apbtbreeder
napsal(a):
Kdybyste prošla bazoš, najdete tam všechno info. Já to našla během tří minut.
Krátkosrstou kolii
Já tam jsem a nemůžu najít nic. Je tam jen jeden na ni a to někdo z Nymburka a zrovna jsem mu posílala email.
Psala jsem 2 stanicím a ještě neodpověděli
Shiba-inu a Basenji, tak tam to nejsou s PP co jsem tam viděla. Radši to ještě teda projdu, ale s PP jsem našla jen velký
Leona16
napsal(a):
Krátkosrstou kolii
Já tam jsem a nemůžu najít nic. Je tam jen jeden na ni a to někdo z Nymburka a zrovna jsem mu posílala email.
Psala jsem 2 stanicím a ještě neodpověděli
Shiba-inu a Basenji, tak tam to nejsou s PP co jsem tam viděla. Radši to ještě teda projdu, ale s PP jsem našla jen velký
Shiba inu a Basenji, to je vyber- podle ceho jste volili?Vzhledem k predchozimu tematu...Cetli jste si o tech plemenech neco?Jestli ne tak to honem udelejte.Kratkosrstka do tohoto vyberu ponekud nezapada...
Leona16
napsal(a):
Jo já mám o nich všechno načtený, ale Kraťanda je můj velký favorit.
Shiba inu a Basenji ty jsou povahou taky dobrý sice basenji neštěka, ale tak nevadí. jinak se rozhoduji mezi nějakým plemenem jaký vybrat.
Jinak Shiba a basenji to se cena ještě najde, ale ta kolie tak čtu, že je vše dohodou a co jsem lidem psala tak zatím neodpověděli.
Jestli chcete basenjika na tu zahradku s metrovym plotem, tak to nebude nejlepší nápad. Basenji je skvělej pes mám už v pořadí 4. fenku (nedávno jsme měli "F" štěňata). Ale jsou poněkud hodně akční, maj silný lovecký pud (loví vše co se pohybuje) a metrovej plot překonaj jak nic. A taky jsou problematický na výcvik.
Nerada Vám do toho kecám, ale neudržím se.
Není nic lepšího než fajn pejsek, co Vás bude provázet na procházkách, běhat na volno, přijde na zavolání, budete ho moct učit spoustu triků... to je pak velká radost.
Dovolím si říct, že basenji ani shiba tuhle radost v drtivé většině případů neumožňují.
Dala bych na rady zkušenějších a výběr psa neuspěchala. Vím, že nechcete psa s delší srstí (přesto myslím, že třeba taková šeltie, špic, ... by Vám udělali hodně radosti), co třeba malý knírač? Jsou velmi učenliví, musí se nechat 3-4x ročně upravit, ale zato doma nepouští chlupy. Pravda - potřebují pevnější ruku, ale třeba fenky jsou jemnější, obecně jsou MK velmi učenliví a univerzální pejsci.
Každopádně přeju šťastnou ruku při výběru .
elisak
napsal(a):
Jestli chcete basenjika na tu zahradku s metrovym plotem, tak to nebude nejlepší nápad. Basenji je skvělej pes mám už v pořadí 4. fenku (nedávno jsme měli "F" štěňata). Ale jsou poněkud hodně akční, maj silný lovecký pud (loví vše co se pohybuje) a metrovej plot překonaj jak nic. A taky jsou problematický na výcvik.
Dekuju
Tak jeste, ze to vim!
Ja jsem si o techto pejscich sice dost nacetla, ale i tak radsi dam na Vasi radu. Vse na internetu take neni a jsem rada a je vazne nejlepsi kdyz to rekne "odbornik"
Dekuju moc.
katty
napsal(a):
Nerada Vám do toho kecám, ale neudržím se.
Není nic lepšího než fajn pejsek, co Vás bude provázet na procházkách, běhat na volno, přijde na zavolání, budete ho moct učit spoustu triků... to je pak velká radost.
Dovolím si říct, že basenji ani shiba tuhle radost v drtivé většině případů neumožňují.
Dala bych na rady zkušenějších a výběr psa neuspěchala. Vím, že nechcete psa s delší srstí (přesto myslím, že třeba taková šeltie, špic, ... by Vám udělali hodně radosti), co třeba malý knírač? Jsou velmi učenliví, musí se nechat 3-4x ročně upravit, ale zato doma nepouští chlupy. Pravda - potřebují pevnější ruku, ale třeba fenky jsou jemnější, obecně jsou MK velmi učenliví a univerzální pejsci.
Každopádně přeju šťastnou ruku při výběru .
Ne to je v poradku
Mate pravdu! Ja si sice cetla povahy a tak, ale asi me u Shiba inu a Basenji zaslepila ta velikost a to co jsem videla na internetu i za videla. Ti lide co jsi tak je vychovaji, tak uz byly zkusenejsi.
Tak tyto plemena ze seznamu taky skrtam aspon se od Vas dozvim i nektere veci kterych bych mozna pozdeji k litovala a nebo se jim divila
O Malym kniraci jsem si taky cetla
Ja snad prosla vsechny
On je take dobry v povaze a jelikoz ma male nozky tak by ten plot snad nepreskocil
Spic - me se libyl ted nevim presne nazev ale bylo to neco, jako Nortsky spic, mel kratke chlupy ale pry rad utika
A tam ti spicove jsou casto dost chlupati.
Leona16
napsal(a):
Ne to je v poradku
Mate pravdu! Ja si sice cetla povahy a tak, ale asi me u Shiba inu a Basenji zaslepila ta velikost a to co jsem videla na internetu i za videla. Ti lide co jsi tak je vychovaji, tak uz byly zkusenejsi.
Tak tyto plemena ze seznamu taky skrtam aspon se od Vas dozvim i nektere veci kterych bych mozna pozdeji k litovala a nebo se jim divila
O Malym kniraci jsem si taky cetla
Ja snad prosla vsechny
On je take dobry v povaze a jelikoz ma male nozky tak by ten plot snad nepreskocil
Spic - me se libyl ted nevim presne nazev ale bylo to neco, jako Nortsky spic, mel kratke chlupy ale pry rad utika
A tam ti spicove jsou casto dost chlupati.
Malý knírač, stejně jako ostatní temperamentní plemena podobného vzrůstu přeskočí metrový plot s přehledem. Malé nožky jsou matoucí, oni ti pejsci přes plot spíš přešplhají. Mám 4kilovou kříženou pinčlici s luxací čéšek a metrový plot pro ní nebyl překážka. Museli jsme ho zvýšit na 120 cm. To už nezdolá.
Já si za takovým plůtkem dokážu představit maximálně tak pekinéze, nebo krátkonohá plemena, jako je třeba velškorgi.
Leona 16 je zřejmě mladá slečna, která strašně moc chce pejska. Vidím tak trochu sebe, v dětství jsem znala všechna plemena, měla spousty knih o psech, ale živého mě doma nikdy nedovolili, musela jsem počkat do dospělosti. Leono, vybíráte si samá taková vzácná plemena a já se tudíž ani moc nedivím, že vám chovatelé neodpovídají, protože pro svoje odchovance si určitě představují něco jiného (chovatelskou perspektivu) a ne "jen" to, že pejska budete mít ráda a budete s ním chodit na procházky. Navíc žádný chovatel rád neprodá štěně (promiňte) dítěti, za kterým nestojí rodiče. A já z Vašeho příspěvku cítím, že rodiče až tak Vaše nadšení nesdílejí, nemám pravdu? Ono to totiž nakonec dopadá tak, že některému dítěti se péče o psa začne zajídat, a i kdyby ne, tak mladí lidé většinou jdou studovat studovat mimo domov (třeba i do ciziny) a co se psem? Pokud nemají rodiče, kteří si pejska nechají, tak se stane "putovním", případně i útulkáčkem, a to žádný chovatel pro svoje štěně takovou perspektivu nechce. A pokud se ptáte hlavně na cenu, tak to taky žádný chovatel nemá moc rád. Vybíráte si plemena s problematickou povahou (zvlášť pro začátečníka) a také poměrně drahá (kolik peněz vlastně na pořízení psa máte?). Metrový plot opravdu přeskočí, nebo přešplhá, většina plemen. Je to ale i otázka výchovy, dobře vychovaný pes si to prostě přeskočit nedovolí (ale kde máte jistotu, že takto zvládnete vychovat zrovna vašeho psa?). Leono, zkuste nadhodit jiná plemena, která by se vám líbila, určitě se tady ozvou lidi, kteří váš upozorní na případné přednosti i nedostatky plemene.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten metrový plot je ten nejmenší problém. Je spousta psů, kterým plot jen značí hranici teritoria, který nemíní opouštět. Zvlášť pokud se jedná o fenku. Kdyby malému knírači nestačil metrový plot, tak velcí psi by museli mít lví mříže.
Horší bude asi pořízení s matkou. Psa musí chtít celá rodina, protože určitě slečna bude potřebovat v péči se psem pomoc - ať už finanční, nebo venčící ( v době nemoci, cesty - stačí jednodenní výlet). Malý knírač není špatná rada, stejně jako střední pudl.
( Obě plemena s PP, napodobenin se stále pohybuje příliš mnoho ).
A vidět v televizi cvičícího pejska ? To není plemenem, to je spoustou času a trpělivosti, která byla psu věnovaná.

Leono16, pusťte si tohle video a budete chtít jedině Jack Russella teriera
http://www.youtube.com/embed/PztO-OvzRyg?rel=0.
napsal(a):
Leono16, pusťte si tohle video a budete chtít jedině Jack Russella teriera
http://www.youtube.com/embed/PztO-OvzRyg?rel=0.
JRT pro začátečníka? No já tedy nevím, navíc slečna asi nebude schopná nabídnout tolik vybití jako JRT potřebují... A ten plot hravě přeskočí, btw.

Ale vždyť to bylo míněno jako nadsázka v reakci na to video. A na to, že se jí líbili pejsci - kašpárci v televizi. Viz můj předchozí příspěvek.
napsal(a):
Ten metrový plot je ten nejmenší problém. Je spousta psů, kterým plot jen značí hranici teritoria, který nemíní opouštět. Zvlášť pokud se jedná o fenku. Kdyby malému knírači nestačil metrový plot, tak velcí psi by museli mít lví mříže.
Horší bude asi pořízení s matkou. Psa musí chtít celá rodina, protože určitě slečna bude potřebovat v péči se psem pomoc - ať už finanční, nebo venčící ( v době nemoci, cesty - stačí jednodenní výlet). Malý knírač není špatná rada, stejně jako střední pudl.
A vidět v televizi cvičícího pejska ? To není plemenem, to je spoustou času a trpělivosti, která byla psu věnovaná.
Ten metrový plot je ten nejmenší problém. Je spousta psů, kterým plot jen značí hranici teritoria, který nemíní opouštět
A pak je spousta psů, kteří pozemek pravidelně opouštějí a majitelé je musí zavírat do zastřešeného kotce, nebo to v tom horším případě neřeší. Ono spoléhat na to, že pes se zpravidla drží jen na svém pozemku a stačí jen nízký plůtek opravdu nejde.
A že velcí psi v klidu přeskočí i dvoumetrový plot, to je bohužel pravda. Ale to snad není důvod k tomu, aby majitelé nechali svého psa opouštět pozemek, protože jinak by museli stavět nové oplocení? Prostě pokud někdo počítá s tím, že bude mít psa na pozemku bez dozoru, tak tomu musí přizpůsobit oplocení a ne ho nechat třeba pokousat kolemjdoucí a tvrdit, že myslel, že se pes bude držet doma.

aritim
napsal(a):
Ten metrový plot je ten nejmenší problém. Je spousta psů, kterým plot jen značí hranici teritoria, který nemíní opouštět
A pak je spousta psů, kteří pozemek pravidelně opouštějí a majitelé je musí zavírat do zastřešeného kotce, nebo to v tom horším případě neřeší. Ono spoléhat na to, že pes se zpravidla drží jen na svém pozemku a stačí jen nízký plůtek opravdu nejde.
A že velcí psi v klidu přeskočí i dvoumetrový plot, to je bohužel pravda. Ale to snad není důvod k tomu, aby majitelé nechali svého psa opouštět pozemek, protože jinak by museli stavět nové oplocení? Prostě pokud někdo počítá s tím, že bude mít psa na pozemku bez dozoru, tak tomu musí přizpůsobit oplocení a ne ho nechat třeba pokousat kolemjdoucí a tvrdit, že myslel, že se pes bude držet doma.
Ta slečna se ptá na cenu štěněte a už bude stavět nový plot ? Zrovna fenkám malého knírače, pudlíka nebo KK by metrový plot s největší pravděpodobností stačil. A když by přece jen chtěly přelézat, stačí plot na čas doplnit třeba EO ( ohradníkem, ne obojkem ).
napsal(a):
Ta slečna se ptá na cenu štěněte a už bude stavět nový plot ? Zrovna fenkám malého knírače, pudlíka nebo KK by metrový plot s největší pravděpodobností stačil. A když by přece jen chtěly přelézat, stačí plot na čas doplnit třeba EO ( ohradníkem, ne obojkem ).
Mno, slečna se také ptala na plemeno, kterému bude metrový plot stačit. Proto jsem se zapojila s vlastní zkušeností. Zatímco vy jen předpokládáte, že zmiňovaným plemenům bude metrový plot stačit, tak já vím jistě, že ne. Pudlíky jsem měla, knírače chovají 2 kamarádky, a já už jsem popsala zkušenost s fenkou malého pinče, tedy plemene srovnatelné velikosti a stavby těla, kterou mám nyní. Nějaká "teoretická pravděpodobnost" proti zkušenostem chovatelů neznamená zhola nic.
napsal(a):
Jeje ja to tak nemyslela s tím cvičením. To po něm ani nechci! Ja myslela jen to plemeno, co je za rasu
Jinak já vím, že jak si pejska vychováte takového máte. Jednoho jsem mela Trpasličího pinče noo ale trošku nám ho přerostla byla to taky fenečka a když šel kolem pes, tak skákala půl metru ještě víš než byl plot a musím říct, že nám nikdy neutekla a ani nic nepřeskočila. S tou mamky pomocí vím! Ona je doma, tak že venčení je bez problému a ty finanční tak ty mi jsou samozřejmě, také jasné. Mamce, když by se něco stalo, bych i chtěla přispět. A když bych přijela ze školy, tak se pejskovi chci věnovat! A vážně nejsem taková, že si koupím/e psa a já bych si ho potom nevšímala, to vážně ne.
koňadra
napsal(a):
Leona 16 je zřejmě mladá slečna, která strašně moc chce pejska. Vidím tak trochu sebe, v dětství jsem znala všechna plemena, měla spousty knih o psech, ale živého mě doma nikdy nedovolili, musela jsem počkat do dospělosti. Leono, vybíráte si samá taková vzácná plemena a já se tudíž ani moc nedivím, že vám chovatelé neodpovídají, protože pro svoje odchovance si určitě představují něco jiného (chovatelskou perspektivu) a ne "jen" to, že pejska budete mít ráda a budete s ním chodit na procházky. Navíc žádný chovatel rád neprodá štěně (promiňte) dítěti, za kterým nestojí rodiče. A já z Vašeho příspěvku cítím, že rodiče až tak Vaše nadšení nesdílejí, nemám pravdu? Ono to totiž nakonec dopadá tak, že některému dítěti se péče o psa začne zajídat, a i kdyby ne, tak mladí lidé většinou jdou studovat studovat mimo domov (třeba i do ciziny) a co se psem? Pokud nemají rodiče, kteří si pejska nechají, tak se stane "putovním", případně i útulkáčkem, a to žádný chovatel pro svoje štěně takovou perspektivu nechce. A pokud se ptáte hlavně na cenu, tak to taky žádný chovatel nemá moc rád. Vybíráte si plemena s problematickou povahou (zvlášť pro začátečníka) a také poměrně drahá (kolik peněz vlastně na pořízení psa máte?). Metrový plot opravdu přeskočí, nebo přešplhá, většina plemen. Je to ale i otázka výchovy, dobře vychovaný pes si to prostě přeskočit nedovolí (ale kde máte jistotu, že takto zvládnete vychovat zrovna vašeho psa?). Leono, zkuste nadhodit jiná plemena, která by se vám líbila, určitě se tady ozvou lidi, kteří váš upozorní na případné přednosti i nedostatky plemene.
Dobrý den
Ano v srpnu mi bude 17. Bydlím tedy jen s mamkou, babičkou a prababičkou. Mamka, už 5 let se stará o 85. prababičku, tak že je teď doma. Má teď spoustu starostí právě o prababičku, že je nemocná a já jí vždy ukazuji fotky, informace a i co vy píšete o pejscích. tak teď poslední dobou se tak nezapojuje, tak proto to tak i možná vipadá, že s tím nesouhlasí, že ho nechce. Ale není to tak. Ona ho taky moc chce.
S těmi chovatelskými stanicemi máte asi pravdu, ale psala jsem před pár dny, tak uvidíme. Já jim psala, že bych se ráda o plemeni dozvěděla to co třeba není na internetu a tak.
Vím, že část bude samozřejmě i na mamce, ale já opravdu nejsem taková, abych se pak pejskovi nevěnovala a netrávila s tím čas, já právě si na ně dělám i dost času na to, aby se pobavil, částečně i utahal a byl se mnou.
A zkušenosti s výchovou mám nemůžu říct, že velké, protože to byly 3 pejsci, ale dost jsem je toho naučila.
A mám mamku, ona měla už dost psů (od bernardýnů, až po Pražského krysaříka) a vždy to byly ukázkový pejsci.
A zatím mám našetřených 6.400 no a nějaká ta koruna. Stále, ale šetřím.
Tak jak mi někdo tady radil, ať napíšu ty pejsky co se mi líbí a povahu jakou by měl pejsek mít, tak Vám je sem napíšu.
Povaha (jinak když by jsme si koupili pejska, tak by to měla být fenka)
-společenská - přátelská
-učenlivá
-neagresivní
-hlídač - ohlášení návštěv, pejsek bude hlídat většinou doma, tak žádný bojovník to být nemusí
-inteligentní
-aby neměla potřebu lovit
-utíkat (to myslím tak, aby neměla tu potřebu i po výchově, že nesmí- to nevím jak to visvětlit)
-veselá
- částečně tichá - né aby celí den seděla v koutě, ale prostě poslušná
A líbí se mi (mělo by to být spíše malé plemeno, každopádně s krátkou srstí)
-Krátkosrstá kolie- ale je to střední pes
-Pražský krysařík
-Knírač malý
-Český strakatý pes
-Bígl
prosím když tak navrhněte i nějaké podobné plemeno
Ale nelíbí se mi ti s placatými čumáčky.
Leona16
napsal(a):
Tak jak mi někdo tady radil, ať napíšu ty pejsky co se mi líbí a povahu jakou by měl pejsek mít, tak Vám je sem napíšu.
Povaha (jinak když by jsme si koupili pejska, tak by to měla být fenka)
-společenská - přátelská
-učenlivá
-neagresivní
-hlídač - ohlášení návštěv, pejsek bude hlídat většinou doma, tak žádný bojovník to být nemusí
-inteligentní
-aby neměla potřebu lovit
-utíkat (to myslím tak, aby neměla tu potřebu i po výchově, že nesmí- to nevím jak to visvětlit)
-veselá
- částečně tichá - né aby celí den seděla v koutě, ale prostě poslušná
A líbí se mi (mělo by to být spíše malé plemeno, každopádně s krátkou srstí)
-Krátkosrstá kolie- ale je to střední pes
-Pražský krysařík
-Knírač malý
-Český strakatý pes
-Bígl
prosím když tak navrhněte i nějaké podobné plemeno
Ale nelíbí se mi ti s placatými čumáčky.
Doporucuji stranky www.celysvet.cz. Jsou tam psi rozdeleni na mali velci stredni, spolecensti, lovecti atd atp.
Leono: vážím si vaší upřímnosti a děkuji za obsáhlou odpověď. K vašemu výběru plemen: určitě nedoporučuji bígla. Svého času byl velmi módní, protože je líbivý, bezúdržbový (krátkosrstý), velikost tak akorát... Jenže plno lidí podcenilo jeho povahu, takže v tom lepším případě spousta bíglů skončila trvale na flexině, další v útulcích. A to proto, že bígl je opravdu lovec a není jednoduché zvládnout jeho lovecké vášně. Neříkám, že to nejde, ale je to hodně náročné. Takže - na vašem místě - bych si vybrala méně náročné plemeno. Krysařík, kolie, knírač, český strakáč (toho ale asi neseženete, fenky zvlášť jsou dost úzký profil) - to všechno jsou plemena, která by mohla vyhovovat, ale asi bych se přikláněla k návrhu rapotacky11 - německý pinč. Není to zase až tak titěrné plemeno jako krysařík, dá se s ním dělat spousta aktivit. Když mě bylo asi tak 16 let, měla jsem velké přání mít trpasličího špice. Napsala jsem tehdy známé chovatelce p. Melitě Šťastné a taky mě neodpověděla. Asi děckám neodpovídala, nebo se ten dopis ztratil (to se ještě psaly normální dopisy a posílaly poštou, ne maily). Dodnes si pamatuji jak mě to mrzelo. Když budete trpělivá, tak se vám určitě podaří vysněného pejska jednou sehnat, protože když člověk v životě něco doopravdy moc chce, tak většinou pro to i něco udělá, a jeho přání se splní.
koňadra
napsal(a):
Leono: vážím si vaší upřímnosti a děkuji za obsáhlou odpověď. K vašemu výběru plemen: určitě nedoporučuji bígla. Svého času byl velmi módní, protože je líbivý, bezúdržbový (krátkosrstý), velikost tak akorát... Jenže plno lidí podcenilo jeho povahu, takže v tom lepším případě spousta bíglů skončila trvale na flexině, další v útulcích. A to proto, že bígl je opravdu lovec a není jednoduché zvládnout jeho lovecké vášně. Neříkám, že to nejde, ale je to hodně náročné. Takže - na vašem místě - bych si vybrala méně náročné plemeno. Krysařík, kolie, knírač, český strakáč (toho ale asi neseženete, fenky zvlášť jsou dost úzký profil) - to všechno jsou plemena, která by mohla vyhovovat, ale asi bych se přikláněla k návrhu rapotacky11 - německý pinč. Není to zase až tak titěrné plemeno jako krysařík, dá se s ním dělat spousta aktivit. Když mě bylo asi tak 16 let, měla jsem velké přání mít trpasličího špice. Napsala jsem tehdy známé chovatelce p. Melitě Šťastné a taky mě neodpověděla. Asi děckám neodpovídala, nebo se ten dopis ztratil (to se ještě psaly normální dopisy a posílaly poštou, ne maily). Dodnes si pamatuji jak mě to mrzelo. Když budete trpělivá, tak se vám určitě podaří vysněného pejska jednou sehnat, protože když člověk v životě něco doopravdy moc chce, tak většinou pro to i něco udělá, a jeho přání se splní.
Děkuji, že jste mi napsala to o Bíglovi.
Jak mi napsl/a rapotacky11, tak jsem se jukla na internet a koukala na pinče. Trpasličího to toho bych těď nechtěla, jelikož jsme ho měli a jak jsem už říkala, tak bych v něm viděla naši fenečku. Ale také jsem našla Německého pinče a líbil se mi, ale na Hafici.cz jsem četla že je velmi náročný na výchovu, tak nevim jestli by byl vhodný jako by pro začátečníka v tomto plemeni.
Lexaurin
napsal(a):
Doporucila bych kavalira, tedy Kavalir king charles spaniel. Plemeno pro tvuj vek ideal. Kamaradcina dcera v nem nasla partaka pro zivot. Vlastne partacku -mela fenku a diky ni se pak stala 100%kynologem, meli canistrapeuticke zkousky, poslusnost atd atp.
Taky bych doporučovala kavalírky, ale slečna psala, že se jí nelíbí placaté čumáčky...i když kdyby se s nimi naživo potkala, určitě by to bylo to poslední čeho by si všimla(nebo spíše by jí to bylo jedno).
mgtka
napsal(a):
Taky bych doporučovala kavalírky, ale slečna psala, že se jí nelíbí placaté čumáčky...i když kdyby se s nimi naživo potkala, určitě by to bylo to poslední čeho by si všimla(nebo spíše by jí to bylo jedno).
King Chares spaniele nemaji vyrazneji placate cumacky, s mopsem ci buldockem se to neda srovnat
A co tak Ruská Boloňka? Barevných variant je dost i takové co do chovu skrze barvy nemůžou, ale přitom jsou jinak v pořádku. Je to pejsek malí tak kolem 3 až 4kg, rošťák každým coulem a hlavně nelíná, nemá podsadu, střihat se tak střihá jednou za půl rok.
Já mám Bišonky taky super a pro mě nej rasa, ale jsou bílí a to opravdu musíte často koupat a často střihat, ale ty Boloňky jsou super, mě se třeba líbí taková barevná variace jako bílo černá a tohle je vylučující spojení barev s chovu.
Koňadra napsal(a):
Když mě bylo asi tak 16 let, měla jsem velké přání mít trpasličího špice. Napsala jsem tehdy známé chovatelce p. Melitě Šťastné a taky mě neodpověděla. Asi děckám neodpovídala, nebo se ten dopis ztratil...
Asi neztratil.
Ona už v inzerci dodávala, že nebude jednat s dětmi.
Asi měla už zkušenosti...
rapotacka11
napsal(a):
Koňadra napsal(a):
Když mě bylo asi tak 16 let, měla jsem velké přání mít trpasličího špice. Napsala jsem tehdy známé chovatelce p. Melitě Šťastné a taky mě neodpověděla. Asi děckám neodpovídala, nebo se ten dopis ztratil...
Asi neztratil.
No, po pravdě: pokud bych měla dnes o prodeji mých štěňat jednat s dětmi (a to považuji za děti i mladé lidi cca do 18 let!), tak bych byla velmi opatrná. Pokud bych neviděla 100 % oporu rodičů, tak bych štěně taky neprodala. Takže, ačkoliv mě to velmi mrzelo, dnes i p. Šťastnou chápu.
tereza.128
napsal(a):
V tom výběru vidím samá v současné době "módní" plemena. Zbytečně se zapomíná na starou osvědčenou klasiku. Co takový jezevčík, kokršpaněl, malý pinč či třeba kavalír nebo některý z bišonků?
Všechno jsou to menší psíci a cenově budou dostupní.
Jezevčíka bych asi vynechala, pokud by se Leona chtěla věnovat nějakým sportům, tak jezevčík (pro svoji dlouhou páteř a krátké nohy) není zrovna ideálním plemenem. Většina z nich také nezapře lovecké pudy. To už lepší je kokršpaněl, sice původem taky lovec, ale svého času byl velmi módní a za svoji módnost "zaplatil" tím, že dnes se dají najít linie, které k lovu moc nejsou. Jinak s výběrem souhlasím.
rapotacka11
napsal(a):
Koňadra napsal(a):
Asi neztratil.
Této paní psala kdysi moje matka a taky se odpovědi nedočkala. Asi paní nejednala nejen s dětmi, ale ani s lidmi z vesnice a kdoví s kým ještě.
Odpovědět zájemci o štěně je normální lidská slušnost, této chovatelce se jí ale nějak nedostávalo.
Nakonec jsme psa koupili jinde a byli jsme spokojení.
tereza.128
napsal(a):
Této paní psala kdysi moje matka a taky se odpovědi nedočkala. Asi paní nejednala nejen s dětmi, ale ani s lidmi z vesnice a kdoví s kým ještě.
Odpovědět zájemci o štěně je normální lidská slušnost, této chovatelce se jí ale nějak nedostávalo.
Nakonec jsme psa koupili jinde a byli jsme spokojení.
Souhlas: i dítěti bych odpověděla, neboť je to slušnost - jak píšete - a já to uznávám. Ale byla bych opatrná při prodeji - prostě pokud by dítě nepřišlo s rodiči, kteří budou minimálně tak zapáleni pro psa jako to dítě, tak bych štěně neprodala.
koňadra
napsal(a):
No, nevím. Já bych řekla, že kavalír je s placatostí čumáku tak nějak na hraně. Není to (tvarem čumáku) pekinéz, ale vlčák taky ne. Stejně ovšem záleží na Leoně, co si vybere. Kavalír by asi taky nebyl špatná volba.
Dobrý den
Kavalír je pěkný a čumáček je akorát
Sice má dlouhé chlupy, ale tak dají se i ostříhat.
koňadra
napsal(a):
Jezevčíka bych asi vynechala, pokud by se Leona chtěla věnovat nějakým sportům, tak jezevčík (pro svoji dlouhou páteř a krátké nohy) není zrovna ideálním plemenem. Většina z nich také nezapře lovecké pudy. To už lepší je kokršpaněl, sice původem taky lovec, ale svého času byl velmi módní a za svoji módnost "zaplatil" tím, že dnes se dají najít linie, které k lovu moc nejsou. Jinak s výběrem souhlasím.
