Dobrý den, mám doma 3 měsíční stěně, už tomu bude měsíc, co je s námi. Výchova probíhá v rámci možností dobře (vyprazdňování venku a ne doma je lepší a lepší, už umí pár povelů atd), jenže se nám pořád boji venku na ulici. Bydlíme v Praze, takže opravdu ruch velkoměsta, přes den vybíhame na vykonání potřeby na dvorek za domem (je tam tráva, stromy), má tam svůj klid a tam se vůbec nebojí, stejně tak v bytě je úplně v pohodě. Problém je ale ta ulice. Na procházku se snažíme chodit vzdy 1x denně, tu samou trasu (asi 500m do parku a zpět), aby pochopil, že se mu tu fakt nic nestane, občas jdeme jinam. Je to ale vždycky strašný boj, kňučení, musíme ho od domu odnést za roh, aby se vůbec pohnul od dveří a pak ho vždycky strašně pobizet, podporovat a lákat na pamlsky, aby šel. Vždycky si sedne na zadek, sedí a kouká a nechce jít. Jediný moment, kdy nemá žádný problém je, když vidí psi (jakékoliv) nebo cizí lidi. Všechny miluje a hrne se k nim, jako kdyby zapomněl, že je vlastně v tom strašidelném venku a najednou není problém ani s během na druhou stranu ulice. Jakmile je ale prázdno a jen my, sedí a nechce se ani hnout. Takhle už to trvá měsíc s minimálním zlepšením (trochu ano, ale stále to je boj). Když se ale otočíme na zpáteční cestu, jsme už v naší ulici nebo zachrastim klíčemi, ožije a hrne se domů, protože ví, že už tam skoro jsme. Je to normální a zlepší se to časem? :) je to náš první pes a tohle mě trápí, všichni pejskové mají z vycházek radost a ten můj to bere jako trest... :(.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je malej, je normální že se bojí neznámých věcí, můj pes se bál taky, chodte často ven, musí si zvyknout, až se rozkouká a přestane se bát taky se bude radovat až půjde ven. Můj pes se taky schovával když sem vzala vodítko, venku sedal a nechtěl jít a měli by jste ho vidět ted
Já vím, že je malý a bojí se, ale za ten měsíc každodenního chození ven (byť jen jednou) je zlepšení minimální, tak teď se začínám bát já, jestli ho to vůbec někdy přejde :D ale díky za uklidňující reakci, že to je normální :) myslíte, že máme chodit ven na ulici se projít místo dvorku víckrát denně už teď, I když to je takový boj?

Určitě, cho´dte i na ulici, na vodítku aby nehrozilo že se splaší a vletí pod auto, motivujte ho na pamlsky, když nechce jít poponeste ho kus a zase dejte na zem. musí si zvykat. na dvorku si hrajte a trénujte poslušnost a na ulici chodte taky, chce to střídat a nebo procházku po ulici zakončit veselým zablbnutím na dvoře.

Nevadí mu spíš to vodítko?Také mně to dělalo štěně.Když bylo navolno šlo za mnou, ale vodítko nám trvalo strašně dlouho než se na něm naučilo.Vždy si sedlo a nešlo ani za pamlsky, ale domů také spěchalo i na tom vodítku, protože vědělo, ža doma se vodítka zbaví.
napsal(a):
Nevadí mu spíš to vodítko?Také mně to dělalo štěně.Když bylo navolno šlo za mnou, ale vodítko nám trvalo strašně dlouho než se na něm naučilo.Vždy si sedlo a nešlo ani za pamlsky, ale domů také spěchalo i na tom vodítku, protože vědělo, ža doma se vodítka zbaví.
To mu vadí určitě, s vodítkem se mu jde vždycky ještě hůř, to se furt jen kouká na ten špagát co z něj trčí a sedí jak pecka ;D ale stridame to a nemáme ho vždy na vodítku, takže vím, že se bojí i bez něj (ale to se alespoň po deseti pobidnutich a pochvalach zvedne a popojde), jen to jde trochu lépe. Mám ale pocit, že zrovna to vodítko začal zvládat lépe a už ho trochu ignoruje :).

Paprinka
napsal(a):
To mu vadí určitě, s vodítkem se mu jde vždycky ještě hůř, to se furt jen kouká na ten špagát co z něj trčí a sedí jak pecka ;D ale stridame to a nemáme ho vždy na vodítku, takže vím, že se bojí i bez něj (ale to se alespoň po deseti pobidnutich a pochvalach zvedne a popojde), jen to jde trochu lépe. Mám ale pocit, že zrovna to vodítko začal zvládat lépe a už ho trochu ignoruje :).
Také se mně osvědčilo vzít bojácné štěně ještě s jedním dospělým psem.Když vidělo.že dospělák jde v pohodě, tak získávalo větší jistotu.Když to vaše se psů nebojí, co se třeba domluvit s kamarádkou a vzít ho ještě s jedním psem.
myjka
napsal(a):
Kde v prahe byvate? My priamo u karlova namesti a stendo sme von tahali co najcastejsie. Medzi ludi, tramvaje, do vlaku a do metra aby si zvykalo. Zajdite s nim kludne niekam do kavarny, na naplavku. Proste kde je ruch aby videlo, ze sa nemusi bat.
My ho bereme, on nemá problém v jakémkoliv dopravním prostředku (sedí v klidu, neknuci, vše v poradku), v kavárnách taky, tam je nadšený že všech lidí a když ho to přestane bavit, tak usne. Problém je opravdu jen venku chůze na ulici. Bojí se asi toho prostoru velkého a toho ruchu, jinak si to neumím vysvětlit. V jiných situacích nebo na lidi a ostatní zvířata se vůbec nebojí, naopak je nebojacny až moc (skáče z výšek bez zaváhání, skáče na psi, co na něj vrčí apod). Ale venku jakmile má jít, tak to je vždycky 10m a sedne si a nedá se s ním hnout. Ale budeme zkoušet chodit ven častěji, snad to prostě časem půjde :).
Nejlepší na tohle je mít nějakého psího kámoše.Nemůžete se s někým domluvit, abyste společně chodili po městě nebo minimálně do parku? Takhle nejisté štěňátko nejlépe podpoří sebejistý psí kamarád. Psi od sebe odkoukávají daleko víc než si myslíme. Mám za sebou také pár štěněcích bojínků a právě starší sebejistý pes pohybující se mezi všemi těmi strašidly se samozřejmostí a bez zaváhání jim strašně pomohl.Zkuste někoho najít, kdo vám pomůže. Třeba je i tady na Fauně někdo z okolí, aniž to tušíte

Paprinka
napsal(a):
My ho bereme, on nemá problém v jakémkoliv dopravním prostředku (sedí v klidu, neknuci, vše v poradku), v kavárnách taky, tam je nadšený že všech lidí a když ho to přestane bavit, tak usne. Problém je opravdu jen venku chůze na ulici. Bojí se asi toho prostoru velkého a toho ruchu, jinak si to neumím vysvětlit. V jiných situacích nebo na lidi a ostatní zvířata se vůbec nebojí, naopak je nebojacny až moc (skáče z výšek bez zaváhání, skáče na psi, co na něj vrčí apod). Ale venku jakmile má jít, tak to je vždycky 10m a sedne si a nedá se s ním hnout. Ale budeme zkoušet chodit ven častěji, snad to prostě časem půjde :).
Já se hlásím, bydlíme taky teď v Praze, tak se klidně můžeme domluvit.

Podle mě se ani tak nebojí, jako že se nudí a venčit ho s jiným psem se mě zdá dost zbytečné, má si v první řadě zvykat na Vás a následovat Vás a ne nějakýho psa-štěňata následují vůdce a když v něj maj důvěru, neměl by být problém.Neni pochyb že se to samo upraví, taky jsem měla takové štěndo a trvalo to něco přes měsíc.
To s tím zkušenějším kamarádem na venčení je dobrý nápad, máme hodně přátel se psi, takže to není problém :) S cizími se přes internet scházet nechci, neberte si to osobně, ale děkuji za nabídku! :)
Jinak pro Ernyu: podle mě se určitě bojí, nudou to není... Máme ho měsíc, takže už nějaké jeho chování odpozorované mám a vždycky, když se zatím něčeho bál a viděl poprvé (jiná místnost, hluk při vaření v kuchyni, jízda MHD atd), má zásek a sedí a kouká a nechce se hnout. Když se nudí, běhá jak splašený a ničí na co přijde :) Kéž by to dělal venku :)
Dnes jsme byli na procházce, zase to samé (nekonečné pobízení a podporování, bez vodítka, pak teda milostivě těch pár metrů popojde, ale zase si sedne a kouká kde co lítá), ale jakmile se objevil ve vzdálenosti asi 50 metrů pes, nebyl žádný problém vstát a namířit si to rychlým tempem k němu...
Asi nezbývá než to zkoušet trpělivě dál a doufat, že to přejde :).