Stopy – jak připravit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2015 17:56
vendy7

XXX.XXX.43.93

Zdravím, chtěla bych se psem zkusit stopy a potřebuji poradit. Četla jsem jak se má stopa připravovat, ale nepochopila jsem to. Chtěla bych vědět jak se má připravovat stopa a jak začít se 17ti měsíčním pejskem. Díky :)

12.3.2015 18:22
kopek

XXX.XXX.236.191

Stopovanie je "vysoká škola kynológie" a myslím, že cez internet vám nikdo presne neporadí. Navyše ak máte psa vo veku, kedy bolo premeškané jeho najlepšie obdobie na začatie výcviku stôp - a je ľahostajné z koho viny. Asi najlepšou radou je nájsť skúseného výcvikára a nechať sa ním v tomto viesť. Výborné knihy na túto tému napísala Dr. Vilém Eis, Jan Skuhrovský, no je to všetko staršia literatúra a zrejme sa bde ťažko zháňať. Pokiaľ viem, tak v zemiach bývalého Československa nič lepšie o stopách v knižnej forme nevyšlo. Na internete vás odporučím na články Honzu Dubového tu: http://www.vycvikpsa.cz/archive.html
Dosť tiež záleží, aký máte motív k stopovaniu - skúšky, vyššie súťaže alebo "len tak" ?
Ale ten výcvik pod osobným dohľadom niekoho skúseného je asi najlepší.

12.3.2015 19:16
vendy7

XXX.XXX.43.93

Chceme stopovat jen tak pro zábavu. A já chtěla vědět jak se má stopa připravit od nášlapu. Jestli se má sypat piškoty nebo jen tak vyšlapat trasu.

12.3.2015 19:24
bilusik

XXX.XXX.168.4

To je ale dobré dělat pod vedením někoho zkušenějšího, než jste vy, jinak tam při nácviku nasekáte spoustu chyb. Jako začátečník je dobré, aby vám to někdo vysvětlil i na vás při práci na stopě dohlížel, jestli to provádíte správně. Nejlépe zkuste nějaký cvičák, kde je dobré mimo stopy i nějaká ta poslušnost, která se pak může hodit i na stopách ( správné zalehnutí či zednutí při nálezu předmětu, apod ).

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2015 19:40

Pěkné video o kladení stop má p. L. Šilhavý :
http://dogschoolk9.com/cz/abeceda.htm
jen musíte najít ten správný díl.

12.3.2015 20:07
5APIS9

XXX.XXX.200.131

Podstatou nácviku stopy je aby si jí hlavně uměl zapamatovat psovod.Jinak je to závislé na metodě chuťově dráždivé tudíž jako v přírodě ten pes musí vědět že hledá kořist( pamlsky, miska s dobrotama atd) která ho na konci musí v nějaké mooooc příjemné podobě čekat.Nejprve musí pochopit co po něm psovod chce a tudíž co pro něj znamená vůbec povel stopa.To že někdo psa vypustí jak draka na špagátu pes lítá jako idiot a psovod jelikož ani neví kudy sám šel ještě mu za to dává - tak je hodný...a oba někam jdou a ani jeden neví kam, tak to je právě systém těch co chtějí s tímto začít a myslí si že pes je všeználek a sám ví že se má čuchat nějaký smarad jeho páníčka.Stopovat jak píšete - JEN TAK -se nedá! stopa jsou hodiny přesné mravenčí přípravy, naprostá důslednost a houževnatost a zároveň teoretická připravenost psovoda samého jinak je to bez toho cesta předem do pekel.Psovod než začne musí toho znát podstatně víc a to i termiků, odpařování pachů, proudění vzduchu a jejich vliv na držení pachů a mnoho jiného.Stopařina je hold Královsklá disciplína pro opravdu disciplínované psovody, kdy výsledky přijdou nbohdy až po stovkách našlapaných kilometrů a ne jak si někdo myslí že to jde samo.Tak hodně štěstí.-

12.3.2015 20:48
martula02

XXX.XXX.128.66

Opravdu si nechte poradit a najdete nekoho, kdo Vam to vysvetli a ukaze. A necekejte, ze to psovi ukazete jednou, dvakrat,..., dvacetkrat a on to hned pochopi jako napr. sedni.

12.3.2015 23:53
kopek

XXX.XXX.236.191

bilusik napsal(a):
To je ale dobré dělat pod vedením někoho zkušenějšího, než jste vy, jinak tam při nácviku nasekáte spoustu chyb. Jako začátečník je dobré, aby vám to někdo vysvětlil i na vás při práci na stopě dohlížel, jestli to provádíte správně. Nejlépe zkuste nějaký cvičák, kde je dobré mimo stopy i nějaká ta poslušnost, která se pak může hodit i na stopách ( správné zalehnutí či zednutí při nálezu předmětu, apod ).

Nejaké základy ovládateľnosti a poslušnosti u psa sú NEVYHNUTNÝM predpokladom na začatie výcviku v stopách.

12.3.2015 23:58
kopek

XXX.XXX.236.191

vendy7 napsal(a):
Chceme stopovat jen tak pro zábavu. A já chtěla vědět jak se má stopa připravit od nášlapu. Jestli se má sypat piškoty nebo jen tak vyšlapat trasu.

Stopy sú ozaj kráľovská disciplína, vyžadujúca pomerne silnú teoretickú prípravu u psovoda. Nedokážem si predstaviť stopovať "jen tak pro zábavu". Kde ja váš cieľ ?
Aká stopa z hľadiska veku, dĺžky, terénu, osoby kladača (vlastná/cudzia), obtiažnosti a záludností ?
To môžte s takým výcvikom skončiť zajtra (stopa dlhá 5 metrov, stará 2 minúty, vlastná) alebo nikdy... Myslím si, že každá činnosť musí mať svoj definovaný cieľ, inak je to k hovnu.

13.3.2015 07:34

vendy7 napsal(a):

Co máte za psa, služebáka, lovečáka ?

13.3.2015 09:19

Tohle téma mě dost zajímá chtěl sem se psem začít stopovat (nezačal sem) nechtěl sem si psa zprasit svou nevědomostí i když sem se ptal na cvičáku řekli mi (zapíchni tyčky jako začátek a konec vyšlap stopu polož pamlsky a konec zakonči nějakým kusem látky) myslím že tohle je dost málo informací a pro někoho kdo s tímhle nemá zkušenosti je to rada nerada. nevíte někdo o nějakým cvičáku v Brně nebo okolí na slušný úrovni na stopy kde člověka povedou vysvětlí a naučí ?mám vlčáka 1 rok starýho a myslím že ještě není zas tak pozdě začít.

13.3.2015 09:34

V roce je to akorát vůbec to není pozdě. Já mám lovečáka 16 měsíců a teprve začínáme. Když byl malej dělali jsme akorát stopu vůdce.Takže v roce bych řekla tak akorát.Jinak nikdy sem psy nějak extra necvičila, ale stopa není až takový problém, mají to vrozený jde o to aby pochopili na co ten čenich na konci mají a naučili se to používat. Dodneska vzpomínáme jak jsme byli pod stanem a přítel s kámošem šli do lesa na dříví, po hodině už jsme se s kamarádkou nudili a tak že půjdem za nima, dovedlo nás tam naše půlroční štěně bígla, stopa asi 2 km kterou nikdo nepřipravoval a vůbec nikdo nevěděl jak se to dělá, měl to prostě vrozený.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2015 09:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tohle téma mě dost zajímá chtěl sem se psem začít stopovat (nezačal sem) nechtěl sem si psa zprasit svou nevědomostí i když sem se ptal na cvičáku řekli mi (zapíchni tyčky jako začátek a konec vyšlap stopu polož pamlsky a konec zakonči nějakým kusem látky) myslím že tohle je dost málo informací a pro někoho kdo s tímhle nemá zkušenosti je to rada nerada. nevíte někdo o nějakým cvičáku v Brně nebo okolí na slušný úrovni na stopy kde člověka povedou vysvětlí a naučí ?mám vlčáka 1 rok starýho a myslím že ještě není zas tak pozdě začít.

To se vás chtěli asi rychle zbavit, protože takhle byste psa stopovat opravdu nenaučil. By mě zajímalo, co by ten pes, i kdyby nedejbože nějak na konec došel (což je s takovým návodem nepravděpodobný), co by si počal na konci s tím kusem látky

13.3.2015 09:48

Zas to tak nedramatizujte...
Takhle to je normální postup - označit nášlap, vyšlapalt nášlap, do něj pamlsky, při kladení stopy dát pamlsek do každé šlápoty (když se začíná), ukončit stopu předmětem a u něj psa položit. Přesně takhle jme začínali a pes se stopovat fakt naučil.

13.3.2015 09:52
pidla

XXX.XXX.106.11

vendy7 napsal(a):
Zdravím, chtěla bych se psem zkusit stopy a potřebuji poradit. Četla jsem jak se má stopa připravovat, ale nepochopila jsem to. Chtěla bych vědět jak se má připravovat stopa a jak začít se 17ti měsíčním pejskem. Díky :)

Záleží, jakému stopování se chcete věnovat. Jestli sportovnímu, nebo pro praxi (mantrailing) - u každého se postupuje úplně jinak. U mantrailingu se pes hned od začátku učí sledovat individuální pach cizích kladečů, nečuchá na žrádlo (odměnu dostane, až když kladeče najde).

V každém případě je ale potřeba začít pod vedením někoho, kdo tomu trošku rozumí, jinak nasekáte zbytečné chyby.

Neregistrovaný uživatel

13.3.2015 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zas to tak nedramatizujte...
Takhle to je normální postup - označit nášlap, vyšlapalt nášlap, do něj pamlsky, při kladení stopy dát pamlsek do každé šlápoty (když se začíná), ukončit stopu předmětem a u něj psa položit. Přesně takhle jme začínali a pes se stopovat fakt naučil.

Když ono není dát pamlsek do každé šlápoty jako dát pamlsek do každé šlápoty, a ani není šlápota jako šlápota. Co myslíte, že si laik který nikdy neviděl jak a proč se to dělá představí, pod takovým návodem, jaký dostal vlčák...? A co si asi počne, když pes nebude vědět, nebo bude dělat nějakou jinou chybu...?

13.3.2015 20:41
vendy7

XXX.XXX.43.93

Jasně budeme se učit se zkušenější osobou. A taky se nám stalo že nás naše štěně zavedlo (podle stop) za kamarády, kteří vyrazili dřív. Jinak jsem zkoušela trasu 3metry - rozdrobila jsem piškot a úplně bez problému náš psím došel až na konec. Asi má fakt talent. Díky za rady.

13.3.2015 20:58
anonymx

XXX.XXX.132.19

Vtipne, talent ma kazdy pes, ale vami popisovane nema se stopovanim nic spolecneho.

13.3.2015 21:06
pidla

XXX.XXX.106.11

vendy7 napsal(a):
Jasně budeme se učit se zkušenější osobou. A taky se nám stalo že nás naše štěně zavedlo (podle stop) za kamarády, kteří vyrazili dřív. Jinak jsem zkoušela trasu 3metry - rozdrobila jsem piškot a úplně bez problému náš psím došel až na konec. Asi má fakt talent. Díky za rady.

Vyčuchat třímetrovou "pachovou dálnici" z nadrobených piškotů bych uměla i já, na to nemusí mít pes talent. A snad každé štěně umí sledovat čerstvý pach známé osoby. Cílem výcviku je vysvětlit psu, že má sledovat jeden konkrétní pach, i když je kolem spousta jiných, mnohem lákavějších. A to je právě to, na co potřebujete mít znalosti a zkušenosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík