplavena jedinci s tímto vadným genem. Nikdo to neudělal záměrně, ještě nebyly testy. A ten první vadný jedinec nebyl z velkou pravděpodobností český pes.
marcelaamax
napsal(a):
Je to pro lidi, co chtějí prostě líbivého psa a niance povahy nějak neřeší.
A proč by někomu nemohla vyhovovat povaha velkého svycara? Třeba někomu vyhovuje právě víc než BSP.
Nebo je to myšleno jen tak, že pokud chce někdo psa s povhaou BSP, tak VSSP nepřipadá v úvahu? :)
Ano, Terven odpověděla za mne. Ačkoliv si lidi často myslí, že velký švýcar je vlastně jen ,,nahatý" BSP, není to tak
napsal(a):
Totálne presne ste vystihli to,prečo chcem BSP-velkého chlpatého medvedíka, rodinného psa s velkým srdcom. Než sa do mňa pustí nejaký hejter,tak nie,nechcem psa len kvôli výzoru,ale ruku na srdcu,exteriér zohráva pri výbere plemena tiež veľkú úlohu
LenickaT.
napsal(a):
Ahoj
Rekla bych ze je to stale stejne i kdyz si to chovatele uvedomuji a stale casteji se delaji SH testy ale stejne to neni zaruka.
Rakovina si nevybira bohuzel :-(
Ja prisla o fenecku pred 7 mesici kvuli rakovine i kdyz podle rodokmenu mela byt dlouhoveka. Tohle vam proste nikdo nezaruci. Proste do toho s laskou k plemenu i s tim riskem pujdete nebo ne.
I kdyz me ztrata moji fenky stale moc boli rozhodla jsem se to znovu risknout a v sobotu si jedeme pro stenatko tak uvidime co nam osud prinese :-)
Ďakujem za reakciu A držím palce,nech s novým šteniatkom žijete čo najviac rokov bok po boku
domi.t
napsal(a):
Totálne presne ste vystihli to,prečo chcem BSP-velkého chlpatého medvedíka, rodinného psa s velkým srdcom. Než sa do mňa pustí nejaký hejter,tak nie,nechcem psa len kvôli výzoru,ale ruku na srdcu,exteriér zohráva pri výbere plemena tiež veľkú úlohu
Právě kvůli této povaze, by můj muž už nikdy nechtěl jiného psa. Já, protože už nechci zažít, že mi má láska odejde v 7 letech, bych raděj našla nějaké jiné plemeno, s dékou dožití někde dál. Ale ano, trochu tuším, že bych byla s každým jiným trochu zklamaná. Uvidíme, další psi jsou v plánu zase až za hodně let...
lesnížínka
napsal(a):
Právě kvůli této povaze, by můj muž už nikdy nechtěl jiného psa. Já, protože už nechci zažít, že mi má láska odejde v 7 letech, bych raděj našla nějaké jiné plemeno, s dékou dožití někde dál. Ale ano, trochu tuším, že bych byla s každým jiným trochu zklamaná. Uvidíme, další psi jsou v plánu zase až za hodně let...
Presne pre tie skoré úmrtia mám doma nakoniec 8-mesačnú retrieverku,aj ked retrieveri majú zasa problémy s kĺbami,proste všade je niečo...Ale o BSP sa mi tuším stále aj sníva a ked vidím,že Nefret potrebuje psiu spoločnosť...hm, na jar sa možno budú diať veci
domi.t
napsal(a):
Presne pre tie skoré úmrtia mám doma nakoniec 8-mesačnú retrieverku,aj ked retrieveri majú zasa problémy s kĺbami,proste všade je niečo...Ale o BSP sa mi tuším stále aj sníva a ked vidím,že Nefret potrebuje psiu spoločnosť...hm, na jar sa možno budú diať veci
Kamarádce bohužel před měsícem diagnostikovali mastocytom u 5letého berňuchy. Za tři týdny si jede pro nové berňuší štěndo....aby ho ,,starý" ještě zvládnul vychovat... U ní je to už několikátá generace, i jeden se dožil 11let. No já na tohle prostě nemám, je to jak sázka do loterie
lesnížínka
napsal(a):
Kamarádce bohužel před měsícem diagnostikovali mastocytom u 5letého berňuchy. Za tři týdny si jede pro nové berňuší štěndo....aby ho ,,starý" ještě zvládnul vychovat... U ní je to už několikátá generace, i jeden se dožil 11let. No já na tohle prostě nemám, je to jak sázka do loterie
Bože,to je strašné!
Ale zasa berňáčka našich známych sa dožila takmer 14 rokov! Bola posledná z vrhu,najmenšia, vzali ju v podstate z lútosti...nakoniec prerástla všetkých svojich súrodencov a kým oni už 6-8 rokov sú v psom nebi, tak ona ešte veselo lietala po lesoch a plávala v rybníku. Bola bez PP, odišli jej zadné nohy a operáciu by vzhľadom na vek a slabšie srdiečko už nezvládla. Inak bola celý život zdravá, spávala vonku a veľmi nežná. Milovala deti,v podstate všetkých a všetko.
Ká

