Omlouvám se pokud to tady už někde je, ale nenašel jsem...
Máte někdo zkušenosti s el. odpouzovačem Arpalit? Má fungovat na principu ultrazvukových vln - frekvence 40 Khz. Prý pro psa neslyšitelné. Co jsem se díval, tak pes slyší zvuky až do 45 Khz, ale je to na okraji slyšitelnosti, tak by to snad až tak nevadilo. Navíc kdyby to šlo používat pouze po dobu vycházky tak...
Nicméně mám k tomu obecně nedůvěru, kdysi jsem hledal něco podobného na myši a to nefungovalo vůbec a někde někdo psal, že to fungovat prostě nemůže. U hmyzu opravdu nevím. Kdyby to fungovalo a bylo to tak bez problémové, tak proč by se to nepoužívalo i u lidí...
Jestli jste někdo zkoušel dejte prosím vědět.
Klíšťatům je nějaký ultrazvuk úplně jedno. Nikde jsem nenašla žádnou seriózní studii, která by se tímto zabývala.
Už tu byly magnetické obojky proti klíšťatům (samozřejmě blbost), kameny odpuzující klíšťata (do obojků, další nesmysl), pak i nějaké kamínky, které se měly třít o sebe a tím klíšťata odpuzovat. Všechno jsou to nesmysly.
Působí jen určité vůně, proto si lidé vyrábějí odvary z hodně aromatických bylinek, např. z rozmarýnu.
A pak taky vysoké dávky vitamínu B, po nich pes klíšťatům také smrdí.