Mám dotaz, od malička se mi hrozně moc líbí SAO, měli jsme jednoho v rodině a byl to povahově úžasný pes. Znám i pár psů SAO a KAO u nás v okolí ale vždy je jeho pán muž, nikdy jsem neviděla že by jednoho z těch psů vlastnila žena. Myslíte že by mně tento pes uznával jako svého pána i když jsem žena? Měřím 160cm a vážím 50kg. U psů si umím vzbudit respekt, mám doma dobrmana který je na tom váhově stejně jako já, kdysi jsem měla slovenského čuvače a několik NO ale stejně si nejsem jistá zda by mně tento pes vnímal jako vůdce.
bartolomko
napsal(a):
Mám dotaz, od malička se mi hrozně moc líbí SAO, měli jsme jednoho v rodině a byl to povahově úžasný pes. Znám i pár psů SAO a KAO u nás v okolí ale vždy je jeho pán muž, nikdy jsem neviděla že by jednoho z těch psů vlastnila žena. Myslíte že by mně tento pes uznával jako svého pána i když jsem žena? Měřím 160cm a vážím 50kg. U psů si umím vzbudit respekt, mám doma dobrmana který je na tom váhově stejně jako já, kdysi jsem měla slovenského čuvače a několik NO ale stejně si nejsem jistá zda by mně tento pes vnímal jako vůdce.
To nezáleží na hmotnosti ani výšce, ale na vztahu, který si se psem vybudujete. Mám fenu šarplanince, jsem pro ni jediný pán, ostatní z rodiny miluje, ale moc si od nich velet nedá. Je vedená tak, že kdokoliv z rodiny ji pošle do kotce, ihned poslechne, aby se dala otevřít vrata, přivítat návštěva apod. Když ale dostane jiný povel, např. lehni, zůstaň apod., chvíli to promýšlí, pak někdy splní, někdy ne, spíš podle nálady. Nebo se prostě otočí a důstojně odkráčí. U pastevce je rozhodující se mu věnovat první 1,5 - 2 roky intenzivně, socializovat, trávit s ním co nejvíce času, být pto něj vždy "čitelná" a chovat se k němu spravedlivě. Ve výchově pak je základem promyšlenost, důslednost a reálnost (např.pastevec nebude mít 100% přivolání nikdy - ve chvíli, kdy bude jeho pán ohrožen, ho nikdo neodvolá, nebude ho bavit agility ani tanec se psem, nebude vám 10x po sobě opakovat stejný cvik). Dobře vychovaný pastevec je Pan Pes (Paní Psina ) a parťák k nezaplacení.
Znala jsem jednu starou asi semdesátiletou dámu se čtyřmi KAO, kteří ji poslouchali na slovo a byli k ní krotcí jak beránci :) Byl to úžasný pohled, ta paní byla malinká a hubeňoučká a přesto ty čtyři obry zvládla vzít všechny najednou na vodítka a jít s nimi bez problému ven-sama jsem to až nechápala .Její psi šlapali jak hodinky, takže síla, věk ani pohlaví majitele není tím rozhodujícím faktorem, pro to jak ho jeho pes bude vnímat :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, a kapánek záleží i na osobnosti toho kterého psa...
Velice hezky to napsal V. Dostál jako odpověď na dotaz ohedně SAO ve své poradně (hned ten první dotaz), doporučuji si přečíst :
http://www.psiskolafalco.cz/poradna.htm.

Bartolomko, velmi fajn jsou knihy od I. Sehnerové : http://www.sehnerova.cz/stranky/111x0.htm
stojí za to si přečíst ty úryvky, které u každé knihy jsou - jsou velice trefné!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Podle mě nezáleží na tom, jak je člověk velký nebo těžký, ale na tom, jaký vztah má se psem...
Pokud 100% zvladnete vychovu a vycvik, asi nebude problem. Problem by mohl byt, az by nastala kriticka situace a nebyla jistena vychovou, vycvikem a socializaci. Tzn., kdyby bylo potreba udrzet rozbesneneho dospeleho psa, mohla byste mit problem. To same s manipulaci u veta, pokud to neni nauceno. Atd., atd. A zivot nekdy pripravi necekane situace a je treba vedet, ze psa budu mit vzdy pod kontrolou. Resp. zvladnu ho mit vzdy pod kontrolou.
Osobni zkusenost - na prochazce jsem se potkala s pani, ktera mela RR a mela co delat, aby ho udrzela. Kdybych si s fenou nepospisila a nezmizela z dohledu, neudrzela by ho. Pripad, kdy by se par kg svalu navic hodilo. :). (O vychove nemluve.).
colectiv
napsal(a):
Pokud 100% zvladnete vychovu a vycvik, asi nebude problem. Problem by mohl byt, az by nastala kriticka situace a nebyla jistena vychovou, vycvikem a socializaci. Tzn., kdyby bylo potreba udrzet rozbesneneho dospeleho psa, mohla byste mit problem. To same s manipulaci u veta, pokud to neni nauceno. Atd., atd. A zivot nekdy pripravi necekane situace a je treba vedet, ze psa budu mit vzdy pod kontrolou. Resp. zvladnu ho mit vzdy pod kontrolou.
Osobni zkusenost - na prochazce jsem se potkala s pani, ktera mela RR a mela co delat, aby ho udrzela. Kdybych si s fenou nepospisila a nezmizela z dohledu, neudrzela by ho. Pripad, kdy by se par kg svalu navic hodilo. :). (O vychove nemluve.).
No myslím že nejhorší by bylo období než pes dospěje, přece jen už v roce bude dávno těžší než zadavatelka a 100% poslušnost ještě mít určitě nebude. Já bych si procházku s puberťákem těžším než já teda nějak hodně pojistila, určitě bych měla vždycky v záloze aspoň ohlávku kdyby náhodou. Taky mám psa který je ještě puberťák a váží o 5kg méně než já, nedávno jsem si ale uvědomila že kdyby se mu někde na procházce něco stalo a nezvládl by jít po svých tak bych s ním ani nehnula. U veterináře dobrovolně na stůl neskočí to musí pomáhat vet, naštěstí je to kliďas a u očkování atd. sám drží.

Majitel pastevce musí být schopen svého psa fyzicky zvládnout a nemůže počítat s nějakou 100%ní poslušností.
kerrynekk
napsal(a):
No myslím že nejhorší by bylo období než pes dospěje, přece jen už v roce bude dávno těžší než zadavatelka a 100% poslušnost ještě mít určitě nebude. Já bych si procházku s puberťákem těžším než já teda nějak hodně pojistila, určitě bych měla vždycky v záloze aspoň ohlávku kdyby náhodou. Taky mám psa který je ještě puberťák a váží o 5kg méně než já, nedávno jsem si ale uvědomila že kdyby se mu někde na procházce něco stalo a nezvládl by jít po svých tak bych s ním ani nehnula. U veterináře dobrovolně na stůl neskočí to musí pomáhat vet, naštěstí je to kliďas a u očkování atd. sám drží.
Myslela jsem to spis dospeleho vahou - stene udrzi snadneji, nez pubertaka, jak pisete.
I kdyz jsou pastevci nadherni psi, neporidila bych si uz kvuli sve telesne konstituci - jsem na tom podobne jak zadavatelka. Tohle nejsou, klasicti´´ psi, kteri budou poslouchat jako hodinky vzdy a vsude.
Nerada se dostavam do situaci, ktere by mohly byt nebezpecne a vim, jake to je, kdyz na voditku zatahne velka sila - kdyz mam sve tri psy v ruce, maji pres 100kg a i kdyz mame nejakou poslusnost, nevim, co bych si pocala, kdyby poslouchat neumeli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
kerrynekk
napsal(a):
Ohlávka Vám je u pastevce úplně k ničemu
Pastevec, když se rozhodne něco vyřešit, tak nějaký pásek přes čumák pro něj rozhodně není překážka