panda H
napsal(a):
Lexaurin, ja mam zkusenost nakazenim od klistete u fenky, ale nebyla to borelioza, ale anaplazmoza. A leceni a hlavne nez se na to prislo, bylo dlouhe a zustaly ji nasledky.
To me mrzi, tu nemoc ani neznam, me by zajimalo, jak casta tato onemocneni u zvirat jsou, protoze dokonala ochrana neexistuje.Klistata mi dost kazi dojem z vychazek v lese
anonymx
napsal(a):
Ja take s anaplasmosou, ale presvedcila jsem veterinare na testy a v pohode bez nasledku uz 4 psi. Panda-jake nasledky?
Tak ja jsem vet porad rikala, jestli to neni od klistete, ze jsem 2 malinkaty vyndavala a nikdo mi neveril, lecilo se neco jineho a meli jsme asi mesic spozdeni nez se zaclo lecit kliste, taky po testu, kde se me obavy potvrdily. Zustaly ji nasledky na kloubech a nizka imunita .
P.s. vet si taky myslela, ze ma Adisonovu nemoc...
Lexaurin
napsal(a):
To me mrzi, tu nemoc ani neznam, me by zajimalo, jak casta tato onemocneni u zvirat jsou, protoze dokonala ochrana neexistuje.Klistata mi dost kazi dojem z vychazek v lese
My mame obojky Foresto a presto, ze si je nemuzu vynachvalit, tak se presto 2 klistata zakousla, ale to bylo jen par hodin, protoze byli malilinkaty, tak ji jedno z nich nakazilo.
Bohuzel, nic neni 100procentni, zbyva jen, prohlizet, prohlizet a jeste jednou prohlizet, treba i 2x3 denne, podle dennich prochazek...
Encefalitidou se pes prakticky nakazit nemůže, musel by mít nějaký velmi vážný imunodeficit!
borelióza je relativně častá a mnohdy se na ni přijde hodně pozdě, když už jsou trvalé následky.
Výše zmíněné anaplazmózy dost přibývá (možná i díky přesnější diagnostice) a její následky jsou stejně špatné jako u borely.
anonymx
napsal(a):
U nas 1 pes nas,2 kamaradu (4. v leceni), ti 3 v naprostem poradku po preleceni silenych davek antibiotik. Ale vzdy podchyceno v zacatku (jen trochu unavenejsi) a 1obcas kulhal.
Moje fenka měsíc antibiotika, pak 2 měsíce sirup na posílení imunity a 2 měsíce přípravek na klouby. Má občas bolesti, špatně se jí někdy chodí, a není tak čilá, jinak většinou, by nikdo neřekl, že prodělala tuto " hnusotu ", šetřím jí, snažím se chodit bud na louky a tam, kde je měkký terén. Tak 1-2x ročně bere sirup na tu imunitu.
Je to už asi 15 let, mým sousedům onemocněl pes, prý od klíštěte a snad to měla být encefalitida, ale dnes si říkám, kdo ví, jestli to bylo stanoveno správně. V každém případě pes byl úplně bez života - doslova jako hadrová panenka. Jen ležel, svévolně močil a kálel pod sebe, sousedka mu stále vyměňovala podložky a obracela jej, aby neměl proleženiny, krmila ho mletým žrádlem do tlamy, stříkačkou mu tlamy stříkala vodu - naštěstí polykal. Když ho vzala do náruče, normálně jí visel přes ruce jako kus hadru. Asi bral nějaké prášky, ale bohužel už nevím jaké. Vím, že to trvalo řadu týdnů, či spíše měsíců - nevěřila bych, že se pes z toho dostane! Po několika týdnech začal zvedat hlavu, potom trošku tělo do lehu... sousedka s ním cvičila, potom se postavil (na chvilku), svalstvo bylo samozřejmě ochablé, tak dál cvičila... až pes udělal první kroky. Prostě za pár měsíců pes znovu běhal. Pro mne to byl tehdy zázrak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já má mzkušenosti s boreliozou i anaplazmozou. První náznak bylo možná kulhání, ale jen na jednu nohu a navíc jsme byli zrovna na výcvikovém týdnu a lítala tam jak šílená s ostatními psy po lese, takže jsme mysleli, že si někde něco udělala. Po 2 týdnech co jsme přijeli domů, ještě k tomu v sobotu lehla a nemohla vstát a hrozně u toho naříkala. Takže jsme jeli na VFU na pohotovost, tam nám řekli, že v sobotu nic moc neudělají, že jí můžou dát antibiotika naslepo nebo máme vydržet do pondělí a udělat testy. Takže jsme tam jeli znovu v pondělí, po interně jsme šli na onkologii (zvětšené mízní uzliny), tam se jim to zdálo OK, takže jsme šli na RTG celého břicha, tam taky vše v pořádku, potom nás poslali na neurologii, kde udělali testy na boreliozu a anaplazmozu a oba vyšly pozitivní. Dostali jsme antibiotika, myslím doxybene nebo doxyhexal, ty měla měsíc a půl (nejsem si jistá, možná dva měsíce). Potom se dělaly kontrolní odběry a už bylo vše v pořádku. Následky nezůstaly žádné.

Ještě jsem zapomněla, že nás poslali na EKG zkontrolovat, jestli nebylo postiženo srdce. To naštěstí bylo v pořádku.
aduliii

XXX.XXX.136.242
A to je pěkná hloupost, já před měsícem o psa přišla a zemřel právě na klistovou encefalitydu...
Dasvo
napsal(a):
Encefalitidou se pes prakticky nakazit nemůže, musel by mít nějaký velmi vážný imunodeficit!
borelióza je relativně častá a mnohdy se na ni přijde hodně pozdě, když už jsou trvalé následky.
Výše zmíněné anaplazmózy dost přibývá (možná i díky přesnější diagnostice) a její následky jsou stejně špatné jako u borely.
Souhlasím, plus co je průšvih - jedno klíště může být nakaženo snad všemi 3 těmito nebezpečnými chorobami, resp. může je přenášet. Každopádně dcera od sestřenky šílenej průběh - obrovské horečky, zle a zle, pak vylezly hrozně jaterní testy, léčilo se tuším, ze začátku na encefalitidu, pak po doplnění vyšetř. se přišlo na to, že se nakazila i anaplazmózou... !
Jinak borrelku také celkem dost lidí podceňuje - mám příklad kolegyně z práce - borrelku, podotýkám s NAPROSTO TYPICKÝMI UČEBNICOVÝMI příznaky si nechala dojít až do 3. stádia neuroborrelky...a pak skuhrala. Sice mi jí bylo líto, ale byl to od ní holý nerozum - nikdy nebyla nemocná, myslela si o sobě, že je snad nesmrtelná, a tak, že takovou "prkotinu" jako je borrelka, zvládne levou zadní. No, nezvládla...
panda H
napsal(a):
Moje fenka měsíc antibiotika, pak 2 měsíce sirup na posílení imunity a 2 měsíce přípravek na klouby. Má občas bolesti, špatně se jí někdy chodí, a není tak čilá, jinak většinou, by nikdo neřekl, že prodělala tuto " hnusotu ", šetřím jí, snažím se chodit bud na louky a tam, kde je měkký terén. Tak 1-2x ročně bere sirup na tu imunitu.
No, a nemáte už starší feňulku? Že by třeba příčinou kulhání už mohla být artróza? Anebo máte vyloženě zjištěné, že důvodem je prodělaná borrelka?
fikovnice
napsal(a):
No, a nemáte už starší feňulku? Že by třeba příčinou kulhání už mohla být artróza? Anebo máte vyloženě zjištěné, že důvodem je prodělaná borrelka?
Jo, pardon - psala jste, že ta Vaše onemocněla anaplazmózou. Považuji ji za zákeřnější - už jen proto, že dr. na ni zkrátka nemyslí zdaleka tak často jako na borrelku či encefalitidu...
koňadra
napsal(a):
Je to už asi 15 let, mým sousedům onemocněl pes, prý od klíštěte a snad to měla být encefalitida, ale dnes si říkám, kdo ví, jestli to bylo stanoveno správně. V každém případě pes byl úplně bez života - doslova jako hadrová panenka. Jen ležel, svévolně močil a kálel pod sebe, sousedka mu stále vyměňovala podložky a obracela jej, aby neměl proleženiny, krmila ho mletým žrádlem do tlamy, stříkačkou mu tlamy stříkala vodu - naštěstí polykal. Když ho vzala do náruče, normálně jí visel přes ruce jako kus hadru. Asi bral nějaké prášky, ale bohužel už nevím jaké. Vím, že to trvalo řadu týdnů, či spíše měsíců - nevěřila bych, že se pes z toho dostane! Po několika týdnech začal zvedat hlavu, potom trošku tělo do lehu... sousedka s ním cvičila, potom se postavil (na chvilku), svalstvo bylo samozřejmě ochablé, tak dál cvičila... až pes udělal první kroky. Prostě za pár měsíců pes znovu běhal. Pro mne to byl tehdy zázrak.
No tyhle nemoci jsou fakt sviňárny! Je zajímavé kouknout na nějaké lidské příběhy, nevím, zda tato tématika není také zpracována v nějakém díle "Diagnózy" - podle mě velmi povedený počin ČT, jen nevím, zda to už neskončilo. Ale pořady jsou archivovány na netu a jsou normálně k dispozici k shlédnutí.
napsal(a):
Já má mzkušenosti s boreliozou i anaplazmozou. První náznak bylo možná kulhání, ale jen na jednu nohu a navíc jsme byli zrovna na výcvikovém týdnu a lítala tam jak šílená s ostatními psy po lese, takže jsme mysleli, že si někde něco udělala. Po 2 týdnech co jsme přijeli domů, ještě k tomu v sobotu lehla a nemohla vstát a hrozně u toho naříkala. Takže jsme jeli na VFU na pohotovost, tam nám řekli, že v sobotu nic moc neudělají, že jí můžou dát antibiotika naslepo nebo máme vydržet do pondělí a udělat testy. Takže jsme tam jeli znovu v pondělí, po interně jsme šli na onkologii (zvětšené mízní uzliny), tam se jim to zdálo OK, takže jsme šli na RTG celého břicha, tam taky vše v pořádku, potom nás poslali na neurologii, kde udělali testy na boreliozu a anaplazmozu a oba vyšly pozitivní. Dostali jsme antibiotika, myslím doxybene nebo doxyhexal, ty měla měsíc a půl (nejsem si jistá, možná dva měsíce). Potom se dělaly kontrolní odběry a už bylo vše v pořádku. Následky nezůstaly žádné.
Naštěstí vám nasadili lék první volby...

Můj pes měl boreliozu, začalo to kulháním na přední packu ale pak pro něj byl už bolestivý každý dotyk. nejprve si na veterině mysleli že má bloklou páteř a pak se nabrala krev. Bylo to před 20 lety možná víc, byl to tehdy první pes u kterého to veterinář léčil. dávali jsme dlouho vysoké dávky doxycyklinu, pes se vyléčil. za tři roky uhynul na selhání ledvin, zda to mělo souvislost těžko říct, bylo mu deset let.
fikovnice
napsal(a):
Ne, ne, když ji nakazilo to klíště, tak Sare bylo kolem 2.5 roku, ted ji bylo v říjnu 5let. Začalo to taky, když skočila na nízkou sedačku, že kvikla a pak ještě několikrát, tak jsem si taky myslela, že má něco zapichnuteho mezi polštářky na pacce, ale nikde nic. Tak jsem to sledovala a brzy na to, začaly ty průjmy - rozplizle a smradlave - jako od krávy a zvracení a nechtěla chodit a byla unavena.
Začala jsem to resit hned, ale testy z krve se dělaly az vic jak po měsíci, objevila se na testu jen " anaplasmoza " a dostala ten Doxyhexal na měsíc a další - na klouby a imunitu. Prodleva v léčbě asi nebyla tak dlouha, asi celkem - od kousnuti klíštěte az po krevní test - 2 měsíce, tak se z toho dostala, ale vet říkala, že ta nákaza od klíštěte v tom pejsovi pořád je, ale " spí ", že se to muže rozjet znovu nejakym způsobem, pokud bude mit fenka snizenou imunitu.
Musím zaklepat, zatím je to dobrý...
Už jsem to tady psala, fenka jezevčíka před rokem a půl chytla anaplazmozu, stav byl kritický, šlo to hodně rychle, kapačky, transfuze krve - to zabralo, nějakou dobu brala Prednison a cytostatika /Equoral/ - po půl roce Prednison vysazen a teď už bere jednou denně EquoraL, Snížení léku /třeba obden/ se jí okamžitě ukáže na špatných hodnotách krve, takže ho bude brát do konce života.
Léčbu podporujeme ještě čínskou medicínou - zdánlivě navenek co se týče aktivity je bez problémů.