Barevné varianty yorkšírského teriéra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2015 23:34
nBETAn

XXX.XXX.174.207

Zdravím všechny chovatele i nechovatele, kteří se zajímají o plemeno yorkšírský teriér.

Mám doma yorkšírského teriéra a ačkoli nemám vystavovatelské ambice (a tím ani chovatelské), pořídila jsem si pejska s PP (jistě sem nemusím psát důvody, proč jsem se tak rozhodla). A nyní bych si chtěla pořídit dalšího "jorka" a samozřejmě opět s PP. Uvažuji však o jiné barevné variantě (golddust). A tak jsem začala hledat informace. Sem tam jsem však narazila na názor, že jiné zbarvení než standardní znamená, že se jedná o křížence (a pěkně předraženého).

Poté, co jsem se tím mírně zabývala, jsem našla vysvětlení v podobě neuznání u FCI, ale uznání u jiných světových organizací. Tedy papíry mohou štěňátka dostat, ale nevystavuje je FCI.

Mohl by mi prosím někdo zainteresovaný poradit, jak postupovat při výběru takového štěněte? Zejména tedy jak si zkontrolovat, že papíry jsou platné a že se jedná o kontrolované spojení pod záštitou uznávané organizace?

PS: Jak už jsem psala, nejde mi o výstavy ani chov. Ovšem jedná se o málopočetné a velmi módní plemeno a tedy i o obrovské riziko křížení za účelem výdelku. Nerada bych se napálila a podpořila svou koupí nějakého rádoby "chovatele", kterému nejde o zdraví a povahu pejska.

11.3.2015 07:30
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

NBETAn
"Golda" jste viděla v reálu nebo ho znáte jen z fotek ?
Jděte na výstavu a můžete srovnávat...

11.3.2015 08:52
awake

XXX.XXX.115.136

Již jsem narazila na to, že na Slovensku je lze vystavovat na FCI výstavách. To musí mít FCI rodokmen ne? Pokud to jde na Slovensku (mám pocit že i v Polsku) jak to, že jim nejde vystavit rodokmen FCI i u nás?

11.3.2015 11:05
bohemica

XXX.XXX.168.11

Platný PP je ten, který vydává FCI nebo organizace, které FCI uznává. To je základní informace.
Pokud na Slovensku nebo jinde na Východě nebo u UCI je možné vystavovat psy s PP, které FCI neuznává, jedná se v rémci výstav FCI o tzv. plemena (neuznaná) non FCI.
U jorka neuznaných, ale o to módnějších (a dražších) barevných variet bych byla velmi opatrná.
Když nemáte výstavní (ani chovatelské) ambice, tak právě PP vystavený nějakým pofiderním německým nebo jiným "biewer" klubem, vám nezaručí vůbec žádné jistoty, které PP FCI skýtá
a kvůli kterým si zodpovědní lidé pořizují čistokrevného psa s PP.
Tedy dodržování Chovatelského řádu FCI, u některých plemen vyšetření na dědičné choroby, které se u určitých plemen častěji vyskytují, kontrolu chovu a především PŮVOD !

11.3.2015 11:34
nBETAn

XXX.XXX.174.207

bohemica napsal(a):
Platný PP je ten, který vydává FCI nebo organizace, které FCI uznává. To je základní informace.
Pokud na Slovensku nebo jinde na Východě nebo u UCI je možné vystavovat psy s PP, které FCI neuznává, jedná se v rémci výstav FCI o tzv. plemena (neuznaná) non FCI.
U jorka neuznaných, ale o to módnějších (a dražších) barevných variet bych byla velmi opatrná.
Když nemáte výstavní (ani chovatelské) ambice, tak právě PP vystavený nějakým pofiderním německým nebo jiným "biewer" klubem, vám nezaručí vůbec žádné jistoty, které PP FCI skýtá
a kvůli kterým si zodpovědní lidé pořizují čistokrevného psa s PP.
Tedy dodržování Chovatelského řádu FCI, u některých plemen vyšetření na dědičné choroby, které se u určitých plemen častěji vyskytují, kontrolu chovu a především PŮVOD !

Přesně z těchto důvodů se ptám.
Chtěla bych pejska s určitou zárukou, ale nevím, jak tomu u těchto neuznaných plemen je. Můj dotaz se týká "jorků", ale pokud vím, tak neuznaných plemen (běžně chovaných) je hodně - krysařík, český horský pes, ... Rozumím tedy tomu správně, že u těchto neuznaných plemen kontroly chovu, vyšetření na nemoci a původ nikdo nehlídá? Případně jaké jsou ty organizace uznávané FCI, které mohou vystavit PP? Směřuji k tomu, jestli je možné pořídit si čistokrevného golddust yorkšírského teriéra s PP, které mi zaručí, že jsou tyto věci hlídané a celý vrh je kontrolovaný. A pokud ano, od jaké organizace jsou pro toto plemeno vystavovány?

Děkuji

11.3.2015 11:38
nBETAn

XXX.XXX.174.207

rapotacka11 napsal(a):
NBETAn
"Golda" jste viděla v reálu nebo ho znáte jen z fotek ?
Jděte na výstavu a můžete srovnávat...

Přiznám se, že na výstavě jsem je neviděla. Na ulici jsem se s několika již setkala, ikdyž tedy mnohem více s biewery. Jelikož však na ulici nevíte nic o původu psa (a když jsem se zeptala, zjistila jsem, že majitelka psa o tom ví ještě daleko méně, než já), tak nevím, s jakým jedincem jsem měla do činění.

11.3.2015 11:45
nBETAn

XXX.XXX.174.207

tero napsal(a):
Http://www.biewerclub.cz/.

Děkuji. Toto je však přesně ten problém, který řeším. Našla jsem tento klub již dříve, ale netuším, na jakém základě jsou v klubu pejsci registrováni, jak je hlídáno uchovnění jedince, vyšetření nemocí, příbuzenské křížení atd - ptám se jako lajk, který by se nejdříve rád něco naučil a dozvěděl o problematice, než si pejska pořídí. Zkušenější chovatel, který sám uchovňuje a vystavuje přece jenom ví, jak to ve skutečnosti chodí. Na co si dát pozor atd...Možná se nakonec přikloním ke koupi opět klasického "jorka" s PP. S tím naším jsem velmi spokojená - ale i tak mě zajímá, jak to tedy s jiným zbarvením ve skutečnosti je.

11.3.2015 12:08
lev

XXX.XXX.253.186

York je pouze jeden, v jediném zbarvení. Zbytek jsou kříženci, které vydávají za plemeno. Každej pes jiná ves. Někdo tu jistě namítne, že tomu tak při tvoření plemene je. Jenže tady nejde ani tak o plemeno, jako o dobré zisky. Měla jsem tu čest s jednou chovatelkou těchto bar. variant dlouho komunikovat. Zrovna minulý týden jsem měla možnost vidět celý vrh těchto "rádobyjorků", podotýkám, že s německým pp. Dvě štěńata byla celý parson, včetně hrubé srsti, pak tam byla rezavá koule chlupů, která by teoreticky mohla yorka připomínat. Další štěńata byla též podobná čemkukoliv jinému. Ceny od tisíce euro výše...No nekupte to. O tom, že by chovatelé nechávali dělat cokoliv, jako zdravotní testy ? Proč ? Nejdou pod FCI a nikdo je nenutí a trh si žádá raritu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2015 12:10

nBETAn napsal(a):
Děkuji. Toto je však přesně ten problém, který řeším. Našla jsem tento klub již dříve, ale netuším, na jakém základě jsou v klubu pejsci registrováni, jak je hlídáno uchovnění jedince, vyšetření nemocí, příbuzenské křížení atd - ptám se jako lajk, který by se nejdříve rád něco naučil a dozvěděl o problematice, než si pejska pořídí. Zkušenější chovatel, který sám uchovňuje a vystavuje přece jenom ví, jak to ve skutečnosti chodí. Na co si dát pozor atd...Možná se nakonec přikloním ke koupi opět klasického "jorka" s PP. S tím naším jsem velmi spokojená - ale i tak mě zajímá, jak to tedy s jiným zbarvením ve skutečnosti je.

No tak si kup jorka s PP FCI a neuvažuj nad kříženci.

11.3.2015 12:11

"Rozumím tedy tomu správně, že u těchto neuznaných plemen kontroly chovu, vyšetření na nemoci a původ nikdo nehlídá?... které mi zaručí, že jsou tyto věci hlídané a celý vrh je kontrolovaný. "
Máte trošku mylné mínění o tom co zaručuje FCI : podmínky uchovnění - tedy případná účast na výstavách, zkoušky, zdravotní vyšetření - určuje chovatelský klub, nikoliv FCI! Takže vždy hledejte chovatelský-bonitační-zápisní řád ve stanovách konkrétního chovatelského klubu. Je i na stránkách biewer klubu (viz odkaz výše).

11.3.2015 12:20
lev

XXX.XXX.253.186

Jenže vtip je v tom, že kluby, které jsou pod ČMKU, ČMKJ, ČKS, jsou de facto "podřízeny" FCI. Komupak je podřízený biewerklub ? Nikomu.

11.3.2015 12:24
nBETAn

XXX.XXX.174.207

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tak si kup jorka s PP FCI a neuvažuj nad kříženci.

A proč by to byl kříženec? Kříženec je přeci pes, který nemá čistokrevné předky (tedy předky s PP). Ale biewer se může narodit i čistokrevným standardně zbarveným yorkšírům - tedy nejedná se o křížence (pokud si právě nevyberu podvodný inzerát, kde často prodávají "čistokrevná" štěňata bez PP a to za 15-30 tis), ale o geneticky podmíněné jiné zbarvení. Stejně, jako se může objevit u boxera bílý jedinec atd - ovšem u "jorků" tito jedinci nebývají hluší, slepí a nenesou se zbarvením žádná zdravotní rizika. Tak proč je vyřazovat z chovu?

11.3.2015 12:31

lev napsal(a):
Jenže vtip je v tom, že kluby, které jsou pod ČMKU, ČMKJ, ČKS, jsou de facto "podřízeny" FCI. Komupak je podřízený biewerklub ? Nikomu.

Zjistěte si, v čem to "podřízení" je...Podmínky uchovnění stanoví chovatelský klub, tečka. Ne FCI. A to tady jde.

11.3.2015 12:34

nBETAn napsal(a):
A proč by to byl kříženec? Kříženec je přeci pes, který nemá čistokrevné předky (tedy předky s PP). Ale biewer se může narodit i čistokrevným standardně zbarveným yorkšírům - tedy nejedná se o křížence (pokud si právě nevyberu podvodný inzerát, kde často prodávají "čistokrevná" štěňata bez PP a to za 15-30 tis), ale o geneticky podmíněné jiné zbarvení. Stejně, jako se může objevit u boxera bílý jedinec atd - ovšem u "jorků" tito jedinci nebývají hluší, slepí a nenesou se zbarvením žádná zdravotní rizika. Tak proč je vyřazovat z chovu?

Protože neodpovídají standardu. Stejně jako bílý boxer.

Nedělám si iluze, na čem se chová, když to není pod hlavičkou FCI, a tudíž kde neplatí žádná pravidla. Ale kup si samozřejmě co chceš,.

11.3.2015 12:56

awake napsal(a):
Již jsem narazila na to, že na Slovensku je lze vystavovat na FCI výstavách. To musí mít FCI rodokmen ne? Pokud to jde na Slovensku (mám pocit že i v Polsku) jak to, že jim nejde vystavit rodokmen FCI i u nás?

Slovenský biewer klub je členem UKK, které je členem SKJ a tudíž FCI...
Psi mají PP vydané pod FCI - viz chovatelský řád :
http://www.biewer-yorkshire.wbl.sk/Chovatelsky-poriadok.html.

11.3.2015 13:08

Slovenský biewer klub je členem UKK, které je členem SKJ a tudíž FCI...
Psi mají PP vydané pod FCI - viz chovatelský řád :
http://www.biewer-yorkshire.wbl.sk/Chovatelsky-poriadok.html.

Jenže biewer má jasně definované zbarvení, a celé zlaté to není...

11.3.2015 13:19

Jenže biewer má jasně definované zbarvení, a celé zlaté to není...

Balu, moc nechápu souvislost se slovenským klubem...?

11.3.2015 15:03

Balu, moc nechápu souvislost se slovenským klubem...?

Fakt ne? Přečetla jsem si standard, na který jsem se proklikla z vašeho odkazu. A protože chce zadavatelka jorka zlatého, tak přes slovenský biewer klub to nepůjde, když jejich standard připouští jen určité zbarvení a celé zlaté to není. To tedy k otázce PP od FCI pro nestandardního jorka, nebo-li biewera.

11.3.2015 19:12
aritim

XXX.XXX.19.70

Takových plemen je víc, která pocházejí ze psů původně neodpovídajících standardu. Někomu se to zalíbí, podchytí to a vyšlechtí plemeno nové. No a co? Snad není důvod to odsuzovat. Každý má jiný vkus, jinak bychom stále chovali vlky. Dost nuda.
To, že pes nemá PP FCI ještě neznamená, že se jedná o křížence. Ono to dost dlouho trvá, než se plemeno ustálí a může být mezinárodně schváleno.
Navštívila bych pár chovatelů a udělala si vlastní názor na způsob vedení chovu. Stejně jako u psů chovaných pod FCI. Ani tam vám nikdo nic nezaručí.

11.3.2015 20:10
tero

XXX.XXX.137.146

lev napsal(a):

Proč by mělo být stále něco někomu podřízené a nadřízené? Co slavné FCI udělalo pro vaši jistotu že pes je opravdu to, co uvádí PP? To by se musely dělat DNA testy každému. A byli bychom velmi často hodně překvapeni..

11.3.2015 20:18

nBETAn napsal(a):

Biewer se čistým jorkšírům fakt narodit nemůže, to by se mohli rodit taky flekatí rotvíci či hovawarti

Ale může se takový pes narodit, když pustím na jorka třeba šicku. Stejně tak golddust se může narodit, pustím-li na jorka norviče.

11.3.2015 20:19

Zjistěte si, v čem to "podřízení" je...Podmínky uchovnění stanoví chovatelský klub, tečka. Ne FCI. A to tady jde.

Podmínky uchovnění stanovuje klub, ale pouze v rámci standardu uznaného FCI. Tečka.

11.3.2015 20:22
bilusik

XXX.XXX.168.4

lev napsal(a):
York je pouze jeden, v jediném zbarvení. Zbytek jsou kříženci, které vydávají za plemeno. Každej pes jiná ves. Někdo tu jistě namítne, že tomu tak při tvoření plemene je. Jenže tady nejde ani tak o plemeno, jako o dobré zisky. Měla jsem tu čest s jednou chovatelkou těchto bar. variant dlouho komunikovat. Zrovna minulý týden jsem měla možnost vidět celý vrh těchto "rádobyjorků", podotýkám, že s německým pp. Dvě štěńata byla celý parson, včetně hrubé srsti, pak tam byla rezavá koule chlupů, která by teoreticky mohla yorka připomínat. Další štěńata byla též podobná čemkukoliv jinému. Ceny od tisíce euro výše...No nekupte to. O tom, že by chovatelé nechávali dělat cokoliv, jako zdravotní testy ? Proč ? Nejdou pod FCI a nikdo je nenutí a trh si žádá raritu.

12.3.2015 07:15

Podmínky uchovnění stanovuje klub, ale pouze v rámci standardu uznaného FCI. Tečka.

Jakéhopak standartu? Myslíte standartu plemene? Nebo myslíte nějaký předpis, který určuje zdravotní vyšetření, zkoušky, výstavy, jiné podmínky pro uchovnění...? Mimochodem, standart plemene tvoří země původu, nikoliv FCI.

12.3.2015 07:18

Biewer se čistým jorkšírům fakt narodit nemůže, to by se mohli rodit taky flekatí rotvíci či hovawarti

Ale může se takový pes narodit, když pustím na jorka třeba šicku. Stejně tak golddust se může narodit, pustím-li na jorka norviče.

Z historie biewerů :
Biewer Jorkšír pochází z Německa z roku 1984. Za specifickým vzhledem (prolínajícími se bílými pruhy) Biewera vyšlechtěným Gertrudou a Wernerem Biewerovými stojí recesivní ( potlačený ) černobílý (strakatý) gen. Rodiči prvního Biewer Jorka byli "Darling of Friedheck" a "Frufru of Friedheck", oba blue-tan. První biewer se narodil těmto rodičům 20.1.1984 Manželé Biewerovi viděli v tomto malém psíku s bílými znaky tak výjimečný půvab, že začali selektivním chovným procesem tvořit další.

Druhá věc je, že někteří chovatelí začali křížit s jinými plemeny za účelem dosažení různých barevných variant (matně tuším, že tohle je důvod, či jeden z důvodů, proč u nás nechce ČMKU vzít pod svá křídla český biewer klub)

Jo, to zmiňovaný hovawart, to je oproti biewrovi echt a tuplovaný kříženec!

12.3.2015 07:37
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Chcete vyvolat sáhodlouhou diskuzi a hádku na několik dni tak zaručena témata :kryti bez pp, koupě štěněte bez pp a koupě či chov biewera

18.3.2015 20:28
nBETAn

XXX.XXX.174.207

Vidíte - a to můj záměr neměl směřovat k diskuzi, nýbrž jsem hledala odpověď na své otázky. Nerozumím, proč to některé lidi vysloveně irituje. Každopádně už jsem se obrátila na některé chovatelské stanice a pokud po nezávazné návštěvě nezměním názor, budu ho snad mít brzy doma . Jsou nádherní (hlavně tedy golddusti), jejich cena není tak vysoká, jak se všude uvádí. A sehnat ho není až takový problém. Známí kupovali mopsíka (s PP) a tam to byl snad i větší problém. A to už ani nemluvím o pomořanském špicovi a jiných plemenech.

18.3.2015 20:41

Z historie biewerů :
Biewer Jorkšír pochází z Německa z roku 1984. Za specifickým vzhledem (prolínajícími se bílými pruhy) Biewera vyšlechtěným Gertrudou a Wernerem Biewerovými stojí recesivní ( potlačený ) černobílý (strakatý) gen. Rodiči prvního Biewer Jorka byli "Darling of Friedheck" a "Frufru of Friedheck", oba blue-tan. První biewer se narodil těmto rodičům 20.1.1984 Manželé Biewerovi viděli v tomto malém psíku s bílými znaky tak výjimečný půvab, že začali selektivním chovným procesem tvořit další.

Druhá věc je, že někteří chovatelí začali křížit s jinými plemeny za účelem dosažení různých barevných variant (matně tuším, že tohle je důvod, či jeden z důvodů, proč u nás nechce ČMKU vzít pod svá křídla český biewer klub)

Jo, to zmiňovaný hovawart, to je oproti biewrovi echt a tuplovaný kříženec!

Hovawart je plemeno, které začalo s poměrně jasným chovatelským cílem. Ano, vzniklo křížením několika plemen, ale rozdíl mezi křižovatkou a plemenem je právě v chovatelské práci.

Je zvláštní, že u jiných plemen žádný zvláštní děsně recesivní strakatý gen nevyskakuje, ale v rodině, kde se kromě jorků chovali také šicky, najednou vyskočil.

Kdyby to aspoň chovatelé biewrů přiznali, pak by byli na úrovni prvních šlechtitelů hovawartů. Takhle jsou stejně trapní jako ti množitelé merle čivav, které jsou taky 100 % čisté a svádějí to na náhodnou mutaci.

18.3.2015 20:43

Btw se šlechtěním hovawarta se začalo ve dvacátých letech 20. století. V době, kdy se u biewrů spustily šicky s jorky, už to bylo ustálené, uznané plemeno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík