Fena má po kastraci falešnou březost.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.5.2015 22:47
laine

XXX.XXX.58.30

Dobrý večer,

mám na Vás takový dotaz. Je to týden, co jsme nechali vykastrovat naší fenu. Dnes jsem při převazu zjistila, že má naběhlou mléčnou žlázu, ze struků jí teče mléko, kňučí a druhému psovi bere hračky jako štěňata. Ty jsme jí hned sebrali, ale jde mi o to - Je normální, že týden po kastraci má falešnou březost, když jsme jí nechávali kastrovat s tím, že tenhle problém už mít nebude? Děkuji za odpovědi.

1.5.2015 23:23
loolucy

XXX.XXX.60.30

laine napsal(a):
Dobrý večer,

mám na Vás takový dotaz. Je to týden, co jsme nechali vykastrovat naší fenu. Dnes jsem při převazu zjistila, že má naběhlou mléčnou žlázu, ze struků jí teče mléko, kňučí a druhému psovi bere hračky jako štěňata. Ty jsme jí hned sebrali, ale jde mi o to - Je normální, že týden po kastraci má falešnou březost, když jsme jí nechávali kastrovat s tím, že tenhle problém už mít nebude? Děkuji za odpovědi.

Zdravím, týden po kastraci bych se toho osobně nebála, mělo by se to vstřebat, ale je to můj názor (který jsem teda vesměs slyšela i od veterinářů).
Naše fenka dva a půl měsíce po kastraci měla naběhlé břicho stále a po této době se jí vytvořil zánět, i přes to, že neměla žádné hormony, tak jí šlo mléko. Žádný veterinář to nechápal.

Každopádně si myslím, že pokud se vám cokoli nezdá, zavolejte veterináři, mléčnou žlázu bych opravdu nepodceňovala.

Ještě dodám, že určitě bude záležet z jakého důvodu byla fenka kastrována.

2.5.2015 02:08
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

laine napsal(a):
Dobrý večer,

Kastrovali jste ji nejspíš moc brzo po hárání. Dávejte velký pozor, ať nateklé struky nepotrhají stehy. Jinak jako při klasické falešce - hlavně seberete z krmené dávky bílkoviny, aby se mléko dále netvořilo. Při dalším "hárání" může mít ještě závan falešky, ale pak už se to samo upraví.

Mimochodem jaký převaz? Rána by měla větrat, být odkrytá.

2.5.2015 06:51
scylla

XXX.XXX.150.32

Žádný veterinář to nechápal? Na netu jsou běžně k dosažení informace, proč se toto stane. Doufám, že to vaši fenu přejde a nezůstane v tom už napořád, protože i to se stává. Dohledejte si to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2015 08:32

laine napsal(a):
Dobrý večer,

Ano, je to zcela běžné, pokud necháte kastrovat fenu v intervalu od konce hárání do cca 2 - 3 měsíců po něm. V této době totiž reprodukční orgány feny stále pracují - a hormonální vyladění organismu je ve fázi "březost", bez ohledu na to, jestli fena byla krytá nebo ne. Když je v tomto období vykastrovaná, náhlý pokles hormonů u ní vyvolá falešku. Vždycky.

2.5.2015 09:36
laine

XXX.XXX.58.30

Po odeznění se to může znovu vrátit? Nebo už od toho bude mít potom pokoj? Děkuji.

2.5.2015 09:45

laine napsal(a):
Po odeznění se to může znovu vrátit? Nebo už od toho bude mít potom pokoj? Děkuji.

Pak už bude mít pokoj. Protože je kastrovaná, žádné další hormonální bouře už se nebudou konat.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 10:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pak už bude mít pokoj. Protože je kastrovaná, žádné další hormonální bouře už se nebudou konat.

Bodlinko, dotaz na Vás, protože jste veterinářka. Dneska jsem od nás ze zahrady, vyhazovala opět sousedovic feňuli i s jejím nápadníkem. Ona přišla za našima psiskama, nápadník s ní Bohužel mi už zdemolovala podstatnou část plotu a nevím si s ní rady Je kastrovaná, ale hárá. Jak moc nevím, ale klidně se v nejlepším s naším psem spojí. Někde jsem četla, že jí asi ponechali jeden vaječník. Jestli a jestli schválně netuším. Její panička mi na to řekla jen to, že ji to mrzí, ale ona ji kastrovat dala. Jak to tedy je prosím? Dělá se to takhle? A proč? Máma má fenku kastrovanou, pořádně" a je to bez problémů. Tahle sousedovic mi připadne, že snad, hárá" i častěji než dvakrát do roka...a taky mi připadá, že strašně rychle stárne, šediví

2.5.2015 11:11
elaphka

XXX.XXX.213.194

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bodlinko, dotaz na Vás, protože jste veterinářka. Dneska jsem od nás ze zahrady, vyhazovala opět sousedovic feňuli i s jejím nápadníkem. Ona přišla za našima psiskama, nápadník s ní Bohužel mi už zdemolovala podstatnou část plotu a nevím si s ní rady Je kastrovaná, ale hárá. Jak moc nevím, ale klidně se v nejlepším s naším psem spojí. Někde jsem četla, že jí asi ponechali jeden vaječník. Jestli a jestli schválně netuším. Její panička mi na to řekla jen to, že ji to mrzí, ale ona ji kastrovat dala. Jak to tedy je prosím? Dělá se to takhle? A proč? Máma má fenku kastrovanou, pořádně" a je to bez problémů. Tahle sousedovic mi připadne, že snad, hárá" i častěji než dvakrát do roka...a taky mi připadá, že strašně rychle stárne, šediví

Ponechali ji jeden vaječník? Tak to je zhovadilost největšího kalibru po odstranění jednoho z vaječníků zůstává ten druhý normálně funkční, normálně na něm rostou folikuly, tudíž fena klasicky cykluje, tzn. může být nakrytá a může mít štěňata.

Veterinář by měl kastraci provést tak, že odebere oba dva vaječníky. Jenže znáte to, přijde majitel, připlatí si...

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

elaphka napsal(a):
Ponechali ji jeden vaječník? Tak to je zhovadilost největšího kalibru po odstranění jednoho z vaječníků zůstává ten druhý normálně funkční, normálně na něm rostou folikuly, tudíž fena klasicky cykluje, tzn. může být nakrytá a může mít štěňata.

Veterinář by měl kastraci provést tak, že odebere oba dva vaječníky. Jenže znáte to, přijde majitel, připlatí si...

Ne, ne, tohle bude asi jinak, tady bych tipovala, že si nepřiplatili, ale, něco" se pokazilo. Cykluje, to ano, ale štěnata ještě neměla a i panička mi tvrdila, že mít nemůže. Jak by mohla, vždyť nemá dělohu!?

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Ja a ještě k Bodlince...jsem si uvědomila: kdyby jí tedy třeba záměrně ponechali vaječník...kam by z něj vajíčka šla, když nemá dělohu? To by se přišil třeba přímo k pochvě, nebo jak to vlastně funguje? Nějak si to neumím představit...Někdo právě říkal, že se někdy vaječník nepovede vybrat celý(nebo i vůbec najít) tak ho tam nechají. Je to možné?
P.S. dělohu nemá, kastrovali jí myslím nakrytou.

2.5.2015 11:22

Fena, které zůstane vaječník, kastrovaná není. Kastrace je odstranění pohlavních žláz. Buď vaječníků, nebo vaječníků a dělohy. Ono pokud se feně vaječník nechá, je to operace úplně k hovnu. Jo, když nemá dělohu, tak nemůže zabřeznout - kdyby měla dělohu a jeden vaječník, tak může zabřeznout úplně normálně a je to opravdu jak kdyby kastrovaná vůbec nebyla - ale všechny ostatní projevy říje zůstávají. Taková fena se normálně hárá a úplně normálně může mít nádory na mléčné žláze. Zbytečný zákrok.

Proč je fena takhle "vykastrovaná". Důvodů může být více. Někdy je vaječník v břiše, hlavně u větších fen, tak špatně dostupný, že se na to veterinář vykašle a nechá ho tam. Někdy ani neví, na co kouká, viděla jsem "kastrovanou fenu", které chyběly děložní rohy ale vaječníky měla oba.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Jé, Vy jste tady tak jste mne asi s odpovědí předběhla, než jsem doplnila dotaz

2.5.2015 11:27

Ja a ještě k Bodlince...jsem si uvědomila: kdyby jí tedy třeba záměrně ponechali vaječník...kam by z něj vajíčka šla, když nemá dělohu? To by se přišil třeba přímo k pochvě, nebo jak to vlastně funguje? Nějak si to neumím představit...Někdo právě říkal, že se někdy vaječník nepovede vybrat celý(nebo i vůbec najít) tak ho tam nechají. Je to možné?
P.S. dělohu nemá, kastrovali jí myslím nakrytou.

Najít vaječník by neměl být problém, pokud tam je - je připojený na konec děložního rohu, jakmile veterinář najde dělohu, najde i vaječník. Občas, zvláště u velké feny, je problém k přístupu k němu. Ale od toho je veterinář veterinářem, aby to dokázal vyřešit. Ne vždy to jde úplně snadno, no. Ale nechat tam ty vaječníky s tím, že "kašlu na to", zašít fenu, prohlásit jí za vykastrovanou a nechat si zaplatit kastraci, je *blokuje to sprostá slova*

Co se nějakého rezidua vaječníku týče, to může být problém u koček. Feny mají celý vaječník v takovém krásném obalu a vaječník se vyndavá i s ním, takže jde ven vždy celý. Kočky tenhle obal nemají a někdy, zvláště když jsou po mrouskání, ten vaječník opravdu moc nedrží pohromadě a musí se na něj obzvlášť opatrně. Když by jeho kousek spadl někam do břicha, k tomu, aby se taková kočka dále mrouskala jako nekastrovaná, to bohužel stačí.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2015 12:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Aha, takže se to smotalo s kočkama a u fen je to jiné. Pak tedy nevím, proč to ta feňule má takhle Když někde paničku potkám, zkusím s ní ještě hodit řeč. Už jsem se ptala, ale řekla mi jen, že kastrovaná ale je. Myslím si, že o tom ani moc neví. Jinak se o feňuli baví dost neochotně, možná proto, že už jsme ji tam i několikrát v noci přivezli autem, ať si ji proboha někam konečně zavře Ale nenadávala jsem, vzhledem k situaci a zničeným plotům jsem pořád nadmíru slušná, protože chápu i její blbou situaci. Taky jsem nebyla jediná, kdo jim za to brblal, protože ničila ploty i k vedlejším sousedům.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík