Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2015 22:04
DogLove

XXX.XXX.191.73

Dobry den,
mam fenku 8.mesacneho labradora a bola som poziadana chovatelkou aby sme urobili predrentgen na dysplaziu bedier -kycli. Nie je to v 8.mesiacoch este skoro? Viem ze sa robia aj skor pred-RTG ale ich vypovedajuca hodnota asi bude chaba, nakolko sa tam mozu udiat dost zavratne zmeny. Mam za to, ze klby sa vyvijaju cca do 9. -10. mesiaca, potom uz nejake velke zmeny sa nedaju cakat, aspon literatura to tak tvrdi. Kedy je najvhodnejsie spravit predrentgen na dysplaziu, ktory by bol uz vierohodny a vypovedajuci plus minus o oficialnom stave po 1. roku? Je nutne fenku uspat? Moc sa mi do toho nechce, zvlast ked je to len predrentgen a sedacia mi pride uplne zbytocna, zvlast ked to za par mesiacov bude musiet podstupit znova.
Dakujem za Vase nazory.

Neregistrovaný uživatel

31.5.2015 22:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

DogLove napsal(a):
Dobry den,
mam fenku 8.mesacneho labradora a bola som poziadana chovatelkou aby sme urobili predrentgen na dysplaziu bedier -kycli. Nie je to v 8.mesiacoch este skoro? Viem ze sa robia aj skor pred-RTG ale ich vypovedajuca hodnota asi bude chaba, nakolko sa tam mozu udiat dost zavratne zmeny. Mam za to, ze klby sa vyvijaju cca do 9. -10. mesiaca, potom uz nejake velke zmeny sa nedaju cakat, aspon literatura to tak tvrdi. Kedy je najvhodnejsie spravit predrentgen na dysplaziu, ktory by bol uz vierohodny a vypovedajuci plus minus o oficialnom stave po 1. roku? Je nutne fenku uspat? Moc sa mi do toho nechce, zvlast ked je to len predrentgen a sedacia mi pride uplne zbytocna, zvlast ked to za par mesiacov bude musiet podstupit znova.
Dakujem za Vase nazory.

Na RTG kyčlý musíte psa vždy uspat, protože jinak nemá výsledek naprosto žádnou vypovídající hodnotu. Ve Vašem případě jde podle mě chovateli jen o to, že kdyby byl předRTG špatný, tak nebudete dělat oficiální, který se zveřejňuje, a tím nebudete "kazit dobré jméno" jeho chovu!
Žádný jiný důvod tam nevidím, a pokud jste rozumní, tak nebudete nechávat psa zbytečně uspávat, když bude mít zanedlouho věk pro oficiální RTG, jenom proto, že má chovatel nejspíš máslo na hlavě, a chce případné zdravotní problémy ve svém chovu ututlat

31.5.2015 23:40
DogLove

XXX.XXX.24.237

No ja neviem ci chce/nechce ututlat, niektori surodenci uz na predRTG boli a zatial to vyzera ciste, chovatelka to dokonca zverejnuje i na webe, myslim, ze je viac nedockava ako majitelia, jedna sa o jej druhy vrh, vymazlene steniatka, majitelia steniatok su medzi sebou v kontakte a cas od casu chovatelka robi i rodinne stretnutia, takze si nemyslim, ze je to tento typ ututlavajuceho chovatela.
kazdopadne diky za nazor

Neregistrovaný uživatel

1.6.2015 06:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

DogLove napsal(a):
No ja neviem ci chce/nechce ututlat, niektori surodenci uz na predRTG boli a zatial to vyzera ciste, chovatelka to dokonca zverejnuje i na webe, myslim, ze je viac nedockava ako majitelia, jedna sa o jej druhy vrh, vymazlene steniatka, majitelia steniatok su medzi sebou v kontakte a cas od casu chovatelka robi i rodinne stretnutia, takze si nemyslim, ze je to tento typ ututlavajuceho chovatela.
kazdopadne diky za nazor

Asi máte pravdu - dívala jsem se později, že máte štěňátko z Finska, a Finové jsou poctiví chovatelé, kterým jde opravdu o zdraví. To co jsem popsala výš je ale naprosto běžná praxe v ČR (hlavně u NO), předrtg se dělají z toho důvodu, že co je čistý, to se dělá pak oficiálně, co je kolem 2/2 se posílá na vyhodnocení do Německa (protože tam mají mírnější hodnocení), a co je špatný se zamete pod koberec

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2015 07:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Moc sa mi do toho nechce, zvlast ked je to len predrentgen a sedacia mi pride uplne zbytocna, zvlast ked to za par mesiacov bude musiet podstupit znova."
Přesně tak. Stav kloubů to neovlivní a chovatelka nechť si chvilku počká, hlavní je zájem zvířete.

1.6.2015 08:05
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi máte pravdu - dívala jsem se později, že máte štěňátko z Finska, a Finové jsou poctiví chovatelé, kterým jde opravdu o zdraví. To co jsem popsala výš je ale naprosto běžná praxe v ČR (hlavně u NO), předrtg se dělají z toho důvodu, že co je čistý, to se dělá pak oficiálně, co je kolem 2/2 se posílá na vyhodnocení do Německa (protože tam mají mírnější hodnocení), a co je špatný se zamete pod koberec

Konkretně u NO to ani neni o zameteni pod koberec ale spíš o tom že podle stavu rtg se se psem pracuje, vycvik a připrava sportovnich a pracovnich plemen je poměrně finančně nakladna a pro psa je to i docela zahul.Tež dělam u NO i BOM a podle stavu kloubu bud se psem dal začnu intenzivněji pracovat nebo se bohužel umisti do dobré rodiny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík