Zdravím,
chtěli bychom si našemu BŠO pořídit nějakého malého, milého kámoše.
Náš hafan je naprosto nekonfliktní a nevadí mu žádné plemeno.
Přemýšleli jsme o čínském chocholatém psovi - labuťence.
Všude je v charakteristikách, že se jedná o milého a velmi aktivního psa.
Velmi aktivního ale nevím jestli jen co se různých sportů týče nebo je to např i pes, který je s námi schopný ujít procházku o 13 km?
Prosím o radu, zda máte někdo s tímto plemenen zkušenosti, nebo jakého jiného hafana byste nám doporučili.
Děkuji moc.
B.V.
napsal(a):
Zdravím,
Velmi aktivního ale nevím jestli jen co se různých sportů týče nebo je to např i pes, který je s námi schopný ujít procházku o 13 km?
Prosím o radu, zda máte někdo s tímto plemenen zkušenosti, nebo jakého jiného hafana byste nám doporučili.
Děkuji moc.
Přečtěte si, mimo jine, neco o tom jak se pecuje o srst labutenky, az vam z ni udela BŠO oslintany chuchvalec chlupu
Číňan 13 km hravě ujde. Ač vypadá jako bytová dekorace, je to odolný aktivní psík. Pro toho našeho je 7 km běžnou ranní procházkou.
Nevím, proč by měl BŠO udělat z labutě oslintanou kouli chlupů. Je to přece o vedení obou psů. Chovatelka, od které jsem získala svého psa, má kromě číňanů také NO - přestože spolu spí, běhají a blbnou, její číňáncí sbírají poháry na výstavách.
Samozřejmě, labutěnka je celkem náročná na péči o srts, ale to se týká prakticky všech dlouhosrstých plemen.
Je to cca rok, co jsem přišla k jedné fence v podstatě náhodou a z menších plemen bych volila znovu ČCHP.
Péče o srst mi nepřijde nijak závratná, ale je potřeba počítat s tím, že se o srst prostě starat musíte pravidelně. Deset minut denně udělá víc parády než salon jednou za x měsíců se zadredovaným psem.
Třináct kilometrů zvládne rozhodně naprosto v pohodě, dáváme vycházky po dvaceti běžně.
Je to neskutečný mazel, co oceňuju, že je i velmi empatická, sama si nevynucuje činnost ani pozornost, přizpůsobí se režimu a klidně půl dne prospí, když je třeba a během vteřiny je připravená dělat přemety, když si to páneček přeje :).
Držím palce při výběru parťáka.
No mam tri dlouhosrste psy, z toho jeden velmi aktivni, vim co to je probehnuti se lonskymi kudlibabkami, svizeli pritulou atd atp.Clovek proste po prichodu z vychazky musi pocitat s tim, ze bude nejaky cas travit vybiranim techto lahudek ze srsti.A o deseti minutach nemuze byt ani reci.Musim rici, ze parkrat se mi chtelo i brecet, kdyz si psa do tech kudlibabek lehkla a mela jich plne brisko
Lexaurin
napsal(a):
No mam tri dlouhosrste psy, z toho jeden velmi aktivni, vim co to je probehnuti se lonskymi kudlibabkami, svizeli pritulou atd atp.Clovek proste po prichodu z vychazky musi pocitat s tim, ze bude nejaky cas travit vybiranim techto lahudek ze srsti.A o deseti minutach nemuze byt ani reci.Musim rici, ze parkrat se mi chtelo i brecet, kdyz si psa do tech kudlibabek lehkla a mela jich plne brisko
joooo, uschlý bodláčí, to je lahůdka Uznávám, že pak to fakt není na deset minut. Ale když se pes naučí, že s ním je manipulováno, není to tak zlý. Prostě místo pletení nebo luštění křížovek nebo co já vím, si večer u televize vybíráte bordel ze psa :) Pes chrochtá blahem, pač takovou pozornost a zvlášť s drbáním na bříšku on miluje a chce to jen trpělivost.
hanitchka.m
napsal(a):
joooo, uschlý bodláčí, to je lahůdka Uznávám, že pak to fakt není na deset minut. Ale když se pes naučí, že s ním je manipulováno, není to tak zlý. Prostě místo pletení nebo luštění křížovek nebo co já vím, si večer u televize vybíráte bordel ze psa :) Pes chrochtá blahem, pač takovou pozornost a zvlášť s drbáním na bříšku on miluje a chce to jen trpělivost.
No prave, proto jsem psala, ze clovek tu peci o srst nesmii opomenout.Ja totiz po techto akcich mam tendence hystericky jecet ze muj dalsi pes bude Cinsky nahac, ale nikoli labutenka
Lexaurin
napsal(a):
Muzu se zeptat jakou pouzivate kosmetiku?
Střídám podle stavu srsti Jemný šampon s kondicionérem od All systems, předtím jsme měli PSH a občas dám i BEA natur Farao, miluju tu vůni
Mám ještě jorku, není v srsti, tak je to snazší, ale leccos mi na kůži nesnese a tahle kosmetika prošla i u ní.
A taky máme rádi bahenní koupele
Co používáte vy?
Lexaurin
napsal(a):
No prave, proto jsem psala, ze clovek tu peci o srst nesmii opomenout.Ja totiz po techto akcich mam tendence hystericky jecet ze muj dalsi pes bude Cinsky nahac, ale nikoli labutenka
Tak to si zas tak moc nepomůžete Sice si částečně ušetříte česání, přibyde Vám však vedlejšák "lazebník psí". Holení, peeling, mytí "vlasů" i zbytku těla, krémování... Zkrátka péče jak o modelku. Zabere to cca necelou hodinku týdně (výstavní příprava trvá déle). Ale už to ani moc nevnímám, patří to k rutinným víkendovým povinnostem. A po pravdě, raději budu 5x do měsíce holit a koupat naháče, než jednou za měsíc trimovat obřího psa (předtím jsem měla vlkodavy a mít je hezky, upravené předepsaným trimováním je práce na několik nekonečných hodin).
Lexaurin
napsal(a):
Tak to si zas tak moc nepomůžete Sice si částečně ušetříte česání, přibyde Vám však vedlejšák "lazebník psí". Holení, peeling, mytí "vlasů" i zbytku těla, krémování... Zkrátka péče jak o modelku. Zabere to cca necelou hodinku týdně (výstavní příprava trvá déle). Ale už to ani moc nevnímám, patří to k rutinným víkendovým povinnostem. A po pravdě, raději budu 5x do měsíce holit a koupat naháče, než jednou za měsíc trimovat obřího psa (předtím jsem měla vlkodavy a mít je hezky, upravené předepsaným trimováním je práce na několik nekonečných hodin).
B.V.
napsal(a):
Zdravím,
Děkuji moc.
A co papillon? Je to taková malá borderka, známá má právě borderku a papillona a jsou úžasná dvojka, resp. čtyřka, kdy pánička, páníček a pesani vyrážejí na všemožné výlety a pesani jsou všude s nimi. Já mám "jorka" a také jsem velmi spokojená, s většími psy známých problém rozhodně nemá, ale - alespoň ten můj - není tak aktivní, aby stačil ovčákovi. Pokud je v dobré kondici a trénovaný, tak by mohl vyhovovat i kavalír. Četla jsem spoustu názorů na nemoci těchto pesanů, no mám zkušenosti spíš s opakem, kdy ještě v 11 letech zvládal kavalírek celodenní výlety v Tatrách. Hodně štěstí při výběru
A co malý knírač?
Já mám právě 7-mi měsíčního pepřáka a jsem z něj nadšená.
To trimování není až taková hrůza, ale když se tak cca 4x do roka udělá pořádně, máte skvělého a vždy upraveného psíka.
Navíc hrubá srst dobře odpuzuje vodu a špínu, stačí umýt nebo jen otřít tlapky po procházce.
Náš žije s námi v domku na Vysočině a sebedelší procházka či tůra pro něj není nic. Chvilku si odpočne a zase by vyrazil.
Měl 4 měsíce, když zvádl celodenní tůru po Krkonoších :)
Nepotřebuje žádné svetříky, bundičky, běhá, jak ho pánbůh stvořil
Není uštěkaný, vždy veselý a dobře naladěný.
hanitchka.m
napsal(a):
Střídám podle stavu srsti Jemný šampon s kondicionérem od All systems, předtím jsme měli PSH a občas dám i BEA natur Farao, miluju tu vůni
Mám ještě jorku, není v srsti, tak je to snazší, ale leccos mi na kůži nesnese a tahle kosmetika prošla i u ní.
Co používáte vy?
Já používala All system, ale teď jsem přešla na Iconic true nebo jak se to píše Na rozčesávání ředěný Vitaoil od Bio groomu- co vy jako rozčesávač ?
Lexaurin
napsal(a):
Já používala All system, ale teď jsem přešla na Iconic true nebo jak se to píše Na rozčesávání ředěný Vitaoil od Bio groomu- co vy jako rozčesávač ?
O Iconicu jsem ani neslyšela . Spokojení? Na rozčesávání máme PSH, ale to nám poslední dobou moc nesedí, jako bokovku máme Bea natur Vital a poprvé jsme zkusili Ice on ice od CH.CH., zatím to snáší.
Ale je to fakt pes od psa, známá s labutěnkou chválí to, co té naší srst totálně zmastilo nebo zplstnatělo, vysušilo a jim zase nesedne to, co vyhovuje nám.
Labuť mám rok a ještě nejsme u konce hledání
hanitchka.m
napsal(a):
O Iconicu jsem ani neslyšela . Spokojení? Na rozčesávání máme PSH, ale to nám poslední dobou moc nesedí, jako bokovku máme Bea natur Vital a poprvé jsme zkusili Ice on ice od CH.CH., zatím to snáší.
Ale je to fakt pes od psa, známá s labutěnkou chválí to, co té naší srst totálně zmastilo nebo zplstnatělo, vysušilo a jim zase nesedne to, co vyhovuje nám.
Labuť mám rok a ještě nejsme u konce hledání
Jasně, každá srst je jiná. Já také zkouším co sedne Mrkněte na stránky www.salusana.cz. Nebo Alexander Kuba. Je to výhradní distributor Ic onic true. Je to drahé, ale hodně se to ředí a spokojenost veliká
Já mohu doporučit papillona. Žádná aktivita mu není cizí, do všeho jde s nadšením. Bez problémů zvládne celodenní výlet stejně jako den strávený na gauči
hanitchka.m
napsal(a):
Co používáte vy?
Ježiš, ten Váš bahňák je boží!. Náš čínský chocholouš se podobnému marastu vyhýbá zdaleka.. Na srst používáme Pet Silk s hedvábím (šampón i kondicionér) a celkem spokojenost. Ale přiznávám, že máme labuťáka trochu přistřihlého (ne moc), jinak je to huňáč.