Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2015 21:05
milannn

XXX.XXX.142.208

Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor ohledně chování mého psa. Mám sao, je mu 11 měsíců a mám s ním problém, kterého se nedokážu několik měsíců zbavit.
V domě žijeme dva (já a můj strýc) + pes. V běžném provozu je vše o.k., pes žije volně, má přístup do domu kdykoliv, venku na dvoře hlídá (to ho baví nejvíc), denně je min. 2h na procházce po lese apod. (jsme v horách), je pořád se mnou, žádný kotec nebo řetěz. Je velmi vyrovnané povahy, opravdu pohodový pes. Ale jenom do chvíle, než jde o žrádlo. Krmím masem + přílohy, doplňky a když mu dávám misku, dokonce se k ní ani nijak nežene, klidně si i lehne a čeká (nevím na co) a začne žrát až za chvilku nebo když se objeví kočka.

Hlavní problém je v tom, že strýc se k jakémukoli jeho žrádlu nesmí přiblížit. To by šlo ještě celkem uhlídat, ale došlo to už tak daleko, že je dost problém i při přípravě žrádla nebo přitom, když se nedejbože někde vyskytne maso (zvlášť syrové). Zvláštní až neskutečné je to, jak pes přesně rozezná, kdy se připravuje maso pro něho. Tzn. Vaří se klobásky, peče se kuře - nic se neděje. Ale když stojí na sporáku jeho hrnec, strýce tam nepustí. Jeho reakce vypadá takto (několikrát ověřeno): Posadí se před to své žrádlo a neuhne, když se přiblíží, tak buď zavrčí nebo cvakne do vzduchu, no a pokud jde dál, kousne doopravdy. Je to nepříjemné, protože těch incidentů už bylo docela dost a vždy jen kvůli žrádlu. Někdo mu poradil, že pokud to pes takhle udělá, tak nejlepší řešení je povalit, přitisknot k zemi atd. Tak to teď naposledy udělal a skončilo to pochopitelně tak, že ho neudržel a ruka byla na šití.
Přitom může strýc psa kdykoli hladit, nosí mu rohlík nebo mu dává jiný pamlsek, vše je o.k., pes ho vítá, přijde za ním se nechat hladit. Jediný problém je s jeho žrádlem. Já mu sahám do misky bez problémů, mě nic takového nedělá.

Budu rád za konstruktivní rady, jak tento problém odstranit. Strýc ho (pro zlepšení situace) krmí z ruky, hladí, nic zlého mu nikdy neudělal. Jediné, co mě napadá, že by mohlo být původcem, je to, že strýc se psa bojí. Otevřeně přiznává, že mu nevěří, dá se říct, že má ze psa respekt.

13.1.2015 21:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Je problém, než mu žrádlo nachystáte, ho někam zavřít ? (uvázat?)

Povalit ? Cha cha .

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 21:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

milannn napsal(a):
Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor ohledně chování mého psa. Mám sao, je mu 11 měsíců a mám s ním problém, kterého se nedokážu několik měsíců zbavit.
V domě žijeme dva (já a můj strýc) + pes. V běžném provozu je vše o.k., pes žije volně, má přístup do domu kdykoliv, venku na dvoře hlídá (to ho baví nejvíc), denně je min. 2h na procházce po lese apod. (jsme v horách), je pořád se mnou, žádný kotec nebo řetěz. Je velmi vyrovnané povahy, opravdu pohodový pes. Ale jenom do chvíle, než jde o žrádlo. Krmím masem + přílohy, doplňky a když mu dávám misku, dokonce se k ní ani nijak nežene, klidně si i lehne a čeká (nevím na co) a začne žrát až za chvilku nebo když se objeví kočka.

Hlavní problém je v tom, že strýc se k jakémukoli jeho žrádlu nesmí přiblížit. To by šlo ještě celkem uhlídat, ale došlo to už tak daleko, že je dost problém i při přípravě žrádla nebo přitom, když se nedejbože někde vyskytne maso (zvlášť syrové). Zvláštní až neskutečné je to, jak pes přesně rozezná, kdy se připravuje maso pro něho. Tzn. Vaří se klobásky, peče se kuře - nic se neděje. Ale když stojí na sporáku jeho hrnec, strýce tam nepustí. Jeho reakce vypadá takto (několikrát ověřeno): Posadí se před to své žrádlo a neuhne, když se přiblíží, tak buď zavrčí nebo cvakne do vzduchu, no a pokud jde dál, kousne doopravdy. Je to nepříjemné, protože těch incidentů už bylo docela dost a vždy jen kvůli žrádlu. Někdo mu poradil, že pokud to pes takhle udělá, tak nejlepší řešení je povalit, přitisknot k zemi atd. Tak to teď naposledy udělal a skončilo to pochopitelně tak, že ho neudržel a ruka byla na šití.
Přitom může strýc psa kdykoli hladit, nosí mu rohlík nebo mu dává jiný pamlsek, vše je o.k., pes ho vítá, přijde za ním se nechat hladit. Jediný problém je s jeho žrádlem. Já mu sahám do misky bez problémů, mě nic takového nedělá.

Budu rád za konstruktivní rady, jak tento problém odstranit. Strýc ho (pro zlepšení situace) krmí z ruky, hladí, nic zlého mu nikdy neudělal. Jediné, co mě napadá, že by mohlo být původcem, je to, že strýc se psa bojí. Otevřeně přiznává, že mu nevěří, dá se říct, že má ze psa respekt.

Tak to buďte rád, že to skončilo jenom šitím ruky - tohle je koleda, o daleko větší rekonstrukci Vašeho strýce!
Moc nerozumím tomu, proč pokoušíte osud, a psa na tu dobu, než se mu nachystá krmení buď někam nezavřete psa, nebo strýce... ?

13.1.2015 21:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Co Vás to napadlo, řídit si sao ?

