Mam doma jiz 3 tydny stendo, fenku NO.Fenka je velice spolecenska, a ke kazde navsteve se hrne.Necha se mazlit atd, a ja mam obavu aby ji to opravdu nezustalo, nebo je to v tomhle veku normalni.Existuje nejaka pomyslna hranice co je v poradku, a co uz se prehani.U rodiny si myslim, ze je to O.K., ale co ta spousta cizích lidi.Je to nas první NO.Bude ji 10 tydnu.Poradte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nedělejte to, socializaci pes potřebuje, socializace znamená že se setká z nejrůznějším prostředím, necháte jí pohrát si venku se psy, necháte jí občas seznámit se nějakými lidmi, aby se nechal pohladit, snesla pak dotek veterináře nebo reagovala netečně na dotyk cizí osoby když jí to vy přikážete, ale nezaměňujte to s tím že jí každý kdo k vám přijde bude celé odpoledne ňuňat a hrát si s ní. Nechte psa aby se s návštěvou seznámil, prohlédl si jí, případně at ho pohladí ale pak at si jí návštěva nevšímá a nechá jí být, učte fenu odmala že ani ona se nemá příliš všímat, at je klidně s vámi, at si hraje sama nebo leží poblíž ale muckání nedovolte, pokud nechcete mít se psa střeštěného pitomce který bude každého otravovat, dožadovat se hry a jako hlídač bude k ničemu. jednu takovou máme doma, taky jsme příliš dovolovali aby všichni kamarádi co k nám chodí s fenou dováděli, aby si s ní hráli jejich děti apod. ted je z ní pes který prostrčí čenich plotem, kńučí a žebrá pohlazení když jsou za plotem cizí lidé, každý je pro ní kamarád.
NO jsou hrozně tvární a tzv. "blbuvzdorní", mít tohle chování v mládí rotvík, tak Vám řeknu nechte hladit, nechte mazlit, on ve dvou letech sám od sebe začne hlídat. U NO nevím, RTW mi oproti NO přijde jako takový přirozenější hlídač. Zatímco naše RTW hlídá, NO, kdyby RTW neštěkala, tak se ani pomalu nezvedne. Těžko radit, rozum mi říká nechtě štěně hladit socializovat, mazlit, ale v určitém věku už bych ten kontakt s cizími trošku omezila. Naše NO je veskrze vítací a zatímco RTW by si na cizího "troufla", NO každého přivítá. Myslím ale, že je to hodně povahou a je fakt, že NO má výborný sociál, byl brána fakt všude a toho kontaktu s lidmi měla přehršel. Já osobně bych teď socializovala co to jde a po čase bych ten kontakt s cizími prostě omezila.
Štěně nechat vítat, hrát se všemi dětmi - vy se s ním nikdy tak nevyřádíte, potřebuje to !
Dospěje a....uvidíte, jak bude hlídat.
Nešpekulujte, chovejte se přirozeně, respektujte jeho potřeby !
Je to mladej živel, dopřejte mu, co potřebuje!
A už pomalu, formou hry, cvičit !
Sedni, LEHNI, zůstaň, přivolání....
Rapotacka11 je fakt vtipná. Už vidím štěně NO hrát si s dětmi... děti orvané jak sáňky v létě, teď by to odneslo snad jen oblečení, pokud neupadnou. A nevím jak u vás, ale moje dítě jak vidělo štěně tak se klidilo z dosahu, ony ty mléčné zuby jsou fakt ostré.
"Vy se s ním nikdy tak nevyřádíte" - největší hovadina. Vy jste jeho střed vesmíru, to nejzajímavější a nejdůležitější na světě a právě v tomhle období je důležité budování vztahu mezi vámi a vaším psem. Takže brát ho všude možně ano, dovolit mu nechat se pohladit od cizích (není nutné, ale tolik neškodí), hrát si s cizími nee, chovat se od cizích NIKDY. V budoucnu chcete, aby si cizích lidí nevšímal, tak ho to neučte.
Formou hry cvičit... Milá Rapocko - už jste někdy viděla 2 měsíční štěně NO?
Učit ho sedni, lehni, zůstaň... na to zapomeňte, štěně neumí ani pořádně chodit a polohy by se naučil jen špatně a o zůstaň už se ani nebudu rozepisovat.
Teď je nejdůležitější, vztah, vztah, vztah, hra s míčkem, peškem apod., učit ho aby si vás hlídal a kromě vás ho nic jiného nezajímalo. Pokud budete chtít cvičit bylo by toho víc. Ihned mazejte na cvičák, ať v tomhle důležitém období nic nezkazíte.
Podstatné je, jakou má to štěně povahu a co má v genech, plány majitele jsou na místě druhém. Vítací pes ještě nic nepokazil a nevím, proč by si pes nemohl hrát i s jinými lidmi. Moje děti, když byly malé a viděli štěně, chtěly si s ním hrát a láska ke psům jim zůstala do dospělosti. Člověk se nestane pro psa tím nejdůležitějším tím, že mu odstříhne jiné kontakty a bude ho omezovat, ale tím, jak mu představí svět.
Ojojoj, krásné fráze.
Povaha a geny jsou důležité pro plány majitele. Jestliže si pořídíl NO asi nějaké mít bude.
Obrátím to: a proč by si měl hrát s cizími lidmi? K čemu je to dobré?
Moje dítě si také chtělo hrát, ale jakmile se štěně na něj pověsilo tak ho to rychle přešlo. Hrála si s nimi když povyrostla a byla schopná jejich dravé hry ustát, miluje je také i v dospělosti.
Ta poslední věta je vtipná. Vy si vážně myslíte, že když štěněti "přestavíme svět", necháme ho hrát si s kdejakým psem (ať žijou psí školky ) a člověkem, tak on to ocení a tím víc vás bude milovat?
anonymx
napsal(a):
Rapotacka11 je fakt vtipná. Už vidím štěně NO hrát si s dětmi... děti orvané jak sáňky v létě, teď by to odneslo snad jen oblečení, pokud neupadnou. A nevím jak u vás, ale moje dítě jak vidělo štěně tak se klidilo z dosahu, ony ty mléčné zuby jsou fakt ostré.
"Vy se s ním nikdy tak nevyřádíte" - největší hovadina. Vy jste jeho střed vesmíru, to nejzajímavější a nejdůležitější na světě a právě v tomhle období je důležité budování vztahu mezi vámi a vaším psem. Takže brát ho všude možně ano, dovolit mu nechat se pohladit od cizích (není nutné, ale tolik neškodí), hrát si s cizími nee, chovat se od cizích NIKDY. V budoucnu chcete, aby si cizích lidí nevšímal, tak ho to neučte.
Formou hry cvičit... Milá Rapocko - už jste někdy viděla 2 měsíční štěně NO?
Učit ho sedni, lehni, zůstaň... na to zapomeňte, štěně neumí ani pořádně chodit a polohy by se naučil jen špatně a o zůstaň už se ani nebudu rozepisovat.
Teď je nejdůležitější, vztah, vztah, vztah, hra s míčkem, peškem apod., učit ho aby si vás hlídal a kromě vás ho nic jiného nezajímalo. Pokud budete chtít cvičit bylo by toho víc. Ihned mazejte na cvičák, ať v tomhle důležitém období nic nezkazíte.
Nevidělaaa.
Zaskočím k anonymx - vomrknu to tam, hlavičko.
Snad jen blb nechá rvát děti tříměsíčním NO.
Štěně (5měs.+) si hrálo v lesoparku s bandou dětí,
honičky, schovávačky a stalo se neskutečné.
Pevnější vztah se mnou, si nedovedu představit.
Pomalu se cvičilo (stopy od 3 měs. - fakt divnýýý, aj.aj.),
ale "dětství" si užil. V dospělosti o cizího nezavadil pohledem.
A doma hlídal jako čert.
Jaksi vam uniklo, ze tazatelka ma 2 mesicni stene a to je pri hre s detmi a mlecnymi zuby trochu sadomaso. Ja na stopy chodim od prvniho dne, necvicim ale cilene si hrajeme. S bandou deti bych je teda pustit nemohla, mam hyperaktivni magory a jejich hry jsou i pro mne obcas zdravi nebezpecne.
Já bych postupovala takto, pokud chcete vychovat hlídače - venku na procházce, ať si s ním cizí lidi hrajou, socializace je nutná a venku by neměl být ostrý, ale doma bych ho k cizím nepouštěla - doma se hlídá. Takže když přijde návštěva, štěně zavřít.
Je pravda, že můj Borderák hlídá i když se na dvoře s cizími hned vítá, ale dokud je nepustím dovnitř brankou, štěká jako pominutej, div mu netečou sliny s úst. Ale já ho mám z útulku a on už to v sobě měl. Se štěnětem to bude jiné.
kykyna
napsal(a):
Já bych postupovala takto, pokud chcete vychovat hlídače - venku na procházce, ať si s ním cizí lidi hrajou, socializace je nutná a venku by neměl být ostrý, ale doma bych ho k cizím nepouštěla - doma se hlídá. Takže když přijde návštěva, štěně zavřít.
Je pravda, že můj Borderák hlídá i když se na dvoře s cizími hned vítá, ale dokud je nepustím dovnitř brankou, štěká jako pominutej, div mu netečou sliny s úst. Ale já ho mám z útulku a on už to v sobě měl. Se štěnětem to bude jiné.
Hlídače nevychováte. Hlídač to buď má vrozené, nebo ne.
Správného hlídače poznáte tak, že v přítomnosti majitele neřeší naprosto nic, s návštěvami se mazlí a hraje. Hlídat začne teprve o samotě.