Zdravím,
včera se mi stalo - se třemi pejsky, jedno z nich na stopovačce, že na celkem rušné cestě lesem, kudy chodí pejskaři, jsou tam běžkaři a cyklisti, chodí se tam hodně na procházky, tak 50-60 m od nás přeběhli přes cestu 2 obrovští kanci, bylo to ve 14 hod odpoledne, ale je fakt, že v té době jsem tam byla sama s bišonky, že jiní lidé zrovna nešli...
No, krve by se ve mně nedořezal, protože se jich za 1.) bojím a měla jsem štěně puštěné se stopovačkou, ale protože jsem je zahlédla o vteřinu dřív, tak jsem tu šnůru v tom šoku dokázala zašlápnout dřív, než mi to lovící štěně bišonek zdrhlo a honilo kance... ufff...
Chci se zeptat, co má člověk se psem v té chvíli udělat, aby to bylo bezpečné a nestalo se nějaké neštěstí, vím o 3 roky starém případu, kdy kanec napadl bolonského pejska a potrhal mu hrud, ale doktoři ho zachránili.
Nečekala jsem, že za bílého dne se na 50m objeví kanec a rovnou 2, hajný mi říkal - před těmi 3roky, že prase lidi cítí na 300m a že se tedy lidem dokáží vyhnout...
Mám ted fakt hrůzu chodit s pejsama do lesa, tady u nás není kam nějak moc chodit, štěně asi pořád na šnůře a nepustit, protože by 100% zdrhlo za prasaty a dopadlo by to špatně...
Prý už mají prasnice malé, tak at si prý dáváme pozor, vždycky jsem z nich měla strach, ale jak si člověk má dát pozor, když se kanci objeví takový kousek od Vás ? To kolikrát ani nestačíte zareagovat a malá prasátka s prasaty nebyla, byli to samotní 2 kanci...
Děkuji za názory a hlavně zkušenosti.
Nenaděláte nic. U nás se objevují i mezi paneláky a jsou čím dál tím drzejší. My jsme je na procházkách potkali už minimálně pětkrát, z toho dvakrát na cca dva metry, nestalo se nic. A mimochodem, i kdyby lovicí bišonek zdrhl, tak by si lov velmi rychle rozmyslel, jak by k němu přiběhl blíž a zjistil, jak je to velký zvíře. Není pravděpodobné, že by k nějakému konfliktu došlo, bišonek přece jen není teriér, který se v loveckém rauši do dvacetkrát většího prasete zakousne natvrdo a nepustí.
pidla
napsal(a):
Nenaděláte nic. U nás se objevují i mezi paneláky a jsou čím dál tím drzejší. My jsme je na procházkách potkali už minimálně pětkrát, z toho dvakrát na cca dva metry, nestalo se nic. A mimochodem, i kdyby lovicí bišonek zdrhl, tak by si lov velmi rychle rozmyslel, jak by k němu přiběhl blíž a zjistil, jak je to velký zvíře. Není pravděpodobné, že by k nějakému konfliktu došlo, bišonek přece jen není teriér, který se v loveckém rauši do dvacetkrát většího prasete zakousne natvrdo a nepustí.
Moc děkuji, moc jste mě uklidnila, tak super jste to napsala, že mě to fakt dostalo a ze včerejšího šoku, už se ted zase řechtám a slzím, ale to ještě neznáte Elinu, ta by se asi poprala i se slonem...
Nemáte šancu urobiť nič okrem vykríknutia povelu a strhnutiu psa šnúrou ak je na nej. Mladé ešte teraz nebývajú, budú cca o mesiac. Ak by ste stretli prasnicu s mladými v čase, kedy sú ešte pásikované alebo nebodaj ak by ste sa dostali medzi prasnicu a mladá, tak vám ide o život. Ťažko dať reálnu radu, iba nechodiť do tých miest a ak áno, tak chodiť po lese hlučne - vyprávať, spievať, mať nahlas pustené rádio...
nadja
napsal(a):
Jinak pro "uklidnění" - prasnice mají mladé celoročně. Jen pokud jsou nějkaé hodnmě velké mrazy, tak jim mladé pomrznou, ale při těchto zimách můžete prasátka v pyžámkách potkat kdykoliv.
Kde konkrétne ? Lebo u nás sa divé svine "húkajú" koncom roka (november, december) a rodia po cca 4 mesiacoch. Divá zver je "nastavená" tak, že rodí mladé do obdobia, kedy je vhodné počasie a dostatok stravy a tak, aby k horším obdobiam mladé ako tak dospeli.
rapotacka11
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=jo62lP-Qx20.
Ale z toho videa je jasne vidieť, že to sú mladé prasatá, do roka, ktoré sú chované za účelom výcviku psov v obore, zvyknuté aj na ľudí a celé to berú skôr ako hru. Niečo iné je ozaj divá prasnica, brániaca svoje mláďatá alebo rozzúrený kanec-samotár.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně jsem prase potkala už mnohokrát, a to jak sama, tak se psem, jak v lese, tak prakticky v obci cestou na autobus, ráno, ve dne, večer, je to jedno. A setkání stylem "támhle daleko ho vidím běžet" nepočítám, opravdu jsem od nich stála pouhé desítky metrů.
A nikdy se nic nestalo, kromě oboustranného leknutí. Je pravda, že psa mám vycepovaného, takže za nimi nevybíhá. Ale prasata po kontaktu či konfliktu s člověkem netouží, když ho potkáte, stačí na něj jen zavolat, zadupat, prostě ho upozornit na to, že tam jste, a prase uteče, má-li teda kam. Jo, malá pruhovaná, to by bylo asi něco jiného, ale i tam by asi stačilo klidit ze z cesty. Prase není žádný zabiják, bude útočit jen v případě, že se bude cítit ohrožené, nebude mít kam utéct, či se člověk (nebo pes) dostane do blízkosti selat.
Jen jestli máte psy, které necháváte běhat za zvěří, tak o ty bych se bála.
lev
napsal(a):
Dělat v lese randál, aby o vás zvěř věděla, pak se většinou v klidu vypaří a nepřekvapíte jí. Divočáci na kraji Plzně napadli před vánoci velkého psa 50m od paneláku a zranili mu nohu.Dokud stát nenařídí opatření, jsme bezmocní, divočák nemá nepřátele a je čím dál drzejší.
Povídám si taky se psy, volám na štěně, ale asi koupím řehtačku a píšťalku, pokud tam v téhle době vůbec ještě půjdu... na divoká prasata jsem pořád myslela / při našich procházkách/ ale všechno bylo v pohodě, nikde nebyli vidět a asi jsem si je tím "přivolala "... napsala jsem to s lehkou nadsázkou...
kopek
napsal(a):
Kde konkrétne ? Lebo u nás sa divé svine "húkajú" koncom roka (november, december) a rodia po cca 4 mesiacoch. Divá zver je "nastavená" tak, že rodí mladé do obdobia, kedy je vhodné počasie a dostatok stravy a tak, aby k horším obdobiam mladé ako tak dospeli.
Souhlas. Ovšem, ono je dnes v "divočině" i dost vietnamčíků a jejich kříženců. U nás před vánoci vždy prodávají zvěřinu, obvykle tam visí zajíci, bažanti a nějaký ten divočák. Letos tam visel vietnamec ja vyšitý (prase, nikoli stánkař).
kopek
napsal(a):
V oblastech, kde je silně narušena věková skladba (např. Liberecko, Benešovsko), není vůbec nic neobvyklého, že bachyně jdou do chrutí (páří se) téměř celoročně, z toho plyne, že i mladé mají od podzimu do jara.
Většinou se prasata člověku vyhnou sama, ale zmiňovaná hlučnost je jedinou obranou.
Divoká prasata jsou přemnožená, rovnováha jejich tlup (poměr pohlaví, starých a mladých kusů) je narušená, takže se množí i velmi mladé prasnice, a to celoročně. Zároveň sháňka za potravou prasata tlačí už i do měst a ony si čím dál víc zvykají na lidi. Je pozorovatelná čím dál větší agresivita prasat proti psům a myslím, že není daleko doba, kdy ani člověka se nějak zvlášť bát nebudou. Nicméně prase zatím je poměrně plaché zvíře a uteče - má-li kam. Jediné reálné nebezpeční hrozí od bachyně, které omylem přišlápnete pruhované sele, nebo když má (bachyně) pocit, že byste mohli její děti ohrozit. Další nebezpečí může přijít od postřeleného prasete, ale to obyčejně normální lidi nepotkají. S tím se obyčejně setkají myslivci přímo na lovu a nejeden skončil na chirurgově stole.
Nám letos prasata přerývají louky pár metrů od baráků, kde se celé roky venčíme a nikdy tam nebyla. No a jsou, takže chodíme, pískáme, zpívám si, prostě dělám kravál, aby o nás věděli. Loni můj psík vyběhl do křoví 2 m od cesty (po které jezdí cyklisti, koně, chodí lidi na prochajdy) a narazil tam naštěstí jen na lončáky. Letěl pár metrů vzduchem, ale nic z toho naštěstí nebylo. Bohužel je to taky takovej magůrek, kterej by se tam druhý den šel "podívat" zas. Holt si ho pořád držím poblíž, protože narazit se na ně dá fakt skoro všude. Jo a mluvím přímo o Plzni, ne mimo město.

kobylatko
napsal(a):
Též sem byla včera na prochajdě se svým kavkazákem, šli sme po poli a narazily na stopu divočáka cca 10cm dlouhou .No a zrovna jemu bych to asi nevysvětlila že to prase má nechat být bo by se mě snažil bránit.
Jenže vy se svým kavkazanem jste trosku ve výhodě nad nějakým prasetem :D.
napsal(a):
Jenže vy se svým kavkazanem jste trosku ve výhodě nad nějakým prasetem :D.
No, tak to se mýlíte! Možná je ve výhodě tak nad nějakým selátkem, ale to je většinou poblíž i rozzuřená matka. I Zákon o myslivosti určuje, že na lov prasat smí být používáni psi do maximální výšky 55 cm (v kohoutku). Takže se nejvíc používají jezevčíci a malí teriéři a honiči. Proč? Protože prase je úžasně hbité a než se ten kavkazan stačí otočit, tak ho statný kňour rozpáře jako ponožku. Zatímco do malého hbitého teriéra se trefí s většími obtížemi (bohužel někdy se trefí také - když má pes zbytečně moc odvahy a jde úplně na kontakt).
koňadra
napsal(a):
No, tak to se mýlíte! Možná je ve výhodě tak nad nějakým selátkem, ale to je většinou poblíž i rozzuřená matka. I Zákon o myslivosti určuje, že na lov prasat smí být používáni psi do maximální výšky 55 cm (v kohoutku). Takže se nejvíc používají jezevčíci a malí teriéři a honiči. Proč? Protože prase je úžasně hbité a než se ten kavkazan stačí otočit, tak ho statný kňour rozpáře jako ponožku. Zatímco do malého hbitého teriéra se trefí s většími obtížemi (bohužel někdy se trefí také - když má pes zbytečně moc odvahy a jde úplně na kontakt).
Viem o tom, že niektorí majitelia argentínskych dog ich používajú pri love na diviaky. Pes či psi diviaka podržia tak, že lovec ho môže zapichnúť dýkou. Ale myslím (osobne som to nevidel), že to vyžaduje značnú dávku odvahy...
kopek
napsal(a):
Viem o tom, že niektorí majitelia argentínskych dog ich používajú pri love na diviaky. Pes či psi diviaka podržia tak, že lovec ho môže zapichnúť dýkou. Ale myslím (osobne som to nevidel), že to vyžaduje značnú dávku odvahy...
Argentiny v zemi původu obvykle nosí na lov kevlarové vesty. A navíc jihoamerické prase je menší než naše a má výrazně menší tesáky.
pidla
napsal(a):
Argentiny v zemi původu obvykle nosí na lov kevlarové vesty. A navíc jihoamerické prase je menší než naše a má výrazně menší tesáky.
To čo som písal sa robí v Maďarsku, tam je to v oborách legálne. Lovia sa bežne divé svine európskeho typu. Psi majú iba GPS obojky, inak nič.
Chvatoví psi, kam se řadí i argentinská doga, mají své místo i při lovu černé (i v čr a jsem si jistý, že i na sk, se najdou lidé, kteří to praktikují). Viděl jsem v usa lov za použití pouze smečky chvatových psů typu bull, i když měli vesty, nebyl to zrovna nejlepší zážitek.
Ale práce, kdy takovýto pes zadrží na místě postřelený kus je nenahraditelná, ale chce to odvážné psi i vůdce, který právě zapíchne prase.
Já bych neřekl, že maďaři si váží svých psů méně, jen ochranné vesty, tam nejsou tolik rozšířené, je to stále relativně novinka - podobně jako u nás.
žížalka
napsal(a):
Povídám si taky se psy, volám na štěně, ale asi koupím řehtačku a píšťalku, pokud tam v téhle době vůbec ještě půjdu... na divoká prasata jsem pořád myslela / při našich procházkách/ ale všechno bylo v pohodě, nikde nebyli vidět a asi jsem si je tím "přivolala "... napsala jsem to s lehkou nadsázkou...
I u nás jsou, budu si muset pořídit tu řechtačku také