Dobrý den, měl bych dotaz co dělat s mim psem. Je to jezevčík kříženej krátkosrstej s dlouhosrstým (asi). Je agresivní na auta a na lidi jak ho to mám odnaučit. Mám strach když mi totiž uteče tak že skočí pod auto, nebo spíš je to jistota jak uteče tak tam určitě skočí uplně po nich vyjíždí jak je vidí a na lidi to samy. Dá se s tím něco dělat. Je mu asi 8 měsíců.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
mildaaa
napsal(a):
Dobrý den, měl bych dotaz co dělat s mim psem. Je to jezevčík kříženej krátkosrstej s dlouhosrstým (asi). Je agresivní na auta a na lidi jak ho to mám odnaučit. Mám strach když mi totiž uteče tak že skočí pod auto, nebo spíš je to jistota jak uteče tak tam určitě skočí uplně po nich vyjíždí jak je vidí a na lidi to samy. Dá se s tím něco dělat. Je mu asi 8 měsíců.
Můj pes to má dovoleno jen doma za plotem. To může auta(kola, lidi...) kolem plotu honit a řvát, jak je mu libo. Když byl mlaďoch, jednou mi zničehožnic na vodítku vystartoval z chodníku na blížící se motorku. Tragedii zabránilo jen kratší vodítko a to, že motorkář byl rychlý a jel kus od chodníku. Jak se pes na vodítku a rukou nemá trestat, naflákala jsem mu s šíleným řevem na zadek, poněvadž jsem z leku měla úplné zatmění(a pak jsem se klepala ještě několik dní při vzpomínce, co se mohlo stát) Od té doby respektuje, že venku si ničeho z toho všímat nesmí a ani nějak nemá tiky, snad pochopil. S lidma problém nemá, i když za plotem štěká a prohání je, venku lidi miluje(je to ale dáno rasou) v některé knížce o výcviku jsem četla radu, poprosit známého s autem (kterého ale pes nezná) aby jel pomalu kolem(nejlíp ještě se spolujezdcem) a jakmile pes přiběhne k autu, smýknout ho prutem z okýnka, třeba i s troubením. Aby si pes uvědomil, že auto, bolí".
Naštěstí jsem nikdy nic podobného nemusel se psem řešit, ale kdysi jsem někde četl na ta auta metodu, a to takovou: s někým se domluvíte, kdo bude projíždět pomaleji kolem vás a psa, ten za autem vystartuje a vzadu sedí někdo, kdo z otevřeného okýnka psa pořádně sešvihá prutem. Možná to na dnešní dobu není humánní, nicméně dokážu si představit, že to zabírá, protože si pes spojí lov auta = bolest, takže si to rozmyslí. Min. K autům získá respekt a nebude se tolik přibližovat.
Jistě lepší, než si psa nechat přejet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

milannn
napsal(a):
Naštěstí jsem nikdy nic podobného nemusel se psem řešit, ale kdysi jsem někde četl na ta auta metodu, a to takovou: s někým se domluvíte, kdo bude projíždět pomaleji kolem vás a psa, ten za autem vystartuje a vzadu sedí někdo, kdo z otevřeného okýnka psa pořádně sešvihá prutem. Možná to na dnešní dobu není humánní, nicméně dokážu si představit, že to zabírá, protože si pes spojí lov auta = bolest, takže si to rozmyslí. Min. K autům získá respekt a nebude se tolik přibližovat.
To nevím, jestli je pes zadavatelky hysterický a agresivní ze strachu a nedostatečné socializace, tak uvedený postup problém ještě zhorší.
milannn
napsal(a):
Co je to za prasečinu?

S tím autem a prutem. Nevím, nevím... Mého psa, když byl štěně, přejel na lesní cestě kluk na kole. Rozhodně nedošlo k tomu, že by se cyklistům vyhýbal. Jak měl příležitost, tak je seřval. Nikdy ale neútočil na cyklistu, vždycky na kolo.
milannn
napsal(a):
To nevím, já jsem to nevymyslel, jak jsem psal, četl jsem to. Vyzkoušeno to nemám, ale pokud by mi toto pes dělal, nějak podobně bych postupoval. Je to rozhodně lepší cesta, než čekat, co mi psa přejede.
Vy máte nějakou metodu na daný problém?
Nějak podobně byste postupoval a čekal byste, co to udělá, jen proto, že jste to někde četl? a co takhle místo slepého následování psaných návodů použít vlastní mozek?
Pokud pes "napadá" auta proto, že se jich bojí a chce je odehnat (pod heslem "sežeru tě dřív, než sežereš ty mně"), tak tím, že ho někdo z auta zmlátí, docílíte jen toho, že pak bude mít opravdu pádný důvod se jich bát a bude se je snažit zahnat ještě mnohem usilovněji. A z problému, který nejspíš šel celkem snadno odstranit, máte obrovský problém.
Pro zadavatelku: takhle položená otázka nemá smysl. Chtělo by vidět naživo, co pes dělá a proč. Tohle chování může být strachové, může jít o lovení nebo třeba jen o hlučnou a zlověstně vypadající hru. A podle toho se pak postupuje. Pokud to nerozpoznáte vy, doporučuju konzultaci s nějakým dobrým a zkušeným výcvikářem.
V každém případě platí jedna základní věc: nepřemýšlejte, jak ho to odnaučit, ale místo toho ho učte, co v této situaci dělat má.
papuchalk
napsal(a):
Nějak podobně byste postupoval a čekal byste, co to udělá, jen proto, že jste to někde četl? a co takhle místo slepého následování psaných návodů použít vlastní mozek?
Pokud pes "napadá" auta proto, že se jich bojí a chce je odehnat (pod heslem "sežeru tě dřív, než sežereš ty mně"), tak tím, že ho někdo z auta zmlátí, docílíte jen toho, že pak bude mít opravdu pádný důvod se jich bát a bude se je snažit zahnat ještě mnohem usilovněji. A z problému, který nejspíš šel celkem snadno odstranit, máte obrovský problém.
Pro zadavatelku: takhle položená otázka nemá smysl. Chtělo by vidět naživo, co pes dělá a proč. Tohle chování může být strachové, může jít o lovení nebo třeba jen o hlučnou a zlověstně vypadající hru. A podle toho se pak postupuje. Pokud to nerozpoznáte vy, doporučuju konzultaci s nějakým dobrým a zkušeným výcvikářem.
V každém případě platí jedna základní věc: nepřemýšlejte, jak ho to odnaučit, ale místo toho ho učte, co v této situaci dělat má.
Nic bych slepě nenásledoval, metoda se mi zdá relevantní v určitých verzích tohoto problému.
Váš příspěvek je plný nekonkrétních obecných frází a i v samém konci svého příspěvku se mýlíte - Zadavatelka naopak přemýšlí jak to psa odnaučit, protože chování psa je dokonce přímo nebezpečné jeho životu.
Chcete-li zadavatelce pomoct, poraďte jí tu správnou metodu, postup.
A hlavně - psal jsem jasně, že jsem tuto metodu někde četl (stejně tak ji tady zmiňoval někdo jiný přede mnou) a že bych (podmiňovací zp.) ji já použil (možná, za určitých okolností). Tak mi tady laskavě nepište nesmysly o tom, jaká je to prasečina nebo že někoho slepě následuji a dělám nějaké pokusy se psem. Děkuji.
Zadavatelka naopak přemýšlí jak to psa odnaučit, protože chování psa je dokonce přímo nebezpečné jeho životu.
Samozřejmě že zadavatel potřebuje dané chování odstranit. To přece nikdo nepopírá. Ale odstraní ho daleko lépe a účinněji, když bude psa učit, co v dané situaci dělat má, než když bude jen zaseklý v koleji "odnaučit psa to, co dělat nemá".
Chcete-li zadavatelce pomoct, poraďte jí tu správnou metodu, postup.
Jak jsem psala výš, po internetu to nelze. Žádná obecně platná metoda neexistuje. Záleží na tom, proč to pes dělá, na povaze psa, na znalostech a povaze majitelů... Pes není pračka, aby na něj fungoval univerzální návod.
Ten zbytek nebudu komentovat. Už to, že jste ochotný o této "metodě" uvažovat a radit ji jako možné řešení, říká strašně moc o vás jako o člověku
mildaaa
napsal(a):
No mezi lidi chodi a mezi pse taky ale jak s kterym se snese mame doma jeste krizenecka a tomu neda pokoj za cele den problem je ze krizenecek ma uz 14let a tezko to snasi ale jak jede nekdo kolem na kole tak de po nem a nemam sancu ho odvolat.
Měl jsem podobný problém s jagoušem, v pubertě začal vyjíždět na cyklisty a motorky. Jednalo se o psa velmi lovecky náruživého - stačilo ho více cepovat v poslušnosti (hlavně přivolání) a pořádně ho utahat. Brzy pochopil, že cyklisty nemá "lovit" a problém ustal.
Zvlášť pokud otravuje staršího psa, je možné, že váš pes se také nudí, má hodně nashromážděné energie, navíc má silnější lovecký pud a chce si něco prohnat. Pokud vyjíždí i na lidi, může být na vině i nedostatečná socializace.
Samozřejmě důvod může být naprosto jinde (např bázlivost).

mildaaa
napsal(a):
Jediné co se s tím dá dělat je psa vychovat a vycvičit. Dokud to nezvládnete voďte ho zatím na vodítku. Cvičte poslušnost, přivolání, je to jezevčík, umíněný lovecký pes, naučte ho lovecký povel daun a trénujte, před lidmi, před psy před zvěří, před auty dokud nedosáhnete absolutního klidu psa za každých okolností. přihlašte se na cvičák ať vám pomohou, a nebojte se v případě takového střečkování razantněji zasáhnout, ono jedna dobře mířená prutem dokáže se psem divy, a tady mu jde o život.