Dobrý večer,
ráda bych touto cestou poprosila o radu někoho, kdo má zkušenosti s BO malinois...přítel si vzal nechtěného 1,5r starého psa, je to z větší části BO, ale má zřejmě i něco z NO. Pes neměl do té doby asi moc dobré vedení, za půl roku ho dokázal naučit několik povelů, problém je ale se zvířaty. Pes honí a útočí zuby na vše co se pohybuje- kočky, kozy, kuřata...když se kočka zastaví a brání se, snaží se jí vyprovokovat k útěku a pak se pustí za ní, následně je schopný jí drapnout do zubů...psovi jsou nyní 2 roky a podle jeho chování, kdy při hře vrčí a okusuje majitele mám dojem, že si i snaží vydobít nějaké vůdčí postavení. Můžete mi prosím dát nějaký tip, jak se k takovému psu chovat, aby ta zvířata nelikvidoval? Na klasickém stahováku vycukání nepomáhá...udělal nějaký pokrok za cca měsíc, ale jelikož s kočkami bude muset žít, i když odděleně, obávám se, kdyby se nějaká dostala do jeho blízkosti, aby jí neublížil.
Zvažujeme elektrický obojek, pes někdy neuposlechne přivolání pokud se stihne rozběhnout za nějakým zvířetem, ačkoliv bez rušivých elementů ho má. Unavuje mě mít oči na štopkách, když si chci užít pohodovu procházku se psy, nesmí jít dál než na 5-10m, pak už v případě, že něco zahlédne dřív, neposlechne...
Děkuji za slušné odpovědi.
Pokud neposlouchá nepouštějte ho na volno a rozhodně bych nepoužívala "elektriku". Pes nemá poslušnost tam je třeba výcvik a ne ovladač. Pořiďte si stopovačku (10 metrové vodítko) a na něm se psem cvičte - nejen přivolání. Na Vašem místě bych se poohlédla po okolí po cvičáku.
Zvířata - pes má lovecký pud a těžko se to odnaučuje. U některých psů je to nemožné naučit je žít v "harmonii" se zvířaty když na to nebyli od mala zvyklí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ditus, i Vám velmi doporučím pořídit a nastudovat si knihu : http://www.treninkjerozhovor.cz/, neb se domnívám, že to v prvé řadě chce změnu náhledu obecně na komunikaci se psem (a to máte výborně cvičitelné BOM čo BOMxNO).
A tohle (test mrtvého muže) si přečtěte hned, je to velmi jednoduchá mnemotechnická pomůcka pro výcvik :
http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004
Zamyslete se nad tím a začněte důsledně učit psa, jak se MÁ chovat, k tomu samozřejmě momentálně bude patřit i jeho stálé mechanické jištění, ať nemůže udělat chybu (zdrhnout, něco napadnout). A samozřejmě cvičit a cvičit a cvičit poslušnost...

Není to hloupost, jsou to psi ke spolupráci maximálně ochotní, inteligentní, rychle se učící. Zkuste si to třeba s pastevcem...
Mimochodem - jinak...co to je jinak? Jinak než co, kdo?
anonymx
napsal(a):
Hmn - mýtus o výborně cvičitelných maliňácích mě dovádí k nepříčetnosti. To je taková hloupost... Právě naopak, maliňák je na výcvik velmi náročný, ano, učí se snadno, ale poněkud jinak.Dobrý cvičák, kde mají s nimi zkušenosti a makat...
Souhlas malinak je dobře cvičitelny pes ale ne pro každeho, neni to jednoduche zviře a hlavně neni to pes na klasickej dvorek kde ma za ukol trochu hlidat, občas vychazka a relativně nic na praci, je to plemeno ktere potřebuje zaměstnat a pokud ne tak si činnost najde sam.
Zadavateli doporuřuju cvičak a se psem začit pracovat pak se upravi ovladatelnost a možna i to loveni všeho živeho...
PS: me maliny lovi vše co je rychlejši
Hmn-máte zkušenosti s maliňáky pracovní krve? Srovnávat s pastevcem je poněkud mimo, to je jako srovnávat buldozer s formulí 1.
Inteligentní ano, rychle se učící ano, ochotní ke spolupráci, to už trochu specifické, dost často je to kdo z koho. Dominantní ano, těžko se podřizující ano, obrovský problém - pokud uděláte chybu, de facto neodstranitelné. Výcvik velmi náročný a chce skutečně znalého člověka.
Jejich rychlost, drajv a neunavitelnost je tak obrovská, že ten, kdo neví co ho čeká to nezvládne a prvotní chybičky podcení, má obrovský problém.

"Srovnávat s pastevcem je poněkud mimo, to je jako srovnávat buldozer s formulí 1. "
Evidentně nechápete CO srovnávám - tu ochotu ke spolupráci, samostatnost, to je sakra jiné...
Chyb už zadavatelka /é patrně stačili nasekat dost a principy mnou uvedené platí zcela obecně bez omezení na živočišný druh pes domácí.
Chápu, ale srovnání je naprosto mimo, obě plemena jsou tak jiná, že paušálně vzato, cvičit s pastevcem je snazší než s maliňákem. Ano, můžete porovnávat vlastnosti, ale to zdaleka neznamená, že výcvik je jednodušší nebo lehčí.
hmn- principy platí, ale ne pro převýchovu maliňáka laikem.
Děkuji všem za slušné odpovědi. Pro upřesnění, naprostý laik nejsem, několik psů jsem si vychovala, jednoho zkaženého agresora převychovala, takže nějaké zkušenosti mám, ale jelikož se nejedná o mého psa a taky jelikož jsem si vědoma několika svých chyb v minulosti, nerada bych psovi nějak ublížila, myslím tak, že by pak náprava byla těžká, ne-li nemožná.
Cvičák zvažuju, jenže mám obavu, aby se nejednalo o agresivní výcvik a pes nezačal být zlý nebo bázlivý, některé postupy mi přijdou neaplikovatelné na jinak tak pohodového psa, proto se ptám tady spíš obyčejných lidí na zkušenosti s malinama. Pes je velmi učenlivý a učí se rád, nepotřebuje pamlsky, stačí mu velká pochvala a má radost, jenže z té radosti okusuje a vrčí, někdy až bolestivě a proto třeba v této situaci nevím, jak se zachovat, zda ho zpacifikovat, když povel ke zklidnění nepomáhá anebo si ho prostě přestat všímat.
Nelíbí se mi přístup HMN, který(á) hodnotí podle dá se říct nulových informací a rýpne si stylem, že jsme napáchali patrně už dost chyb...bylo by prosím možné, když vypouštíte takové soudy, uvést konkrétní chyby, které z mého prvmého popisu jsou patrné? Psa má přítel půl roku a za tu dobu se chová dle slov člověka, co psa viděl předtím a teď, naprosto jinak, pohodověji...neříkám, že pes je 100%, ale je ochotný ke spolupráci a to si myslím je to základní, aby se s ním dalo pracovat...
Pan Šusta na mě nepůsobí jako dobrý vzor, neboť jeho pes po celou dobu hypnotizuje žrádlo...náš pes na žrádlo není naučený a jsem přesvědčena, že pes má chtít dělat věci pro pána sám dobrovolně a nejen kvůli žrádlu...v počátcích bych pamlsky chápala, jen než najede na nějaký systém a osvojí si určité chování...ale to, co pan Šusta ukazuje ve videu na youtube, to zvládnou moji psi i bez pamlsku...takový laik, abych nenaučila psa povel sedni nebo lehni jen na pamlsek fakt nejsem...

"Nelíbí se mi přístup HMN, který(á) hodnotí podle dá se říct nulových informací a rýpne si stylem, že jsme napáchali patrně už dost chyb...bylo by prosím možné, když vypouštíte takové soudy, uvést konkrétní chyby, které z mého prvmého popisu jsou patrné? "
velmi ráda :
"Na klasickém stahováku vycukání nepomáhá...udělal nějaký pokrok za cca měsíc, ale jelikož s kočkami bude muset žít, i když odděleně, obávám se, kdyby se nějaká dostala do jeho blízkosti, aby jí neublížil.
Zvažujeme elektrický obojek, pes někdy neuposlechne přivolání pokud se stihne rozběhnout za nějakým zvířetem, "
a protože si jsem vědoma nízké informační úrovně, tak píšu "patrně"...
"Pan Šusta na mě nepůsobí jako dobrý vzor, neboť jeho pes po celou dobu hypnotizuje žrádlo..."
toto je úmyslně naučené, neboť pes něco demonstruje, chápejte, že oni něco předvádí...hezky to vysvětluje v některém ze svých článků v PPČ (myslím že v červnovém čísle).
Na mě pan Šusta nepůsobí nijak, páč nehodnotím či nestuduji jeho osobně, ale výsledky jeho práce. Ta kniha je tedy špatná, neb Rozárka žere pamlsky?
Ditus - agresivní výcvik? Co to je? To že z radosti okusuje a vrčí je tak trochu typické pro maliny. Oni jsou prostě akční a hra-boj je pro ně největší odměna. Použijte jako maximální odměnu peška, míček na šňůře. Jděte na cvičák a dělejte s ním obrany, to není o kousání, ale i ovladatelnosti.

..."Pan Šusta na mě nepůsobí jako dobrý vzor, neboť jeho pes po celou dobu hypnotizuje žrádlo..."
F.Šustu znám jen podle jeho knížky - neoplývá zrovna jednoduchými návody, ale po důkladném prostudování je dobře návodná. Jeho postupy fungují, na rozdíl od vašeho vyškubání na stahováku.
Nejsou násilné - neobsahují to, čeho se obáváte na "klasickém cvičáku".
Jinak i psa hodně ostrého vůči kočkám lze naučit, že tu domácí musí nechat na pokoji. A že slepice nejsou doma na zakusování. Ale nevím, jestli pozitivní metodou. Já slyšela spíš o drastické.
Metody p.Šusty jsou zajímavé, ale sám přiznává, že výcvik se bez korekce zvládnout nedá a sám přiznává, že s tím zkušenosti nemá. Takže shrnuto: pro výchovu psa ano, pro cvičení v rámci zábavy a u některých cviků ano, ale... Jde o to, jaké korekce se používá a dnes se na cvičácích s metodami drilu fakt už hodně let nesetkáte. Tvrdit, že jeho postupy na rozdíl od vyškubání na stahováku je demagogie. Píšete, že u slepic by ta asi nefungovalo, takže si vlastně protiřečíte, protože právě tady by jeho metody moc nezabraly a důrazný zákaz (třeba vyškubání) ano.

O vyškubání na stahováku psala zadavatelka sama - že nepomáhá.
Co se slepic týče opíšu návod jedné hodně zkušené cvičitelky, jejíž pes likvidoval sousedům slepice, když před tím ničil plot mezi nimi.
Sebrala zakousnutou slepici, přivázala mu jí narátko pod bradu a nechala ho s ní chodit v horkém dni celý den. Pes se jí nijak nemohl zbavit, nemohl se napít a navíc mu tam smrděla, jak to slepice umí. Výsledek byl ten, že když viděl slepici, odvracel hlavu.
Já osobně jsem nikdy podobný problém neměla, nikdy jsem neměla tvrďáka psa. Když některý prohnal slepice, tak jen ze sportu. Fenku jsme měli naučenou na povel "Žeň slepičky", když nám chodily od vedle trousit kolem ohniště na náš pozemek.
anonymx
napsal(a):
Metody p.Šusty jsou zajímavé, ale sám přiznává, že výcvik se bez korekce zvládnout nedá a sám přiznává, že s tím zkušenosti nemá. Takže shrnuto: pro výchovu psa ano, pro cvičení v rámci zábavy a u některých cviků ano, ale... Jde o to, jaké korekce se používá a dnes se na cvičácích s metodami drilu fakt už hodně let nesetkáte. Tvrdit, že jeho postupy na rozdíl od vyškubání na stahováku je demagogie. Píšete, že u slepic by ta asi nefungovalo, takže si vlastně protiřečíte, protože právě tady by jeho metody moc nezabraly a důrazný zákaz (třeba vyškubání) ano.
Nedari se mi najit to, co pisete, ze Susta rika, ze bez korekce se vycvik zvladnout neda. Mohu prosit o link, citaci, zdroj apod?
Diky.
jezicek
napsal(a):
Nedari se mi najit to, co pisete, ze Susta rika, ze bez korekce se vycvik zvladnout neda. Mohu prosit o link, citaci, zdroj apod?
Diky.
On rozhodně neříká, že se bez korekcí výcvik zvládnout nedá. Jen že on nemůže tvrdit, že to jde i bez korekcí, protože nikdy sportovku necvičil a nemá s tímto sportem žádné zkušenosti.
Jinak ten pes je podle popisu typická malina - akční, "drajvový", přetáčivý... Korekce na něj nefungují, protože škubnutí takhle rozjetého psa jen ještě víc rozjede, hladina adrenalinu stoupá výš a výš... Stejně tak řvaní, hubování - tihle psi jsou docela citlivky a nátlak ze strany člověka je jen vystresuje, při stresu adrenalin zase stoupne... a problém se stupňuje. Na takového psa se musí v klidu, učit ho zklidnit se, učit ho sebekontrole.
napsal(a):
..."Pan Šusta na mě nepůsobí jako dobrý vzor, neboť jeho pes po celou dobu hypnotizuje žrádlo..."
F.Šustu znám jen podle jeho knížky - neoplývá zrovna jednoduchými návody, ale po důkladném prostudování je dobře návodná. Jeho postupy fungují, na rozdíl od vašeho vyškubání na stahováku.
Nejsou násilné - neobsahují to, čeho se obáváte na "klasickém cvičáku".
Jinak i psa hodně ostrého vůči kočkám lze naučit, že tu domácí musí nechat na pokoji. A že slepice nejsou doma na zakusování. Ale nevím, jestli pozitivní metodou. Já slyšela spíš o drastické.
Také jsem o té metodě slyšela - mám na mysli Vaši poslední větu.
napsal(a):
O vyškubání na stahováku psala zadavatelka sama - že nepomáhá.
Co se slepic týče opíšu návod jedné hodně zkušené cvičitelky, jejíž pes likvidoval sousedům slepice, když před tím ničil plot mezi nimi.
Sebrala zakousnutou slepici, přivázala mu jí narátko pod bradu a nechala ho s ní chodit v horkém dni celý den. Pes se jí nijak nemohl zbavit, nemohl se napít a navíc mu tam smrděla, jak to slepice umí. Výsledek byl ten, že když viděl slepici, odvracel hlavu.
Já osobně jsem nikdy podobný problém neměla, nikdy jsem neměla tvrďáka psa. Když některý prohnal slepice, tak jen ze sportu. Fenku jsme měli naučenou na povel "Žeň slepičky", když nám chodily od vedle trousit kolem ohniště na náš pozemek.
Aha, Vy jste následně tu metodu popsala... Já ji slyšela modifikovanou tak, že pes měl slepici uvázanou na hřbetě - sice mu nesmrděla pod čumák, mohl pít, ale zbavit se jí 24hod nemohl...