Mě se Jezevčíci líbí, tady je problém, že trpí na záda-páteř a mi máme vysoké schody a je jich tu dost. Tak to by měl chudinka problémy.
Jinak jak někdo psal, že to jsou módní psi, co jsem si vybrala. Tak chci jen říci, že v tomhle se s mamkou vůbec nevyznáme a rozhodně nevybíráme pejsky, které jsou v módě. Chceme dobrého parťáka a je nám jedno jestli je IN nebo ne.
Leona16
napsal(a):
Mě se Jezevčíci líbí, tady je problém, že trpí na záda-páteř a mi máme vysoké schody a je jich tu dost. Tak to by měl chudinka problémy.
Jinak jak někdo psal, že to jsou módní psi, co jsem si vybrala. Tak chci jen říci, že v tomhle se s mamkou vůbec nevyznáme a rozhodně nevybíráme pejsky, které jsou v módě. Chceme dobrého parťáka a je nám jedno jestli je IN nebo ne.
Vlastně mě napadá - nechcete jít do nějakýho pesana z útulku? Udělali byste dobrou věc. Pokud byste řekli, že jste, dá se říct, začátečníci, tak by vám vybrali nějakého vhodného pejsana, raději asi mladšího. A pokud se Vám líbí určitá plemena (navíc ta Vámi vyjmenovaná), tak i jejich kříženci se to v útulcích jen hemží. A někteří jsou vzhledově danému plemeni hodně podobní.
Leona16
napsal(a):
Pokud by se jednalo jen o schody, není to neřešitelné. Já jim zhotovil rampy, podobné těm pro kočárky, jen užší.
Je to skvělé nenáročné plemeno, i když na výcvik maličko složitější. Neplatí na ně tvrdá ruka, ale je potřeba být velmi důsledný. Určitě to jsou hraví, inteligentní pejsci, kteří návštěvu také ohlásí. Pokud nebudu počítat zranění ze souboj, tak jsem nikdy nemusel řešit zdravotní komplikace. Jsou i poměrně dlouhověcí. Cenově je to jedno z nejdostupnějších plemen. Jen ten lovecký pud v sobě nezapřou- dlouhosrstí ho možná nemají až tak silný, ale počítat se s tím musí.
Co se týče bígla, tam souhlasím s koňadrou. V současné době ani nevím pro koho je vhodný - u myslivců v oblibě není. Znám jen jeden případ, kdy ho zkoušeli vést lovecky, ale výsledky byly podprůměrné. Nemyslivci zase špatně zvládají jeho lovecké vášně.
Ještě k náročnosti na výchovu, ano jsou psi, kteří se učí rychleji a nechají se snadno motivovat, ale pokud se člověk dostatečně psu věnuje, poslouchá rady, tak zvládne téměř každého psa.
hunter
napsal(a):
Pokud by se jednalo jen o schody, není to neřešitelné. Já jim zhotovil rampy, podobné těm pro kočárky, jen užší.
Je to skvělé nenáročné plemeno, i když na výcvik maličko složitější. Neplatí na ně tvrdá ruka, ale je potřeba být velmi důsledný. Určitě to jsou hraví, inteligentní pejsci, kteří návštěvu také ohlásí. Pokud nebudu počítat zranění ze souboj, tak jsem nikdy nemusel řešit zdravotní komplikace. Jsou i poměrně dlouhověcí. Cenově je to jedno z nejdostupnějších plemen. Jen ten lovecký pud v sobě nezapřou- dlouhosrstí ho možná nemají až tak silný, ale počítat se s tím musí.
Co se týče bígla, tam souhlasím s koňadrou. V současné době ani nevím pro koho je vhodný - u myslivců v oblibě není. Znám jen jeden případ, kdy ho zkoušeli vést lovecky, ale výsledky byly podprůměrné. Nemyslivci zase špatně zvládají jeho lovecké vášně.
Ještě k náročnosti na výchovu, ano jsou psi, kteří se učí rychleji a nechají se snadno motivovat, ale pokud se člověk dostatečně psu věnuje, poslouchá rady, tak zvládne téměř každého psa.
Huntere, asi se shodneme, že jezevčík je bezva lovecký pes. Ale umíte si ho představit, jak třeba zdolává překážky agility? Neříkám, že je to vyloučené, ale přece jen ta páteř není na to až tak uzpůsobena a když Leona navíc píše, že mají schody... já vím, je možno jim udělat rampu. Kamarád to tak taky má, ale nikdy není jistota, že ten jeho pes půjde zrovna po rampě. Já jezevčíky na schodišti nosím. Bude-li chtít Leona třeba i v agility, či jiných sportech, závodit, tak jezevčíka logicky porazí jiná plemena (šeltie, teriéři...). Skoro bych se přikláněla k tomu kavalírovi (zvlášť když se Leoně líbí). Žádné plemeno není ideální, vždycky se musí v něčem malinko slevit. U kavalíra je to delší srst, ale zase to není takový kožich jako třeba u amerického kokra, jehož úprava už je podstatně náročnější. Kavalíra stačí občas pročesat. Je to inteligentní pes, zvládá i všelijaké sporty, věřím, že při troše výchovy se ani nebude snažit přeskakovat ten jejich plůtek... A myslím, že už se také dá sehnat za rozumné peníze.
koňadra
napsal(a):
Huntere, asi se shodneme, že jezevčík je bezva lovecký pes. Ale umíte si ho představit, jak třeba zdolává překážky agility? Neříkám, že je to vyloučené, ale přece jen ta páteř není na to až tak uzpůsobena a když Leona navíc píše, že mají schody... já vím, je možno jim udělat rampu. Kamarád to tak taky má, ale nikdy není jistota, že ten jeho pes půjde zrovna po rampě. Já jezevčíky na schodišti nosím. Bude-li chtít Leona třeba i v agility, či jiných sportech, závodit, tak jezevčíka logicky porazí jiná plemena (šeltie, teriéři...). Skoro bych se přikláněla k tomu kavalírovi (zvlášť když se Leoně líbí). Žádné plemeno není ideální, vždycky se musí v něčem malinko slevit. U kavalíra je to delší srst, ale zase to není takový kožich jako třeba u amerického kokra, jehož úprava už je podstatně náročnější. Kavalíra stačí občas pročesat. Je to inteligentní pes, zvládá i všelijaké sporty, věřím, že při troše výchovy se ani nebude snažit přeskakovat ten jejich plůtek... A myslím, že už se také dá sehnat za rozumné peníze.
Přiznám se nečetl jsem celou diskuzi, takže jestli se chce slečna věnovat agility, popřípadě jiným sportům, byť s minimálními ambicemi, tak to jezevčík opravdu nebude vhodná volba. Zátěž na páteř u agility nedokážu posoudit, protože v tomto odvětví mám obrovské mezery.
hunter
napsal(a):
Přiznám se nečetl jsem celou diskuzi, takže jestli se chce slečna věnovat agility, popřípadě jiným sportům, byť s minimálními ambicemi, tak to jezevčík opravdu nebude vhodná volba. Zátěž na páteř u agility nedokážu posoudit, protože v tomto odvětví mám obrovské mezery.
Huntere, Leona sice o agility přímo nepsala, ale chce ho nějak cvičit a TŘEBA začne chodit na nějaký cvičák a třeba ji tam chytne agility či nějaký jiný sport... většina lidí často ani nemá představu, co vlastně chce se psem dělat, ale když už ho má, tak něco dělat začne a nejednou zjistí, že je to děsně baví a že by třeba chtěli i na nějaké závody... Znám i takové, co si nikdy ani ve snu nepomysleli, že budou dělat myslivost. Pak si pořídili psa loveckého plemene a zjistili, že je pro něj lov jeho život a kvůli psovi si nakonec i udělali kurz a myslivosti se začali věnovat naplno. Člověk nikdy neví, ale je dobré být připraven.

koňadra
napsal(a):
Souhlas: i dítěti bych odpověděla, neboť je to slušnost - jak píšete - a já to uznávám. Ale byla bych opatrná při prodeji - prostě pokud by dítě nepřišlo s rodiči, kteří budou minimálně tak zapáleni pro psa jako to dítě, tak bych štěně neprodala.
Já se paní Šťastné zastanu. Píšete o době, kdy ozvat se zájemci znamenalo sednout ke stolu, napsat dopis, vložit do obálky, zalepit, koupit na dopis známku, nalepit, odnést dopis na poštu či do nejbližší poštovní schránky. Jako naše nejznámější a nejúspěšnější chovatelka malých špiců té doby musela dostávat poměrně dost různých dopisů. Asi, teda já myslím že zcela jistě, nebylo v jejích silách odpovídat na každý. Souhlasím, že je to sice slušnost, ale den má pro každého čtyřiadvacet hodin, nafouknout fakt nejde...
mgtka
napsal(a):
Par ostrihanych kavalirku jsem (na internetu) videla. Neni to takova hruza, kdyz je strihate pouze na teple mesice, sama nestriham ale asi bych proti tomu nic nemela pokud by se vynechaly usi. Jsou to skv zviratka.
Mne to prijde skoda.Spis bych rekla ze ma idealni delku srsti, ani kratka ani dlouha.jen mi prijde, ze slecna je velmi nerozhodna, musi si sama ujasnit co vlastne chce, co dovli maminka a hlavne co psu muze nabidnout ona a dle toho volit plemeno.To tady na diskuzi moc nenakoupi. Myslim, ze rad se ji dostalo nadstandardne