Mám štěně neznáme rasy, asi střední velikosti, staří 12 týdnů, mám ho už 4 týdny. Na jaře bude v boudě na zahradě, ale zatím, aby nemrzlo (je ještě malé) jsem ho nechala v garáži. Má udělaný ve dveřích otvor, kterým umí chodit dovnitř i ven. Má úplně volný pohyb.
Většinou čůrá venku, ale jeden den v týdnu, jako by nám ho vyměnil, nevím, zda zapomene, nebo proč, ale celý den čůrá v garáži, třeba 10x, a pak zas je týden klid a pak zase má svůj den( Z těch 4 týdnů to tak je opravdu jeden den z týdne.
Nevíte proč to dělá? Jak ho to odnaučit?
Vždy mu nadám, chápe, že se zlobím, odnesu ho ven, uklidím a používám savo a nějaký sprey na pach. Hadr vyhazuji. A přesto za hodinku čůrá opět v garáži(
Dnes jsem ho přistihla, začal čuchat zem, tak mu říkám " nesmíš tady čůrat", ukazala jsem mu ať jde ven, nešel, vyčůral se v garáži(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zzzzz
napsal(a):
Mám štěně neznáme rasy, asi střední velikosti, staří 12 týdnů, mám ho už 4 týdny. Na jaře bude v boudě na zahradě, ale zatím, aby nemrzlo (je ještě malé) jsem ho nechala v garáži. Má udělaný ve dveřích otvor, kterým umí chodit dovnitř i ven. Má úplně volný pohyb.
Většinou čůrá venku, ale jeden den v týdnu, jako by nám ho vyměnil, nevím, zda zapomene, nebo proč, ale celý den čůrá v garáži, třeba 10x, a pak zas je týden klid a pak zase má svůj den( Z těch 4 týdnů to tak je opravdu jeden den z týdne.
Nevíte proč to dělá? Jak ho to odnaučit?
Vždy mu nadám, chápe, že se zlobím, odnesu ho ven, uklidím a používám savo a nějaký sprey na pach. Hadr vyhazuji. A přesto za hodinku čůrá opět v garáži(
Dnes jsem ho přistihla, začal čuchat zem, tak mu říkám " nesmíš tady čůrat", ukazala jsem mu ať jde ven, nešel, vyčůral se v garáži(.
"Dnes jsem ho přistihla, začal čuchat zem, tak mu říkám " nesmíš tady čůrat", ukazala jsem mu ať jde ven, nešel, vyčůral se v garáži smajlík. " Měla jste ho hned odnést ven, aby se tam vyčůralo a pak pochválit, ono totiž nerozumí větě: "tady nesmíš čůrat".
Otázka by měla znít úplně jinak: Jak naučit pánečka, aby nenechával štěně o samotě v garáži, ale věnoval se mu a chodil ho venčit tam, kde se venčit má?
Štěně se vám samo v garáži nevychová. Pokud se mu nemůžete nebo nechcete věnovat, tak holt budete muset loužičky uvnitř vydržet. A nenadávejte mu, to štěně nemůže za to, že ho nikdo včas nevynesl ven. Nadáváním a tresty dosáhnete jediného - bude se vás bát. A možná se bude chtít vyhnout nepříjemnostem tak moc, že se začne venčit někde na skrytém místě, kde ho neuvidíte a nebudete mu moct vynadat.
Nechápete snad můj dotaz?
Jsem psala, že normálně chodí sám čůrat ven, jen jeden den v týdnu, jako by na to zapoměl, pak je zase týden klid a potřebu vždy vykoná venku, nemůsíme ho vynášet má nohy, dokonce 4 a umí po nich jít ven sám.
Vy psa ven nosíte? Vážně?
Super rady, moc vám za ně děkuji.
zzzzz
napsal(a):
Jsem psala, že normálně chodí sám čůrat ven, jen jeden den v týdnu, jako by na to zapoměl, pak je zase týden klid a potřebu vždy vykoná venku, nemůsíme ho vynášet má nohy, dokonce 4 a umí po nich jít ven sám.
Je to štěně! Asi je to pro vás novinka, ale štěně se nerodí s tím, že umí v osmi týdnech perfektně čůrat venku, přijít na přivolání atd. Musí se VYCHOVAT! A je i normální, že se někdy zdá, že už čůrat venku umí, třeba i víc dní po sobě, a pak se zase ukáže, že ještě neumí. Vy jste si ve dvou měsících uměla dojít na záchod?
Samozřejmě že štěně se ven nosí. Ne proto, že by nemělo nohy, ale proto, že je to mimino a neumí ještě udržet svěrače. Když budete spoléhat na to, že má nohy a ven si dojde, tak to často pustí cestou. Štěně se učí čistotnosti tak, že když vidíte, že se mu chce čůrat, tak ho zvednete, odnesete tam, kde čůrat má, počkáte, až se tam vyčůrá, a odměníte. Nebo vy si vážně myslíte, že tříměsíční psí mimino pochopí nějaké lidské kárání, ukazování a vysvětlování? Štěně nerozumí ani češtině, ani našim gestům.
Doporučuju urychleně pořídit nějakou dobrou knížku o výchově psů. Protože jestli nevíte ani takhle základní věci, tak chudák štěník teda...

Je ještě moc malej, naučí se to sám.Nechte ho být, čím bude větší, tím déle vydrží, a nebude se mu chtít čůrat venku.źádnému psu nedělá radost močit někde uvnitř, ale ve 12 týdnech to fakt ještě nechápe. Spíš je mě ho líto že je sám v garáži, takhle malé štěně by mělo být ještě s vámi v bytě, a ven by jste ho měli dát až tak v šesti měsících, naučit ho to postupně a taky až se venku oteplí.
Papuchalk to napsala přesně! Jen ještě dodám, že štěně to v garáži někdy udělá třeba i proto, že je venku zrovna vítr, mokro apod. a nechce se mu do toho počasí. Se štěňaty je to jako s dětmi. Některé bude chodit na nočník ve 2 letech, jiné se alespoň občas počůrá ještě ve 3. Jenže dítěti se dá plína a je vyřízeno. Po štěňatech někteří lidi chtějí zázraky.
zzzzz
napsal(a):
Myslím, že malé štěně nemá co dělat samo v garáži, je to mimino a potřebuje výchovu, váš čas a spoustu vašeho pochopení a lásky. Když už ho do té garáže zavíráte a to důležité mu nedáváte, tak holt budete muset vytírat, nedá se nic dělat. Chtělo by to zjistit, jestli takto odchovávané štěně není nastydlé a nemá s čůráním problém právě kvůli tomu.

Vždycky, když vidím takhle položenou otázku, mám dojem, že jde o provokaci. Ale asi ne.
Pro zzzzzz : Nenapadlo vás, že štěně se mohlo ráno něčeho venku polekat a bojí se vystrčit z garáže i nos.
Tak malé štěně ponecháno samo v garáži, se cítí hodně ohrožené a pak tam vtrhnete vy a ještě mu vynadáte.
Trochu empatie by to chtělo.
Až ho vystrčíte do boudy, můžete sem dát dotaz : co mám dělat, pes mi stále utíká, vždycky když přijde domů, tak ho seřežu, dobře chápe, že jsem naštvaná, ale uteče zas.
A proč by u vás měl zůstávat ?

zzzzz
napsal(a):
Vážená zzzzz, docela máte štěstí, že jsme na internetu, vaše reakce je na pár facek.
A mimochodem : Zapomněla jste, že pomněnka se píše m n ě. Ale co chtít po ženské, co strčí malé štěně do garáže. Má tam aspoň boudičku, do které si může zalézt a kterou si zadýchá. Kolik je v té garáži stupňů?
Dala byste tam brambory? Asi ne, ty by vám tam zmrzly.
zzzzz
napsal(a):
Ano, my chápeme váš dotaz, ale vy evidentně nechápete, co vám tady lidi říkají. Máte asi prvního psa, když se divíte, že štěně se musí nosit ven, i když má 4 nohy a umí chodit. Ono nejde jenom o to vynesení ven, ale o celý systém výuky čistotnosti, chválení atd.
Velký problém vidím v deponování psa v garáži- to zrovna nebývají nejteplejší místnosti v domě. Pro štěně je to v tomto čase absolutně nevhodné! A že to není dobré ani pro vzájemný vztah, to je evidentní. Na to, že jste patrně úplný začátečník (aspoň doufám, že s těmito znalostmi a přístupem nemáte už x-tého psa), jste předvedl(a) na příspěvky zkušenějších poměrně agresivní reakci. Ale to tak bývá často.
"... Dnes jsem ho přistihla, začal čuchat zem, tak mu říkám " nesmíš tady čůrat", ukazala jsem mu ať jde ven, nešel, vyčůral se v garáži..."
Všechno špatně. Štěňátka je mi líto.

Zzzzz - proč jste si pořídili psa? Vždyť vy nejenže vůbec nic nevíte o tom, jak se se psem zachází, jak se k němu chovat, jak ho vychovávat, ale vy ho ani nemáte rádi. Je mi štěňátka líto. Protože u vás šťastný život neprožije.
Smiřte se s tím, že někteří psi žíjí v garážích nebo v kotcích a nespí v posteli a dokonce můžou být šťastní. Naopak bych chtěl vidět ten řev, když by někteří chytrolíni vyhodili psa v půl roce bytu. Odsoudit zadavatelku kvůli pár větám a jedný chybě je taky moc hezký
Jestli jsem to správně pochopil, tak štěně může kdykoliv na zahradu a na to vy spolíháte. Vykašlete se na to a choďte venčit...doopravdy ven(ne na zahradu), co nejčastěji. Taky mám psa na zahradě a opravdu se tam nevenčí. Nebo jestli chcete mít zechc... a zes... zahradu, vaše volba. Ale při venčení budete vždycky u vykonání potřeby a můžete štěně pochválit

V posteli zrovna spát nemusí. Ale odložit takhle malé štěně pouze do garáže a na zahradu a chtít po něm aby se vychovalo samo, to o něčem svědčí.
Nejde o spaní v posteli. Jde o obsah příspěvku a o způsob reakce zadavatelky. Z toho si obrázek udělat můžu- člověk bez základních znalostí, bez empatie k tomu psímu miminu, bez chuti se dozvědět jí nepříjemné rady, zato se třemi zlobícími se smajlíky v úvodním textu.
(Kolik by jich tam dalo to štěně, kdyby se dostalo k počítači?).
kashttan
napsal(a):
Smiřte se s tím, že někteří psi žíjí v garážích nebo v kotcích a nespí v posteli a dokonce můžou být šťastní. Naopak bych chtěl vidět ten řev, když by někteří chytrolíni vyhodili psa v půl roce bytu. Odsoudit zadavatelku kvůli pár větám a jedný chybě je taky moc hezký
Jestli jsem to správně pochopil, tak štěně může kdykoliv na zahradu a na to vy spolíháte. Vykašlete se na to a choďte venčit...doopravdy ven(ne na zahradu), co nejčastěji. Taky mám psa na zahradě a opravdu se tam nevenčí. Nebo jestli chcete mít zechc... a zes... zahradu, vaše volba. Ale při venčení budete vždycky u vykonání potřeby a můžete štěně pochválit
Samozřejmně, to psí mimino se v té garáži samo a v zimě určitě přímo tetelí blahem.
Nejde o to, jestli pes spí v posteli, ale o to, jestli se k mláděti někdo chová jako k mláděti a věnuje mu svůj čas a péči a výchovává ho.

kashttan
napsal(a):
Vaše rada ohledně venčení je hodně dobrá.
Jen by na to psa museli mít na očích. I to, že až s pes začne venčit na zahradě, bude jim to vadit.
I s tím, že psi mohou žít v kotci a dokonce i v garáži ( s přístupem ven) souhlasím. Ale ne malinké štěně a ne v zimě. Kolik času asi majitelka tráví v té studené garáži s ním. Asi mu tam také nesvítí a v garáži bývá většinou tma, nebo aspoň šero. A ten psík je tam celé dny sám.
Kdyby ho vzali aspoň někam do chodby, kde by měl aspoň nějaký kontakt s rodinou, slyšel je.
A nejde o to psa pak na zahradu vyhodit - to by opravdu nesl těžce. Ale bude jaro, budou na zahradě trávit čím dál víc času a pes si tam postupně zvykne s nimi.
Soused má "kotcovou" NO. Kotec má stále otevřený, kdykoliv může na zahradu, když jsou sousedi na zahradě běhá kolem nich. Nespí v posteli ani v domě, ale je to dospělá fena a určitě ji lze pokládat za šťastného psa.
A přesto, že zahrada není celá oplocená, fena by mohla kdykoliv odejít, za zahradou se jí promenádují srny, lišky..., tak zahradu neopouští. Ví, že je to její teritorium, hlídá si ho a je tam spokojená.
Stěněti je určitě samotnému smutno ve studené garáži bez kontaktu se "smečkou".Takové mimino i když bude venkovní je nutné socializovat (vysavač, televize, doteky lidí...).Potom by ho měl majitel alespoň základně vychovat, naučit čistotnosti (mít psa neustále pod dohledem a jakmile se napije, vyspí, přestane si hrát nebo čichá na zemi a evidentně hledá místečko na čůrání je nutné propadnout štěně a dát ho vyčůrat na adekvátní místo ).Je důležité si se stěně tem vytvořit vztah a ne ho zavřít do garáže a dělej si co chceš.
Děkuji za Vaší odpoveď, nevím kde ty rádoby chytráky napadlo, že mám studenou garáž. Ta gyráž je vytápěn na cca 18 až 20°C, štěně tam má teplý pelíšek, a každou chvíli za ním chodím, chodíme i na procházky kolem zahrady několikrát denně, dokonce se už umí vyčůrat venku na povel. Umí spoustu povelů, trávím s ním hodně času, není nikde samo zavřené, kdykoli může ven, nebo mi štěkne za dveřma a já ho pustím do domu, ale to ti CHYTRACI TADY, CO VŠECHNO VÍ NEJLÉPE, VŠUDE BYLI DVAKRÁT A OD VŠEHO MAJ KLÍČE nechtějí slyšet.
Psa jsem dostala, žil od narození i s matkou v boudě! Kdybych ho nakvartýrovala do obýváku, tak by v tom půl roce, co ho podle vás mám dát do boudy, nehorázně trpěl.
Myslela jsem si, že je to tu normální poradna, ale tady je to smečka primitivů, co si myslí, že pes patří do obýváku na gauč, a když jdou pryč, tak ho zavřou do klece, no tak od takových blbů nemám o rady zájem.
napsal(a):
Vaše rada ohledně venčení je hodně dobrá.
Jen by na to psa museli mít na očích. I to, že až s pes začne venčit na zahradě, bude jim to vadit.
I s tím, že psi mohou žít v kotci a dokonce i v garáži ( s přístupem ven) souhlasím. Ale ne malinké štěně a ne v zimě. Kolik času asi majitelka tráví v té studené garáži s ním. Asi mu tam také nesvítí a v garáži bývá většinou tma, nebo aspoň šero. A ten psík je tam celé dny sám.
Kdyby ho vzali aspoň někam do chodby, kde by měl aspoň nějaký kontakt s rodinou, slyšel je.
A nejde o to psa pak na zahradu vyhodit - to by opravdu nesl těžce. Ale bude jaro, budou na zahradě trávit čím dál víc času a pes si tam postupně zvykne s nimi.
Soused má "kotcovou" NO. Kotec má stále otevřený, kdykoliv může na zahradu, když jsou sousedi na zahradě běhá kolem nich. Nespí v posteli ani v domě, ale je to dospělá fena a určitě ji lze pokládat za šťastného psa.
A přesto, že zahrada není celá oplocená, fena by mohla kdykoliv odejít, za zahradou se jí promenádují srny, lišky..., tak zahradu neopouští. Ví, že je to její teritorium, hlídá si ho a je tam spokojená.
Kde jste vzala, že mám studenou garáž a pes je tam bez světla? Sledujete mě snad, že víte kolik času tam s ním jsem? Vy si normálně vymýšlíte informace.
Toto je vážně poradna? Nebo kurník?
kashttan
napsal(a):
Děkuji, jste tu jediný, co to bere jako poradnu, ne jako slepičárnu.
Já ho nechtěla učit na nějaké hadry, nebo noviny, raději jsme mu nechali volnost, myslím si, že svobodné zvíře je šťastné.
Na procházky kolem zahrady? To je fakt super socializace, tam se určitě seznámí se spoustou psů, ruchů, lidí, aut, zvířat... A aby nehorázně netrpěl v půl roce, tak ho radši vyšoupneme na samotku hned v osmi týdnech, to je samozřejmě k tomu miminu mnohem citlivější, odtrhnout ho od rodiny a nechat ho v garáži o samotě. Sice půlročního psa jde naučit na boudu postupně a nenásilně, ale to by vyžadovalo přemýšlení a cíleně se tomu věnovat, což je asi pro zadavatelku příliš náročné...
Ne, já už to radši nekomentuju, tohle nemá cenu. Zadavatelka je evidentně chytrá jak parní mlátička a odmítá připustit, že by chyba nemusela být u toho dvanáctitýdenního mimina, ale možná tak trošku i u ní a jejího přístupu k výchově štěněte.
zzzzz
napsal(a):
Kde jste vzala, že mám studenou garáž a pes je tam bez světla? Sledujete mě snad, že víte kolik času tam s ním jsem? Vy si normálně vymýšlíte informace.
Toto je vážně poradna? Nebo kurník?
Pokud najdete deset loužiček, tak jste tam s ním prostě hodně málo na to, abyste se mu věnovala a učila ho čistotnosti. Na to vás nemusíme sledovat, stačí číst, co píšete.
zzzzz
napsal(a):
Děkuji, jste tu jediný, co to bere jako poradnu, ne jako slepičárnu.
Já ho nechtěla učit na nějaké hadry, nebo noviny, raději jsme mu nechali volnost, myslím si, že svobodné zvíře je šťastné.
Svobodný pes není šťastný. Pes, který je vychovaný a ví, co se od něj očekává, je šťastný. Když vašemu "svobodnému" štěněti nadáváte a ono neví, za co, myslíte, že je šťastné? A nemusíte ani nadávat, štěně vaši nespokojenost vycítí, i když nic neříkáte. Pokud chcete mít šťastného psa, tak ho vychovejte tak, abyste s ním mohla být vždycky za všech okolností spokojená.
pidla
napsal(a):
Pokud najdete deset loužiček, tak jste tam s ním prostě hodně málo na to, abyste se mu věnovala a učila ho čistotnosti. Na to vás nemusíme sledovat, stačí číst, co píšete.
Těch deset loužiček neudělal najednou, ale během celého dne. Každou loužičku jsem našla zvlášť. Vy nečtete, vy si tu vymýšlíte informace např. studená garáž, to je blbost jak hrom.
zzzzz
napsal(a):
Těch deset loužiček neudělal najednou, ale během celého dne. Každou loužičku jsem našla zvlášť. Vy nečtete, vy si tu vymýšlíte informace např. studená garáž, to je blbost jak hrom.
Samozřejmě že deset loužiček udělal během celého dne, to pochopí i prvňáček, že ne najednou. Ale právě z toho vyplývá, že jste s ním během celého dne byla příliš málo, než abyste se mu mohla skutečně věnovat tak, jak potřebuje.
O studené garáži jsem já nepsala, ale nedivte se - kromě vás neznám nikoho, kdo by měl garáž vytápěnou.
pidla
napsal(a):
Svobodný pes není šťastný. Pes, který je vychovaný a ví, co se od něj očekává, je šťastný. Když vašemu "svobodnému" štěněti nadáváte a ono neví, za co, myslíte, že je šťastné? A nemusíte ani nadávat, štěně vaši nespokojenost vycítí, i když nic neříkáte. Pokud chcete mít šťastného psa, tak ho vychovejte tak, abyste s ním mohla být vždycky za všech okolností spokojená.
Proč myslíte, že jsem položila ten dotaz? Abych přišla na to, kde ve výchově dělám chybu, ale věřte, že v tom, že je opuštěné, nebo ve studené garáži to není. Když chce jít do domu, tak si štěkne u dveří a já ho pustím, v garáži většinou spí, nebo si hrajeme, protože je tam teplo a je tam hodně místa, nikde mu tam nehrozí úraz. ONO TAM NENÍ SAMO ZAVŘENÉ! Jen ho nemáme v obývaku na gauči.
Opuštěný pes je ten co je zavřený v bytě a majitel je na celý den v práci, já pracuji z domu a mám na něj celý den čas.
Tady mi jen jeden člověk radil, ostatní jen kritizují, ale řešení žádné
Pokud ho teď nastěhuji na celý den i noc do bytu, bude v půl roce, když ho dám do boudy trpět? BUDE!
scylla
napsal(a):
Myslím, že malé štěně nemá co dělat samo v garáži, je to mimino a potřebuje výchovu, váš čas a spoustu vašeho pochopení a lásky. Když už ho do té garáže zavíráte a to důležité mu nedáváte, tak holt budete muset vytírat, nedá se nic dělat. Chtělo by to zjistit, jestli takto odchovávané štěně není nastydlé a nemá s čůráním problém právě kvůli tomu.
Samo? A zavírám ho? Kde jste to v mé otázce četla?
pidla
napsal(a):
Na procházky kolem zahrady? To je fakt super socializace, tam se určitě seznámí se spoustou psů, ruchů, lidí, aut, zvířat... A aby nehorázně netrpěl v půl roce, tak ho radši vyšoupneme na samotku hned v osmi týdnech, to je samozřejmě k tomu miminu mnohem citlivější, odtrhnout ho od rodiny a nechat ho v garáži o samotě. Sice půlročního psa jde naučit na boudu postupně a nenásilně, ale to by vyžadovalo přemýšlení a cíleně se tomu věnovat, což je asi pro zadavatelku příliš náročné...
Ne, já už to radši nekomentuju, tohle nemá cenu. Zadavatelka je evidentně chytrá jak parní mlátička a odmítá připustit, že by chyba nemusela být u toho dvanáctitýdenního mimina, ale možná tak trošku i u ní a jejího přístupu k výchově štěněte.
Tak to štěně mám vzít na celodenní výlet? Kolem zahrady má procházka skoro kilometr, to myslím, že mu stačí.
Já si uvědomuji, že někde chybu dělám, ale vy jste se tu na mě vrhli a jen si vymýšlíte informace, jaká samotka? Já v té garáži i teď sedím s noťasem na kolenou ty huso! Jsem tu s ním skoro celé dny, nikdy tu není dlouho samo!
Zzzzz, vy jste ale nepříjemná osůbka, jen co je pravda.
Když máte s vaším štěnětem to soužití tak supr vymyšlené, tak proč se tady ptáte?
A když vám lidi radí podle svého nejlepšího svědomí (a všichni - až na jednoho- vám náhodou říkají totéž), tak jsou to všichni - až na jednoho- blbci, protože dávají vinu vám a ne vašemu štěněti?
Ostatně, co každý váš příspěvek, to perla... zvláště to o tom svobodném šťastném zvířeti, to je pecka...
A pokud máte v garáži, ze které má pes teď volný přístup na zahradu,20 stupňů, tak to bude spíš kotelna, ne? Ale ono je to jedno. Malé štěně prostě nemá žít takhle o samotě ("Každou chvíli za ním chodím"- fakt bezva, to si umím představit)... no, a zvláště tedy vaše odchody musejí pro něj být fakt super spouštěč pocitu SVOBODY!
Smutné je, že si z této diskuze nic neodnesete a já si můžu jenom přát, aby jednou, po letech, jste se za tohle svoje chování zastyděla a vynahradila to nějakému dalšímu pejskovi.
(Sama mám zrovna doma štěně ve věku vašeho psa, takže je to pro mě obzvláště citlivé téma).
zzzzz
napsal(a):
Tak to štěně mám vzít na celodenní výlet? Kolem zahrady má procházka skoro kilometr, to myslím, že mu stačí.
Já si uvědomuji, že někde chybu dělám, ale vy jste se tu na mě vrhli a jen si vymýšlíte informace, jaká samotka? Já v té garáži i teď sedím s noťasem na kolenou ty huso! Jsem tu s ním skoro celé dny, nikdy tu není dlouho samo!
Nejde o délku pochodu, jde o socializaci. Ten termín vám taky nic neříká, co? Ani to, že štěně se má naučit komunikovat s jinými psy nejrůznějších plemen, nebát se lidí, aut, dopravních prostředků, městského ruchu... a tohle všechno má stihnout do dvanáctého týdne, protože co nepotká do tohoto věku, toho se bude celý život bát. Takže máte tedy skutečně nejvyšší čas.
Pokud jste v té garáži celý den s ním, tak jak může stihnout udělat za den deset loužiček? Proč ho včas nevynesete na venčení ven? Huso.
pidla
napsal(a):
Nejde o délku pochodu, jde o socializaci. Ten termín vám taky nic neříká, co? Ani to, že štěně se má naučit komunikovat s jinými psy nejrůznějších plemen, nebát se lidí, aut, dopravních prostředků, městského ruchu... a tohle všechno má stihnout do dvanáctého týdne, protože co nepotká do tohoto věku, toho se bude celý život bát. Takže máte tedy skutečně nejvyšší čas.
Pokud jste v té garáži celý den s ním, tak jak může stihnout udělat za den deset loužiček? Proč ho včas nevynesete na venčení ven? Huso.
Ja nežiju na měsíci, štěně lidi potkává, potkává i sousední psy a kočky, už se vidělo i se slepicí, a s oslem, jezdíme autem, byl na veterině, na poště, v autoservise, v zoo obchodě, i na autovýletech. Já ho nedržím zavřeného v garáži. Normálně s náma funguje.
Je hodně živé a hodně lítá po venku, když sousedův pes lítá kolem plotu, tak naše štěně lítá na naší straně kolem plotu. Za hodinku se unaví a spí. Vždy když se mi počůralo, bylo škaredě a hráli jsme si v garáži, já ho nestihla vzít ven, stihla jsem sotva říct nesmíš, sotva čuchlo země, už čůralo. Nemůžu ho mít non stop na očích a ono se stačí jen otočit a už čůrá, někdy se počůrál i v zápalu hry, hrál si na vteřinu se zastavil a u toho čůral, ( Teď je zase pár dní klid, samo si zajde ven, já jdu za ním pochválím ho, normálně ho vychováváme.
Já nevím, zda ostatní garáž vytápí, ale my ji máme součást domu, takže je vytápěná dobře.
Jeden sii tu vymyslel informaci a už se to tu veze jak lavina, smutné, myslela jsem, že se rady dočkám
pidla
napsal(a):
Omlouvám se Vám za tu husu, ale vážně mě šokovalo, jak tady lidi útočí, nic neví, jen si vymýšlí a útočí
Jak jsem dotaz pokládala, myslela jsem že jsou tady odborníci, jinak bych se neptala.
zzzzz
napsal(a):
Ja nežiju na měsíci, štěně lidi potkává, potkává i sousední psy a kočky, už se vidělo i se slepicí, a s oslem, jezdíme autem, byl na veterině, na poště, v autoservise, v zoo obchodě, i na autovýletech. Já ho nedržím zavřeného v garáži. Normálně s náma funguje.
Je hodně živé a hodně lítá po venku, když sousedův pes lítá kolem plotu, tak naše štěně lítá na naší straně kolem plotu. Za hodinku se unaví a spí. Vždy když se mi počůralo, bylo škaredě a hráli jsme si v garáži, já ho nestihla vzít ven, stihla jsem sotva říct nesmíš, sotva čuchlo země, už čůralo. Nemůžu ho mít non stop na očích a ono se stačí jen otočit a už čůrá, někdy se počůrál i v zápalu hry, hrál si na vteřinu se zastavil a u toho čůral, ( Teď je zase pár dní klid, samo si zajde ven, já jdu za ním pochválím ho, normálně ho vychováváme.
Já nevím, zda ostatní garáž vytápí, ale my ji máme součást domu, takže je vytápěná dobře.
Jeden sii tu vymyslel informaci a už se to tu veze jak lavina, smutné, myslela jsem, že se rady dočkám
Tak jste si odpověděla sama, chyba byla v tom, že jste ho včas nevzala ven. Samozřejmě že malé štěně čůrá v zápalu hry - od toho má majitele, aby ho vzal ven dřív, než se mu začne doopravdy chtít, případně když začne čuchat (což je, jak vám možná došlo, první známka, že se mu chce). Kdybyste místo vykřikování "nesmíš" štěně hned lapla a vynesla ho ven, měla byste vyřešeno. A jistěže nejde mít štěně na očích nonstop, ale většina z nás to dělá tak, že štěně utahá a vyvenčí (a utahá a nakrmí a vyvenčí), pak štěně usne a člověk má chvíli pro sebe.
Já nevím, vy pořád vycházíte z předpokladu, že dvanáctitýdenní mimino si dojde ven samo a že když to občas nezvládne, že je s ním něco v nepořádku. Naopak - to, že to někdy zvládne, je dost neobvyklé, skoro bych řekla, že je to štěněčí supeman. A to, že to občas nezvládá, je prostě tím, že nezvládá být superman pořád, občas je to NORMÁLNÍ PSÍ MIMINO!
zzzzz
napsal(a):
Omlouvám se Vám za tu husu, ale vážně mě šokovalo, jak tady lidi útočí, nic neví, jen si vymýšlí a útočí
Jak jsem dotaz pokládala, myslela jsem že jsou tady odborníci, jinak bych se neptala.
Přečtěte si ještě jednou svoje příspěvky. Nikdo si nic nevymýšlí, lidi reagují jen na to, co jste napsala. Nic víc.
pidla
napsal(a):
Tak jste si odpověděla sama, chyba byla v tom, že jste ho včas nevzala ven. Samozřejmě že malé štěně čůrá v zápalu hry - od toho má majitele, aby ho vzal ven dřív, než se mu začne doopravdy chtít, případně když začne čuchat (což je, jak vám možná došlo, první známka, že se mu chce). Kdybyste místo vykřikování "nesmíš" štěně hned lapla a vynesla ho ven, měla byste vyřešeno. A jistěže nejde mít štěně na očích nonstop, ale většina z nás to dělá tak, že štěně utahá a vyvenčí (a utahá a nakrmí a vyvenčí), pak štěně usne a člověk má chvíli pro sebe.
Já nevím, vy pořád vycházíte z předpokladu, že dvanáctitýdenní mimino si dojde ven samo a že když to občas nezvládne, že je s ním něco v nepořádku. Naopak - to, že to někdy zvládne, je dost neobvyklé, skoro bych řekla, že je to štěněčí supeman. A to, že to občas nezvládá, je prostě tím, že nezvládá být superman pořád, občas je to NORMÁLNÍ PSÍ MIMINO!
On už byl naučený u těch co nám ho dali, že si z boudy šel ven se vyčůrat. Ta bouda byla sice v závětří, ale nebyla moc zateplená, neznám všechny nemoci psů, tak jsem myslela, jestli není nějak divně nachlazený, že čůrání ven nestíhá jen občas.
Když se zbudí, tak se protáhne a jde sám ven, tam se vyčůrá, tak nevím, je přece divné ho hned jak se zbudí odnášet ven, když v 99% to zvládne sám. Také u hry, přetahujeme se, on pustí lano, a jde ven se vyčůrat.
Mi nevadí, že se v garáži počůrá, to se vytře, nevadí ani když to neudrží cestou ven, jen nechápu proč to 6 dní zvládá super a šestý den není jedna nehoda, ale je jiich podstatně víc.
zzzzz
napsal(a):
On už byl naučený u těch co nám ho dali, že si z boudy šel ven se vyčůrat. Ta bouda byla sice v závětří, ale nebyla moc zateplená, neznám všechny nemoci psů, tak jsem myslela, jestli není nějak divně nachlazený, že čůrání ven nestíhá jen občas.
Když se zbudí, tak se protáhne a jde sám ven, tam se vyčůrá, tak nevím, je přece divné ho hned jak se zbudí odnášet ven, když v 99% to zvládne sám. Také u hry, přetahujeme se, on pustí lano, a jde ven se vyčůrat.
Mi nevadí, že se v garáži počůrá, to se vytře, nevadí ani když to neudrží cestou ven, jen nechápu proč to 6 dní zvládá super a šestý den není jedna nehoda, ale je jiich podstatně víc.
Tak znovu, podesáté.
Proč to šest dní zvládá a sedmý den ne? PROTOŽE JE TO MIMINO! Štěně není automat, který jak jednou naprogramujete, tak už to umí vždy perfektně za jakýchkoliv okolností. Prostě je to štěně a není ještě čistotné. Že to šest dní po sobě zvládl, ještě neznamená, že to opravdu umí. Od toho má vás, abyste ho čistotnosti soustavně učili. Ne nadávkami a nesmyslným vysvětlováním "tady nečůrej, tamhle čůrej", ale tím, že ho včas vynesete ven. Jak už vám tu psalo asi dvacet lidí. Co je ten sedmý den jinak, to netuším - může být venku hnusně, může tam být něco, čeho se bojí, mohl se jen blbě vyspat... Ale to není podstatné. Podstatné je, že je to mimino a nemá čistotnost ještě upevněnou!
A ano, samozřejmě může být i nachlazený. To bez veterináře po internetu opravdu nepoznáme.
Jinak jestli si myslíte, že dvouměsíční štěně vystrčené ze dne na den do garáže trpí samotou míň, než půlroční pes postupně a citlivě v průběhu několika týdnů či měsíců učený na boudu, tak vám asi chybí trošku empatie s tím štěnítkem...
Rady jste dostala.
Pes je smečkové zvíře. Takže paradoxně vy si možná myslíte, že mu dáváte svobodu, ale nutíte ho žít MIMO SMEČKU, tedy v pro něj nepřirozeném prostředí. V přírodě, na svobodě, by bylo takto vyobcováno pouze zvíře, které se nějak strašlivě provinilo.
S tou svobodou je to úplně naopak, pes je šťastný ve své smečce a má rád řád. Pak se cítí sám sebou jistý a je schopný se rozvíjet a spolupracovat.
Mít malé štěně v garáži a chodit za ním (byť jakkoliv často) fakt není úplně normální vychovávání. Nic na tom nezmění skutečnost, že stále existují i experti, co mají psy v boudách a třeba na řetězech.
Mimochodem, musí to být pekelná otrava i pro vás, ne? Vy se nechcete těšit ze štěňátka každou volnou chvilku? To je jako nějaká krása sedět u něj s notebookem v garáži? Chápu, že vám mít psa doma třeba zatrhli rodiče, ale pak si to přiznejte, přiznejte si, že to není pro štěně nijak ideální, a pak se snažte najít odpovědi na vaše otázky.
Co se týká jeho přesunu ven, tak je úplně jedno, zda ho budete přesouvat z domu, nebo z garáže. Citlivý postup to bude vyžadovat stejně a já se trochu obávám...
Ještě dodatek- nechat štěně lítat kolem plotu, kde je na druhé straně sousedovic pes, dokud nepadne, to je přesně pravý opak socializace. Výsledkem toho bude štěkající vynervovaný cholerik a nasrané široké okolí. Až bude váš pes "v boudě" a bude moct řvát celý den (protože takový model chování ho teď učíte), to bude teprve žůžo.
Šarina
napsal(a):
Zzzzz, vy jste ale nepříjemná osůbka, jen co je pravda.
Když máte s vaším štěnětem to soužití tak supr vymyšlené, tak proč se tady ptáte?
A když vám lidi radí podle svého nejlepšího svědomí (a všichni - až na jednoho- vám náhodou říkají totéž), tak jsou to všichni - až na jednoho- blbci, protože dávají vinu vám a ne vašemu štěněti?
Ostatně, co každý váš příspěvek, to perla... zvláště to o tom svobodném šťastném zvířeti, to je pecka...
A pokud máte v garáži, ze které má pes teď volný přístup na zahradu,20 stupňů, tak to bude spíš kotelna, ne? Ale ono je to jedno. Malé štěně prostě nemá žít takhle o samotě ("Každou chvíli za ním chodím"- fakt bezva, to si umím představit)... no, a zvláště tedy vaše odchody musejí pro něj být fakt super spouštěč pocitu SVOBODY!
Smutné je, že si z této diskuze nic neodnesete a já si můžu jenom přát, aby jednou, po letech, jste se za tohle svoje chování zastyděla a vynahradila to nějakému dalšímu pejskovi.
(Sama mám zrovna doma štěně ve věku vašeho psa, takže je to pro mě obzvláště citlivé téma).
Ano jsem nepříjemná, protože se tady na mě lidé vrhají, jako bych to štěně pekla k obědu.
Já jsem si nekoupila psa s pp kterého bych usídlila na gauč, mám psa bez pp, kdybych si ho nevzala, asi by už nežil. Neviděla jste ty původní podmínky, u nás má proti tomu desetihvězdičkový luxus. Není v žádné kotelně, ale v garáži která má podlahové vytápění, má tam pelíšek, spoustu hraček, a možnost chodit volně na zahradu. Po celém domě máme kamery, takže vidím, zda spí, nebo je už vzhůru.
Nebrala jsem si ho s tím, že ho budu mít v obýváku, bralli jsme ho s tím, že mámme velkou zahradu a bude mít dost místa v pohybu, bouda budevelice dobře zateplená!
Vám připadá divné mít psa v boudě? Mi zase v posteli.

zzzzz
napsal(a):
Ano jsem nepříjemná, protože se tady na mě lidé vrhají, jako bych to štěně pekla k obědu.
Já jsem si nekoupila psa s pp kterého bych usídlila na gauč, mám psa bez pp, kdybych si ho nevzala, asi by už nežil. Neviděla jste ty původní podmínky, u nás má proti tomu desetihvězdičkový luxus. Není v žádné kotelně, ale v garáži která má podlahové vytápění, má tam pelíšek, spoustu hraček, a možnost chodit volně na zahradu. Po celém domě máme kamery, takže vidím, zda spí, nebo je už vzhůru.
Nebrala jsem si ho s tím, že ho budu mít v obýváku, bralli jsme ho s tím, že mámme velkou zahradu a bude mít dost místa v pohybu, bouda budevelice dobře zateplená!
Je to marný, je to marný, je to marný
zzzzz
napsal(a):
Štěněti je úplně buřt, jestli má podlahové vytápění, luxusní pelíšek, kameru, obrovskou zahradu a milijón hraček. Štěně potřebuje jen a pouze kontakt se svou smečkou. To si myslíte, že když je bez PP, že nemá citové potřeby?
Pokud byl na původním místě s matkou a sourozenci, tak věřte, že tam byl mnohem šťastnější, než u vás v desetihvězdičkové luxusní samotce.
pidla
napsal(a):
Štěněti je úplně buřt, jestli má podlahové vytápění, luxusní pelíšek, kameru, obrovskou zahradu a milijón hraček. Štěně potřebuje jen a pouze kontakt se svou smečkou. To si myslíte, že když je bez PP, že nemá citové potřeby?
Pokud byl na původním místě s matkou a sourozenci, tak věřte, že tam byl mnohem šťastnější, než u vás v desetihvězdičkové luxusní samotce.
Den má 24 hodin, z toho cca 16hod jsme spolu, těch zbylých 8 je přes noc a to spí. Je tohle samotka?

zzzzz
napsal(a):
Den má 24 hodin, z toho cca 16hod jsme spolu, těch zbylých 8 je přes noc a to spí. Je tohle samotka?
Z jakého důvodu jste si ho pořizovali ?
Šarina
napsal(a):
Rady jste dostala.
Pes je smečkové zvíře. Takže paradoxně vy si možná myslíte, že mu dáváte svobodu, ale nutíte ho žít MIMO SMEČKU, tedy v pro něj nepřirozeném prostředí. V přírodě, na svobodě, by bylo takto vyobcováno pouze zvíře, které se nějak strašlivě provinilo.
S tou svobodou je to úplně naopak, pes je šťastný ve své smečce a má rád řád. Pak se cítí sám sebou jistý a je schopný se rozvíjet a spolupracovat.
Mít malé štěně v garáži a chodit za ním (byť jakkoliv často) fakt není úplně normální vychovávání. Nic na tom nezmění skutečnost, že stále existují i experti, co mají psy v boudách a třeba na řetězech.
Mimochodem, musí to být pekelná otrava i pro vás, ne? Vy se nechcete těšit ze štěňátka každou volnou chvilku? To je jako nějaká krása sedět u něj s notebookem v garáži? Chápu, že vám mít psa doma třeba zatrhli rodiče, ale pak si to přiznejte, přiznejte si, že to není pro štěně nijak ideální, a pak se snažte najít odpovědi na vaše otázky.
Co se týká jeho přesunu ven, tak je úplně jedno, zda ho budete přesouvat z domu, nebo z garáže. Citlivý postup to bude vyžadovat stejně a já se trochu obávám...
Ještě dodatek- nechat štěně lítat kolem plotu, kde je na druhé straně sousedovic pes, dokud nepadne, to je přesně pravý opak socializace. Výsledkem toho bude štěkající vynervovaný cholerik a nasrané široké okolí. Až bude váš pes "v boudě" a bude moct řvát celý den (protože takový model chování ho teď učíte), to bude teprve žůžo.
Pes žil celá staletí v boudách a představte si nevyhynul. "experti?"
K dodatku, on se se sousedovým pselm zná, hrají si spolu, neštěkají útočně.
pidla
napsal(a):
Štěněti je to buřt, ale "orionka" má přehled o méé promrzlé a neosvětlené garáži.
napsal(a):
Z jakého důvodu jste si ho pořizovali ?
Nebyl to plán, to přiznávám, nejsem žádný chovatel, taky přiznávám, vzala jsem si ho proto, že ho ti "lidé" nechtěli, aby ho neutratili
Nemůžu ho mít v bytě, ze zdravotních důvodů člana rodiny. Ale myslím si, že pokud bude v boudě, nebo garáži, tak by u nás mohl žít.
Kolik opuštěných psů si tu vzali ti lidé, co mě kritizují? Většina lidí má psy s PP z chovných stanic, kde žijí jen na chov a to nikdo nekritizuje, tady raději sprdnete mě Ano nemám možnost dopřát mu život na gauči v obýváku, ale mám velkou zahradu a i dost času.
Všude jsem četla rady, že co nechci aby pes dělal, mu nemám nikdy dovolit, tak je mi nějak sporné, že chcete, aby byl v bytě a pak mu to mám zakázat? Já v té garáži už měsíc skoro bydlím, proč myslíte? No proto že jsem tyran co vyhodí štěně do promrzlé garáže.
Já jsem co se týká psů úplný amatér, proto jsem chtěla poradit, ale útok několika lidí tuto diskuzi úplně zvrhnul
Já bych akorát "nebydlela v garáži", ale lítala bych se psem po venku a socializovala, jak to jen jde.Chodit často do města ať si malý zvykne na ten ruch, jezdit často MHD ať se nebojí, no a nechat ho hrát si s ostatními psy (pokud majitel dovolí a pes je hodný) třeba v parku...Šla bych do lesa a učila ho nehonit zveř, učila ho přivolání (to vše na stopovačce), házela mu na louce hračku, já nevím, cokoliv Vás napadne.Můj pes neměl ani moc šancí čůrat doma, poněvadž jsme furt někde lítali, ale štěně to bavilo a doma pěkně spinkalo.Kdyby měl někdo námitky ohledně kloubů atd.štěňata nesmí akorát skákat, tahat zátěž a chodit nějaké vyloženě extrémní trasy (30km...).Výsledkem je vyrovnaný a (vyjma ohně) ničeho se nebojící socializovaný pes, který se i na Silvestra dívá z okna ven.
Clayton
napsal(a):
Já bych akorát "nebydlela v garáži", ale lítala bych se psem po venku a socializovala, jak to jen jde.Chodit často do města ať si malý zvykne na ten ruch, jezdit často MHD ať se nebojí, no a nechat ho hrát si s ostatními psy (pokud majitel dovolí a pes je hodný) třeba v parku...Šla bych do lesa a učila ho nehonit zveř, učila ho přivolání (to vše na stopovačce), házela mu na louce hračku, já nevím, cokoliv Vás napadne.Můj pes neměl ani moc šancí čůrat doma, poněvadž jsme furt někde lítali, ale štěně to bavilo a doma pěkně spinkalo.Kdyby měl někdo námitky ohledně kloubů atd.štěňata nesmí akorát skákat, tahat zátěž a chodit nějaké vyloženě extrémní trasy (30km...).Výsledkem je vyrovnaný a (vyjma ohně) ničeho se nebojící socializovaný pes, který se i na Silvestra dívá z okna ven.
My chodíme i ven, ale u nás je hodně sněhu, takže les jedině po pěšinkách, jinak člověk zapadne po pás do sněhu Bydlím mimo město MHD asi nikdy nepojede, tím nejezdím ani já
Přivolání umí, umí lehni, sedni, vyčůrej se, místo, zůstaň, a další
někdy dokonce donese aport.
Až teď je u nás venku přes den nad nulou, takže poslední dny jsme hodně chodili, pokud byl mráz, nebo mokro, tak jsem ho brala ven jen na chvíli několikrát za den.
Ohňostroj už taky viděl
Je to šikovné štěně, mě zarazilo, jen to, že se počůravalo jen ten jeden den z týdne. Možná to bylo tím počasím, že se mu tam jednoduše nechtělo.

OT : čekám, kdy zmizí stěna mezi garáží a obytnou částí případně zmizí obytná část domu a zůstane jenom super velká obytná garáž, kde žijí všichni šťastně pospolu...
napsal(a):
OT : čekám, kdy zmizí stěna mezi garáží a obytnou částí případně zmizí obytná část domu a zůstane jenom super velká obytná garáž, kde žijí všichni šťastně pospolu...
Zzzzz se sem nepřišla poradit, přišla jen diskutovat. Zapomněla ale na to, že když chce zazářit mezi zkušenými, musí si napřed něco o psech přečíst. Už jen z té přezdívky je mi zzzzz – zima.
ZZZZZ, z toho, co píšete jsem tak zmatená, že si uvědomuju, že vám nevěřím ani půlku z toho, co tady píšete, resp. stále přidáváte..
Začala jste tímto:
" Mám štěně neznáme rasy, asi střední velikosti, staří 12 týdnů, mám ho už 4 týdny. Na jaře bude v boudě na zahradě, ale zatím, aby nemrzlo (je ještě malé) jsem ho nechala v garáži. Má udělaný ve dveřích otvor, kterým umí chodit dovnitř i ven."
A končíte vašimi 16 hodinami, které s ním trávíte v luxusní garáži s podlahovým vytápěním.
Mám pocit, že všechno tak trochu zveličujete a stále více lakujete na růžovo, abyste z toho vyšla co nejlépe. Což je sice vaše věc, ale pak tu nečekejte rady, které vám opravdu pomohou ve vašem problému.
Obecný popis, jak se chovat ke štěněti při nácviku čistotnosti, jste tu nicméně dostala, Konkrétně vám asi nikdo neporadí, právě proto, že vaše informace jsou takové, jaké dáváte.

No asi takhle, štěně o samotě sice není ideální, ale pamatuji si že babička měla štěně ve chlívku, protože nechtěli aby jim dělal po bytě, a pak ho pustili na dvůr a vyrostl z něj normální zdravý pes, protože dřív se to na vesnicích takhle dělalo, nikdo psy do bytu nebral. neříkám že je to ideální, ale i takhle pes může žít a jiní jsou na tom mnohem hůř. Z toho štěněte nikdy nic vyjímečného nebude, ale může prožít celkem spokojený život zahradního čoklíka, takových je spousta. K tomu čůrání, ještě jednou, už sem to tu psala, nechtějte zázraky, tomu štěněti je teprve 12 týdnů, a do půli roka i déle má prostě nárok na to aby udělal loužičku nebo hromádku, je to prostě psí mimino. on se to naučí sám až se na jaře oteplí a bude víc venku tak prostě pochopí kde se má vyprázdnit, proč to nedělá ted to je jednoduchá odpověď, je malinkej, nechápe to a někdy se mu prostě ven do zimy nechce.
zzzzz
napsal(a):
Jasně.16 hodin denně jste s ním v garáži, do domu vůbec nechodíte, tu kameru tam má jen na parádu; to, že si zaštěká, když chce za vámi do domu, taky není pravda, protože vy přece nejste v domě, ale v garáži; že když za ním přijdete do garáže, tak najdete loužičku a vynadáte mu, taky není pravda, protože jste z té garáže celý den vůbec neodešla... A teď prosím ještě tu o Smolíčkovi.
Víte, kdybyste si tu v každém příspěvku nevymýšlela něco úplně jiného, tak by se dalo možná i poradit. Ale vy poradit nechcete. Vy jen chcete, abychom vám potvrdili, že máte "vadné" štěně, protože se od osmi týdnů neumí venčit samo. Je mi líto, ale tohle vám nepotvrdím, chyba opravdu není u toho mimina.