Jaká plemena si pořizují pejskaři v Česku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2015 03:35
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Jen tak pro zajímavost, co teď psali na iDNESU (spousta lidí tady na FAUNĚ se ptá na plemena, chystají se pořídit své třeba první psisko, tak jim to může být inspirací; mne osobně některá plemena na předních místech překvapila). Má jít o údaje plemenné knihy Českomoravské kynologické unie, takže relevantní data.

Jaká plemena si pořizují pejskaři v Česku aneb konzervativní TOP 10

1) Německý ovčák
2) Jezevčík
3) Yorkšírský teriér
4) Čivava
5) Labradorský retriever
6) Border kolie
7) Stafordšírský bulteriér
8) Zlatý, tedy golden retriever
9) Bernský salašnický pes
10) Anglický kokršpaněl

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/1e-nejoblibenejsich-plemen-psu-podle-kynologicke-unie-pdl-/hobby-mazlicci.aspx?c=A150407_120518_hobby-mazlicci_mce.

12.4.2015 06:59
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
Jen tak pro zajímavost, co teď psali na iDNESU (spousta lidí tady na FAUNĚ se ptá na plemena, chystají se pořídit své třeba první psisko, tak jim to může být inspirací; mne osobně některá plemena na předních místech překvapila). Má jít o údaje plemenné knihy Českomoravské kynologické unie, takže relevantní data.

1) Německý ovčák
2) Jezevčík
3) Yorkšírský teriér
4) Čivava
5) Labradorský retriever
6) Border kolie
10) Anglický kokršpaněl

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/1e-nejoblibenejsich-plemen-psu-podle-kynologicke-unie-pdl-/hobby-mazlicci.aspx?c=A150407_120518_hobby-mazlicci_mce.

Mne to ani moc nepřekvapuje, ono je to logické, vyvíjí se to od počtu zapsaných štěňat, tedy od velikosti populace daného plemene. Trošku mne překvapil jedině ten jezevčík, ve městech potkávám spíše ty yorky a čivavy... a na vesnicích podvraťáky, retrívry a vlčáky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2015 07:14

No jezevčík mě taky překvapuje moc jich nevídám, nějaké dlouhosrsté ve městě, na cvičáku nějaké drsňáky ale hladkosrstého jsme neviděla ani nepamatuju. No a ten kokršpaněl tak ten je u nás v okolí jeden.

12.4.2015 07:16
conie

XXX.XXX.206.202

Ahoj! Koukám, že taky v neděli nespíte až do oběda! Jinak lituji "módní" plemena, vesměs jim to neprospěje, protože chovu se pak chopí každý. Stačí se podívat, jak dopadl york - neznám jediného, který by vypadal a choval se jako york podle standardu. Podobně retrívři atd. Ještě že moje oblíbená plemena se jen tak módními nestanou.

12.4.2015 07:20
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Mne to ani moc nepřekvapuje, ono je to logické, vyvíjí se to od počtu zapsaných štěňat, tedy od velikosti populace daného plemene. Trošku mne překvapil jedině ten jezevčík, ve městech potkávám spíše ty yorky a čivavy... a na vesnicích podvraťáky, retrívry a vlčáky.

Přesně! Toho jezevčíka jsem na 2. místě absolutně nečekala...

12.4.2015 07:22
fikovnice

XXX.XXX.99.69

conie napsal(a):
Ahoj! Koukám, že taky v neděli nespíte až do oběda! Jinak lituji "módní" plemena, vesměs jim to neprospěje, protože chovu se pak chopí každý. Stačí se podívat, jak dopadl york - neznám jediného, který by vypadal a choval se jako york podle standardu. Podobně retrívři atd. Ještě že moje oblíbená plemena se jen tak módními nestanou.

Ahoj "Conie",
no já mám teď fest problém vůbec spát. Tak než se převalovat v posteli, tak čtu - a nejlépe o zvířatech smajlík.
Přeji fajn neděli!

12.4.2015 07:35
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
Přesně! Toho jezevčíka jsem na 2. místě absolutně nečekala...

Možná je to i tím, že samotní chovatelé jezevčíků, vlastně všichni, co mají známé chovatelské stanice, jich obyčejně doma mají několik, ale ty na ulici neuvidíte.

12.4.2015 07:45
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

I podle mě je NO jednička.
IDEÁLNÍ rodinný pes.
Hodí se prostě ke všemu .
Absolutně všestranný.

12.4.2015 08:04
awake

XXX.XXX.115.136

Tato plemena jsou v TOP desítce již několik let a jen si občas změní pořadí, nebo tam vpadne i jiné plemeno . Mě tedy překvapil jen ten kokr . Mám pocit, že Ovčák je "pořád" první. Jen je škoda, co s tímto plemenem někteří chovatelé dokázali udělat.

12.4.2015 11:41

Musím říct, že mě tedy překvapil německý ovčák...dřív byla převážná většina velkých psů u rodinných domů NO nebo jejich kříženci...také jsme měli NO fenečku...byla nej nej. Dnes, ale u domů vidím hodně BSP, rotvíky, labradory a retrívry...těch je tedy vidět hodně i ve městě. Když už vidím někoho s NO je to spíš ojedinělé. U malých psů tedy vidím nejvíc yorků...určo podstatně víc než jezevčíků.

12.4.2015 12:32
veraboskova

XXX.XXX.174.250

fikovnice napsal(a):

1) Německý ovčák
2) Jezevčík
3) Yorkšírský teriér
4) Čivava
5) Labradorský retriever
6) Border kolie
10) Anglický kokršpaněl

Mě překvapila 4. Ale asi je to průměr, a podle mě ve větším městě je jiná skladba plemen než v menších nebo na vesnici.
Sami máme jezevčíka. Tady je jich hodně. Takže 2 mi nepřijde mimo.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2015 12:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

veraboskova napsal(a):
Mě překvapila 4. Ale asi je to průměr, a podle mě ve větším městě je jiná skladba plemen než v menších nebo na vesnici.
Sami máme jezevčíka. Tady je jich hodně. Takže 2 mi nepřijde mimo.

Tohle ani nemůže odpovídat realitě, kterou potkáváte venku, protože tyhle údaje se týkají POUZE PSŮ S PP, zatímco ty mraky parodíí na jorkšíry, labradory, amstafy a další moderní plemena, co hromadně brázdí ulice českých měst jsou povětšinou bezpapíráci.

12.4.2015 13:07

Aby jste se všichni fanatici s PP nezbláznili...hold si lidi pořizují psy bez PP raději..a nevím čemu se divíte, při těch cenách za papíráky a jejich, kvalitě"...

Neregistrovaný uživatel

12.4.2015 13:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Aby jste se všichni fanatici s PP nezbláznili...hold si lidi pořizují psy bez PP raději..a nevím čemu se divíte, při těch cenách za papíráky a jejich, kvalitě"...

Však si pořizujte co chcete, ale pak tady neskuhrejte, že jste si koupili 3 týdenní štěně na pokraji života a smrti, nebo že vám z toho vyrostla křížovatka!

12.4.2015 13:14

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Však si pořizujte co chcete, ale pak tady neskuhrejte, že jste si koupili 3 týdenní štěně na pokraji života a smrti, nebo že vám z toho vyrostla křížovatka!

Promiňte, ale člověk by musel bejt naprostej idi*ot aby si vzal 3týdenní štěně...to přece na tom psovi ať už jakymkoliv přece pozná...

Neregistrovaný uživatel

12.4.2015 13:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Promiňte, ale člověk by musel bejt naprostej idi*ot aby si vzal 3týdenní štěně...to přece na tom psovi ať už jakymkoliv přece pozná...

Bohužel vás takových idiotů je víc, protože je tady co chvíle dotaz nějakýho takovýho, co si v domění, že má štěně 2 měsíce, ale nepapá granulky, a je nějaký malý, a pak vyplave na povrch, že má štěně sotva prořezaný zuby. Zrovna teď jsou tady z posledního týdne dva takový dotazy.

12.4.2015 13:38
awake

XXX.XXX.115.136

Mě třeba vadí to, že lidé VYDÁVAJÍ psy za plemeno bez PP. Kolikrát má ten pes jen barvu a vzhledem dané plemeno vůbec nepřipomíná (je to kříženec). Navíc ho majitel koupí za několik tisíc. Takových psů jsou plné útulky.

Co myslíte tou kvalitou u papíráků? Vždyť na papírácích odchovávají lidé ty bezpapíráky. Nebo kde myslíte že se psi bez PP vzali?

12.4.2015 13:40
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jak asi chcete vést evidenci bezpapíráků?!? Tohle je prostě seznam dle plemenné knihy - dle počtu zapsaných štěňat ročně. Nic víc, nic míň.

A když už jsme u toho - když neřešíte původ, tak proč nezajít do útulku? Těch psů je tam kvantum - i těch "čistokrevných bez PP". Tak o co jde? O to nedat x tisíc někomu, kdo je se psem líný splnit podmínky uchovnění? nebo někomu, kdo zjistí, že pes zdravotně do PP chovu nemůže, ale proč na něm neprásknout pár vrhů bez PP, ať se zaplatí? Nebo někomu, kdo je přesvědčený, že jeho Astička musí mít nutně 1x za život štěňata?

Navíc pokud obešlete pár chovatelů s tím, že chcete psa jen na mazla /a hlídání, apod. dle plemene), tak kolikrát koupíte štěně s PP za stejnou cenu jak to bez PP a máte tam jistotu hlídaného zdraví (aspoň co se vyšetřuje), povahy i vzhledu. Tak v čem je pak lepší ta koupě psa bez PP?

12.4.2015 15:50
fikovnice

XXX.XXX.99.69

awake napsal(a):
Tato plemena jsou v TOP desítce již několik let a jen si občas změní pořadí, nebo tam vpadne i jiné plemeno . Mě tedy překvapil jen ten kokr . Mám pocit, že Ovčák je "pořád" první. Jen je škoda, co s tímto plemenem někteří chovatelé dokázali udělat.

Jj, psali, že jsme v ČR hodně konzervativní a že je tato TOPka stále hodně podobná - buď si jen některá plemena vymění pořadí, anebo jedno plemeno z TOP 10 ubude a přijde nějaké jiné; ale v podstatě jsou to minimální rozdíly - resp. setrvalý trend řádově roky (u někt. plemen teda i desetiletí).

12.4.2015 16:40
koně

XXX.XXX.205.252

Mě také překvapilo prvenství NO.
Za mého mládí jich opravdu bylo vidět spousty, ale teď už mi připadalo, že vedení by převzali spíše ti jorkšíři a možná retrívři s labradory.
Kokra jsem taky neviděla léta

12.4.2015 16:57
skaia

XXX.XXX.104.146

Co se týče NO, tak čistě podle vesnice ve které jsem bydlela před rokem, tam kdo měl na dvoře psa měl NO (či jeho křížence). Takže mě to nepřekvapuje. Nicméně na druhém místě bych opravdu čekala jorkšíry, to je pes, kterého ve městě potkávám co pět minut. Jezevčíka jsem neviděla ani nepamatuji. A berňák a kokr mě tedy vyrazili dech. Ty jsem neviděla ve městě či na vesnici snad nikdy, teda až na sestřinu kříženkyni berňáka a labradora.

12.4.2015 17:37
fikovnice

XXX.XXX.99.69

skaia napsal(a):
Co se týče NO, tak čistě podle vesnice ve které jsem bydlela před rokem, tam kdo měl na dvoře psa měl NO (či jeho křížence). Takže mě to nepřekvapuje. Nicméně na druhém místě bych opravdu čekala jorkšíry, to je pes, kterého ve městě potkávám co pět minut. Jezevčíka jsem neviděla ani nepamatuji. A berňák a kokr mě tedy vyrazili dech. Ty jsem neviděla ve městě či na vesnici snad nikdy, teda až na sestřinu kříženkyni berňáka a labradora.

Mám podobný názor, kokra, jezevce jsem v TOPce vůbec nečekala a BSP možná také ne. Retrívry bych možná čekala výš než jsou, resp. výše než NO. NO mám moc ráda, ale prvenství mě trochu překvapilo.

12.4.2015 17:38
fikovnice

XXX.XXX.99.69

skaia napsal(a):

Jo a možná i borderku bych čekala o nějaký stupínek výš. A bulíka zase níž.

12.4.2015 17:45
lavacca

XXX.XXX.164.49

Mně NO nepřekvapuje - je to univerzální pracovní pes. Sami máme jednoho od loňska doma a jsou to fakt drahoušci. Ale to většina psů, když se dobře vychová. :) Co mě v první chvíli zarazilo bylo hnedka 2.příčka jezevčíci. I když pak jsem uznala, že u nás ve vesnici jsou 3 z celkového počtu psů cca 20, takže něco na tom asi bude... zbytek už mě nepřekvapil, až na toho kokra, toho jsem úplně v 10 nej nečekala.

a pokud by to byl žebříček bez PP, tak to určo bude NO, jork, čivava a další společenská plemena. Tam si myslím jezevčíci moc nejsou populární pokud se nejedná o merle, apod. zbarvení..

12.4.2015 17:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):
Mně NO nepřekvapuje - je to univerzální pracovní pes. Sami máme jednoho od loňska doma a jsou to fakt drahoušci. Ale to většina psů, když se dobře vychová. :) Co mě v první chvíli zarazilo bylo hnedka 2.příčka jezevčíci. I když pak jsem uznala, že u nás ve vesnici jsou 3 z celkového počtu psů cca 20, takže něco na tom asi bude... zbytek už mě nepřekvapil, až na toho kokra, toho jsem úplně v 10 nej nečekala.

a pokud by to byl žebříček bez PP, tak to určo bude NO, jork, čivava a další společenská plemena. Tam si myslím jezevčíci moc nejsou populární pokud se nejedná o merle, apod. zbarvení..

Mě překvapily 3 plemena, že jsou v TOP, a to v tomto mém pořadí: 1) jezevčík 2)kokr 3)BSP.

12.4.2015 17:53
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

Jinak, kdybych měla možnosti, tak bych si někdy NO moc přála mít. Ale do panelákového bytu teda opravdu ne.

12.4.2015 17:55
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

awake napsal(a):
Mě třeba vadí to, že lidé VYDÁVAJÍ psy za plemeno bez PP. Kolikrát má ten pes jen barvu a vzhledem dané plemeno vůbec nepřipomíná (je to kříženec). Navíc ho majitel koupí za několik tisíc. Takových psů jsou plné útulky.

Co myslíte tou kvalitou u papíráků? Vždyť na papírácích odchovávají lidé ty bezpapíráky. Nebo kde myslíte že se psi bez PP vzali?

Nějak tomu nerozumím.. je to tedy kříženec nebo potomek papírových rodičů bez PP?

12.4.2015 17:57
ať žijou psi

XXX.XXX.236.4

Ale jiné průzkumy to mají jinak a vede boxík...

Neregistrovaný uživatel

12.4.2015 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

ať žijou psi napsal(a):
Ale jiné průzkumy to mají jinak a vede boxík...

Jenže tohle není žádný pouliční průzkum, ale pořadí plemen podle skutečného počtu zapsaných jedinců v plemenné knize.

12.4.2015 18:14
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
Mě překvapily 3 plemena, že jsou v TOP, a to v tomto mém pořadí: 1) jezevčík 2)kokr 3)BSP.

BSP je hodně oblíbený, ten mě až tak nepřekvapil. ten jezevčík - toho bych osobně šoupla na nižší příčku, ale evidentně jsou oblíbenější než jsme si myslela. :).

12.4.2015 18:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
Jinak, kdybych měla možnosti, tak bych si někdy NO moc přála mít. Ale do panelákového bytu teda opravdu ne.

Jo, v paneláku si toho našeho draka taky neumím představit. :D To by byla brzy z bytu kůlnička na dříví. I když se umí tvářit dost nevinně. :)

Jinak já měla proti NO poté, co mě jeden pokousal, docela averzi...ale jak jsem pak jezdila denně okolo štěněte, které pomalu rostlo (teď už mu bude cca 8 let), tak jsem na ně nějak navykla... ale nemám ráda teda typ "rex", nejradši mám černé či černé se znaky, popř. vlkošedé. Takže po odchodu vlčí špicky jsem prolézala inzerci s "černoušky". Plus jsem nechtěla ta kulatá záda, co jsou teď u NO docela hit - zvlášť u exteriáků, takže máme doma hafana z pracovního spojení. Viz foto. Teď má necelých 18 měsíců a už je ho "kus" psa. :).

12.4.2015 18:24
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jenže tohle není žádný pouliční průzkum, ale pořadí plemen podle skutečného počtu zapsaných jedinců v plemenné knize.

Přesně tak, neopisovala jsem žádný průzkum veřejného mínění či nějakou dotazníkovou metodu. A psala jsem to hned v tom prvním příspěvku s tím, že tedy jde o relevantní data.

12.4.2015 18:25
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):
BSP je hodně oblíbený, ten mě až tak nepřekvapil. ten jezevčík - toho bych osobně šoupla na nižší příčku, ale evidentně jsou oblíbenější než jsme si myslela. :).

Jj, vím, že je BSP oblíbený, ale myslela jsem, že je dost náročný, tak bych jej tipovala třeba do první dvacítky, do desítky spíše ne.

12.4.2015 18:28
awake

XXX.XXX.115.136

ať žijou psi napsal(a):
Nějak tomu nerozumím.. je to tedy kříženec nebo potomek papírových rodičů bez PP?

Psala jsem, že mi vadí (víc než množení psů bez PP když jsem dle nancy.wagner ten fanatik s PP ) když někdo v inzerátu napíše že je pes čistokrevný bez PP, prodá ho za několik tisíc a přitom je to kříženec. Lidé v domnění že kupují levné štěně bez PP (protože ten s PP je přeci moc drahý) koupí voříška kterého najdou zadarmo v každém útulku.

12.4.2015 18:30
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):
Jo, v paneláku si toho našeho draka taky neumím představit. :D To by byla brzy z bytu kůlnička na dříví. I když se umí tvářit dost nevinně. :)

Jinak já měla proti NO poté, co mě jeden pokousal, docela averzi...ale jak jsem pak jezdila denně okolo štěněte, které pomalu rostlo (teď už mu bude cca 8 let), tak jsem na ně nějak navykla... ale nemám ráda teda typ "rex", nejradši mám černé či černé se znaky, popř. vlkošedé. Takže po odchodu vlčí špicky jsem prolézala inzerci s "černoušky". Plus jsem nechtěla ta kulatá záda, co jsou teď u NO docela hit - zvlášť u exteriáků, takže máme doma hafana z pracovního spojení. Viz foto. Teď má necelých 18 měsíců a už je ho "kus" psa. :).

No jo, tváří se jako neviňátko smajlík. Krásnej! Co do zbarvení já jsem zas na ty "Rexíky". Ale stejně můžu jen teoretizovat. Pochybuju, že budu mít někdy na NO podmínky.
No a v tom paneláku - jednak sousedi, ale hlavně by mi bylo líto toho pesana. Vždyť ty panelákové byty jsou jak králíkárny, pomalu by měl problém se v některých místnostech otočit.

12.4.2015 18:58
awake

XXX.XXX.115.136

Jen tak pro zajímavost , tak třeba na jednu letošní výstavu bylo přihlášeno -
1) Německý ovčák - 8 psů - na mezinárodky jich nikdy moc nejezdí.
2) Jezevčík - 82 psů
3) Yorkšírský teriér - 22 psů
4) Čivava - 81 psů
5) Labradorský retriever - 42 psů
6) Border kolie - 67 psů
7) Stafordšírský bulteriér - 71 psů
8) Zlatý, tedy golden retriever - 77 psů
9) Bernský salašnický pes - 54 psů
10) Anglický kokršpaněl - 28 psů

ale třeba i 61 Kavalírů,82 Pudlů,34 Boxerů,27 Bíglů,64 Kníračů,39 Australských ovčák,73 Rhodeských ridgebacků,60 Německých dog,36 Výmarských ohařů.

12.4.2015 19:54
koňadra

XXX.XXX.128.31

awake napsal(a):
2) Jezevčík - 82 psů
4) Čivava - 81 psů
6) Border kolie - 67 psů

ale třeba i 61 Kavalírů,82 Pudlů,34 Boxerů,27 Bíglů,64 Kníračů,39 Australských ovčák,73 Rhodeských ridgebacků,60 Německých dog,36 Výmarských ohařů.

Tohle je sice zajímavá statistika, ale není tak úplně vypovídající o oblibě plemene, protože na výstavu každý jezdí v první řadě podle toho, jaký typ výstavy potřebuje k uchovnění. Např. u jednoho mého plemene na chovnost je potřeba klubovka, mezinárodní výstava se vůbec neuznává. Takže na klubovce je třeba přes 100 jedinců a na mezinárodku jich jede 10 a další jsou zahraniční účastníci, kteří si jedou pro CACIB z cizí země, aby měli interšampiona. Na tu mezinárodku jedou od nás především ti, kteří mají šanci na nějaký titul krásy CACIB a podle nového nařízení jsou nuceni na ni jít i ti, kteří se chtějí se psem pracovně prezentovat v zahraničí a potřebují k tomu alespoň VD z mezinár. výstavy (další možnost jak tahat z chovatelů prachy).

12.4.2015 22:29
kashttan

XXX.XXX.159.61

Mě jezevčík nepřekvapuje, je to lovecký pes, tudíž pořizován s PP

Překvapil mě jen kokr.

12.4.2015 22:40
kashttan

XXX.XXX.159.61

A taky každý pozná to, že štěňátko je naprosto vymazlené stejně jako jeho rodiče, že jeho rodiče jsou skutečně jeho rodiče, taky poznáte stupeň DKK, DLK nebo jiných nemocí rodičů nebo už dokonce i štěňat. Všichni kolem jsou vědmy, to jen pár z nás nemají tyto schopnosti a proto prosazují chov s PP

13.4.2015 06:48

awake napsal(a):
2) Jezevčík - 82 psů
4) Čivava - 81 psů
6) Border kolie - 67 psů

Co to dokazuje?

13.4.2015 10:57
hunter

XXX.XXX.211.141

fikovnice napsal(a):

1) Německý ovčák
2) Jezevčík
3) Yorkšírský teriér
4) Čivava
5) Labradorský retriever
6) Border kolie
10) Anglický kokršpaněl

Mě ani nepřekvapil jezevčík na druhém místě- stále jich potkávám hodně i v městech, mezi myslivci ještě více- navíc myslivci obyčejně mají více než jednoho, já s otcem máme 6 těchto psíků.
Celkem ten kokr na 10 mě překvapil. Těch už potkávám málo.

13.4.2015 13:13
Clayton

XXX.XXX.229.249

Musím říct, že mě tedy překvapil německý ovčák...dřív byla převážná většina velkých psů u rodinných domů NO nebo jejich kříženci...také jsme měli NO fenečku...byla nej nej. Dnes, ale u domů vidím hodně BSP, rotvíky, labradory a retrívry...těch je tedy vidět hodně i ve městě. Když už vidím někoho s NO je to spíš ojedinělé. U malých psů tedy vidím nejvíc yorků...určo podstatně víc než jezevčíků.

Jenže ono se to asi počítá podle jedinců sPP.Ty ''Yorky'', které potkáte na ulici jsou z 80% bezPP.Zato Jezevčíků sPP znám podstatně více.

13.4.2015 13:16

Clayton napsal(a):
Jenže ono se to asi počítá podle jedinců sPP.Ty ''Yorky'', které potkáte na ulici jsou z 80% bezPP.Zato Jezevčíků sPP znám podstatně více.

No to asi ju...

13.4.2015 15:53
samain

XXX.XXX.135.38

My fanatici s PP se nezblázníme. Fakta jsou taková, že hovořímě-li o plemeni - ať jde o psy, krávy nebo kočky, tak profesionální chovatelství nazývá čistokrevným plemenem pouze jedince, který má certifikovány nejméně 4 generace předků stejného plemene (PP, neboli rodokmen).

Takže statistiku plemen lze dělat pouze dle čistokrevných (PP) jedinců.

13.4.2015 15:55
samain

XXX.XXX.135.38

Clayton napsal(a):

Já bych si tipla, že se to bude počítat podle statistik plemenných knih.
To jsou jediná jasně doložitelná data.

13.4.2015 17:02
apbtbreeder

XXX.XXX.198.114

Mé plemeno se bohužel do statistik plemenných knih nedostane :-D.

14.4.2015 05:20
fikovnice

XXX.XXX.99.69

samain napsal(a):
Já bych si tipla, že se to bude počítat podle statistik plemenných knih.
To jsou jediná jasně doložitelná data.

Ano, má jít o údaje plemenné knihy Českomoravské kynologické unie.

21.4.2015 10:45
florindela

XXX.XXX.79.111

Neejn york, ale taky jak se proměnil exteriérový německý ovčák, to přímo bije do očí. Naštěstí ti ovčáci, které vídám, mají +/- rovný hřbet a teprve záď zakulacenou či mírně svažitou. Myslím si, že ovčáci by měli vypadat jako ten krásný pes z knihy B. Fogla Encyklopedie psů, má rovný hřbet, ale přitom pozvolna se svažující záď. Taky pekinézové se za těch 25 let změnili, četla jsem o nich v Psovi příteli člověka, byla tam fotka plemene dnes a roku 1989, neříkám, že jsou horší, ale jsou dost jinačí, to mě překvapilo.

20.6.2015 13:14
ropopi-an

XXX.XXX.129.243

koňadra napsal(a):
Tohle je sice zajímavá statistika, ale není tak úplně vypovídající o oblibě plemene, protože na výstavu každý jezdí v první řadě podle toho, jaký typ výstavy potřebuje k uchovnění. Např. u jednoho mého plemene na chovnost je potřeba klubovka, mezinárodní výstava se vůbec neuznává. Takže na klubovce je třeba přes 100 jedinců a na mezinárodku jich jede 10 a další jsou zahraniční účastníci, kteří si jedou pro CACIB z cizí země, aby měli interšampiona. Na tu mezinárodku jedou od nás především ti, kteří mají šanci na nějaký titul krásy CACIB a podle nového nařízení jsou nuceni na ni jít i ti, kteří se chtějí se psem pracovně prezentovat v zahraničí a potřebují k tomu alespoň VD z mezinár. výstavy (další možnost jak tahat z chovatelů prachy).

Ano souhlasím s Vámi.
Já chovám NO a do chovu je nám mezinárodka dá se říci k pr...du. Ale pokud půjdete kouknou na nějaký cvičák,100% uvidíte NO a Belgičáky v hojném počtu. Stejně tak jezevčíka nehledejte na ulici ve městě, ale mezi myslivci a nadšenci pro lovecký výcvik..
Nejde koukat jen na to co má soused.Pokud okouknete pár psích akcí různého druhu, už Vám to pořadí tak překvapivé nepřijde.

10.7.2015 18:44
Jana Shakalli

XXX.XXX.168.43

awake napsal(a):
2) Jezevčík - 82 psů
4) Čivava - 81 psů
6) Border kolie - 67 psů

Jelikož se výstav.ocenění z MVP a NVP plemenu NO nepočítá do chovu, jezdí na tyto výstavy opravdu jen někteří.Ale za to Oblastní, Krajské, Spec. a KVV jsou velmi slušně u NO obsazeny.. jen letos jich je cca 36... ukažte mi.. u jiného plemene, které má za rok tolik výstav jako německý ovčák.. a mezi chovateli, jsou tituly z těchto výstav daleko více ceněny
To jen na vysvětlenou pro neznalce plemene NO

Neregistrovaný uživatel

10.7.2015 21:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jana Shakalli napsal(a):
Jelikož se výstav.ocenění z MVP a NVP plemenu NO nepočítá do chovu, jezdí na tyto výstavy opravdu jen někteří.Ale za to Oblastní, Krajské, Spec. a KVV jsou velmi slušně u NO obsazeny.. jen letos jich je cca 36... ukažte mi.. u jiného plemene, které má za rok tolik výstav jako německý ovčák.. a mezi chovateli, jsou tituly z těchto výstav daleko více ceněny
To jen na vysvětlenou pro neznalce plemene NO

Tak on má hlavně NO oproti jiným plemenům poněkud bizarní způsob předvedení, které je v rozporu s výstavním řádem pro pořádání výstav vyššího typu v rámci FCI, takže se tam s NO nikdo moc nehrne ani pro toho CACIBa, kterýho by tam měl vlastně zadarmo (i když se nepočítá do chovu).

12.7.2015 15:48
kniga

XXX.XXX.128.66

Jenze kniraci to je vlastne 8 plemen... takze tech 64 psu z te vystavy musis rozdelit kolik bylo vekych cernych, kolik velkych pepru (pokud byl nejaky), stredniho cerneho, stredniho pepraka, mali jsou ve ctyreech barvach biola, cernostribrita, cerna, pepr a sul... A vsechny barvy se chovaji odelene! Maji vlastniho BOBa atd... coz dost lidi nevi, vi maximalne jen ze, jsou tri velikosti...

Přidejte reakci

Přidat smajlík