Stopovanie je "vysoká škola kynológie" a myslím, že cez internet vám nikdo presne neporadí. Navyše ak máte psa vo veku, kedy bolo premeškané jeho najlepšie obdobie na začatie výcviku stôp - a je ľahostajné z koho viny. Asi najlepšou radou je nájsť skúseného výcvikára a nechať sa ním v tomto viesť. Výborné knihy na túto tému napísala Dr. Vilém Eis, Jan Skuhrovský, no je to všetko staršia literatúra a zrejme sa bde ťažko zháňať. Pokiaľ viem, tak v zemiach bývalého Československa nič lepšie o stopách v knižnej forme nevyšlo. Na internete vás odporučím na články Honzu Dubového tu: http://www.vycvikpsa.cz/archive.html
Dosť tiež záleží, aký máte motív k stopovaniu - skúšky, vyššie súťaže alebo "len tak" ?
Ale ten výcvik pod osobným dohľadom niekoho skúseného je asi najlepší.
To je ale dobré dělat pod vedením někoho zkušenějšího, než jste vy, jinak tam při nácviku nasekáte spoustu chyb. Jako začátečník je dobré, aby vám to někdo vysvětlil i na vás při práci na stopě dohlížel, jestli to provádíte správně. Nejlépe zkuste nějaký cvičák, kde je dobré mimo stopy i nějaká ta poslušnost, která se pak může hodit i na stopách ( správné zalehnutí či zednutí při nálezu předmětu, apod ).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pěkné video o kladení stop má p. L. Šilhavý :
http://dogschoolk9.com/cz/abeceda.htm
jen musíte najít ten správný díl.
Podstatou nácviku stopy je aby si jí hlavně uměl zapamatovat psovod.Jinak je to závislé na metodě chuťově dráždivé tudíž jako v přírodě ten pes musí vědět že hledá kořist( pamlsky, miska s dobrotama atd) která ho na konci musí v nějaké mooooc příjemné podobě čekat.Nejprve musí pochopit co po něm psovod chce a tudíž co pro něj znamená vůbec povel stopa.To že někdo psa vypustí jak draka na špagátu pes lítá jako idiot a psovod jelikož ani neví kudy sám šel ještě mu za to dává - tak je hodný...a oba někam jdou a ani jeden neví kam, tak to je právě systém těch co chtějí s tímto začít a myslí si že pes je všeználek a sám ví že se má čuchat nějaký smarad jeho páníčka.Stopovat jak píšete - JEN TAK -se nedá! stopa jsou hodiny přesné mravenčí přípravy, naprostá důslednost a houževnatost a zároveň teoretická připravenost psovoda samého jinak je to bez toho cesta předem do pekel.Psovod než začne musí toho znát podstatně víc a to i termiků, odpařování pachů, proudění vzduchu a jejich vliv na držení pachů a mnoho jiného.Stopařina je hold Královsklá disciplína pro opravdu disciplínované psovody, kdy výsledky přijdou nbohdy až po stovkách našlapaných kilometrů a ne jak si někdo myslí že to jde samo.Tak hodně štěstí.-
bilusik
napsal(a):
To je ale dobré dělat pod vedením někoho zkušenějšího, než jste vy, jinak tam při nácviku nasekáte spoustu chyb. Jako začátečník je dobré, aby vám to někdo vysvětlil i na vás při práci na stopě dohlížel, jestli to provádíte správně. Nejlépe zkuste nějaký cvičák, kde je dobré mimo stopy i nějaká ta poslušnost, která se pak může hodit i na stopách ( správné zalehnutí či zednutí při nálezu předmětu, apod ).
Nejaké základy ovládateľnosti a poslušnosti u psa sú NEVYHNUTNÝM predpokladom na začatie výcviku v stopách.
vendy7
napsal(a):
Chceme stopovat jen tak pro zábavu. A já chtěla vědět jak se má stopa připravit od nášlapu. Jestli se má sypat piškoty nebo jen tak vyšlapat trasu.
Stopy sú ozaj kráľovská disciplína, vyžadujúca pomerne silnú teoretickú prípravu u psovoda. Nedokážem si predstaviť stopovať "jen tak pro zábavu". Kde ja váš cieľ ?
Aká stopa z hľadiska veku, dĺžky, terénu, osoby kladača (vlastná/cudzia), obtiažnosti a záludností ?
To môžte s takým výcvikom skončiť zajtra (stopa dlhá 5 metrov, stará 2 minúty, vlastná) alebo nikdy... Myslím si, že každá činnosť musí mať svoj definovaný cieľ, inak je to k hovnu.

vendy7
napsal(a):
Chceme stopovat jen tak pro zábavu. A já chtěla vědět jak se má stopa připravit od nášlapu. Jestli se má sypat piškoty nebo jen tak vyšlapat trasu.
Co máte za psa, služebáka, lovečáka ?

Tohle téma mě dost zajímá chtěl sem se psem začít stopovat (nezačal sem) nechtěl sem si psa zprasit svou nevědomostí i když sem se ptal na cvičáku řekli mi (zapíchni tyčky jako začátek a konec vyšlap stopu polož pamlsky a konec zakonči nějakým kusem látky) myslím že tohle je dost málo informací a pro někoho kdo s tímhle nemá zkušenosti je to rada nerada. nevíte někdo o nějakým cvičáku v Brně nebo okolí na slušný úrovni na stopy kde člověka povedou vysvětlí a naučí ?mám vlčáka 1 rok starýho a myslím že ještě není zas tak pozdě začít.

V roce je to akorát vůbec to není pozdě. Já mám lovečáka 16 měsíců a teprve začínáme. Když byl malej dělali jsme akorát stopu vůdce.Takže v roce bych řekla tak akorát.Jinak nikdy sem psy nějak extra necvičila, ale stopa není až takový problém, mají to vrozený jde o to aby pochopili na co ten čenich na konci mají a naučili se to používat. Dodneska vzpomínáme jak jsme byli pod stanem a přítel s kámošem šli do lesa na dříví, po hodině už jsme se s kamarádkou nudili a tak že půjdem za nima, dovedlo nás tam naše půlroční štěně bígla, stopa asi 2 km kterou nikdo nepřipravoval a vůbec nikdo nevěděl jak se to dělá, měl to prostě vrozený.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Tohle téma mě dost zajímá chtěl sem se psem začít stopovat (nezačal sem) nechtěl sem si psa zprasit svou nevědomostí i když sem se ptal na cvičáku řekli mi (zapíchni tyčky jako začátek a konec vyšlap stopu polož pamlsky a konec zakonči nějakým kusem látky) myslím že tohle je dost málo informací a pro někoho kdo s tímhle nemá zkušenosti je to rada nerada. nevíte někdo o nějakým cvičáku v Brně nebo okolí na slušný úrovni na stopy kde člověka povedou vysvětlí a naučí ?mám vlčáka 1 rok starýho a myslím že ještě není zas tak pozdě začít.
To se vás chtěli asi rychle zbavit, protože takhle byste psa stopovat opravdu nenaučil. By mě zajímalo, co by ten pes, i kdyby nedejbože nějak na konec došel (což je s takovým návodem nepravděpodobný), co by si počal na konci s tím kusem látky

Zas to tak nedramatizujte...
Takhle to je normální postup - označit nášlap, vyšlapalt nášlap, do něj pamlsky, při kladení stopy dát pamlsek do každé šlápoty (když se začíná), ukončit stopu předmětem a u něj psa položit. Přesně takhle jme začínali a pes se stopovat fakt naučil.
vendy7
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych se psem zkusit stopy a potřebuji poradit. Četla jsem jak se má stopa připravovat, ale nepochopila jsem to. Chtěla bych vědět jak se má připravovat stopa a jak začít se 17ti měsíčním pejskem. Díky :)
Záleží, jakému stopování se chcete věnovat. Jestli sportovnímu, nebo pro praxi (mantrailing) - u každého se postupuje úplně jinak. U mantrailingu se pes hned od začátku učí sledovat individuální pach cizích kladečů, nečuchá na žrádlo (odměnu dostane, až když kladeče najde).
V každém případě je ale potřeba začít pod vedením někoho, kdo tomu trošku rozumí, jinak nasekáte zbytečné chyby.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Zas to tak nedramatizujte...
Takhle to je normální postup - označit nášlap, vyšlapalt nášlap, do něj pamlsky, při kladení stopy dát pamlsek do každé šlápoty (když se začíná), ukončit stopu předmětem a u něj psa položit. Přesně takhle jme začínali a pes se stopovat fakt naučil.
Když ono není dát pamlsek do každé šlápoty jako dát pamlsek do každé šlápoty, a ani není šlápota jako šlápota. Co myslíte, že si laik který nikdy neviděl jak a proč se to dělá představí, pod takovým návodem, jaký dostal vlčák...? A co si asi počne, když pes nebude vědět, nebo bude dělat nějakou jinou chybu...?
vendy7
napsal(a):
Jasně budeme se učit se zkušenější osobou. A taky se nám stalo že nás naše štěně zavedlo (podle stop) za kamarády, kteří vyrazili dřív. Jinak jsem zkoušela trasu 3metry - rozdrobila jsem piškot a úplně bez problému náš psím došel až na konec. Asi má fakt talent. Díky za rady.
Vyčuchat třímetrovou "pachovou dálnici" z nadrobených piškotů bych uměla i já, na to nemusí mít pes talent. A snad každé štěně umí sledovat čerstvý pach známé osoby. Cílem výcviku je vysvětlit psu, že má sledovat jeden konkrétní pach, i když je kolem spousta jiných, mnohem lákavějších. A to je právě to, na co potřebujete mít znalosti a zkušenosti.