Výchova štěněte madarského ohaře Vizsla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2015 00:53
zatlucmen

XXX.XXX.198.250

Dobrý den,
je to přibližně 4 týdny co máme doma štěně madarského ohaře. Trápí nás s přítelkyní 3 věci.

1) Pejsek nám neustále čůrá v obýváku na koberec, i když chodíme ven hned jak se vzbudí, hned po jídle a průběžně celý den (a v noci ve 23,2:30 a v 5), Venku se vyčůrá a za pár minut v nestřežený okamžik zase čůrá doma. V předsíni a kuchyní máme lino, to ji nezajímá, jen na koberec smajlík Zajímavé je, že se doma ani jednou nepokadila, vždy jen čůrá. Napadlo mě, že když plenou vytřu její moč a nechám ji na linu, tak že ji z pleny ucítí a třeba se tam příště půjde vyčůrat a zase nic. Co s tím?

2) Neustále nás kouše... do chodidel nejčastěji, při hraní do rukou, ale občas vyjede i po obličeji, to mě docela zaráží... Vždy když nás kouše, tak ji trestáme zataháním za kůži na krku nebo mírně za ušiska. Děláme to správně? Má spoustu hraček, které vydrží docela dlouho kousat ( nebo si s nimi podobně hrát) ale to ji očividně nestačí. Co s tím?

3) Nenechá nás vůbec spát, když ji uspíme a odcházíme do ložnice, tak se procitne a začne knourat. Necháváme otevřené dveře aby nás mohla kdykoliv vidět, ale ona radší začne v noci štěkat, abychom za ni zase přišli. I když je jetě malinká, snažíme se s ní chodit na poměrně dlouhé procházky aby se unavila a pak spala. Když si přes den hraje, hned poté si na chvíli zdřímne. Napadlo mě, že bychom ji přes den pokud možno nenechali spát a budili ji...je tohle řešeni?

Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.

21.5.2015 06:19
tapina

XXX.XXX.232.4

1)Na koberec čurá, protože jí to pak neteče pod nohama. Záleží i v jakė čistotě byla štěňata držena u chovatele. Někteří psi můžou být spolehlivě čistotní až v 5 i 6 měsících. Dodržujte krátké intervaly, zlepší se to. Po lině moč neroztírejte, když už tak jí omezte pohyb jen na pokoje s linem.
2)Kousání je normální, usměrňujte, netrestejte bolestí. Moc koušeš - konec hry.
3)Nenechat spát přes den? Spíš učit uchýlit se na pelíšek.
Naučit pomalu štěně být samo, co jsou vhodné aktivity o samotě. Neuspávat.
Procházky přiměřeně. Spíš unaví nové zážitky... psychicky se připravte na destrukční období
Co plánujete se štěnětem dál?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2015 06:52

Ad1) tak to máte dobrý, že čurá tak málo, já měla doma průtokáč... . Nic s pachem moči doma nenechávejte, likvidovat, jakmile uvidíte signál, že chce konat potřebu, tak okamžitě štěně vzít ven, pochválit (vždy doporučuji naučit nějaký "čurací" povel). Za nehody nekárat a s trpělivostí uklízet, je to mimino...

ad 2) Za kousání NETRESTAT! je to její komunikace! Fofrem naučit povel "pusť" : např. štěně mi kouše ruku - ruku nevytahuju! ale naopak zatlačím do tlamy = štěně tlamu otevře = zároveň říkám "pusť" + okamžitá odměna (pamlsek) a nabídnutí něčeho povoleného ke kousání (neb štěně kousat potřebuje) a společná přetahovačka se štěnětem...zdůrazňuju společná, ne že štěněti pohodíš hračku a nic...

ad 3) jiný režim štěněte je normální a holt to musíte vydržet, ujišťuju, že to trvá nepoměrně kratší dobu, než u vlastního dítěte! Někteří z nás si takové štěně vezmou do postele, nechají se v polospánku okusovat a pak společně s mrňousem šťastně usnou. A když mrňous neusne, tak ho šťastně ignorujeme, případně učíme nevrlý povel "spíme", po němž následuje ignorace totální. I to se pes naučí.
Jinak bych za tímto účelem procházky kvůli vyvíjejícímu se pohybovému aparátu nenatahovala, spíš přidat další (můj štěník vždy po večeři chytil jaderný pohon, tak jsme ještě chodili na "uklidňovací" procházky - žádné hraní, lítaní, ne - hezky klidná na vodítku, počuchat, vyčurat, ubloncat a spát)

A hlavně - štěně učte učte a učte, cvičte!

21.5.2015 07:07
zatlucmen

XXX.XXX.180.86

Co se štěnětem dál? Bude to náš domácí mazlíček... nemáme v plánu ji zapojovat do myslivecké činosti smajlík (je to lovecký pes-pro ty, kteří eventuelně neví)
Ják jste psal, že ji máme spíše nechávat v pokojích s linem - práve to nás napadlo, na noc že ji necháme v předsíni a kuchyni, ale právě z tohoto důvodu se ji asi zhoršil spánek. Máme za to, že se tam bojí v noci sama. Dnes v noci jsme ji nechali zase v obývacím pokoji a spala o mnoho lépe.

21.5.2015 07:13
zatlucmen

XXX.XXX.180.86

Děkuji za příspěvek...smajlík včera jsme nakoupili za 600 asi 2 kila pamlsků :D odměnování pamlskem děláme od začátku...za vyčůrání, kakání, když se vrátíme a byla chvíli sama doma atd... budu se snažit si s ní více hrát v kousacích hrátkách :D.

21.5.2015 07:29

zatlucmen napsal(a):
Co se štěnětem dál? Bude to náš domácí mazlíček... nemáme v plánu ji zapojovat do myslivecké činosti smajlík (je to lovecký pes-pro ty, kteří eventuelně neví)
Ják jste psal, že ji máme spíše nechávat v pokojích s linem - práve to nás napadlo, na noc že ji necháme v předsíni a kuchyni, ale právě z tohoto důvodu se ji asi zhoršil spánek. Máme za to, že se tam bojí v noci sama. Dnes v noci jsme ji nechali zase v obývacím pokoji a spala o mnoho lépe.

Hmm, domácí mazlíček... když s loveckým plemenem nehodláte dělat vůbec nic a chcete ji mít jen jako mazlíčka, tak to jste mohli zvolit mnohem vhodnější společenské plemeno. Je velká pravděpodobnost, že se budete trápit vy i ona. Ona tím, že nemá správné vyžití odpovídající jejím vlohám, temperamentu a přirozenosti, vy tím, že si ten nedostatek bude kompenzovat ničením bytu...
Je mi jí líto.

21.5.2015 08:38

Co se štěnětem dál?
Není mi jasné, na co se vlastně ptáte...?

21.5.2015 08:42
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

zatlucmen napsal(a):

Co se štěnětem dál? Bude to náš domácí mazlíček... nemáme v plánu ji zapojovat do myslivecké činosti (je to lovecký pes-pro ty, kteří eventuelně neví)
...

A vy "víte", že je to lovecký pes, a přesto z ní děláte domácího mazlíčka

21.5.2015 09:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Není ten Váš palec dolů, příliš sprostej až brutální ?

21.5.2015 09:29
Andyy

XXX.XXX.224.138

Nemyslím si, že když pes nebude využit na myslivost, že byl měl strádat a být nespokojený. Pokud bude mít dost pohybu, dlouhé procházky tak mu nic chybět nebude. Pochybuji, že každý kdo vlastní maďaráka ho má přímo k lovu.!Sama maďarku vlastním a mám ji taky jako "domácího mazlíčka" a pohyb jí nechybí. Chovatelé od kterých jí máme mají psa také na zahradě "jen jako mazlíčka"!

21.5.2015 09:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Správný názor !
Na lov by měli chodit vlčáci a jorkové.

21.5.2015 09:34
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

rapotacka11 napsal(a):
Není ten Váš palec dolů, příliš sprostej až brutální ?

Ja nevím, je to jen palec ne?

21.5.2015 09:36
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

No mně smazal IQ a EQ... tak nevím...

21.5.2015 09:41
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

rapotacka11 napsal(a):
No mně smazal IQ a EQ... tak nevím...

No jo, to je ale veliká veliká sprosťárna...potažmo když je IQ intenzita kvokání

21.5.2015 10:53
tapina

XXX.XXX.11.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co se štěnětem dál?
Není mi jasné, na co se vlastně ptáte...?

Co dál - jako jestli nějaký cvičák, sport, myslivost, nebo, jak se zde píše "na mazla". Ptala jsem se jen tak ze zvědavosti...

21.5.2015 11:34
ivulka2

XXX.XXX.155.174

zatlucmen napsal(a):

Docela by mě zajimalo a neberte to jako rýpani proč a podle čeho jste si vybrali pravě toto plemeno ?

21.5.2015 11:57

tapina napsal(a):
Co dál - jako jestli nějaký cvičák, sport, myslivost, nebo, jak se zde píše "na mazla". Ptala jsem se jen tak ze zvědavosti...

Tapina, to cituju zadavatele, ten se ptá, tak nějak nevím na co...

21.5.2015 13:29
zatlucmen

XXX.XXX.180.86

Lexaurin napsal(a):
Co se štěnětem dál? Bude to náš domácí mazlíček... nemáme v plánu ji zapojovat do myslivecké činosti (je to lovecký pes-pro ty, kteří eventuelně neví)
...

A vy "víte", že je to lovecký pes, a přesto z ní děláte domácího mazlíčka

Ten palec dolů není na místě! U domu máme louky a lesy a bude mít pohybu až až... pojmem domácí mazlíček nemyslím 20 hodin ležení na gauči..! jen prostě nebude vychována k myslivosti ale spíše jako náš nejlepší přítel smajlík

21.5.2015 13:36
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

zatlucmen napsal(a):
Ten palec dolů není na místě! U domu máme louky a lesy a bude mít pohybu až až... pojmem domácí mazlíček nemyslím 20 hodin ležení na gauči..! jen prostě nebude vychována k myslivosti ale spíše jako náš nejlepší přítel smajlík

No jen aby se vám do myslivosti nezapojil sám

21.5.2015 13:42
arosek

XXX.XXX.210.68

zatlucmen napsal(a):

Hmm, u domu louky, lesy... a fenka nebude vedena lovecky? Davam tomu relane tak rok a pul a zacne zdrhat za zveri. Oni ti ohari to tak nejak maji v sobe.

On lovecky vycvik neni o tom ze pes musi nutne lovit (chodit na hony), ale o tom, ze se nauci kooperovat s clovekem prave u zvere. Vrele bych vam doporucovala z loveciny alespon minimalni zaklady a k tomu pak more vybehani a unaveni psa. Jinak se s velkou pravdepodobnosti pripravte na psa-zdrhace. Nebo na psa trvale venku na voditku. A ani jedno neni uplne ideal pro vas, ani pro psa.

21.5.2015 14:00
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Smazalo se mi, co jsem napsala, zkusím znovu i když v trochu strohé formě smajlík:

ač čůrání - než se štěně naučí čistotnosti - nenechte ho na koberci, oba naši ohaři, když byli štěnda - byl obývák tabu, do té doby, dokud se čistotnosti nenaučili. Štěně plně ovládá svěrač až tak od pátého měsíce. Chce to opravdu furt, furt ven, po spánku, jídle, hře, když se štěně začne chystat - poznáte to. Za louže netrestat, bez komentáře uklidit

ad kousání - je to normální projev štěněte. Kdyby mohlo být u mámy, jak je přirozené, bude řádit se sourozenci, kteří si hrají stejně jako on. Ty bohužel k dispozici už nemá, musíte je zastoupit. Hodně, hodně si hrát, hračky rozpohybovat, nabídnout mu hru s hračkou místo toho, aby honil vaše nohy, ruce. S citem se přetahovat, tak aby ho hra neodradila (pozor na zoubky), štěně nechávejte vyhrát. Hoňte se s ním, blbněte. SPolečná hra buduje vztah. A jemu také chybí, protože jak říkám, kdyby byl u mámy, jak je přirozené, bude mít s kým blbnout. A štěňata si hrají tak, že se okusují přetahují, přepadávají...

ad nocování - když si štěně přineseme domů, tak s ním zpočátku nocujeme v předsíni u domečku, který tam pro psy máme (psi obecně mají rádi "doupátka", takže mají k dispozici kryté místečko. Štěně si tam zvykne a pak už je to snadnější.

Zeptám se, jak dlouhé procházky máte na mysli? Je nutno dát štěněti prostor se vylítat, vyřádit, ale ne ho zas tahat kilometrové dálky (klouby se ještě vyvíjejí), pohyb potřebují a hodně, to bez pochyby, ale je třeba- stejně jako všechno - s mírou. Rozhodně ho přes den nechte spát, nebuďte ho, předpokládám, že je to psané s nadsázkou, jinak si vypěstujete neurotika. -Taky byste nebyl rád, když budete unavený, když vás budou budit. štěně spánek potřebuje, stejně jako pohyb, zábavu, učení, mazlení.

21.5.2015 14:12
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Souhlasím s Aroskem. Základy ovladatelnosti a lovecého výcviku zapotřebí budou. Pokud člověk chce mít pohodové soužití. Máme třetího ohaře, všichni dostali základy loveckého výcviku - vč. staré feňule z útulku. Protože to následně umožní dokonalou ovladatelnost psa a tudíž jeho hodně, hodně velkou volnost, kterou také lovečák potřebuje. Není opravdu nutné dělat myslivost. Ani my jí neděláme, není to moje hobby, ale jednak chci chodit se psy všude navolno a druhak - věřte mi, že pokud tomu psu aspoň trochu umožníte použít to, k čemu byli vyšlechtěni, je mnohem víc spokojenější a vy máte suprové soužití. Psy si cvičím sama, nejsem odborník, ale pokud použijete rozum a cit, a nechcete opravdu myslivcovat, vystačíte si sám, jde opravdu jen o základy, aby se pes naučil vystavit zvěř a ne jí štvát, aby ji uměl najít, ukázat a zůstat stát, místo aportu mrtvé zvěře, můžete aportovat hračku, činku. Stejně tak pes nemusí v terénu hledat zrovna zvěř, ale zase si vystačíte s hračkou, s nějakým kusem svého oděvu - třeba rukavice... atd. Ostatně - proč to vypisovat, popsala jsem to tu:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/jak-je-dulezite-hrat-si-se-psem-de4-/p_zviretnik.aspx?c=A150414_122154_p_zviretnik_kosa

maďar je inteligentní plemeno, živé, aktivní a potřebuje něco dělat, věřte mi to. I stará psí bábrdle, které je teď třináct se nadšeně baví při všem co podnikám, ať už s ní, a nebo s mlaĎochem.

21.5.2015 14:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

zatlucmen napsal(a):

Taky si myslím.
A proto !

Tomeš

31.1.2017 17:09
Tomeš

XXX.XXX.173.219

Ahoj, plánujeme pořízení madara a rád bych se informoval, kolik ke průměrná cena s PP. Nikde nevím proč, nemůžu bez PP cenu vyhledat. Diky moc za pomoc.

31.1.2017 19:11
scylla

XXX.XXX.150.32

zatlucmen napsal(a):

Zavolejte nebo napište si o konzultaci Psí hotel u Elišky, Eliška Stellerová, Banská Bystrica. Má dokonale vychovanou vyžličku a nejen jí. Poradí vám na míru.

31.1.2017 19:32
anonymx

XXX.XXX.181.16

scylla napsal(a):
Zavolejte nebo napište si o konzultaci Psí hotel u Elišky, Eliška Stellerová, Banská Bystrica. Má dokonale vychovanou vyžličku a nejen jí. Poradí vám na míru.

Ttochu mimo. Prispevek je 2 roky stary.

31.1.2017 19:58
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Třeba poradu pořád potřebujou :) Každá informace se může hodit...třeba i někomu jinému.

31.1.2017 22:56

Tomeš napsal(a):
Ahoj, plánujeme pořízení madara a rád bych se informoval, kolik ke průměrná cena s PP. Nikde nevím proč, nemůžu bez PP cenu vyhledat. Diky moc za pomoc.

Příspěvek není dva roky starý, pán se ptal dneska. Velmi kvalitní štěně se dá pořídit už kolem 7000 kč.

trener

31.1.2017 23:37
trener

XXX.XXX.242.250

zatlucmen napsal(a):
Dobrý den,
je to přibližně 4 týdny co máme doma štěně madarského ohaře. Trápí nás s přítelkyní 3 věci.

1) Pejsek nám neustále čůrá v obýváku na koberec, i když chodíme ven hned jak se vzbudí, hned po jídle a průběžně celý den (a v noci ve 23,2:30 a v 5), Venku se vyčůrá a za pár minut v nestřežený okamžik zase čůrá doma. V předsíni a kuchyní máme lino, to ji nezajímá, jen na koberec smajlík Zajímavé je, že se doma ani jednou nepokadila, vždy jen čůrá. Napadlo mě, že když plenou vytřu její moč a nechám ji na linu, tak že ji z pleny ucítí a třeba se tam příště půjde vyčůrat a zase nic. Co s tím?

2) Neustále nás kouše... do chodidel nejčastěji, při hraní do rukou, ale občas vyjede i po obličeji, to mě docela zaráží... Vždy když nás kouše, tak ji trestáme zataháním za kůži na krku nebo mírně za ušiska. Děláme to správně? Má spoustu hraček, které vydrží docela dlouho kousat ( nebo si s nimi podobně hrát) ale to ji očividně nestačí. Co s tím?

3) Nenechá nás vůbec spát, když ji uspíme a odcházíme do ložnice, tak se procitne a začne knourat. Necháváme otevřené dveře aby nás mohla kdykoliv vidět, ale ona radší začne v noci štěkat, abychom za ni zase přišli. I když je jetě malinká, snažíme se s ní chodit na poměrně dlouhé procházky aby se unavila a pak spala. Když si přes den hraje, hned poté si na chvíli zdřímne. Napadlo mě, že bychom ji přes den pokud možno nenechali spát a budili ji...je tohle řešeni?

Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.

Proč zrovna Vizsla. Toto krásné plemeno opravdu není pro každého, ve městě, bez dlouhých procházek, stopování a práce bude ten pes pořád neklidný, neuspokojený,. Je to velmi chytrý a energický pes milující zaměstnání. Pes vynikající do smečky, v mladším věku k neutahání.Ve čtvrtém pátém roce se výrazně uklidní.Alespon u mě to tak je.Máme třetího v řadě. Čokl k nezaplacení, i hlídač a mazánek.Chovám i jiné rasy, pospolu, a nikdy to nebyl ten dominantní.Se psy ideál, lidi si vybírá.Trpělivost.Žádné tvrdé tresty. : D.

trener

31.1.2017 23:38
trener

XXX.XXX.242.250

Příspěvek není dva roky starý, pán se ptal dneska. Velmi kvalitní štěně se dá pořídit už kolem 7000 kč.

Tak jseš fakt vedle.Ale hodně, ty velmi kvalitní.

31.1.2017 23:41
awake

XXX.XXX.115.235

Tomeš napsal(a):

Proč hledáte bez PP? Je jedině dobře že nemůžete najít cenu bez PP. To znamená že ho chovají ti, co ho "využívají" (myslivci) a ne množitelé bez PP. On myslivec psa bez PP pro myslivost mít nemůže. Myslivci mají jen psy s PP.

1.2.2017 02:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.45

trener napsal(a):

Jak vedle ?
Viděla jsem za 10.000, -kč s PP po výborných, pracovních rodičích.

1.2.2017 02:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.45

Tomeš napsal(a):

Na co loveckýho psa ?

1.2.2017 06:25
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Ttochu mimo. Prispevek je 2 roky stary.

Pán se ptal včera.

1.2.2017 08:27
Andrýsek3

XXX.XXX.44.13

scylla napsal(a):
Pán se ptal včera.

Ale vy jste reagovala na příspěvek, dva roky zpět.

1.2.2017 08:39

trener napsal(a):

Nejsem :-D.stačí se podívat. Jasně někdo prodává i bezpapoše za stejnou cenu. Je to ted hodně moderní plemeno, bohužel.

2.2.2017 13:19
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Velmi kvalitní štěně se za sedm tisíc nepořídí. Velmi kvalitní štěně se pořídí přes těch deset spíše dvanáct tisíc. Náš současný mlaďas po zahraničním otci řekla bych velmi slušné úrovně, oba rodiče se zkouškama, výstavama a byl se slevou za desítku. Protože měl bílý flíček, což by ho v dospělosti, po přelínání, pokud by byl flek větší než povoluje standard, vyřazovalo z výstav a dále. Vystavovat, choval, lovit nehodlám, takže pro mě je to fučik. Nicméně jeho sourozenci šli za dosti odlišnou cenu. Myslím, že kvalitní štěně s papírama pod desítku fakt jako neseženete.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík