Naučení klidného chování vůči psům na ulici podle V. Stilwell

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2015 19:15
skaia

XXX.XXX.104.146

Ahoj,
nikdy jsem se svými psy problém neměla, ale i přes to od doby co plánuji trošku těžší plemeno na výchovu raději sháním jakékoliv informace na vychování psa (především sleduji převychovávací seriály). Nicméně jak nemám problémy s výchovou, tak občas těm převýchovným metodám nerozumím a dostala jsem se až k Victorii Stilwell, která má pořad Buď já nebo pes, spousta jejích rad je zajímavých, ale s několika nesouhlasím. Ale zaujal mě její způsob naučení psa agresivního (ze strachu) na ostatní psy (přeci jen u mnou vybraného plemene lidé často píšou agresi vůči psům, ačkoliv si o důvodu myslím své a u mě to pravděpodobně nenastane - raději být připravená než litovat). Takhle nějak to probíhalo:

Rozešli se proti jdoucímu člověku se psem a jakmile problémový pes dal sebemenší náznak, že by chtěl na toho cizího psa reagovat, otočili se a ušli asi 3 kroky opačným směrem a obrátili se opět k blížícímu se psu. A takhle to opakovali dokud neprošel NAPROSTO v klidu.

Což mě osobně dost zajímá, zda to takto opravdu funguje? Aby pes jen díky tomuhle v podstatě zapomněl na svůj strach nebo "nenávist" vůči psům? (Slovo nenávist berte obrazně, nikoliv doslova.) Nebo to spíše bylo natočené tak, aby to dalo výsledek a přitom to vůbec nefunguje?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2015 07:05

Takhle to opravdu funguje, ALE - záleží na psu (jeho nervové soustavě, příčině - ono to nemusí být jenom strach), u některého bude stačit i toto, u jiného tohle může být součástí, nějakou fází postupu...A při blbém provedení můžeš dosáhnout pravého opaku. Pokud uvažuješ o oné tibetské doze, tak právě z důvodu plemenné příslušnosti bych to tak jednoduché být nemuselo.

"přeci jen u mnou vybraného plemene lidé často píšou agresi vůči psům, ačkoliv si o důvodu myslím své a u mě to pravděpodobně nenastane "...skaia, a proč ne...?

Edit : k "zapomene na strach nebo nenávist"...čistě strachu se takhle zbavit může, nenávisti - bych to přetransformovala na "negativní postoj" - se asi nezbaví, může utlumit, ale pes se může naučit jiné řešení situace, než útok - naučí se ignoraci.

11.5.2015 07:46

Už to nejde editnout, tak nový...

Skaia, nenapsala jsem to zcela podstatné - ono nestačí se jenom dívat na nějaké seriály, ale musíš vědět CO, PROČ, JAK a KDY dělat...tohle jen tak nevykoukáš a není to o mechanismu "...3 kroky, obrátit se a...". Jinde v reakci na tvůj příspěvek padlo jméno F. Šusta - jestli se chceš něco naučit, skutečně naučit, tak si pořiď a nastuduj (ne jen přečti) jeho knihu "trénink je rozhovor" :
http://www.treninkjerozhovor.cz/
Pokud ji dobře pochopíš a budeš schopna aplikovat do praxe, tak věřím, že zvládneš vše (skoro... ).

11.5.2015 11:04

Taky jsem Buď já nebo pes viděla...dokonce když jsem učila svoje štěnďata netahat, tak jsem (asi v pomatení mysli) metodu "udělám otočku, ujdu pár kroků a vrátím se do původního směru" použila...a můj pes to pochopil naprosto přesně...na prochajdě šel stylem...táhnu-táhnu-udělám kolečko-táhnu-táhnu-udělám kolečko...trvalo mi dost dlouho než jsem ho to odnaučila takže už si všechno budu dělat po svým...chvíli mi sice trvá než zjistim, co na kterýho pesana líp funguje, ale nemám pak práci s odnaučováním...

11.5.2015 16:10
skaia

XXX.XXX.104.146

hmn_
"přeci jen u mnou vybraného plemene lidé často píšou agresi vůči psům, ačkoliv si o důvodu myslím své a u mě to pravděpodobně nenastane "...skaia, a proč ne...?
Podle mě totiž spousta těch problémových tibetských dog vznikne z toho, že lidé vidí velkého chlupatého psa, zkrátka jak udělaného do kotce nebo čistě na zahradu na hlídání. Ale on to kotcový a ani čistě venkovní pes není, bez své smečky strádá a takovým odloučením se může stát, že dotyčného jako "šéfa" nepřijme.
Jinak já podle této paní vychovávat nechci, její názory a některé praktiky mi přijdou špatné a občas mi přijde, že sama neví co daný signál znamená.
A od toho pana Šusty knížku "Trénink je rozhovor" chci pořídit co nejdříve, koukala jsem se na ní už včera právě díky příspěvku jinde a co jsem viděla, tak s jeho metodami zatím naprosto souhlasím. :)
A ano, negativní postoj, nemohla jsem přijít na nic lepšího než nenávist, nějak mi vypnul mozek

sardullah
Ale to mluvíte o něčem jiném, dva z mých minulých psů také tahali a také jsem je podobným stylem naučila netahat. Ale ona převychovává psy, kteří jsou agresivní ať už ze strachu nebo kvůli něčemu jinému. V díle s jezevčíkem tímto stylem chtěla natrvalo odstranit strach, zde citace toho co myslím a co mi přijde nesmyslné:
"Když se Rufus začne bát, jeho strach zkrotí Holy tím, že se otočí a poodejde jiným směrem. Tak se jeho strach z dětí a kočárků stane minulostí."

11.5.2015 16:56

"A ano, negativní postoj, nemohla jsem přijít na nic lepšího než nenávist, nějak mi vypnul mozek"
ta nenávist tam patří, jenom je to už krajní emoce, "negativní postoj" pojme vše

"Když se Rufus začne bát, jeho strach zkrotí Holy tím, že se otočí a poodejde jiným směrem. Tak se jeho strach z dětí a kočárků stane minulostí."
to není blbost (záleží jak si kdo vykládá ono "zkrotí"), princip hezky vysvětluje právě Šusta (i např. tady : http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf )

Tibetská doga jako přirozený a samostatný hlídač v sobě tu "negaci" mít musí, nakolik by to mohl být problém bude záležet na temperamentu konkrétního psa (temperament mimo jiné určuje i míru vnějších reakcí - tedy ve stejné situaci si méně temperamentní pes si řekne "hele lump, ale je daleko, tak jsem v klidu", druhý temperamentnější si rovněž řekne "hele lump" ale v klidu nezůstane a rovnou půjde toho dotyčného zrušit...a hned je veselo...

teda, tohle je poněkud prudérní fórum, slovo "h..zl" jsem musela nahradit srandovním "lump", že vulgarizmus...

11.5.2015 16:58

Sardullah
Ale to mluvíte o něčem jiném, dva z mých minulých psů také tahali a také jsem je podobným stylem naučila netahat. Ale ona převychovává psy, kteří jsou agresivní ať už ze strachu nebo kvůli něčemu jinému. V díle s jezevčíkem tímto stylem chtěla natrvalo odstranit strach, zde citace toho co myslím a co mi přijde nesmyslné:

Jen jsem chtěla poukázat na to, že na oko "efektní" metody Viktorie opravdu nemusí fungovat...ani nácvik metody...projdu okolo tolikrát až pes už nebude reagovat nemusí být cestou...projde bez problémů kolem tohoto konkrétního pesana a na dalšího zase vystartuje...

Sama mám dva velké psy a pokud je nebudu mít zmáknutý psychicky tak fyzicky bych s nima asi nic moc nesvedla...