XXX.XXX.60.119
Ano, je radost sledovat, jak dovádí s dětmi, jak se umí stále radovat, doslova na vycházkách skotačit do výšin (nevím, jak u psů - ale fenka ...neuvěřitelně zvídavá, aktivní, ráda i dlouhé vycházky - a ta rychlost sprintu!)
Takový mazel a vůbec povahově naprosté zlatíčko, co miluje ty své a umí vždy něčím překvapit (a BSP patří bezesporu mezi ty nejinteligentnější plemena).
Jenže ...užívat si její přítomnosti jenom 2,5 roku???
A není snad pro děti nic horšího než kolabující pejsek kvůli selhávajícím ledvinám -> během 2/3 dní obtíží tu najednou není ...a v hlavě zmatek: proč se nedožila alespoň těch 8mi, ale klidně i 6ti let. Přičemž zkušenost s jinými plemeny - průměrně 15 let.

Karman
napsal(a):
Náš berňák bude mít v červnu 10. Cca od 9.roku má trochu slabší ledviny a léčili jsme i zvětšenou prostatu. Ale žádné drama - trošku jsme ho poléčili a změnili stravu po konzultaci s veterinářem. Pes je teď jen míň aktivní, prostě senior. Ale jinak nám dělá pořád radost 😉
Tak to gratuluju...to máte štěstí a přeju, abyste si se svým berňuchou ještě nějaký ten roček užívali, jsou to úžasní pejsci
Byl to můj sen od dětství, když jsem psa viděla v seriálu doktor z hor. Povaha a inteligence i vzhled prostě skvělý pes. Ale nakonec kvůli zdravý jsem to vzdala. A minulý týden mi volala sousedka jestli by to byl vhodný pes pro ně. Řekla jsem jí o zdravotních rizicích a o PP chovu a pečlivém výběru. Ale ona na to mi řekla o krásných štěňatech někde na bazoši bez PP. U kterých je vidět že kolem BSP jen proběhl. Zkoušela jsem jí to vymluvit. Mají dvě děti, zahradu teď neoplocenou. Ale hlavně měli dvě morčata a ani ty u nich nevydrželi déle než rok. Mají kocoura ten se přijde nažrat k nám. Prostě na podzim klesne teplota pod 12 stupňů a oni nevylezou ani na tu zahradu. Upřímně nevím jak jí to rozmluvit bude to chudák pes. Ještě měla kritéria aby v noci neštěkal a dobře hlídal. Chtěla jsem jí navrhnout plyšového....

tetrivek
napsal(a):
Byl to můj sen od dětství, když jsem psa viděla v seriálu doktor z hor. Povaha a inteligence i vzhled prostě skvělý pes. Ale nakonec kvůli zdravý jsem to vzdala. A minulý týden mi volala sousedka jestli by to byl vhodný pes pro ně. Řekla jsem jí o zdravotních rizicích a o PP chovu a pečlivém výběru. Ale ona na to mi řekla o krásných štěňatech někde na bazoši bez PP. U kterých je vidět že kolem BSP jen proběhl. Zkoušela jsem jí to vymluvit. Mají dvě děti, zahradu teď neoplocenou. Ale hlavně měli dvě morčata a ani ty u nich nevydrželi déle než rok. Mají kocoura ten se přijde nažrat k nám. Prostě na podzim klesne teplota pod 12 stupňů a oni nevylezou ani na tu zahradu. Upřímně nevím jak jí to rozmluvit bude to chudák pes. Ještě měla kritéria aby v noci neštěkal a dobře hlídal. Chtěla jsem jí navrhnout plyšového....
No tak v tomhle případě by byl plyšový pes dobrá volba ...no jo no, když berňucha vypadá jako plyšák, obzvlášť štěně
Nejhorší na tom je že už kdysi prý měli když bydleli v bytě maltézáka. A prý ji budil děti když spali a nechtělo se jí chodit ven se psem do zimy.Tak ho dali babičce. Teď by psa chtěli na ven. Už loni jsem jí rozmluvila borderu. Dokonce by se jí líbil i náš ohař, ale co je to výchova a zaměstnání pro takového psa nemá ani ponětí. Hlavně se bojí všech našich psů i když jejich děti k nám chodí a bezproblémů hází našemu ohaři aportky. Doufám že jí přemluvím. Pro ně by byl vhodnější nějaký zabezpečovací systém než jakýkoliv pes.
Ella1

XXX.XXX.246.199
Dobrý den, také bych chtěla přispět něčím trochu “pozitivnějším" do této diskuze :) Náš berňák se dožil 12 let a dvou měsíců, bohužel před rokem odešel do psího nebe.. V závěru svého života měl nádor v plicích, který mu tlačil na srdce. Problémy začal mít těsně před dvanáctým rokem života, předtím skoro těch 12 let bez problémů. Na veterině to byl pro ně takový malý zázrak :). Pro nás to byl šok, když jsme se až po jeho smrti dozvěděli, že průměrný věk u berňáků je 6-8 let. Určitě jsme měli velké štěstí i na chovnou stanici, která teda již nefunguje kvůli stáří majitelů, ale byl to pes z prvního vrhu feny. Všem, co nad pořízením berňáka přemýšlíte - určitě to udělejte. Je to ten nejlepší pes a parťák.
Ella1
napsal(a):
Dobrý den, také bych chtěla přispět něčím trochu “pozitivnějším" do této diskuze :) Náš berňák se dožil 12 let a dvou měsíců, bohužel před rokem odešel do psího nebe.. V závěru svého života měl nádor v plicích, který mu tlačil na srdce. Problémy začal mít těsně před dvanáctým rokem života, předtím skoro těch 12 let bez problémů. Na veterině to byl pro ně takový malý zázrak :). Pro nás to byl šok, když jsme se až po jeho smrti dozvěděli, že průměrný věk u berňáků je 6-8 let. Určitě jsme měli velké štěstí i na chovnou stanici, která teda již nefunguje kvůli stáří majitelů, ale byl to pes z prvního vrhu feny. Všem, co nad pořízením berňáka přemýšlíte - určitě to udělejte. Je to ten nejlepší pes a parťák.
Rodina měla fenku která se dožila 14ti let. Ke konci měla nádor na zádech a úspěšně přežila operaci no před loni v létě odešla do psího nebe.
haja

XXX.XXX.91.182
dobry den,mame 11 leteho bernacka,ale dnes jsem se dozvedela ,ze je nemocny ,doposud byl cily

Nevím, kam mám šoupnout dotaz, nechci zakládat nové vlákno a nejvíc to asi souvisí s tímto.
Holky (a kluci), jak mám najít chovku berňáků, která má slušnou bilanci, co se týče věku (délky života) odchovů.
Už jsem sjela internet nahoru dolu a fakt nevím, protože když dohledám odchovy, tak málokdy najdu info kolika let se daný pes dožil.
Samozřejmě bych se mohla doptat chovatele, ale v tomhle plemeni se vůbec neorientuju a tak nevím...pochybuju, že mi chovatel na dotaz řekne "já produkuju hajtry, co se dožívaj max šesti let".
Napadlo mě zeptat se třeba poradce chovu, ale jak se v problematice chovu neorientuju, tak vůbec nevím, jestli ten člověk má přehled a jestli třeba nedoporučí chovku někoho známého, kde to není úplně ok.
Takže co zbývá...eventuelně se poptat na zkušenosti v nějaké FB skupině??
Prostě tak nějak nevím od čeho se odpíchnout.
napsal(a):
Nevím, kam mám šoupnout dotaz, nechci zakládat nové vlákno a nejvíc to asi souvisí s tímto.
Holky (a kluci), jak mám najít chovku berňáků, která má slušnou bilanci, co se týče věku (délky života) odchovů.
Už jsem sjela internet nahoru dolu a fakt nevím, protože když dohledám odchovy, tak málokdy najdu info kolika let se daný pes dožil.
Samozřejmě bych se mohla doptat chovatele, ale v tomhle plemeni se vůbec neorientuju a tak nevím...pochybuju, že mi chovatel na dotaz řekne "já produkuju hajtry, co se dožívaj max šesti let".
Napadlo mě zeptat se třeba poradce chovu, ale jak se v problematice chovu neorientuju, tak vůbec nevím, jestli ten člověk má přehled a jestli třeba nedoporučí chovku někoho známého, kde to není úplně ok.
U některých chovek se dají pootvírat rodokmeny a už tam dožití bývá. Ale je to už pár let, co jsem koukala(když Berry onemocněl) Poradce chovu si myslím, že minimálně o známých chovkách ví hodně, ale zase...oni jsou všichni kamarádi a jdou si na ruku, takže nevím, jak ochotný bude...říct pravdu Iluze si nedělám

lesnížínka
napsal(a):
U některých chovek se dají pootvírat rodokmeny a už tam dožití bývá. Ale je to už pár let, co jsem koukala(když Berry onemocněl) Poradce chovu si myslím, že minimálně o známých chovkách ví hodně, ale zase...oni jsou všichni kamarádi a jdou si na ruku, takže nevím, jak ochotný bude...říct pravdu Iluze si nedělám
No mě napadlo se prostě zeptat lidí...kolik dožil váš berňuška a z jaké CHS byl, ale nevím, zda i tyhle informace mají nějakou váhu, pokud by se nesešlo xy odpovědí, kde by pesani byli z jedné chovky.
A navíc po těch letech už ta chovka může být zase někde jinde.
Takže spíš zkusím pohledat infa, která chovka kouká víc na zdraví a která víc na produkci....
Upřímně hledala jsem nějakou alternativu k berňákovi, co se povahy týče...vždyť je to obyč pes, ale zjišťuju, že berňák je naprostý unikát a to i mezi "hodnými" medvědy.

marcelaamax
napsal(a):
Kdysi tu psala Bella o CHS berňáků, kde myslím hodně hleděli na zdraví. Ale určitě to bylo v zahraničí. Třeba se ozve, název si nepamatuji.
No to vím...mám pocit, že Amerika....no já bych ráda brala psa z ČR.....
napsal(a):
No mě napadlo se prostě zeptat lidí...kolik dožil váš berňuška a z jaké CHS byl, ale nevím, zda i tyhle informace mají nějakou váhu, pokud by se nesešlo xy odpovědí, kde by pesani byli z jedné chovky.
A navíc po těch letech už ta chovka může být zase někde jinde.
Takže spíš zkusím pohledat infa, která chovka kouká víc na zdraví a která víc na produkci....
Upřímně hledala jsem nějakou alternativu k berňákovi, co se povahy týče...vždyť je to obyč pes, ale zjišťuju, že berňák je naprostý unikát a to i mezi "hodnými" medvědy.
Je. Myslím, že alternativa bohužel není. Já už jsem uvažovala, že jestli budu někdy berňušku hledat, budu koukat spíš do zahraničí. Berynkův taťka je tohle, tak si myslím, že bych lovila v jeho linii http://www.rijkenspark.com/stamboom-baran.html
Je v tom rodném listě vidět ta linie s krátkým dožitím a vždycky se to tam bohužel táhne dál...

lesnížínka
napsal(a):
Je. Myslím, že alternativa bohužel není. Já už jsem uvažovala, že jestli budu někdy berňušku hledat, budu koukat spíš do zahraničí. Berynkův taťka je tohle, tak si myslím, že bych lovila v jeho linii http://www.rijkenspark.com/stamboom-baran.html
Je v tom rodném listě vidět ta linie s krátkým dožitím a vždycky se to tam bohužel táhne dál...
No já jsem na to dost konzerva a ráda bych měla chovatelský servis a ráda v češtině.
A bylo by príma, kdyby chovka nebyla daleko...ne kvůli tomu, že si pojedu dál pro štěně, ale třeba u Giny mě mrzí, že to do její rodné chovky máme 3 hodiny cesty, prostě jet tam s Ginou na otočku na kafe a strávit 6 hodin v autě, to se mi nechce.
napsal(a):
No já jsem na to dost konzerva a ráda bych měla chovatelský servis a ráda v češtině.
A bylo by príma, kdyby chovka nebyla daleko...ne kvůli tomu, že si pojedu dál pro štěně, ale třeba u Giny mě mrzí, že to do její rodné chovky máme 3 hodiny cesty, prostě jet tam s Ginou na otočku na kafe a strávit 6 hodin v autě, to se mi nechce.
Ale tak v dnešní době internetu, to máš jedno skoro. S chovatelem Worička jsem ani neměla moc chuť se scházet, s Berryho chovatelkou jsme se sešly na výstavě, kde jsme byli jen tak kouknout na kamarády a jinak přes maily. Od koček prvních nic, Gucci chovatelé jsou nedaleko, sice jsme tam nebyli zastavení - dělali doma nějaké přestavby, ale aktuality či problémy si píšem a pozvání mají. A Viktorek je od Plzně, tak jen paní posílám info a fotky mailem.

No já mám v merku jednu chovku, co se mi celkem pozdává a Bohemia Hagrid a teď jsem schválně zadala trasu do mapy.cz a oni jsou asi půl hodiny od nás a to jsem podle názvu místa myslela, že jsou někde na Moravě...no já a zeměpis.
Mám takovou představu, že si předběžně vyberu třeba 3 chovky a o těch se budu snažit dohledat maximum...teda hlavně o odchovech.

lesnížínka
napsal(a):
Ale tak v dnešní době internetu, to máš jedno skoro. S chovatelem Worička jsem ani neměla moc chuť se scházet, s Berryho chovatelkou jsme se sešly na výstavě, kde jsme byli jen tak kouknout na kamarády a jinak přes maily. Od koček prvních nic, Gucci chovatelé jsou nedaleko, sice jsme tam nebyli zastavení - dělali doma nějaké přestavby, ale aktuality či problémy si píšem a pozvání mají. A Viktorek je od Plzně, tak jen paní posílám info a fotky mailem.
No tak mě to kvůli Gině mrzí, protože jak nemáme žádnýho vhodnýho psího kámoše, tak chovatelka má nejen Gininu maminku a babičku, ale dvě sestry z předchozího vrhu, takže by si s nima Gina určitě vyhrála, jsou to ještě takový třeštiprdla a navíc chovají zvířectvo a Gina ovečky a kozičky miluje......samozřejmě si mailujeme, ale kdyby byli blíž, tak by to bylo super.
Navíc mají obrovský pozemek, kde by za sebou nemusela tahat stopovačku.
marcelaamax
napsal(a):
Kdysi tu psala Bella o CHS berňáků, kde myslím hodně hleděli na zdraví. Ale určitě to bylo v zahraničí. Třeba se ozve, název si nepamatuji.
Ano,chovatelska stanica Relentless Ranch v Colorade Mala som mať od nich šteniatko,len krytie sa nepodarilo a aj keby hej,v dnešnej dobe je to s tým vycestovaním troška komplikovanejšie Takže budem hladať chovku v Čechách,kedže na Slovensku ich je žalostne málo a dlžka dožitia psov je ešte žalostnejšia.
napsal(a):
No já mám v merku jednu chovku, co se mi celkem pozdává a Bohemia Hagrid a teď jsem schválně zadala trasu do mapy.cz a oni jsou asi půl hodiny od nás a to jsem podle názvu místa myslela, že jsou někde na Moravě...no já a zeměpis.
Mám takovou představu, že si předběžně vyberu třeba 3 chovky a o těch se budu snažit dohledat maximum...teda hlavně o odchovech.
Jo, jo, tak nějak. Horší je, že se do toho ponoříš a pak najdeš něco, co právě nechceš...a jsi na začátku...nevíš. Já takhle teď vybírám auto. Kruci, každé má nějaké ale, nejraděj bych se na to vykašlala A vybrat živého tvora, to je teprve zodpovědnost, uf
napsal(a):
Jeeej,budete mať nový prírastok? :)
Inak,odporúčam FB skupinu s názvom Bernský salašnícky pes s PP- šťeňátka,kr.psi,rady a diskuse. Takmer všetci chovatelia z Česka tam inzertujú svoje vrhy a adminka aj kopu diskutujúcich majú fakt prehľad, kde sa čo chystá A čo som veľmi milo prekvapená,nikto sa tam nad nikoho nevyvyšuje a dozvedela som sa tam veľa nového. Takže za mňa A každý deň sa rozplývam nad fotkami chlpáčov,čo tam hrdí majitelia pridávajú. Veľkým bonusom je,že sa tam nájde kopu súrodencov z každého vrhu a ich majitelia si už potom píšu súkromne a stretávajú sa,čo je úžasné.

domi.t
napsal(a):
Jeeej,budete mať nový prírastok? :)
Inak,odporúčam FB skupinu s názvom Bernský salašnícky pes s PP- šťeňátka,kr.psi,rady a diskuse. Takmer všetci chovatelia z Česka tam inzertujú svoje vrhy a adminka aj kopu diskutujúcich majú fakt prehľad, kde sa čo chystá A čo som veľmi milo prekvapená,nikto sa tam nad nikoho nevyvyšuje a dozvedela som sa tam veľa nového. Takže za mňa A každý deň sa rozplývam nad fotkami chlpáčov,čo tam hrdí majitelia pridávajú. Veľkým bonusom je,že sa tam nájde kopu súrodencov z každého vrhu a ich majitelia si už potom píšu súkromne a stretávajú sa,čo je úžasné.
No u nás to zatím není na pořadu dne....Gina je štěndo a Jack dědeček, doufám, že s námi bude co nejdéle, ale nedělám si ilize, táhne mu na 12.
Berňucha nikdy nebyl v mém hledáčku, na mě je to moc sluníčková povaha, ale jak jsem tak zvažovala jakou psí kámošku následně pořídit ke Ginuši, tak nakonec z toho vyšel BSP nejlíp.
Sára byla radikální ostrá samostatná jednotka prostě pastevecká palice hadr, co ví všechno nejlíp, ale zároveň po mamince berňušce totální mazlík a závislák...a takové plemeno, taková kombinace povah snad neexistuje, myslím, že byla unikátní.
Tak tu samostatnou a hlídací jednotku mám doma a zatím naprosto splňuje očekávání, ale neumím si představit, že bych měla ty pastevecké palice dvě a tak nakonec jsem si řekla, že na co si komplikovat život....ochránce domácího krbu už máme a k ní by bylo fajn mít něco naprosto nekomplikovaného.....
Vím, že berňák je sázka do loterie, ale nic jemu podobného jsem nenašla....měla jsem v merku leonbergera, landseera, NF, ale žádný z nich nesplňuje do puntíku to, co jsem si vzala do hlavy...akorát ten berňák.
Prostě Sára byla 2v1...a tak jsem nikdy nemohla najít novou Sáru, tak jsem si řekla, že bych to holt měla každou povahu zvlášť...pastevce a k němu mazlivýho závisláčka.

Sardullah, máte ode mě SZ
napsal(a):
No u nás to zatím není na pořadu dne....Gina je štěndo a Jack dědeček, doufám, že s námi bude co nejdéle, ale nedělám si ilize, táhne mu na 12.
Berňucha nikdy nebyl v mém hledáčku, na mě je to moc sluníčková povaha, ale jak jsem tak zvažovala jakou psí kámošku následně pořídit ke Ginuši, tak nakonec z toho vyšel BSP nejlíp.
Sára byla radikální ostrá samostatná jednotka prostě pastevecká palice hadr, co ví všechno nejlíp, ale zároveň po mamince berňušce totální mazlík a závislák...a takové plemeno, taková kombinace povah snad neexistuje, myslím, že byla unikátní.
Tak tu samostatnou a hlídací jednotku mám doma a zatím naprosto splňuje očekávání, ale neumím si představit, že bych měla ty pastevecké palice dvě a tak nakonec jsem si řekla, že na co si komplikovat život....ochránce domácího krbu už máme a k ní by bylo fajn mít něco naprosto nekomplikovaného.....
Vím, že berňák je sázka do loterie, ale nic jemu podobného jsem nenašla....měla jsem v merku leonbergera, landseera, NF, ale žádný z nich nesplňuje do puntíku to, co jsem si vzala do hlavy...akorát ten berňák.
Prostě Sára byla 2v1...a tak jsem nikdy nemohla najít novou Sáru, tak jsem si řekla, že bych to holt měla každou povahu zvlášť...pastevce a k němu mazlivýho závisláčka.
Uplne Vám rozumiem,to plemeno je srdcovka Včera som pred veterinárnou klinikou videla berňáka a hned mi srdce zaplesalo,už sa teším na toho môjho chlpáča A skonštatovala som,že u nás na Slovensku je to plemeno pomerne málo zastúpené, tu všetci majú husky,bullov,buldočkov,jorkov,prípadne žltých labrošov...
Inak,výber plemien,čo prichádzajú u Vás do úvahy,máme rovnaký Len NF u nás v strednej Europe je aj vzhladovo úplne iný a nehodnotím ten rozdiel práve pozitívne. Páčil sa mi aj leonberger,mala som vyhliadnutu jednu chovku tu a myslím,že som Vám ju aj radila,ked ste na jar zháňali šteniatko. Na jeseň mali prvý vrh,zo 7 feniek im 4 behom dvoch mesiacov zomreli(jedna pár dní po narodení na dedičnú vadu,ďalšie tri takmer pred odberom behom 3 dní),tak je to buď smola alebo bolo niečo zle.
Čiže stále všetky cesty vedú k BSP a robím si prieskum,kde u vás v Česku by som našla to moje vysnívané šteniatko. Ono sa to nezdá,ale nájsť rodičov, čo sú zdraví,majú dlho žijúcich predkov a ešte sú aj typovo tak,ako by som ja chcela,je riadna fuška. Ale času dosť,ja si radšej počkám než niečo vybrať nasilu a nemalo by to byť to pravé

napsal(a):
A na Estreláka jste nekoukala?

napsal(a):
A na Estreláka jste nekoukala?
Na ty jsem koukala, když jsem sháněla štěndo, takže mám tak nějak pojem, co je to zač.....a jako ten hlídač v naší rodině by byl dobrý, ale jako nekomplikovaný "jednoduchý" ne......resp. jednu Ginu už mám. I když tenhle pes by měl být ovladatelnější, tak ale to úsilí na výchovu tam bude větší než třeba u toho berňuchy.
Jako nějak aktivně jsem se po nich nepídila, ale přijde mi, že moc inzerátů na ně nevidím, takže to asi nebude moc rozšířené plémě.

domi.t
napsal(a):
Uplne Vám rozumiem,to plemeno je srdcovka Včera som pred veterinárnou klinikou videla berňáka a hned mi srdce zaplesalo,už sa teším na toho môjho chlpáča A skonštatovala som,že u nás na Slovensku je to plemeno pomerne málo zastúpené, tu všetci majú husky,bullov,buldočkov,jorkov,prípadne žltých labrošov...
Inak,výber plemien,čo prichádzajú u Vás do úvahy,máme rovnaký Len NF u nás v strednej Europe je aj vzhladovo úplne iný a nehodnotím ten rozdiel práve pozitívne. Páčil sa mi aj leonberger,mala som vyhliadnutu jednu chovku tu a myslím,že som Vám ju aj radila,ked ste na jar zháňali šteniatko. Na jeseň mali prvý vrh,zo 7 feniek im 4 behom dvoch mesiacov zomreli(jedna pár dní po narodení na dedičnú vadu,ďalšie tri takmer pred odberom behom 3 dní),tak je to buď smola alebo bolo niečo zle.
Čiže stále všetky cesty vedú k BSP a robím si prieskum,kde u vás v Česku by som našla to moje vysnívané šteniatko. Ono sa to nezdá,ale nájsť rodičov, čo sú zdraví,majú dlho žijúcich predkov a ešte sú aj typovo tak,ako by som ja chcela,je riadna fuška. Ale času dosť,ja si radšej počkám než niečo vybrať nasilu a nemalo by to byť to pravé
Mě by NF nevadil, ale na mě už je to pes móc chlupatý....
Jinak si obecně myslím, že to člověk moc neovlivní, tím myslím to zdraví a délka života BSP.
Moje kamarádka měla svého času fenu, po které si nechávala štěně......máma se dožila třinácti a její dcera v nedožtých sedmi letech rakovinu.

Pardon OT: proč nikdo nechce bernardýna? Jsou i krátkochlupí.

napsal(a):
Na ty jsem koukala, když jsem sháněla štěndo, takže mám tak nějak pojem, co je to zač.....a jako ten hlídač v naší rodině by byl dobrý, ale jako nekomplikovaný "jednoduchý" ne......resp. jednu Ginu už mám. I když tenhle pes by měl být ovladatelnější, tak ale to úsilí na výchovu tam bude větší než třeba u toho berňuchy.
Jako nějak aktivně jsem se po nich nepídila, ale přijde mi, že moc inzerátů na ně nevidím, takže to asi nebude moc rozšířené plémě.
Jasně, byl to jen tip.

napsal(a):
Bernardýn za mě povahově ok, ale ten obličej je na mě už moc "visací"

napsal(a):
Bernardýn za mě povahově ok, ale ten obličej je na mě už moc "visací"
Přesně, kdyby vypadali jako dřív, tak klidně

napsal(a):
Přesně, kdyby vypadali jako dřív, tak klidně
Jo kdyby vypadali takhle, tak o tom ani nepřemýšlím a bernardýní slečna by byla asi jasná volba.

napsal(a):
Jo kdyby vypadali takhle, tak o tom ani nepřemýšlím a bernardýní slečna by byla asi jasná volba.
Moje řeč.
napsal(a):
Mě by NF nevadil, ale na mě už je to pes móc chlupatý....
Jinak si obecně myslím, že to člověk moc neovlivní, tím myslím to zdraví a délka života BSP.
Moje kamarádka měla svého času fenu, po které si nechávala štěně......máma se dožila třinácti a její dcera v nedožtých sedmi letech rakovinu.
A co Landseer? Ten se mi zdá méně chlupatý, ale možná to tak jen působí.

domi.t
napsal(a):
Priznavsm,že som takého naživo ešte ani nevidela😉Idem googliť!
Koukala jsem na akt. krytí a vrhy a vylezlo tohle a to je hezký havoš podle mě :-)
http://www.bernardyni.cz/

napsal(a):
Koukala jsem na akt. krytí a vrhy a vylezlo tohle a to je hezký havoš podle mě :-)
To je právě dost hrozný hlavoš
U nás teď mají bernardýna jedni sousedé, jestli čistokrevného netuším, ale zrovna miláček to není(a já si je za seriálu pamatuju jako dobráky ) Když jsem viděla bernardýn a do podmínek, co si ho brali..teď má cca dva roky a uvidíme, má dvorek asi jako já obývák
Slintacího psa bych nechtěla ani náhodou, i když Gina slintat asi taky bude, sousedovic slintá..

napsal(a):
protože je ošklivý. takový sražený.
jo, moskevák, to je jiné pokoukáníčko.

:-) no, jako tenhle je fakt ošklivý
http://www.bernardynklub.cz/svatobernardsky-pes/databaze-bernardynu/detail.php?id=2112
ale tento hezký
http://www.bernardynklub.cz/svatobernardsky-pes/databaze-bernardynu/detail.php?id=1255
berňák to není.. a slinty blbé, no :-)

Tady mají pěkné bernardýny

marcelaamax
napsal(a):
A co Landseer? Ten se mi zdá méně chlupatý, ale možná to tak jen působí.
Landseer je u nás jeden....vlastně ani nevím, byl asi o dva měsíce mladší než ber-beři a když o tom tak přemýšlím, tak už jsem ho fáákt dlouho neviděla.
Jako nebudu lhát, i na něj jsem už myslela, ale nevím....
Koukala jsem na ty fotky bernardýnů...mě ten výraz teda nebere. Velkej smutnej pes To se nedá srovnat..
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!