Fena no mi začala napadat starší fenu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2015 09:16
kalu

XXX.XXX.229.0

Dobrý den,
prosím o radu. Jsem pejskař sice už delší dobu (psy mám 25 let), ale s podobným problémem jsem se nikdy nesetkala, a to jsem psy - rváče měla. V současné době máme 9 letou kastrovanou kříženku kavkazana a leonbergera, téměř 2 letou německou ovčandu a malého špice (psa). Špic je v poho, jde o feny. Obě máme od štěňátka. Když jsme v 7 letech kříženky přišli o psa, se kterým celý život žila, pořídili jsme malou ovčandu. Kříženka (flegmatik, ke psům spíše dominantní, ale nevšímavá), jí přijala a respektovala, ale samozřejmě vládla. Tzn. Ovčandu nepustila ke své boudě, ke své misce, nechtěla jí nechat hlídat u plotu, ale nikdy jí nějak drasticky nenapadla.
Ovčanda rostla a měla velmi dlouho "štěněčí" povahu, chodím s ní na cvičiště a momentálně se chystáme na jaře na zkoušku zvv1. Je poslušná, sangvinik, na cvičáku si hraje se psy, je možné s ní chodit na volno, venku má stopro přivolání, teď poslední dobou začala velmi dobře kousat na figuranta a zlobit se na něj, do nedávna byla více štěněčí.
Obě fenky i pes mají na zahradě neustále otevřený veliký zděný kotec se zeteplenými boudami, na procházky po okolí chodíme všichni společně + s no na cvičák.
Bohužel mi začala ovčanda před pár týdny napadat kříženku, a to dost brutálně. Kříženka má 65 kg, ovčanda 28 kg. Ovčanda na ní naskakuje a zakusuje se jí do krku a snaží se jí strhnout na zem. Kříženka vždy situaci zvládla a ovčandu "vyplatila", neb je třikrát taková. Nedávno však ovčanda "vyhrála" a od té doby je to peklo - každou chvíli se pokouší o rvačku. Nic na ní v tu chvíli nezabírá, neposlechne, nepomáhá polít ledovou vodou, odtáhnout za slabiny (to vždy na bývalé rváče zabralo), mlátit jí, nakopnout, nic, prostě je zakouslá a nepustí...Rvačka (brutální byla 2x) skončila pokaždé asi po 1/2 hodině, kdy už feny byly vysílené a ovčanda se potřebovala nadechnout a povolila na chvilku stisk. Naštěstí je kříženka na krku abnormálně osrstěná a i když mají obě šrámy a kousance, nic fatálního jí neprovedla.
Druhá rvačka byla teď ráno před mých odchodem do práce, feny jsem zběžně prohlédla a kříženku zavřena preventivně do kotce. Co teď ? Má někdo nějakou radu ? Pořídit druhý kotec a držet je už napořád odděleně ? Nebo už fakt nevím. Na cvičáku ovčanda se psy vychází a hraje si, ale je pravda, že tam jsou psi nekonfliktní a při potyčce třeba o klacek jí ustoupí.
Děkuji za každý námět či radu
Kačka.

13.1.2015 09:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Kdo by to řek ?

13.1.2015 09:37
lev

XXX.XXX.253.186

No dospívá a bojuje o vůdcovství. Musíte odhadnout už náznak agrese a fenu velmi důrazně ! zarazit. Musí pochopit, že každý náznak a napadení druhé feny budete nekompromisně trestat - vy. Vůdce smečky jste vy, ne ona, ona nemá koho trestat. Pokud nebudete doma, tak je oddělovat, ven s košem na hubě. Může se stát, že mladá má takovou povahu, že toho nenechá ( nebo jí to nedokážete vysvětlit) a bude bojovat do smrti jedné z nich. Proto, pokud nepochopí, že to dělat nesmí, oddělovat.

13.1.2015 09:40
sona18

XXX.XXX.82.47

Podle mě držet už napořád odděleně.Někdo Ti tu napíše, že lze feny "převychovat", ale já na to moc nevěřím.Jak se takhle jednou servou, dobrý to moc nebude.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 09:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kalu napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem pejskař sice už delší dobu (psy mám 25 let), ale s podobným problémem jsem se nikdy nesetkala, a to jsem psy - rváče měla. V současné době máme 9 letou kastrovanou kříženku kavkazana a leonbergera, téměř 2 letou německou ovčandu a malého špice (psa). Špic je v poho, jde o feny. Obě máme od štěňátka. Když jsme v 7 letech kříženky přišli o psa, se kterým celý život žila, pořídili jsme malou ovčandu. Kříženka (flegmatik, ke psům spíše dominantní, ale nevšímavá), jí přijala a respektovala, ale samozřejmě vládla. Tzn. Ovčandu nepustila ke své boudě, ke své misce, nechtěla jí nechat hlídat u plotu, ale nikdy jí nějak drasticky nenapadla.
Ovčanda rostla a měla velmi dlouho "štěněčí" povahu, chodím s ní na cvičiště a momentálně se chystáme na jaře na zkoušku zvv1. Je poslušná, sangvinik, na cvičáku si hraje se psy, je možné s ní chodit na volno, venku má stopro přivolání, teď poslední dobou začala velmi dobře kousat na figuranta a zlobit se na něj, do nedávna byla více štěněčí.
Obě fenky i pes mají na zahradě neustále otevřený veliký zděný kotec se zeteplenými boudami, na procházky po okolí chodíme všichni společně + s no na cvičák.
Bohužel mi začala ovčanda před pár týdny napadat kříženku, a to dost brutálně. Kříženka má 65 kg, ovčanda 28 kg. Ovčanda na ní naskakuje a zakusuje se jí do krku a snaží se jí strhnout na zem. Kříženka vždy situaci zvládla a ovčandu "vyplatila", neb je třikrát taková. Nedávno však ovčanda "vyhrála" a od té doby je to peklo - každou chvíli se pokouší o rvačku. Nic na ní v tu chvíli nezabírá, neposlechne, nepomáhá polít ledovou vodou, odtáhnout za slabiny (to vždy na bývalé rváče zabralo), mlátit jí, nakopnout, nic, prostě je zakouslá a nepustí...Rvačka (brutální byla 2x) skončila pokaždé asi po 1/2 hodině, kdy už feny byly vysílené a ovčanda se potřebovala nadechnout a povolila na chvilku stisk. Naštěstí je kříženka na krku abnormálně osrstěná a i když mají obě šrámy a kousance, nic fatálního jí neprovedla.
Druhá rvačka byla teď ráno před mých odchodem do práce, feny jsem zběžně prohlédla a kříženku zavřena preventivně do kotce. Co teď ? Má někdo nějakou radu ? Pořídit druhý kotec a držet je už napořád odděleně ? Nebo už fakt nevím. Na cvičáku ovčanda se psy vychází a hraje si, ale je pravda, že tam jsou psi nekonfliktní a při potyčce třeba o klacek jí ustoupí.
Děkuji za každý námět či radu
Kačka.

Budete muset feny oddělit, a nenechávat je spolu už nikdy samotné, nebo budete jedné kopat brzy hrobeček - nejspíš ovčandě, až dojde křížence trpělivost.
u fen to nefunguje tak jako u psů, že si to vyříkají, jeden se podřídí a je klid.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2015 09:42

Podle mě je to přímo ukázkový případ, kdy mladá fena dospěla a chce si starou fenu podřídit. I když se jí stará fena podřídí, může jí mladá napadat, z bujnosti, spouštěčem může být i projev přízně ze strany psa, nebo vás.
Asi budete muset oddělovat, i když spolu budou zdánlivě vycházet, rvačka může vypuknout kdykoliv.
Jsem zvědavá, co vám napíší další, zkušenější.
(Jen přidám smutnou příhodu z mého okolí : k malé dospělé fence lakelandteriéra přibyla fena anglbulteriera, starší fena jí trochu ovládala, normálně, tak jako štěně, ale velké kamarádství nebylo. Když nově příchozí dospěla, začla malou napadat, vždycky to ukočírovali až to vypadalo, že bulička dostala rozum, že to bude v pohodě. Pak malou nahnala do vody a nenechala ji vylézt.).

13.1.2015 09:43
sona18

XXX.XXX.82.47

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Budete muset feny oddělit, a nenechávat je spolu už nikdy samotné, nebo budete jedné kopat brzy hrobeček - nejspíš ovčandě, až dojde křížence trpělivost.
u fen to nefunguje tak jako u psů, že si to vyříkají, jeden se podřídí a je klid.

Taky si myslím, feny, jak se začnou nenávidět, tak je definitivně..

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

sona18 napsal(a):
Taky si myslím, feny, jak se začnou nenávidět, tak je definitivně..

Mě se taky praly feny (sestry), ale povedlo se mi to ukočírovat, takže v mé přítomnosti fungují normálně, a doma spolu vychází hezky (i se o sebe navzájem starají, spí v pelechu, žerou vedle sebe), ale kdybych je nechala puštěný bez dozoru, tak se mi pozabíjí

13.1.2015 10:12
darwi

XXX.XXX.11.52

Tak pro příště - kdyby jste je znovu neuhlídala... Zakouslou fenu prostě vyškrťte. Nesnažte se je oddělit násilím, jen dojde k větším ranám a nakonec se může obrátit (přeskočit) agrese psa i vůči vám. Případně pořiďte breakstick, ale pokud nemáte nikoho, kdo by vám ukázal, jak s ním pracovat, tak na něj zapomeňte.
Je to smutný, ale je to příroda. Ale vy jste vůdce, takže ve vaší přítomnosti důrazně zakazovat nejmenší projevy agrese/dělání ramen a utahat fenu tak, až bude ráda, že jen leží. A v nepřítomnosti holt je držet odděleně.

13.1.2015 10:25

..." breakstick"... Kdyby někdo ( tak jako já smajlík nevěděl... Je to páčidlo - takové hezké, české slovo smajlík

13.1.2015 10:32
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Feny se perou na život a na smrt, neperou se z prestiže nebo o něco jako psi, jejich rvačky jsou brutální a mohou končit smrtí,

už je spolu nenechávejte, pořiďte další kotec. Já bych si rozmyslela i společné procházky, i když přímo na procházkách hrozí vzájemná agrese nejméně - přece jen proti nim je celý svět.

Zato při cestě na procházku nebo při příchodu domů hrozí výrazně. A mimořádný pozor si dávejte kolem hárání a při něm.

Já bych je už nenechala spolu ani minutu- jsou to velcí psi a když budete proti rvoucím se zasahovat, mlže dojít k přeskoku nebo i vašemu pokousání omylem. Neriskujte ani sebe a své zdraví a ani životy fen.

13.1.2015 11:07
scylla

XXX.XXX.82.194

Nechala jste štěně šikanovat od kříženky, vyrostla v šikaně a nikdo jí nebránil. Nedivte se, že se chová, jak se chová, protože nic jiného nezná. Feny oddělujte.

13.1.2015 11:15
kalu

XXX.XXX.229.0

Asi budu holt feny držet odděleně, vždy bude jedna volně a jedna v kotci. Na procházky bych je ráda brala společně, ale mohla bych to vyřešit tím, že ovčanda bude dostávat na procházky náhubek...
Je mi to líto, vždycky jsme měli všechny psy (včetně rváčů) pohromadě a nikdy se takhle nervali. Je pravda, že dříve jsem neměla dvě stejně veliké feny...

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kalu napsal(a):
Asi budu holt feny držet odděleně, vždy bude jedna volně a jedna v kotci. Na procházky bych je ráda brala společně, ale mohla bych to vyřešit tím, že ovčanda bude dostávat na procházky náhubek...
Je mi to líto, vždycky jsme měli všechny psy (včetně rváčů) pohromadě a nikdy se takhle nervali. Je pravda, že dříve jsem neměla dvě stejně veliké feny...

Pokud po sobě nejdou jako po uzeným, tak je můžete brát společně na procházky, ale určitě s košem, a ideál je mít jednu třeba na flexině a druhou na volno a pak je zase prohodit. Když měly moje čuby nejblbější období (bývají protivnější před háráním), tak jsem to tak dělala. A teď už chodí spolu normálně navolno, jen je nesmím nechat honit se, protože to by skončilo rvačkou určitě.

13.1.2015 11:55
koňadra

XXX.XXX.128.24

kalu napsal(a):

Už jsem to tady psala několikrát. Feny, když se dostanou do konfliktu (opravdového) jednou, tak se budou rvát pořád - buď už od toho okamžiku, nebo jsou jak časovaná nálož. Mohou být vedle sebe týdny, měsíce i roky (majitel se nechá ukolébat jaké jsou hodné), ale jednou se to stane a může to mít fatální následky. Můj kamarád má dům vedle svého bratra, nikdy neměli plot. Pak pořídili 2 feny jezevčíků - sestry, každý měl jednu. Na zahradách běhaly spolu - z jedné do druhé a zpátky. Když dospěly, tak se jednoho dne porvaly o slupku z banánu tak, že už se nikdy nemohly k sobě přiblížit a bratři stavěli plot - kvůli těm dvěma malinkým zmetkům. A jinak: vždycky je v životě všechno poprvé, že?

13.1.2015 11:57

Pokud po sobě nejdou jako po uzeným, tak je můžete brát společně na procházky, ale určitě s košem, a ideál je mít jednu třeba na flexině a druhou na volno a pak je zase prohodit. Když měly moje čuby nejblbější období (bývají protivnější před háráním), tak jsem to tak dělala. A teď už chodí spolu normálně navolno, jen je nesmím nechat honit se, protože to by skončilo rvačkou určitě.

Na flexině? no a kříženku kavkaze s leonem? To bych si netroufla, flexině nevěřím.

Já jsem pro oddělování. Těmi dvěma úspěšnými útoky si fena no utvrdila, že na starší fenu už má, a tak je načase stát se vůdcem smečky, posunout se na hierarchickém žebříčku výš. Nevadí, že je mezi nimi takový váhový rozdíl. O tom to totiž není. Ale o tom, že fena no je nyní na vrcholu sil, kdežto ta starší je již v devíti letech babičkou, které sil ubývá, může mít bolesti, je méně pohyblivá,... A leší už to nebude.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na flexině? no a kříženku kavkaze s leonem? To bych si netroufla, flexině nevěřím.

Já jsem pro oddělování. Těmi dvěma úspěšnými útoky si fena no utvrdila, že na starší fenu už má, a tak je načase stát se vůdcem smečky, posunout se na hierarchickém žebříčku výš. Nevadí, že je mezi nimi takový váhový rozdíl. O tom to totiž není. Ale o tom, že fena no je nyní na vrcholu sil, kdežto ta starší je již v devíti letech babičkou, které sil ubývá, může mít bolesti, je méně pohyblivá,... A leší už to nebude.

A proč ne? Pokud pes umí chodit na vodítku, a feny majitele respektují, tak v tom žádný problém nevidím - proto jsem v úvodu psala "pokud po sobě nejdou jako po uzeným".

13.1.2015 13:15
kalu

XXX.XXX.229.0

My chodíme do okolí vesnice, kde nepotkáme nikde živáčka. Všechny tři hafuši pouštíme vždy za vesnicí na volno, jsou poslušní. Venku si sebe vůbec nevšímají. Problematická je cesta ven, kdy vedu obě feny u sebe na vodítku (byť cesta trvá tak 2 minuty) a procházíme kolem jednoho domu, kde mají za plotem vzteklou fenku, která na ně štěká a skáče na vrata a moje feny na ní vždy vrčí. Tam se mi servaly poprvé. Šly jsme z procházky, obě u nohy, obě vrčely za plot na tu fenu a najednou jim přeskočilo a pustily se do sebe a tam no poprvé "vyhrála". Proto bych jim dala náhubek (alespoň no) a potom na procházce si sebe nevšimnou. Ale náhubek no samozřejmě nechám, ono jí to neuškodí.

13.1.2015 13:21
kalu

XXX.XXX.229.0

Kříženka je kastrovaná a je takový flegmouš, která chodí spíše pomalu a u nás, je to už starší dáma. No je raketa, ta zase lítá jako blázen před náma. Venku si sebe nevšímají.

13.1.2015 13:28
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Feny bych v nepřítomnosti majitele oddělovala. Ovčandě bych dala doma náhubek a couračku, nechala feny spolu a hlídala ji, kdy se bude chtít do kříženky obout. Díky košíku a couračce by se jí to nemělo podařit a vy byste tak měla mít dost prostoru jí vysvětlit, že se to nedělá.

13.1.2015 14:04

Kalu, přečtěte si téma tady na diskuzi níže "Nesnášenlivost fenek".

13.1.2015 14:19
ag

XXX.XXX.209.254

kalu napsal(a):
My chodíme do okolí vesnice, kde nepotkáme nikde živáčka. Všechny tři hafuši pouštíme vždy za vesnicí na volno, jsou poslušní. Venku si sebe vůbec nevšímají. Problematická je cesta ven, kdy vedu obě feny u sebe na vodítku (byť cesta trvá tak 2 minuty) a procházíme kolem jednoho domu, kde mají za plotem vzteklou fenku, která na ně štěká a skáče na vrata a moje feny na ní vždy vrčí. Tam se mi servaly poprvé. Šly jsme z procházky, obě u nohy, obě vrčely za plot na tu fenu a najednou jim přeskočilo a pustily se do sebe a tam no poprvé "vyhrála". Proto bych jim dala náhubek (alespoň no) a potom na procházce si sebe nevšimnou. Ale náhubek no samozřejmě nechám, ono jí to neuškodí.

A když jde fena no kolem plotu s nepřítelem s vámi o samotě, také vrčí? Podobné přeskokové chování lze řešit, ale určitě bude lepší vybudovat druhý kotec, kde bude mít ta starší klid. Jestli po ní mladá startuje takhle razantně, je to o "hubu", doslova. Tedy pokud máte správný pozorovatelský cit a není tomu naopak. Ještě třeba nechat tu starší prohlédnout od veterináře, zda je opravdu zdravotně v pořádku. Někteří psi mají puzení zlikvidovat nemocného jedince.
Berte feny na vycházky jednotlivě, každé se věnujte individuálně. Zvládněte chůzi kolem plotu s ječící fenou, pracujte na zklidňování emocí té no (přijde mi dle popisu trošku jako labil), nechte ji pocity nějak doslova vybouřit, ale ne na starší křížence. Radši peška, hračku do huby a řádně se s ní potahat, ať si u toho i zabublá. Než zvládnete toto, separé s každou fenou, košík při společných aktivitách je dobré řešení, byť jen přechodné.

13.1.2015 17:15

A proč ne? Pokud pes umí chodit na vodítku, a feny majitele respektují, tak v tom žádný problém nevidím - proto jsem v úvodu psala "pokud po sobě nejdou jako po uzeným".

Flexině nevěřím a pro velká plemena mi přijde vyloženě nevhodná. Obecně.

13.1.2015 17:20
lev

XXX.XXX.253.186

kalu napsal(a):

Aha. No a tady jste udělala zásadní chybu, jdu-li se psy na vodítku, tak si všímají mě a nikoli psů a čehokoli za ploty, byť by tam prudilo dvacet psů. Od toho jsou na vodítku, mají mít povel "k noze" a vyžaduji jeho plnění. Nejste vůdcem smečky, feny vás mají na salámu, pokud si toto dovolí na vodítku. Došlo zde k přeskokové reakci, nemůžem na tamtoho, tak se servem a máte problém. Sice chodíte s no na cvičák, ale fenu zvládnutou nemáte. Brzo se vám klidně serve kdekoliv. Musíte zapracovat na svém výsadním postavení vůdce smečky. Tento problém jste si zavinila bohužel sama.
Pokud jdu se psem na vodítku a on má zájem komunikovat s dalším psem za plotem, zastavím se a dám si před tím plotem ( na ulici), pár cviků poslušnosti a pěkně mu připomenu slušné chování a chůzi na prověšeném vodítku.

13.1.2015 21:45
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

lev napsal(a):
Aha. No a tady jste udělala zásadní chybu, jdu-li se psy na vodítku, tak si všímají mě a nikoli psů a čehokoli za ploty, byť by tam prudilo dvacet psů. Od toho jsou na vodítku, mají mít povel "k noze" a vyžaduji jeho plnění. Nejste vůdcem smečky, feny vás mají na salámu, pokud si toto dovolí na vodítku. Došlo zde k přeskokové reakci, nemůžem na tamtoho, tak se servem a máte problém. Sice chodíte s no na cvičák, ale fenu zvládnutou nemáte. Brzo se vám klidně serve kdekoliv. Musíte zapracovat na svém výsadním postavení vůdce smečky. Tento problém jste si zavinila bohužel sama.
Pokud jdu se psem na vodítku a on má zájem komunikovat s dalším psem za plotem, zastavím se a dám si před tím plotem ( na ulici), pár cviků poslušnosti a pěkně mu připomenu slušné chování a chůzi na prověšeném vodítku.

Nemáte pravdu, fena se rozhodně nikde jinde než se svou spolubydlící rvát nemusí. Legendy o vůdci smečky, kterým musí být správný psovod jsou už dávno většinově opuštěné bludy.

K přeskoku jistě došlo, proto se feny popraly v podstatě jako náhradnice, ale zloba mezi dvěma fenami může vzniknout rychle i jinak a je navždy. Když by se to nestalo ten den, stalo by se to jindy. Za to v podstatě nikdo nemůže, feny. Se zkrátka někdy spolu znenávidí.

22.4.2015 17:07
kalu

XXX.XXX.229.0

Ozývám se po delší době. Nakonec jsme vybudovali další kotec a fenky už držím jen odděleně. Vůbec se k sobě nemohly ani přiblížit, šly po sobě jako blázni.
Takže jsou na zahradě puštěné na střídačku, každá mají svůj kotec a vždy je jedna v kotci a jedna volně. Nešly ani společné procházky, ani s náhubkem. Ovčandě k totálnímu agresivnímu záchvatu stačí, když se kříženka k jejímu kotci přiblíží na 10 metrů...
Nedá se nic dělat, ale nechci je ani jednu ztratit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík