První hárání, na fenku naskočil pes, může být březí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.5.2015 17:12
Barunas

XXX.XXX.117.69

Ahoj všem,

prosím o rady, fenka poprvé hárá (aktuálně je to asi 14-16 den), byly jsme na procházce a po cestě se k nám vyřítil velký černý pes, volajícího páníčka nedbaje.

Snažila jsem se fenku držet u těla, ale jen na vteřinu jsem se otočila, abych zjistila, kde je majitel psa, už byl pes na fence. Stihl tak tři "pohyby". Moje fenka je barvář (střední plemeno,16kg), pes byl černý velký setr, takže větší plemeno - pro obrázek velikosti psů.

Myslíte, že může fenka zabřeznout? Četla jsem, že pro oplodnění nemusí dojít k dlouhému svázání, mám se tedy obávat? Štěňata nechceme.

Neexistuje něco jako test březosti pro fenky, něco jako je těhotenský test u lidí?

V návaznosti na tuto tématiku se chci také optat, zda nechat kastrovat či nikoliv. Prý může mít fenka ve vyšším věku záněty až nádory, pokud není kastrovaná a nemá štěňata? A co naopak rizika při kastraci? A psychický stav fenky vlivem změny hladiny hormonů při kastraci? Víte o tom někdo více?

DÍKY.

8.5.2015 18:08
Barunas

XXX.XXX.117.69

Prosím poraďte.

8.5.2015 18:41
loolucy

XXX.XXX.60.30

Co to znamená "pohyby"? Byli tedy svázaní?
U nás vždycky svázání trvalo téměř půl hodiny...

ale ano, jinak samozřejmě zabřeznout může, i při prvním hárání, dny tomu odpovídají.

8.5.2015 18:52
brebera

XXX.XXX.31.114

A byli spojení? Nebo na ni pes jen naskočil a udělal nějaké 3 pohyby?

Kdyby se to stalo mně, šla bych mezi 25.-30. dnem ode dneška na sono a zjistila, jestli je fenka březí. Pokud by byla, pak bych se rozhodla, co dál - dají se aplikovat hormonální přípravky ukončující březost a v této době je to míň rizikové, než hned po krytí.

8.5.2015 19:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Ty přípravky jí hodně poškodí na zdraví. Držím palce, aby z toho nic nebylo.

8.5.2015 19:26
lev

XXX.XXX.253.186

K zabřeznutí je nutné, aby pes zasunul aspoň špičku pyje do pochvy feny. Udělal to nebo ne ? K zabřeznutí stačí toto, není potřeba svázání. To, že naskočil a dělal pohyby ještě nic neznamená. Vidím, že o krytí nec nevíte. Pro jistotu jdete na sono, jak tu radí mezi 25. a 30. dnem ode dneška - nikoliv po 30.! dnu, to už by se s případnou březostí nedalo nic dělat. Kdyby byla březí, vet. vám navrhne možnosti. Pokud nechcete štěňata a fena nebude březí, tak ji za 2 měsíce nechte vykastrovat.

8.5.2015 19:56
loolucy

XXX.XXX.60.30

Jen tak btw. na sono bych šla 25. den, vím, že 30. je to lépe vidět, ale jak již bylo zmíněno - po 30. se již nedá nic dělat...Jestli má štěňata jinak nezjistíte.

8.5.2015 20:02
petr33

XXX.XXX.168.4

Myslím si, že za tak krátkou chvíli zůstalo jen u pohybů venku. Že nestačil u těch třech přiražení přesně zasunout a semenit - za tak krátkou dobu si myslím že určiitě do feny nesemenil a ani se asi ani do ní netrefil - mohl jen tak přirážezŕt na ní naskočený, aniž by se dostal do ní. Takže si myslím, že můžete být v klidu, že z toho na 99,9 % nic nebude. Ale pro klid dušed můžete jít 26. - 28. den od této události ke zkušenému vetu na sono, a podle sona pak postupovat dál. Ale jak jsem psal výše, myslím že můžete být v klidu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.5.2015 20:13

loolucy napsal(a):
Jen tak btw. na sono bych šla 25. den, vím, že 30. je to lépe vidět, ale jak již bylo zmíněno - po 30. se již nedá nic dělat...Jestli má štěňata jinak nezjistíte.

Jaktože se po 30.dni nedá nic dělat ?Ani kastrovat?

8.5.2015 20:45
Barunas

XXX.XXX.117.69

lev napsal(a):
K zabřeznutí je nutné, aby pes zasunul aspoň špičku pyje do pochvy feny. Udělal to nebo ne ? K zabřeznutí stačí toto, není potřeba svázání. To, že naskočil a dělal pohyby ještě nic neznamená. Vidím, že o krytí nec nevíte. Pro jistotu jdete na sono, jak tu radí mezi 25. a 30. dnem ode dneška - nikoliv po 30.! dnu, to už by se s případnou březostí nedalo nic dělat. Kdyby byla březí, vet. vám navrhne možnosti. Pokud nechcete štěňata a fena nebude březí, tak ji za 2 měsíce nechte vykastrovat.

Nemusíte mne hned osočovat, že o krytí nic nevím. V první řadě, nejsem idiot a vím, že pyj musí být v pochvě, aby vůbec mohlo dojít k oplodnění.
V druhé řadě jsem se ptala na něco jiného - zda opravdu (jak jsem zmiňovala, že jsem již dohledala), stačí chvilka a nemusí být ani svázáni a zda existuje nějaká metoda, která by zjistila případnou březost dříve než sono, které je často zjistitelné již ("až") 21. den. Měla jsem namysli nějaký test hormonálních změn například v moči, nebo jakýchkoliv změn v krvi...
A do třetice, v tu chvíli, kdy mi na fenku pes naskočil jsem se ho snažila sundat a stáhnout si fenku k sobě, vážně nebyl čas na to tam lézt po čtyrech, zvedat jí ocas a sledovat, jestli je pes uvnitř nebo ne...

Nemusí být březí, byla to chvilka a samozřejmě se pes nemusel ani trefit, nicméně jsou to spekulace a proto jsem položila dotazy výše uvedené... Chci mít jistotu.

Lidé, kteří se ptají v diskuzích na různé věci, chtějí odpovědi a ne povýšené poučování a narážky typu "vidím, že o tom nic nevíte". No, kdybych přes tuto problematiku byla profík, asi se neptám, ne?...

HEZKÝ VEČER

8.5.2015 20:47
Barunas

XXX.XXX.117.69

petr33 napsal(a):
Myslím si, že za tak krátkou chvíli zůstalo jen u pohybů venku. Že nestačil u těch třech přiražení přesně zasunout a semenit - za tak krátkou dobu si myslím že určiitě do feny nesemenil a ani se asi ani do ní netrefil - mohl jen tak přirážezŕt na ní naskočený, aniž by se dostal do ní. Takže si myslím, že můžete být v klidu, že z toho na 99,9 % nic nebude. Ale pro klid dušed můžete jít 26. - 28. den od této události ke zkušenému vetu na sono, a podle sona pak postupovat dál. Ale jak jsem psal výše, myslím že můžete být v klidu.

Také se přikláním spíše k tomuto, jenže víte jak to je, Murphyho zákon... Proto mne zajímalo, jestli není nějaká metoda / test, který by zjistil výsledek dříve než to jde u sona. (Třeba z krve či moči),

Moc díky za příspěvek, uklidnil jste mne, také myslím, že z toho spíše nic nebude (snad) smajlík.

8.5.2015 20:51
loolucy

XXX.XXX.60.30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jaktože se po 30.dni nedá nic dělat ?Ani kastrovat?

Nám to říkal minule veterinář, kastrace do 30, max.35. dne. Ale důvod neznám, možná proto, aby se fenka dobře zahojila, aby neměla problémy, např. s mlékem?
Asi v tom má také co dočinění etická otázka - zabití štěňat.

8.5.2015 20:58

Barunas napsal(a):
Také se přikláním spíše k tomuto, jenže víte jak to je, Murphyho zákon... Proto mne zajímalo, jestli není nějaká metoda / test, který by zjistil výsledek dříve než to jde u sona. (Třeba z krve či moči),

Moc díky za příspěvek, uklidnil jste mne, také myslím, že z toho spíše nic nebude (snad) smajlík.

Ne, žádná taková metoda není.

Těhotenské testy u lidí měří hodnotu progesteronu. Jenže u psů tohle funguje úplně jinak než u ženy, totiž každá fena je po hárání cca 2 měsíce hormonálně březí - v hladině progesteronu mezi březí a jalovou fenou není žádný rozdíl.

No a další psí zvláštnost je ta, že embrya moc nespěchají a do dělohy feny sestupují až asi po 14 dnech od oplození. Tzn.14 dní v děloze březí feny nic není - proto taky nejde nic najít.

Teprve po třech týdnech už jsou to zahnízděné zárodky a proto je 21 dní - ale pozor, po oplození, což nemusí být to samé jako po krytí - minimální doba, aby bylo něco k najití. Ale embrya jsou v téhle době prťavá a horší sono je může přehlédnout. Ve 28 dnech stáří zárodků už jsou k vidění krásně. Zároveň po téhle době už zcela naplno funguje placenta - a ta vylučuje hormon relaxin. Ten je zjistitelný z krve feny v obdobě těhotenského testu - je to velmi spolehlivá metoda, pozitivní nález je 100 % březost a falešně negativní může být jen a pouze, pokud je proveden před 28 dnem březosti. U velké feny je toto imho spolehlivější než sono - u testu nehrozí, že "přehlédne" třeba jen jedno štěně. Ale doba, kdy se dá udělat, je stejná, jako u ultrazvuku.

Neregistrovaný uživatel

8.5.2015 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Myslím si to samé, co Petr33. Za tak krátkou dobu nic. Mám teď čerstvé zkušenosti, chodí k nám týden sousedovic háravka. Pes po ní skáče v jednom kuse, ona podrží jednou chvilinku, podruhé trošku déle, ale opravdu svázaní byli jen jednou. Pes dělá kopulační pohyby pořád a je mu jedno, jestli je fenka k němu zrovna hlavou, bokem, či dokonce jestli je to ona, nebo náš druhý pes
Mamčinu fenku jsme kastrovali, vůbec nevím kolik dnů byla, těhotná", ale mamka s ní jela na veterinu, až bylo vidět, že jí roste břicho, takže asi hodně. Vet nám po sonu zrovna kastraci nabídnul(věděl, že ji stejně chceme kastrovat) a neřešil, že tam jsou a už poměrně velká štěňata. My jsme se divily, ale on, že je to jedno, že na zákroku jako takovém, to nic nemění. Jistě, etické hledisko tam je, ale pro mne stejné, jak když pak štěnda skončí v útulku. Můj názor je, že líp, že se vůbec nenarodí.

Neregistrovaný uživatel

8.5.2015 21:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Těhotenské testy u lidí měří hodnotu progesteronu. Jenže u psů tohle funguje úplně jinak než u ženy, totiž každá fena je po hárání cca 2 měsíce hormonálně březí - v hladině progesteronu mezi březí a jalovou fenou není žádný rozdíl.

No a další psí zvláštnost je ta, že embrya moc nespěchají a do dělohy feny sestupují až asi po 14 dnech od oplození. Tzn.14 dní v děloze březí feny nic není - proto taky nejde nic najít.

Teprve po třech týdnech už jsou to zahnízděné zárodky a proto je 21 dní - ale pozor, po oplození, což nemusí být to samé jako po krytí - minimální doba, aby bylo něco k najití. Ale embrya jsou v téhle době prťavá a horší sono je může přehlédnout. Ve 28 dnech stáří zárodků už jsou k vidění krásně. Zároveň po téhle době už zcela naplno funguje placenta - a ta vylučuje hormon relaxin. Ten je zjistitelný z krve feny v obdobě těhotenského testu - je to velmi spolehlivá metoda, pozitivní nález je 100 % březost a falešně negativní může být jen a pouze, pokud je proveden před 28 dnem březosti. U velké feny je toto imho spolehlivější než sono - u testu nehrozí, že "přehlédne" třeba jen jedno štěně. Ale doba, kdy se dá udělat, je stejná, jako u ultrazvuku.

Aha, tak Vy nám to objasníte líp Tak ještě: do jaké doby, se může fena ještě vykastrovat? Když píšete, že ten těhotenský test funguje po těch 28 dnech na jistotu, tak kolik je pak ještě času na kastraci?

8.5.2015 22:21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Aha, tak Vy nám to objasníte líp Tak ještě: do jaké doby, se může fena ještě vykastrovat? Když píšete, že ten těhotenský test funguje po těch 28 dnech na jistotu, tak kolik je pak ještě času na kastraci?

Technicky není problém kastrovat fenu i společně s císařským řezem, tzn. březost sama o sobě není žádnou překážkou.

Jenže čím jsou štěňata větší, tím větší je to zákrok, a pak je taky otázka, na co všechno má člověk žaludek.

Když je fena 28. den zjištěná březí a březost je nežádoucí, a k řešení se vybere kastrace, není na co čekat. Ve čtyřech týdnech je velikost embryí cca 1-2 cm a je to takové neurčité nic. Po 35. dni jsou už to plody poznatelné jako malá štěňata velká 4 cm.42. den už to má kosti. Prostě stejně jako se nejdřív 14 dní nic neděje, pak se to všechno děje opravdu rychle.

8.5.2015 22:37
Barunas

XXX.XXX.117.69

Technicky není problém kastrovat fenu i společně s císařským řezem, tzn. březost sama o sobě není žádnou překážkou.

Jenže čím jsou štěňata větší, tím větší je to zákrok, a pak je taky otázka, na co všechno má člověk žaludek.

Když je fena 28. den zjištěná březí a březost je nežádoucí, a k řešení se vybere kastrace, není na co čekat. Ve čtyřech týdnech je velikost embryí cca 1-2 cm a je to takové neurčité nic. Po 35. dni jsou už to plody poznatelné jako malá štěňata velká 4 cm.42. den už to má kosti. Prostě stejně jako se nejdřív 14 dní nic neděje, pak se to všechno děje opravdu rychle.

Když to tak všechno čtu, tak fakt doufám, že z toho nic nebude, asi bych na to neměla žaludek..

Každopádně moc děkuji za objasnění v tomto i předchozím příspěvku

8.5.2015 22:37
Barunas

XXX.XXX.117.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím si to samé, co Petr33. Za tak krátkou dobu nic. Mám teď čerstvé zkušenosti, chodí k nám týden sousedovic háravka. Pes po ní skáče v jednom kuse, ona podrží jednou chvilinku, podruhé trošku déle, ale opravdu svázaní byli jen jednou. Pes dělá kopulační pohyby pořád a je mu jedno, jestli je fenka k němu zrovna hlavou, bokem, či dokonce jestli je to ona, nebo náš druhý pes
Mamčinu fenku jsme kastrovali, vůbec nevím kolik dnů byla, těhotná", ale mamka s ní jela na veterinu, až bylo vidět, že jí roste břicho, takže asi hodně. Vet nám po sonu zrovna kastraci nabídnul(věděl, že ji stejně chceme kastrovat) a neřešil, že tam jsou a už poměrně velká štěňata. My jsme se divily, ale on, že je to jedno, že na zákroku jako takovém, to nic nemění. Jistě, etické hledisko tam je, ale pro mne stejné, jak když pak štěnda skončí v útulku. Můj názor je, že líp, že se vůbec nenarodí.

Děkuji za příspěvek, tak doufám, že budeme ten samý případ

10.5.2015 00:04
fikovnice

XXX.XXX.99.69

"Těhotenské testy u lidí měří hodnotu progesteronu."

Zkoriguji toto tvrzení. Těhotenské testy v humánní medicíně nejsou založeny na stanovování hladiny progesteronu - ten má svoji úlohu při ovulaci (takže ovulační testy, které však nepokládám za extra spolehlivé, jsou na této bázi) a pak ve 2.fázi cyklu - pro zahnízdění event. oplodněného vajíčka, následně pak pro udržení event. těhotenství. Těhotenský test je nicméně zaměřen na stanovení hladiny HCG (lidský choriogonadotropní hormon - je tvořen placentou a vyplavován do krve).

Přidejte reakci

Přidat smajlík