Cestování letadlem se psem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2015 17:48
m123

XXX.XXX.152.254

Zdravím, jen jsem se chtěla zeptat, jestli tu někdo máte nějaké zkušenosti ohledně cestování letadlem s vaším pejskem. Upřímně nic moc o tom nevím, ale během několika dalších let plánuji cestovat i někam dál a byla bych moc ráda, kdyby se mnou mohl i můj pes :) moc dík za odpovědi.

23.2.2015 18:07
Paprinka

XXX.XXX.28.23

Nás čeká taková cesta v dubnu, tak jsem si o tom snažila nastudovat co můžu :) napíšu tedy co jsem zjistila, nejedná se o osobní zkušenost.
Pokud to jde, je vždy lepší cesta autem, kde můžete zastavit dle potřeby a pejsek je s vámi. Pokud to ale nejde (náš a asi i váš případ), nedá se nic dělat :)
Psi cestují v přepravce (pozor musí odpovídat tomu, co povolují přepravní společnosti, třeba díry že všech stran atd), platí se většinou cena jako za další zavazadlo (cca 60 euro), na velikosti nezáleží. Na palubě mohou cestovat pouze zvířata do 10kg včetně přepravky, zbytek v podpalubí nebo v nákladních letadlech. Doporučuje se ale to podpalubí. Mají tam vyměřenou sekci pro zvířata. Pak jsem taky četla, že je dobré když už tam pejsek s vámi v letadle (ale dole) bude, upozornit letušky na to, že tam máte psa, aby piloti natlakovali a oteplili ten prostor stejně jako palubu, protože se to prý dost často v rámci úspor nedělá a oni neví, že tam je zrovna teď nějaké zvíře. Tak jen pro jistotu. V letních měsících kdy je vedro se doporučuje lítat v ranních nebo večerních hodinách, kdy není takové vedro. Před cestou 12h nejíst,6h nepit. Žádné jídlo ani pití do přepravky, pes žízní za těch pár hodin nezemre :) a rozhodně ne žádné uklidňující prostředky, jak se někdy traduje, to by se pes akorát tak mohl udusit.
Co se týká přípravy psa, je třeba trénovat na tu konkrétní přepravku, aby se tam pes cítil bezpečně a byl tam dobrovolně, třeba ho tam nechávat spát, zavirat dvířka, brát ho v ní třeba do auta, ať si zvykne i na nějaké to 'házení' a pohyb. Taky je třeba trénovat aby byl zvyklý být bez vás po dobu letu + nějaký čas předtím a potom (je tu hodně psů s problémy se samostatnosti, proto to píšu). Je to jen o tom, aby byl co nejméně ve stresu co to jde, hodně záleží i od povahy psa, jestli máte flegmatika nebo hysterku :) pak bych to možná celé radši prehodnotila... Jsou známy případy, kdy pes stresem umřel na infarkt nebo se udusil...
No a poslední věc co mě teď napadá je asi to, že nějaké dopravní společnoati nedovolují přepravu brachycefalickych psů (a to se týká třeba nás prave), tak to si taky nastudujte, pokud se vás to týká :)
Snad jsem vám alespoň trochu pomohla a šťastný let!

24.2.2015 12:02
sarabubu

XXX.XXX.95.167

Už pár let žiju v UK a v době, kdy jsem řešila první přesun, byla letecká doprava psa nehorázně drahá. Cena byla několikanásobně vyšší, než moje letenka a dost tvrdé podmínky. Jelikož tak dvakrát do roka jezdím domu a hafušu chci brát taky, zjišťovala jsem jiné možnosti. Tady máme stránky pro Čechy a Slováky Pohyby.co.uk, kde je rubrika spolujízda. Vždy je tam několik nabídek a cena je kolem £50 za osobu a někdo chce to samé za psa, někdo je bere zadarmo. Cesta Londýn-Praha trvá přibližně 12h a jediné, kdy je pes sám jsou necelé 2h v autě na trajektu. Na to si zvykla rychle. Jen naposledy se řidiči podívala na svačinu. A navíc nejste tak moc limitovaná ohledně zavazadel.
Nevím, kam chcete cestovat, ale když si do googlu zadáte "spolujizda", vyjede vám tam pár odkazů na stránky, kde jsou nabídky spolujízd různě po světe. Některé jsou i s hodnocením řidičů od cestujících. Takže se nemusíte bát. Já takhle cestuju několik let a bez problému.
Pak už si jen pohlídejte podmínky dané země pro vstup se zvířetem. Já jednou vlastní chybou zůstala několik hodin trčet ve Francii a paní, co s náma jela taky nepustili, protože ji chyběly v pasu časové údaje. Takže shánění přepravek a veterináře. Nic příjemného. Víckrát se mi to už nestalo.

24.2.2015 19:00
lev

XXX.XXX.253.186

U většiny společností se u psa na palubě vyžaduje souhlas kapitána letadla a pes se k letu hlásí dopředu. Může se vám stát, že poletí kočka a psa na palubu ( i když splňuje váhu) vám nevezmou.

25.2.2015 07:19
samain

XXX.XXX.137.235

Psy jsem letadlem posílala i jako cargo i vezla jako spoluzavazadlo (podstatně levnější). Záleží na tom, kam letíte, ale před dvěma a půl lety stál jeden (velký) pes za San Franciska do Prahy 200 Usd. Čili snesitelné. Mnohem levnější i s letenkou pro člověka než samotné cargo - pes.
Psi vždy přestáli transport bez problémů. Některé společnosti neberou psy od května do října. Když chcete cestovat se psem, musíte ho při koupi letenky nahlásit.
A do kabiny může jenom pes do osmi kilo i s přepravkou, ovšem po souhlasu kapitána.

Přidejte reakci

Přidat smajlík