Neregistrovaný uživatel

11.5.2015 17:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Tyhle seroše jsou fajn, ALE NIKDY bych je neaplikovala na svého psa či na výchovu/výcvik svého psa. Protože každý pes je jiný, každý pes jiného psa vnímá jinak a každý pes úplně jinak reaguje.
Jeden pes bude na tohle neustálé otáčení reagovat přeskokovou agresí (pak bude pokousán i psovod), druhý pes to vezme jako tvou nejistotu a půjde po druhém psovi ještě víc, třetímu psovi stačí k naučení ignorace vrazit před čumák chutný pamlsek nebo hračku a projde ti kolem psa, aniž by si ho přes pamlsek nebo hračku všiml
A sama za sebe Victorii úplně nemusím, sem tam si protiřečí, tvrdí o EO že je to týrání (což samo o sobě mi přijde neprofesionální - pokud by věděla, jak se s EO pracuje a kolik toho lze s EO odnaučit, mluvila by jinak), atd... Nemusím jí, stejně, jako pí. Žertovou, která se snažila o zázraky a taky jí to úplně nešlo...
Proto pokud mám s něčim problém, najdu nejbližší cvičák, a půjdu se zeptat co s tim, aby výcvikář viděl práci se psem na živo a řekl přesně s čím je problém...

11.5.2015 17:14
skaia

XXX.XXX.104.146

sardullah
Ježíš! Omlouvám se, dneska se mi nějak nevede a já hlupák přečetla váš příspěvek špatně. Ale jak jsem si to znovu přečetla už to chápu a souhlasím - jinak já si o této paní to, že by její metody byly správné nemyslím, naopak s ní většinou nesouhlasím, to abyste si nemyslela, že ano .
Moje dva pesany jsem tenkrát učila stylem, zastavím dokud neuděláš co jsem ti řekla pak se otočíme a půjdeme chvíli opačným směrem (To aby si nemyslel, že bude táhnout, pak povel poslechne a dostane co chtěl) a jestli zas zatáhneš - opakování (ale to čistě jen táhli na očichání, neútočili - proto také takový výsledek jaký to mělo). Tím jsem mu v podstatě chtěla dát najevo, že mi je fuk co je tam zajímavého, ale jestli bude táhnout a vynucovat si to, tak se mu to nesplní o to víc. A tedy pochopili a tahat přestali. To jsem tenkrát o této paní a jejích metodách naštěstí nevěděla.

11.5.2015 17:21
skaia

XXX.XXX.104.146

wulfina
To já jenom tak, abych věděla s čím mají lidé problémy a třeba se i připravila. Jako to nejkrajnější řešení mám i vyhlídnutého člověka, který psům rozumí a se kterým souhlasím v důležitých věcech na 100%. Za ním bych v případě problémů došla, ale doufám, že nebude potřeba stejně jako nebyl doteď.
A tedy, postup této paní mě "sedí" více než paní Žertová, už jen to její jméno po shlédnutí pořadu ve mě vyvolává alergickou reakci. U ní to byl zase mlsíček a místečko a nejvíce mě dostalo, když se naprosto vážně jedné paní, která nezvládala myslím foxteriéra nebo jrt, zeptala: "A vy svého psa nedohoníte?". Tím jsem skončila.

11.5.2015 17:27

Skaia:
také se mi nejvíce osvědčilo zastavení...jinak na paní Žertovou velmi podobný názor jako vy a wulfina...když jí vidím v televizi leze na mě alergická reakce

11.5.2015 17:58

skaia napsal(a):
Ahoj,
nikdy jsem se svými psy problém neměla, ale i přes to od doby co plánuji trošku těžší plemeno na výchovu raději sháním jakékoliv informace na vychování psa (především sleduji převychovávací seriály). Nicméně jak nemám problémy s výchovou, tak občas těm převýchovným metodám nerozumím a dostala jsem se až k Victorii Stilwell, která má pořad Buď já nebo pes, spousta jejích rad je zajímavých, ale s několika nesouhlasím. Ale zaujal mě její způsob naučení psa agresivního (ze strachu) na ostatní psy (přeci jen u mnou vybraného plemene lidé často píšou agresi vůči psům, ačkoliv si o důvodu myslím své a u mě to pravděpodobně nenastane - raději být připravená než litovat). Takhle nějak to probíhalo:

Rozešli se proti jdoucímu člověku se psem a jakmile problémový pes dal sebemenší náznak, že by chtěl na toho cizího psa reagovat, otočili se a ušli asi 3 kroky opačným směrem a obrátili se opět k blížícímu se psu. A takhle to opakovali dokud neprošel NAPROSTO v klidu.

Což mě osobně dost zajímá, zda to takto opravdu funguje? Aby pes jen díky tomuhle v podstatě zapomněl na svůj strach nebo "nenávist" vůči psům? (Slovo nenávist berte obrazně, nikoliv doslova.) Nebo to spíše bylo natočené tak, aby to dalo výsledek a přitom to vůbec nefunguje?

Tohle jsem dost často používala (a používám) u své fenky a zabralo to. Dělala jsem to tak nějak citem, seriál jsem neviděla. Chci aby byl pes ovladatelný za každé situace. Nepřichází v úvahu, aby mě na vodítku někam rval a nevnímal mě. Jde to o to, že pes zjistí, že pokud bude šílet, nepůjde se dál a funguje to nejen na štekání na okolo procházející psi.

Na začátku procházky se fenka hrozně těšila a celou ulici (cca 150 m) tahala jak šílená. Stačilo být několikrát důsledný a vždycky, když zatahala jsem se obrátila a udělala pár kroků zpátky. Poprvé jsme těch pár metrů šli asi 10 minut, postupně se doba zkracovala dneska to zvládá na jedničku.

Stejný postup byl, když se do ulice přistěhoval pes, se kterým si fena nesedla. Pokud byl venku za plotem štěkala, táhla, dusila se.. teď si psa ani nevšimne.

Podobě postupuju, když se k nám venku blíží pes a já na fence poznám, že se jí nepozdává (ztuhne, ocas nahoru, je napnutá). Při takovýhle situacích potřebuju, aby se při procházení kolem psa soustředila na mě a tohle je skvělý způsob jak si její pozornost získat. Pokud mě nevnímá, párkrát se s ní otočím, dokud nejde hezky u mě a nepřesune pozornost ze psa na mě. Pak jse schopná v klidu projít kolem psa, po kterém by jinak vystartovala...

Prosté ale učinné..

11.5.2015 18:08

skaia napsal(a):
Ahoj,

Stálo by za to se podívat na videa Ivo Eichlera se 4,5letým psem TD, který paničce při mazlení rozdrtil ruku.

11.5.2015 18:24

Simolu:
já jsem soustředění psa na sebe řešila (když byly štěnda, tak jeden z prvních povelů) a řeším povelem "podívej se na mě"...což je trochu dlouhé...skončili jsme u infantilního KUKY-KUKY...ale funguje nám to bezvadně...někdy to působí legračně, protože stejně tak mým- padesátikilovým 70cm v kohoutku-pesanům zůstalo oslovení "štěňata" pokud mluvím na oba...takže když jdeme a já řeknu "štěňata kuky-kuky" působíme poněkud komicky, vím, že to nejsou óóbr kynologické povely, ale když nám to funguje neřešim

12.5.2015 00:08
skaia

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Stálo by za to se podívat na videa Ivo Eichlera se 4,5letým psem TD, který paničce při mazlení rozdrtil ruku.

Nestálo. Tohle je přesně ten případ, kdy si jsem jistá, že naprosto selhal majitel, nikoliv tibetská doga. Ta je totiž ochranářská (sice agresivní vůči cizím - přirozený hlídač, ale o to větší miláček pro rodinu), dominantní a sebevědomá a jestliže panička mazlila tibetu proti vůli (dívat se na to, proč a za jakých okolností kousla, nebudu, i tak bych viděla jen to, jak ta tibeta byla "tak zlá a ke kousnutí neměla důvod") tak se bránila, a o to více jestliže tu "paničku" tibeta jako výše postavenou nebrala, což asi nebrala, když kousla. Všude kde čtu o tibetě (o správně vychované tibetě), čtu o miláčkovi až flegmatikovi k dětem a také to, jaký je to "plyšáček" pro pána (kterého tibeta jako pána uznává), takže nevěřím, že vina je ve psovi.

Mimochodem citujete můj první příspěvek, kde o tibetě nebylo ani slovo, nýbrž o metodě paní Stilwell. Nevím jak si vaší odpověď mám vyložit, pravděpodobně tak, že bych si tibetu pořizovat neměla (možná proto, že jsem shlédla tento pořad, nebo z nějakého jiného důvodu?). Jestli jsem pochopila správně, tak o vaše další odpovědi nestojím. Neptám se zda tibetu zvládnu, nýbrž zda je tato metoda paní Stilwell s agresivními psisky účinná. Děkuji

12.5.2015 08:33

Simolu:
já jsem soustředění psa na sebe řešila (když byly štěnda, tak jeden z prvních povelů) a řeším povelem "podívej se na mě"...což je trochu dlouhé...skončili jsme u infantilního KUKY-KUKY...ale funguje nám to bezvadně...někdy to působí legračně, protože stejně tak mým- padesátikilovým 70cm v kohoutku-pesanům zůstalo oslovení "štěňata" pokud mluvím na oba...takže když jdeme a já řeknu "štěňata kuky-kuky" působíme poněkud komicky, vím, že to nejsou óóbr kynologické povely, ale když nám to funguje neřešim

Kuky kuky zní dobře :). Já tedy jen oslovím jménem a dám povel (nejčastěji k noze pokud potřebujeme projít kolem nějakého, objektu" kterému fenka věnuje nezdravý zájem). Pokud nevnímá a čučí dál, tak se párkrát otočíme, než vnímat začne :).

12.5.2015 11:27
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Prosím o odkaz, díky.

12.5.2015 12:05

Https://www.youtube.com/channel/UCGEg7s1ww-emAsBHkGFIkpQ

videa s Tibetem.

Edit: upřímně mi ta videa nic moc neříkají, je na nich pohodový pes, a bez znalosti Tibeta "před tím" to je poměrně o ničem...

Neregistrovaný uživatel

12.5.2015 13:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Taky jsem Buď já nebo pes viděla...dokonce když jsem učila svoje štěnďata netahat, tak jsem (asi v pomatení mysli) metodu "udělám otočku, ujdu pár kroků a vrátím se do původního směru" použila...a můj pes to pochopil naprosto přesně...na prochajdě šel stylem...táhnu-táhnu-udělám kolečko-táhnu-táhnu-udělám kolečko...trvalo mi dost dlouho než jsem ho to odnaučila takže už si všechno budu dělat po svým...chvíli mi sice trvá než zjistim, co na kterýho pesana líp funguje, ale nemám pak práci s odnaučováním...

Nápodobně, taky jsem odnaučovala tahání dle moudrých knih a seriálů... Chůze u nohy: běžte a psa si nevšímejte, ať prostě u vás šlape. Když poleze před vás, bude se motat pod nohama a nevím co ještě, klidně do něj drcněte, šlápněte mu na nohu...prostě vy jdete a on se musí přizpůsobovat vašemu směru a tempu. Výsledek: pes se bojí chodit u nohy, protože je panička motovidlo a klidně mu může šlápnout na nohu. Za druhé se mi stalo, že ve chvíli, kdy jsem stála a čekala až pes pochopí a přestane táhnout sice přestal, ale v momentě kdy jsem to chtěla podpořit rozejitím se - se pes oklepal. Od té doby když začne táhnout, já se zastavím dvakrát pochopí a popojde ke mně a jdem, potřetí si vzpomene, jééé, vlastně na tohle je nejlepší se oklepat" a já mu ztěžka vysvětluju, že to mu bude houby platné, že hlavně nemá tahat

12.5.2015 16:37

Tak já ještě jeden malej příspěvek.snad pro malé pobavení...nechci vypadat jako nějaký kynologický tele...měla jsem perfektně vycvičenou fenu NO a irskýho setra, pak přišel afgán a já pochopila (protože jinak to ani nešlo), že nemusím cvičit, že se se psem stačí domluvit na pravidlech chování..odpadá spousta času, který se musí věnovat výcviku a můžem si to užít i jinak...ale proč to píšu...nyní mám BSP x bernardýn psa a fenu...dvojčata...a úplně na nás sedí ta hláška..."naši psi poslouchaj na slovo jen nevíme na jaký"...ve dvou letech začali bejt docela uštěkaný a potřebovala jsem tudíž naučit povel "ticho", což jsme zvládli perfektně po povelu"štěkej" povel "ticho" ovládáme na jedničku, pokud se rozštěkali sami byl problém...moje veškeré znalosti a dovednosti selhaly...když už mě jednou fakt vytočili křikla jsem na ně
"Nese- mě, Blaženo" a ejhle pesani byli najednou potichu...dnes stačí říct "Blaženo" a je ticho...kampak na mě s Viktorií

12.5.2015 16:40
skaia

XXX.XXX.104.146

sardullah

Neregistrovaný uživatel

12.5.2015 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

sardullah -

13.5.2015 08:20
kobroor

XXX.XXX.41.2

Sardullah
moji psi zase poslouchají na povel "ty mě neslyšíš?!".

13.5.2015 13:18

kobroor napsal(a):
Sardullah
moji psi zase poslouchají na povel "ty mě neslyšíš?!".

Tenhle povel by u nás nefungoval...to by fakt dělali, že mě neslyší...stačí když řeknu..."Sárino, s tebou mluvim" a fena okamžitě začne koukat do stropu a obecně kde co lítá...takže pokud potřebuju, aby psi poslechli hned a není jim to jasný z mýho tónu hlasu...přidávám "a myslim to vážně" na to posloucháme spolehlivě...pokud je potřebuju odvelet rychle z místnosti tak povel "ven, oba...šupky-dupky"...no prostě samé povely, jak podle příručky...moji známí si klepou na čelo, ale když nás viděj venku v reálu nakonec uznaj, že jsou moji pesani vycepovaný...zatímco kamarád na svého staforda řve "ke mě" a ono nic...na můj povel "štěňata, honem k mamince" jsou u mě psi hned...chci tím jen říct a doufám, že mi tady dá i někdo za pravdu, že není důležité, jak si svého psa naučíte a že nefunguje podle příručky, hlavně když poslechne v momentě kdy je to opravdu potřeba a soužití s ním je vám příjemné

13.5.2015 16:03
panda H

XXX.XXX.49.186

Tak já ještě jeden malej příspěvek.snad pro malé pobavení...nechci vypadat jako nějaký kynologický tele...měla jsem perfektně vycvičenou fenu NO a irskýho setra, pak přišel afgán a já pochopila (protože jinak to ani nešlo), že nemusím cvičit, že se se psem stačí domluvit na pravidlech chování..odpadá spousta času, který se musí věnovat výcviku a můžem si to užít i jinak...ale proč to píšu...nyní mám BSP x bernardýn psa a fenu...dvojčata...a úplně na nás sedí ta hláška..."naši psi poslouchaj na slovo jen nevíme na jaký"...ve dvou letech začali bejt docela uštěkaný a potřebovala jsem tudíž naučit povel "ticho", což jsme zvládli perfektně po povelu"štěkej" povel "ticho" ovládáme na jedničku, pokud se rozštěkali sami byl problém...moje veškeré znalosti a dovednosti selhaly...když už mě jednou fakt vytočili křikla jsem na ně
"Nese- mě, Blaženo" a ejhle pesani byli najednou potichu...dnes stačí říct "Blaženo" a je ticho...kampak na mě s Viktorií

Tak to mi neco pripomina - nese. me, Blazeno, ze by " Skopkovou " ?

13.5.2015 16:29

panda H napsal(a):
Tak to mi neco pripomina - nese. me, Blazeno, ze by " Skopkovou " ?

Jj

13.5.2015 16:36
panda H

XXX.XXX.49.186

Jj

Sardullah:

Přidejte reakci

Přidat smajlík