Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2015 22:11
misal

XXX.XXX.156.45

Chtela bych poprosit o rady jak uchovnit mopsika je to zatim 3 mesicni stenatko a je to muj prvni pejsek a na inzernetu jsem nic nenasla. Dekuji za rady ;).

7.2.2015 22:13
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Nejlépe vám to vysvětlí chovatel, od kterého pejska máte.

7.2.2015 23:23
koňadra

XXX.XXX.128.24

misal napsal(a):
Chtela bych poprosit o rady jak uchovnit mopsika je to zatim 3 mesicni stenatko a je to muj prvni pejsek a na inzernetu jsem nic nenasla. Dekuji za rady ;).

Jistě existuje klub chovatelů mopsů a tam byste se měla dozvědět podmínky chovnosti. Prvotní informace (např. Zrovna o existenci klubu) by vám měl dát chovatel. Zkusila jsem teď vyhledat stránky klubu chovatelů mopsů (http://www.mopsklub.cz/) a k mému údivu na nich není NIC - žádné stanovy klubu, chovatelský řád, podmínky chovnosti apod. Tomu tedy říkám servis chovatelům! Jejich stránky jsou tak celkem o ničem, a tak se vašemu dotazu už moc nedivím. Něco je zde: http://msbmk.cz/cz/stranka-Stanovy/. A snad se vám ozve nějaký chovatel mopsů.

8.2.2015 10:38
manako

XXX.XXX.168.4

Vše je vysvětlono a popsáno na stránkách klubu - www.mopsklub.cz. Pokud píšete, že jste hledala na internetu a nic nenašla, tak jste hledala velmi špatně a velmi málo...

8.2.2015 11:01
koňadra

XXX.XXX.128.24

manako napsal(a):
Vše je vysvětlono a popsáno na stránkách klubu - www.mopsklub.cz. Pokud píšete, že jste hledala na internetu a nic nenašla, tak jste hledala velmi špatně a velmi málo...

Tak buď neumím číst já, nebo vy. Na stránky jsem se dívala a v informacích o chovu jsem nenalezla žádné podmínky chovu, chovatelský řád, nic! V "Informacích o chovu", kde - jak jsem předpokládala - tyto základní informace najdu, jsou jen kontakty na poradce chovu a potom hlášení krytí, hlášení vrhů, krycí psi a chovatelské přehlídky. Tak kde najdu informaci za jakých podmínek může být mops uchovněn?!

8.2.2015 11:06
davidka

XXX.XXX.212.160

Chovní jedinci

§17 Zařazení do chovu provádí a do průkazu původu zaznamenává komise MK na chovatelské přehlídce. Zápis do rejstříku chovných jedinců a příslušný záznam do průkazu původu provádí pověřená plemenná kniha, přičemž zápis chovných fen do rejstříku PK se provádí při jejich prvním vrhu.

§18 Pro použití v chovu se zásadně vyžaduje absolvování veřejné chovatelské přehlídky s klasifikací chovný rozhodnutím komise. Chovatelské přehlídky se mohou zúčastnit feny a psi, kteří splňují následující podmínky:

čistokrevnost, ověřená průkazem původu

dodržení věkové hranice, stanovené k datu narození, a to u psů v rozmezí 12 měsíců až neomezeně, u fen v rozmezí 12 měsíců až 8 let

absolvování nejméně 1 výstavy - mezinárodní, národní nebo klubové od třídy mladých výše
povinné vyšetření stupně vykloubení čéšky od certifikovaného veterináře, který svůj závěr zapíše do průkazu původu. Do chovu smí být připuštěni pouze jedinci se stupněm vykloubení čéšky do 2/2

Reprodukce chovných zvířat (první krytí) je přípustná ode dne ukončeného 14. Měsíce věku až do dne ukončeného 8. Roku věku u fen, ode dne ukončeného 14. Měsíce věku až neomezeně u psů
Individuální výjimku u fen, které ukončily 8. Rok věku může povolit výbor MK při dodržení podmínek stanovených Zápisním řádem ČMKU.
Chovatelská přehlídka se koná dle potřeby, nejméně však 1x za rok.

§19 Do chovu nesmí být zařazeni jedinci, na nichž byl proveden zákrok pro jakékoliv anatomické nebo exteriérové vady, které jsou dle standardu důvodem k absolutnímu vyloučení z chovu stanovením klasifikace nechovný.

8.2.2015 11:36
manako

XXX.XXX.168.4

Evidentně neumíte číst asi Vy, vše je na stránkách mops klubu ČR popsáno a vysvětleno. Pro méně chápavé pro uchovnění je třeba - 1 výstava vyššího typu - buď národní nebo mezinárodní nebo klubová ( ne krajská nebo oblastní ) minimálně ve třídě mladých nebo mezitřídě či třídě otevřené ( ne z dorostu nebo puppy ), no a nově přidali vyšetření luxace pately - to dříve nebylo. A pak už jen zbonitovat. Takže když to shrnu - tak jsou to 3 kroky k uchovnění - je to jedna výstava, jedno zdravotní vyšetření luxace pately a nakonec bonitace (kterou nazývají chovatelskou přehlídkou ). A moravský buldok mops klub, to má drobet jinak, tam jsou nutné 2 výstavy vyššího typu ( z toho musí být jedna klubová výstava), a pak bonitace ( zatím nemají povinné vyšetření luxace pately ) - a popisují to také na svých stránkách. Oba kluby to mají na stránkách napsané - opravdu to chce jen umět číst a umět si to najít.

8.2.2015 11:38
manako

XXX.XXX.168.4

davidka napsal(a):
Chovní jedinci

§17 Zařazení do chovu provádí a do průkazu původu zaznamenává komise MK na chovatelské přehlídce. Zápis do rejstříku chovných jedinců a příslušný záznam do průkazu původu provádí pověřená plemenná kniha, přičemž zápis chovných fen do rejstříku PK se provádí při jejich prvním vrhu.

§18 Pro použití v chovu se zásadně vyžaduje absolvování veřejné chovatelské přehlídky s klasifikací chovný rozhodnutím komise. Chovatelské přehlídky se mohou zúčastnit feny a psi, kteří splňují následující podmínky:

čistokrevnost, ověřená průkazem původu

dodržení věkové hranice, stanovené k datu narození, a to u psů v rozmezí 12 měsíců až neomezeně, u fen v rozmezí 12 měsíců až 8 let

absolvování nejméně 1 výstavy - mezinárodní, národní nebo klubové od třídy mladých výše
povinné vyšetření stupně vykloubení čéšky od certifikovaného veterináře, který svůj závěr zapíše do průkazu původu. Do chovu smí být připuštěni pouze jedinci se stupněm vykloubení čéšky do 2/2

Reprodukce chovných zvířat (první krytí) je přípustná ode dne ukončeného 14. Měsíce věku až do dne ukončeného 8. Roku věku u fen, ode dne ukončeného 14. Měsíce věku až neomezeně u psů
Individuální výjimku u fen, které ukončily 8. Rok věku může povolit výbor MK při dodržení podmínek stanovených Zápisním řádem ČMKU.
Chovatelská přehlídka se koná dle potřeby, nejméně však 1x za rok.

§19 Do chovu nesmí být zařazeni jedinci, na nichž byl proveden zákrok pro jakékoliv anatomické nebo exteriérové vady, které jsou dle standardu důvodem k absolutnímu vyloučení z chovu stanovením klasifikace nechovný.

Přesně, já to tam také vidím podrobně popsané.

8.2.2015 11:43
davidka

XXX.XXX.212.160

Zdá se jen mně, že jsou lidi divní, že si koupí psa s PP, chtějí chovat, ale nejsou schopni napsat jeden mail chovateli nebo zvednout telefon a zavolat?
Jak se pak chtějí postarat o štěňata, zajistit všechny papíry, založit chovku?
Dnes je vše k nalezení na netu na pár kliknutí myší, ale bohužel ta lenost přemýšlet...

8.2.2015 11:44
manako

XXX.XXX.168.4

davidka napsal(a):
Zdá se jen mně, že jsou lidi divní, že si koupí psa s PP, chtějí chovat, ale nejsou schopni napsat jeden mail chovateli nebo zvednout telefon a zavolat?
Jak se pak chtějí postarat o štěňata, zajistit všechny papíry, založit chovku?
Dnes je vše k nalezení na netu na pár kliknutí myší, ale bohužel ta lenost přemýšlet...

8.2.2015 11:54
koňadra

XXX.XXX.128.24

Beru vše zpět! Omlouvám se, opravdu na stránkách klubu vše je. Jenže ne pod záložkou Informace o chovu, ale hned pod tou první Mops klub. Takže pro zadavatele misal opravdu to chce jen hledat a číst.

8.2.2015 12:02
bilusik

XXX.XXX.168.4

Na stránkách obou klubů pro plemeno mops je to vše popsáno co je třeba pro uchovnění v tom daném klubu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík