Chronický zánět v uších - doporučení veta s mikroskopem Praha

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2015 18:57
terunice

XXX.XXX.169.121

Dobrý den,
už to sice pomalu vzdávám, ale zkusím se zeptat ještě zde (ptám se i jinde).
Náš pes - labrador,13 let od mala trpí záněty v uších. Je to tedy přítelův pes, já psa znám cca 2 roky, info mám tedy hlavně od přítele a ty 2 roky, co se o psa starám a denně ho vídám.
Pes prý odmala trpí na uši, několikrát mu uši operovali (řezali) pod narkózou - tehdy, pokud klepal hlavou, praskla mu žilka a ucho bolestivě nateklo. Vyzkoušeno bezpočet rozborů (údajně), mastiček, vodiček atd. na zánět v uších.
Co mám já zkušenost s veterinou, kam jsme dopajdali (já bez auta, pes má ještě dysplazii a artrózu), tak jsme vždy dostali nějakou vodičku - Otifree nebo Surolan. Takže vždy na chvíli klid, pak po snižování dávek (aplikace) opět na novo i s epizodou oteklého a následně prasklého ucha, kdy se psovi uleví a pak ho ucho svědí opět, takže opět klepe hlavou a kolotoč jede na novo. Přítel už psa nechce uspávat a ucho nechat po několikáté řezat, pokud je oteklé - tu narkózu už by nemusel zvládnout. Epizoda s otokem se opakuje zhruba 1 x za 2 měsíce, pak už pokračuje jen drbání uší nohou, drbání o stěny, výklenky, lidi, zem, cokoli… Vyzkoušela jsem i nějaké babské rady, momentálně nejlépe funguje dětský olejíček a po tom, co vatou a olejem ucho vyčistím, dám ještě trochu ricinového (taky babská rada). Ale to problém neřeší úplně, jen po aplikaci oleje (vytření ucha) to psa méně svědí a ucho je na tu bídu nejvíc zklidněné.
Mně pořád vrtá hlavou, jestli se mám psa pokoušet dovléct ještě někam na rozbory uší. Za prvé kvůli jeho věku a celoživotním chronickém zánětu, který žádný vet nevyřešil. Za druhé, že je mi jasné, že ani na první ani na druhé veterině mu nepomůžou a musela bych zkoušet objíždět vety (to bych musel mít jó štěstí, abych natrefila na dobrého veta, si myslím; jinak autem už můžu po Praze objíždět, takže v dopravě už problém není). Za třetí, jestli do toho vrtat, když s olejíčkem je to alespoň ucházející stav.
A tak se ptám. Pokud bych se tedy rozhodla to ještě zkusit, určitě bych chtěla veta, který má aspoň mikroskop a řekne mi, jestli jsou v uchu, bakterie, plísně, kvasinky nebo něco jiného (a nedá mi naslepo vodičku s ATB) a udělá mi mast nebo jiný přípravek na to, čím pes opravdu trpí.
Takže pokud vyzkoušet dalšího/další vety - měli byste doporučení na někoho takového? V Praze?
Předem moc moc děkuji.
Terka.

22.3.2015 19:38
aritim

XXX.XXX.19.70

Taky jsem měla jednoho psa s chronickými celoživotními záněty. Nejvíc mi pomohli v Labvetu v Holešovicích, kdy léčba ušitá přímo na míru zabrala na několik měsíců, ale stejně se záněty vrátily. Opakovali jsme to několikrát, ale na déle jak 3 měsíce to nikdy nezabralo. Nakonec jsme taky skončili u ricínového oleje. Sice se záněty nevyléčily, ale byly pro psa snesitelné a netrpěl.

22.3.2015 19:40
terunice

XXX.XXX.169.121

Hm, Labvet mám kousek :) Po přestěhování do Bohnic. Moc děkuji za tip!
Akorát výsledek mě moc nepotěšil :) Ale kdyby mu to na chvíli úplně pomohlo...ono...on už tu s námi asi dlouho nebude, atk aby měl ten konec aspoň bez nepříjemného svědění :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2015 19:42

terunice napsal(a):
Dobrý den,
Náš pes - labrador,13 let od mala trpí záněty v uších. Je to tedy přítelův pes, já psa znám cca 2 roky, info mám tedy hlavně od přítele a ty 2 roky, co se o psa starám a denně ho vídám.
Pes prý odmala trpí na uši, několikrát mu uši operovali (řezali) pod narkózou - tehdy, pokud klepal hlavou, praskla mu žilka a ucho bolestivě nateklo. Vyzkoušeno bezpočet rozborů (údajně), mastiček, vodiček atd. na zánět v uších.
Co mám já zkušenost s veterinou, kam jsme dopajdali (já bez auta, pes má ještě dysplazii a artrózu), tak jsme vždy dostali nějakou vodičku - Otifree nebo Surolan. Takže vždy na chvíli klid, pak po snižování dávek (aplikace) opět na novo i s epizodou oteklého a následně prasklého ucha, kdy se psovi uleví a pak ho ucho svědí opět, takže opět klepe hlavou a kolotoč jede na novo. Přítel už psa nechce uspávat a ucho nechat po několikáté řezat, pokud je oteklé - tu narkózu už by nemusel zvládnout. Epizoda s otokem se opakuje zhruba 1 x za 2 měsíce, pak už pokračuje jen drbání uší nohou, drbání o stěny, výklenky, lidi, zem, cokoli… Vyzkoušela jsem i nějaké babské rady, momentálně nejlépe funguje dětský olejíček a po tom, co vatou a olejem ucho vyčistím, dám ještě trochu ricinového (taky babská rada). Ale to problém neřeší úplně, jen po aplikaci oleje (vytření ucha) to psa méně svědí a ucho je na tu bídu nejvíc zklidněné.
Mně pořád vrtá hlavou, jestli se mám psa pokoušet dovléct ještě někam na rozbory uší. Za prvé kvůli jeho věku a celoživotním chronickém zánětu, který žádný vet nevyřešil. Za druhé, že je mi jasné, že ani na první ani na druhé veterině mu nepomůžou a musela bych zkoušet objíždět vety (to bych musel mít jó štěstí, abych natrefila na dobrého veta, si myslím; jinak autem už můžu po Praze objíždět, takže v dopravě už problém není). Za třetí, jestli do toho vrtat, když s olejíčkem je to alespoň ucházející stav.
A tak se ptám. Pokud bych se tedy rozhodla to ještě zkusit, určitě bych chtěla veta, který má aspoň mikroskop a řekne mi, jestli jsou v uchu, bakterie, plísně, kvasinky nebo něco jiného (a nedá mi naslepo vodičku s ATB) a udělá mi mast nebo jiný přípravek na to, čím pes opravdu trpí.
Takže pokud vyzkoušet dalšího/další vety - měli byste doporučení na někoho takového? V Praze?
Předem moc moc děkuji.
Terka.

Se záněty v uších je to bohužel složitější. Ono je jakoby jedno, co v tom uchu zrovna je - může tam být kvasinka, bakterie, nebo svrab - no a z těchto věcí je jediný skutečný patogen pouze svrab. Kvasinky nebo bakterie, které se přemnožují při zánětu, jsou ty stejné, které normálně žijí na kůži a taky ve zvukovodu.

Že se přemnoží a způsobí zánět je až druhotná věc, příčina je jinde - buď jsou samotné zvukovody špatně utvářené, zúžené, nebo je chyba v organismu samotném - typicky alergie/atopie a snížená funkce štítné žlázy.

No a bohužel, ucho změněné chronickým zánětem se už nikdy, ani když člověk na tu příčinu přijde a třeba změní krmení - pořádně nečistí a záněty se vrací už proto, že je zvukovod zničený předchozími záněty. To se pak řeší operativně tak, že se zvukovod uřízne a psovi se udělá díra do hlavy o kousek vedle, nebo se zvukovod odstraní zcela a pes pak do hlavy díru nemá žádnou.

22.3.2015 19:48
terunice

XXX.XXX.169.121

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Se záněty v uších je to bohužel složitější. Ono je jakoby jedno, co v tom uchu zrovna je - může tam být kvasinka, bakterie, nebo svrab - no a z těchto věcí je jediný skutečný patogen pouze svrab. Kvasinky nebo bakterie, které se přemnožují při zánětu, jsou ty stejné, které normálně žijí na kůži a taky ve zvukovodu.

Že se přemnoží a způsobí zánět je až druhotná věc, příčina je jinde - buď jsou samotné zvukovody špatně utvářené, zúžené, nebo je chyba v organismu samotném - typicky alergie/atopie a snížená funkce štítné žlázy.

No a bohužel, ucho změněné chronickým zánětem se už nikdy, ani když člověk na tu příčinu přijde a třeba změní krmení - pořádně nečistí a záněty se vrací už proto, že je zvukovod zničený předchozími záněty. To se pak řeší operativně tak, že se zvukovod uřízne a psovi se udělá díra do hlavy o kousek vedle, nebo se zvukovod odstraní zcela a pes pak do hlavy díru nemá žádnou.

Děkuji,
ano máte pravdu.
Oni labradoři na to trpí asi obecně...po těchto uźkušenostech bych asi labradora už nechtěla :/
Zkukovody má určitě náchylné, po léčbě učitě mnohokrát narušené nebo lépe řečeno, čím víc se do toho asi šťouralo, tím to bylo horší... Jak jsem psala - operovány měl uši několikrát (asi 5 x) a vždy to vydrželo chvíli.
Po tom, co to měl naposledy, jsem si říkala, že řešení by opravdu bylo ucho amputovat celé.. Nebo jak píšete vy odstranit zvukovod. Pes je tedy beztak úplně hluchý.
Ale připadá mi, že spíš trpíme my, než on, resp. on je na to zvyklý celý život, opravdu trpí, jen když mu to nateče...ale jak trpíme my..jak moc bychom chtěli pomoc a nejde to.
Ale on to snaáší velmi statečně a velmi dobře. Jakékoli vytírání ucha bere jako, jéé oni si mě všímají, hladí mě a dostanu pamlsek :) Je to salámista :).

22.3.2015 20:02
terunice

XXX.XXX.169.121

terunice napsal(a):
Hm, Labvet mám kousek :) Po přestěhování do Bohnic. Moc děkuji za tip!
Akorát výsledek mě moc nepotěšil :) Ale kdyby mu to na chvíli úplně pomohlo...ono...on už tu s námi asi dlouho nebude, atk aby měl ten konec aspoň bez nepříjemného svědění :(.

Jo tak od přítele jsem se dověděla, že tam absolvovali veškeré výtěry a vyšetření. Sice asi kdysi, ale evidentně nepomohlo. Tak já vám nevím. Zjet tam můžu, nic mi to neudělá. Ale mám dilema, jestli tedy nezůstat raději u vytírání olejem - nepomůže, ale neuškodí :/.

22.3.2015 21:23
Nikibri

XXX.XXX.174.205

Se záněty v uších až příliš často souvisí alergie na nějakou složku jídla. Nevím, čím krmíte. Každopádně by možná nebylo špatné napsat, co mu tam roste. Kdyby to třeba byly kvasinky, tak se dá parádně takový zánět rozehnat vodičkou Clorexyderm - je to něco jako otifree, ale ničí to kvasinky... Případně kontrolovat ucho a jak tam uvidíte ten maz, tak hned pročistit aspoň otifree. To také může pomoct zahnat zánět...

22.3.2015 21:26
Nikibri

XXX.XXX.174.205

Mimochodem, v mikroskopu poznáte max to, esli jsou tam gram plus koky nebo gram mínus tyčky případně kvasinky nebo svrab, ale nepoznáte, co tam roste. takže pokud chcete vědět přesně, nechte si udělat vyšetření na bakterce, nejspíš vám k tomu připojí i citlivost na ATB. Ale jak říkám, většinou je původ v jiném problému a velmi často je to v krmení...

22.3.2015 23:31
terunice

XXX.XXX.169.121

Jj, alergie na vše možné, nejen na složky potravy...co se týče potravy, už moc experimentovat v jeho věku nechceme

jinak moc děkuji za vaše postřehy.

23.3.2015 08:34

terunice napsal(a):
Dobrý den,
Předem moc moc děkuji.
Terka.

Tou operací uší asi myslíte odstranění ušního hematomu že jo ? Můj předešlý pes to taky jednou měl, on taky ne každý veterinář tohle umí udělat tak aby se to nevrátilo. Je jasné že škrábání uší a plácání s nima tomuhle nepomáhá.Tohle ovšem není příčina svědění ucha je to jen jeho důsledek.Jinak co by jste mohli vyzkoušet na ty uši, já dávám psům do uší propolisový sprej, už sem to tady psala, je to ten co se lidem aplikuje na sliznice ústní dutiny, prostě tím občas vystříkám ušisko a skvěle to zabírá, naše fena NO trpěla hodně na uší odmalička, než mě jeden myslivec v lékárně poradil tohle, takže můžete vyzkoušet. Další možnost je pokud máte doma aloe vera, nebo jí sehnat, tak odříznout list ale ze starší rostliny alespoň pětileté, tu dužninu rozmačkat a dát do injkekční stříkačky a aplikovat to psovi do ucha, prostě mu ho tou kaší vyplnit nejlépe na zahradě protože jak potom zaklepe hlavou budete to mít všude i tohle pomáhá. ten olej jak dáváte taky ale to je slabý. ještě byla dobrá mastička panalog tu by vám musel napsat veterinář ale mám dojem že už se to nevyrábí, ovšem ta je drahá a je to na akutní léčbu, to co sem psala výše můžete dělat i preventivně.

23.3.2015 10:15
terunice

XXX.XXX.66.138

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tou operací uší asi myslíte odstranění ušního hematomu že jo ? Můj předešlý pes to taky jednou měl, on taky ne každý veterinář tohle umí udělat tak aby se to nevrátilo. Je jasné že škrábání uší a plácání s nima tomuhle nepomáhá.Tohle ovšem není příčina svědění ucha je to jen jeho důsledek.Jinak co by jste mohli vyzkoušet na ty uši, já dávám psům do uší propolisový sprej, už sem to tady psala, je to ten co se lidem aplikuje na sliznice ústní dutiny, prostě tím občas vystříkám ušisko a skvěle to zabírá, naše fena NO trpěla hodně na uší odmalička, než mě jeden myslivec v lékárně poradil tohle, takže můžete vyzkoušet. Další možnost je pokud máte doma aloe vera, nebo jí sehnat, tak odříznout list ale ze starší rostliny alespoň pětileté, tu dužninu rozmačkat a dát do injkekční stříkačky a aplikovat to psovi do ucha, prostě mu ho tou kaší vyplnit nejlépe na zahradě protože jak potom zaklepe hlavou budete to mít všude i tohle pomáhá. ten olej jak dáváte taky ale to je slabý. ještě byla dobrá mastička panalog tu by vám musel napsat veterinář ale mám dojem že už se to nevyrábí, ovšem ta je drahá a je to na akutní léčbu, to co sem psala výše můžete dělat i preventivně.

Děkuji moc za reakci.
Ano, myslím odstranění hematomu - bohužel v našem případě to bylo opakovaně, s tím, že dle přítelových informací se už první operace nepovedla - ucho bylo poté více zkrabacené.
Aloe nemám a trochu bych se ji takhle bála použít. Mám totiž zkušenost sama na sobě, ale je jasný, že u psa tu mlže fungovat jinak.
Propolisový sprej mi zní lépe (a méně invazivně), to mohu zkusit.
K mastičce - je mi jedno, jak to bude drahé, pokud by pomohla.
Díky.

23.3.2015 10:29

Nemusíte se bát aloe, jukněte sem
http://www.psycholog-psu.com/files/aloe.pdf,
nemusíte se bát ani propolisu ani jedno neublíží. Jinak ten ušní hematom to je důsledek toho že se pes drápe, nemá to se samotným zánětem v uchu jinou souvislost, může vzniknout i jiným poraněním, důležité je neoperovat hned, musí dozrát, ucho je nafouklé jak balonek a obsah měkký pak se teprve operuje, základem je celé ucho stáhnout a důkladně prošít, můj pes měl ucho prošité normálními knoflíky, musí to být tak aby to bylo zpláclé a netvořilo se to znovu mezi a musí se ponechat dostatečně dlouho, ovšem ne tak dlouho aby psovi odumřelo ucho, je to docela složák Pokud to veterinář neumí tak se to prostě udělá znova.

23.3.2015 10:47
terunice

XXX.XXX.66.138

Díky moc za reakce.

23.3.2015 10:48
terunice

XXX.XXX.66.138

Hm...tak eště uhnat někoho, kdo má starší aloe.

23.3.2015 10:55
terunice

XXX.XXX.66.138

Ano, tyto operace v narkóze prodělal pes přibližně 5 x, poté už neměl přítel nervy to opakovat.

23.3.2015 10:58
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Já bych v první řadě zapřemýšlela nad změnou stravy - vyřazení veškerých obilnin, minimalizace podílu sacharidů, případně nějaké hypoalergenní krmivo (nejlépe na bázi ryby). Krmení s tím má větší souvislost, než si myslíte.

Mimo téma: není pravda, že labradoři jako plemeno hodně trpí na záněty uší - naopak, je to jedna z mála věcí, na které moc netrpí ;-) Což samozřejmě vašemu psu nijak nepomůže, jen to zmiňuji jako reakci na to, že jste psala, že byste kvůli tomuhle už labradora nechtěla.

23.3.2015 11:16
terunice

XXX.XXX.66.138

papuchalk napsal(a):
Já bych v první řadě zapřemýšlela nad změnou stravy - vyřazení veškerých obilnin, minimalizace podílu sacharidů, případně nějaké hypoalergenní krmivo (nejlépe na bázi ryby). Krmení s tím má větší souvislost, než si myslíte.

Mimo téma: není pravda, že labradoři jako plemeno hodně trpí na záněty uší - naopak, je to jedna z mála věcí, na které moc netrpí ;-) Což samozřejmě vašemu psu nijak nepomůže, jen to zmiňuji jako reakci na to, že jste psala, že byste kvůli tomuhle už labradora nechtěla.

Jj...bohužel vyřazení obilnin nepomohlo.

Nevím - má klopené uši, co znamená, že každý pes, kterému tolik ucho nedýchá, tak k tomu má větší sklony. Takhle si to vysvětluji já. S tím, že veterinář nám povídal, že tím trpí jakékoli zvíře s "velkýma" ušima - i v přírodě - zajíc, on teda jmenuoval i medvěda (ehm, nevím, ajk velké uši má medvěd, myslím, že moc ne, to je fuk :) a že pokud se to zvířeti staně, dělá přesně to, co pes - svědí ho to, drbe to o tromy atd., pak mu to oteče a praskne. Akorát s domácím miláčkem je to poněkud horší no.

23.3.2015 12:00
hn..

XXX.XXX.245.253

Mám trochu kontroverzní příspěvek:
taky mám už starou fenku s potravními alergiemi, které se projevovaly všude možně - nejhůř na očích / keratokonjunktivitis sicca/ a uších. Bojovaly jsme od jejích dvou let. V jejích šesti letech se hodně zhoršil nález na očích - po poradě s vetem jsme začaly dávat malou dávku prednisonu / 5 mg obden na 25 kg váhy/. Dnes jí je 11 let a stále vidí. Uši se velmi spravily - přetrvávají sice chronické změny - zduření a deformace, ale kůže zvukovodu je klidná a můžu říct, že už několik let jsem uši ani nečistila - nebylo to potřeba. Teď je asi rok bez prednisonu a imunita se nějak vyřádila, žádné větší známky alergií nejsou. Krmíme ale velmi opatrně spíš klasicky.

23.3.2015 13:16
terunice

XXX.XXX.66.138

hn.. napsal(a):
Mám trochu kontroverzní příspěvek:
taky mám už starou fenku s potravními alergiemi, které se projevovaly všude možně - nejhůř na očích / keratokonjunktivitis sicca/ a uších. Bojovaly jsme od jejích dvou let. V jejích šesti letech se hodně zhoršil nález na očích - po poradě s vetem jsme začaly dávat malou dávku prednisonu / 5 mg obden na 25 kg váhy/. Dnes jí je 11 let a stále vidí. Uši se velmi spravily - přetrvávají sice chronické změny - zduření a deformace, ale kůže zvukovodu je klidná a můžu říct, že už několik let jsem uši ani nečistila - nebylo to potřeba. Teď je asi rok bez prednisonu a imunita se nějak vyřádila, žádné větší známky alergií nejsou. Krmíme ale velmi opatrně spíš klasicky.

Děkuji.
To je kortikoid, pokud dobře koukám.
Co vím z doslechu od přítele, pes dostával nějaké kortikoidy (jaké, to nevím), bohužel je špatně snášel a neudržel po nich moč. Z čehož byl pes, jinak neskutečně čistotný, psychicky v háji. Takže se obávám, že zkoušení kortikoidů pro nás asi úplně nebude. Já osobně bych do toho nešla a u přítele by mi to neprošlo.

23.3.2015 16:58
hn..

XXX.XXX.245.254

V našem případě to bylo " tonoucí se stébla chytá".
Při malých dávkách by právě nadměrné pití a močení nemělo být. Ale uznávám, že jen kvůli uším bych taky byla na rozpacích. Jen jsem chtěla popsat až neskutečně dobrý a dlouhodobý efekt, bez dalších nežádoucích projevů.

23.3.2015 17:08

terunice napsal(a):
Děkuji.
To je kortikoid, pokud dobře koukám.
Co vím z doslechu od přítele, pes dostával nějaké kortikoidy (jaké, to nevím), bohužel je špatně snášel a neudržel po nich moč. Z čehož byl pes, jinak neskutečně čistotný, psychicky v háji. Takže se obávám, že zkoušení kortikoidů pro nás asi úplně nebude. Já osobně bych do toho nešla a u přítele by mi to neprošlo.

Ano to se po těhle lécích běžně stává, někdy pes močí tolik že je neúnosné mít ho doma, tohle bych volila až jako opravdu poslední možnost, dokud to jde bez toho tak ne.

24.3.2015 10:12
terunice

XXX.XXX.66.138

OK, moc díky všem. Zůstanu tedy u neinvazivních metod, co dělám...ono už asi nemá cenu psa více trápit v jeho věku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík