Tahání na vodítku - bernardýn

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2015 15:10
Christie13

XXX.XXX.6.2

Dobrý den, Jak mám odnaučit bernardýna tahat na vodítku aby se mnou nevláčel jako s kusem hadru ? Mám strach že až někde potkáme psa, kočku, zajíce, prostě cokoliv tak já za nim budu vlát a bude to v *. On by psovi nikdy neublížil ale chtěl by si snim hrat..

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2015 15:14

Zkuste Ohlávku pro psy. Mě kdysi pomohla s NO. Nikdy jsem nebyla pro Elektriku nebo Ostnatej obojek.

28.2.2015 15:23
scylla

XXX.XXX.150.32

Halti ohlávka a pracovat s ním, nehlépe na dvou vodítkách, jedno za obojek a jedno za halti.

28.2.2015 15:28
davidka

XXX.XXX.212.160

Cvičte s ním jako s každým jiným psem. Bernardýn má trochu jiné reakce, vždy si prvně promyslí, jestli se mu poslechnout vyplatí, ale určitě to má cenu. Jsou i bernardýni, kteří mají složenou zkoušku (ZOP, ZZO...).
Protože bývají hodně žraví, zkuste vše cvičit na pamlsky. U chůze stačí vždy když nebude aspoň chvíli táhnout, pochválit a odměnit.

28.2.2015 15:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Má prostě dlouhý reflexní oblouk.

28.2.2015 15:45
Nicola

XXX.XXX.213.74

No prvně bych se za psa nezaručovala stylem "on by nikdy neublížil", protože to nemůžete vědět, vždy je lepší předvídat, než se něco stane. To že on si chce hrát neznamená, že pes, ke kterému vás dotáhne bude stejného ražení a hned je průšvih. Neuvádíte stáří psa. Chůzi na vodítku musíte naučit úplně stejně jako se učí jiné cviky jako sedni, lehni, ke mě, ty taky nepřišly samy od sebe, ale nějakou dobu to trvalo. Je důležité si rozmyslet, co po psovi budete chtít a to začít pomalu učit. Pokud nemáte žádné zkušenosti s výcvikem, zajděte na cvičák, tam Vám ukážou co a jak. Ta ohlávka pro psy výše doporučená je spíše výcviková pomůcka, nepočítejte s tím, že je to zázrak proti tahání. Já bych začala učit na obojku, než bych psa nastrojila jak vánoční stromeček pomůckami, se kterými neumím pracovat. Cvičák je asi nejlepší volba, ale pokud nechcete, tak si najděte nějaká videa (na mě vykouklo třeba tohle: https://www.youtube.com/watch?v=9BgwtJ4HLzA) a podle toho zkuste se psem pracovat. Jestli ho neutáhnete na pamlsky, tak musíte najít něco jiného, třeba oblíbenou hračku, kterou mu hodíte, když cvik udělá dobře. Každopádně trpělivost, pes se to nenaučí ze dne na den.

28.2.2015 16:08
scylla

XXX.XXX.150.32

Na cvičák bych s tímhle plemenem moc nelezla, protože ne každý výcvikář ví, jaký reflexní oblouk má bernardýn a může se vám snadno stát, že vám budou radit ho trestat za neposlušnost a pomalost a neochotu. Několikrát jsem se s tím setkala. Halti ohlávka pomůže u psa této váhové kategorie s nácvikem chůze u nohy a určitě to nebudou pamlsky, kterým dá pes přednost před tím, jít si pohrát s jiným psem.

28.2.2015 16:11

Christie, přečtěte si tohle
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

28.2.2015 16:15
Christie13

XXX.XXX.6.2

On na hračky není :/ nakoupili jsme mu jich a vůbec si jich nevšíma :D a jsou mu 3.

28.2.2015 16:30
scylla

XXX.XXX.150.32

Ten článek je hezký, ale nebude fungovat na psa této váhové kategorie, který už je zvyklý tahat. Navíc - nemohu po psovi žádat, aby respektoval můj osobní prostor, když já nerespektuji při tzv. PM vůbec nic u psa. Nakonec skončíte u té haltiny stejně. Vodila jsem na ní 100 kg kavkazáka, než se naučil netahat a byla to dobrá pomůcka.

28.2.2015 16:57
davidka

XXX.XXX.212.160

scylla napsal(a):
Na cvičák bych s tímhle plemenem moc nelezla, protože ne každý výcvikář ví, jaký reflexní oblouk má bernardýn a může se vám snadno stát, že vám budou radit ho trestat za neposlušnost a pomalost a neochotu. Několikrát jsem se s tím setkala. Halti ohlávka pomůže u psa této váhové kategorie s nácvikem chůze u nohy a určitě to nebudou pamlsky, kterým dá pes přednost před tím, jít si pohrát s jiným psem.

To, že na vašem cvičáku nejsou výcvikáři, kteří umí pracovat s molosem neznamená, že jinde takoví nejsou. U nás jsme měli bernardýny dva, výcvik probíhal k plné spokojenosti majitelky.
Cvičilo se právě na pamlsky, psi chodili u nohy i bez halti. I když pro zadavatelku bych ohlávku také doporučila. Neznamená to ale, že si nejde poradit s velkým psem i bez ní, pokud se se psem náležitě pracuje. Právě jeden z těchto psů složit zkoušku ZOP a chodilo se s ním i na stopy.

28.2.2015 17:01

Christie, ještě jeden článek (v podstatě totéž) :
http://www.beletrie.eu/data/attachments/9788074281471.pdf

a můžu ujistit, fakt to funguje i na vyšší a vysoké váhové kategorie, i na razantního pastevce...

Scyllo, budu se sice opakovat, ale...nejdřív si sama zjistěte, co je pozitivní posilování a pořád bezhlavě nekritizujte něco, a to poměrně stupidními argumenty, o čem (dle Vaší argumentace) nic nevíte...

28.2.2015 17:13
scylla

XXX.XXX.150.32

Mám zjištěno, co je to pozitivní posilování a jestli jste si všiml, ani slovem jsem se o něm nezmínila, píšu pouze o tzv. PM.

28.2.2015 17:16
scylla

XXX.XXX.150.32

Víte, ony ty stupidní argumenty vycházejí z faktu, že jsem měla v posledních dvou letech na konzultaci poměrně hodně psů vychovávaných tzv. PM a bylo velice pracné z nich udělat normální psy schopné běžného života bez stresu, odzávislit je na jídlo a naučit je, že normální je přemýšlet a na čumět na páníčka, naučit je žít. Chápu, že při tom, co dělám, vidím to, co se nepovedlo, ale toto se nepovedlo opravdu hodně, byla jsem s majiteli na těch cvičákách, protože jsem jim tvrdila, že to jen špatně pochopili, že takto se psem nikdo zacházet přece nebude. Bohužel jsem neměla pravdu.

1.3.2015 20:04
conty

XXX.XXX.224.249

Christie13 napsal(a):
Dobrý den, Jak mám odnaučit bernardýna tahat na vodítku aby se mnou nevláčel jako s kusem hadru ? Mám strach že až někde potkáme psa, kočku, zajíce, prostě cokoliv tak já za nim budu vlát a bude to v *. On by psovi nikdy neublížil ale chtěl by si snim hrat..

Já nevím, mi ten dotaz přijde jako nějaká provokace

1.3.2015 20:16
Christie13

XXX.XXX.6.2

conty napsal(a):
Já nevím, mi ten dotaz přijde jako nějaká provokace

Proč ?

1.3.2015 21:13
papuchalk

XXX.XXX.96.38

A tohle je slečna, která si chce pořídit borderku, protože nutně musí mít akčního psa...

1.3.2015 23:27
Šarina

XXX.XXX.231.146

Christie13 napsal(a):
Proč ?

Milá "Christie třináct"... pokud VŮBEC máš nějakého psa, tak se mu běž věnovat, jdi s ním na procházku, hraj si s ním, cvič ho... vůbec nechápu tvoje dotazy tady v jiných vláknech. To jsi fakt tak... ehm... naivní, nebo chceš být tak jakoby zajímavá?
Uvědomuješ si vůbec, že svými hloupými, zbytečnými (a možná ani ne vážně myšlenými) dotazy zaměstnáváš spoustu lidí ve věku tvých rodičů (a třeba i prarodičů), kteří se ti snaží poradit, aniž si uvědomují, že ty z toho máš tak akorát srandu?
To, že bys to všechno myslela vážně, to je ta horší varianta...

1.3.2015 23:29
Christie13

XXX.XXX.6.2

Šarina napsal(a):
Milá "Christie třináct"... pokud VŮBEC máš nějakého psa, tak se mu běž věnovat, jdi s ním na procházku, hraj si s ním, cvič ho... vůbec nechápu tvoje dotazy tady v jiných vláknech. To jsi fakt tak... ehm... naivní, nebo chceš být tak jakoby zajímavá?
Uvědomuješ si vůbec, že svými hloupými, zbytečnými (a možná ani ne vážně myšlenými) dotazy zaměstnáváš spoustu lidí ve věku tvých rodičů (a třeba i prarodičů), kteří se ti snaží poradit, aniž si uvědomují, že ty z toho máš tak akorát srandu?
To, že bys to všechno myslela vážně, to je ta horší varianta...

Achjo.. No fajn já radši mizím tady se pomoci nedočkám -.-.

1.3.2015 23:31
Christie13

XXX.XXX.6.2

Děkuju :
ztracená.atlantida, scylla, davidka a hmn_ za normální a užitečnou odpověď.. tu halti ohlávku určitě zkusím :).

2.3.2015 04:43

Mě na tahání na vodítku pomohl zatím spolehlivě jediný trik. - Nasadit obojek co nejblíž za hlavu a vodítko protáhnout pod jednou packou. V momentě, kdy pes zatáhne, tlačí mu to hlavu dolů, což mu jednak není příjemné - víceméně ho to nutí do submisivního postoje, a i jen čistě mechanicky se tak prostě tahá hodně blbě.
Druhý krok je pokaždé, kdy pes zatáhne škubnout vodítkem dozadu, ne nijak silně, ale rychle - nesmíte ho táhnout dozadu. Musíte vychytat ten správný moment, kdy začne táhnout, aby to mělo žádaný efekt.

2.3.2015 05:38
tapina

XXX.XXX.211.189

scylla napsal(a):
Víte, ony ty stupidní argumenty vycházejí z faktu, že jsem měla v posledních dvou letech na konzultaci poměrně hodně psů vychovávaných tzv. PM a bylo velice pracné z nich udělat normální psy schopné běžného života bez stresu, odzávislit je na jídlo a naučit je, že normální je přemýšlet a na čumět na páníčka, naučit je žít. Chápu, že při tom, co dělám, vidím to, co se nepovedlo, ale toto se nepovedlo opravdu hodně, byla jsem s majiteli na těch cvičákách, protože jsem jim tvrdila, že to jen špatně pochopili, že takto se psem nikdo zacházet přece nebude. Bohužel jsem neměla pravdu.

Dobrý den, prosím Vás, můžete to trochu rozvést, jak byli ti psi zkaženi PM? Bylo to z podstaty PM nebo jejím nepochopením, špatnou prací? Díky.

2.3.2015 06:35
papuchalk

XXX.XXX.96.38

tapina napsal(a):
Dobrý den, prosím Vás, můžete to trochu rozvést, jak byli ti psi zkaženi PM? Bylo to z podstaty PM nebo jejím nepochopením, špatnou prací? Díky.

Scylla vám vysvětlí, jak je celá PM absolutní šikana, dělá z pána věšák na pamlsky a ze psů automaty, co mají místo mozku pamlsek a jsou neustále buzerováni odpíráním základních životních potřeb. Sice nemá nejmenší ponětí, jak se v PM skutečně pracuje a jak opravdu funguje (dost pochybuju i o tom, že vůbec měla nějaké "PM zkažené" psy v ruce), ale to jí nijak nebrání vystupovat proti PM v každém vlákně. I když třeba s PM vůbec nesouvisí, jako například tady.

2.3.2015 06:36
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mě na tahání na vodítku pomohl zatím spolehlivě jediný trik. - Nasadit obojek co nejblíž za hlavu a vodítko protáhnout pod jednou packou. V momentě, kdy pes zatáhne, tlačí mu to hlavu dolů, což mu jednak není příjemné - víceméně ho to nutí do submisivního postoje, a i jen čistě mechanicky se tak prostě tahá hodně blbě.
Druhý krok je pokaždé, kdy pes zatáhne škubnout vodítkem dozadu, ne nijak silně, ale rychle - nesmíte ho táhnout dozadu. Musíte vychytat ten správný moment, kdy začne táhnout, aby to mělo žádaný efekt.

Já dávám přednost místo trestání za tahání (což je naprosto normální psí chování) naučit psa chodit na prověšeném vodítku. Nepřijde mi fér trestat psa za něco, co ho člověk nedokázal naučit.

2.3.2015 06:40
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Christie13 napsal(a):
Děkuju :
ztracená.atlantida, scylla, davidka a hmn_ za normální a užitečnou odpověď.. tu halti ohlávku určitě zkusím :).

Halti ohlávka sama o sobě tahání neřeší. Je to jen pomůcka. Pokud psa nenaučíš chůzi na prověšeném vodítku, tak se on naučí tahat i s halti.
Přečti si ten článek, co už sem někdo vkládal:
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

2.3.2015 06:47
scylla

XXX.XXX.150.32

Na tento článek už tady odkaz byl. Podle mého názoru neřeší fakt, že slečna bude mít tak 50 kg a pes skoro dvojnásobek a už je zvyklý tahat.

2.3.2015 06:51
papuchalk

XXX.XXX.96.38

scylla napsal(a):
Na tento článek už tady odkaz byl. Podle mého názoru neřeší fakt, že slečna bude mít tak 50 kg a pes skoro dvojnásobek a už je zvyklý tahat.

To je jasné. Ten váhový nepoměr právě řeší zmiňovaná haltina. Jen jsem chtěla slečnu upozornit, že haltina sama o sobě psa chůzi na prověšeném vodítku nenaučí, že je nutné na tom cíleně pracovat.

Přesněji řečeno, ono to jde i bez halti. Magda Šimečková, která je autorkou odkazovaného článku, o moc víc než padesát kilo taky nemá a s obříky pracuje vcelku běžně. Ale u ní je to dané obrovskými zkušenostmi. Třináctileté dítě si s tahajícím bernardýnem bez haltiny neporadí.

2.3.2015 07:11
scylla

XXX.XXX.150.32

Nevěřím, že by ta dáma zvládla rozeběhnutého 100 kg kazoše, který se rozhodl jít zabít psa, kterého nkde zmerčil. Prvně jsem měla halti v ruce právě kvůli takovému psovi a byla jsem moc ráda, že existuje.

2.3.2015 07:17
papuchalk

XXX.XXX.96.38

scylla napsal(a):
Nevěřím, že by ta dáma zvládla rozeběhnutého 100 kg kazoše, který se rozhodl jít zabít psa, kterého nkde zmerčil. Prvně jsem měla halti v ruce právě kvůli takovému psovi a byla jsem moc ráda, že existuje.

No ona by hlavně kazoše, kterého nezná a nemá s ním vyjasněná pravidla vzájemného fungování (především tu chůzi na prověšeném vodítku) nevodila hned zkraje do míst, kde se vyskytují psi...

2.3.2015 08:34
scylla

XXX.XXX.150.32

papuchalk napsal(a):
No ona by hlavně kazoše, kterého nezná a nemá s ním vyjasněná pravidla vzájemného fungování (především tu chůzi na prověšeném vodítku) nevodila hned zkraje do míst, kde se vyskytují psi...

No on ten kazoš lítat jaksi neumí a nějak jsem ho do auta odvést od pvůodních majitelů, kteří se ho zbavovali pro agresivitu, musela a dostat do auta. Ono někdy se musí řešit situace, když nastane a nedá se všechno trénovat dopředu.

2.3.2015 08:59

Scyllo, za prvé, definujte prosím, co myslíte pod zkratkou PM (když to není pozitivní posilování).
Za druhé - tady je řeč o prostém netahání a ne o zvládnutí rozzuřeného pastevce, když jde zabít...Oba návody (v podstatě totéž) zcela v pohodě naučí netahat i toho 100kg psa, toť realita, netřeba okecávat, ale začít pracovat...I tady platí, jako u každého výcviku, začít v jednoduchých podmínkách, a až pes zná povel, tak podmínky ztěžovat. A u vyšších váhových kategorií (samozřejmě nejen u těchto) platí ještě jedna věc - učit psa tak, aby sám chtěl...

2.3.2015 09:17
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
No on ten kazoš lítat jaksi neumí a nějak jsem ho do auta odvést od pvůodních majitelů, kteří se ho zbavovali pro agresivitu, musela a dostat do auta. Ono někdy se musí řešit situace, když nastane a nedá se všechno trénovat dopředu.

Jestli jste si nevšimla, byla tu řeč o učení chůze na vodítku. Situace, kterou popisujete vy, nemá s tématem nic společného. Zvládnutí psa v akutní a nepředvídatelné situaci je něco úplně jiného.

2.3.2015 09:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Jasně, když vám dávají psa, kterého chtějí nechat utratit, určitě máte čas začít cvičit v jednoduchých podmínkách a tak dále.... Realita je taková, že si musíte poradit v konkrétní situaci a když je vyřešena krize, můžete pak začít pracovat se psem. Jednou jsem se ptala zastánců těchto teorií, jak by řešili převoz zraněného agresivního NO na veterinu a následně k nám, když vám ho dávají s košem na hubě s vodítkem navlečeným na plotové trubce protože se ho bojí tak, že mu ten koš dávali pod sedací. Vaším úkolem je psa vzít, naložit do auta, odvést na veterinu, kde mu ošetří zranění způsobená autem, následně naložit a odvézt 350 km, ustájit, krmit, opečovávat, ošetřovat. Nedá se trénovat a shapovat límec a na pamlsky vám pes kašle. Ale to bychom byli hodn OT. Nic jsem se od nich konkrétního nedozvěděla, stejně jako od vás - jen teorii.

PP je pozitivní posilování a PM je tzv. pozitivní motivace.

2.3.2015 09:27
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Jasně, když vám dávají psa, kterého chtějí nechat utratit, určitě máte čas začít cvičit v jednoduchých podmínkách a tak dále.... Realita je taková, že si musíte poradit v konkrétní situaci a když je vyřešena krize, můžete pak začít pracovat se psem. Jednou jsem se ptala zastánců těchto teorií, jak by řešili převoz zraněného agresivního NO na veterinu a následně k nám, když vám ho dávají s košem na hubě s vodítkem navlečeným na plotové trubce protože se ho bojí tak, že mu ten koš dávali pod sedací. Vaším úkolem je psa vzít, naložit do auta, odvést na veterinu, kde mu ošetří zranění způsobená autem, následně naložit a odvézt 350 km, ustájit, krmit, opečovávat, ošetřovat. Nedá se trénovat a shapovat límec a na pamlsky vám pes kašle. Ale to bychom byli hodn OT. Nic jsem se od nich konkrétního nedozvěděla, stejně jako od vás - jen teorii.

PP je pozitivní posilování a PM je tzv. pozitivní motivace.

Tak znova pro méně chápavé.
Pletete dohromady dvě věci, které spolu nesouvisí. Samozřejmě že když má člověk akutně vyřešit psa, kterého potřebuje bez ohledu na okolnosti odněkud odvézt, naložit, akutně ošetřit apod., tak ho zpacifikuje jakýmikoliv prostředky, pomůckami, silou. To pochopí i malé dítě. Ale tady není řeč o tom, jak nouzově zvládnout takovouto nepřipravenou situaci, tady je řeč o UČENÍ CHŮZE NA VODÍTKU. A pokud chci psa něco UČIT, tak si k tomu dopředu připravím podmínky tak, abychom to oba zvládli.

2.3.2015 09:34

"PP je pozitivní posilování a PM je tzv. pozitivní motivace"
A co je tedy dle Vás 1) pozitivní posilování
2) pozitivní motivace
?

nechť víme, v čem se skrývá to nebezpečí...

2.3.2015 09:54

Papuchalku, odpovídáte na otázku, kterou tapina neadresovala vám. Budete tak hodná, nebudete odpovídat za scyllu a necháte odpovedět ji ? I já jsem na záludnosti PM zvědavá a každý názor může být poučením. ( Je to trochu mimo "bernardýna" - omlouvám se zadavatelce ).

2.3.2015 23:03

papuchalk napsal(a):
Já dávám přednost místo trestání za tahání (což je naprosto normální psí chování) naučit psa chodit na prověšeném vodítku. Nepřijde mi fér trestat psa za něco, co ho člověk nedokázal naučit.

A kde jsem v tom příspěvku zmínila, že se má pes trestat?
Ten první krok je obdoba halti ohlávky, jen s tím rozdílem, že nemusíte kupovat halti ohlávku. Psovi není příjemné při tomto nasazení obojku tahat, a tak to nedělá. To není žádný trest, ale jednoduchá forma učení, pro psa srozumitelná a přirozená, tudíž i rychlá a bez stresování psa či psovoda. Věřte mi že u spousty psů mi stačilo jen tohle, a přestali tahat téměř okamžitě.
Druhý krok - škubnutí vodítkem, je vpodstatě totéž jako zastavení, zmiňované např. v tom pdf odkazu výše. Nesmíte škubat psem ani psa stáhnout dozadu, ale čistě jen škubnout vodítkem tak, aby to pes na obojku ucítil. Ten podnět by neměl být silnější než poklepání na rameno. A musí přijít přesně v tom samém okamžiku jako to zastavení - když se vodítko napne. Pokud to nezabírá, tak jako silnější podnět používám zastavení. Přes internet se to blbě popisuje, ukázka v praxi by byla o dost jednodušší.

3.3.2015 08:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

Škubání s bernardýnem je humorná představa a zvlášť s 13ti letou slečnou.

3.3.2015 10:25
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"PP je pozitivní posilování a PM je tzv. pozitivní motivace"
A co je tedy dle Vás 1) pozitivní posilování
2) pozitivní motivace
?

nechť víme, v čem se skrývá to nebezpečí...

Najděte si na netu, je toho plno, případně zajděte na nějaký seminář.

3.3.2015 11:47

Já se ptala na Vaši definici, protože to považujete za "zlo" a dle definic mi známých nějak nemůžu přijít na to, proč...
Pokud jde o ten dlouhý výčet negativ PM dle Vás, který jste dala v některém jiném tématu (teď nevím kde), tak tam nepodáváte argumenty proti PM (PP), ale je to v podstatě výčet chyb (důsledků nepochopení) konkrétních lidí. Pokud máte něco proti filosofii pozitivního posilování, pak použijte definici PP a argumenty postavte proti této.

3.3.2015 12:03
anonymx

XXX.XXX.27.66

Moc mě pobavilo, že bernardýni mají dlouhý reflexní oblouk a to tedy ostatní mají krátký?

3.3.2015 12:04

scylla napsal(a):
Najděte si na netu, je toho plno, případně zajděte na nějaký seminář.

Scyllo, třeba tady ? :
http://www.equichannel.cz/pozitivni-motivace-a-kone.

4.3.2015 09:14
makabe

XXX.XXX.109.4

S tak velkým psem se nedá měřit síla, potřebuješ zkušeného výcvikáře, haltinu a hróóóómadu pamlsků jako odměnu. Já sama jsem teď řešila a řeším stále odstranění něčeho podobného kdy můj pes chce se štěkotem k jinému psovi a to ta moje je rok stará a 53m vysoká. Holt musíš začít úplně od začátku, naučit chození na vodítku tak, aby měl pověšené vodítko, uvidíš psa tak šup udělat oblouk, aby tě nestrhl sebou a dát mu bezpečný prostor, aby psa ve své hlavně zvládnut. Je to na dlouhou trať. Zkus nejdřív chodit kolem plotu kde je pes a tam to trénovat...haltina ti pomůže otáčet psa k sobě tak, že to vlastně dělá on sám, jak se otočí k tobě hned mu dem dobrotu. až se uklidní běž dál...osobně si nedovedu představit, že já bych to co řeším s tou svoji fenkou měla dělat se 100kg psem...hodně štěstí teda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík