Dobry den, moc prosim zkušené chovatele o rady. Pred dvěma dny (26.5.2015) porodila nase fenka čivavy prvni vrh stěnatek (prvni pro ni i pro naši CHS) a hned krásných šest kousku :) nejmenší stěně ma 80g, největší 118g. Fenka dostává granule RC Starter, vápník v prášku, trosku hovězího vareneho masa, lžičku jogurtu...je ale vidět, ze šest stěnatek ji dává zabrat. V noci jsem se bála, kdyz zrychleně dýchala a byla neklidna. Na radu veta dostala 2ml kalcia do svalu. Rano zase mela průjem a pak dopoledne odchazela od štěňat (nakrmi, očistí a odejde) ale vzdy kdyz štěňátka klidne spinkaji. Mam nachystané uměle mleko. Ale nevim jak poznám kdyby štěňatkum mličko nestacilo? Muzu fence jeste nejak přilepšit? Nechci zbytecne nervovat ale moc se o miminka i maminku bojím a chci udelat co je mozné :) a jeste jedna prosba - jak ted pokračovat aby štěňátka byla zapsaná a dostala PP? Moc dekuji.
K posledni otazce jak postupovat aby štěnata dostala pp to by vam měl pomoct s radou poradce chovu a i přislušny chovatelsky klub.
Ke krmeni určitě bych v prvni řadě změnila granule za něco kvalitnějšiho než RC a davala bych štěneci granule.krom toho muže štěněci mleko a samozřejmě maso a to jakekoliv a v množstvi co sežere, krom rtoho i jogurt, tvaroh, vajičko, pastu calopet.
Pokud vam fenka bašti maso tak idealni je koupit kuřeci krky, křidla, srdička, žaludku a trochu jater a tohle všechno syrove pomlet a touto směsi krmit do toho přidat vajičko.S přidavanim vapniku a opatrně ale bohužel už jste začali takže tam musite opravdu pravidelně přidavat a postuně davku zvedat v okamžik kdy dojde k poklesu tak mate eclampsii jak vyšitou.
Moc děkuji za rady. Mužů poprosit jaké granule jsou kvalitnejsi? Royal Canin Starter mi doporučil veterinář :( a jsou určené pro brezi a kojici feny a pro štěňátka. Stejne tak podávání vakcina mi doporučil vet kdyz jsem hlásila šest štěňat. Vy neprodáváte kalcium? V knížce pusou ze je to prave prevence eklampsie :( jsem úplný začátečník chovu, tak mam jen ty knížky, net a veterináře :(.
Neměnila bych 2 dny po porodu stravu, pokud je na ni zvyklá. Zrovna teď si nemůžete dovolit zažívací potíže, nechutenství...
Pokračujte v tom, co děláte, važte jednou denně štěňátka a pokud nebudou přibírat, nebo málo, je čas začít s přikrmováním. Nebo rovnou zkuste jednou 2* denně přikrmit, fence tím trochu ulevíte.
Otázka PP - to se musíte opravdu obrátit na chovatelský klub, PP se vydávají skrz něj.
Lonelystar
napsal(a):
Moc děkuji za rady. Mužů poprosit jaké granule jsou kvalitnejsi? Royal Canin Starter mi doporučil veterinář :( a jsou určené pro brezi a kojici feny a pro štěňátka. Stejne tak podávání vakcina mi doporučil vet kdyz jsem hlásila šest štěňat. Vy neprodáváte kalcium? V knížce pusou ze je to prave prevence eklampsie :( jsem úplný začátečník chovu, tak mam jen ty knížky, net a veterináře :(.
K tomu kalciu - chovám střední plemeno, kde riziko eklampsie není vysoké, takže já osobně kalcium nepřidávám, fenka si vystačí s příjmem z potravy.
Vy máte malinké plemeno a ještě ke všemu s větším počtem štěňat - proto není od věci kalcium přidávat, není to špatně.Ale rozhodně dávejte pozor, abyste nezapomněla na jedinou dávku - to by pak mohl být velký problém.
Čivavě se šesti štěňaty musíte rozpustné ( nikoliv tabletové) calcium přidávat - dle návodu, v pravidelných intervalech a pak až odstaví štěňata, tak zase pomalu ubírat. Jakmile vynecháte, máte eklampsii jako vyšitou. A v tu chvíli jde feně krutě o život.
Fenu krmte co chce a sežere, starter je asi jediné, co je od RC dobré. K tomu bych dala maso, ryby, štěněcí mléko, vejce, jogurty, masové vývary, prostě vše, co fena vezme a nebude mít průjem. Krmila bych jí co dvě hodiny, fena by měla přibrat, ne zhubnout.
Štěńata važte jednou denně, abyste věděli kolik přibírají, pokud nebudou přibírat, musíte začít přikrmovat.
O PP se žádá u klubu chovatelů čivav, kde jste členem.
S průjmem si nedělejte starosti, pokud nebude dlouho a nebude se zhoršovat nebo tam nebude krev.
Nesnědla fenka placenty, ty ve větším množství mají projímavý účinek? Průjem může být i ze stresu z porodu a vyčerpání, stejně jako z jogurtu.
Než se to upraví, zatím bych vynechala ten jogurt.
Je to krásná nadílka, ať jsou všichni vč. maminy v pořádku a rostou do krásy!
Nevím jak to u vás v klubu přesně chodí - štěňata se musí nahlásit, aby mohla dostat PP - tady jsou poradci chovu, tak se zeptejte
http://www.civavy-nahaci.cz/kontakty/poradci-chovu/.
Samozrejme je uchovněna fena i krycí pes :) mame i založenou CHS, jen uplne začínáme tak je toho na nas moc :) neco se posila na CMKU, neco na klub, tak uz v tom mam zmatek :D oslovil poradce chovu a Pročtu si net, jen jsem chtela vedet kdyby treba bylo neco zásadního abych to nepokazila :).
Jinak na krycím listu zádný návod jak postupovat neni. Mam ho z internetu, jsou tam jen kolonky pro fenu/psa a info o krytí. To vyplnoval majitel pejska, pomohl nam s tim začátkem :)
Štěňátka jsem zvážila a vsechna mají oproti porodni váze cca o 10g méně :( ale vypadají spokojene, jsou čilá...tak doufam ze je to stejne jako u deti, ze po porodu ztratí neco na váze nez se rozjede mličko...
Kalcium dávám v prášku ktery rozpustim ve vodě s granulemi. Muzu poprosit o tip jake jiné granule jsou lepší pro brezi a kojici fenu? Ted uz to měnit nebudu ale proste bych poridila lepší pokud jsou.
Štěněcí mleko - mam obrovskou krabici take od RoyalCanin, ale nevim jestli ji "zbytecne" otvírat a dávat feně...? Mam ji jako pojistku kdyby bylo málo mléka. A existuje jiné mleko? Od jiné značky?
Moc vam všem dekuji za rady :).
Mléka pro štěňata je spousta značek - Beaphar, Fitmin, ...
Štěňátka važte na kuchyňské váze každý den, měla by přibírat. Pokud ne, tak zvažte štěndo před krmením a po krmení, mlže být slabší a z cecíku nemá sílu sát (ikdyž to vypadá, že cucá). To potom nechce cecík roztahat nejsilnějším štěndem a přistrčte tam to slabší (nejlepší cecíky jsou ty až vzadu).
Neznám štěněčí mléko od RC, používám vždy o Fitminu. Dávám feně při početném vrhu pít až 2x denně misku štěněčího mléka, což jí krásně podpoří v mléčnosti. Štěňata pravidelně važte. vždy ve stejnou dobu. První den po porodu je úbytek normální, ale další dny již musí přibrat. S dokrmováním opatrně, abyste štěně "neutopila" - při vdechnutí mléka může snadno dojít k zánětu plic. Takže spíš začít pomalinku kapátkem, později dudlík s malinkým otvorem. Při dokrmování si dát na čas, nespěchat.
Na stránkách klubu jsem otevřela soubor - Přihláška k zápisu štěňat + krycí list. Na krycím listu pokud ho máte stažený z internetu máte toto
-
Tento krycí list odešle majitel chovné feny vyplnený HPCH do 5 dnu po porodu + Pri vyplnování
krycích listu, doporucujeme sepsat dohodu o financním vyrovnání za uskutecnené krytí.
Priložte: oboustrannou kopii PP feny + bonitacní karty nebo kartu Popisného svodu, kopii
složenky na 270 Kc.
Navíc:
u zahranicního krytí: formulár pro zahranicní krytí overenou kopii PP otce, doklad o chovnosti
otce (napr. chovnost zapsána v PP, kopie PP potomka vystavena organizací uznanou FCI, nebo
... viz. chovatelské minimum a zápisní rád)
u zapujceného chovného jedince:Dohodu o zapujcení chovného jedince s datem od kdy do kdy
je chovný jedinec zapujcen
u prevodu nakryté – brezí feny: Smlouvu mezi kupujícím a prodejcem s datem od kdy do kdy je
fenka zapujcena.
Dobry den, tak pět stěnatek se ma čile k svetu, krasne pribiraji, fenka ma dostatek mléka. Ake jedno z neznámého důvodu hublo :( i kdyz nebylo původně nejmenší. Od včerejška krmíme každé dve hodiny umělým mlékem, krasne přibírá ale zádě je čím dal víc apatická...tak nam držte prosim palecky :( veterinářka rika ze se mohla nadechnout mlika a hrozí zapal plic :( musela by se nasadit ATB...ale nevim jak se to pozná a kdy...je moc unavená, porad spinka...mličko zatim přijímá sama - cuca malou strikacku a vypije celkem dost...