13.1.2015 21:22
kopek

XXX.XXX.223.172

Myslím, že "koreň problému" sa skrytý v týchto vetách:
Jediné, co mě napadá, že by mohlo být původcem, je to, že strýc se psa bojí. Otevřeně přiznává, že mu nevěří, dá se říct, že má ze psa respekt. Pretože:
- pes cíti strýcov strach, resp. Fakticky jeho podriadenosť
- snaží sa utvrdiť si postavenie v smečke voči strýkovi, ktoré balansuje, no ten pes chce byť pred ním
- pri žrádle sa tento stav stupňuje, je to boj o to kto žerie prvý - šéfuje
- všetko to ešte pritvrdzuje končiaca či prebiehajúca puberta u psa
Netrúfam si radiť na diaľku, bolo by dobré to všetko vidieť v praxi. Skúste nájsť niekoho v blízkosti, kto ozaj rozumie povahe pastierov skúste konzultovať s ním. Ale zrejme to bude na dlhšiu dobu a náprava musí nastať aj u strýka - nesmie sa báť.

13.1.2015 21:24
kopek

XXX.XXX.223.172

rapotacka11 napsal(a):
Je problém, než mu žrádlo nachystáte, ho někam zavřít ? (uvázat?)

Povalit ? Cha cha .

Zavrieť psa po dobu prípravy žrádla je dočasné riešenie, ktoré môže kedykoľvek zlyhať
Povaliť sao v tomto veku nie je problém (sám mám doma takého dorastenca). Problém je to, že sa tým nič nevyrieši.

13.1.2015 21:30
milannn

XXX.XXX.90.222

rapotacka11 napsal(a):

A co je na tom, že jsem si pořídil sao? Nechápu ten palec dolů... Vy jste nikdy neměla problém se psem? Problém je od toho, aby se řešil, ne aby si nikdo nepořizoval takového psa. Pes je absolutně super, kromě této záležitosti, bohužel.

13.1.2015 21:33
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Tak zaprvé by se měl strejda přestat bát.
Jinak jak se pes chová když strejda chystá jídlo pro psa a vy tam jste taky? Dovolí si to samé ke strejdovi? Pokud ano tak mu to v tu chvíli zatrhněte a vysvětlete že se to nedělá.
Ještě mě napadá jedna věc, u nás to fungovalo. Nechte strejdu aby mu aspoň týden chystal jídlo pouze on, pokud na něj pes zavrčí tak strejda odejde a pes nedostane vůbec nic. Další den to zkusí znovu pokud zase zavrčí tak zase nebude jídlo. Pes si rychle uvědomí že bez strejdy není jídlo a že ho potřebuje.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 21:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kerrynekk napsal(a):
Tak zaprvé by se měl strejda přestat bát.
Jinak jak se pes chová když strejda chystá jídlo pro psa a vy tam jste taky? Dovolí si to samé ke strejdovi? Pokud ano tak mu to v tu chvíli zatrhněte a vysvětlete že se to nedělá.
Ještě mě napadá jedna věc, u nás to fungovalo. Nechte strejdu aby mu aspoň týden chystal jídlo pouze on, pokud na něj pes zavrčí tak strejda odejde a pes nedostane vůbec nic. Další den to zkusí znovu pokud zase zavrčí tak zase nebude jídlo. Pes si rychle uvědomí že bez strejdy není jídlo a že ho potřebuje.

Anebo si to "neuvědomí", a jak bude hladový, a uvidí strýčka u svého hrnce, tak ho skartuje, a bude po žížalách...

13.1.2015 21:42
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Anebo si to "neuvědomí", a jak bude hladový, a uvidí strýčka u svého hrnce, tak ho skartuje, a bude po žížalách...

Zatím je to štěně které zkouší co mu strýček dovolí. Tím pádem by měl strýček na sobě zapracovat a nebát se ho. A pes není blbý rychle pochopí že když zavrčí že nic nebude, normálně bych psovi chystala jídlo a pokud zavrčí tak bych odešla a za chvíli to zkusila znovu. Ale strýček se nesmí bát.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2015 21:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

kerrynekk napsal(a):
Zatím je to štěně které zkouší co mu strýček dovolí. Tím pádem by měl strýček na sobě zapracovat a nebát se ho. A pes není blbý rychle pochopí že když zavrčí že nic nebude, normálně bych psovi chystala jídlo a pokud zavrčí tak bych odešla a za chvíli to zkusila znovu. Ale strýček se nesmí bát.

Myslím, že že si to malujete moc na růžovo, protože pokud strýček od krmení odejde, tak už ho pes zpátky nepustí, aby to zkusil znova. A radit, že se nemá bát někomu, koho očesal sao, je taky spíš k pousmátí.

13.1.2015 22:53
milannn

XXX.XXX.90.222

Jinak jak se pes chová když strejda chystá jídlo pro psa a vy tam jste taky?
Tehdy je v pohodě, dívá se, co bude mít dobrého a je v klidu. Mám ale pocit, že pokud by od jídla odešel, zpátky ho nepustí.

...tak mu to v tu chvíli zatrhněte a vysvětlete že se to nedělá.
Ano, už když se ožene, dostane vynadáno, třeba i pohlavek a odkážu ho ven nebo na místo. Tzv. Sklopí uši a jde. Strýc by tohle udělat nemohl, tam by pohlavky neprošly.

14.1.2015 08:16
kobroor

XXX.XXX.41.2

Když pes dostane misku se žrádlem, strýc ho při jídle vyrušuje? Chodí k němu, šahá mu do misky? nebo si ho vůbec nevšímá?

14.1.2015 09:21
vejin

XXX.XXX.12.250

V první řadě bych psovi zamezila přístup ke žrádlu když se připravuje (zamezíte těm "nepříjemnostem"), zavřeteho venku nebo ho nepuste do té místnosti. Pak bych nechala strýce aby psa krmil on. Také psa naučte, že žrát může až na povel, měnte místa kde je miska, nenechte psa aby u misky jen ležel/hlídal a začal žrát až potom. Nechceš žrádlo, příště dostaneš méně (psovi bych misku raději nebrala). Strýc může psa cvičit, pod vaším dohledem, ne nějaký dril, ale mít pamlsek v ruce a za každý správně splněný povel dostat pamlsek (nechtěj te po něm aby cvičil jako no), pro dobrý pocit strýce může mít pes na sobě košík. Psa se hodně dotýkat, ze začátku tam kde to má rád, postupně po celém těle, opět u toho buďte vy a psa pzorujte, pokud by jste zaznamenal, že se mu to přestává líbit, naposledy pohladit, tam kde to má rád a ukončit, vždy psa odměnit, ale je důležité zkončit před tím, než pes zavrčí. Ať s ním strýc chodí i ven, nejlépe na vodítku s košíkem. To jsou takové základy, psa velikosti sao nepřeperete, chce to přemýšlet a hlavně alespoň ze začátku, než se to urovná, předcházet situacím kdy by mohlo dojít ke konfliktu a řešit je po dobrém. Př pes bude v úzké chodbě, bude na strýce čučet a strýc se bude bát projít, namísto aby na psa začal křičet či ho tahat za obojek, vezme pamlsek a veselým hlasem psa přiláká ven, tam ho odmění přidá nějáký povel co pes zná (třeba sedni) a zase odmění.

14.1.2015 09:58
milannn

XXX.XXX.90.222

Přesně takto se snažím přistupovat a pes je opravdu vyrovnané povahy, venku si nevšímá cizích lidí, pohladit se sice nenechá, ale neprojevuje se agresivně. Ani na psy není agresivní, má i psího kámoše, se kterým si v pohodě hraje.
Stejně tak se strýcem nemá jiný problém než kvůli žrádlu. Normálně se k němu přijde pomazlit, lehne na záda, nechá se drbat atd.

Přikláním se k názoru, že největší problém je v tom třeba i podvědomém strachu. On se ho prostě bojí a nedokáže to tak lehce potlačit, navíc do té míry, aby to pes nepoznal. Nedělejme ze sao šelmu, je to pes, pravda s trochu odlišným chováním, ale pořád pes.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2015 10:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

milannn napsal(a):
Přesně takto se snažím přistupovat a pes je opravdu vyrovnané povahy, venku si nevšímá cizích lidí, pohladit se sice nenechá, ale neprojevuje se agresivně. Ani na psy není agresivní, má i psího kámoše, se kterým si v pohodě hraje.
Stejně tak se strýcem nemá jiný problém než kvůli žrádlu. Normálně se k němu přijde pomazlit, lehne na záda, nechá se drbat atd.

Přikláním se k názoru, že největší problém je v tom třeba i podvědomém strachu. On se ho prostě bojí a nedokáže to tak lehce potlačit, navíc do té míry, aby to pes nepoznal. Nedělejme ze sao šelmu, je to pes, pravda s trochu odlišným chováním, ale pořád pes.

Pes ale je šelma, i když se mu poslední dobou spousta lidí snaží namluvit, že tomu tak není

14.1.2015 10:26
sona18

XXX.XXX.82.47

rapotacka11 napsal(a):

A proč ne?Na hlídání skvělý pes.Vám na něm něco vadí?

14.1.2015 10:32
sona18

XXX.XXX.82.47

milannn napsal(a):

Hele tohle dělá spousta psů.jakmile jde o žrádlo, neznají bratra.Pokud je jinak hodný a se strýcem vychází, po dobu přípravy bych psa zavírala.Ale v tuto dobu zkoušet psa povalit na záfda je blbost.

14.1.2015 10:45
kopek

XXX.XXX.223.172

milannn napsal(a):

Začnem od zadu - pes je šelma - každý. Ale u väčšiny plemien je to potlačené do úzadia, no práve "pastevci" tomuto potlačeniu šelmy v nich odolali (chvalabohu). Tým ale nechcem povedať, že je to zlé či nezvládnuteľné.
K strachu - ten musí strýc potlačiť, ale kamuflovať, že sa nebojí to nejde. Pri strachu prebiehajú v tele dotyčného isté biologické procesy, ktoré majú aj svoj pachový prejav. Práve ten je pre psa podstatný a ak doslova cíti, že sa niekto bojí, tak aj príslušne reaguje.
Myslím, že zatváranie psa a iné spôsoby separácie nepomôžu. Čo v prípade, ak nebudete doma a o psa sa bude musieť postarať strýc ?

14.1.2015 12:52
amiš

XXX.XXX.11.95

¨Strýc má strach, už měl špatnou zkušenost a zvíře neoklamete. Měli jsme zlou kobylu, ošklivě mě pokousala, když jsem ji musela převézt na pastvu, byla jsem hrůzou bez sebe, ačkoli jsem to zvládla už několikrát. Člověk si neporučí. Dávat žrádlo mu musí umět, co když budete muset odjet? Pokud tedy při přípravě musí být pes přítomen, mějte ho pod kontrolou, pak třeba sledujte z větší vzdálenosti, postupně psa připravujte na to, že bude se strýcem sám, ale vy že někde vždy budete a jako vůdce mu nedovolíte nějaké vrčení. Strýc ať je v klidu, dobré je třeba si zpívat, třeba z rádiem, prostě, odvézt pozornost od vlastního strachu. Jen ještě na konec. Nesnáším, popravdě, řeči o tom, že se má pes povalit, vytřepat, vrčet na něj a podobné blbosti. Pes se za léta soužití s člověkem naučil komunikovat. Měli jsme dost psů, ale nedovedu si představit, že bych na naše střední knírače, čuvače, tibetskou dogu, hovawarta a jiné vrčela, nebo je povalovala, obávám se, že by to dopadlo blbě. Vždycky mi pomohl klid a důslednost. Ať se daří Jarka.

14.1.2015 13:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Eště je třeba ho rafnout do ucha nebo do čumáku !

Neregistrovaný uživatel

14.1.2015 14:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Nechci vás nějak strašit, nebo odrazovat od dalšího pokusu o zařazení strýčka do psova potravního řetězce, ale obávám se že pes už ho nikdy nebude respektovat a brát jako sobě nadřazeného jedince - v jeho očích je to ustrašený labil, který se ho pokusil napadnout (pokus o povalení na záda), a kterého přepere už v 11 měsících. Sao není ovčák, nebude uctívat nebo poslouchat někoho, kdo je v hierarchii pod ním - maximálně ho bude tolerovat jako neškodnýho troubu, ale víc nic.
Proto bych se raději vyhnula konfliktním situacím, pokud už bude muset krmit strýček, tak ať psa zavře, nachystá jídlo, položí ho na zem, a pak ať do místnosti pustí psa. Až bude chtít odebrat misku, tak ať psa zavolá, odvede do jiné místnosti, a uklidí ji. Jak tu někdo radí, že co když bude muset někdy krmit strýček sám, bla bla.... Tím spíš bych se snažila vyhnout konfliktní situaci, protože když bude strýček krmit sám, a pes ho při tom osolí, tak mu nikdo nepomůže, pes ho sežere, a pak se můžete těšit na palcový titulky v novinách, i na spot v hlavním zpravodajství na Nově!

14.1.2015 14:37
kopek

XXX.XXX.223.172

rapotacka11 napsal(a):

Toto sú fakt rady "mimo mísu". Ak máte "radiť" takto, tak snáď je lepšie neradiť.
Pritom sú formy neverbálnej komunikácie, ktoré psy vedia identifikovať. A sú dosť účinné.

14.1.2015 17:59
milannn

XXX.XXX.90.222

Nechci vás nějak strašit, nebo odrazovat od dalšího pokusu o zařazení strýčka do psova potravního řetězce, ale obávám se že pes už ho nikdy nebude respektovat a brát jako sobě nadřazeného jedince - v jeho očích je to ustrašený labil, který se ho pokusil napadnout (pokus o povalení na záda), a kterého přepere už v 11 měsících. Sao není ovčák, nebude uctívat nebo poslouchat někoho, kdo je v hierarchii pod ním - maximálně ho bude tolerovat jako neškodnýho troubu, ale víc nic.
Proto bych se raději vyhnula konfliktním situacím, pokud už bude muset krmit strýček, tak ať psa zavře, nachystá jídlo, položí ho na zem, a pak ať do místnosti pustí psa. Až bude chtít odebrat misku, tak ať psa zavolá, odvede do jiné místnosti, a uklidí ji. Jak tu někdo radí, že co když bude muset někdy krmit strýček sám, bla bla.... Tím spíš bych se snažila vyhnout konfliktní situaci, protože když bude strýček krmit sám, a pes ho při tom osolí, tak mu nikdo nepomůže, pes ho sežere, a pak se můžete těšit na palcový titulky v novinách, i na spot v hlavním zpravodajství na Nově!

Obávám se, že ve většině budete mít pravdu a mám na to podobný názor (když situaci vidím v reálu). Strejdovi někdo tenhle "super" trik poradil nějaký známý - že si tak lehce udělá se psem pořádek. Vyšlo mu to jednou někdy v 5ti měsících a teď to bohužel zopakoval i když mu to stále vymlouvám. No jenže teď už to nevyšlo...
Já se psem vycházím bez nejmenšího problému, možná proto, že by mě ani ve snu nenapadlo se ho bát a beru ho jako parťáka, ne jako šelmu, která mě určitě bude chtít sežrat. I když něco provede, všechno řeším v klidu, dá se s ním velmi dobře komunikovat bez jakéhokoli nátlaku.

Navíc strýc ho ani krmit nemusí, to jsem mu naordinoval pro "zlepšení vztahů" smajlík Jsou už delší dobu jakási opatření, aby se konfliktům předcházelo, tj.: pes žere jen venku, není u přípravy jídla, nikdo cizí k němu nechodí, když žere atd. Bohužel se párkrát stala nehoda typu nezavřené dveře nebo volně položená miska s masem.. A průšvih je na světě.

14.1.2015 18:02
milannn

XXX.XXX.90.222

rapotacka11 napsal(a):

Chápu, že to myslíte jako vtip (teda aspoň doufám), ale tohle si nedokážu představit ani v jeho 11 měsících. Myslím, že bych měl co dělat, abych toho dotyčného z toho dostal...

Na vašeho psa to někdo zkouší?

14.1.2015 18:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Zkoušel a předváděl to v tv ten co to vymyslel.
Vy jste to neviděl ?

14.1.2015 18:24
milannn

XXX.XXX.90.222

Neviděl, ale je mi jasné, koho myslíte smajlík

14.1.2015 18:44
kopek

XXX.XXX.223.172

rapotacka11 napsal(a):
Zkoušel a předváděl to v tv ten co to vymyslel.
Vy jste to neviděl ?

Ešte raz:
Povaliť sao v tomto veku, aj dospelého nie je problém. Pofyzickej stránke je to otázka pá sekúnd - ak vieš ako na to. Problém je to, že sa tým nič nevyrieši.
Existujú viaceré formy neverbálnej komunikácie, ktoré psy vedia identifikovať. A veľmi účinné. Je len treba pozorovať psov, vyznať sa v nich a použiť čo je vhodné...

14.1.2015 18:48
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Fakt ?

14.1.2015 22:14
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Krásně to napsal František Šusta v jednom článku. Nevím, jestli si dokážu vzpomenout na přesné znění, ale bylo to něco ve smyslu, že komunikace psími výrazovými prostředky (mezi které patří i to vrčení do ksichtu) samozřejmě funguje. Ale jen za předpokladu, že člověk opravdu dobře zná a umí používat desítky nejrůznějších výrazů "psí řeči"! Pokud někdo používá jen to vrčení a povalování, tak mu to bude fungovat asi stejně, jako kdyby se cizinec naučil jediné české slovo "Zemřeš!" a myslel si, že si s ním u nás vystačí v jakékoliv situaci.

Pro zadavatele: doporučuju tuhle knížku:
http://www.databazeknih.cz/knihy/to-je-moje-jak-zvladat-prilis-vlastnicke-chovani-psu-156471.

14.1.2015 22:20
milannn

XXX.XXX.90.222

papuchalk napsal(a):
Krásně to napsal František Šusta v jednom článku. Nevím, jestli si dokážu vzpomenout na přesné znění, ale bylo to něco ve smyslu, že komunikace psími výrazovými prostředky (mezi které patří i to vrčení do ksichtu) samozřejmě funguje. Ale jen za předpokladu, že člověk opravdu dobře zná a umí používat desítky nejrůznějších výrazů "psí řeči"! Pokud někdo používá jen to vrčení a povalování, tak mu to bude fungovat asi stejně, jako kdyby se cizinec naučil jediné české slovo "Zemřeš!" a myslel si, že si s ním u nás vystačí v jakékoliv situaci.

Pro zadavatele: doporučuju tuhle knížku:
http://www.databazeknih.cz/knihy/to-je-moje-jak-zvladat-prilis-vlastnicke-chovani-psu-156471.

Díky za tip! smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2015 13:56

milannn napsal(a):
Obávám se, že ve většině budete mít pravdu a mám na to podobný názor (když situaci vidím v reálu). Strejdovi někdo tenhle "super" trik poradil nějaký známý - že si tak lehce udělá se psem pořádek. Vyšlo mu to jednou někdy v 5ti měsících a teď to bohužel zopakoval i když mu to stále vymlouvám. No jenže teď už to nevyšlo...
Já se psem vycházím bez nejmenšího problému, možná proto, že by mě ani ve snu nenapadlo se ho bát a beru ho jako parťáka, ne jako šelmu, která mě určitě bude chtít sežrat. I když něco provede, všechno řeším v klidu, dá se s ním velmi dobře komunikovat bez jakéhokoli nátlaku.

Navíc strýc ho ani krmit nemusí, to jsem mu naordinoval pro "zlepšení vztahů" smajlík Jsou už delší dobu jakási opatření, aby se konfliktům předcházelo, tj.: pes žere jen venku, není u přípravy jídla, nikdo cizí k němu nechodí, když žere atd. Bohužel se párkrát stala nehoda typu nezavřené dveře nebo volně položená miska s masem.. A průšvih je na světě.

No řekla bych že ted je to jenom když pes žere nebo se mu připravuje žrádlo, ale až bude pes starší tak to přeroste v něco víc a pro strejdu to špatně skončí. On pes může mít venku cokoliv od staré vyhrabané kosti po chcíplou myš a chudák strýc se náhodou nevšimne a přiblíží se a je průser na světě. Buďto to napravte a zvykněte je na sebe, naučte je spolu žít tak aby pes strýce respektoval a strýc se ho nebál a nebo je oddělte, protože jinak to jednou nedopadne dobře.

15.1.2015 16:58
milannn

XXX.XXX.90.222

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No řekla bych že ted je to jenom když pes žere nebo se mu připravuje žrádlo, ale až bude pes starší tak to přeroste v něco víc a pro strejdu to špatně skončí. On pes může mít venku cokoliv od staré vyhrabané kosti po chcíplou myš a chudák strýc se náhodou nevšimne a přiblíží se a je průser na světě. Buďto to napravte a zvykněte je na sebe, naučte je spolu žít tak aby pes strýce respektoval a strýc se ho nebál a nebo je oddělte, protože jinak to jednou nedopadne dobře.

Máte zkušenost přímo se sao nebo podobným pastevcem, že by se až tolik měnila povaha a reakce s věkem?

Pokud někdo máte sao, mohli by jste napsat, jaké změny v chování jste pozorovali, řekněme po prvním roce věku? Nakolik se chování podle vašich zkušeností změnilo?
Děkuji.

15.1.2015 17:09

milannn napsal(a):
Máte zkušenost přímo se sao nebo podobným pastevcem, že by se až tolik měnila povaha a reakce s věkem?

Pokud někdo máte sao, mohli by jste napsat, jaké změny v chování jste pozorovali, řekněme po prvním roce věku? Nakolik se chování podle vašich zkušeností změnilo?
Děkuji.

Shodou okolností měl kamarád zrovna Sao, ve věku jedenácti měsíců to byl ještě neškodný medvěd který se nechal pohladit a hrál si s jinými psy, v pozdějším věku potrhal nejprve kamarádova druhého psa ze kterým vyrůstal, načež i matku která chtěla psa bránit, později i manželku a k tomu několik cizích lidí. Jak je vám jistě známo čím větší pes, tím v pozdějším věku dospívá, zatím máte ještě neškodné štěně, povaha psa se projeví mezi druhým a třetím rokem.

15.1.2015 17:10
pidla

XXX.XXX.106.11

milannn napsal(a):

Děkuji.

To není otázka změny povahy, ani se to netýká vyloženě pastevců. Jde prostě o to, že když psu hlídání zdrojů "funguje", tak se toto chování postupně upevňuje a prohlubuje.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2015 17:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Shodou okolností měl kamarád zrovna Sao, ve věku jedenácti měsíců to byl ještě neškodný medvěd který se nechal pohladit a hrál si s jinými psy, v pozdějším věku potrhal nejprve kamarádova druhého psa ze kterým vyrůstal, načež i matku která chtěla psa bránit, později i manželku a k tomu několik cizích lidí. Jak je vám jistě známo čím větší pes, tím v pozdějším věku dospívá, zatím máte ještě neškodné štěně, povaha psa se projeví mezi druhým a třetím rokem.

Něco podobnýho měl doma kamarád - taky do roka dobrý, a pak mu pobil rodinu na jednu hromadu, a musel jít do kotce. Já jsem mu ho vystavovala, byl v pohodě, a v roce se otočil o 180°, a začal vraždit i mě. Jeho pes respektoval, a měl ho rád, ale i na jeho maminku a přítelkyni, které s ním bydlely, a staraly se o psa začal být zlý.
Upřímně nevěřím tomu, že by se jeho vztah k ostatním nějakou převýchovou změnil. On si prostě určil, že jeho pán je jen jeden, a zbytek je potřeba zničit!

15.1.2015 18:34
kopek

XXX.XXX.223.172

K posledným asi 3-4 príspevkom predo mnou ma napadá okrídlená veta m. Donutia: "Kde udělali soudruzi chybu ?" Totiž ak si prečítate štandard sao tak bezdôvodná a zvýšená agresivita sú vylučujúce vady. Ja som mal to šťastie žiť 9 rokov v krajinách, odkiaľ toto plemeno pochádza a niekoľkokrát som videl, že pes, ktorý bez dôvodu zaútočí na rodinu, je okamžite a bez milosti "vyselektovaný" z ďalšieho pôsobenia. Guľkou alebo sekerou do hlavy - záleží na tom, ako je majiteľ bohatý. Je fakt, že tí psi boli pre neohláseného cudzinca nebezpeční, pre človeka ktorý by sa zachoval nevhodne k domácim (hlavne deťom) boli extrémne nebezpeční. Ohlásené návštevy strpeli, ale pokus o fyzický kontakt nebol akceptovaný. K rodine boli milí, deti absolútne milovali a rešpektovali ich fyzickú nedostatočnosť, aj keď nie vždy ich poslúchli.
Myslím, že chovom týchto psov v Európe sme imo dosť zobrali prirodzenosť a zmenili povahu, asi k horšiemu. O zmenách fyzických ani nehovoriac - prerastení lymfatici nie sú typickí sao.

15.1.2015 19:00
conie

XXX.XXX.206.202

milannn napsal(a):

Děkuji.

Nemám sao, ale šarplanince - fenu, na cvičáku jsem poznala několik moskeváků, kao i sao. Z vlastní zkušenosti můžu říct - změna, když pes-fena dospěje, je téměř ze dne na den a výrazná. Do té doby mazlivý plyšový medvídek najednou pochopí, že své území má hlídat a může být zle. U mojí feny to bylo pro mě, která ji velmi dobře znám, trochu čitelné a očekávatelné, přesto jsem si do té chvíle nedovedla představit, o jak razantní změnu se jedná. Z rozpustilého puberťáka se přes noc stane plně zodpovědný dospělák, který svoji odpovědnost strážit dům, majetek, svoje lidi i zvířata, bere smrtelně vážně. To je na pastevcích obdivuhodné, úžasné, ale musíte s tím počítat. U mé feny to nastalo téměř přesně ve 22 měsících. Co se týká strýce, obávám se, že hlavní problém je v něm. Pokud stále bydlíte v jednom domě, psa zná od štěněte a přesto nastávají tak velké problémy, hledala bych příčinu spíše u člověka, pokud pes není mimořádně agresivní i na jiné lidi. Pokud je na straně člověka strach, je problém téměř neřešitelný, protože strach strýci nevymluvíte. A sao má vrozené instinkty - slabý jedinec (pokud se nejedná o mládě) do smečky nepatří. I když výchovou lze hodně ovlivnit - moje fena je nesmírně opatrná jak na malé děti z rodiny, tak na 88 letou babičku, ke které jen přijde, sedne si a nechá se pohladit, i když by ji porazila i mávnutím ocasu.

15.1.2015 19:03

kopek napsal(a):
K posledným asi 3-4 príspevkom predo mnou ma napadá okrídlená veta m. Donutia: "Kde udělali soudruzi chybu ?" Totiž ak si prečítate štandard sao tak bezdôvodná a zvýšená agresivita sú vylučujúce vady. Ja som mal to šťastie žiť 9 rokov v krajinách, odkiaľ toto plemeno pochádza a niekoľkokrát som videl, že pes, ktorý bez dôvodu zaútočí na rodinu, je okamžite a bez milosti "vyselektovaný" z ďalšieho pôsobenia. Guľkou alebo sekerou do hlavy - záleží na tom, ako je majiteľ bohatý. Je fakt, že tí psi boli pre neohláseného cudzinca nebezpeční, pre človeka ktorý by sa zachoval nevhodne k domácim (hlavne deťom) boli extrémne nebezpeční. Ohlásené návštevy strpeli, ale pokus o fyzický kontakt nebol akceptovaný. K rodine boli milí, deti absolútne milovali a rešpektovali ich fyzickú nedostatočnosť, aj keď nie vždy ich poslúchli.
Myslím, že chovom týchto psov v Európe sme imo dosť zobrali prirodzenosť a zmenili povahu, asi k horšiemu. O zmenách fyzických ani nehovoriac - prerastení lymfatici nie sú typickí sao.

No a přesně tady udělali soudruzi tu chybu a nejenom u sao, dneska se množí a odchovává všechno co má 4 nohy, psům bylo sebráno jejich původní poslání a staly se z nich módní doplňky, jejich jedinou životní náplní je procházka na vodítku kolem paneláku a pak to s nima vypadá tak jak to vypadá. Proto už nejsou sao to co ve své domovině, proto jsou sídliště plná agresivních labradorů, proto ovčácký pes klidně roztrhá a sežere ovci a mohli by jsme takhle vyjmenovat všechny plemena. Jinak pro zadavatele a další, pes se vám ukáže tak ve dvou a půl letech, pak vám vrátí co jste do něj za tu dobu dali i nedali a objevíte i to co v něm zůstalo vrozené.

15.1.2015 19:23
lavacca

XXX.XXX.164.49

Něco podobnýho měl doma kamarád - taky do roka dobrý, a pak mu pobil rodinu na jednu hromadu, a musel jít do kotce. Já jsem mu ho vystavovala, byl v pohodě, a v roce se otočil o 180°, a začal vraždit i mě. Jeho pes respektoval, a měl ho rád, ale i na jeho maminku a přítelkyni, které s ním bydlely, a staraly se o psa začal být zlý.
Upřímně nevěřím tomu, že by se jeho vztah k ostatním nějakou převýchovou změnil. On si prostě určil, že jeho pán je jen jeden, a zbytek je potřeba zničit!

Pes sice dospěje, ale takovýhle obrat nemohl být jen tak pro nic za nic - a to myslím včetně dospění. Je to sice větší změna, kdy z vítacího médi máte tvrdého hlídače, ale aby se otočil vůči členům rodiny? To prostě pravý pastevec není. Tzv. Tam se někde stala chyba.

Máme doma 2.kao - 1.byla teda až dost ostrá (její otec tím byl vyhlášený, takže jsme to i čekali), 2.fena je klidnější, ale i tak perfektně hlídá. Nemá problém s domácími psy (sice se s 1 fenou nesnášela, ale to bylo víceméně způsobené kvůli 3.feně, kterou kao považovala za své štěně a když si dovolovala na 2.fenu a ta si to nechtěla nechat líbit, tak měla kao pocit, že ji musí zkorigovat), všechny členy rodiny respektuje - nemá problém ani se strejdou a jeho rodinou (a to vidí sestřenky 1-2x do roka a stále se s nimi jde přivítat a nechá se pomazlit). Jednou, když se začala rvát s tou 2.fenou, tak nám je pomáhal oddělit strejda, který byl akorát na návštěvě a normálně kao přidržel za obojek až se zklidní a ani ji nenapadlo se vůči němu otočit ač ho vidí cca 1x za měsíc, takže by ho mohla považovat za "vetřelce". Prostě ho bere jako člena rodiny a tečka. Jak vidí, že sem jede, tak vyskočí a běží se mu nacpat ke dveřím, aby ji pomazlil (letos jí bude 13 let a máme ji od 3 měsíčního štěnda).

Jinak za mě si myslím, že hlavní problém je to, že se strejda zadavatele psa bojí. To psi vycítí a dovolí si víc než za jiných situací.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2015 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

lavacca napsal(a):
Pes sice dospěje, ale takovýhle obrat nemohl být jen tak pro nic za nic - a to myslím včetně dospění. Je to sice větší změna, kdy z vítacího médi máte tvrdého hlídače, ale aby se otočil vůči členům rodiny? To prostě pravý pastevec není. Tzv. Tam se někde stala chyba.

Máme doma 2.kao - 1.byla teda až dost ostrá (její otec tím byl vyhlášený, takže jsme to i čekali), 2.fena je klidnější, ale i tak perfektně hlídá. Nemá problém s domácími psy (sice se s 1 fenou nesnášela, ale to bylo víceméně způsobené kvůli 3.feně, kterou kao považovala za své štěně a když si dovolovala na 2.fenu a ta si to nechtěla nechat líbit, tak měla kao pocit, že ji musí zkorigovat), všechny členy rodiny respektuje - nemá problém ani se strejdou a jeho rodinou (a to vidí sestřenky 1-2x do roka a stále se s nimi jde přivítat a nechá se pomazlit). Jednou, když se začala rvát s tou 2.fenou, tak nám je pomáhal oddělit strejda, který byl akorát na návštěvě a normálně kao přidržel za obojek až se zklidní a ani ji nenapadlo se vůči němu otočit ač ho vidí cca 1x za měsíc, takže by ho mohla považovat za "vetřelce". Prostě ho bere jako člena rodiny a tečka. Jak vidí, že sem jede, tak vyskočí a běží se mu nacpat ke dveřím, aby ji pomazlil (letos jí bude 13 let a máme ji od 3 měsíčního štěnda).

Jinak za mě si myslím, že hlavní problém je to, že se strejda zadavatele psa bojí. To psi vycítí a dovolí si víc než za jiných situací.

Te kamarádův pes začal členy rodiny napadat víceméně podobným způsobem - nejdřív je nepustil do kuchyně, pak k němu do pokoje atd. Mě napadl na výstavě, když mi kamarád podával desky - kdyby neměl koš, tak mám z obličeje fašírku, a i tak se mnou stihl vyleštit půlku aut na parkovišti, a posléze se pokusil sežrat i rozhodčího Přitom mě znal úplně odmala.

15.1.2015 20:04

Te kamarádův pes začal členy rodiny napadat víceméně podobným způsobem - nejdřív je nepustil do kuchyně, pak k němu do pokoje atd. Mě napadl na výstavě, když mi kamarád podával desky - kdyby neměl koš, tak mám z obličeje fašírku, a i tak se mnou stihl vyleštit půlku aut na parkovišti, a posléze se pokusil sežrat i rozhodčího Přitom mě znal úplně odmala.

To je právě vidět rozdíl v chování mezi psem a fenou.Feny jsou mírnější.psi se více prosazují.Samozřejmě se najdou i výjimky.

15.1.2015 20:05
lavacca

XXX.XXX.164.49

Tak to je pak na prd no... Skoro bych to tipla na neurčení hranic už od štěněte. A nebo blbou povahu po rodičích. I to je možnost. Ale faktem je, že molossové potřebují určit hranice odmala. A pak jsou milionoví. Ale nemají-li zábranu jít po členech rodiny, je to v háji. Slušně řečeno.

15.1.2015 20:52
milannn

XXX.XXX.90.222

kopek: Při čtení těch pár příspěvků, které popisují sao jako nezvladatelné bestie, mě napadla podobná myšlenka jako Vás. Vždyť ve Stř. Asii ti psi musejí se svými lidmi vycházet... Ovšem jistě bude pravdou, že změny ve vzhledu i charakteru sao díky ruskému a evropskému chovu nastaly. Mj. Ten mnohaletý pobyt mezi aborigenními sao musel být úžasný zážitek

conie: Ano, ten strach je jistě velký problém. Další věcí je to nešťastné povaení, které si už pes nenechá líbit. Jinak na ostatní lidi agresivní není, resp. Není agresivní na nikoho, ani na strýce. Problém je jen jídlo, ke kterému můžu jenom já. Dvůr hlídá od 5ti měs. A když je mimo své území, zavrčel jen na několik jemu divných lidí, které by k sobě blíž nepustil (byl na vodítku). Jinak vychází se všemi kamarády, se psy si venku hraje. Problém by byl opět u žrádla, to bych k němu jiného psa nemohl pustit.

inspektor pišišvor: Obrat kamarádova psa je tedy značný, snad se ten můj taky tak neobrátí. Opravdu, když odmyslím tu jeho mánii se žrádlem, tak je to úplně pohodový pes. Venku bez problémů setkání se psem i člověkem, jak píšu, vychází i se známými atd. Tak náhlá změna je až neuvěřitelná.

Neregistrovaný uživatel

16.1.2015 14:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

milannn napsal(a):
kopek: Při čtení těch pár příspěvků, které popisují sao jako nezvladatelné bestie, mě napadla podobná myšlenka jako Vás. Vždyť ve Stř. Asii ti psi musejí se svými lidmi vycházet... Ovšem jistě bude pravdou, že změny ve vzhledu i charakteru sao díky ruskému a evropskému chovu nastaly. Mj. Ten mnohaletý pobyt mezi aborigenními sao musel být úžasný zážitek

conie: Ano, ten strach je jistě velký problém. Další věcí je to nešťastné povaení, které si už pes nenechá líbit. Jinak na ostatní lidi agresivní není, resp. Není agresivní na nikoho, ani na strýce. Problém je jen jídlo, ke kterému můžu jenom já. Dvůr hlídá od 5ti měs. A když je mimo své území, zavrčel jen na několik jemu divných lidí, které by k sobě blíž nepustil (byl na vodítku). Jinak vychází se všemi kamarády, se psy si venku hraje. Problém by byl opět u žrádla, to bych k němu jiného psa nemohl pustit.

inspektor pišišvor: Obrat kamarádova psa je tedy značný, snad se ten můj taky tak neobrátí. Opravdu, když odmyslím tu jeho mánii se žrádlem, tak je to úplně pohodový pes. Venku bez problémů setkání se psem i člověkem, jak píšu, vychází i se známými atd. Tak náhlá změna je až neuvěřitelná.

Tak on to vůči rodině nebyl zas tak náhlý obrat - i tady tomu předcházela nějaká doba kdy pes vysílal signály, že se mu tohle nebo tamto nelíbí, a že ty členy rodiny nerespektuje (stejně jako u Vašeho strýce), jen tomu nikdo nepřikládal nějakou váhu, takže se to stupňovalo. To, že napadl mě, bylo spíš tím, že nejsem člen jejich domácnosti, viděli jsme se občas, takže dokud byl štěně tak byl na lidi v pohodě (i když je fakt, že jeho reakce byla přehnaná, protože desky během rozhovoru podával kamarád mě).

18.1.2015 10:13
tero

XXX.XXX.137.146

Myslím si že je to pro tohle plemeno dost typické. Uznávají jen jednoho pána a tak asi nebude nikdy tento problém snadno řešitelný. Pes automaticky nevidí " vůdce" v tom, kdo ho krmí. Právě možná naopak je to v jeho očích ten, kdo se s ním o žrádlo dobrovolně dělí. Co tak aspoň vyzkoušet na čas krmit granulema? Možná si nebude tolik to žrádlo hlídat. Zmiňoval jste, že problém je hlavně u syrového masa. U kostí a masa začne skoro každý pes být majetničtější.

18.1.2015 12:48
milannn

XXX.XXX.90.222

tero napsal(a):
Myslím si že je to pro tohle plemeno dost typické. Uznávají jen jednoho pána a tak asi nebude nikdy tento problém snadno řešitelný. Pes automaticky nevidí " vůdce" v tom, kdo ho krmí. Právě možná naopak je to v jeho očích ten, kdo se s ním o žrádlo dobrovolně dělí. Co tak aspoň vyzkoušet na čas krmit granulema? Možná si nebude tolik to žrádlo hlídat. Zmiňoval jste, že problém je hlavně u syrového masa. U kostí a masa začne skoro každý pes být majetničtější.

Psa krmím já, v tom problém není, že by ho krmil někdo jiný a proto měl problém. Granulemi moc nechci krmit, krmil jsem ho tak dříve, ale když vidím rozdíl, s jakým nadšením pes žere granule a maso, tak bych ho nerad "trápil" granulemi. Navíc i ty si hlídal, ne sice tolik, jako maso, to je jasné, ale hlídal. Odpadá u nich snad jenom ta fáze přípravy.

18.1.2015 14:24
kopek

XXX.XXX.223.172

Milann, myslím že ak je problémom ozaj tá "fáza prípravy krmiva", tam je to možné vykonať bez psa.

18.1.2015 15:58
milannn

XXX.XXX.90.222

kopek: Ano, zatím tomu tak je, problém je jen u žrádla a snad se to nerozšíří i na něco jiného. I proto jsem se tady chtěl poradit. Opatření už jsem udělal a děkuji za příspěvky, zvláště za ty Vaše, velmi podnětné.

18.1.2015 17:26
kopek

XXX.XXX.223.172

milannn napsal(a):
kopek: Ano, zatím tomu tak je, problém je jen u žrádla a snad se to nerozšíří i na něco jiného. I proto jsem se tady chtěl poradit. Opatření už jsem udělal a děkuji za příspěvky, zvláště za ty Vaše, velmi podnětné.

Ďakujem za pochvalu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík