mourina
napsal(a):
Ahoj mám ročního retrívra, doted byl zvyklý na granule. Přidávám mu maso a zeleninu, Ráda bych ho naučila i na kosti, ale bojím se, v dětství dali rodiče psu kosti a málem nám uhynul.Tak už jsme je nikdy psům nedávali.Poradte jaké pro začátek a co nedávat vůbec. Díky.
Kosti by neměly být vařené nebo pečené a nedávají se samotné, ale obalené masem - tedy celé kusy. Na začátek bych zkusila kuřecí křídla nebo možná i prasečí nohy...
Přesně, jak je napsáno - zkuste opravdu pomalu kosti přidávat. Myslím, že jeden malý kuřecí krk retrívrovi žádný problém neudělá. Nebo veliká hovězí kost, se kterou bude mít zároveň obrovskou zábavu (myslím, že si z ní nenahlodá tolik, aby mu to uškodilo).
Spíše jde o to, že krmením granulemi ztratí žaludek tzv. Jehlový efekt...takže je třeba jej pomalu zase uvést do stavu "pohotovosti".
Jinak se nebojte - kosti dostává i náš relativně malý pes (cca 12 kg) a poradí si naprosto bez problémů. Jen je na to opravdu zvyklý...a Váš pes si zvykne postupně taky.
Já mám malého pejska (asi 7 kg) a kosti mu občas dávám - nikdy se mu nic nestalo. Dokonce je mi to spíš doporučováno kvůli žlázkám - sám je nevyprazdňuje a kosti v tom mají pomoci. Doporučuji začínat na něčem mě Kčím než jsou kosti - např. Vepřové ucho nebo pařát.
Určitě alespoň v malém množství doporučuji vyzkoušet, náš pes ať už kosti nebo ty uši apod. Zbožňuje.
Ale nevím s těmi kuřecími křídly - drůbeží kosti se třepí a jsou pak ostré. Doporučiti spíše vepřové nebo hovězí.
Proč nemají psi dostávat vařené kosti? Můžete mě poučit?
Celý život jsem dávala a dávám našim psům - jakmile mají nové zuby (teď 27 kg + 17 kg psi ) vařené vepřové kosti (hovězí jim nechutnají - nevím proč), jsou po odsekání masa pro lidi, např. I z Globusu. Dostávají i kosti co zbydou po jídle od rodiny - u kuřat jen vyndavám ty 2 jehlové kůstky, kosti od krkovice, apod.
Syrové kosti vždy povařím, nikdy nedávám psům syrové maso, ani po něm nijak netouží, nejsou zvyklí. Z kostí ožerou maso, velké kosti některé celé schroupají a z jiných něco nechají.
Vařím i proto, že se sem vozí prasata (zvířata) i ze Španělska, Itálie, tam je napíchají, oni chudáci celou cestu v kamionech stojí, nespí a vesele v čr skáčou ven na jatka ...říkám si, že varem omezím příp. špatné látky. Dřív prý vozili zvířata bez napíchání injekcí, ale hodně jich uhynulo po cestě stresem - proto je teď dopují.
Psům tráví dobře - sleduji je i co z nich vypadne na zahradě - dle toho upravuji jídlo, kosti střídám s běžným uvařeným masem nebo masem ze psí konzervy, s rýží a když nestíhám, mají výjimečně suché granule. Milují syrovou mrkev, všechnu jí nestráví, ale zbožňují jí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Kosti krmím syrové, uvařené, i naše uvařené či upečené a to veškeré. Nedávám jen ty dlouhé duté krůtí (z běhů) protože do nich stejně ani nepárnuli, asi z nich nic nemají. Psy mám sedmileté, velké 50 a 25kg, krmili jsme tak i předešlého voříška a ten se dožil 17let. Na bludy o štěpení a nevím co o kostech nevěřím. Ano, kontroluju jim dávku, což jsme u voříška vůbec neřešili...aby se náhodou neucpali, tak prostě dostávají, přiměřeně". Co jim moc nechutná jsou králíčí...jsou takové...divně tvrdé. A po hovězí se taky neutlučou, koupila jsem jednou žebra a nechali je tam ležet týden, až jsem je vyhodila.
janapiglet
napsal(a):
Proč nemají psi dostávat vařené kosti? Můžete mě poučit?
Celý život jsem dávala a dávám našim psům - jakmile mají nové zuby (teď 27 kg + 17 kg psi ) vařené vepřové kosti (hovězí jim nechutnají - nevím proč), jsou po odsekání masa pro lidi, např. I z Globusu. Dostávají i kosti co zbydou po jídle od rodiny - u kuřat jen vyndavám ty 2 jehlové kůstky, kosti od krkovice, apod.
Syrové kosti vždy povařím, nikdy nedávám psům syrové maso, ani po něm nijak netouží, nejsou zvyklí. Z kostí ožerou maso, velké kosti některé celé schroupají a z jiných něco nechají.
Vařím i proto, že se sem vozí prasata (zvířata) i ze Španělska, Itálie, tam je napíchají, oni chudáci celou cestu v kamionech stojí, nespí a vesele v čr skáčou ven na jatka ...říkám si, že varem omezím příp. špatné látky. Dřív prý vozili zvířata bez napíchání injekcí, ale hodně jich uhynulo po cestě stresem - proto je teď dopují.
Psům tráví dobře - sleduji je i co z nich vypadne na zahradě - dle toho upravuji jídlo, kosti střídám s běžným uvařeným masem nebo masem ze psí konzervy, s rýží a když nestíhám, mají výjimečně suché granule. Milují syrovou mrkev, všechnu jí nestráví, ale zbožňují jí.
Vařené, ale hlavně pečené kosti (zejména drubeží) se totiž štěpí na ostré kousky.
Ad "napíchaná" zvířata - existují určité ochranné lhůty, pokud zvíře dostalo nějaké látky "navíc", tak se před zabitím musí počkat, až se z organismu vyplaví.
Děkuji za oba názory a Žanetě - už vím proč ne vařené.
Vařit ale budu dál, jak říkám, naši kluci syrové maso nechtějí - nejsou zvyklí.
Kdysi dávno před 1. Psem jsem nakoupila knížky o chovu psu a tam tenkrát bylo, že syrové maso ne, že se tím pak zvyšuje agresivita psů. Dnes si myslím, že je to blbost, ale od té doby měli naši psi vždy vše vařené, jen od kuřete takové ty odřezky masa a tuku dávám syrové a to jedí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud pejsek jedl dosud jen granule a občas mu obohatíte jídelníček masem a zeleninou, začněte s kostmi velmi opatrně. Do začátku úplně postačí chrupavky, např. Hov. Trachea, můžete přidat jemné kuřecí krky, skelety, hov. Lopatku apod. Křídla, až později. Tráv. Trakt granulovaného psa, pracuje úplně jinak, než psa na barfu. Vepř. Nožky nedávejte vůbec. Kosti vždy syrové, musí být obaleny masem! Někdo tu psal, že krmí i tepelně upravené, má štěstí, že se psíkovi zatím nestalo nic, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit 2 pejsky- úhyn po zkrmení grilovaných vepř. Kostí z žebírek po letní grilovačce. Moje fena je na barfu, ale tepelně upravenou kost, bych nikdy nedala, syrové přijímá bez problémů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Pokud pejsek jedl dosud jen granule a občas mu obohatíte jídelníček masem a zeleninou, začněte s kostmi velmi opatrně. Do začátku úplně postačí chrupavky, např. Hov. Trachea, můžete přidat jemné kuřecí krky, skelety, hov. Lopatku apod. Křídla, až později. Tráv. Trakt granulovaného psa, pracuje úplně jinak, než psa na barfu. Vepř. Nožky nedávejte vůbec. Kosti vždy syrové, musí být obaleny masem! Někdo tu psal, že krmí i tepelně upravené, má štěstí, že se psíkovi zatím nestalo nic, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit 2 pejsky- úhyn po zkrmení grilovaných vepř. Kostí z žebírek po letní grilovačce. Moje fena je na barfu, ale tepelně upravenou kost, bych nikdy nedala, syrové přijímá bez problémů.
Třeba tahle grilovaná žebra, respective kosti z nich, jsem psům i dala, ale ani do nich nepárnuli. Přitom syrová dostávají každý den k snídani, ale kupodivu je to krom vepřové nožky občas, jediné syrové maso, co vemou do huby. Jeden pes, už si vzal i syrovou krůtí chrupku, ale druhý to plive, proto jim také ovařuju. Nepíšu schválně vařím, protože je to jen prošlé varem, jen co, ztuhne krev", aby se jim to nekazilo za dva dny, co to dostávají z velkého hrnce(v lednici)
Každopádně a to bez debat, pes co není navyklý, musí kosti dostávat v malých dávkách a líp od těch měkkých a chrupavčitých, než si zvykne to jíst a zvykne si i trávící trakt. Jídlem a kostmi od stolu, krmíme všechny naše psy(7 psů za cca 40let) nikdy sebemenší problém, všichni se dožili 15 a více let. Asi bude i rozdíl v tom, jestli to pes dostane jednou za čas a pak to zhltá honem všechno bez pořádného rozkousání...a nebo kosti dostává pravidelně, každý den trošku.
Tak malej pes tu kost bude spíše jen okusovat ne? My jí jorkšírce občas dáme, ale necháme jen chvíli a pak jí to zas vezmem, takže ji nežere, a s jejíma zubama by jí ani neukousala, je jí 8 a zuby má v katastrofickém stavu Jinak štěněti co mám na granulích dávám jen velké klouby obalené masem, které ale taky nesežere. Jinak se kosti bojím dávát. Retrívrovi jsme je dávali, byl na ně zvyklý, a pak měl trávící problémy, strašně dlouho nám zvracel všechno co sežral, denně jsme s ním jezdili na kapačky a na rentgenu zjistili, že má malé kousky kostí nestrávené ve střevech (to jsme dávali jen syrové), na veterině nám řekli, že někteří psi prostě kosti nestráví, a že to bývá problém u starších psů. Od té doby mu je teda nedáváme. Jinak dřív co jsme měli doma psy, tak všechny žrali vařené kosti a bohudík se žádnému nic nikdy nestalo. Trvalo mi hodně dlouho, než sem babičce vysvětlila, že prostě našim psům ty kosti dávat nebude. Už to naštěstí pochopila.