Dominantní chování psa vůči pánovi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2015 11:25
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat nebo spíše poradit, mám 11 měsíční fenku BOM, už od malička je hodně temperamentní. Zvládne základní povel jako sedni, lehni, ovšem nejdůležitější povel ke mně si plní jak kdy, z toho na procházce poslechne několikrát na přivolání a pak jako když utne, se na mě jen podívá a nic... Horší případ ale nastane, když na vycházce chytne já tomu říkám záchvat a začne lítat obrovská kola kolem mě a když si jí snažím přivolat začne strašně štěkat, je zježená, cení zuby a lítá kolem mě tak na půl metru a nejde polapit. Zkoušela jsem ignorovat a jít od ní pryč a to přiletí ke mně a štípne mě do ruky do nohy..Nevím, zda si na mě zkouší svůj postup ve smečce nebo je to známka agrese. Ale zkouší tohle na všechny členy rodiny, před tímto psem jsme měli křížence fenu NO a ta byla jako beránek, takže opravdu nemám zkušenosti s tímto chováním. Co jsem se snažila vyčíst je, že je dominantní a nemá ze mě ( z nás) respekt. Mám strach, že se to bude stupňovat a mohla by i pokousat, máme ještě malého syna. Prosím můžete mi poradit.
Děkuji!

15.3.2015 11:35
anonymx

XXX.XXX.224.71

To je vtip?

15.3.2015 11:39
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Ne, není!

A nemusíte se vysmívat, já se slušně ptám a prosím o radu.

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat nebo spíše poradit, mám 11 měsíční fenku BOM, už od malička je hodně temperamentní. Zvládne základní povel jako sedni, lehni, ovšem nejdůležitější povel ke mně si plní jak kdy, z toho na procházce poslechne několikrát na přivolání a pak jako když utne, se na mě jen podívá a nic... Horší případ ale nastane, když na vycházce chytne já tomu říkám záchvat a začne lítat obrovská kola kolem mě a když si jí snažím přivolat začne strašně štěkat, je zježená, cení zuby a lítá kolem mě tak na půl metru a nejde polapit. Zkoušela jsem ignorovat a jít od ní pryč a to přiletí ke mně a štípne mě do ruky do nohy..Nevím, zda si na mě zkouší svůj postup ve smečce nebo je to známka agrese. Ale zkouší tohle na všechny členy rodiny, před tímto psem jsme měli křížence fenu NO a ta byla jako beránek, takže opravdu nemám zkušenosti s tímto chováním. Co jsem se snažila vyčíst je, že je dominantní a nemá ze mě ( z nás) respekt. Mám strach, že se to bude stupňovat a mohla by i pokousat, máme ještě malého syna. Prosím můžete mi poradit.
Děkuji!

Není to vůbec domuinantní chování, ale výzva k nějaké akci nebo hře. Podle mě by bylo úplně nejlepší, kdybyste fenku nechala někomu, kdo psům rozumí a umí ho zaměstnat dokud je čas, protože takto budete nešťastní vy, ale hlavně pes
Můžu se zeptat, proč jste si pořídili zrovna BOM?

15.3.2015 11:44
aritim

XXX.XXX.19.70

Nejedná se o agresi a nejspíš ani vaše fenka není dominantní. Je to jen štěně, které si chce hrát. Chce vám dát najevo, že procházka s pár cviky poslušnosti jí k vybití nestačí, potřebuje řádit, hravě se porvat, proto naznačuje útok a od vás očekává odezvu. Hravý útok, zadupání, povzbuzení k honičce, prostě jakoukoliv akci.
Pořídila jste si jedno z nejakčnějších pracovních plemen, nemůžete očekávat, že se spokojí s nudnou procházkou.
Já se svému BO mezi 1. a 3. rokem věnovala nejméně 4 hodiny denně, o víkendu celý den, procházky, pachové práce, výcvik poslušnosti a triků, řádění s ostatními psy, cvičák, závody, různé akce a stejně byl pořád nabitý energií.
Pokud jste hledala gaučáka k dětem, volba byla špatná.

15.3.2015 11:44
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Ale naše fenka je zaměstnaná až až,3 x denně dlouhé vycházky samozřejmě s míčkem je vášnivá aportérka, jsme velmi aktivní rodina, tak proto jsem volila plemeno BOM. Nejsem úplný nevzdělanec a přečetla si toho o plemenu hodně, s chovateli od koho fenku máme jsem v neustálém kontaktu. Právě toto plemeno bych zvolila zase a nemyslím si, že by naše fenka u nás nějak strádala či trpěla!

15.3.2015 11:47
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Děkuji! Gaučáka k dětem jsme rozhodně nehledali...
Nevíme zda, její ohrnuté pysky a vyštěkávání není dokazování si svého postavení, že je nad námi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2015 11:47

Jája 007 napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji!

Ona si hraje, psi si takhle normálně hrají, dělají to všichni mladí psi. vyzývá vás tím ke hře, užívejte si to, starý pes už to dělá jen vyjímečně

15.3.2015 11:48
anonymx

XXX.XXX.224.71

Prominte, ale proboha proc jste si porizovala malinaka, kdyz o nich nemate ani poneti? A jeste navic s nim nedelate vubec nic! Tohle agrese neni ani omylem, ale nudici se malinak je odjistena atomova bomba.

15.3.2015 11:49
scylla

XXX.XXX.150.32

Jája 007 napsal(a):
Děkuji! Gaučáka k dětem jsme rozhodně nehledali...
Nevíme zda, její ohrnuté pysky a vyštěkávání není dokazování si svého postavení, že je nad námi.

Prosím vás, máte štěně, tak se uklidněte. Ona potřebuje upustit páru, má spoustu temperamentu a málo pohybu a chce si s vámi hrát. Tak se vykašlete na dominantní postavení a jděte si s ní hrát víc.

15.3.2015 11:50
aritim

XXX.XXX.19.70

Jája 007 napsal(a):
Ale naše fenka je zaměstnaná až až,3 x denně dlouhé vycházky samozřejmě s míčkem je vášnivá aportérka, jsme velmi aktivní rodina, tak proto jsem volila plemeno BOM. Nejsem úplný nevzdělanec a přečetla si toho o plemenu hodně, s chovateli od koho fenku máme jsem v neustálém kontaktu. Právě toto plemeno bych zvolila zase a nemyslím si, že by naše fenka u nás nějak strádala či trpěla!

Tak pokud jste s chovatelem v neustálém kontaktu, tak vás měl poučit o přirozeném chování tohoto plemene.
Pokud fenku ignorujete, když vás vyzývá ke hře a odcházíte, tak trpí, to mi věřte.
Nevím, kolik jste toho načetla, ale považovat výzvu ke hře za dominantní chování může opravdu jen ten, kdo o psech nic neví.

15.3.2015 11:52
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Promiňte, ale nemusím se vůbec zpovídat, proč jsme si pořídili BOM, my jí milujeme, fenka je na nás závislák. Rozhodně opakuji u nás v rodině nijak netrpí!

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):

Nezlobte se na mě, ale pokud nerozeznáte výzvu ke hře u štěňete, a zaměňuje ji s agresivním chováním + máte obavu o to aby nenapadala v budoucnu vaše dítě, tak opravdu nemáte cit ani zkušenosti, abyste byla plnohodnotným partnerem pro tak empatické a inteligentní plemeno, jako je BOM.

15.3.2015 11:57
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Já pořád věřím a jsem si jistá, že pokud člověk psa miluje a pracuje s ním srdcem a rád, tak se to vyplatí. Paní chovatelka mi třeba napsala, že fenka zkouší, co vše si může dovolit a kam až jí pustíme. Jsme s ní v nesutálém kontaktu, vím, že BOM je psí formule a že je velmi aktivní a může pořád!

15.3.2015 12:01
aritim

XXX.XXX.19.70

Jája 007 napsal(a):
Promiňte, ale nemusím se vůbec zpovídat, proč jsme si pořídili BOM, my jí milujeme, fenka je na nás závislák. Rozhodně opakuji u nás v rodině nijak netrpí!

Přesně tak, BO je závislák, který potřebuje komunikovat, hrát si, pracovat. A tím, že nechápete její nejzákladnější projevy a neuspokojujete její potřeby trpí. Nechápe, proč se k ní otáčíte zády, když si chce hrát, proč jí nedůvěřujete a máte z ní strach, což jasně vycítí, když ona by za vás položila život.

15.3.2015 12:02

Jája 007 napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji!

Mně tohle občas dělá tibetská doga a to už mu jsou 4 roky.Začne lítat, skákat mně až nad hlavu, chce si prostě hrát, syn říká:zbláznila se to tibetská doga.Tak se s ním chvíli pohoním, musím si dávat pozor na nohy aby mně je nepodrazil a pak řeknu dost, a ukončíme to.Přestože má na hraní ještě další 4 psi, očas si chce prostě pohrát se mnou.Zpočátku.pokud štípl moc jsem ho okřikla, že to bolí, ale teď už chytá za ruku jen zlehka.

15.3.2015 12:05
aritim

XXX.XXX.19.70

Jája 007 napsal(a):
Já pořád věřím a jsem si jistá, že pokud člověk psa miluje a pracuje s ním srdcem a rád, tak se to vyplatí. Paní chovatelka mi třeba napsala, že fenka zkouší, co vše si může dovolit a kam až jí pustíme. Jsme s ní v nesutálém kontaktu, vím, že BOM je psí formule a že je velmi aktivní a může pořád!

Paní "chovatelka" patrně neví o BO a všeobecně o psím chování o moc víc než vy. Zapomeňte na její rady a raději si najděte někoho zkušenějšího, kdo má s belgičáky zkušenosti. Není nic snadnějšího, než zkazit takhle citlivého psa.

15.3.2015 12:06
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Děkuji Vám!
Konečně někdo pro koho nejsem jen negramotná, neschopná "pejskařka".

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 12:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):

To je sice ušlechtilé, že psa milujete a pracujete s ním srdcem, ale bohužel vám pes vůbec nerozumí a Vy nerozumíte jemu - je to trochu jako kdybyste dala dítě, co si chce hrát a komunikovat na hlídání k hluchoslepýmu, co sice má děti rád a miluje je, ale to je tak asi všechno co mu může nabídnout...
Chovatelka by vám v první řadě měla poradit, jak máte fenu zaměstnat a motivovat, protože aby 11 měsíční maliňák uměl sedni, lehni, a když se mu chce přijít na přivolání, tak to je opravdu málo.
Jinak pokud už teď feně nevěříte, a bojíte se agrese z její strany, tak opravdu není o čem

15.3.2015 12:08
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jája 007 napsal(a):

Malinak neni pes na vychazky a i když s nim jdete 3 krat za den tak je to docela malo potřebuje akci, potřebuje vypustit paru, to ceněni zubu neni žadna agrese to je spiš takovej jejich zubatej usměv., Začněte s nim pracovat nejlepe to chce někam na cvičak a dělat sportovku a prostě s nim makat jinak si tu zabavu začne hledat sam.

15.3.2015 12:10
anonymx

XXX.XXX.224.71

Nezlobte se; pokud sveho psa tak milujete, tak pochopte, ze 11m maline absolutne nestaci prochazky. Temperament neni jen pohyb ale hlavne obrovska chut do prace a to ji.nedavate. je zo jako kdyz genialni a hyperaktivni dite nutite sedet a malovat pismenka. Vase fena strada, chybi ji prace. Jestli muzete tak jdete na cvicak a pracujte s ni. Pokud ji chytne amok, vyndejte micek a dejte ji ho za odmenu kdyz prijde. Mejte dva vymenujte je. Jeji hry jsou a budou akcni, potrebuje obrany, ringo apod.

15.3.2015 12:10
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Nevím, pokud se někdo věnuje chovu BOM a výcviku 27 let je nevzdělaný? No, každý nemůže být tak skvělý odborník, že?!

My na naši fenku nekašleme a rozhodně se jí vzdávat nebudu.. Budu pracovat hlavně na sobě, psy miluji od malička a tohle je náš 5tý pejsek. A žádný z našich psů netrpěl a nemohl nikdy pocítit že by nebyl milován!

15.3.2015 12:12
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Děkuji, měníme jí míčky, schováváme.

Budeme s ní pracovat více, děkuji!

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 12:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):
Nevím, pokud se někdo věnuje chovu BOM a výcviku 27 let je nevzdělaný? No, každý nemůže být tak skvělý odborník, že?!

My na naši fenku nekašleme a rozhodně se jí vzdávat nebudu.. Budu pracovat hlavně na sobě, psy miluji od malička a tohle je náš 5tý pejsek. A žádný z našich psů netrpěl a nemohl nikdy pocítit že by nebyl milován!

Máme na cvičáku paní, chová a "cvičí" 45 let(!) NO, přesto je úplně mimo mísu a neumí psa nučit ani korektně sedni - pokud někdo dělá něco mizerně dlouho, tak se z něj odborník nestane.

15.3.2015 12:16
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Já nevím, proč soudíte lidi, které neznáte! Chovají psy několik, v milující rodině a rozhodně nemohu říci, že psi by byli unudění k smrti a neštastní!

15.3.2015 12:16

Jája 007 napsal(a):

To si děláte srandu, někdo kdo se věnuje chovu psů 27 let neví co znamená když na něj pes doráží a lítá v kruzích kolem dokola? To sem pochopila už jako 6 letá holka a, nikdy by mě nenapadlo že by mi tím pes chtěl ublížit a ukázat mě svojí dominanci.

15.3.2015 12:20
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Srandu si nedělám..

Je nejspíše velkým omylem, že jsem si dovolila napsat svůj dotaz, když tady plno odborníků mě a nejen mě soudí.

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):
Srandu si nedělám..

Je nejspíše velkým omylem, že jsem si dovolila napsat svůj dotaz, když tady plno odborníků mě a nejen mě soudí.

Ptala jste se co znamená tohle chování Vaší feny, a VŠICHNI bez rozdílu Vám odpověděli totéž, tak nechápu, proč se rozčilujete...? Proč jste se tedy ptala, když nechcete slyšet odpověď na Vaši otázku - byla byste spokojenější, kdyby vás tu ti lidi politovali jakýho máte zabijáka, a jak jste dobrá...?!

15.3.2015 12:26
Jája 007

XXX.XXX.13.199

O tom jsem přece vůbec nemluvila! Mluvíme tu o radách psa více zaměstnat, o tom není pochyb. Ale za svůj dotaz přece hned nemusím být zaškatulkovaná jako absolutní negramota vůči psům a nemusím přece našeho miláčka dávat někomu druhému.

15.3.2015 12:26
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jája 007 napsal(a):

Jestliže někdo chova BOM a cviči 27 let a nezna zubatej usměv - jeden za zakladnich projevu maliny tak to o něčem svědči.
Mam 2 maliny a obě kolem mě litaji jak rakety s otevřenou tlamou a vyceněnema zubama, viděla jsem to u spousty malin.
To že je pes milovan neznamena že netrpi, ubližovat se da na mnoho zpusobu

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 12:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jája 007 napsal(a):
O tom jsem přece vůbec nemluvila! Mluvíme tu o radách psa více zaměstnat, o tom není pochyb. Ale za svůj dotaz přece hned nemusím být zaškatulkovaná jako absolutní negramota vůči psům a nemusím přece našeho miláčka dávat někomu druhému.

Problém je v tom, že pokud nerozumíte ani nejzákladnějším projevům psího chování, a feně už teď nevěříte, tak se její nerozita a frustrace může vystupňovat natolik, že vám to dítě možná opravdu jednou oholí (a nemusí v tom být primárně ani argresivita)! A vzhledem k tomu, že nerozeznáte první varovné signály, které každý pes než k něčemu dojde určitou dobu vydává, tak to pro Vás bude rána z čistého nebe, a už bude pozdě

15.3.2015 12:48
ivulka2

XXX.XXX.155.174

A ted važně pro zadavatelku pokud mate BOM pracovni linku tak tam je opravdu potřeba začit chodit na cvičak a cvičit a hodně zaměstnat, tohle nejsou zviřata na dvorek a do rodiny k dětem jsou to hyperaktivni magoři a potřebuji dělat to pro co byli šlechtěni a to jsou obrany.
Malina umi byt klidna a vyrovnana a super společnik ale potřebuje praci a potřebuje jasně čitelneho majitele ktery ji vyjasni pravidla jinak si je urči sama.

15.3.2015 13:08
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Jája 007 napsal(a):

A jak máte toto chování změnit Vám chovatelka neřekla? Ukázat feně, kdo je pánem? Povalit na záda a držet ji, dokud se nepodvolí? Vrčet na ni, aby si uvědomila, kdo je šéf?

Bych to na to aj tipla..

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 13:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

umpa.lumpa napsal(a):
A jak máte toto chování změnit Vám chovatelka neřekla? Ukázat feně, kdo je pánem? Povalit na záda a držet ji, dokud se nepodvolí? Vrčet na ni, aby si uvědomila, kdo je šéf?

Bych to na to aj tipla..

Ještě kousnutí do čumáku jste zapomněla !

15.3.2015 13:11
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

To by mohla u maliny narazit

15.3.2015 13:11
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Dobře, děkuju!

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

ivulka2 napsal(a):
To by mohla u maliny narazit

To byl samosebou vtip

15.3.2015 13:13
Jája 007

XXX.XXX.13.199

ivulka2 napsal(a):
A ted važně pro zadavatelku pokud mate BOM pracovni linku tak tam je opravdu potřeba začit chodit na cvičak a cvičit a hodně zaměstnat, tohle nejsou zviřata na dvorek a do rodiny k dětem jsou to hyperaktivni magoři a potřebuji dělat to pro co byli šlechtěni a to jsou obrany.
Malina umi byt klidna a vyrovnana a super společnik ale potřebuje praci a potřebuje jasně čitelneho majitele ktery ji vyjasni pravidla jinak si je urči sama.

Děkuju Vám!

Budu se snažit s ní mnohem více pracovat!

15.3.2015 13:15
ivulka2

XXX.XXX.155.174

To byl samosebou vtip

Tak to beru

15.3.2015 13:31
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Jsem nechtěla být úplně dramatická.

15.3.2015 13:52
Nicola

XXX.XXX.213.74

Jája 007 napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji!

Moje dorostenka to taky dělala, je to opravdu jen hra. Každopádně jestli to nějak neumravníte, určitě časem zjistí, že si může dovolit všechno, jak vám řekla chovatelka. Určitě jste už za nějakou chvíli vypozorovala, kdy se fena začne chovat tím svým střeleným způsobem a není nic jednoduššího, než ještě předtím začít s hrou podle vašich pravidel, neboli nenechte ji nudit se. Hry začínejte a ukončujte vy, tím se naučí třeba na povel "dost" uklidnit a jít si po svém. Jak už vám tady všichni dobře radí, začněte se psem víc cvičit, přihlašte se na cvičák, domluvte se na obranách (tam se nejen perfektně vyřádí, ale také se bude učit ovladatelnosti), poslušnost snad ani nemusím zmiňovat a pachové práce, to je spíš na vás, zda vás to bude bavit. Pokud začnete opravdu pracovat budete za chvíli nadšená, že máte doma tak živého pracáka s chutí něco dělat. A hlavně se jí nebojte a nehledejte problémy tam, kde nejsou. Někdy si při hraní s tou mou divoškou říkám "no nebýt to můj pes, tak už jsem za plotem" přitom je to to nejmilejší zvíře pod sluncem:).

15.3.2015 14:18

Moje ovčanda něco podobného taky dělávala...prostě poberťačka bláznivá chtěla si hrát. Jako dospělá pak už nikdy...až se potom "třeštění" člověku občas zastesklo. Nevím jak u téhle rasy, nemám s ní zkušenost, ale já bych to brala tak, že mám usměvavou psí holku se smyslem pro humor

15.3.2015 14:27

No tak, už se do zadavatelky tak nenávážejte, naprostou pravdu má ivulka2, jejích rad se držte, je to přesně tak, jak napsala. Máme u nás na cvičáku taky maliny z pracovní linie, a jejich chování je naprosto stejné. Lidičky, kteří je mají, s nima neustále pracují, jezdí na závody, maliny mají složeno plno zkoušek. Jako rodinný pes, to opravdu není. K moji povaze by malina vůbec nesedla, proto bych ji ani nechtěla, ale jiným akčním lidem naprosto vyhovuje. To co píšete, jak se chová, když měla moje ovčanda tak 6 měs., začlo to samé. chytl ji amok, začla lítat tryskem okolo mě, kousala mě do ruky, dorážela, nevšímavost k ní- nepomohla, tak jsem si s ní hrála a blbli jsme, asi 3 bundy to odnesly( roztrhané), no a ted´ve 3 letech, to taky sem tam udělá, ale už bez kousání a dorážení. S dominancí, to nemá nic společného, říká mi, pojdˇsi hrát, nudím se, budeme něco dělat. Je to taky magor, přitom jsem si brala N.O. exterieráčka( já naivka, že bude, jako ti předešlí-klidˇáskové), ale není, musím se smířit s tím, jaká se narodila.

15.3.2015 15:38
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tak, už se do zadavatelky tak nenávážejte, naprostou pravdu má ivulka2, jejích rad se držte, je to přesně tak, jak napsala. Máme u nás na cvičáku taky maliny z pracovní linie, a jejich chování je naprosto stejné. Lidičky, kteří je mají, s nima neustále pracují, jezdí na závody, maliny mají složeno plno zkoušek. Jako rodinný pes, to opravdu není. K moji povaze by malina vůbec nesedla, proto bych ji ani nechtěla, ale jiným akčním lidem naprosto vyhovuje. To co píšete, jak se chová, když měla moje ovčanda tak 6 měs., začlo to samé. chytl ji amok, začla lítat tryskem okolo mě, kousala mě do ruky, dorážela, nevšímavost k ní- nepomohla, tak jsem si s ní hrála a blbli jsme, asi 3 bundy to odnesly( roztrhané), no a ted´ve 3 letech, to taky sem tam udělá, ale už bez kousání a dorážení. S dominancí, to nemá nic společného, říká mi, pojdˇsi hrát, nudím se, budeme něco dělat. Je to taky magor, přitom jsem si brala N.O. exterieráčka( já naivka, že bude, jako ti předešlí-klidˇáskové), ale není, musím se smířit s tím, jaká se narodila.

Dobře, děkuju Vám!

15.3.2015 15:40
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Děkuju! Budu se více snažit.

Máme se rády, BOM bych si i přes veškeré odpůrce proti mně vybrala zase. Miluji její srdečnost a oddanost! Udělám vše, aby byla více spokojená.

Děkuju.

15.3.2015 15:59
canis lupus

XXX.XXX.210.13

Zajímavé. Máme kříženku kdoví čeho všeho s ovčákem a dělá totéž, jen neohrnuje pysky a neštípe. Většinou začne takhle běhat a štěkat z radosti, když se s ní začnu honit nebo po nějakém novém zážitku/cviku. Neměla jsem nikdy potřebu ji v tu chvíli chytat, protože na volno je na bezpečných místech. Doma se někdy při hře rozjede a chňape po rukou, ale vždycky se ovládá a stačí říct dost! a do minuty se zklidní. Tak být Vámi, nebojím se toho.

15.3.2015 16:46
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Díky!

15.3.2015 17:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Jája 007 napsal(a):
Děkuju! Budu se více snažit.

Máme se rády, BOM bych si i přes veškeré odpůrce proti mně vybrala zase. Miluji její srdečnost a oddanost! Udělám vše, aby byla více spokojená.

Děkuju.

Choďte na cvičák.
Potřebuje makat, nejen fyzicky...

15.3.2015 18:32
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Naprosto souhlasím s tím, že musím naši fenku více zaměstnat. Ale také samozřejmě s tím, že na přerostlé pubertální chování se musí určit mantinely, hrajeme si sní, bundy a tepláky máme jakoby nás napadl střihoruký Edward. Každý den s ní běhám, protože ráda sportuji, je s námi pořád. Prosila jsem o radu a místo toho jsem v mnoha případech vlastně zjistila, že nevím vůbec nic a takového psa mít nemám. Děkuji moc těm, kteří mě hned neodsoudili a snažili se poradit bez výsměšků a ztrapňování.
Znám 3 rodiny s dětmi, kteří BOM mají a rozhodně z nich nedělají gaučáky a ani je nijak nepolidštují a BOM je třeba i jejich první pes. Jsou to všechno zaměstnaní lidé, ale se svým psem tráví veškerý čas, co mohou, sportují jako my a nikdy by se jich nevzdali.
Tak to vidím i já, možná můj dotaz zněl poněkud divně a mnohé popudil, ale nešlo o to, že bych z ní měla strach, spíše, jak si vystupňovanou situaci, po 2 h nepřetržité zábavy a fyz.vyžití vysvětlit. Ano nejsem žádný odborník, ale jsem psí duše a mám ráda všechny psy a oni to vědí.

15.3.2015 18:48
anonymx

XXX.XXX.224.71

Nezlobte se, ale vy porad nechapetr o co.jde. i mezi malinami jsou rozdily a to pracaci a extrrieraci. Nevim z jake linie ji mate vy, ale staci se podivat do PP. Asi tusim od koho ji mate, ale to sem nepatri. Vy porad nechapete, ze behani s ni je sice hezke, ale pro ni je to naprsto k nicemu. To ji (na rozdil od vas) neunavi. Ani ji to nic neda. Ona potrebuje pracovat! A pokud vy sama nezmenite styl jejiho zivota, bude to horsi a horsi. Teprve dospiva. Prodim zkuste se zamyslet jestli by opravdu misto behani neslo provozovat nejaky psi sport.

15.3.2015 18:57
Jája 007

XXX.XXX.13.199

anonymx napsal(a):
Nezlobte se, ale vy porad nechapetr o co.jde. i mezi malinami jsou rozdily a to pracaci a extrrieraci. Nevim z jake linie ji mate vy, ale staci se podivat do PP. Asi tusim od koho ji mate, ale to sem nepatri. Vy porad nechapete, ze behani s ni je sice hezke, ale pro ni je to naprsto k nicemu. To ji (na rozdil od vas) neunavi. Ani ji to nic neda. Ona potrebuje pracovat! A pokud vy sama nezmenite styl jejiho zivota, bude to horsi a horsi. Teprve dospiva. Prodim zkuste se zamyslet jestli by opravdu misto behani neslo provozovat nejaky psi sport.

Naše BOM není s PP. A nemám psa z žádné množírny nebo od nějakých neseriozních lidí. Máme jí od milovníků tohoto plemene, pán cvičí i psy do vojenské služby.
Ano chápu, co myslíte, agility atd. Jen jsem tím chtěla říci, že nesouhlasím s tvrzením, že o psech nevím nic a neumím a nechci s ní pracovat.

15.3.2015 19:16
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jája 007 napsal(a):
Naše BOM není s PP. A nemám psa z žádné množírny nebo od nějakých neseriozních lidí. Máme jí od milovníků tohoto plemene, pán cvičí i psy do vojenské služby.
Ano chápu, co myslíte, agility atd. Jen jsem tím chtěla říci, že nesouhlasím s tvrzením, že o psech nevím nic a neumím a nechci s ní pracovat.

Mam dojem že celou dobu tady mluvite vy o voze a ostatni o koze...a moje rada malinak neni pes pro vas a bude huř

15.3.2015 19:24
adam77

XXX.XXX.230.6

Jájo, nenechte si do toho kecat, tady vám ještě budou vymlouvat, aby jste si nešla zaběhat se svým psem.Běh se psem mimochodem taky patří mezi psí sporty a běh je podle mě pro psa v podstatě nejpřirozenější fyzická aktivita.A je jedno o jakého pejska jde, protože psi jsou lepší běžci než my.
A to co popisujete ji přejde jak bude dospívat a ještě budete s nostalgií vzpomínat, kde je to skotačivé, drzé telátko smajlík

15.3.2015 19:41
Jája 007

XXX.XXX.13.199

ivulka2 napsal(a):
Mam dojem že celou dobu tady mluvite vy o voze a ostatni o koze...a moje rada malinak neni pes pro vas a bude huř

Já si to nemyslím! A ostatně je to moje rozhodnutí a náš pes...

Já chtěla poradit v určité situaci a neeee vyvrátit a neustále vyvracet volbu rasy.
děkuju.

15.3.2015 19:41
Jája 007

XXX.XXX.13.199

adam77 napsal(a):
Jájo, nenechte si do toho kecat, tady vám ještě budou vymlouvat, aby jste si nešla zaběhat se svým psem.Běh se psem mimochodem taky patří mezi psí sporty a běh je podle mě pro psa v podstatě nejpřirozenější fyzická aktivita.A je jedno o jakého pejska jde, protože psi jsou lepší běžci než my.
A to co popisujete ji přejde jak bude dospívat a ještě budete s nostalgií vzpomínat, kde je to skotačivé, drzé telátko smajlík

Díky smajlík no pomalu by mi nesvěřili ani morče :-D.

15.3.2015 19:47

Naposled se vyjádřím k tomuto, ta ivulka2, má opravdu pravdu, vy jste pořád nepochopila o co jde. Malina není borderka na blbnutí a agility, nějaké běhání jí taky moc neřekne, plemeno jste zvolila opravdu špatně( pro vás), neberte si to zle, já k mojí povaze bych malinu nikdy nevolila, N.O. je pro mě ideální, vidím to na cvičáku, maliny z pracovní linie (malidaj), jak ti lidé, co je mají, s nima pracují, je to úplně něco jiného, než N.O. Ty jejich obrany, reakce, radost pohledět Vám bych doporučila spíše borderku apod.

15.3.2015 19:57
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Naposled se vyjádřím k tomuto, ta ivulka2, má opravdu pravdu, vy jste pořád nepochopila o co jde. Malina není borderka na blbnutí a agility, nějaké běhání jí taky moc neřekne, plemeno jste zvolila opravdu špatně( pro vás), neberte si to zle, já k mojí povaze bych malinu nikdy nevolila, N.O. je pro mě ideální, vidím to na cvičáku, maliny z pracovní linie (malidaj), jak ti lidé, co je mají, s nima pracují, je to úplně něco jiného, než N.O. Ty jejich obrany, reakce, radost pohledět Vám bych doporučila spíše borderku apod.

Já to neberu zle a věřte, že pochopila!

Budu s ní více pracovat, ale budu i dál běhat (snad jí to "neublíží" smajlík ), dál jí brát na houby a výlety k vodě, miluje potápění.

Respektuji plně Váš názor, že jsem zvolila špatné plemeno. ale Váš názor nesdílím, jistě nemusím! Fenku si ponecháme a těšit se navzájem spolu budeme dál smajlík

15.3.2015 20:30
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Belgický ovčák je vyhledávaným psem pro výcvik, a to jakkoli zaměřený. V poslední době se velmi prosazuje v agility, kde uplatňuje nejen svůj temperament a šikovnost, ale i citlivost na sebemenší povely psovoda. Belgický ovčák respektuje všechny příslušníky rodiny a miluje děti, je to ideální typ rodinného psa.
jen podotýkám, že tento úryvek není z wikipedie.

15.3.2015 20:32

Neříkám, aby jste ji dala pryč, běhejte spolu dále, ale malina je opravdu o něčem jiném. Konec.

15.3.2015 20:53
pidla

XXX.XXX.106.11

Běhání je fajn fyzická aktivita. Fyzickou aktivitu pes potřebuje, to je bez debaty. Ale sama o sobě nestačí. Zdravý pes uběhne padesát kilometrů, hodinku se prospí a kouká, co by zase dělal. A zvlášť malina, ta prostě pracovat hlavou potřebuje. Navíc malina je extrémně citlivé, až přecitlivělé plemeno. Pokud nemá co na práci a navíc má pány, kteří každý její projev hned interpretují jako "dominanci" a bojí se, že na ně chystá nějaký palácový převrat, tak jí z toho tak trošku šibne. A to neberte jako rýpání, jen se vám snažím poradit.

Takže:
Za prvé se zhluboka nadechněte a uklidněte se, ona vás fakt nechce sežrat ani vám dominantně řídit celý život včetně toho, jakou barvu kalhot si máte vzít na sebe! Čím víc budete v klidu vy, tím víc bude v klidu ona.
A za druhé s ní začněte něco dělat, u čeho bude muset přemýšlet a spolupracovat s vámi. Nemusí to být nutně agility, možností je milión - pachové práce, aktuálně moderní nosework, nebo třeba jen triky a blbinky s klikrem.

15.3.2015 20:57
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Díky moc.

15.3.2015 21:02
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Jája 007 napsal(a):
Díky moc.

Můžu se Vás zeptat, jak přesně pracovat s klikrem?
děkuju.

15.3.2015 21:18
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Můžu se Vás zeptat, jak přesně pracovat s klikrem?
děkuju.

Základ je pěkně popsaný tady:
http://katachyon.lerl.cz/view.php?nazevclanku=klikr-trenink-je-komunikace&cisloclanku=2012120009

Ale ideální je, když na vás občas někdo zkušený koukne a řekne vám, kde děláte chyby...

15.3.2015 21:22
anonymx

XXX.XXX.224.71

Jajo, prominte, ale poridit si malinu bez PP je obrovska hloupost. Milovnik plemene NIKDY nechova bezpapiraky! A pohadka o tom ze cvici psy pro vojenske ucely? Vite proc stene bema PP a po jakych je rodicich? Jak pracovat s klikrem vam po netu nikdo.nevysvetli a nezlobte se, ale.pokud jste ji do 11 mesicu.naucils jen vyse uvedene, neumi ani privolani a resite to tak, ze se snazite ji "lapit", tak je to dost spatne. Jestli ji tak moc milujete, tak proboha udelejte neco co z ni udela stastneho psa! Zapomente ns to co bavi vas a delejte denne neci co potrebuje vas pes!Proc nechodite na cvicak?

15.3.2015 21:26
Jája 007

XXX.XXX.13.199

pidla napsal(a):
Základ je pěkně popsaný tady:
http://katachyon.lerl.cz/view.php?nazevclanku=klikr-trenink-je-komunikace&cisloclanku=2012120009

Ale ideální je, když na vás občas někdo zkušený koukne a řekne vám, kde děláte chyby...

Díky!

15.3.2015 21:39
Jája 007

XXX.XXX.13.199

anonymx napsal(a):
Jajo, prominte, ale poridit si malinu bez PP je obrovska hloupost. Milovnik plemene NIKDY nechova bezpapiraky! A pohadka o tom ze cvici psy pro vojenske ucely? Vite proc stene bema PP a po jakych je rodicich? Jak pracovat s klikrem vam po netu nikdo.nevysvetli a nezlobte se, ale.pokud jste ji do 11 mesicu.naucils jen vyse uvedene, neumi ani privolani a resite to tak, ze se snazite ji "lapit", tak je to dost spatne. Jestli ji tak moc milujete, tak proboha udelejte neco co z ni udela stastneho psa! Zapomente ns to co bavi vas a delejte denne neci co potrebuje vas pes!Proc nechodite na cvicak?

Na tom, že mám psa bez PP nevidím vůbec nic špatného. U chovatelů jsem byla několikrát a také nevidím jedinou věc, která by mě měla znepokojovat, rodiče naší fenky jsem viděla.
Na cvičák jsem samozřejmě chodila, nevyhovovala mi celková koncepce hodin. kvanta pamlsků a hodinu cvičit se štěnětem, které nemůže nic, ani se přiblížit k ostatním štěňatům...Po základním kurzu jsme již nepokračovaly.
Přivolání- přesně ví, co po ní chci, krásně chodí na balonek a na pamlsek, ovšem 100% to není, cvičíme v klidném prostředí, ale pokud se objeví osoby, jiní psi, neodvolám jí.
Zkoušela jsem stopovačku na té není problém, přijde vždy, pokud ne přitáhnu s povelem ke mně, odměním.
Neměla bych psa pouštět pokud 100% přivolání nemám, dělám to, aportuje a to na stopovačce moc nejde.

15.3.2015 21:43
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Snad jen- kdo produkuje psy bez PP neni chovatel, ale mnozitel.

15.3.2015 21:45
anonymx

XXX.XXX.224.71

Jajo, za vasi fenku prosim, zajdete nekam aspon na par lekci a nedelejte ji v hlave zmatek zkousenim neceho o cem nemate ani poneti. Z videa se nenaucite nic, mozna jen co vsechno se da delat, ale malina chyby neodpousti. Muzete udelat vic skody nez myslite a klikr neni nic zazracneho. Pokud neumite pouzit pochvalu a doted s fenkou nepracovala tsk vas nezachrani. Spis naopak, spatnou komunikaci z ni snadno udelate nervaka.

15.3.2015 21:50
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Lexaurin napsal(a):

Tak to nemyslíte vážně!?
čtvrt republiky by v tomto případě množilo!

15.3.2015 21:52
Jája 007

XXX.XXX.13.199

anonymx napsal(a):
Jajo, za vasi fenku prosim, zajdete nekam aspon na par lekci a nedelejte ji v hlave zmatek zkousenim neceho o cem nemate ani poneti. Z videa se nenaucite nic, mozna jen co vsechno se da delat, ale malina chyby neodpousti. Muzete udelat vic skody nez myslite a klikr neni nic zazracneho. Pokud neumite pouzit pochvalu a doted s fenkou nepracovala tsk vas nezachrani. Spis naopak, spatnou komunikaci z ni snadno udelate nervaka.

Pochvalu použít umím a myslím, že je důležité osvětit, že s mojí fenkou máme skvělý vztah, miluje mě a je to samozřejmě vzájemné..
jen se snažím načíst a nasát spoustu dalších informací.

15.3.2015 22:04

Nebudu radit, jen jako nezaujatý pozorovatel se pozastavím nad tím, že :
Fenku milujete, ona miluje vás, všechno, co vám tu radili, vlastně umíte a děláte, ale máte problém. Proč ? Něco být špatně musí.

15.3.2015 22:08
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Pochvalu použít umím a myslím, že je důležité osvětit, že s mojí fenkou máme skvělý vztah, miluje mě a je to samozřejmě vzájemné..

Samotné informace vám nepomůžou. Vy se hlavně potřebujete naučit fenku číst a rozumět jejím projevům, a to se vám čtením knih rozhodně nepodaří. Že ji milujete a ona vás, je samozřejmě super, ale daleko důležitější je, abyste si vzájemně rozuměly. A vzhledem k tématu celého tohoto vlákna se obávám, že jí rozumíte velmi málo a srozumitelná pro ni taky příliš nejste. Opravdu bych doporučila najít DOBRÉHO výcvikáře, který se vám bude věnovat.
Odkud jste?

Mimochodem: píšete, že při přivolání "chodí pěkně na balonek i pamlsek". To znamená co přesně? Že jí ukážete odměnu a ona přijde?

15.3.2015 22:09
canis lupus

XXX.XXX.210.13

Už to asi neřešte... Jestli máte s fenou pěkný vztah, jak píšete, tak ji prostě víc zaměstnejte buď na cvičáku nebo sama a oštípávat se nenechte. Řekněte jí fuj nebo dost a zabavte ji něčím. Je mladá, za čas to přestane. A je úplně jedno, jestli máte maliňáka a jestli má PP, hlavně že je zdravá, líbí se vám a má se u vás dobře.

15.3.2015 22:19
Jája 007

XXX.XXX.13.199

Nebudu radit, jen jako nezaujatý pozorovatel se pozastavím nad tím, že :
Fenku milujete, ona miluje vás, všechno, co vám tu radili, vlastně umíte a děláte, ale máte problém. Proč ? Něco být špatně musí.

To rozhodně ne, přivolání 100% nemám a situace na kterou jsem se prvotně dotazovala, tedy výzva ke hře, jsem neuměla vyhodnotit. Přišlo mi to spíše jako zkoušení, kam až může vlastně zajít.

15.3.2015 22:24
Jája 007

XXX.XXX.13.199

pidla napsal(a):
Samotné informace vám nepomůžou. Vy se hlavně potřebujete naučit fenku číst a rozumět jejím projevům, a to se vám čtením knih rozhodně nepodaří. Že ji milujete a ona vás, je samozřejmě super, ale daleko důležitější je, abyste si vzájemně rozuměly. A vzhledem k tématu celého tohoto vlákna se obávám, že jí rozumíte velmi málo a srozumitelná pro ni taky příliš nejste. Opravdu bych doporučila najít DOBRÉHO výcvikáře, který se vám bude věnovat.
Odkud jste?

Mimochodem: píšete, že při přivolání "chodí pěkně na balonek i pamlsek". To znamená co přesně? Že jí ukážete odměnu a ona přijde?

Vášnivě aportuje, dám povel ke mně, přijde dám pamlsek, ale pokud jsou v blízkosti rušivé elementy, na povel ke mně neposlechne. To samé je i u divokého ptactva, následuje ho, snaží se ulovit.
Ohledně balonku, pokud na povel ke mně nereaguje, zavolám jí jménem, vidím, že vnímá hodím aport, fenka přinese míček. Ale 100% přivolání v náhlé situace nebo při rušivých elementech, to opravdu nemáme.
Souhlasím jistě s Vámi ohledně mé čitelnosti, často je to o tom, že si nejsem jistá sama sebou, ona to samozřejmě cítí.

15.3.2015 22:30
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Vášnivě aportuje, dám povel ke mně, přijde dám pamlsek, ale pokud jsou v blízkosti rušivé elementy, na povel ke mně neposlechne. To samé je i u divokého ptactva, následuje ho, snaží se ulovit.
Ohledně balonku, pokud na povel ke mně nereaguje, zavolám jí jménem, vidím, že vnímá hodím aport, fenka přinese míček. Ale 100% přivolání v náhlé situace nebo při rušivých elementech, to opravdu nemáme.
Souhlasím jistě s Vámi ohledně mé čitelnosti, často je to o tom, že si nejsem jistá sama sebou, ona to samozřejmě cítí.

pokud na povel ke mně nereaguje, zavolám jí jménem, vidím, že vnímá hodím aport, fenka přinese míček
Tímhle u ní jen upevňujete to nereagování - hození míčku je v téhle situaci odměna za to, že neuposlechla přivolání. A předpokládám, že jako každá malina je to míčkový maniak, takže jde o opravdu cennou a úasnou odměnu. Tímhle ji vlastně učíte, že nepřijít na přivolání se jí velice vyplatí.

Čitelnost, srozumitelnost, vnitřní klid a sebejistota majitele, to je u tak citlivého a přetáčivého plemene, jako je malina, naprosto základní věc.

15.3.2015 22:36
Jája 007

XXX.XXX.13.199

pidla napsal(a):
pokud na povel ke mně nereaguje, zavolám jí jménem, vidím, že vnímá hodím aport, fenka přinese míček
Tímhle u ní jen upevňujete to nereagování - hození míčku je v téhle situaci odměna za to, že neuposlechla přivolání. A předpokládám, že jako každá malina je to míčkový maniak, takže jde o opravdu cennou a úasnou odměnu. Tímhle ji vlastně učíte, že nepřijít na přivolání se jí velice vyplatí.

Čitelnost, srozumitelnost, vnitřní klid a sebejistota majitele, to je u tak citlivého a přetáčivého plemene, jako je malina, naprosto základní věc.

Ano, to je pravda, ale bohužel když jsem v situaci, že jí potřebuji hned dostat k sobě (jdou lidé, lidé se psy, děti) použiji tohle.

15.3.2015 22:37
aritim

XXX.XXX.19.70

Jája 007 napsal(a):

Ona vás miluje, to je jasné, je to belgičák. Bude vás milovat ať s ní budete zacházet jakkoliv. Ale o dobrém vzájemném vztahu pochybuji. Ona vám všemožně dává najevo, že jí vámi poskytovaná fyzická a hlavně psychická zátěž nestačí a potřebuje víc, ale vy si to vyložíte jako dominantní agresivitu.
Okřikovat štěně, které si chce hrát, jakkoliv ho trestat, nebo ignorovat je bezohledné k jejím základním potřebám.
Využijte její chuť řádit, aktivně se zapojte, místo kousání do rukou a oblečení jí nabídněte peška a hravý souboj v přetahování. Nemusíte vždy vyhrát, jak se rádo traduje, ani vždy začínat a ukončovat hru. Jednou jí ke hře vybídnete vy, pak zase ona vás. Na tom není nic špatného. Nejste soupeři, jste partneři, společníci. Nechcete snad loutku bez vlastní vůle, ale aktivního, sebevědomého psa.

15.3.2015 22:44
Jája 007

XXX.XXX.13.199

aritim napsal(a):
Ona vás miluje, to je jasné, je to belgičák. Bude vás milovat ať s ní budete zacházet jakkoliv. Ale o dobrém vzájemném vztahu pochybuji. Ona vám všemožně dává najevo, že jí vámi poskytovaná fyzická a hlavně psychická zátěž nestačí a potřebuje víc, ale vy si to vyložíte jako dominantní agresivitu.
Okřikovat štěně, které si chce hrát, jakkoliv ho trestat, nebo ignorovat je bezohledné k jejím základním potřebám.
Využijte její chuť řádit, aktivně se zapojte, místo kousání do rukou a oblečení jí nabídněte peška a hravý souboj v přetahování. Nemusíte vždy vyhrát, jak se rádo traduje, ani vždy začínat a ukončovat hru. Jednou jí ke hře vybídnete vy, pak zase ona vás. Na tom není nic špatného. Nejste soupeři, jste partneři, společníci. Nechcete snad loutku bez vlastní vůle, ale aktivního, sebevědomého psa.

To si nemyslím, že pes a jakýkoliv bude člověka milovat, ať s ním zacházíte jakkoliv?!

Za tohle děkuji, právě jsem četla několikrát, že přetahování není vhodné, pokud "nevyhrajeme"
Samozřejmě, že nechci loutku bez vlastní vůle a kdybyste četl se vší úctou mé příspěvky od začátku této diskuze, tak byste tohle nemohl napsat v souvislosti s mojí osobou.

15.3.2015 22:49
anonymx

XXX.XXX.224.71

Je to marne, je to marne... Pokud jste Jajo opravdu presvedcena, ze milovnik plemene je ten kdo mnozi bezpapiraky po psech, kteri z nejakeho duvodu nejsou uchovneni, tak prominte, ale vase presvedceni je mirne receno hloupe.vite proc mate bezpapiraka? A vas popis zkusenosti z kurzu a vaseho cviceni svedci o vasi naproste neznalosti zakladu prace se psy. Vas neznepokojuje ze namate ani poneti jake genove predpoklady ma vase stene? Jaky zrejme dost zavazny byl duvod neuchovneni rodicu u takovych "milovniku plemene"? V kurzu ani pri praci se bez plnych kapes pamlsku neobejdete a pokud jste v kurzu kde se mate vy naucit jak byt pro sveho psa to nejzajimavejsi, tak se vazne nemuze zamestnavat hranim s oststnimi stenaty. Vas vyrok, ze fena presne vi co po ni chcete, je nejvetsi nesmysl a nejhorsi nazor; ktery vyslovi kazdy naprosty laik. Sama pisete, ze umite pouzit pochvalu a fenka ma privolani jen v klidu a na micek a pamlsek nebo ji pritahnete na stopovacce.Prelozeno pro kynology: vsechno spatne A o tom svedci i puvodni problem se kterym jste chtela poradit. A pokud si sama nepriznate, ze chyba je vr vas a budete sbirat rady po netu misto abyste se vratila na cvicak tak se pripravte na to ze bude hur. Nedovedu si predstavit jak chcete behat; chodit na houby apod. S malinou, kterou nemuzete pustit z voditka.

15.3.2015 22:49
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Jája 007 napsal(a):
Tak to nemyslíte vážně!?
čtvrt republiky by v tomto případě množilo!

Ano. Bohužel.

15.3.2015 22:56
Jája 007

XXX.XXX.13.199

anonymx napsal(a):
Je to marne, je to marne... Pokud jste Jajo opravdu presvedcena, ze milovnik plemene je ten kdo mnozi bezpapiraky po psech, kteri z nejakeho duvodu nejsou uchovneni, tak prominte, ale vase presvedceni je mirne receno hloupe.vite proc mate bezpapiraka? A vas popis zkusenosti z kurzu a vaseho cviceni svedci o vasi naproste neznalosti zakladu prace se psy. Vas neznepokojuje ze namate ani poneti jake genove predpoklady ma vase stene? Jaky zrejme dost zavazny byl duvod neuchovneni rodicu u takovych "milovniku plemene"? V kurzu ani pri praci se bez plnych kapes pamlsku neobejdete a pokud jste v kurzu kde se mate vy naucit jak byt pro sveho psa to nejzajimavejsi, tak se vazne nemuze zamestnavat hranim s oststnimi stenaty. Vas vyrok, ze fena presne vi co po ni chcete, je nejvetsi nesmysl a nejhorsi nazor; ktery vyslovi kazdy naprosty laik. Sama pisete, ze umite pouzit pochvalu a fenka ma privolani jen v klidu a na micek a pamlsek nebo ji pritahnete na stopovacce.Prelozeno pro kynology: vsechno spatne A o tom svedci i puvodni problem se kterym jste chtela poradit. A pokud si sama nepriznate, ze chyba je vr vas a budete sbirat rady po netu misto abyste se vratila na cvicak tak se pripravte na to ze bude hur. Nedovedu si predstavit jak chcete behat; chodit na houby apod. S malinou, kterou nemuzete pustit z voditka.

Nemohu říct, že je povelem nepolíbená! Zrovna se ji nechce uposlechnout, není to o respektu ke mně?...dobře poradte mi prosím, jak na přivolání, pokud na stopovačce v terénu je téměř 100%.Píšete, že všechno špatně, můžete mi prosím tedy krok po kroku objasnit ono všechno špatně, děkuju.

15.3.2015 23:31
anonymx

XXX.XXX.224.71

Nemuzu, nevim jak reagujete a nevidela jsem psa. Navic je tam uz napachano moc skod a jenich naprava neni nejjednodussi. Neni to uz stene. Zapomente na blaboly o respektu, vy musitr byt to prvni a posledni co ji zajima. Pokud vite, ze neposlechne tak ji nevolejte. V klidu na prvni povel okamzite leti k vam, radostne a vez zavahani i bez snury? Ale prominte, rano vstavam, tak pokracovani zitra.

15.3.2015 23:34

..."Vas vyrok, ze fena presne vi co po ni chcete, je nejvetsi nesmysl a nejhorsi nazor; ktery vyslovi kazdy naprosty laik."...
Zapojil se další laik : Proč myslíte, že fena nemůže vědět, co se po ní chce ?
Není možné že fena ví, co se po ní chce, jen to, co je jinde, je pro ni zajímavější ?

16.3.2015 01:41
milannn

XXX.XXX.90.222

Lexaurin napsal(a):

Ale no tak - zase to zprofanované nicneříkající slovo množitel? Už se to tady probíralo vícekrát, množí (rozmnožuje) každý, kdo odchová vrh štěňat. Za jakým účelem a hlavně za jakých podmínek, to už jsou věci další. Nepropaguji chov psů bez PP, ale je potřeba přijmout holý fakt, že takto je odchována (namnožena) spousta psů a i tito mají právo na život, výcvik atd.

Jinak se musím smát tomu, jak někteří dávají mínus i u příspěvku zadavetlky, kde JEN popisuje chování feny a k tomu napíše, že si je vědoma chyby = mínus? Takže rozhoduje klasická antipatie, což tyto diskuse dost degraduje. A to se jí nijak nezastávám, samozřejmě má elementární neznalosti psího vyjadřování. Ale nevadí, to dožene, už teď jistě ví, že kolečka tryskem s vyceněnými zuby není žádná agrese smajlík

16.3.2015 06:31
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Bez kapes plných pamlsků se v klidu obejdete, v klidu si pejsek může hrát s jinými psy, to není ničemu na překážku. Měli by vás naučit, jak používat intonaci hlasu, řeč těla, jak pracovat s tou stopovačkou, aby se pejsek naučit přivolání. To, že jste pro pejska nejzajímavější není o tom, co máte po kapsách, ale o vás.

16.3.2015 07:45

Jája 007 napsal(a):
Nemohu říct, že je povelem nepolíbená! Zrovna se ji nechce uposlechnout, není to o respektu ke mně?...dobře poradte mi prosím, jak na přivolání, pokud na stopovačce v terénu je téměř 100%.Píšete, že všechno špatně, můžete mi prosím tedy krok po kroku objasnit ono všechno špatně, děkuju.

No musím se k tomu taky vyjádřít, pokud by pán cvičil psy pro vojenské účely tak rozhodně nebude mít psy bez pp, takové ty povídačky že se štěně narodilo jako poslední apod.to je nesmysl. No je to jedno psa už máte. Cvičte s ní, běhejte s ní, dopřejte jí at se může vylítat s ostatními psy.V tom jak říkáte záchvatu jí nezastavíte, to se nedá, prostě na ní neřvěte, nechte jí at si udělá pár koleček, ona to prstě potřebuje tak jí berte na místa kde jí tohle můžete dopřát, naopak při tom psi ještě povzbuzuji, honím a oni to milují. Vylítá se, vybije energii prostě mladý pes to potřebuje, když vidím psa šíleného letět s očima v sloup a roztaženým prstama na nohou je to paráda, projev psí radosti.

16.3.2015 07:47
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
To si nemyslím, že pes a jakýkoliv bude člověka milovat, ať s ním zacházíte jakkoliv?!

Za tohle děkuji, právě jsem četla několikrát, že přetahování není vhodné, pokud "nevyhrajeme"
Samozřejmě, že nechci loutku bez vlastní vůle a kdybyste četl se vší úctou mé příspěvky od začátku této diskuze, tak byste tohle nemohl napsat v souvislosti s mojí osobou.

Psi, zvláště psi pracovních plemen, milují i majitele, který je kope a mlátí. Protože k tomu byli vyšlechtění. Je to smutné, ale je to tak. Čímž neříkám, že vy s fenou zacházíte takhle, to vůbec! Jen chci říct, že to, že vás miluje, ještě nemusí znamenat, že jste k ní srozumitelná a spravedlivá. Miluje vás proto, že je to pes a vy jste "její" člověk, to je vše.

Že přetahování není vhodné, pokud majitel nevyhraje, je jeden z velkých zažitých blábolů v kynologii, zhruba na stejné úrovni jako že pes nesmí chodit první do dveří a dostat nažrat dřív než majitel. Zapomeňte na všechno, co jste kdy četla, pokud se tam vyskytovala slova jako "dominance", "ukázat mu, kdo je pán" a tak.

Za prvé doporučuju pořídit a pročíst knížku Františka Šusty - Trénink je rozhovor.
A za druhé doporučuju nehledat rady na internetu a najít nějakého dobrého výcvikáře, který se vám bude věnovat naživo! Znovu se ptám: odkud jste?

16.3.2015 10:24
Jája 007

XXX.XXX.13.120

pidla napsal(a):
Psi, zvláště psi pracovních plemen, milují i majitele, který je kope a mlátí. Protože k tomu byli vyšlechtění. Je to smutné, ale je to tak. Čímž neříkám, že vy s fenou zacházíte takhle, to vůbec! Jen chci říct, že to, že vás miluje, ještě nemusí znamenat, že jste k ní srozumitelná a spravedlivá. Miluje vás proto, že je to pes a vy jste "její" člověk, to je vše.

Že přetahování není vhodné, pokud majitel nevyhraje, je jeden z velkých zažitých blábolů v kynologii, zhruba na stejné úrovni jako že pes nesmí chodit první do dveří a dostat nažrat dřív než majitel. Zapomeňte na všechno, co jste kdy četla, pokud se tam vyskytovala slova jako "dominance", "ukázat mu, kdo je pán" a tak.

Za prvé doporučuju pořídit a pročíst knížku Františka Šusty - Trénink je rozhovor.
A za druhé doporučuju nehledat rady na internetu a najít nějakého dobrého výcvikáře, který se vám bude věnovat naživo! Znovu se ptám: odkud jste?

Díky za typ na literaturu, knihu mám už objednanou, to odkud jsem, nezlobte se, tady ale psát nebudu. neupínám se zoufale na internet, napsala jsem svůj dotaz, na diskuzních forech jsem nikdy nebyla.

16.3.2015 10:52
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Díky za typ na literaturu, knihu mám už objednanou, to odkud jsem, nezlobte se, tady ale psát nebudu. neupínám se zoufale na internet, napsala jsem svůj dotaz, na diskuzních forech jsem nikdy nebyla.

Však nemusíte psát přesně adresu. Stačí třeba "poblíž Olomouce" nebo tak. Jen jsem vám chtěla doporučit výcvikáře z vašeho okolí, o kterém vím, že je dobrý - znám po republice dost lidí. Nebo určitě i jiní přispívající by uměli doporučit někoho, na koho se můžete obrátit.

16.3.2015 10:55
Jája 007

XXX.XXX.13.120

anonymx napsal(a):
Nemuzu, nevim jak reagujete a nevidela jsem psa. Navic je tam uz napachano moc skod a jenich naprava neni nejjednodussi. Neni to uz stene. Zapomente na blaboly o respektu, vy musitr byt to prvni a posledni co ji zajima. Pokud vite, ze neposlechne tak ji nevolejte. V klidu na prvni povel okamzite leti k vam, radostne a vez zavahani i bez snury? Ale prominte, rano vstavam, tak pokracovani zitra.

Ano v klidu na první povel poslechne, zavolám jménem dám povel ke mně, dám pamlsek, pochválím, dám volno (řeknu povel volno a rozejdu se)
běží ke mně radostně, jen zdůrazňuji, aby se nestalo, že budu ohledně tohoto napadena.
díky.

16.3.2015 10:57
Jája 007

XXX.XXX.13.120

pidla napsal(a):
Však nemusíte psát přesně adresu. Stačí třeba "poblíž Olomouce" nebo tak. Jen jsem vám chtěla doporučit výcvikáře z vašeho okolí, o kterém vím, že je dobrý - znám po republice dost lidí. Nebo určitě i jiní přispívající by uměli doporučit někoho, na koho se můžete obrátit.

Nedaleko Prostějova.

16.3.2015 10:59
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jájo, při práci se psem prostě nejde radit po netu, rozhodují setiny vteřiny, vaše reakce na chování psa a momentální situaci.Ale to nejdůležitější, vy jí neodměňujete, ale lákáte a tak žádný povel nenaučite. Na stopovačce jí nemůžete "přitáhnout" k sobě, to je zase špatně. Stopovačka je jen pojistka, tím, že jí přitáhnete, to děláte vlastně za ní a ona neví, že správně musí reagovat sama. Navíc zřejmě už si vytvořila návyk na tu stopovačku, takže moc dobře ví, že pokud je připnutá je to něco jiného a pokud jí pustíte na volno, nemusí vlastně nic a chytne jí amok z toho, že není pod kontrolou. Takže stopovačku zahodit. Pokud jdete tam, kde jí nemůže pustit, voďte jí na flexině dokud nebudete mít přivolání na 150%..Obrňte se trpělivostí a hlavně naprostou důsledností.Všechno musíte udělat tak, aby to pejsek udělal sám, chtěl to udělat a s nadšením. Já vím, je to takhle pro vás asi nepochopitelné.
Ale od začátku: prosím popište jak přivoláváte, jak reaguje na jméno. Máte jí doma nebo na zahradě?
Máte možnost jít s ní do většího ohrazeného prostoru? Po odpovědi budeme pokračovat.
Scylla - nemáte tak úplně pravdu, v začátku být motivace musí, ale navíc nezapomínejte, že zadavatelka je naprostý neznalec práce se psem a vy jí radíte práci tělem a intonaci...
Habe - honit se s 11měsíční malinou, která neumí přivolání je fakt rada k nezaplacení.
Jájo - ale teď vážně. Prosím zkuste napsat (jestli to víte) proč štěňata jsou bez PP a pokud jste viděla PP rodičů, jestli měli zkoušky a jaké. Je to fakt důležité pro další práci. Může být po výstavních malinách nebo pracovních a to je obrovský rozdíl.
Ale pro začátek: budete muset začít znova a jinak, bude to těžké, už to není štěně, zlozvyků má ažaž a to je zrovna u maliny moc špatné.
Fakt by nešlo jít na cvičák?
Víte, malina je mezi psy formule1 a vy s ní chcete jezdit městem na nákupy a ještě bez řidičáku.. Jde to, ale fakt si to neužijete ani jedna a navíc co ti ti kolem?

16.3.2015 11:05
pidla

XXX.XXX.106.11

Tak přímo u vás nikoho neznám - třeba ještě někdo poradí.

Ale pokud by se vám chtělo občas si udělat výlet do Ostravy, tak velmi doporučuju Lenku Blachovou z http://www.koira.cz/psi-skola.php
(stojí za to jet za ní dál, je úžasná - já k ní občas jezdím z Prahy). Někdy mívají holky z Koiry i akce v Olomouci, to je pro vás blíž, ale pro začátek by bylo nejlepší domluvit se s Lenkou na individuální hodině.

16.3.2015 11:09
scylla

XXX.XXX.150.32

Stopovačka je dobrá věc a určitě lepší než flexina, tu bych zahodila zase já.

16.3.2015 11:09
Jája 007

XXX.XXX.13.120

anonymx napsal(a):
Jájo, při práci se psem prostě nejde radit po netu, rozhodují setiny vteřiny, vaše reakce na chování psa a momentální situaci.Ale to nejdůležitější, vy jí neodměňujete, ale lákáte a tak žádný povel nenaučite. Na stopovačce jí nemůžete "přitáhnout" k sobě, to je zase špatně. Stopovačka je jen pojistka, tím, že jí přitáhnete, to děláte vlastně za ní a ona neví, že správně musí reagovat sama. Navíc zřejmě už si vytvořila návyk na tu stopovačku, takže moc dobře ví, že pokud je připnutá je to něco jiného a pokud jí pustíte na volno, nemusí vlastně nic a chytne jí amok z toho, že není pod kontrolou. Takže stopovačku zahodit. Pokud jdete tam, kde jí nemůže pustit, voďte jí na flexině dokud nebudete mít přivolání na 150%..Obrňte se trpělivostí a hlavně naprostou důsledností.Všechno musíte udělat tak, aby to pejsek udělal sám, chtěl to udělat a s nadšením. Já vím, je to takhle pro vás asi nepochopitelné.
Ale od začátku: prosím popište jak přivoláváte, jak reaguje na jméno. Máte jí doma nebo na zahradě?
Máte možnost jít s ní do většího ohrazeného prostoru? Po odpovědi budeme pokračovat.
Scylla - nemáte tak úplně pravdu, v začátku být motivace musí, ale navíc nezapomínejte, že zadavatelka je naprostý neznalec práce se psem a vy jí radíte práci tělem a intonaci...
Habe - honit se s 11měsíční malinou, která neumí přivolání je fakt rada k nezaplacení.
Jájo - ale teď vážně. Prosím zkuste napsat (jestli to víte) proč štěňata jsou bez PP a pokud jste viděla PP rodičů, jestli měli zkoušky a jaké. Je to fakt důležité pro další práci. Může být po výstavních malinách nebo pracovních a to je obrovský rozdíl.
Ale pro začátek: budete muset začít znova a jinak, bude to těžké, už to není štěně, zlozvyků má ažaž a to je zrovna u maliny moc špatné.
Víte, malina je mezi psy formule1 a vy s ní chcete jezdit městem na nákupy a ještě bez řidičáku.. Jde to, ale fakt si to neužijete ani jedna a navíc co ti ti kolem?

Vidíte a ohledně flexiny na cvičáku jsem slyšela jen samá negativa. Ten amok jí vždy chytá až za nějakou dobu aportování a procházky na volno, není to, že bych jí pustila a ona začala bezhlavě lítat, že se "konečně" může prolítat, to v žádném případě ne.
Na jméno reaguje výborně, již jsem to tady psala, zavolám jménem podívá se na mě, vím že reaguje, dám povel ke mně, přiběhne, dám pamlsek, chválím, hladím, dám povel volno (řeknu volno, rozejdu se)

Pan Desenský například na svém videu stopovačku používá jako nácvik na přivolání a na cvičáku se to takto učí taky.

16.3.2015 11:11
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Stopovačka je dobrá věc a určitě lepší než flexina, tu bych zahodila zase já.

Se stopovačkou se dá pracovat dobře, blbě nebo i tak, že tím člověk přímo ohrozí život psa (když zdrhne se stopovačkou ix kilometrů daleko a tam se zamotá, nebo když se stopovačka připnutá na obojku v plném běhu o něco zarazí). A jelikož si zadavatelka evidentně moc neví rady, jak stopovačku použít správně, tak taky myslím, že v jejím případě bude jistější ta flexina...

16.3.2015 11:14
Jája 007

XXX.XXX.13.120

pidla napsal(a):
Se stopovačkou se dá pracovat dobře, blbě nebo i tak, že tím člověk přímo ohrozí život psa (když zdrhne se stopovačkou ix kilometrů daleko a tam se zamotá, nebo když se stopovačka připnutá na obojku v plném běhu o něco zarazí). A jelikož si zadavatelka evidentně moc neví rady, jak stopovačku použít správně, tak taky myslím, že v jejím případě bude jistější ta flexina...

To si opravdu nedokážu představit, že mám fenku na flexině...

stopovačka je nedílnou součástí výbavy na cvičák a učili nás s ní pracovat přesně takto...

16.3.2015 11:18
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Vidíte a ohledně flexiny na cvičáku jsem slyšela jen samá negativa. Ten amok jí vždy chytá až za nějakou dobu aportování a procházky na volno, není to, že bych jí pustila a ona začala bezhlavě lítat, že se "konečně" může prolítat, to v žádném případě ne.
Na jméno reaguje výborně, již jsem to tady psala, zavolám jménem podívá se na mě, vím že reaguje, dám povel ke mně, přiběhne, dám pamlsek, chválím, hladím, dám povel volno (řeknu volno, rozejdu se)

Pan Desenský například na svém videu stopovačku používá jako nácvik na přivolání a na cvičáku se to takto učí taky.

Negativa flexiny jsou ta, že pes na flexině se nic nenaučí. To je pravda, a proto vás od ní na cvičáku odrazovali. Nicméně nejdřív musíte mít psa pod kontrolou, pak teprve můžete přemýšlet o tom, jak a co ho učit. Pokud máte psa navolno v situacích, kdy víte, že neposlechne (lidi, psi apod.), tak ho učíte jen to, že poslouchat nemusí.

Váš popis přivolání je... jediné slovo, kteér mě napadá, je "nuda". Pes přijde, dostane vždycky stejný pamlsek, je pohlazen a propuštěn. Pak se nedivím, že nechce přijít, když se něco zajímavého děje - kdyby přišel, tak přijde o to zajímavé dění a výměnou dostane jen pořád stejný nudný pamlsek. Odměňujte nepředvídatelně, pokaždé jinak. Hrou, honičkou, přetahováním, "bitkou"... Přivolání by mělo být pro psa signálem, že teď se případně může dít něco naprosto úžasného, o co by rozhodně nechtěl přijít.

Desenského bych vůbec nezmiňovala, ten neumí psa naučit ani "sedni".

16.3.2015 11:20
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
To si opravdu nedokážu představit, že mám fenku na flexině...

stopovačka je nedílnou součástí výbavy na cvičák a učili nás s ní pracovat přesně takto...

A funguje to? Naučila jste takhle fenku přivolání?

Já si zase nedokážu představit mít neovladatelného psa navolno a uplácet ho balonky, aby teda laskavě přišel...

16.3.2015 11:22
anonymx

XXX.XXX.27.66

Přivolání - naprosto špatně.
Chyba je už spojení jména a povelu, ale budiž, cvičit na zkoušky s ní nebude, ale už spojujete vlastně 2 pokyny.
Na oslovení jménem by pes měl k vám přiběhnout sám od sebe, jistě jste jí na jméno učila tak, že jste jí oslovila a dostala pamlsek. Takže po vyslovení jména by k vám měla přiběhnout jen tak, protože už ví, že když jí oslovíte, tak se bude něco dít ve spojení s vámi.
Zareaguje na pouhé oslovení? Kde máte pamlsek?
Dáte povel ke mně - zareaguje ihned a letí k vám? Opakujete povel?
Píšete, že dáte pamlsek a pochválíte - naprosto zásadní a hrubá chyba. Vy jí neodměňujete, ale lákáte. Neodměňujete jí za něco co udělá, ale jen si jde pro pamlsek.
Správně je - okamžitě jak zareaguje jí utvrdit v tom, že to je ono, co chcete aby udělala povzbuzením, tj. vybrat si jedno slovíčko, které budete používat vždy ne jako pochvalu, ale jako to, co jí řekne, takhle ano, pokračuj, když se budeš snažit, bude odměna. Krátké, zvučné, jásavé (třeba jen ano, jo, hodná, šikovná, apod. - vlastně klikr).
Když je u vás (chcete po ní usednutí?) - okamžitě obrovská pochvala (zase nejlépe vybrat si jedno slovo (výborně, super,..), které bude znamenat pro ní při každém cviku, ano, tohle jsem chtěla a je to konec cviku. Po tomhle následuje teprve potvrzení odměny, tj. pamlsek nebo míček, ale pozor, ne současně, ale cca po pár vteřinách.

16.3.2015 11:26
pidla

XXX.XXX.106.11

Jinak řečeno: neberte nic, co vás někdo učil (na cvičáku, tady, kdekoliv jinde), jako absolutní nezpochybnitelnou pravdu. Místo toho se zeptejte: vím, proč to mám dělat zrovna takhle? A funguje to, nebo jen pořád dokola ze setrvačnosti opakuju něco, co "se tak má dělat", i když to nemá naprosto žádný efekt?

16.3.2015 11:26
Jája 007

XXX.XXX.13.120

pidla napsal(a):
A funguje to? Naučila jste takhle fenku přivolání?

Já si zase nedokážu představit mít neovladatelného psa navolno a uplácet ho balonky, aby teda laskavě přišel...

Já jen chci říci, že flexinu používat nebudu...

celý výcvik základní poslušnosti na cvičáku, takto vypadal chválení hlavně hlasité a radostné, mazlení..

na klidných místech jí pouštím, ne že bych šla do lesa nebo na hřiště a vypustila jí a děj se vůle aláhova, jsem laik, snažím se dozvědět, co možná nejvíce a pracovat na tom, ale rozhodně nejsem bez hlavě...

a mně p. Desenský nadchl, jeho O lekce na Ovčárech, kde pracuje se psy a učí jejich pány jak s nimi pracovat se mi moc líbí. Jeho psi jsou štastní, ale bohužel je to pro mě moc daleko...

16.3.2015 11:27
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):
Negativa flexiny jsou ta, že pes na flexině se nic nenaučí. To je pravda, a proto vás od ní na cvičáku odrazovali. Nicméně nejdřív musíte mít psa pod kontrolou, pak teprve můžete přemýšlet o tom, jak a co ho učit. Pokud máte psa navolno v situacích, kdy víte, že neposlechne (lidi, psi apod.), tak ho učíte jen to, že poslouchat nemusí.

Váš popis přivolání je... jediné slovo, kteér mě napadá, je "nuda". Pes přijde, dostane vždycky stejný pamlsek, je pohlazen a propuštěn. Pak se nedivím, že nechce přijít, když se něco zajímavého děje - kdyby přišel, tak přijde o to zajímavé dění a výměnou dostane jen pořád stejný nudný pamlsek. Odměňujte nepředvídatelně, pokaždé jinak. Hrou, honičkou, přetahováním, "bitkou"... Přivolání by mělo být pro psa signálem, že teď se případně může dít něco naprosto úžasného, o co by rozhodně nechtěl přijít.

Desenského bych vůbec nezmiňovala, ten neumí psa naučit ani "sedni".

Flexina může psa ohrozit na životě možná víc než stopovačka a může se o ní zranit i člověk, nehledě na to, že se s ní v podstatě nedá pracovat se psem, protože je neustále napjatá. Což je z hlediska jak výchovy tak výcviku zásadně špatně.

Není nutné pořád dělat kolem všeho šaškárny a oblbovat psa.

16.3.2015 11:29
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Chyba je už spojení jména a povelu, ale budiž, cvičit na zkoušky s ní nebude, ale už spojujete vlastně 2 pokyny.
Na oslovení jménem by pes měl k vám přiběhnout sám od sebe, jistě jste jí na jméno učila tak, že jste jí oslovila a dostala pamlsek. Takže po vyslovení jména by k vám měla přiběhnout jen tak, protože už ví, že když jí oslovíte, tak se bude něco dít ve spojení s vámi.
Píšete, že dáte pamlsek a pochválíte - naprosto zásadní a hrubá chyba. Vy jí neodměňujete, ale lákáte. Neodměňujete jí za něco co udělá, ale jen si jde pro pamlsek.
Správně je - okamžitě jak zareaguje jí utvrdit v tom, že to je ono, co chcete aby udělala povzbuzením, tj. vybrat si jedno slovíčko, které budete používat vždy ne jako pochvalu, ale jako to, co jí řekne, takhle ano, pokračuj, když se budeš snažit, bude odměna. Krátké, zvučné, jásavé (třeba jen ano, jo, hodná, šikovná, apod. - vlastně klikr).
Když je u vás (chcete po ní usednutí?) - okamžitě obrovská pochvala (zase nejlépe vybrat si jedno slovo (výborně, super,..), které bude znamenat pro ní při každém cviku, ano, tohle jsem chtěla a je to konec cviku. Po tomhle následuje teprve potvrzení odměny, tj. pamlsek nebo míček, ale pozor, ne současně, ale cca po pár vteřinách.

Tohle jste načerpal/a kde?

16.3.2015 11:29
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Já jen chci říci, že flexinu používat nebudu...

celý výcvik základní poslušnosti na cvičáku, takto vypadal chválení hlavně hlasité a radostné, mazlení..

na klidných místech jí pouštím, ne že bych šla do lesa nebo na hřiště a vypustila jí a děj se vůle aláhova, jsem laik, snažím se dozvědět, co možná nejvíce a pracovat na tom, ale rozhodně nejsem bez hlavě...

a mně p. Desenský nadchl, jeho O lekce na Ovčárech, kde pracuje se psy a učí jejich pány jak s nimi pracovat se mi moc líbí. Jeho psi jsou štastní, ale bohužel je to pro mě moc daleko...

Jestli vám Desenského psi připadají šťastní, tak teda nevím... Já jsem ho s jeho smečkou viděla jen jednou a ti psi byli v jeho přítomnosti připosraní strachy. Ale to se zase obloukem vracíme k vašemu prvnímu příspěvku: neumíte číst psí chování a signály. A to neberte jako nějaké navážení, ale jako fakt.

16.3.2015 11:31
scylla

XXX.XXX.150.32

To bych si tvrdit na dálku netroufla, když jsme jí neviděli.

16.3.2015 11:31
Jája 007

XXX.XXX.13.120

anonymx napsal(a):

Děkuju! za podrobný návod.

16.3.2015 11:32
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Děkuju! za podrobný návod.

To není návod, jen popis. Návod vám dokáže dát jen někdo, kdo s vámi bude pracovat naživo a uvidí, kde přesně děláte chyby!

16.3.2015 11:35
Jája 007

XXX.XXX.13.120

pidla napsal(a):
To není návod, jen popis. Návod vám dokáže dát jen někdo, kdo s vámi bude pracovat naživo a uvidí, kde přesně děláte chyby!

Přesně jsem pak věděla, že za toto slovíčko budu zase...

můžu Vám ale už regulérně říci, že z této diskuze mám akorát v hlavě větší zmatek...

16.3.2015 11:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Jájo, dáte mi mail? Napíšu vám postup, jak pracovat s tou stopovačkou a s intonací a tak dále. A jestli jezdíte k Desenskému, můžeme se potkat, protože bydlím blízko místa, kde má psinec.

16.3.2015 11:38
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Přesně jsem pak věděla, že za toto slovíčko budu zase...

můžu Vám ale už regulérně říci, že z této diskuze mám akorát v hlavě větší zmatek...

To úplně chápu. Proto znovu říkám: přestaňte to řešit po internetu a najděte si někoho, kdo s vámi bude pracovat naživo! Žádný přesný návod na výchovu psa neexistuje, vždycky je to jen a pouze o citu.

16.3.2015 11:40
Jája 007

XXX.XXX.13.120

scylla napsal(a):
Jájo, dáte mi mail? Napíšu vám postup, jak pracovat s tou stopovačkou a s intonací a tak dále. A jestli jezdíte k Desenskému, můžeme se potkat, protože bydlím blízko místa, kde má psinec.

Ano, dám Vám mail.děkuji.

16.3.2015 11:41
Jája 007

XXX.XXX.13.120

Jája 007 napsal(a):
Ano, dám Vám mail.děkuji.

Bohužel nejezdím, je to pro mě velmi daleko...znám z DVD a z knih.

16.3.2015 11:43
scylla

XXX.XXX.150.32

Až budeme pořádat nějakou akci, pozveme Vás, plánujeme spíš v létě, o normální, přirozené komunikaci se psem, pak o péči a výživě.

16.3.2015 11:49
Jája 007

XXX.XXX.13.120

scylla napsal(a):
Až budeme pořádat nějakou akci, pozveme Vás, plánujeme spíš v létě, o normální, přirozené komunikaci se psem, pak o péči a výživě.

Budu ráda, díky!
Akorát nevím, jak Vám dát email, soukromě.

16.3.2015 12:23
anonymx

XXX.XXX.27.66

Milé dámy, speciálně Scylla - pokud neumíte číst, tak se vraťte na ZŠ. Jasně a srozumitelně jsem psala : tam, kde jí nelze pustit na volno, vodit na flexině. Tomu snad rozumí každý, přeloženo: vodit neznamená cvičit. Pokud potřebuji psa vyvenčit a nemám možnost jít někam, kde nejezdí auta, nelítají psi, tak ho dám na flexi. Až se vyvenčí nebo dojdu tam, kde můžu cvičit dám ho na vodítku nebo pustím.
Jájo, samozřejmě že máte v tom zmatek, to je normální, protože někteří přispívající jsou trochu mimo a domnívají se, že ta jejich metodika je jediná správná. Zřejmě jim to funguje, ale zapomínají, že ne všichni umí "přečíst" svého psa a "přirozená komunikace" je jednak pro laika jen nicneříkající a rádoby vědecky znějící fráze.
Zrovna tak budete mít zmatek po přečtení knih, protože 90% z toho nebudete rozumět a ani nemůžete.
Vy potřebujete někoho zkušeného vedle sebe, který vám bude dost dlouho radit udělej tohle, teď tohle apod.
A p.Desenský je noční můra kynologů. To co napáchaly jeho rady na lidech a psech díky medializaci je strašné.
Je to člověk, který žije se psy ale který nikdy nic nevycvičil. Na první pohled vidíte smečku spokojených psů, ale nechtějte vědět co je za tím. Mě stačilo vidět jak nového psa uvázal u topení (v TV) a dal mu napít a najíst až když chudák pes už o sobě pomalu nevěděl. O dalších záběrech tenkrát ukazovaných v TV se raději zmiňovat nebudu. A jeho rady o povalení psů na záda a vrčení jsou hrůza hrůz.
A pokud má Scylla s ním něco společného (jestli ne tak se moc omlouvám), tak se jí prosím vyhněte co největším obloukem.
Jen by mě ještě zajímalo, co Scylla se psy dělá a s jakými výsledky.

16.3.2015 12:48

anonymx napsal(a):

ale zadavatelka uvádí že pes přivolání má, tudíž jí radím honit se s hrajícím si psem, zadavatelka jasně píše že pes to nedělá vždy, ale prostě někdy potřebuje vypustit.Nevím co máte doma za psa, ale temperamentní mladí psi tohle dělají, Prostě potřebuje si udělat pár koleček a je v pohodě. V tu chvíli psa nepřivoláte, maximálně ho zastavíte, a je tudíž nesmysl jí v tomlhe rauši přivolávat. Prostě má málo pohybu, je málo unavená to je celý problém.Rada nad zlato vodit psa na flexině dokud nebude mít přivolání na 150 procent, nic takového neexistuje, žádný pes nemá přivolání ani na 100 procent, je to zvíře a ne robot.11 měsíční malina je nedospělé štěně, ona se také zklidní, prostě pouštějte jí tam kde je to bezpečné, kde to bezpečné není vodte jí na normálním vodítku, na flexiny se vyprdněte. Tady opravdu nejde o žádný zlozvyk jak se vám tu snaží vnutit, je to normální hra mladého nevyblbnutého psa, Pokud si z ní zrovna hrát nechcete, otočte se k ní zády, a jděte pryč, nekříčte, nehoňte, prostě jděte, ona půjde za vámi, každý pes půjde za vámi.Tohle není problém, každý z našich psů občas tyhle záchvaty chytal, je to hra, přemíra vzrušení m, čím bude starší bude to dělat méně a méně.

16.3.2015 12:57
Jája 007

XXX.XXX.13.120

ale zadavatelka uvádí že pes přivolání má, tudíž jí radím honit se s hrajícím si psem, zadavatelka jasně píše že pes to nedělá vždy, ale prostě někdy potřebuje vypustit.Nevím co máte doma za psa, ale temperamentní mladí psi tohle dělají, Prostě potřebuje si udělat pár koleček a je v pohodě. V tu chvíli psa nepřivoláte, maximálně ho zastavíte, a je tudíž nesmysl jí v tomlhe rauši přivolávat. Prostě má málo pohybu, je málo unavená to je celý problém.Rada nad zlato vodit psa na flexině dokud nebude mít přivolání na 150 procent, nic takového neexistuje, žádný pes nemá přivolání ani na 100 procent, je to zvíře a ne robot.11 měsíční malina je nedospělé štěně, ona se také zklidní, prostě pouštějte jí tam kde je to bezpečné, kde to bezpečné není vodte jí na normálním vodítku, na flexiny se vyprdněte. Tady opravdu nejde o žádný zlozvyk jak se vám tu snaží vnutit, je to normální hra mladého nevyblbnutého psa, Pokud si z ní zrovna hrát nechcete, otočte se k ní zády, a jděte pryč, nekříčte, nehoňte, prostě jděte, ona půjde za vámi, každý pes půjde za vámi.Tohle není problém, každý z našich psů občas tyhle záchvaty chytal, je to hra, přemíra vzrušení m, čím bude starší bude to dělat méně a méně.

Děkuju!

Můžu se zeptat, ještě na tahání na vodítku?

16.3.2015 13:10
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Milé dámy, speciálně Scylla - pokud neumíte číst, tak se vraťte na ZŠ. Jasně a srozumitelně jsem psala : tam, kde jí nelze pustit na volno, vodit na flexině. Tomu snad rozumí každý, přeloženo: vodit neznamená cvičit. Pokud potřebuji psa vyvenčit a nemám možnost jít někam, kde nejezdí auta, nelítají psi, tak ho dám na flexi. Až se vyvenčí nebo dojdu tam, kde můžu cvičit dám ho na vodítku nebo pustím.
Jájo, samozřejmě že máte v tom zmatek, to je normální, protože někteří přispívající jsou trochu mimo a domnívají se, že ta jejich metodika je jediná správná. Zřejmě jim to funguje, ale zapomínají, že ne všichni umí "přečíst" svého psa a "přirozená komunikace" je jednak pro laika jen nicneříkající a rádoby vědecky znějící fráze.
Zrovna tak budete mít zmatek po přečtení knih, protože 90% z toho nebudete rozumět a ani nemůžete.
Vy potřebujete někoho zkušeného vedle sebe, který vám bude dost dlouho radit udělej tohle, teď tohle apod.
A p.Desenský je noční můra kynologů. To co napáchaly jeho rady na lidech a psech díky medializaci je strašné.
Je to člověk, který žije se psy ale který nikdy nic nevycvičil. Na první pohled vidíte smečku spokojených psů, ale nechtějte vědět co je za tím. Mě stačilo vidět jak nového psa uvázal u topení (v TV) a dal mu napít a najíst až když chudák pes už o sobě pomalu nevěděl. O dalších záběrech tenkrát ukazovaných v TV se raději zmiňovat nebudu. A jeho rady o povalení psů na záda a vrčení jsou hrůza hrůz.
A pokud má Scylla s ním něco společného (jestli ne tak se moc omlouvám), tak se jí prosím vyhněte co největším obloukem.
Jen by mě ještě zajímalo, co Scylla se psy dělá a s jakými výsledky.

Já vám jasně psala, že bych flexinu vyhodila jako první a také důvody, proč.

Nemám s nikým nic společného, jen s těmi, kdo opravdu umí a od kterých je co se učit. To, že bydlím na Vysočině snad ještě nic neznamená.

16.3.2015 13:16

Jája 007 napsal(a):
Děkuju!

No odmala sem učila psa že vodítko při procházce bude volné. Nevím jestli máte na mysli chůzi u nohy a nebo jenom normální procházkovou chůzi na vodítku? při normální procházce je mě jedno na které straně pes je, jestli si čumákem brouzdá po zemi, ale vodítko je stále volné, pokud ne, škubnu a dám prostě povel pomalu, hned jak pes zvolní do žádoucího tempa pochválím. Chůzi u nohy zprvu trenujte na kratší vzdálenosti, tak 50 metrů, prostě psa přivolám, dám povel k noze a vykročíme, s povelem u nohy, pokud pes chce předběhnout, zatáhnout do boku a tak škubnu a dám povel u nohy, když se vrátí na místo potichu pochválím to je dobře, někdy i odměním ale ne vždy, měnte rychlost chůze, pomalu, rychle, zastavujte se a tak.

16.3.2015 13:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Jája 007 napsal(a):
Děkuju!

Jájo, nenechte se zblbnout a nenechte si tvrdit, že přivolání nebo komunikace se psem je něco, co nezvládnete nebo co se musíte složitě učit. Je to normální, umí to skoro každý, jen to chce sledovat psa s citem a vyhodnocovat, co vidíte. Pes s vámi komunikuje, přetrnout se může, aby se s vámi domluvil. Že z toho dělají lidé vědu je věc jedna, že to žádná věda není je věc druhá. Řiďte se svým citem a nemůžete toho moc pokazit. Hlavně si dejte pozor na odborníky, kteří doporučují jásání a přehrávání a fixaci na pamlsky a budou dělat z jednoduchých, normálních věcí, vědu.

Znovu vám doporučím tu knihu www.clovekpritelpsa.cz. Bohužel nevyšla v papírové podobě, ale je opravdu velmi dobrá a má vynikající recenze. Najdete v ní výchovu na pohodu, kousek převýchovy, vyvrácení mýtů typu chození ze dveří a krmení jen při výcviku a tak, krmení, velmi dobře popsanou zdravovědu, krmení granulemi i přirozenou stravou, péče o štěně, a tak dál. V klidu, pohodě a na pohodu vychovaného psa.

Nenechte se oblbovat, že něco nedokážete. Na netu najdete spoustu různých, naprosto protichůdných návodů, jak psa něco učit a jak ho vychovávat. Nejlepší je představit si sám sebe na místě psa a pak si z těch "zaručených návodů" vyberete ty rozumné a funkční.

16.3.2015 13:19
scylla

XXX.XXX.150.32

No odmala sem učila psa že vodítko při procházce bude volné. Nevím jestli máte na mysli chůzi u nohy a nebo jenom normální procházkovou chůzi na vodítku? při normální procházce je mě jedno na které straně pes je, jestli si čumákem brouzdá po zemi, ale vodítko je stále volné, pokud ne, škubnu a dám prostě povel pomalu, hned jak pes zvolní do žádoucího tempa pochválím. Chůzi u nohy zprvu trenujte na kratší vzdálenosti, tak 50 metrů, prostě psa přivolám, dám povel k noze a vykročíme, s povelem u nohy, pokud pes chce předběhnout, zatáhnout do boku a tak škubnu a dám povel u nohy, když se vrátí na místo potichu pochválím to je dobře, někdy i odměním ale ne vždy, měnte rychlost chůze, pomalu, rychle, zastavujte se a tak.

Také tam najdete návody, jak naučit psa chodit na vodítku bez škubání za obojek.

16.3.2015 13:24

scylla napsal(a):
Také tam najdete návody, jak naučit psa chodit na vodítku bez škubání za obojek.

Ano, i takové možnosti jsou, například mávat psovi pamlskem před nosem. Každému podle jeho gusta, pokud někdo chce aby na něj pes celou procházku zíral s vykloubenou hlavou a čekal co z pána vypadne, tak proč ne. Já potřebuji takového psa aby šel vedle mě, vždycky spolehlivě a v klidu, bez toho abych se s ním musela při tom zabývat a cpát do něj pamlsky.

16.3.2015 13:32
scylla

XXX.XXX.150.32

Ne, jsou rozumné návody, chůze u nohy s očním kontaktem je příšernost, na kterou se nedá koukat. Není jen škubání nebo cpaní pamlsky, jsou i normální postupy.

16.3.2015 13:35

scylla napsal(a):
Ne, jsou rozumné návody, chůze u nohy s očním kontaktem je příšernost, na kterou se nedá koukat. Není jen škubání nebo cpaní pamlsky, jsou i normální postupy.

Tak napište jaké, zrovna to ted jednoho psa učím, ráda se poučím a naučím se něčemu novému.

16.3.2015 14:16

Tak sem chtěla jít cvičit podle té nové metody, a nic, zas budem muset podle té naší a já se těšila jak zkusím něco jiného

16.3.2015 14:28
pidla

XXX.XXX.106.11

Tak sem chtěla jít cvičit podle té nové metody, a nic, zas budem muset podle té naší a já se těšila jak zkusím něco jiného

Třeba takhle:
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

16.3.2015 15:55
Jája 007

XXX.XXX.220.50

scylla napsal(a):
Jájo, nenechte se zblbnout a nenechte si tvrdit, že přivolání nebo komunikace se psem je něco, co nezvládnete nebo co se musíte složitě učit. Je to normální, umí to skoro každý, jen to chce sledovat psa s citem a vyhodnocovat, co vidíte. Pes s vámi komunikuje, přetrnout se může, aby se s vámi domluvil. Že z toho dělají lidé vědu je věc jedna, že to žádná věda není je věc druhá. Řiďte se svým citem a nemůžete toho moc pokazit. Hlavně si dejte pozor na odborníky, kteří doporučují jásání a přehrávání a fixaci na pamlsky a budou dělat z jednoduchých, normálních věcí, vědu.

Znovu vám doporučím tu knihu www.clovekpritelpsa.cz. Bohužel nevyšla v papírové podobě, ale je opravdu velmi dobrá a má vynikající recenze. Najdete v ní výchovu na pohodu, kousek převýchovy, vyvrácení mýtů typu chození ze dveří a krmení jen při výcviku a tak, krmení, velmi dobře popsanou zdravovědu, krmení granulemi i přirozenou stravou, péče o štěně, a tak dál. V klidu, pohodě a na pohodu vychovaného psa.

Nenechte se oblbovat, že něco nedokážete. Na netu najdete spoustu různých, naprosto protichůdných návodů, jak psa něco učit a jak ho vychovávat. Nejlepší je představit si sám sebe na místě psa a pak si z těch "zaručených návodů" vyberete ty rozumné a funkční.

Díky, protože včera jsem si připadal opravdu hrozně, jakože mě malina nepatří do rukou atd...

To, co píšete se mi zamlouvá, s citem a hlavně zdravým selským rozumem. Plno "odborníků" mě zde setlo, ale když to tak pročítám hlavně začátek znovu a znovu, v mnoha názorech se liší i rady těchto znalců...

Knihu určitě pročtu, děkuju!
já chtěla poradit a místo toho jsem si akorát připadala nejistá, když to přeženu i v tom, co jí dám a kdy a jak do misky :-D.

16.3.2015 15:57
Jája 007

XXX.XXX.220.50

Ano, mám na mysli procházkovou chůzi.

16.3.2015 15:59
Jája 007

XXX.XXX.220.50

scylla napsal(a):

Ano, sdílím Váš názor!

16.3.2015 16:00
Jája 007

XXX.XXX.220.50

Jája 007 napsal(a):
Děkuju!

Co zase komu vadí na mém dotazu..
vím, že již v diskuzích tohle téma proběhlo, ale můžu se přeci zeptat individuálně i já.

16.3.2015 16:51

Jenom k tomuto (víc se mi nechce )
"Chyba je už spojení jména a povelu, ale budiž, cvičit na zkoušky s ní nebude, ale už spojujete vlastně 2 pokyny"
anonymx - ne, není to chyba a to dokonce i podle zkušebních řádů sportovní kynologie...

A stopovačka je pro naučení přivolání opravdu ideální, a nejen přivolání...

16.3.2015 22:32
anonymx

XXX.XXX.143.229

Hmn -osloveni jeje povoleno pouze do ZVV1 s jeste musi byt spojeno s povelem. Takze nelze oslovit, pockat az zareaguje a dat povel.z toho vyplyva, ze je nezadouci ho to vubec ucit. Stopovacka je na stopovani, ale o to nejde. Hruba chyba je na ni psa pritahovat. Jajo-cit a zdravy rozum samozrejme ano, ale podle vasich problemu, chyb; ktere jste uz udelala a ktere jste si neuvedomovala, vam chybi zaklady a samozrejme zkusenosti. Chuze nebo spis netahani na voditku jde naucit popisovanymi zpusoby, ale zacnete s tim s unavenym psem a hlavne v klidnem prostredi. Scylla - tedy chuzi s ocnim kontaktem jsem v zivote nevidela a ti jsem byla i na MS.

17.3.2015 06:47

"osloveni jeje povoleno pouze do ZVV1 s jeste musi byt spojeno s povelem"
ale no tak, chce si to nastudovat ZŘ, třeba povely u obrany...

"Takze nelze oslovit, pockat az zareaguje a dat povel."
nemůžu dávat povel psu, který mě nevnímá. Oslovením psa začnu komunikaci s ním a pak si můžu povelovat jak chci. Podstatné je to, aby splnil povel napoprvé. Mimochodem - Jájo - reakci na oslovení má? Anonymx - tady se řeší nespolehlivé přivolání, ne výcvik na zkoušky...

"Stopovacka je na stopovani"
to se fakt nevylučuje...Je tady taková překvapivá možnost, mít jednu jedinou konkrétní stopku na stopy, on to ten pes umí poznat

" Hruba chyba je na ni psa pritahovat."
stopka v rámci učení přivolání slouží jako mechanický pomocník, pro impuls, pokud pes nereaguje při prvním povelu (a žádný další nedávám).

Jájo - stopka je fakt na tohle výborná, podstatné je, že musíte zařídit, aby pes (který už samozřejmě povel zná) přišel na první povel, neexistuje opakování povelu! Ono pod tím "pes umí povel" neznamená jenom to, že přikluše, ale i že reaguje hned - musíte vytvořit spolehlivý REFLEX, kdy pes nad povelem nijak nepřemýšlí, ale automaticky ho to vystřelí k Vám. Když se na ní mohl naučit přivolání pastevec, tak pro malinu to fakt nebude problém.

Nevím, jestli to už tady padlo (ale odkaz na Šustovu knihu ano a tam se to dočtete) - nad klikrem obecně jste neuvažovala?...a jelikož vím, že někde bylo, že se to nedá naučit jen čtením, tak se to jen čtením naučit dá a velmi dobře, a možná i lépe, protože Vás aspoň nikdo nenaučí vlastní chyby...

17.3.2015 08:57

pidla napsal(a):
Třeba takhle:
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

Takže opět sloup ze kterého padají jen pamlsky.

17.3.2015 09:08
anonymx

XXX.XXX.27.66

Hmn - oslovovovat můžete jak chcete, ale ne na zkouškách. Pokud to budete provozovat tak, že psa oslovíte, počkáte na jeho reakci a dáte povel, je to druhý povel a tedy i bodová ztráta.
Marně přemýšlím, kde na obranách jsou povoleny (bez ztráty) dva povely. Nemůžete cvičit, pokud vás pes nevnímá. Jestli se domníváte, že před každým povelem je třeba psa oslovit, tak je to špatně.
Jaja - chyba byla, že psa na stopovačce přitahovala. Netuší jak "zařídit" aby pes přišel. Radíte
Zadavatelka dosud (11 měsíční malina) se psem de facto necvičila a když ano, tak špatně. V podstatě jí nenaučila ani základní a i způsob hraní byl asi všechno jiné než "hrou k výcviku". Doporučujete klikr majitelce střelené dospívající maliny, která dosud netušila, že pochvala musí být vždy před odměnou. Vážně myslíte, že je s to zvládnout výcvik s klikrem, kdy je právě načasování to nejdůležitější?
A pro toho, kdo radil odnaučit tahání stylem zastavit se a počkat až pes táhnout přestane...
Jestli je to normální malna, tak zareaguje akorát tak, že se dá v lepší variantě do vodítka, v horší rafne majitelku.

17.3.2015 09:16
scylla

XXX.XXX.150.32

Nevím, s jakými psy máte zkušenosti, ale s většinou toho, co jste tu napsal/a moc nesouhlasím.

17.3.2015 09:26
Jája 007

XXX.XXX.13.218

"osloveni jeje povoleno pouze do ZVV1 s jeste musi byt spojeno s povelem"
ale no tak, chce si to nastudovat ZŘ, třeba povely u obrany...

"Takze nelze oslovit, pockat az zareaguje a dat povel."
nemůžu dávat povel psu, který mě nevnímá. Oslovením psa začnu komunikaci s ním a pak si můžu povelovat jak chci. Podstatné je to, aby splnil povel napoprvé. Mimochodem - Jájo - reakci na oslovení má? Anonymx - tady se řeší nespolehlivé přivolání, ne výcvik na zkoušky...

"Stopovacka je na stopovani"
to se fakt nevylučuje...Je tady taková překvapivá možnost, mít jednu jedinou konkrétní stopku na stopy, on to ten pes umí poznat

" Hruba chyba je na ni psa pritahovat."
stopka v rámci učení přivolání slouží jako mechanický pomocník, pro impuls, pokud pes nereaguje při prvním povelu (a žádný další nedávám).

Jájo - stopka je fakt na tohle výborná, podstatné je, že musíte zařídit, aby pes (který už samozřejmě povel zná) přišel na první povel, neexistuje opakování povelu! Ono pod tím "pes umí povel" neznamená jenom to, že přikluše, ale i že reaguje hned - musíte vytvořit spolehlivý REFLEX, kdy pes nad povelem nijak nepřemýšlí, ale automaticky ho to vystřelí k Vám. Když se na ní mohl naučit přivolání pastevec, tak pro malinu to fakt nebude problém.

Nevím, jestli to už tady padlo (ale odkaz na Šustovu knihu ano a tam se to dočtete) - nad klikrem obecně jste neuvažovala?...a jelikož vím, že někde bylo, že se to nedá naučit jen čtením, tak se to jen čtením naučit dá a velmi dobře, a možná i lépe, protože Vás aspoň nikdo nenaučí vlastní chyby...

Děkuju! Ano, reakci na oslovení má smajlík

17.3.2015 09:29

"Pokud to budete provozovat tak, že psa oslovíte, počkáte na jeho reakci a dáte povel, je to druhý povel a tedy i bodová ztráta."
ale to tuším, tuším...

"Marně přemýšlím, kde na obranách jsou povoleny (bez ztráty) dva povely"
dva povely? - oslovení před povelem, si přečtěte např. IPO 3 - obrany

"Jestli se domníváte, že před každým povelem je třeba psa oslovit, tak je to špatně."
Nedomnívám, to máte odkud? Já píšu, že můžu povelovat vnímajícího psa a nebudu si kazit veselé přivolání nějakým marným "ke mně"

"Doporučujete klikr majitelce střelené dospívající maliny, která dosud netušila, že pochvala musí být vždy před odměnou. Vážně myslíte, že je s to zvládnout výcvik s klikrem, kdy je právě načasování to nejdůležitější?"
Pokud by si nastudovala tu teorii, tak by na to velice rychle přišla... respektive...ona pochvala nemůže být odměna? Při nastudování práce s klikrem (a to vřele doporučuji aniž by pak s klikrem pracovala, klidně může používat slovíčka ale musí vědět kdy a v jakém významu!)

Jájo, takové jednoduché :
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/zaciname_s_klikremtxt15068.pdf

Mimochodem už nějakou dobu vychází v PPČ Šustovy články, naposled o práci s klikrem, kde jsou rozebírána pravidla a časté chyby, které jsou příčinou proč "to nefunguje".

"A pro toho, kdo radil odnaučit tahání stylem zastavit se a počkat až pes táhnout přestane..."
normální a funkční...

Scyllo : www.clovekpritelpsa.cz...to je ta stránka kde se musí registrovat?

17.3.2015 09:31
Jája 007

XXX.XXX.13.218

Pro anonymx:

Pokud učím fenu na přivolání na stopovačce nijak neškubu nepřetahuju, plynulým pohybem táhnu bez trhanců.

A v žádném případě při tahání nejde do vodítka ani do mě!, když zastavím...zastavím, zastaví, vrátí se ke mně a sedne, ale pak opět při rozejití vystartuje a táhne. Ano mnohem lepší je to po vyběhání, nemá již tolik nahromaděné energie, to je jasné.

17.3.2015 09:35
scylla

XXX.XXX.150.32

Ano, je.

17.3.2015 09:45
scylla

XXX.XXX.150.32

Takto nějak se dělá se stopovačkou u nás.

Nestahovací široký obojek, stopovačka přiměřená velikosti psa, dlouhá tak, jak majitel usoudí. Znalost reflexního oblouku - doby, která uplyne mezi vyslovením povelu a možností jeho splnění psem. U maliny vteřina, později pod vteřinu. Majitel se naučí používat hlasovou navigaci, bez přehrávání, bez jásavých pochval a infantilního chování při pochvalách a bez řevu při napomenutí.

Majitel se naučí dávat si pozor a přesně vystihnout, kdy prověsit stopovačku.

Příprava - majitel se na psa usměje kdykoli se na něj pes podívá, pomazlením ohodnotí každý samovolný příchod, pochválí za něj. Když mu pes pokládá otázky, majitel na ně odpovídá, pak má zachován oční konakt, když je třeba.

Jméno psa, povel, reflexní oblouk - pes přichází, je chválen, ale povel není opakován. Přijde k majiteli, je pohlazen, může něco dostat, ale až po příchodu, nikdy nelákat psa na hračku nebo pamlsek. Když nepřichází, je velmi jemně přitažen stopovačkou tak, aby tlak šel na horní stranu psího krku, aby mu to bylo co nejméně nepříjemné, a je chválen. Když udělá první dobrovolný krok, stopovačka se ihned prověsí. Po příchodu to samé jako v prvním případě. Pejsek musí zůstat u majitele, dokud není propuštěn jiným povelem. Protože už necvičíme na zkoušky, může pes být u majitele tak, jak jim vyhovuje a jak jim je příjemné.
Stopovačkou se nikdy neškube. Majitel může příchod psa podpořit zacouváním, úsměvem, ve fázi učení i dřepnutím na bobek. Nikdy by neměl stát jak tvrdé Y anfasem ke psovi a zírat u na hlavu, protože pak je řeč těla v rozporu s povelem. Když se pejsci učí, může se využívat další gesta v řeči těla. Protože často potkáváme psy problémové, tedy i velmi bázlivé a nejisté, řeč těla je u nich velmi důležitá.

Nikdy se majitel při přivolání nenaklání nad psem, nepohybuje se směrem k němu, nenatahuje k němu ruce. Nekřičí, neopakuje povel, netrestá psa za to, že nepřijde, ale motivuje ho k tomu, aby přišel.

Tak nějak vypadala i hodina na cvičáku před časem, když jsme ještě pořádali kurzy - teorie, pochopení teorie majitelem, pak práci s pejskem.

17.3.2015 09:48
Jája 007

XXX.XXX.13.218

scylla napsal(a):
Takto nějak se dělá se stopovačkou u nás.

Nestahovací široký obojek, stopovačka přiměřená velikosti psa, dlouhá tak, jak majitel usoudí. Znalost reflexního oblouku - doby, která uplyne mezi vyslovením povelu a možností jeho splnění psem. U maliny vteřina, později pod vteřinu. Majitel se naučí používat hlasovou navigaci, bez přehrávání, bez jásavých pochval a infantilního chování při pochvalách a bez řevu při napomenutí.

Majitel se naučí dávat si pozor a přesně vystihnout, kdy prověsit stopovačku.

Příprava - majitel se na psa usměje kdykoli se na něj pes podívá, pomazlením ohodnotí každý samovolný příchod, pochválí za něj. Když mu pes pokládá otázky, majitel na ně odpovídá, pak má zachován oční konakt, když je třeba.

Jméno psa, povel, reflexní oblouk - pes přichází, je chválen, ale povel není opakován. Přijde k majiteli, je pohlazen, může něco dostat, ale až po příchodu, nikdy nelákat psa na hračku nebo pamlsek. Když nepřichází, je velmi jemně přitažen stopovačkou tak, aby tlak šel na horní stranu psího krku, aby mu to bylo co nejméně nepříjemné, a je chválen. Když udělá první dobrovolný krok, stopovačka se ihned prověsí. Po příchodu to samé jako v prvním případě. Pejsek musí zůstat u majitele, dokud není propuštěn jiným povelem. Protože už necvičíme na zkoušky, může pes být u majitele tak, jak jim vyhovuje a jak jim je příjemné.
Stopovačkou se nikdy neškube. Majitel může příchod psa podpořit zacouváním, úsměvem, ve fázi učení i dřepnutím na bobek. Nikdy by neměl stát jak tvrdé Y anfasem ke psovi a zírat u na hlavu, protože pak je řeč těla v rozporu s povelem. Když se pejsci učí, může se využívat další gesta v řeči těla. Protože často potkáváme psy problémové, tedy i velmi bázlivé a nejisté, řeč těla je u nich velmi důležitá.

Nikdy se majitel při přivolání nenaklání nad psem, nepohybuje se směrem k němu, nenatahuje k němu ruce. Nekřičí, neopakuje povel, netrestá psa za to, že nepřijde, ale motivuje ho k tomu, aby přišel.

Tak nějak vypadala i hodina na cvičáku před časem, když jsme ještě pořádali kurzy - teorie, pochopení teorie majitelem, pak práci s pejskem.

Ano, díky!

17.3.2015 10:07
pidla

XXX.XXX.106.11

Nesmysl. Ten pamlsek tam není příliš podstatný, jde ho úplně vypustit, když máte proti odměňování teda takové ideologické námitky. Podstatné je všechno ostatní kolem - pro psa je největší odměna to, že se rozejde s pánem, pamlsek to může jen trochu podpořit.

17.3.2015 10:09

No nevim, ale přitahovat si psa na stopovačce, no každý to holt dělá podle svého.Já stopovačku používám málo kdy, ale když už jí používám psa nepřitahuji, prostě jméno, povel nereaguješ tak škubnu a pes jde vždy okamžitě ke mě.výsledek mě přijde mnohem lepší než si psa navíjet jako kapra z rybníka.

17.3.2015 10:12

No tak sem to dneska vyzkoušela na svém magůrkovi. pes zatáhl, takže sloup, jenomže pes si teda začal čmuchat tam kam tím vodítkem dosáhl, takže bych tam asi stála ještě ted

17.3.2015 10:18
pidla

XXX.XXX.106.11

No tak sem to dneska vyzkoušela na svém magůrkovi. pes zatáhl, takže sloup, jenomže pes si teda začal čmuchat tam kam tím vodítkem dosáhl, takže bych tam asi stála ještě ted

Je to tak - tlak vyvolává protitlak. Takže přitahováním na stopovačce se spousta psů naučí jen opřít se proti ní, tedy směrem od pána.
Já používám stopovačku jen jako jištění, když hrozí, že by pes zdrhnul (třeba v zazvěřeném terénu). Ale neškubu s ní ani nepřitahuju. Přivolání učím jednoduše tak, že povel vůbec nedávám, pokud bych nebyla ochotná vsadit pětistovku na to, že pes přijde - tedy stejně, jako by pes stopovačku vůbec neměl.

Edit: jo pardon, vy mluvíte o tom učení chůze na vodítku, mně to předtím nedošlo - mám migrénu a vůbec mi to nemyslí. Když si začne čuchat na napnutém vodítku, tak prostě děláte sloup. Tak dlouho, dokud ho to nepřestane bavit. Zní to zdlouhavě a je pravda, že prvních pár pokusů se člověk trochu načeká, ale pes to pochopí daleko rychleji, než nějaké škubání.

17.3.2015 10:49
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scyllo - problém je v tom, že já cvičím sportovku, takže přivolání je cvik, o tom jak se cvičí a jak má vypadat asi není nutné psát.
V běžném životě moji psi přicházejí na jméno, prostě od prvního dne je systematicky učím, že se mnou bude ta sranda a na jméno letěj ke mně v očekávání co se bude dít.
Jájo - jak zareaguje, pokud běží a zavoláte na ní jménem?
Když vypálí jak vykročíte, vyberte si povel pro procházkovou chůzi (jdeme, pojď, apod.), když zastavíte a ona se přiřadí, pochvalte, odměňte a dejte povel, pokud vypálí, unerozcházejte se, klidně stůjte nebo udělejte jen náznak pohybu. Chce to čas a trpělivost. Ale mezi tím nesmí dojít k tomu, že by vás jindy a jinde vlekla. Takže buď jinak na volno nebo flexině (stopovačce), vodítko zatím jen pro nácvik chůze.
Přivolání - pokud dáte povel a psa k sobě přitáhnete, neučí se nic. Oslovení, jak zdvihne hlavu, povel pro přivolání, pokud ihned nezareaguje, přiškubnout a ihned začít couvat, pokud zareaguje povzbuzovat (jaksi hecovat) a jakmile je u vás, pochvala a z kapsy pamlsek, míček apod. Ihned zase dát volno a znova.

17.3.2015 10:53
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):
Je to tak - tlak vyvolává protitlak. Takže přitahováním na stopovačce se spousta psů naučí jen opřít se proti ní, tedy směrem od pána.
Já používám stopovačku jen jako jištění, když hrozí, že by pes zdrhnul (třeba v zazvěřeném terénu). Ale neškubu s ní ani nepřitahuju. Přivolání učím jednoduše tak, že povel vůbec nedávám, pokud bych nebyla ochotná vsadit pětistovku na to, že pes přijde - tedy stejně, jako by pes stopovačku vůbec neměl.

Edit: jo pardon, vy mluvíte o tom učení chůze na vodítku, mně to předtím nedošlo - mám migrénu a vůbec mi to nemyslí. Když si začne čuchat na napnutém vodítku, tak prostě děláte sloup. Tak dlouho, dokud ho to nepřestane bavit. Zní to zdlouhavě a je pravda, že prvních pár pokusů se člověk trochu načeká, ale pes to pochopí daleko rychleji, než nějaké škubání.

Je vidět, že jste nepochopila, že pes se nepřitahuje násilím v žádném případě, že stopovačka slouží jen jako navigace a jistící prostředek.

17.3.2015 10:54
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Scyllo - problém je v tom, že já cvičím sportovku, takže přivolání je cvik, o tom jak se cvičí a jak má vypadat asi není nutné psát.
V běžném životě moji psi přicházejí na jméno, prostě od prvního dne je systematicky učím, že se mnou bude ta sranda a na jméno letěj ke mně v očekávání co se bude dít.
Když vypálí jak vykročíte, vyberte si povel pro procházkovou chůzi (jdeme, pojď, apod.), když zastavíte a ona se přiřadí, pochvalte, odměňte a dejte povel, pokud vypálí, unerozcházejte se, klidně stůjte nebo udělejte jen náznak pohybu. Chce to čas a trpělivost. Ale mezi tím nesmí dojít k tomu, že by vás jindy a jinde vlekla. Takže buď jinak na volno nebo flexině (stopovačce), vodítko zatím jen pro nácvik chůze.
Přivolání - pokud dáte povel a psa k sobě přitáhnete, neučí se nic. Oslovení, jak zdvihne hlavu, povel pro přivolání, pokud ihned nezareaguje, přiškubnout a ihned začít couvat, pokud zareaguje povzbuzovat (jaksi hecovat) a jakmile je u vás, pochvala a z kapsy pamlsek, míček apod. Ihned zase dát volno a znova.

Žádné škubání, tím jsou sportovkáři snad postižení, všechno řeší škubáním. Se stopovačkou se neškube a pes se na ní nepřitahuje hrubě, slouží jako vysvětlovací navigace, co se po psovi chce a jako jistíc prostředek.

Sportovku už spoustu let necvičím, protože to, co se z ní stalo, mě vůbec neláká. Raději něco praktického a přirozeného.

17.3.2015 10:59
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Je vidět, že jste nepochopila, že pes se nepřitahuje násilím v žádném případě, že stopovačka slouží jen jako navigace a jistící prostředek.

Já to chápu a nějak takhle stopovačku používám, ale z vašeho popisu mi to nějak nevyplynulo. Píšete "přitáhnu psa jemně" - dobrá, ale co uděláte, když se "zatne" proti tahu stopovačky?

17.3.2015 11:14
Jája 007

XXX.XXX.13.218

anonymx napsal(a):

Zavolám na ní jménem, dávám tedy povely dva ke mně (což je špatně?) a přiběhne ke mně, odměním pamlskem nebo začnu házet míč, aportováním je úplně posedlá smajlík

Tahá teda neskutečně, zastavím, přiřadí se ke mně a pak jen nakročím a vyletí jako raketa.. Takže tedy pokud nakročím a ona zase vystartuje mám zůstat stát? a takto neustále opakovat.

17.3.2015 11:15
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scyllo, váš názor na sportovku vám nikdo nebere (i když obvykle takový názor mají ti, kteří o tom vůbec nic nevědí anebo to spíš zavání bajkou o lišce a kyselých hroznech). Asi máte zkušenosti se psy, kteří jsou prostě problémoví jinak (bázlivost, stress, neochota, apod.). Stopovačka u hyperaktivního magora, který lítá jak neřízená střela a na "jemné" zatáhnutí reaguje tak, že vám spálí ruku, rozcupuje stopovačku, apod. se fakt musí hlavně jemně a přirozeně. Víte vůbec co je to škubnutí? Psa to musí jen překvapit nejde o žádné ubližování a jestli myslíte, že škubáním se řeší vše, tak promiňte, ale jste fanatik, který je sto let za opicema.

17.3.2015 11:21
scylla

XXX.XXX.150.32

pidla napsal(a):
Já to chápu a nějak takhle stopovačku používám, ale z vašeho popisu mi to nějak nevyplynulo. Píšete "přitáhnu psa jemně" - dobrá, ale co uděláte, když se "zatne" proti tahu stopovačky?

Já přece nedělám pouze stopovačkou, ale pomáhám si intonací, mimikou, řečí těla, ony jsou přivolávačská gesta (vyzkoušeno praxí), která dokážou řídit, jak rychle k vám pes přijde a jestli přijde před vás nebo v případě bázlivého psa za vás a tak podobně. Takže ta stopovačka slouží k tomu - když řeknu Ke mně, myslím tím, že se máš pohybovat tímto směrem. Je to vysvětlení.

17.3.2015 11:26
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Scyllo, váš názor na sportovku vám nikdo nebere (i když obvykle takový názor mají ti, kteří o tom vůbec nic nevědí anebo to spíš zavání bajkou o lišce a kyselých hroznech). Asi máte zkušenosti se psy, kteří jsou prostě problémoví jinak (bázlivost, stress, neochota, apod.). Stopovačka u hyperaktivního magora, který lítá jak neřízená střela a na "jemné" zatáhnutí reaguje tak, že vám spálí ruku, rozcupuje stopovačku, apod. se fakt musí hlavně jemně a přirozeně. Víte vůbec co je to škubnutí? Psa to musí jen překvapit nejde o žádné ubližování a jestli myslíte, že škubáním se řeší vše, tak promiňte, ale jste fanatik, který je sto let za opicema.

Cvičila jsem kdysi, opravdu kdysi a už tehdy se mi to nelíbilo. Nenacházím v tom praktický výstup a když vidím, čeho jsou někteří lidé schopni kvůli poháru nebo zkoušce, tak mi z toho není dobře.

Když se snažíte pomoct psovi, který žije ve stresu, je bázlivý, agresivní, jinak problémový, pomůžete mu a vidíte, že je v pohodě a klidu a můžete ho umístit, mám pocit, že dělám něco pro toho psa, že to má na rozdíl od sportovky i praktický výstup.

Jsou lidé, kteří umí obojí, takové mám v přátelích a moc si jí vážím, ale já zůstanu spíš u té pomoci psům, baví mě to víc.

17.3.2015 11:26
pidla

XXX.XXX.106.11

Jája 007 napsal(a):
Zavolám na ní jménem, dávám tedy povely dva ke mně (což je špatně?) a přiběhne ke mně, odměním pamlskem nebo začnu házet míč, aportováním je úplně posedlá smajlík

Tahá teda neskutečně, zastavím, přiřadí se ke mně a pak jen nakročím a vyletí jako raketa.. Takže tedy pokud nakročím a ona zase vystartuje mám zůstat stát? a takto neustále opakovat.

Ano, zůstat stát. A až fenka povolí vodítko, tak se rozejděte, ale NA DRUHOU STRANU. Ze začátku to bude děsný opruz, budete chodit pořád sem tam sem tam, ale brzy to pochopí. Kdybyste se vždycky rozešla tam, co chtěla táhnout původně, tak se jen naučí, že na chvilku prověsí vodítko a hned zase může táhnout.

A když se budete potřebovat na vodítku někam skutečně dostat a nebude čas a prostor na tyhlety "opičárny", tak doporučuju dát fence postroj, vám pohodlné silné vodítko (nebo případně sedák a vodítko s amortizérem) a nechat ji, ať si táhne, jak chce. Tak v tom bude mít jasno - v postroji se tahá, v obojku se netahá. Aby nácvik pěkné chůze na obojku opravdu fungoval, musí být důsledný, tedy nikdy nesmíte nechat fenku, aby vás na obojku dovláčela kam chce.

17.3.2015 11:41
Jája 007

XXX.XXX.13.218

pidla napsal(a):
Ano, zůstat stát. A až fenka povolí vodítko, tak se rozejděte, ale NA DRUHOU STRANU. Ze začátku to bude děsný opruz, budete chodit pořád sem tam sem tam, ale brzy to pochopí. Kdybyste se vždycky rozešla tam, co chtěla táhnout původně, tak se jen naučí, že na chvilku prověsí vodítko a hned zase může táhnout.

A když se budete potřebovat na vodítku někam skutečně dostat a nebude čas a prostor na tyhlety "opičárny", tak doporučuju dát fence postroj, vám pohodlné silné vodítko (nebo případně sedák a vodítko s amortizérem) a nechat ji, ať si táhne, jak chce. Tak v tom bude mít jasno - v postroji se tahá, v obojku se netahá. Aby nácvik pěkné chůze na obojku opravdu fungoval, musí být důsledný, tedy nikdy nesmíte nechat fenku, aby vás na obojku dovláčela kam chce.

Díky moc! vyzkouším smajlík

17.3.2015 11:49
ivulka2

XXX.XXX.155.174

anonymx napsal(a):

Souhlas pro člověka nezkušeneho je použiti stopovačky u hyper magora velmi složite a naděla vic škody než užitku.
Stopovačka je dobra jako pojistka ale u takto aktivniho litaciho psa je nebezpečna pro všechny zučastněne.
Pro zadavatelku bydlim 20 km od Prostějova a maliny mam 2 pracovni a ringove linie takže o nich už aspon něco vim a pokud mate zajem tak mužete přijet k nam na cvičak a mužem pokecat a něco vymyslime

17.3.2015 11:56
Jája 007

XXX.XXX.13.218

ivulka2 napsal(a):
Souhlas pro člověka nezkušeneho je použiti stopovačky u hyper magora velmi složite a naděla vic škody než užitku.
Stopovačka je dobra jako pojistka ale u takto aktivniho litaciho psa je nebezpečna pro všechny zučastněne.
Pro zadavatelku bydlim 20 km od Prostějova a maliny mam 2 pracovni a ringove linie takže o nich už aspon něco vim a pokud mate zajem tak mužete přijet k nam na cvičak a mužem pokecat a něco vymyslime

Můžu se zaptat, kam na cvičák?

17.3.2015 11:59
Jája 007

XXX.XXX.13.218

Jája 007 napsal(a):

Jde o to, že přivolání není 100%, tahá mi delší vodítko za sebou, právě kvůli pojištění se.

na vodítku je to tahoun a někdy si připadám jako vlajka ve větru.

17.3.2015 12:03
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jája 007 napsal(a):

Morkovice.

17.3.2015 12:09
Jája 007

XXX.XXX.13.218

ivulka2 napsal(a):
Morkovice.

Je to od nás cca 40km, přijela bych s fenkou, mohla bych Vás poprosit tedy o termín, kdy se Vám to hodí a jestli bychom se mohly setkat individuálně?

17.3.2015 12:18
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Jája 007 napsal(a):
Je to od nás cca 40km, přijela bych s fenkou, mohla bych Vás poprosit tedy o termín, kdy se Vám to hodí a jestli bychom se mohly setkat individuálně?

Na cvičaku budu tento tyden ve čtvrtek od 16 hod a pak je vycvik v neděli ale to nevim zda tam budu ale pokud tam nejsu tak je tam normalni vycvik a dvě vycvikařky ktere se jistě budou taky snažit

17.3.2015 12:27
Jája 007

XXX.XXX.13.218

ivulka2 napsal(a):
Na cvičaku budu tento tyden ve čtvrtek od 16 hod a pak je vycvik v neděli ale to nevim zda tam budu ale pokud tam nejsu tak je tam normalni vycvik a dvě vycvikařky ktere se jistě budou taky snažit

Děkuju, chci vyzkoušet cvičák pro mě dostupnější v N8měšti na Hané, ve čtvrtek na 16h určitě nestíhám, to jsem ještě v práci smajlík

17.3.2015 12:28
Jája 007

XXX.XXX.13.218

Celkem mě zaujal ten klikr, akorát nevím, zda bych s ním uměla vhodně pracovat.

17.3.2015 14:04

Když vidím práci s klikrem u někoho kdo to umí - je to pěkné podívání. Když vezmu klikr já - vodítko, pamlsek, klikr - jé, kde zas je, už jsem měla dávno kliknout, jenže on byl obráceně smajlík(.
Na klikr nesmíte být zmatkař, plašan s nekoodrinovanými pohyby.

17.3.2015 14:10
JirKubal

XXX.XXX.41.2

Zdravím, před třemi lety jsme si taky do rodiny pořídili psa BOM a to bez nějakých zkušeností s tímto plemenem. Měla jsem štěstí, že jsem se v prodejně zverimexu dala do řeči s paní, která měla belgičáky a cvičila s nimi. Pozvala mě tedy k nim na cvičák. Při příchodu na cvičák se zkušení cvičitelé divili, že jsem si já amatér pořídila takové plemeno, někteří mě za to odsoudili, že to bylo neuvážené, ale díky nim mě to tak trochu nakoplo, že ho prostě zvládnu. Začala jsem tedy s ním pravidelně docházek na cvičák a to od jeho 4 měsíců doposud a to několikrát za týden. BOM je neuvěřitelně chytré, živé a citlivé plemeno. Tím jsem chtěla říct, že neodsuzuji paní Janu za to, že si takové plemeno pořídila, tak jak ji někteří v diskuzi odsoudili, ale musím s nimi souhlasit v tom, že toto plemeno vyžaduje neustálou akci, a to nejen fyzickou, ale taky akci, která zaměstná jejich hlavu. A opravdu to chce zkušeného výcvikáře, dobrý cvičák, kde poradí. Na každého psa platí něco jiné, nejdůležitější je si vybrat to, co bude zrovna platit pro toho našeho pejska a hlavně to musí být formou hry. Takže opravdu rady po internetu nesplní svůj účel tak, jak osobní kontakt s nějakým zkušeným výcvikářem.

Ve výcviku psa je strašně důležité, aby Vás někdo zkušený viděl a řekl, co děláte špatně a dal radu, jak ty chyby odstranit. Dneska můj maliňák má tři roky – máme za sebou několik zkoušek jak podle národního tak mezinárodního řádu, dva závody, kdy jsme pokaždé skončili na bedně – a to jsem amatér. Má rád stopy, poslušnost, a samozřejmě obrany jsou pro něho to nejzábavnější, co může být. Naštěstí či na neštěstí je úplatný za aportek, takže si ho občas vezme do parády můj osmiletý syn a trénuje ho na zahradě. Zbožňuje, když za ním příjdou kamarádi a může s klackem v hubě s nimi běhat po zahradě nebo s ním hrají na schovku, že se mu schovají a potom ho volají a on je hledá. Samozřejmě raději pod mým dozorem BOM je určitě pracovní pes, ale je to zároveň pes, který zbožňuje „lidskou smečku“ a potřebuje lidský kontakt, takže určitě bych taky netvrdila, že to není pes pro rodinu s dětmi. Není to ale žádný gaučák, je to pes, který potřebuje neustále něčím zaměstnávat a zároveň to není pes, kterého uspokojíte procházkou na vodítku, i když takovou procházku budete absolvovat několikrát týdně. Jakmile se pes, a hlavně pes takové rasy, začne nudit, začne vymýšlet kravinky a potom může být jako časovaná bomba.

Paní Janě bych tedy doporučila opravdu navštívit nějaký cvičák a snažit se maliňačku zaměstnat nějakým výcvikem. Je to sice náročné na čas, mnohdy na úkor rodiny, ale to co do pejska vložíte v mládí, tak se Vám časem určitě vrátí.

A co se týče toho přivolání, tak přivolání je bohužel základ. Musím říct, že to jsme se naučili naprosto skvěle. Jednak počátky nácviku začaly na cvičáku, na dlouhém vodítku, …. potom jsme to zkoušely v terénu na procházkách a bylo to opět formou hry – přivolat – pokud neměl snahu přiběhnout ke mně, tak jsem se otočila a začala utíkat na druhou stranu od něho, další hra byla schovávat se mu třeba za stromy, to si mě potom dobře hlídal a neodbíhal ode mě daleko. Bavíme se tímto na procházkách dodnes. Dneska musím říct, že přivolání máme skvělé, chodím s ním běhat do lesa a už se nám občas stalo, že před námi vyběhl nějaký ten zajít či srnka, ale vždy na mé zavolání se okamžitě vrátil ke mně. Samozřejmě musela následovat ooooooobrovská slovní pochvala a za odměnu dostal třeba klacek
Paní Janě a maliňačce přeji hodně zdaru.

17.3.2015 15:02
aritim

XXX.XXX.19.70

Jája 007 napsal(a):

Dva povely složené ze jména a přivolávacího povelu vůbec neřešte, pokud nemáte v plánu vrcholovou kynologii. Je úplně nepodstatné, jakými povely přivoláváte. Podstatné je, aby pes poslechl okamžitě a aby opravdu věděl, co má dělat.
Někdo už tu psal, že fenka by se k vám měla vždy ochotně přiblížit už když vyslovíte pouhé jméno. Jaký povel pak následuje není podstatné.
Já už se psy na zkoušky necvičím, jen tak na doma a i když znají oba povely "Ke mně" i "K noze", zpravidla si vystačíme s oslovením jménem.
Naučila jsem je to podobnou metodou jako se učí na klikr.
Oslovení jménem - pamlsek. Dokud na jméno 100% nezareaguje nadšeným příchodem. Pak společně s pamlskem pochvala a postupné vypouštění pamlsků.

17.3.2015 15:51
Jája 007

XXX.XXX.220.50

Když vidím práci s klikrem u někoho kdo to umí - je to pěkné podívání. Když vezmu klikr já - vodítko, pamlsek, klikr - jé, kde zas je, už jsem měla dávno kliknout, jenže on byl obráceně smajlík(.
Na klikr nesmíte být zmatkař, plašan s nekoodrinovanými pohyby.

Tak to je můj případ, děkuju!

Vidím to bez klikru smajlík

17.3.2015 15:55
Jája 007

XXX.XXX.220.50

JirKubal:
Děkuju Vám za velmi povzbudivá slova a cenné rady! Vážím si toho, že jste mě hned nehodila do stejného pytle, jako většina tady.
děkuji!
Na cvičák jsme již znovu přihlášené a začínáme o víkendu smajlík

17.3.2015 15:58
Jája 007

XXX.XXX.220.50

aritim napsal(a):
Dva povely složené ze jména a přivolávacího povelu vůbec neřešte, pokud nemáte v plánu vrcholovou kynologii. Je úplně nepodstatné, jakými povely přivoláváte. Podstatné je, aby pes poslechl okamžitě a aby opravdu věděl, co má dělat.
Někdo už tu psal, že fenka by se k vám měla vždy ochotně přiblížit už když vyslovíte pouhé jméno. Jaký povel pak následuje není podstatné.
Já už se psy na zkoušky necvičím, jen tak na doma a i když znají oba povely "Ke mně" i "K noze", zpravidla si vystačíme s oslovením jménem.
Naučila jsem je to podobnou metodou jako se učí na klikr.
Oslovení jménem - pamlsek. Dokud na jméno 100% nezareaguje nadšeným příchodem. Pak společně s pamlskem pochvala a postupné vypouštění pamlsků.

Děkuju!

Přidejte reakci

Přidat smajlík