Fenka - jak často hárá?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2015 21:33
lilien11

XXX.XXX.22.15

Dobrý den.
Doposud jsem měla jen psy, jakmile mi ale teď umřel pes, dostala jsem fenku. A tak jelikož se v holkách nevyznám, tak se za včasu ptám. Poznám že mi ji nakryl cizí pes? Bydlíme na dědině a psy jsem měla vždy na zahradě, popř v kotci. A jak často fenky hárají? poznám hárání a kotec zpevním i plot obejdu, ale takoví dědinští psíci jsou vynalézaví. Kastrovat asi budu. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2015 21:49

Když budete mít psa ( tedy fenu ) pouze na zahradě nebo v kotci, všimnete si začátku hárání jen těžko. Jedině podle toho, že se vám budou kolem plotu, kotce shromažďovat tuláci. Odhadujete dobře, že žádný normální plot pro ně nebude nepřekonatelný. Když bude fena v kotci, je dobré do určité výše ( asi podle velikosti feny ) obložit stěny kotce třeba vlnitým plechem, aby ji nemohl pes nakrýt přes mříž - pletivo.
Když hárání zaregistrujete, je nejlepší mít pak fenu v domě.

28.1.2015 22:19
leslienka

XXX.XXX.217.222

Kazde plemeno ma trochu jinaci pribliznou dobu prvniho harani. Napr. U beagla to je tusim kolem 7 mesice. Vy asi mate nejakeho krizence, tak to se bude blbe odhadovat kdy si zacit davat pozor. Urcite ji nechte vykastrovat at nestresujete jak sebe, tak ji...nam fena blbla, ze tahala hracky jako stenata, mela mliko ikdyz stenata nikdy nemela. Po kastraci se to zlepsilo. Tedka mame dalsi fenku a kastrovali jsme ihned po prvnim harani. Jinak fena muze harat 2x rocne, ale klidne i vickrat (stava se to).

29.1.2015 01:09
koňadra

XXX.XXX.128.24

lilien11 napsal(a):
Dobrý den.
Doposud jsem měla jen psy, jakmile mi ale teď umřel pes, dostala jsem fenku. A tak jelikož se v holkách nevyznám, tak se za včasu ptám. Poznám že mi ji nakryl cizí pes? Bydlíme na dědině a psy jsem měla vždy na zahradě, popř v kotci. A jak často fenky hárají? poznám hárání a kotec zpevním i plot obejdu, ale takoví dědinští psíci jsou vynalézaví. Kastrovat asi budu. Děkuji.

Jak mám rozumět větě "poznám, že mi ji nakryl cizí pes?" Jak to chcete poznat? Budete to vědět jedině, když psa a fenu uvidíte "při tom". Jinak to poznáte nejspíš až fena porodí, protože její zvětšující se břicho můžete přehlédnout (zvlášť bude-li štěňat méně) a přičítat to blahobytné kondici. Když budete chtít, poznáte, že fena hárá. Většina fen hárá poprvé mezi 7 - 9 měsícem stáří. Musíte ji občas prohlížet. Pokud fena nebarví moc, mohla byste začátek přehlédnout. Fena je sice plodná několik dní zhruba v polovině hárání, ale zjednodušeně se dá říct, že od prvních příznaků hárání je nutno ji hlídat 3 týdny. To znamená venčit jen na vodítku, nenechávat ani chvilku volně bez dozoru na zahradě a zavírat - buď doma, nebo do kotce, který je opravdu nedobytný (žádné obyčejné pletivo, ale svařované sítě odshora dolů bez jakékoliv škvíry, zastřešený, s podlahou). Případný ženich se dokáže podhrabat, vyplést pletivo, přelézt pletivo... Nejsem až tak úplně zastánce kastrací, protože nechápu, co je za problém uhlídat 2x ročně fenu, ale vidím, že pro některé lidi to asi opravdu problém je, takže vám vřele doporučuji fenu nechat vykastrovat hned po prvním hárání.

29.1.2015 03:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

"poznám, že mi ji nakryl cizí pes?"

- cizí ?

29.1.2015 07:14
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Fena hárá přibližně jedou za půl roku až rok, při hárání krvácí z pochvy, má výtok. Většinou, ale ne vždy, se mění i její chování. Psi z okolí to dobře vědí, kdy se hárá. Nevím, jak chcete zabezpečit kotec, mohou se spojit třeba i dírou v plotě, oky na plotě a podobně, záleží na chuti, zkušenosti a vynalézavosti psů.

Při hárání je lépe ji mít doma, než v kotci. Kastrace ve vašem případě bude jistě přínosem, protože o štěňata asi nestojíte.

29.1.2015 07:40

Vložím se s dotazem, je možné, aby fena 3.po sobě hárala po půl roce, naposled v květnu 2014 a do dnešního dne nic ?

29.1.2015 08:16
Arčule

XXX.XXX.243.253

Nám se to teď stalo.Hárala v únoru a pak až na konci prosince.Po 10 měsících Je jí 2 a půl roku a je to zlaťák.Už mě to začínalo být dost divný

29.1.2015 08:23
lilien11

XXX.XXX.41.4

Děkuji za odpověď. Omlouvám se za blbé slovíčko cizí, neuvědomila jsem si to. Netoužím po štěňatech, i tak jich je dost a ona je křižovatka, tak nač množit. Mě nejde o kastraci, ale hlídat v dědině fenku co nemá původ, proč? takhle ji bude lépe. I známí mají psy a aspoň s nimi můžu vklidu ven na procházky. Možná mám přihlouplý dotaz, ale raději se ptám, když jsem fenku ještě neměla. Kotec máme z části zděný a z části kari sítě s malými očky. Dělal mi ho manžel pořádně kvůli našemu prvnímu psovi a drží perfektně. Tak uvidíme co kde zpevníme aby se měla ta naše holka dobře a v bezpečí.

29.1.2015 08:37

Arčule napsal(a):
Nám se to teď stalo.Hárala v únoru a pak až na konci prosince.Po 10 měsících Je jí 2 a půl roku a je to zlaťák.Už mě to začínalo být dost divný

Diky za odpoved, uvidim, treba se do kvetna rozhara. Diky.

29.1.2015 08:38

lilien11 napsal(a):
Děkuji za odpověď. Omlouvám se za blbé slovíčko cizí, neuvědomila jsem si to. Netoužím po štěňatech, i tak jich je dost a ona je křižovatka, tak nač množit. Mě nejde o kastraci, ale hlídat v dědině fenku co nemá původ, proč? takhle ji bude lépe. I známí mají psy a aspoň s nimi můžu vklidu ven na procházky. Možná mám přihlouplý dotaz, ale raději se ptám, když jsem fenku ještě neměla. Kotec máme z části zděný a z části kari sítě s malými očky. Dělal mi ho manžel pořádně kvůli našemu prvnímu psovi a drží perfektně. Tak uvidíme co kde zpevníme aby se měla ta naše holka dobře a v bezpečí.

Nechte ji vykastrovat 3 mesice po skonceni harani a budete mit klid.

29.1.2015 09:15
lev

XXX.XXX.253.186

Ale nepíšete jakého je stáří ? Pokud jste dostala dospělou, nebo už odrostlou, tak může být klidně už po hárání i nakrytá. ( i z útulku). Takže možná by bylo vhodné ji nechat prohlédnout u veta a podle toho se zařídit a třeba kastrovat ihned.

29.1.2015 09:19
pidla

XXX.XXX.106.11

lilien11 napsal(a):
Dobrý den.

Odkud je ta fenka? Co víte o jejím předchozím osudu? Ona totiž může být jednak už kastrovaná, nebo naopak aktuálně nakrytá (doufám, že ne, ale náhoda je blbec).
Zajděte na veterinu a nechte ji vyšetřit. Podle toho se pak zařídíte.

Jinak feny hárají jednou až dvakrát ročně, většinou cca po osmi měsících, ale není to pravidlo - každá fena má interval jinak dlouhý, navíc některá hárá pravidelně, jiná velmi nepravidelně...

29.1.2015 12:38
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vložím se s dotazem, je možné, aby fena 3.po sobě hárala po půl roce, naposled v květnu 2014 a do dnešního dne nic ?

Pokud je to opakované hárání, je to možné, ale současně i znepokojivé, já bych pro jistotu zašla na veterinu, i fenky trpí na "ženské nemoci". Pokud je to třeba teprve druhé hárání, pak se cyklus teprve upravuje a možné to je, někteří psi (zpravidla určitá plemena) hárají třeba po deseti, dvanácti měsících. Jiná po šesti. Rozdíly jsou i mezi jednotlivými fenkami v plemeni.

29.1.2015 19:10
litanie

XXX.XXX.147.126

Arčule napsal(a):

Zdravím,

moje zlaťanda poprvé hárala ve 14ti měsících, dnes je jí 14, 5 roku a pravidelně hárá co 10 měsíců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík