Štěňata - ano nebo ne (bernský salašnický pes)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2015 17:17
Alena02

XXX.XXX.138.233

Dobrý den, mám fenku bernského salašnickýho psa a chtěla bych po ní alespoň jedno štěně.Mám už krycího psa, ale váhám jestli jí mám nechat nakrýt.Četla jsem že by fena měla mít alespoň jednou za život štěňátka, že bude klidnější a nebude tak bázlivá.V jiném článku jsem zase četla že je to blbost a může mít po porodu spoustu zdravotních následků.Chovatelka mé fenky mi doporučuje nakrýt.Prý předejdu nemocem jako je rakovina mléčné žlázy a zánět dělohy.Jaký je na to váš názor?Dost se bojím a chci pro ní jen to nejlepší.Změní se po porodu nějak její chovaní?Může mít mateřství nějaké psychické následky nebo bude lepší a zkušenější?Všem moc děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek dne.

19.3.2015 17:24
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):
Dobrý den, mám fenku bernského salašnickýho psa a chtěla bych po ní alespoň jedno štěně.Mám už krycího psa, ale váhám jestli jí mám nechat nakrýt.Četla jsem že by fena měla mít alespoň jednou za život štěňátka, že bude klidnější a nebude tak bázlivá.V jiném článku jsem zase četla že je to blbost a může mít po porodu spoustu zdravotních následků.Chovatelka mé fenky mi doporučuje nakrýt.Prý předejdu nemocem jako je rakovina mléčné žlázy a zánět dělohy.Jaký je na to váš názor?Dost se bojím a chci pro ní jen to nejlepší.Změní se po porodu nějak její chovaní?Může mít mateřství nějaké psychické následky nebo bude lepší a zkušenější?Všem moc děkuji za odpovědi a přeji hezký zbytek dne.

To, že nakrytím předejdete onemocněním, je nesmyslná pověra. Určité (velmi malé) snížení výskytu zmíněných onemocnění je pozorovatelné až u fenek s třemi, čtyřmi a více vrhy. Ovšem to je zase vyvážené možnými komplikacemi při porodu - eklampsie, prasklá děloha, akutní císařský řez...
Daleko účinnější metoda prevence zánětu dělohy a nádorů mléčné žlázy je kastrace (pro prevenci nádorů mléčné žlázy ideálně po prvním hárání).

Bázlivou fenku bych rozhodně nekryla. Povaha se dědí jak geneticky, tak "výchovou" - tím, že štěňata vyrůstají s bázlivou fenkou a přejímají její vzorce chování. Fence to nijak neprospěje a vy vyrobíte další bázlivá štěňata.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2015 17:51

Kromě toho, že je "šance", že štěňata budou po fence bázlivá, je "šance", že bázlivá, tedy psychicky labilní fena bude špatně snášet březost, porod a výchovu štěňat.
Další, co nechápu je, proč chcete štěně po vaší feně, když nemá zrovna ideální salašnickou povahu. Nebylo by lepší poohlédnout se po štěněti z jiného chovu ( úplně, chovatelku vaší feny bych vynechala ), kde by byla opravdová šance na klidné, vyrovnané štěně.
Kdyby v tom náhodou hrály roli peníze, tak odchov štěňat vás, přes náklady a práci, vyjde určitě dráž, než cena pořízení štěněte.

19.3.2015 17:51
bilusik

XXX.XXX.168.4

pidla napsal(a):
To, že nakrytím předejdete onemocněním, je nesmyslná pověra. Určité (velmi malé) snížení výskytu zmíněných onemocnění je pozorovatelné až u fenek s třemi, čtyřmi a více vrhy. Ovšem to je zase vyvážené možnými komplikacemi při porodu - eklampsie, prasklá děloha, akutní císařský řez...
Daleko účinnější metoda prevence zánětu dělohy a nádorů mléčné žlázy je kastrace (pro prevenci nádorů mléčné žlázy ideálně po prvním hárání).

Bázlivou fenku bych rozhodně nekryla. Povaha se dědí jak geneticky, tak "výchovou" - tím, že štěňata vyrůstají s bázlivou fenkou a přejímají její vzorce chování. Fence to nijak neprospěje a vy vyrobíte další bázlivá štěňata.

Včera 2 nové registrace - 2 podobné dotazy na krytí bezpapíráků. Dnes zeregistrována a podobná dotaz jako 2 včerejší. Že by náhoda, nebo si někdo dokola hraje... ?

19.3.2015 17:57

bilusik napsal(a):
Včera 2 nové registrace - 2 podobné dotazy na krytí bezpapíráků. Dnes zeregistrována a podobná dotaz jako 2 včerejší. Že by náhoda, nebo si někdo dokola hraje... ?

Také to někdo může dělat v dobré víře, že když to tu bude ve více tématech a o různých plemenech, třeba se to konečně majitelům fen vtluče do hlavy. Docela bohulibá činnost, né ?
Nebo je to náhoda a ty dotazy se tak sešly a můžou být myšleny vážně.

19.3.2015 17:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Také to někdo může dělat v dobré víře, že když to tu bude ve více tématech a o různých plemenech, třeba se to konečně majitelům fen vtluče do hlavy. Docela bohulibá činnost, né ?

Podobný názor.

19.3.2015 18:06
Alena02

XXX.XXX.138.233

Kromě toho, že je "šance", že štěňata budou po fence bázlivá, je "šance", že bázlivá, tedy psychicky labilní fena bude špatně snášet březost, porod a výchovu štěňat.
Další, co nechápu je, proč chcete štěně po vaší feně, když nemá zrovna ideální salašnickou povahu. Nebylo by lepší poohlédnout se po štěněti z jiného chovu ( úplně, chovatelku vaší feny bych vynechala ), kde by byla opravdová šance na klidné, vyrovnané štěně.
Kdyby v tom náhodou hrály roli peníze, tak odchov štěňat vás, přes náklady a práci, vyjde určitě dráž, než cena pořízení štěněte.

Rozhodně nejde o peníze.Vím co chov stojí pěněz i času.Moje fena má úžasnou povahu.jen když je na vodítku bojí se jiných lidí a zvířat.Chovatelka říkala že je to normální.A co je na tom špatného že chci štěně po své vlastní fence?

19.3.2015 18:08
Alena02

XXX.XXX.138.233

bilusik napsal(a):

Tak to rozhodně ne!Dnes jsem na tento web narazila poprvé.Ptala jsem se i na poradte.cz, ale chtěla bych slyšet více názorů.Zde je otázka na poradte cz https://www.poradte.cz/zvirata/7386-stenata-ano-ci-ne.html.

Jo a jak můžete vědět že je moje fena bez PP?Má PP rodiče!

19.3.2015 18:09

Fena, která se bojí cizích lidí a zvířat, nemá úžasnou povahu. Je bázlivá, a bázlivost je silně dědičná, a ještě horší to je, když je bázlivá fena, protože štěňata od ní bázlivost navíc ještě okoukají.

19.3.2015 18:10

Alena02 napsal(a):
Tak to rozhodně ne!Dnes jsem na tento web narazila poprvé.Ptala jsem se i na poradte.cz, ale chtěla bych slyšet více názorů.Zde je otázka na poradte cz https://www.poradte.cz/zvirata/7386-stenata-ano-ci-ne.html.

Jo a jak můžete vědět že je moje fena bez PP?Má PP rodiče!

Že má pes PP rodiče ještě neznamená, že má sám PP.. Přičemž bázlivost je jeden z důvodů, proč nemusí zvíře projít bonitací a není uchovněno.

19.3.2015 18:11
Alena02

XXX.XXX.138.233

Fena, která se bojí cizích lidí a zvířat, nemá úžasnou povahu. Je bázlivá, a bázlivost je silně dědičná, a ještě horší to je, když je bázlivá fena, protože štěňata od ní bázlivost navíc ještě okoukají.

Chovatelka říká že je to pro BSP typické.

19.3.2015 18:12

Alena02 napsal(a):
Rozhodně nejde o peníze.Vím co chov stojí pěněz i času.Moje fena má úžasnou povahu.jen když je na vodítku bojí se jiných lidí a zvířat.Chovatelka říkala že je to normální.A co je na tom špatného že chci štěně po své vlastní fence?

Chápu, že chcete štěně po své vlastní feně. Jen s tou povahou to nevidím ideální. Už v předchozím příspěvku jsem psala, že chovatelce vaší feny bych se vyhla obloukem.
Ten nesmysl o vlivu jednoho vrhu na zdraví feny - to už je docela všeobecně vyhlášený nesmysl. A ta bázlivost ? Snad se koukněte do standardu plemene.
A pak ještě jedna docela ožehavá otázka : Vy chcete štěně po své feně. Jedno. Může jich mít 15. Co s těmi ostatními ?

19.3.2015 18:14

Alena02 napsal(a):

Ani náhodou.

Možná je to typické pro fenu, po které máte vaší fenu, jak už jsem řekla, je to dědičné, a je to silný důvod, proč vaší fenu dále nemnožit.

Ono sakra, k čemu přesně by bylo plemeno velkého psa, pro které by byla typická bázlivost?

19.3.2015 18:17
Alena02

XXX.XXX.138.233

Chápu, že chcete štěně po své vlastní feně. Jen s tou povahou to nevidím ideální. Už v předchozím příspěvku jsem psala, že chovatelce vaší feny bych se vyhla obloukem.
Ten nesmysl o vlivu jednoho vrhu na zdraví feny - to už je docela všeobecně vyhlášený nesmysl. A ta bázlivost ? Snad se koukněte do standardu plemene.
A pak ještě jedna docela ožehavá otázka : Vy chcete štěně po své feně. Jedno. Může jich mít 15. Co s těmi ostatními ?

Není problém najít nové domovy.BSP je dost žádané plemeno a nějaké zájemce už mám.Majitelka případného otce by chtěla 2 pejsky.Lidi v naší vesnici by si vzali a zbytek bych nabídla na internetu.Určitě by se našli zájemci o štěňda.Já bych si případně nechala 2 fenky..No 15 jsem nečekala.Tak to stojí hodně za promyšlenou.

19.3.2015 18:19

Alena02 napsal(a):
Není problém najít nové domovy.BSP je dost žádané plemeno a nějaké zájemce už mám.Majitelka případného otce by chtěla 2 pejsky.Lidi v naší vesnici by si vzali a zbytek bych nabídla na internetu.Určitě by se našli zájemci o štěňda.Já bych si případně nechala 2 fenky..No 15 jsem nečekala.Tak to stojí hodně za promyšlenou.

Ale to jsem jen tak plácla, může jich být jen 10 nebo 11.

19.3.2015 18:20

Prosím vás, tohle je povaha dle standartu :

CHOVÁNÍ / CHARAKTER (POVAHA): spolehlivá, pozorná, ostražitá a nebojácná v každodenních situacích; dobromyslná a příchylná vůči osobám, které dobře zná; vůči cizím sebejistý a přátelský; střední temperament, dobrá ovladatelnost.

a přestaňte dotyčné říkat chovatelka, tlačí do Vás nesmysly a množí na defektních psech

19.3.2015 18:20
Alena02

XXX.XXX.138.233

Moje fenka je ze 4 štěňátek.

19.3.2015 18:22
bilusik

XXX.XXX.168.4

Alena02 napsal(a):

Tak vám množitelka bezpapíráků lže, typické to pro BSP ani jiné velké plemeno rozhodně není, typická pro toto plemeno by měla být spíše vyrovnaná povaha. Množit další bázlivé bezpapíráky, protože je velká šance, že se to podědí asi nemá smysl jsou jich plné inzerce - je to stejné jako se včerejším dotazem na množení NO bez PP a množení CC bez PP - bez PP jsou jich plné inzerce, není důvod množit další potencionální adepty pro útulky.

19.3.2015 18:24
Alena02

XXX.XXX.138.233

Prosím vás, tohle je povaha dle standartu :

CHOVÁNÍ / CHARAKTER (POVAHA): spolehlivá, pozorná, ostražitá a nebojácná v každodenních situacích; dobromyslná a příchylná vůči osobám, které dobře zná; vůči cizím sebejistý a přátelský; střední temperament, dobrá ovladatelnost.

a přestaňte dotyčné říkat chovatelka, tlačí do Vás nesmysly a množí na defektních psech

Fenka má přesně takovou povah, ale na tom vodítku je neovladatelná a bázlivá.Zkoušela jsem chodit i na cvičák-bez výsledku.Když je na volno, je přesně taková jak to píšou ve standartu.

19.3.2015 18:24
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):

Dvě štěňata? Uvědomujete si, že s výchovou dvou štěňat není dvakrát tolik práce, jako s výchovou jednoho štěněte, ale minimálně třikrát či čtyřikrát tolik? Že dvě stejně stará štěňata od sebe odkoukají především lumpárny a zlozvyky, takže musíte každému zvlášť věnovat o to víc práce? A to nejdůležitější: že mezi dvěma stejně starými fenami může v dospívání docházet ke vzájemné agresi?

Bázlivá povaha není typická pro žádné plemeno. A pro BSP už vůbec ne.

19.3.2015 18:27

V mém okolí znám několik fen BSP...jednou z nich je maminka mých pesanů....(celkem 5 feneček různého věku)...musím říct, že všechny jsou velmi kontaktní a "vítací" a to i v případech, kdy mě vidělly poprvé a potkaly jsme se venku. Ale určo nejde paušalizovat na všechny fenky BSP, každý pes je osobnost. Měla jsem bázlivější fenečku německého ovčáka...ve dvou letech se stala velmi nekompromisní.
V každém případě mi přijde jednodušší štěně koupit než odchovat vlastní vrh.

pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):
Fenka má přesně takovou povah, ale na tom vodítku je neovladatelná a bázlivá.Zkoušela jsem chodit i na cvičák-bez výsledku.Když je na volno, je přesně taková jak to píšou ve standartu.

Pokud by měla povahu odpovídající standardu, měla by ji vždycky. To je jako říkat o autě, že má v pořádku brzdy, když brzdí jen při jízdě do kopce.
Samozřejmě že bázlivý pes je mnohem bázlivější na vodítku - ví, že nemůže od zdroje svého strachu odejít pryč, jak by potřeboval.

Alena02

XXX.XXX.138.233

bilusik napsal(a):
Tak vám množitelka bezpapíráků lže, typické to pro BSP ani jiné velké plemeno rozhodně není, typická pro toto plemeno by měla být spíše vyrovnaná povaha. Množit další bázlivé bezpapíráky, protože je velká šance, že se to podědí asi nemá smysl jsou jich plné inzerce - je to stejné jako se včerejším dotazem na množení NO bez PP a množení CC bez PP - bez PP jsou jich plné inzerce, není důvod množit další potencionální adepty pro útulky.

Proč množit?Když se někdo o svá štěňátka náležitě stará, miluje je a odchovává s láskou tak to přece není množitel.Svým odchovům najde skvělé páníčky se kterýma bude v kontaktu.Do štěňátek narve spoustu peněz.Nakoupí jim spoustu věcí do nového domova.Budou očkované, odčervené s kupní smlouvou.Tak ten člověk přece nebude množitel, ale chovatel!

19.3.2015 18:28
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):
Proč množit?Když se někdo o svá štěňátka náležitě stará, miluje je a odchovává s láskou tak to přece není množitel.Svým odchovům najde skvělé páníčky se kterýma bude v kontaktu.Do štěňátek narve spoustu peněz.Nakoupí jim spoustu věcí do nového domova.Budou očkované, odčervené s kupní smlouvou.Tak ten člověk přece nebude množitel, ale chovatel!

Kdo vědomě množí psa s dědičnou vadou, je hnusný množitel. A bázlivost je velmi zásadní a velmi dědičná vada.

19.3.2015 18:29

Alena02 napsal(a):

Ne, takový člověk je množitel, protože pouze rozmnožuje. Že se o štěňata dobře postará je bonus, super, ale to z něj nedělá chovatele.

Chovatel nebude množit na povahou nestandardní feně jen proto, že po ní chce štěňátko.

19.3.2015 18:29
Alena02

XXX.XXX.138.233

pidla napsal(a):
Pokud by měla povahu odpovídající standardu, měla by ji vždycky. To je jako říkat o autě, že má v pořádku brzdy, když brzdí jen při jízdě do kopce.
Samozřejmě že bázlivý pes je mnohem bázlivější na vodítku - ví, že nemůže od zdroje svého strachu odejít pryč, jak by potřeboval.

Na cvičáku mi říkali, že až dospěje bude to dobré.Nějak se to nedařilo odbourat.Potom padla zmínka o štěňátkách a už to bylo.Všichni mi radili ať jí nechám nakrýt, že se to srovná.Dospěje a bude z ní dospělá psí dáma.

19.3.2015 18:31
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):
Na cvičáku mi říkali, že až dospěje bude to dobré.Nějak se to nedařilo odbourat.Potom padla zmínka o štěňátkách a už to bylo.Všichni mi radili ať jí nechám nakrýt, že se to srovná.Dospěje a bude z ní dospělá psí dáma.

Nezlobte se, ale ti, kdo vám tohle radili, nevědí o psech ani o chovatelství naprosto nic.

19.3.2015 18:32

Jak je fenka stará?

19.3.2015 18:33
Alena02

XXX.XXX.138.233

Jak je fenka stará?

Jsou jí 3 roky.

19.3.2015 18:38

Alena02 napsal(a):

Bohužel jestli má fena štěňata nebo ne nemá na bázlivost či třeba agresivitu žádný vliv.

19.3.2015 18:38
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):
Jsou jí 3 roky.

Ve třech letech musí být dospělá a s hotovou povahou, bez ohledu na to, jestli měla štěňata, nebo ne. Kdybychom se tu bavili dejme tomu o devítiměsíční fence, se kterou mlátí hormony při prvním hárání, tak tam by se určitá psychická rozhozenost dala ještě dejme tomu pokládat za více či méně přechodnou věc. Ale pokud je fenka takhle bázlivá ještě i ve třech letech, tak na její povahu nebude mít nakrytí naprosto žádný vliv a jen úplně zbytečně vyrobíte dalších ix bázlivých psů.

19.3.2015 18:49
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Chovatel je ten, ktery ma radne zavedenou chovnou stanici, chovne jedince s PP s absolvovanymi vystavami a bonitaci, hotova veskera vysetreni dulezita pro to ktere plemeno...Sve potomky ma take s PP, poskytuje chovatelsky servis, pri koupi jeho stenete je koneckoncu sepsana kupni smlouva, je za sve vrhy zodpovedny a ochotny prijmout stene zpet. Stenata ma radne odcervena, ockovana, ocipovana, stenata socializuje uz od malinka...
Mnozitel je ten, kdo jen produkuje stenata bez zaruk, nezodpovedne, a na toto vsechno kasle.

19.3.2015 18:50
awake

XXX.XXX.115.136

Alena02 napsal(a):

Žádná fena nemusí mít nikdy štěňata. Co feny které jsou nevyrovnané, neuchovněné, mají vysokou dysplazii/ luxaci, případně jiné dědičné onemocnění? A co feny bez PP a křížené? Vážně si myslíte, že musí mít úplně všechny feny nutně štěňata?
Měla jsem štěňata od 4 fen a žádná se po štěňatech povahově nezměnila. Jedna měla nádory na cecíkách a druhá zemřela na rakovinu mléčné žlázy (a to měla dva vrhy). Dokonce bojovala asi týden o život na kapačkách když jí selhaly ledviny po tom co potratila, a štěňata se v ní začala rozkládat.
Jednu fenu jsem neuchovnila jen proto, že byla na výstavě "jen" velmi dobrá. Povahově byla vyrovnaná a RTG měla 0/0. Druhou fenu jsem dovezla ze zahraničí a uchovnila, a stejně štěňata nikdy neměla. Nevidím jediný důvod krýt nutně každou fenu. Mám i dovezeného, zdravého a uchovněného psa, a do chovu se také nedostane.

Jestli máte strach z rakoviny mléčné žlázy, tak u Berňáka bych se spíš bála nemocných ledvin. Kamarádce zemřela fena ve 4a půl letech a pohled na ní v posledních dnech byl hodně smutný. A jak kamarádka popisovala posledních 24 hodin jejího života. Děs něco tak hrozného zažít.

19.3.2015 18:54
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Nechapu, jak by se vyresila bazlivost tim, ze by mela stenata.

19.3.2015 18:54
pidla

XXX.XXX.106.11

Alena02 napsal(a):

Bonitace u BSP probíhá na vodítku, pes se musí nechat prohlédnout a prohmatat od rozhodčího a pokud projevuje bázlivost, je to vada vylučující pro další chov. Takže žádná "typická povaha".

http://www.bernsky-pes.com/index.php/zakladni-informace/38-bernsky-salasnicky-pes-bonitace.

19.3.2015 18:58
awake

XXX.XXX.115.136

Alena02 napsal(a):

Jak se chovají oba její rodiče? Proč Vaše fena nemá PP když má oba rodiče s PP? Že by měli nějakou vadu vyřazující je z chovu s PP? Když je ten BSP tak žádaný je přeci v zájmu každého chovatele uchovnit a prodat štěňata dráž a tedy s PP než levně bez PP ne?
Nebo vám řekla chovatelka že jí nebaví chodit po výstavách ?

19.3.2015 19:01
awake

XXX.XXX.115.136

pidla napsal(a):
Dvě štěňata? Uvědomujete si, že s výchovou dvou štěňat není dvakrát tolik práce, jako s výchovou jednoho štěněte, ale minimálně třikrát či čtyřikrát tolik? Že dvě stejně stará štěňata od sebe odkoukají především lumpárny a zlozvyky, takže musíte každému zvlášť věnovat o to víc práce? A to nejdůležitější: že mezi dvěma stejně starými fenami může v dospívání docházet ke vzájemné agresi?

Bázlivá povaha není typická pro žádné plemeno. A pro BSP už vůbec ne.

Spíš aby štěňata neokoukala - nezdědila povahu matky. Ono chodit ven se třemi bázlivými psy není zrovna super klidná procházka.

Neregistrovaný uživatel

19.3.2015 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Tak já také přidám něco...
Mám 2 psy BSP s PP. Ani jeden není bázlivý! Bázlivost pro toto plemeno rozhodně není typické a jak již bylo řečeno, přenáší se to na štěnda a další věc, je to výlučná vada a bázlivé zvíře jde z chovu ven, majitelé takových to zvířat, co je vyšoupnou z chovu, začnou množit bezpapíráky a pindat takovýhle nesmysly, o tom, jak by fena měla mít štěnda... Kecy, nic víc!

Případ mé kamarádky, chtěkla berňáka, tak si pořídila berňáka bez PP i přes moje varování! Pes, rostl, ovšem vypadal i vypadá úplně jinak, než mí berňáci. No, psovi jsou nyní 2 roky, má cca 50 cm v kohoutku, bázlivý je velmi a co hůř, je takový celkově neforemný. A tak to kámošce nedalo a začala rýt do rádobychovatelky, co jí psa prodala, no a z ní vypadlo, že matka zmíněného berňáka je jaxi fiklá s Rotwailerem. Na matce to poznat nebylo, ovšem na jejím vrhu ano! Pes je sice trikolorní, ale úplně jinak stavěný než Berňák a povaha úplně v háji!
Když už tady rozjíždíte politiku na téma množit, víte jistě, co máte doma? Ono totiž bez PP může znamenat úplně všechno! A že rodiče měli PP, nic nedokazuje, taky to nemusí být ani pravda, kamarádce taky tvrdili, jak je otec zmíněného psa šampion a kdesi co si

19.3.2015 20:29

Ne, takový člověk je množitel, protože pouze rozmnožuje. Že se o štěňata dobře postará je bonus, super, ale to z něj nedělá chovatele.

Chovatel nebude množit na povahou nestandardní feně jen proto, že po ní chce štěňátko.

A nebude novým majitelům svých odchovů tlačit do hlavy bláboly !

20.3.2015 02:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

20.3.2015 02:55
fikovnice

XXX.XXX.99.69

bilusik napsal(a):

Celkem se zájmem, i když v rychlosti pročítám tři opravdu téměř navlas stejné diskuse - jen s jinými plemeny, ale pokud mě paměť neklame, tak v těch příspěvcích byly opravdu skoro totožné dotazy. Takže se začínám klonit k "bilusikovu" názoru. Jen moc nechápu, proč to ten jedinec dělá (pokud to tak tedy je)? Je masochista a "ukájí se" tím, že mu tady každý "nadává" (vím, pravé nadávky to nejsou a vulgarismy už vůbec ne, ale je to opravdu 99:1, co se názoru na štěňata týká)...? Potřebuje se dohadovat a tasit své vysoce odborné názory nebo proč...? Vím, že mi asi nikdo neodpoví, je to jen taková řečnická otázka stran věci, které prostě nerozumím.

20.3.2015 06:40

Alena02 napsal(a):

To je teda úžasná povaha!

20.3.2015 08:02

fikovnice napsal(a):
Celkem se zájmem, i když v rychlosti pročítám tři opravdu téměř navlas stejné diskuse - jen s jinými plemeny, ale pokud mě paměť neklame, tak v těch příspěvcích byly opravdu skoro totožné dotazy. Takže se začínám klonit k "bilusikovu" názoru. Jen moc nechápu, proč to ten jedinec dělá (pokud to tak tedy je)? Je masochista a "ukájí se" tím, že mu tady každý "nadává" (vím, pravé nadávky to nejsou a vulgarismy už vůbec ne, ale je to opravdu 99:1, co se názoru na štěňata týká)...? Potřebuje se dohadovat a tasit své vysoce odborné názory nebo proč...? Vím, že mi asi nikdo neodpoví, je to jen taková řečnická otázka stran věci, které prostě nerozumím.

Tady je jedna jen tak řečnická odpověď smajlík

20.3.2015 08:19
bilusik

XXX.XXX.168.4

Tady je jedna jen tak řečnická odpověď smajlík

Kdyby to zadavatel dělal v dobré víře ve více tématech - plemenech, tak nebude množení bezpapíráků ještě v každém obhajovat. Tři skoro navlas shodné otázky na tři různá plemena - na tři nově založené nicky. Jeden dotaz, to může být náhoda, ale zbývající dva ? Že by také náhoda... ?

20.3.2015 09:57
lev

XXX.XXX.253.186

Zadavatelko jaké má vaše fena DKK ? Jaké má vyšetření ledvin a má nějaká další vyšetření ? Když už zde stále obhajujete vyjímečnost své bázlivé feny - co předá kromě své špatné povahy štěňatům ? Kolika let se dožili její předkové ? Víte, že průměrný věk BSP bez PP je kolem 6 let ?

20.3.2015 10:55

Nebudu teď řešit, zda tyto debaty někdo vyprovokoval...jen k připuštění této fenky...mám doma dva křížence BSPxbernardýn (otec i matka uchovněni, veškerá vyšetření provedena, matka dokonce záchranářský výcvik), nakrytí byla "nehoda".
V každém případě štěňátka byla odčervená, očkovaná, socializovaná, fenečka speciálně krmena s ohledem na březost a následné odkrmení štěňat...toto není obhajoba množení psů bez PP nebo kříženců, jen chci aby si tazatelka uvědomila, že zodpovědný odchov štěňat je finančně i časově velmi náročný (pokud nejste množitel) a následné umísťování, výběr budoucích páníčků také není jednoduchý. A to tu nemluvím o situaci, kdy je třeba štěňata přikrmovat nebo může mít fenečka s porodem problém, můžou se vyskytnout zdravotní problémy atd.
Odprodej štěňat bez PP nemusí pokrýt (ve většině případů nepokryje) náklady...už jsem to zde jednou psala, proč si k této fenečce nepořídit krásné štěňátko z chovatelské stanice.
Moje fenečka je naprosto úžasná se skvělou povahou, ale kvůli tomu si od ní nebudu pořizovat štěndo.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2015 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Pokud vaše fenka nemá PP je její chovatelka prachsprostá množitelka. To jen na okraj, rozepsali vám to už všichni ostatní. Mám PP berňáka po skvělých výstavních rodičích, přesto jsem ho nedala uchovnit a nikdy nebude krycí pes. Z důvodů, že vím, že berňák je velmi nemocné plemeno. A množí se jak na běžícím pásu další a další nevyšetření mrzáci Kdybych ho nechala uchovnit, třeba dávno kryl...v 6 letech začal kulhat a zjistila se vadná obě zápěstí. Tohle se třeba dřív nedá zjistit a zbytečně bychom zplodili štěnda, nesoucí si tuto bolestivou vadu. Povahově je takový...taky bych řekla bázlivý, možná by se spíše dalo říct, že, rezervovaný" nijak se k lidem nehrne, narozdíl od jiných berňáků, hlavně fenek..co znám. Jinak je to ten nejúžasnější pes, co znám, i všichni co ho znají se až diví, že tak skvělého psa ještě nepoznali. Ano, je jedinečný, je to náš mazel a není a nebude to potencionální otec X berňáků v okolí, jejichž páníčci pravidelně žadoní, jestli by jim jejich skvělou, bezpapírovou berňačku neobskočil Ano bázlivost se u berňáků považuje za vylučovací vadu, proto možná rodiče vaší fenky nebyli uchovnění. Na štěnda zapomeňte a nechte fenku raděj vykastrovat, jestli chcete předejít hnusným nemocem. Zrovna rakovina čahokoliv je u berňáků nejčastější příčina úmrtí. Vyloučíte tím alespoň rakovinu dělohy a mléčné žlázy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík