Ahoj,
prosím o radu. Mám štěně fily (7 měsíců, bez papírů). Nevím, co si myslet o její povaze.
Jdeme do města a reaguje dobře na lidi i auta. Nevšímá si jich (bydlíme na vesnici).
Když jsme zkusili, asi 4x obranu, na cvičáku, tak vždy na figuranta útočí a nejeví při tom strach.
Řeže se motorovou pilou, poprvé a ani to s ním nehne.
Z toho - spadne na zem třeba knížka a málem se poto... Jdu s ním na vesnici, na 100 m viděl bábinu a dostal takovej strach, že se mi vyvlékl z vodítka. Vraceli jsme se domů a byl tam soused a dvě jeho děti..sekl se a nechtěl jít dál a bál se.100 m od nás štěkne pes a zase ocas mezi nohama.
Doma, když někdo přijde, štěká, ale ocas má stažený a couve. Ale 2x ze zadu chytl za nohavici.
Když se mu někdo dívá do očí (cizí) bere to jako provokaci, která se vystupňuje ještě víc, když na něj promluví a to je schopen vystartovat.
Opravdu jsem z jeho chování zmatená. Někdy mi přijde (např. na cvičáku v "útoku" na figuranta) jako sebevědomý pes a z toho jako totální bázlivá poseroutka.
Je to věkem nebo co si o tom myslet? Děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

DANICA82
napsal(a):
Ahoj,
prosím o radu. Mám štěně fily (7 měsíců, bez papírů). Nevím, co si myslet o její povaze.
Jdeme do města a reaguje dobře na lidi i auta. Nevšímá si jich (bydlíme na vesnici).
Když jsme zkusili, asi 4x obranu, na cvičáku, tak vždy na figuranta útočí a nejeví při tom strach.
Z toho - spadne na zem třeba knížka a málem se poto... Jdu s ním na vesnici, na 100 m viděl bábinu a dostal takovej strach, že se mi vyvlékl z vodítka. Vraceli jsme se domů a byl tam soused a dvě jeho děti..sekl se a nechtěl jít dál a bál se.100 m od nás štěkne pes a zase ocas mezi nohama.
Doma, když někdo přijde, štěká, ale ocas má stažený a couve. Ale 2x ze zadu chytl za nohavici.
Když se mu někdo dívá do očí (cizí) bere to jako provokaci, která se vystupňuje ještě víc, když na něj promluví a to je schopen vystartovat.
Opravdu jsem z jeho chování zmatená. Někdy mi přijde (např. na cvičáku v "útoku" na figuranta) jako sebevědomý pes a z toho jako totální bázlivá poseroutka.
Je to klasická bázlivka, která má některé situace natrénované, to je všechno. V případě, že situaci zná, nejeví strach, ale jakmile jí něco překvapí, tak její reakcí je strach.
Hlavně pracujte na té strachové agresi, to je u psa, jako je brazilská fila, dost průser.
DANICA82
napsal(a):
Ahoj,
Určitě nezkoušejte obrany v klasickém stylu, jestli chcete, najděte figuranta, který umí dělat s bázlivkami. Váš pejsek je bázlivý a málo socializovaný, takže ho berte pořád ven, podporujte klidné chování, netrestejte za bázlivost, ale jděte mu příkladem a vy jděte k tomu, čeho se bojí a ukažte mu, že není čeho se bát. Nenechávejte ho útočit na lidi a zdroje strachu nebo budete mít zatracený problém.
Máte ještě psí mimino, zatím potřebuje hlavně socializovat, co nejvíc chodit mezi lidi do různého prostředí, pracovat na základní poslušnosti. Píšete, že 2x někoho chytil zezadu za nohavici. Jak jste reagovala vy? Pokud nijak, můžete mít později vážný problém. Fila je pes složitější na výchovu, bohužel u zvířete bez PP může být problémem i vrozená povaha, pokud vím, u fil se k chovnosti dělají právě i zkoušky povah. Určitě by stálo za to poradit se s "chovatele" vašeho psa, případně nakontaktovat někoho, kdo má s filami zkušenosti.
Socializaci dělám od štěněte - od 7 týdnů s ním chodím mezi lidi, do restaurací, do hospody, na cvičák - kvůli ostatním psům. Již od štěněte nesnese, aby na něj někdo sáhl. Na cvičáku se pohybuje v pohodě, lidí si vůbec nevšímá.Vyjel 2x doma po návštěvě a byl potrestán-ne fyzicky. Jeli jsme do města kde nebyl, nezvyklá situace a reagoval v pohodě, dokonce cyklisti, auta v pěší zóně, lidi, vše OK, v parku, poprvé na veterině taky OK. Obrany dělat nechci, jen mě zajímaly reakce a tam se jako bázlivka opravdu rozhodně nechová. A z toho jak píšu, jdeme na procházku na vesnici, vidí bábinu a totální strach. Za plotem štěká, ale ocas mezi nohama. I v neznámých situacích působí, sebevědomě a v známých naopak bázlivě a naopak, proto nevím co si myslet. Mám zkušenosti s NO, ohařem, hovíkem, středoasiatem a tohle jsem nezažila.
Máte bezpapíráka, tam je možné vše. Máte xfilu a tady už musíte mít sakra dobře vyvinutý smysl pro odpovědnost. Jak je možné, že se vám pes vyvlíkl z vodítka ? Víte vůbec čeho je fila schopná ? Sice je to ještě štěně, ale už se ukazuje, že o plemeni moc nevíte. V tomto věku ho brát na obrany, když neví, co sám se sebou ? Doufám že máte hodně dobrou odpovědnostní pojistku a uvědomujete si, že v případě napadení člověka by vám reálně mohl hrozit i kriminál.

DANICA82
napsal(a):
Ahoj,
Nevyrovnaný bázlivý pes, startuje ze strachu, pokud ho nezvládnete přinese vám do budoucnosti spousty problémů protože to není nějaký desetikolivý psík u kterého by se nad tím dalo mávnout rukou, je to fila.Není to věkem je to povahou, proto bych si nikdy nekoupila takovéhle plemeno bez pp.Chvíli se bude chovat normálně a chvílema mu bude hrabat, vám nezbyde nic jiného než s tím počítat a naučit se s ním zacházet. Vyprdnout se na obrany, kousání a cvičit poslušnost a trvat na ní v nejrůznějších situacích. Taky sem měla podobné zvíře jen byl o něco menší než fila, nepřizpůsobivého by venku rozerval na cucky ale když se zatloukal hřebík, klepalo se maso nebo ve větru zašustil igelit tak se málem pos... prostě v těhle situacích to musíte zvládnout, dát stahovák aby se nemohl vyvléknout, neuklidňovat, tvářit se že se nic neděje a trvat na splnění povelu, když začne blbnout tak třeba sedni, lehni něco co umí a bude ležet než přejde soused a křičící děti, bude ležet před plotem kde na něj štěká pes, prostě trvat na tom než si na to zvykne, nemusí se mu to líbit ale naučí se to ignorovat. prostě takhle sem odnaučila tohohle psa i třeba strachu z petard, musí pochopit že na prvním místě je poslušnost at se děje co se děje.
DANICA82
napsal(a):
Socializaci dělám od štěněte - od 7 týdnů s ním chodím mezi lidi, do restaurací, do hospody, na cvičák - kvůli ostatním psům. Již od štěněte nesnese, aby na něj někdo sáhl. Na cvičáku se pohybuje v pohodě, lidí si vůbec nevšímá.Vyjel 2x doma po návštěvě a byl potrestán-ne fyzicky. Jeli jsme do města kde nebyl, nezvyklá situace a reagoval v pohodě, dokonce cyklisti, auta v pěší zóně, lidi, vše OK, v parku, poprvé na veterině taky OK. Obrany dělat nechci, jen mě zajímaly reakce a tam se jako bázlivka opravdu rozhodně nechová. A z toho jak píšu, jdeme na procházku na vesnici, vidí bábinu a totální strach. Za plotem štěká, ale ocas mezi nohama. I v neznámých situacích působí, sebevědomě a v známých naopak bázlivě a naopak, proto nevím co si myslet. Mám zkušenosti s NO, ohařem, hovíkem, středoasiatem a tohle jsem nezažila.
Potrestán? Myslíte si, že když ho potrestáte za projev strachu, že se přestane bát?
U bázlivého psa je naprosto normální, že ho davy lidí nerozhodí a jedna nečekaná babka mu způsobí skoro hysterický záchvat. Rozhodující je ten moment překvapení - v davu je lidí spousta, tam ho vůbec nepřekvapí, když se objeví někdo další, kdežto na tomhle místě ve vesnici přece nikdy žádná babka nebyla a najednou tam bez varování je, to je přece strašně podezřelé a potenciálně nebezpečné! Další věc je ta, že spouštěče se sčítají - jedno leknutí ještě zvládne, druhé taky, ale už je to na hraně, a pak už ho vykolejí cokoliv, sebemenší podnět - babka, soused... prostě podnět, který by vůbec neřešil, pokud by se s ním setkal v momentě, kdy je v pohodě.
Socializovat tím stylem, že štěně odmalinka taháte úplně všude bez ohledu na to, co si o tom ono myslí, může u bázlivého štěněte nadělat daleko víc škody než užitku. Socializovat je potřeba s citem a tak, aby z toho štěně mělo pokud možno jen příjemné zážitky a minimum stresu. Někdy je lepší míň než víc.
A doporučuju přečíst tenhle krásný článeček:
http://blog.koira.cz/pes-ucitel/zenovy-mistr.
Měl na volno obojek, protože 50 m od baráku je pole na který jdeme a jelikož tam nikdo není, běhá tam na volno. V případě, že jdu mezi lidi, tak obojek na volno nemá. Na obrany s ním nechodím, jen jsme stáli a koukali a 2x figurant zkusil co udělá, když proti němu pude.O tom plemeni mám přečtené co je snad tady. Psa sem nepotrestala za to, že se bojí. Byl bokem a z ničeho nic vystartoval i když jsem mu dala jasně najevo, že návštěva je vítaná. Takže jsem ho netrestala za strach. Já ho brala do společnosti, ale nikdy se nic nedělo proti jeho vůli. Jen jsem si chvilku někde sedla a on si lehl vedle mě, na návštěvách atd.Nikdo mu nic nedělal, nikdo ho do ničeho nentuil a nemá žádný negativní zážitek.Děkuji habe, myslím si samé co Vy a dá se říct, že zkouším přesně co píšete.Jak tady bylo uvedeno, je bez PP a je to znát. Jedna paní má s PP a bez a je tam obrovský rozdíl. Bohužel jak tady bylo uvedeno, má to v povaze a já se vynasnažím jeho nežádoucí chování minimalizovat. Všem děkuji za názory a rady.
DANICA82
napsal(a):
Měl na volno obojek, protože 50 m od baráku je pole na který jdeme a jelikož tam nikdo není, běhá tam na volno. V případě, že jdu mezi lidi, tak obojek na volno nemá. Na obrany s ním nechodím, jen jsme stáli a koukali a 2x figurant zkusil co udělá, když proti němu pude.O tom plemeni mám přečtené co je snad tady. Psa sem nepotrestala za to, že se bojí. Byl bokem a z ničeho nic vystartoval i když jsem mu dala jasně najevo, že návštěva je vítaná. Takže jsem ho netrestala za strach. Já ho brala do společnosti, ale nikdy se nic nedělo proti jeho vůli. Jen jsem si chvilku někde sedla a on si lehl vedle mě, na návštěvách atd.Nikdo mu nic nedělal, nikdo ho do ničeho nentuil a nemá žádný negativní zážitek.Děkuji habe, myslím si samé co Vy a dá se říct, že zkouším přesně co píšete.Jak tady bylo uvedeno, je bez PP a je to znát. Jedna paní má s PP a bez a je tam obrovský rozdíl. Bohužel jak tady bylo uvedeno, má to v povaze a já se vynasnažím jeho nežádoucí chování minimalizovat. Všem děkuji za názory a rady.
Já ho brala do společnosti, ale nikdy se nic nedělo proti jeho vůli. Jen jsem si chvilku někde sedla a on si lehl vedle mě, na návštěvách atd.Nikdo mu nic nedělal, nikdo ho do ničeho nentuil a nemá žádný negativní zážitek.
To si myslíte vy. On to mohl vidět hodně jinak. Když vám dám trošku extrémní přirovnání: představte si, že máte obrovský strach z pavouků a někdo vás vezme do ZOO do pavilonu hmyzu. Nic tam po vás nechce, jen tam s vámi je, ale všude kolem na stěnách jsou terária s pavouky. Budete se tam cítit příjemně a uvolněně, bude to pro vás fajn zážitek? Asi ne, že? Nejspíš si k tomu člověku sednete co nejblíž, abyste byla od všech pavouků daleko, a budete se snažit přesvědčit sama sebe, že tam vlastně ani nejsou a pokud jsou, tak se na vás nekoukají. Nějak takhle může vnímat bázlivé štěně například návštěvu restaurace. Štěně, které se nebojí, chce všude šmejdit, všechno prozkoumat, se všemi se seznamovat. To, že štěně nic nezkoumá, lehne si co nejblíž k vám a "vypne", je jasná známka toho, že je ve velkém stresu (berte to prosím jen jako příklad, vaše štěně neznám a nevím, jak ty návštěvy probíhaly, třeba bylo opravdu v pohodě - nebyla jsem u toho).
Psa sem nepotrestala za to, že se bojí.
Vyjel ze strachu, potrestala jste ho za to. To znamená, že jste ho potrestala za projev jeho strachu. Že je návštěva vítaná, je mu v tu chvíli jedno - když se vrátím k příkladu s fobií z pavouků, tak pokud člověk s fobií objeví velkého pavouka na záchodě, nijak mu v jeho strachu nepomůže, když mu partner řekne, ať ho neřeší, že pavouci jsou fajn, užiteční a dokonce vítaní. Naopak, dotyčný bude ještě frustrovaný, že polovička nebere jeho strach vážně a nepomůže mu, aby se cítil bezpečně. To je to, co od vás váš pes potřebuje - stabilitu a pocit bezpečí. Ne tresty za to, že se bezpečně necítí.

pidla
napsal(a):
Potrestán? Myslíte si, že když ho potrestáte za projev strachu, že se přestane bát?
U bázlivého psa je naprosto normální, že ho davy lidí nerozhodí a jedna nečekaná babka mu způsobí skoro hysterický záchvat. Rozhodující je ten moment překvapení - v davu je lidí spousta, tam ho vůbec nepřekvapí, když se objeví někdo další, kdežto na tomhle místě ve vesnici přece nikdy žádná babka nebyla a najednou tam bez varování je, to je přece strašně podezřelé a potenciálně nebezpečné! Další věc je ta, že spouštěče se sčítají - jedno leknutí ještě zvládne, druhé taky, ale už je to na hraně, a pak už ho vykolejí cokoliv, sebemenší podnět - babka, soused... prostě podnět, který by vůbec neřešil, pokud by se s ním setkal v momentě, kdy je v pohodě.
Socializovat tím stylem, že štěně odmalinka taháte úplně všude bez ohledu na to, co si o tom ono myslí, může u bázlivého štěněte nadělat daleko víc škody než užitku. Socializovat je potřeba s citem a tak, aby z toho štěně mělo pokud možno jen příjemné zážitky a minimum stresu. Někdy je lepší míň než víc.
To je přesné.
A je třeba si uvědomit samostatnost tohoto plemene, u nich není, řekněme, vrozené se opírat o člověka a přitom přesně tohle takový nejistý pes potřebuje. Mimochodem, s tou poslušností - tohle není plemeno, které má jet podle pokynů psovoda. A právě proto je důležití s ním pracovat, pracovat a zase pracovat a je jedno v podstatě co (třeba dogdancing ), musí tam být spolupráce pes + psovod.
Opět doporučím - s takovým nejistým zvířetem je výhodné pracovat s klikrem.