Zdravím. Chodíme na cvičák asi tak měsíc, kde primárně jedeme chůzi u nohy a obraty a celkové změny. Myslím, že chůze jako taková jí jde dobře, i obraty, sedá si při zastavení, to je vše vpořádku.
Samozřemě jí musím odměňovat často, poslední dobou i v průběhu chůze, jinak mi začne zaostávat, moc jí to nebaví, asi je to i tím drillem (hodina cvičení, tři nebo čtyři hrací přestávky, jinak docela dlouhé sezení bez hnutí když se něco vysvětluje, možná jí to otravuje). A to jí neustále slovně chválím, když jde, radostně, říkám jméno...pamlsek funguje lépe.
Co mě trošku trápí je fakt, že na povel "k noze" si není schopná sama sednout k mé levé noze. Kouká na mě nechápavě, a až pak co si jí navedu vodítkem nebo za pamlskem k noze, tak se přesune kam má. Hodně často mi totiž přechází z pozice k noze prostě někam mírně přede mě, kam si sedne a kouká na mě, co se bude dít.
Takže nácviku na správnou pozici má mraky, neustále jí pokynuji (no prostě nežádám, nepřikazuji, nenutím, dávám povel :) k noze, občas dostane pamlsek, ale ne vždy, protože pak mám pocit, že mi utiká ze správné pozice jen proto, že se může srovnat a něco za to dostane.
Ono celkově to, že mi nevydrží sedět vedle nohy je asi moje chyba, většinu "dětství" seděla spíš přede mnou, aby na mě viděla a mohly jsme něco dělat. Ale za ten měsíc se tu trochu zlepšilo, jen ne tak moc jak by člověk z 10ti hodin cvičení čekal.
Nějaké tipy? Všechny návody na cvičení toho povelu zahrnují navádění za vodítko, škubání a fyzickou manipulaci, kterou ten můj pes neoceňuje.
Paní cvičitelka říkala, že v sedmi měsících teda nemá tu koncentraci, což chápu, jen bych ráda nějak lépe naučila, nejlépe nenásilně, aby si mi uměla přejít k noze na povel.
Děkuji.
Právě tohle by vám měli vysvětlit na tom cvičáku! Chodíte tam od toho, aby vás naučili, jak psa cvičit, učit a vychovávat. Pokud vás takhle nechají, abyste se v tom plácali sami (a pokud to štěně navíc nebaví a otravuje), není to dobrý cvičák a doporučila bych pouvažovat o změně.
Metod nácviku pozice u nohy je milión. Já cvičím chůzi pomocí klikru (shapingu), to je velice přesné, bez jakékoliv fyzické manipulace a psa to navíc baví, ale jestli neklikáte, tak vám bude můj návod k ničemu...
Všechno špatně, nemůžeš změnit cvičák? Najdi si na youtube nějaké video s nácvikem chůze.
Učíš jí totiž ovladatelnost víceméně od konce a ještě drilem. Dnes se postupuje tak, že to prostě musíš dělat tak, aby ten pes sám chtěl... Popisuje se ti těžko. Ale nejdřív se učí koncentrace, systém povzbuzení, pochval a konečná odměna. Na odměnu se pes neláká, jak to asi děláš ty. A být hodinu na place je zvěrstvo! Odkud jsi?
Překvapivě Praha, jen přes zimu cvičáků v rozumné vzdálenosti (ve špičce se to autem po Praze opravdu nevyplatí) jsem našla jen jeden, např. Doporučovaný Bráník má leden únor zavřeno.
Hledala jsem na Praze 4. Nepřišel mi ani tak strašně špatný ten cvičák, ale hodně jdou fyzicky, škubáním a pozicováním, ale i zdůrazňují pamlsky a chválení. Však nemusí je člověk přeci vždy poslouchat, může mít vlastní hlavu. A spousta těch pejskařů či psů mi přijde, že potřebují cokoliv, stejně to jejich psi ani po měsící neumí.
U všeho ostatního to dělám, jak říká anonymx. Lákám jí, aby něco udělala správně, povzbuzuji, a pak odměním. Ale u té nohy mi to nejde, sama se mi tam nepřiřadí.
Zkouknu nějaké video. V úterý máme poslední lekci, takže jsem otevřena návrhům na nový cvičák :).
Dobrý den,
cvičit hodinu s mladým psem v řadě (v podstatě s jakýmkoliv psem) s třemi přestávkami je naprostý nesmysl, to nevydrží ani sebevycvičenější pes.
Hlavně nesmíte fence výcvik znechutit a cvičit jen dokud to fenku bude bavit.
Noste s sebou nějakou oblíbenou hračku - balónek na šňůrce, přetahovadlo apod.
Udělat pár obratů, pár cviků a fenku moc pochválit a pohrát si, potahat se. Já pokud chodím do řady s mlaďoškou, tak prostoje, kdy se něco vysvětluje vyplňuji právě hrou a přetahováním. Fenku nenechávám dlouho jen tak sedět u nohy pokud to nezvládá. Sedí třeba půl minutky v klidu, moc pochválím, odměním a dám volno. Nebo si třeba kleknu a s fenkou blbnu, hladím ji.
Mě osobně u přiřazování k noze hodně pomohlo navádění pamlskem, ale je to dost o šikovnosti psovoda, těžko radit po netu. Ovšem pokud mohu doporučit, tak nespojovat často předsednutí s následným přiřazením, psi si to často spojí a pak se přiřazují sami a hůře se to odstraňuje.
Povel k noze učte klidně úplně separé. Dám fenku k noze, udělám úkrok s povelem k noze a pamlskem navedu psa do správné pozice. Délku i úhel měním.
Jinak s pamlskama bývá právě problém, že pes neustále sleduje ruku s pamlskem a tak je to hodně o šikovnosti a je to nejlépe vidět naživo.
Jinak jak uvidíte, že fenka už není schopná udržet pozornost, tak si pohrát, třeba zkusit ještě jeden povel, moc pochválit a skončit.
beastije
napsal(a):
Překvapivě Praha, jen přes zimu cvičáků v rozumné vzdálenosti (ve špičce se to autem po Praze opravdu nevyplatí) jsem našla jen jeden, např. Doporučovaný Bráník má leden únor zavřeno.
Hledala jsem na Praze 4. Nepřišel mi ani tak strašně špatný ten cvičák, ale hodně jdou fyzicky, škubáním a pozicováním, ale i zdůrazňují pamlsky a chválení. Však nemusí je člověk přeci vždy poslouchat, může mít vlastní hlavu. A spousta těch pejskařů či psů mi přijde, že potřebují cokoliv, stejně to jejich psi ani po měsící neumí.
U všeho ostatního to dělám, jak říká anonymx. Lákám jí, aby něco udělala správně, povzbuzuji, a pak odměním. Ale u té nohy mi to nejde, sama se mi tam nepřiřadí.
Zkouknu nějaké video. V úterý máme poslední lekci, takže jsem otevřena návrhům na nový cvičák :).
hodně jdou fyzicky, škubáním a pozicováním
Špatně! Tím si štěně akorát otrávíte a znechutíte mu poslouchání. Štěně má být pro poslušnost nadšené,
Však nemusí je člověk přeci vždy poslouchat, může mít vlastní hlavu.
To je samozřejmě pravda. Na druhou stranu člověk chodí na cvičák hlavně proto, aby se něco naučil - cvičit podle sebe může i v parku.
V Praze můžu doporučit například:
http://www.radecha.cz/vycvik.php
http://vycvik.hafbezobav.cz/index.php/vycvik/stranka/1
http://www.skola-psich-sportu.cz/.
A chcete s tou chůzí u nohy do běžného provozu, nebo na soutěž? Do běžného provozu se to dá naučit přes targeting, s tím, že jako target naučíte svou dlaň nebo případně ukazovák, pro psíka to bude pochopitelnější, i ty pozice, a bude chodit s radostí. A snáz se naučí i jiné cviky do běžného provozu jako třeba jít na povel ke kraji chodníku. Pozor ale není to lákání za pamlskem. "Soutěžní" přisedání se dá naučit přes target na zemi, umístění předních tlapek, to je míň univerzální. Naše holka na cvičáku uměla všechno, krom té chůze u nohy (ale pozice už zase jo), resp. Uměla to už před cvičákem. Tu chůzí u nohy jsem jí i sobě tím i Vámi popisovaným způsobem tak zhnusila, že jsem jí to po delší přestávce učila znovu, jinak, k pravé noze a s jiným pokynem. U levé do teďka jde s velkou nechutí.
Hodně záleží i na plemeni...jsou rasy, které chápou rychle, a pak je to v řadě hodně nudí, takže se přestávají soustředit. Já osobně bych brala cvičák, kde se se štěňaty pracuje jednotlivě, v řadě se nesedí (a pasivně neposlouchá dlouhý výklad), ale už se tam jen procvičuje naučené ve ztížených podmínkách okolního vzruchu. Cvičák má být určený hlavně pro páníčky, aby se něco dozvěděli a mohli přes týden pilovat "nové úkoly"... Pes se má učit nové věci přes týden a na cvičáku jenom předvádět, co se už naučil ;)
Chápu, že začátečník spoléhá právě na návštěvu cvičáku, ale cvičení v řadě fakt není o tom, aby se štěňata nudila a pak (z dlouhé nudy) rovnou přecházela do "cvičícího módu"... Tak se cvičilo kdysi, ale je to prostě blbost. Zvláště dnes, kdy se platí jednotlivé lekce (a mnohdy dost draze) by měli majitelé pejsků, tedy "klienti kurzů poslušnosti" vyžadovat individuální přístup.
Dotaz zadavatele by měl být prioritně zodpovídán na cvičáku, kde je pejsek přítomen a lze radit podle momentální situace.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
beastije
napsal(a):
Zdravím. Chodíme na cvičák asi tak měsíc, kde primárně jedeme chůzi u nohy a obraty a celkové změny. Myslím, že chůze jako taková jí jde dobře, i obraty, sedá si při zastavení, to je vše vpořádku.
Samozřemě jí musím odměňovat často, poslední dobou i v průběhu chůze, jinak mi začne zaostávat, moc jí to nebaví, asi je to i tím drillem (hodina cvičení, tři nebo čtyři hrací přestávky, jinak docela dlouhé sezení bez hnutí když se něco vysvětluje, možná jí to otravuje). A to jí neustále slovně chválím, když jde, radostně, říkám jméno...pamlsek funguje lépe.
Co mě trošku trápí je fakt, že na povel "k noze" si není schopná sama sednout k mé levé noze. Kouká na mě nechápavě, a až pak co si jí navedu vodítkem nebo za pamlskem k noze, tak se přesune kam má. Hodně často mi totiž přechází z pozice k noze prostě někam mírně přede mě, kam si sedne a kouká na mě, co se bude dít.
Takže nácviku na správnou pozici má mraky, neustále jí pokynuji (no prostě nežádám, nepřikazuji, nenutím, dávám povel :) k noze, občas dostane pamlsek, ale ne vždy, protože pak mám pocit, že mi utiká ze správné pozice jen proto, že se může srovnat a něco za to dostane.
Ono celkově to, že mi nevydrží sedět vedle nohy je asi moje chyba, většinu "dětství" seděla spíš přede mnou, aby na mě viděla a mohly jsme něco dělat. Ale za ten měsíc se tu trochu zlepšilo, jen ne tak moc jak by člověk z 10ti hodin cvičení čekal.
Nějaké tipy? Všechny návody na cvičení toho povelu zahrnují navádění za vodítko, škubání a fyzickou manipulaci, kterou ten můj pes neoceňuje.
Paní cvičitelka říkala, že v sedmi měsících teda nemá tu koncentraci, což chápu, jen bych ráda nějak lépe naučila, nejlépe nenásilně, aby si mi uměla přejít k noze na povel.
Děkuji.
Určitě změňte cvičák - tady je špatně úplně všechno! Jenom plýtváte penězi a kazíte si psa . Určitě si domluvte individuální lekce, ale u někoho kdo opravdu cvičit psy umí, a ne jen inkasuje prachy za to, že stojí uprostřed placu, a říká "pochodééém vchod, vpravó vbok", a prokládá to radama typu "cukni, škubni, zatáhni... ".
Šarina
napsal(a):
Hodně záleží i na plemeni...jsou rasy, které chápou rychle, a pak je to v řadě hodně nudí, takže se přestávají soustředit. Já osobně bych brala cvičák, kde se se štěňaty pracuje jednotlivě, v řadě se nesedí (a pasivně neposlouchá dlouhý výklad), ale už se tam jen procvičuje naučené ve ztížených podmínkách okolního vzruchu. Cvičák má být určený hlavně pro páníčky, aby se něco dozvěděli a mohli přes týden pilovat "nové úkoly"... Pes se má učit nové věci přes týden a na cvičáku jenom předvádět, co se už naučil ;)
Chápu, že začátečník spoléhá právě na návštěvu cvičáku, ale cvičení v řadě fakt není o tom, aby se štěňata nudila a pak (z dlouhé nudy) rovnou přecházela do "cvičícího módu"... Tak se cvičilo kdysi, ale je to prostě blbost. Zvláště dnes, kdy se platí jednotlivé lekce (a mnohdy dost draze) by měli majitelé pejsků, tedy "klienti kurzů poslušnosti" vyžadovat individuální přístup.
Dotaz zadavatele by měl být prioritně zodpovídán na cvičáku, kde je pejsek přítomen a lze radit podle momentální situace.
Naprosto souhlasím, jenže takový cvičák aby člověk pohledal. A taky ne všude jde platit po jednotlivých hodinách. Možná to teda jakkoli naučit doma a na ten cvičák chodit docvičit do ruchu s ostatními psy? Nebo jet striktně tu metodu, která se na tom konkrétním cvičáku praktikuje? Mně se třeba dostalo rady dát ostnatý obojek, abychom to "doladily", bez jakéhokoliv dalšího vysvětlování ho už pomalu měla na krku. Tím jsem tam skončila. I když mi to teda pak ještě pár lidí vychvalovalo. Chtěla jsem mít nějaké argumenty proč ne, vypůjčila staré svazarmovské brožury, protože jsem si myslela, že zhruba do té doby ta věc patří a kupodivu nic moc o použití nenašla. Když se ale podíváte na YouTube, někteří experti ostnatý obojek považují za nejhumánnější výcvikovou pomůcku a dávají jej i minipsům. Ono je asi tolik směrů a způsobů, že si člověk musí nakonec vybrat něco, co mu bude blízké a nelámat to. Pokud o něčem není přesvědčen člověk, pes to přece pozná. Možná úplně nejlíp na cvičák nejdřív chodit bez psa. (Ale kde vás nechají víc jak jednu hodinu?) :).
Doporučuji on line psí školu a expertku na výcvik klikrem http://ilonaklarika.cz/zdarma-ebook/.