Uživatel s deaktivovaným účtem

Cena těch jorků tam není.
bettynka31
napsal(a):
Ahoj chtěla bych se zeptat nebudete někdo mít štěňátka bígla s pp v jihomoravském kraji tak za slušnou cenu?
1. Plánované vrhy nejlépe zjistíte na chovatelském klubu.
2. Proč zrovna bígla? Víte, co tohle plemeno obnáší, že je to aktivní lovecký pes, že není vzhledem k jeho povaze vůbec jednoduché ho vychovat a zaměstnat?
Držím palce s výběrem parťáka!
napsal(a):
Srovnejte :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2477712/jorksirsky-terier-bez-pp-a-biewer-terier/
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2477616/prodam-stenatka-hovawarta/.
Nějak to nechápu. U těch biewerů žádnou cenu nevidím. A můžu vědět jak jde srovnávat biewera a hovawarta? Co spolu tahle plemena mají společného? Nerozumím.

fawnalee
napsal(a):
Nějak to nechápu. U těch biewerů žádnou cenu nevidím. A můžu vědět jak jde srovnávat biewera a hovawarta? Co spolu tahle plemena mají společného? Nerozumím.
To nic, to se jen někdo nudí, a chce trochu rozproudit diskuzi...

U těch mrňat je cena u každého zvlášť. Bez PP, kolem 5000, -, nebo podobní také kolem 7000, -. V tom srovnání mi opravdu HWV za 14 000, - drahý nepřijde.

napsal(a):
To nic, to se jen někdo nudí, a chce trochu rozproudit diskuzi...
Ne, to mi jen nedělá dobře, když čtu, jak jsou psi s PP drazí. To ti mrňousové bez PP jsou předražení víc.
napsal(a):
Ne, to mi jen nedělá dobře, když čtu, jak jsou psi s PP drazí. To ti mrňousové bez PP jsou předražení víc.
Ok, ceny jsem našla, má je tam od 3500 do 6000 Kč. Furt nechápu jak můžete srovnávat hovíky a biewery. Najděte si inzerát na papírové biewery a pak srovnávejte. Stejně si každý koupí to, na co jeho kapsa stačí. Pro dost lidí je rozdíl mezi 3500 a 14 000 opravdu hodně hodně znatelný. A navíc, kdo si chce pořídit hovíka se těžko bude zajímat o cenu biewera a naopak. Je to jak kdybyste se v samoobsluze rozčilovala, že jablka stojí 20 korun kilo a losos 350 za kilo. Protože obojí je to jídlo, ne? Co z toho je teda předražený, ty jabka nebo ryba? Asi tak stejná ligika jako vaše srovnání.
Mě by spíš zajímalo, proč má u těch jorků ta množitelka u psů z evidentně jednoho vrhu tak rozdílné ceny - viz např. foto 2 a foto 3 - u jednoho tuším cena 3500 Kč, u druhého 6000 Kč nebo tak nějak). Nejsem žádná zkušená kynoložka, tak se ptám vás zkušenějších, proč myslíte, že tam má takový rozptyl - a ty mnou uvedené příklady jsou navíc psi stejného pohlaví.
pidla
napsal(a):
1. Plánované vrhy nejlépe zjistíte na chovatelském klubu.
2. Proč zrovna bígla? Víte, co tohle plemeno obnáší, že je to aktivní lovecký pes, že není vzhledem k jeho povaze vůbec jednoduché ho vychovat a zaměstnat?
Držím palce s výběrem parťáka!
Dobrý den! Vaše diskuzní příspěvky považuji prakticky vždy za užitečné a mnohokrát jsem se od Vás dozvěděla něco nového. Ale tady mě zarazila ta Vaše druhá otázka. Paní chce psa s PP, tak předpokládám, že má nastudováno a mně přijde, jako byste ji chtěla od bígla odradit.
Pokud se mýlím nebo to nějak špatně nterpretuji, tak se omlouvám.
fikovnice
napsal(a):
Mě by spíš zajímalo, proč má u těch jorků ta množitelka u psů z evidentně jednoho vrhu tak rozdílné ceny - viz např. foto 2 a foto 3 - u jednoho tuším cena 3500 Kč, u druhého 6000 Kč nebo tak nějak). Nejsem žádná zkušená kynoložka, tak se ptám vás zkušenějších, proč myslíte, že tam má takový rozptyl - a ty mnou uvedené příklady jsou navíc psi stejného pohlaví.
No pise ze nekteri maji podkus a nekteri jsou vhodni do "chovu".

bettynka31
napsal(a):
Ahoj chtěla bych se zeptat nebudete někdo mít štěňátka bígla s pp v jihomoravském kraji tak za slušnou cenu?
Http://www.beagleclub.cz/
Podívejte se sem, počtete si a třeba si i štěně vyberete.

bilusik
napsal(a):
Takhle se štěně s PP nevybírá a nekupuje... Pokud tě zajímá jen cena a vzdálenost a nic jiného - tak takhle tímto stylem se kupují bezpapíráci...
Takhle se kupují i papíroví psi. Je spousta lidí, kteří chtějí psa určitého plemene s PP, ale neorientují se v chovu, chovných jedincích,...
fikovnice
napsal(a):
Dobrý den! Vaše diskuzní příspěvky považuji prakticky vždy za užitečné a mnohokrát jsem se od Vás dozvěděla něco nového. Ale tady mě zarazila ta Vaše druhá otázka. Paní chce psa s PP, tak předpokládám, že má nastudováno a mně přijde, jako byste ji chtěla od bígla odradit.
To, že někdo chce psa s PP ještě neznamená, že má "nastudováno". Beagle je módní plemeno, které si lidé nezřídka pořizují kvůli vzhledu a sametovému pohledu. Je to však především lovecký pes, šlechtěný pro práci honiče. Tudíž je hlučný, temperamentní, v terénu hůře ovladatelný... Vyžaduje zaměstnání, hodně pohybu a hlavně pevnou zkušenou ruku, aby majiteli nepřerostl přes hlavu.
Zkrátka pořídí-li si někdo bígla s vidinou sladkého gaučáka, bude nešťastný (a pes také).
fikovnice
napsal(a):
Pokud by měla slečna nastudováno, tak by i věděla, že existuje nějaký chovatelský klub, kde se dají plánované vrhy vyhledat. A bohužel příliš často potkávám lidi, kteří si pořídili bígla prostě proto, že je děsně roztomilej (což je, zvlášť štěňata jsou prostě slaďoučcí plyšáčci) a vůbec netušili nic o specifikách jeho povahy a výchovy. Pak jsou nešťastní všichni - majitelé, kterým nezvládnutý pes dělá spoustu problémů, i pes, který musí při své obrovské akčnosti a temperamentu trávit celý život na vodítku...
Samozřejmě je možné, že pisatelka si opravdu je vědomá, co to obnáší mít bígla. Pak pochopitelně nic proti, ať si ho klidně pořídí

pidla
napsal(a):
Pokud by měla slečna nastudováno, tak by i věděla, že existuje nějaký chovatelský klub, kde se dají plánované vrhy vyhledat. A bohužel příliš často potkávám lidi, kteří si pořídili bígla prostě proto, že je děsně roztomilej (což je, zvlášť štěňata jsou prostě slaďoučcí plyšáčci) a vůbec netušili nic o specifikách jeho povahy a výchovy. Pak jsou nešťastní všichni - majitelé, kterým nezvládnutý pes dělá spoustu problémů, i pes, který musí při své obrovské akčnosti a temperamentu trávit celý život na vodítku...
Samozřejmě je možné, že pisatelka si opravdu je vědomá, co to obnáší mít bígla. Pak pochopitelně nic proti, ať si ho klidně pořídí
Štěňata jsou roztomilá všechna, ale bígl je takový akorátní pejsek. Není mrňavý, není zas moc velký, vypadá sportovně a upraveně, hladkosrstý, žádné chundále chlupů ( v rodině si takhle pořídili vipeta, úpravného, ne moc velkého pejska - tam to dopadlo dobře, propadli dostihům a měli šampiona ).
Pak jsem měla známé, měli klidného, hodného boxera, jen trochu přerostlého. Když jim odešel, usoudili, že už jsou na tak velkého psa staří a tak si pořídili menšího - amerického staford. teriera. Tam už to nejlépe nedopadlo : pes je vláčel na vodítku, majitel za ním vlál s purpurovou barvou blízký infarktu, paní s ním nemohla vůbec.
pidla
napsal(a):
OK, já třeba jsem v psích plemenech v souvislosti s jejich temperamentem, chováním atd. téměř laik. Nebo možná laik ne, ale rozhodně ne odbornice. Dokonce jsem ani nevěděla, že bígl je teď módní, já znala "boom" bíglů tak asi před 10 lety. Teď mi přijde, že frčí hlavně borderky a dlouhodobě retrívři.
No a s tím nastudováno asi máte pravdu: ono je nastudováno a "nastudováno". Tipla bych si, že existuje hodně lidí, kteří mají psa a třeba ani netuší, co znamená PP.
napsal(a):
Takhle se kupují i papíroví psi. Je spousta lidí, kteří chtějí psa určitého plemene s PP, ale neorientují se v chovu, chovných jedincích,...
To ale potom nemůže očekávat, že koupí dobře. Zkušenější zájemce o štěně s PP takhle opravdu štěně nevybírá - a má drobet jiná kritéria výběru a jiné priority.
ivulka2
napsal(a):
Ja se divim že sem ještě někdo vubec chodi a na něco se pta když za každou otazku je hned seřvanej
Není nijak seřvanej, jen jsem podotkl, že takhle vybírají jen opravdoví laici, že zkušenější zájemce o štěně s PP, takhle štěně nevybírá, jen podle vzdálenosti, aby to měl v okrese a podle ceny - to by neměla být jediná a hlavní kriteria při výběru štěněte s PP.

bilusik
napsal(a):
To ale potom nemůže očekávat, že koupí dobře. Zkušenější zájemce o štěně s PP takhle opravdu štěně nevybírá - a má drobet jiná kritéria výběru a jiné priority.
Nemůžete to brát podle sebe, pro vás je kynologie koníček. Pro mě taky. Ale jsou lidi, kteří tomu nepropadli. Chtějí psa, a chtějí to konkrétní plemeno, tedy ne bezpapíráka. Což je výborné. Ale zároveň se vůbec v chovu nevyznají, a nečekají, že si koupí šampiona, dokonce ani nechtějí chodit na výstavy. A tak je jim jedno, po jakých bude rodičích...

bilusik
napsal(a):
Zkušenější zájemce o štěně už doma zpravidla nějakého má, možná, že několik a buďme rádi za laiky, kteří sáhnou po štěněti s PP a vyhnou se množárnám. Byť by ho sháněli v domovském okrese a zajímala je cena.
A priority : třeba "hlavně ať není bílej !" A přece se ta paní o svého psa krásně starala.
napsal(a):
Nemůžete to brát podle sebe, pro vás je kynologie koníček. Pro mě taky. Ale jsou lidi, kteří tomu nepropadli. Chtějí psa, a chtějí to konkrétní plemeno, tedy ne bezpapíráka. Což je výborné. Ale zároveň se vůbec v chovu nevyznají, a nečekají, že si koupí šampiona, dokonce ani nechtějí chodit na výstavy. A tak je jim jedno, po jakých bude rodičích...
Jasně, jenže pak tu čzeme, jak naletěli tomu zlému chovateli s PP, jak štěně bylo takové a mam´kové a mělo vysokou DKK a nebo něco jiného. Pak snadno, když se i nic jiného před koupí nezajímali než o cenu a vzdálenost, nepřečetli si nic ze standardu, nazajímaly se o bonitační kód, vyšetření DKK, jestli jsou rodiče výborní nebo velmi dobří, apod. Takže je potom každý utahne na vařený nudli, protože se dopředu o nic nezajímali. Jak už tu někdo mnohokrát napsal - když kupují pračku nebo televizi, mobil nebo počítač, tak si dopředu zjišťují různé parametry a kritéria, podle kterých spotřebič vybírají a věnují tomu třeba více času a úsilí než výběru štěněte - byť s PP. Možná kdyby se o tozajímali jako o jiné spotřebiče a věc než je koupí, tak by bylo zcela jistě méně těch nespokojených co nalítnou, a pak tu brečí. Vybírají živého tvora třeba na 10 nebo třeba i 15 let společného života, takže by to před výběrem asi chtělo něco si o tom přečíst a věnovat výběru více úsilí a času a hlavních kritérií pro výběr by mělo být rozhodně více než jen vzdálenost a cena. Tak to, podle sebe beru já a rozhodně vybrat televizi nebo pračku či počítač nebo dovolenou zase mě zabere méně času než vybrat štěně a chovatelskou stanici, ze které si ho pořídím. Také tu potom nebrečím, že jsem naletěl.

Bilusiku, můžeme si tady psát ještě dlouho, co by jak měli zájemci o štěně udělat a zjistit si před koupí, jak by k tomu měli přistupovat,... Ale úplně zbytečně, protože ten, koho zajímá jen cena štěněte a vzdálenost chovatele od jeho domova, sem sotva nakoukne. Znám pár lidí, kteří prvního psa pořizovali právě takhle, pak je to chytlo, začali se zajímat a stali se z nich nadšení kynologové. A pořízení dlšího psa už bylo promyšlené, z vybraného spojení...
bilusik
napsal(a):
Jasně, jenže pak tu čzeme, jak naletěli tomu zlému chovateli s PP, jak štěně bylo takové a mam´kové a mělo vysokou DKK a nebo něco jiného. Pak snadno, když se i nic jiného před koupí nezajímali než o cenu a vzdálenost, nepřečetli si nic ze standardu, nazajímaly se o bonitační kód, vyšetření DKK, jestli jsou rodiče výborní nebo velmi dobří, apod. Takže je potom každý utahne na vařený nudli, protože se dopředu o nic nezajímali. Jak už tu někdo mnohokrát napsal - když kupují pračku nebo televizi, mobil nebo počítač, tak si dopředu zjišťují různé parametry a kritéria, podle kterých spotřebič vybírají a věnují tomu třeba více času a úsilí než výběru štěněte - byť s PP. Možná kdyby se o tozajímali jako o jiné spotřebiče a věc než je koupí, tak by bylo zcela jistě méně těch nespokojených co nalítnou, a pak tu brečí. Vybírají živého tvora třeba na 10 nebo třeba i 15 let společného života, takže by to před výběrem asi chtělo něco si o tom přečíst a věnovat výběru více úsilí a času a hlavních kritérií pro výběr by mělo být rozhodně více než jen vzdálenost a cena. Tak to, podle sebe beru já a rozhodně vybrat televizi nebo pračku či počítač nebo dovolenou zase mě zabere méně času než vybrat štěně a chovatelskou stanici, ze které si ho pořídím. Také tu potom nebrečím, že jsem naletěl.
Tak. A nemusí ani nikomu naletět, stačí vybrat si spojení sice kvalitní, ale pro daného člověka nevhodné. Znám lidi (v Německu), jde o starší manželský pár, paní je slepá. Měli labradorku (jen jako společnici, ne vodicí), umřela jim, pořídili si druhou. No a jsou totálně nešťastní, protože první labradorka byla klidný salámistický výstavák, kdežto druhá je nadzvukové torpédo z čistě pracovní linie a oni ji vůbec nezvládají. Samozřejmě, tohle je i chyba chovatele, že jim prodal štěně, aniž by se zajímal o to, jaké mají zkušenosti a co od psa čekají, ale stejně...
...nečekají, že si koupí šampiona, dokonce ani nechtějí chodit na výstavy. A tak je jim jedno, po jakých bude rodičích.
A to je právě to, kam i běžného zájemce o psa dovedl moderní chov, pod hvězdnou záštitou FCI - šampion, výstavy... A povaha? Věřím, že spoustě lidem nezáleží na rodičích šampionech, ale povaha jim jedno určitě nebude. Hlavně proto, že se psem budou trávit dalších >10 let a povaha bude to, co soužití do značné míry ovlivní. Podle mého názoru hlavně povaha je důvodem, proč se zajímat o rodiče štěňat a proč vybírat důkladně. A samozřejmě zdravotní stránka.

Proč bych si měla složitě vybírat rodiče? Vždyť chov FCI je přeci sofistikovaný a do chovu jsou puštěny jenom standartní povahy, nebo NE?!
napsal(a):
Proč bych si měla složitě vybírat rodiče? Vždyť chov FCI je přeci sofistikovaný a do chovu jsou puštěny jenom standartní povahy, nebo NE?!
Panebože, už je to tu zase... myslíte si, že v rámci plemene s papíry od FCI je (či měla by být) povaha jenom jedna jediná?
Že vy se tu chcete jenom hádat... jinak si tak primitivní pohled na svět neumím vysvětlit.

pidla
napsal(a):
Tak. A nemusí ani nikomu naletět, stačí vybrat si spojení sice kvalitní, ale pro daného člověka nevhodné. Znám lidi (v Německu), jde o starší manželský pár, paní je slepá. Měli labradorku (jen jako společnici, ne vodicí), umřela jim, pořídili si druhou. No a jsou totálně nešťastní, protože první labradorka byla klidný salámistický výstavák, kdežto druhá je nadzvukové torpédo z čistě pracovní linie a oni ji vůbec nezvládají. Samozřejmě, tohle je i chyba chovatele, že jim prodal štěně, aniž by se zajímal o to, jaké mají zkušenosti a co od psa čekají, ale stejně...
Takových případů je mraky, zrovna já sem měla labíka bez pp, nevypadal až tak úplně nejlíp, bylo to klidné domácí zlatíčko, spokojené na gauči, když sem se dívala na televizi a on se mohl vedle mě válet a já nu drbala uši ted mám dalšího z pp a je to neuvěřitelný rozdíl, akční torpédo který když by neměl alespoň obden to co vyžaduje, udělal by z baráku kůlničku na dříví. Taky sem ho nevybírala nějak záměrně, chtěla sem prostě labradora s pp jen pro to aby mě z něj nevyrostl třeba kříženec jezevčíka nechtěla sem s ním dělat nic, jen mít opět doma psa který umí sedni, lehni, ke mě a to stačí. Ted s ním dělám všechno a uvažuju že koupíme dalšího protože psů není nikdy dost ale každý to takhle nemá, někdo chce opravdu jen psa, a pp je jen záruka toho že bude vypadat tak jak by vypadat měl, a tihle lidé neřeší po jakých je rodičích apod. paní chce prostě bígla který bude vypadat, tak jak má vypadat bígl..
napsal(a):
Bilusiku, můžeme si tady psát ještě dlouho, co by jak měli zájemci o štěně udělat a zjistit si před koupí, jak by k tomu měli přistupovat,... Ale úplně zbytečně, protože ten, koho zajímá jen cena štěněte a vzdálenost chovatele od jeho domova, sem sotva nakoukne. Znám pár lidí, kteří prvního psa pořizovali právě takhle, pak je to chytlo, začali se zajímat a stali se z nich nadšení kynologové. A pořízení dlšího psa už bylo promyšlené, z vybraného spojení...
Souhlasím, když jsem si pořizovala prvního psa, byla mi doporučena chovka od známého, byla blízko do domova, takže jsme mohli často jezdit na návštěvy, nic jiného než to, že psi mají nějako PP jsem také nevěděla. Paní při prvním setkání byla velmi milá, psy měla v pořádku, ukázala nám i ostatní členy její smečky a ne jen fenu se štěňaty. Já se do štěnda ihned zamilovala, pak mi paní chovatelka vyprávěla dlouhé hodiny o tom jaké má fena výstavní a sportovní výsledky, ukazovala poháry, rodokmeny, zdravotní vyšetření, popisovala všechno do podrobna a já jsem vůbec nechápala, proč to dělá, protože jsem stejně skoro nerozuměla tomu, co všechny ty věci znamenají, jen jsem prostě chtěla psího přítele určitého plemene, o kterém jsem do té doby jen četla a studovala. Také jsem už nehledala jiné chovky, ani nijak nezkoumala, co znamená ten bonitační kod atd..O kynologii jsem se začala zajímat postupně, také o to, co je potřeba pro uchovnění feny a dostávaly se ke mě další a další informace. Bohužel mi s první fenou nebylo přáno, ale o to promyšlenější a důkladnější byl výběr dalšího psa, se kterým je práce opravdu radost a už nebyl z chovky "za barákem", protože už se vybíral podle jiných kritérií, ale na to člověk prostě musí přijít:).

Šarina
napsal(a):
Panebože, už je to tu zase... myslíte si, že v rámci plemene s papíry od FCI je (či měla by být) povaha jenom jedna jediná?
Že vy se tu chcete jenom hádat... jinak si tak primitivní pohled na svět neumím vysvětlit.
Četla jste někdy nějaký standart část "povaha"? Patrně ne, neb by jste nemohla napsat "povaha jedna jediná"...
Přiznám se, že "standart" jsem nečetla, protože nevím, jak bych to tak asi udělala.
Mrkněte se do slovníku, co je to standart(a).
Jo, jestli myslíte "standard", tak ano, ten jsem kdysi četla.
A kdybyste vy něco věděl(a) o bonitačních kódech, tak byste věděl(a), že v rámci plemene pes (minimálně u pracovních ras) dostává ještě doplňkové hodnocení povahy, kde je rozlišeno, jak je temperamentní, klidný, vyrovnaný atd. Jen určité (netypické) povahové vlastnosti vedou k vyloučení psa z chovu- většinou to je bázlivost. Ale nebývá to různý temperament.
No to jsou věci, v tom chovu s PP, viďte...

"A kdybyste vy něco věděl(a) o bonitačních kódech, tak byste věděl(a), že v rámci plemene pes (minimálně u pracovních ras) dostává ještě doplňkové hodnocení povahy, kde je rozlišeno, jak je temperamentní, klidný, vyrovnaný atd. Jen určité (netypické) povahové vlastnosti vedou k vyloučení psa z chovu- většinou to je bázlivost. Ale nebývá to různý temperament."
Žíš, to je překvapení, a já myslela že bonitace je jenom takový kamarádský sraz milovníků plemene...(na tohle chybí smajlík)
A taky trošku něco tuším o náplni povahových testů a jejich praktické vypovídací schopnosti, u mého" plemen i došlo kdysi k úpravě bonitace, kdy se pro jistotu vynechalo to jediné, co prověřovalo podstatu plemene a odhalilo psa "na dřeň"
Tak proč by si teda někdo, kdo se nepídí cíleně po výstavním či sportovním žampiónovi (voz předcházející debata), měl nějak pečlivě vybírat rodiče, když standarD splňují všichni uchovnění jedinci?!...a bázlivka se do chovu ani náhodou nedostane...
Šarina
napsal(a):
I po rodičích z jednoho vrhu mohou být povahy štěňat dost rozdílné, což potom po různých rodičích z různých linií ( a to nejen v rámci FCI, že... tak je to i v rámci jiných organizací - když už tu chce někdo do FCI zase rejpat, hmn ).
HMN: "...Tak proč by si teda někdo, kdo se nepídí cíleně po výstavním či sportovním žampiónovi (voz předcházející debata), měl nějak pečlivě vybírat rodiče, když standarD splňují všichni uchovnění jedinci?!...a bázlivka se do chovu ani náhodou nedostane..."
Tak znovu a pomalu- protože TEMPERAMENT se v rámci povahy, typické pro dané plemeno, může odlišovat. A z temperamentu vychází celkový projev psa. Ovšem opět (extra pro vás): v rámci typické povahy plemene.
A tak, i když nechci výstavního ani pracovního šampiona, tak si prostě můžu vybrat z linie, kde jsou psi klidnější, nebo kde jsou psi temperamentnější, podle toho, na co se cítím. No a protože jsou to psi s PP, mohu dohledat výsledky jejich rodičů a pokud se o plemeno zajímám delší dobu, tak mohu předchozí generace (a jejich sourozence) i sledovat naživo.
I když jsem ráda, že jste se naučil(a) psát slovo standard, tak se musím z další debaty s vámi omluvit, protože ten čas chci smysluplněji věnovat svým psům.

Zkusím ještě pomaleji - bavím se o povaze rodičovského páru - řízení chovu by mi mělo zaručit, že se do chovu dostanou pouze povahově standardní jedinci (a teď se bavím jenom o plemenech, u kterých se povaha do chovu vůbec řeší). Takže by zájemci o štěně, který nemá žádné konkrétní požadavky, mělo být jedno, po jakých rodičích si štěně vezme (natož aby musel zkoumat genealogii rodičů!). A pozor, bavíme se o rodičích, ne o výběru konkrétního štěněte z vrhu. Tam se bude temperament lišit (kupodivu). Mimochodem, i temperament bývá součástí standartu.
"I po rodičích z jednoho vrhu mohou být povahy štěňat dost rozdílné, což potom po různých rodičích z různých linií "
tak to je snad samozřejmé! A stejně tak by mělo být samozřejmé, že uchovněni jsou pouze povahově standardní jednici, ne...
napsal(a):
Zkusím ještě pomaleji - bavím se o povaze rodičovského páru - řízení chovu by mi mělo zaručit, že se do chovu dostanou pouze povahově standardní jedinci (a teď se bavím jenom o plemenech, u kterých se povaha do chovu vůbec řeší). Takže by zájemci o štěně, který nemá žádné konkrétní požadavky, mělo být jedno, po jakých rodičích si štěně vezme (natož aby musel zkoumat genealogii rodičů!). A pozor, bavíme se o rodičích, ne o výběru konkrétního štěněte z vrhu. Tam se bude temperament lišit (kupodivu). Mimochodem, i temperament bývá součástí standartu.
"I po rodičích z jednoho vrhu mohou být povahy štěňat dost rozdílné, což potom po různých rodičích z různých linií "
tak to je snad samozřejmé! A stejně tak by mělo být samozřejmé, že uchovněni jsou pouze povahově standardní jednici, ne...
Tak když je to tak samozřejmé a víme to všichni, tak proč tu o tom dokola meleš a rejpeš pořád do FCI...
Šarina
napsal(a):
HMN: "...Tak proč by si teda někdo, kdo se nepídí cíleně po výstavním či sportovním žampiónovi (voz předcházející debata), měl nějak pečlivě vybírat rodiče, když standarD splňují všichni uchovnění jedinci?!...a bázlivka se do chovu ani náhodou nedostane..."
Tak znovu a pomalu- protože TEMPERAMENT se v rámci povahy, typické pro dané plemeno, může odlišovat. A z temperamentu vychází celkový projev psa. Ovšem opět (extra pro vás): v rámci typické povahy plemene.
A tak, i když nechci výstavního ani pracovního šampiona, tak si prostě můžu vybrat z linie, kde jsou psi klidnější, nebo kde jsou psi temperamentnější, podle toho, na co se cítím. No a protože jsou to psi s PP, mohu dohledat výsledky jejich rodičů a pokud se o plemeno zajímám delší dobu, tak mohu předchozí generace (a jejich sourozence) i sledovat naživo.
I když jsem ráda, že jste se naučil(a) psát slovo standard, tak se musím z další debaty s vámi omluvit, protože ten čas chci smysluplněji věnovat svým psům.
To, že by boli uchovnení len psy s povahou podľa štandardu je zatiaľ utópia vzdialená realite. Samozrejme, najväčšie prúsery ako prehnane bojazlivý pes, čo zo strachu chniape po okolitých ľuďoch, uchovnené vo väčšine prípadov nie sú, ani to však nemusí byť pravda - u bordier je bežným javom, že uchovnia hystorické, agresívne zviera. Ale nedá sa povedať, že by všetky zvieratá mala štandardnú povahu. Ťažko so štandardom, kde sa detailne popisuje každý kus tela, kým povahe je venovaná jedna, dve vety... Uchovniť sa dá kadečo a spomedzi toho množstva psov, ktoré sa vlezú do podmienok uchovnenia je materiálom vhodným na chov len zlomok.
Čo sa týka laikov a ich priorít, vzdialenosť a cena, nečudujem sa ich. Z článkov, prečo kúpiť psa s PP, alebo diskusií PP vs bezPP by človek nabral dojem, že všetci chovatelia psov s PP majú na srdci blaho plemena, veľmi dobre vedia, čo robia a chovajú len na zdravých psoch zodpovedajúcich štandardu vzhľadovo i povahovo. Väčšina článkov zdôrazňuje to, že množiarne v PP chovoch sú ojedinelé a laikovi navodí pocit, že všetko je ružové. A pokiaľ sú všetky chovateľské stanice tak svedomité, ako všetci hovoria, prečo by mal niekto pre šteňa jazdiť na druhý koniec republiky, keď ho vie kúpiť za rohom? Sú plemená, u ktorých sú fakt množiarne ojedinelé... a potom plemená, kde je nájsť spojenie potencionálne zdravých zvierat ťažké aj pre niekoho, kto sa vyzná, nieto ešte laika. Neviem, ako je na tom v chove bígl. Predpokladám, že nie zle.
Čo sa týka toho, že človek pri kúpe mobilu alebo TV rozmýšľa viacej ako pri kúpe šteňaťa... Kým pri kúpe elektroniky má človek jasne dostupné a vypísané parametre, u veľa plemien je pre človeka nájsť nejaké údaje, podľa ktorých by sa rozhodol, takmer nemožné. U iných sú podvody na bežnom poriadku a záujemca laik sa do zákulisia chovu nedostane nikdy. Každá CHS na stránkach vychvaľuje svoje psy a odchovy, každá v inzerátoch sľubuje šteňatá vhodné na výstavy, šport, chov... (pokiaľ nie je pes neštandardný). Laik z rodokmeňa často nevyčíta nič, preňho je to skutočne len nič nehovoriaci zoznam predkov, najmä pokiaľ nemá plemeno online databázu, kde by mohol ľahko nájsť napr. zdravotné výsledky súrodencov predkov. Pokiaľ sa napr. jedná o plemeno postihnuté DKK, znalosť stupňa priamych predkov mu veľmi nepomôže, pokiaľ majú napr. súrodenci matky DKK 4/4. Počet skúšok a titulov z výstav tiež nemusí byť smerodatný... Šampióna si v dnešnej dobe vybehá aj pes s odchýlkami od štandardu, s dobrým trénerom niektoré skúšky zloží aj labilný, nevyrovnaný pes nepoužiteľný pre bežný život, kým pohodový, vyrovnaný pes nemusí mať kvôli nezáujmu majiteľa zloženú žiadnu. Čo sa týka zdravia, je veľa chorôb, na ktoré testy nie sú, a preto sa tutlajú, a žiaľbohu, u niektorých plemien sa podvádza aj s výsledkami - ako v diskusii o CHS tosacentrum a DKK. A tak ďalej... Úplnému laikovi sa bez pomoci málokedy podarí vybrať dobrého psa, a tak sa, spoliehajúc na to, že všetci chovatelia sú zodpovední, zameria na kritéria, ktoré vie ovplyvniť - vzdialenosť a cena.
bilusik
napsal(a):
Takhle se štěně s PP nevybírá a nekupuje... Pokud tě zajímá jen cena a vzdálenost a nic jiného - tak takhle tímto stylem se kupují bezpapíráci...
Hele sklidni se jo já sem se jenom jenom ptala tak buď zticha, jo a já jsem chtěla odpověď a né abys mě tady urážel(a).
napsal(a):
Http://www.beagleclub.cz/
Podívejte se sem, počtete si a třeba si i štěně vyberete.
Děkuji mooc