Jak určit správnou dávku u masa ? A další rady prosím...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2015 22:34
PetraEmily

XXX.XXX.72.3

Zdravím,
stravu jsem zde už řešila několikrát, a i díky vašim radám jsem od granulí opravdu upustila. Každopádně nemám zkušenosti a je to můj první miláček a tak bych chtěla poprosit o nějaké rady.

1. Syrové ( jakékoliv ) do naší fenky prostě nedostanu a tak ho lehce ovařuji. Kupujeme kvůli tomu maso bez kostí. Je pravda, že po syrovém mase teče psům z očí ? A jak velký je výživový rozdíl mezi vařeným a syrovým ?

2. Fenka má zatím 27 kg, v dospělosti bude mít okolo 30 kg. Jak velkou gramáž dávat na denní dávku ? (Tu bych půlila na dvě dávky, je zvyklá jíst ráno a večer ). Na netu jsme našli, že by to mělo být 900g na její váhu na den včetně přílohy (příloha cca 20 % )

3. Co všechno bychom měli střídat jako přílohu ? Jelikož měla se střevy problémy, dávali jsme vařenou zeleninu (směs, převážně mrkev ), rýži, a občas abychom jí udělali radost bezlepkové těstoviny.

4. Musí se nutně přidávat nějaké jiné komponenty a jaké ? Vzhledem k tomu, že kupujeme maso bez kostí, maximálně s chrupavkou, předpokládám, že bude nutná masokostní moučka ?

Případně mi prosím rozepište jak krmíte vy, kde a co objednáváte atp. Mockrát děkuji za slušné odpovědi, prosím o rady, které bych chtěla uplatnit v praxi abychom něco nezanedbali a aby byla feňule zdravá

6.6.2015 08:31
noemi

XXX.XXX.64.236

www.manwe.eu
V pravém sloupci máte veškeré informace, včetně kalkulačky pro výpočet denní dávky.

Nicméně - je třeba se řídit zdravým rozumem a kondicí psa.

6.6.2015 09:03
skaia

XXX.XXX.104.146

1. Rozhodně psům na syrovém mase z očí neteče víc než by jim teklo na granulích. To můžu já i mí pejsani zaručit. Určitě je mnohem lepší syrové, ale ovařené je stále lepší než granule.
2. My dáváme psům masa zhruba 3-4% jejich váhy. Všem to stačí ač jsme si mysleli, že to je strašně málo. Na 27 kg psa mi to vychází na 810 g. Ale je to jen orientační, rozhodně striktně nedodržovat, když před Vámi bude běhat kostra nebo naopak soudek
3. My dáváme mrkev, okurku, salát, těm kteří špatně přibírají dáváme i rýži. A určitě toho dáváme i více, ale jen příležitostně, když se to hodí, ale na to co, si nevzpomenu...
4. Ve vašem případě určitě nějaké doplňky stravy, které nahradí ty kosti. Jaké Vám nepomůžu, protože svým zvířatům žádné doplňky nekupuji a absolutně se v tom neorientuji. Nicméně jestli někdy přejdete na čistě syrovou stravu i s kostmi, tak si nemyslím, že by byly nějaké doplňky stravy potřeba. Je to přirozená strava a myslím, že plně stačí, když budete dávat jen tu + přílohy + zeleninu.

Jenom bych chtěla říct, že jedna moje "bestie" se také ošklíbala nad masem, naprosto nenáviděla vnitřnosti, svalovinu i kosti sežrala celkem bez řečí. Byl to můj druhý pes a já s ní i se starším čoklíkem přecházela na maso z granulí. Nikdy jsem jí nenechala hladovět kvůli tomu, že by nesežrala granule, byla totiž hodně mlsná. Ale když jsme přešli na syrové a ona první dva dny nechtěla ani trochu, tak jsem jí vyhladovět nechala. Přeci jen, nenutila jsem jí do něčeho co by jí mohlo ublížit, ale do něčeho naprosto přirozeného a hlavně zdravého. Kdyby se jednalo o granule, nikdy bych jí nenutila je žrát, kdyby jí nechutnaly. Třetí den sežrala celou dávku a od té doby jedla vše, vyjma vnitřností.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2015 10:16

Mám padesátikilové psy...dávám cca 2% váhy(hlavní večerní dávka, pesani s námi snídají většinou chlebík s másle a se sýrem a něco malého dostanou k svačince většinou ovoce)...také syrové moc nemusíme...lehce povařím, masa dávám cca 50-80% dávky, k tomu zeleninu...převážně mrkev, salát, občas brokolici a červenou řepu, jako přílohu hlavně rýži, tak jednou za deset dní těstoviny, ale jen proto, že pesanům móóc chutnaj.
Kosti jen občas syrové hovězí, spíš pro zábavu nepočítám do krmné dávky, vápník doháním mletýma vaječnýma skořápkama a pokud zkrmuji málo listové zeleniny, tak přidávám pivovarské kvasnice kvůli vitamínům B, také přidávám lososový olej kvůli srsti.
Ostatní vitamíny neřeším, pesani k svačině papaj jablíčka, banány a pod.
Jednou týdně dávám do dávky vaječné žloutky a taky občas tvaroh nebo krupicovou kaši, puding, ale to také spíše pro chuť jako mňamku.
Neříkám, že toto je přesně vyvážená dávka, pročetla jsem hromadu informací a papání jsme si upravili trochu podle svého, ale pesani jsou zdraví, vitální, nemáme průjmy ani neblinkáme (pokud tedy na zahradě nespaseme půl trávníku)

6.6.2015 11:12

Petro, pokud krmíte ovařené maso, což je ve vašem případě na místě, protože fenka měla problém se zánětem žaludku, na její váhu bych dala okolo 700-800 g. Ale je to orientačně, uvidíte podle kondice. Zkuste k tomu vařenýmu masu dát syrové kuř. krky, jestli by si nevzala. Opatlejte je tou rýží, nebo trošku mletým ovařeným masem. Dávejte klidně k tomu hodně rozvařenou kulatozrnnou rýži, zeleninu jakoukoliv krátce povařte a rozmačkejte na kaši, nebo použijte tyč. mixér. Pro lepší stravitelnost, do žaludku s jejím problémem, je to lepší. Syrová zelenina obsahuje rostlinnou celulozu, kterou není schopna natrávit, pokud přidáte zeleninu syrovou, tak ta funguje jen jako čistič střeva. Ale můžete dát. Syrovou zel. držďku vám asi taky nevezme, že ne? Místo toho dávejte kvalitní bílý jogurt, nebo probiotika. Syrové celé ryby by jedla? K masu bych přidávala Balancer, zvápenatělé mořské řasy, vit.skup. B, oleje na střídání. Krmím BARF a taky přidávám určité doplňky a bylinný mix. Maso jatečných zvířat z porážky NENÍ ! to, které si uloví vlk, liška, kuna, ve volné přítodě. Je to maso vykrvené a odpočaté, než jde na trh, takže o výživné hodnotě ve srovnání s čerstvě uloveným masem, je velký rozdíl, přihlédneme- li k tomu, čím je krmen hovězí dobytek, prasata a kuřata ve velkochovech Proto volně žijící šelmy nepotřebují přidávat žádné doplňky Koukněte na Manwe, doplňky stravy a myslím, že si vyberete podle POTŘEB( to je důležité), vaší feňule. Taky od nich beru určité doplňky. Tak, ať vám prospívá.

7.6.2015 00:01
prokopova

XXX.XXX.174.242

Za váš príspěvek vám moc děkuji. Mám osmiměsíčního belgičáka a krmím také tak, ale pořád jsem měla pochybnosti, jestli to moc nekazím. Např. ten rohlík se sýrem, tvarohem nebo mlíkem. Ráno nic jiného nesní. V poledne sní trochu masa s přílohou jen tak z povinnosti a večer sežere všechno, včetně kostí, např, kuřecí křídla, nebo hovězí morkovou s masem. Zeleninu v misce nesnáší, to pak nesní celé jídlo, jen vyjí tochu masa a nechá to být. Tak jsem zvolila "dělěnou stravu". Má rád zeleninu, ale ne v misce s masem. Tak mu dávám kedlubny, ředvičky, zelí, řepu, a podobně, ale mimo hlavní jídlo.
Teď, jak to píšu si uvědomuji, že krmím asi správně. Pes má malá, pevná hovínka, a je vitální až hrůza. A roste do krásy a síly. Jen ty ryby, kde má koupit?

7.6.2015 09:55

Počítejte s tím, že malina bude vitální celý život. Ryby já kupuju v krmiva Nýřany, hezký celý sledě za 62/ kg, nebo když jsou např. v supermarketu akce na tresky, tak tam. Vidíte, moje čuba by do huby chleba ani rohlík nevzala, i těstovinu 1 vrtulku, vyplivne na zem, není zvyklá. S rohlíkama to nepřehánějte, je to bílá mouka, když mu problém nedělá, tak kousek dát můžete, ale ne denně. Sýry tavené-nedávejte vůbec, když tak přírodní tvarohové, cottage, žervé apod. Máte fajn, že vám žere zeleninu samotnou, to já musím najemno nacpat do žrádla. Ředkvičky a řepa- super pro psa, ještě lepší černá ředkev-ne denně. Kedlubna je nadýmavá. Kosti, pouze syrové, obalené masem. Myslím, že 8 měsíční malinu, stačí krmit 2x denně, proto se v poledne v tom nimrá. On se musí na to jídlo těšit a ne jakoby říkal-jéé, už jdou zase stím žrádlem.

7.6.2015 10:14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám padesátikilové psy...dávám cca 2% váhy(hlavní večerní dávka, pesani s námi snídají většinou chlebík s másle a se sýrem a něco malého dostanou k svačince většinou ovoce)...také syrové moc nemusíme...lehce povařím, masa dávám cca 50-80% dávky, k tomu zeleninu...převážně mrkev, salát, občas brokolici a červenou řepu, jako přílohu hlavně rýži, tak jednou za deset dní těstoviny, ale jen proto, že pesanům móóc chutnaj.
Kosti jen občas syrové hovězí, spíš pro zábavu nepočítám do krmné dávky, vápník doháním mletýma vaječnýma skořápkama a pokud zkrmuji málo listové zeleniny, tak přidávám pivovarské kvasnice kvůli vitamínům B, také přidávám lososový olej kvůli srsti.
Ostatní vitamíny neřeším, pesani k svačině papaj jablíčka, banány a pod.
Jednou týdně dávám do dávky vaječné žloutky a taky občas tvaroh nebo krupicovou kaši, puding, ale to také spíše pro chuť jako mňamku.
Neříkám, že toto je přesně vyvážená dávka, pročetla jsem hromadu informací a papání jsme si upravili trochu podle svého, ale pesani jsou zdraví, vitální, nemáme průjmy ani neblinkáme (pokud tedy na zahradě nespaseme půl trávníku)

Dobrý systém, je vidět, že jste použila svůj selský rozum, sestavila jste krmení podle potřeb vašich psů a ti jsou v pohodě a prospívají. Já taky nepočítám a nevážím každé sousto, když dneska zapomenu dát např. olej do žrádla, dostane ho zítra apod.

7.6.2015 12:59
manbea

XXX.XXX.18.54

Také krmíme lehce ovařeným masem, kosti moji psi dostávají pouze ve formě roztlučených syrových kuřecích krků anebo telecích žeber (1x týdně), je to jediná forma syrového masa, kterou jsou ochotni sníst.
Psi jsou menší, jejich průměrná hmotnost je 10 kg, takže přílohy u nás jsou pestřejší, dostávají kromě rýže i celozrnný kuskus, pohanku, celozrnné pšeničné vločky, ovesné vločky, špaldové vločky a klasické těstoviny (každý den v týdnu jiná příloha), nicméně množství je spíše tak symbolické.
Kromě výše zmíněného přidávám i zeleninu, ovoce, nezbytné piškoty , vařené vajíčko, domácí jogurt, olivový olej v mini množství a jako pamlsky suším v sušičce na ovoce maso a syrové na proužky nakrájené vepřové uši - to je největší pochoutka vůbec. Průmyslově vyráběné pamlsky nekupuji. Psi jsou zvyklí kvůli cestování a případné indispozici při přípravě domácí stravy i na granule, krmíme zn. GO Natural, velmi jim chutnají a nezpůsobují žádné problémy. V těchto horkých dnech nemají moc hlad a tak krmíme granulemi, trochu si nazobají a nic moc jiného ani nevyžadují.
Vypadají dobře, nevím co je to průjem, zácpa, zvracení, nechutenství, alergie... tak snad jim tato výživa vyhovuje.
Tolik tedy spíše pro inspiraci.

7.6.2015 14:49

manbea napsal(a):
Také krmíme lehce ovařeným masem, kosti moji psi dostávají pouze ve formě roztlučených syrových kuřecích krků anebo telecích žeber (1x týdně), je to jediná forma syrového masa, kterou jsou ochotni sníst.
Psi jsou menší, jejich průměrná hmotnost je 10 kg, takže přílohy u nás jsou pestřejší, dostávají kromě rýže i celozrnný kuskus, pohanku, celozrnné pšeničné vločky, ovesné vločky, špaldové vločky a klasické těstoviny (každý den v týdnu jiná příloha), nicméně množství je spíše tak symbolické.
Kromě výše zmíněného přidávám i zeleninu, ovoce, nezbytné piškoty , vařené vajíčko, domácí jogurt, olivový olej v mini množství a jako pamlsky suším v sušičce na ovoce maso a syrové na proužky nakrájené vepřové uši - to je největší pochoutka vůbec. Průmyslově vyráběné pamlsky nekupuji. Psi jsou zvyklí kvůli cestování a případné indispozici při přípravě domácí stravy i na granule, krmíme zn. GO Natural, velmi jim chutnají a nezpůsobují žádné problémy. V těchto horkých dnech nemají moc hlad a tak krmíme granulemi, trochu si nazobají a nic moc jiného ani nevyžadují.
Vypadají dobře, nevím co je to průjem, zácpa, zvracení, nechutenství, alergie... tak snad jim tato výživa vyhovuje.
Tolik tedy spíše pro inspiraci.

Pro manbea, krmím přesně taky tím stylem, (akorát že u nás převládá masíčko syrové, ale ovařené, taky jíme), granule sice dostává tak jen 2x týdně, někdy 1 za 14 dní, většinou je na mase, ale když je dostane, nic se neděje, oproti naopak, co jsou psíci celý život na granulích, pak se jim dá maso a je sra...ka jak bič. Ty GO! jsou dobré, měla jsem je, střídám pokaždé jiné.GO! natural, Orijen, Wolfsblut, Annamaet, NOW-grain free, taky nejsou špatné. Mě vydrží granule hodně dlouho. Co ten kuskus, jako příloha? A si ho zkusím, naše ho ještě neměla, tak dám jen malinko, aby se neposrandila.

7.6.2015 18:15
manbea

XXX.XXX.18.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro manbea, krmím přesně taky tím stylem, (akorát že u nás převládá masíčko syrové, ale ovařené, taky jíme), granule sice dostává tak jen 2x týdně, někdy 1 za 14 dní, většinou je na mase, ale když je dostane, nic se neděje, oproti naopak, co jsou psíci celý život na granulích, pak se jim dá maso a je sra...ka jak bič. Ty GO! jsou dobré, měla jsem je, střídám pokaždé jiné.GO! natural, Orijen, Wolfsblut, Annamaet, NOW-grain free, taky nejsou špatné. Mě vydrží granule hodně dlouho. Co ten kuskus, jako příloha? A si ho zkusím, naše ho ještě neměla, tak dám jen malinko, aby se neposrandila.

Z kuskusu by problém být neměl, my ho dáváme 1x týdně. Dělám z něj často i salát pro nás . Je výborný a rychlý na přípravu.

8.6.2015 07:33
PetraEmily

XXX.XXX.72.3

prokopova napsal(a):
Za váš príspěvek vám moc děkuji. Mám osmiměsíčního belgičáka a krmím také tak, ale pořád jsem měla pochybnosti, jestli to moc nekazím. Např. ten rohlík se sýrem, tvarohem nebo mlíkem. Ráno nic jiného nesní. V poledne sní trochu masa s přílohou jen tak z povinnosti a večer sežere všechno, včetně kostí, např, kuřecí křídla, nebo hovězí morkovou s masem. Zeleninu v misce nesnáší, to pak nesní celé jídlo, jen vyjí tochu masa a nechá to být. Tak jsem zvolila "dělěnou stravu". Má rád zeleninu, ale ne v misce s masem. Tak mu dávám kedlubny, ředvičky, zelí, řepu, a podobně, ale mimo hlavní jídlo.
Teď, jak to píšu si uvědomuji, že krmím asi správně. Pes má malá, pevná hovínka, a je vitální až hrůza. A roste do krásy a síly. Jen ty ryby, kde má koupit?

Přesně jak odpověděla anet10 : Z vlastní zkušenosti, pozor na rohlíky a těstoviny. Ve snaze aby nám naše 9měsíční vyhublá feňule přibrala jsme jí dávali tyhle dvě suroviny vcelku denně, následovalo přemnožení e-coli ve střevech a následný zánět střev -> léčba včetně testů : 3100Kč...

8.6.2015 07:43
PetraEmily

XXX.XXX.72.3

Moc díky za všechny rady smajlík Dávku jsem dávala od oka správně, mám asi dobrý odhad Díky moc i za ostatní typy. A jelikož jsem ohledně tohoto krmení absolutní začátečník, chtěla bych se zeptat, co to vůbec je ten roboran ? A co je toto za přílohu a obsahuje to lepek ? http://www.vetamix.cz/produkty/ostatni-sortiment/ostatni-doplnky/147152-doplnkova-krmiva/trope-pr-s-rasou-2-kg.

8.6.2015 22:06

PetraEmily napsal(a):
Moc díky za všechny rady smajlík Dávku jsem dávala od oka správně, mám asi dobrý odhad Díky moc i za ostatní typy. A jelikož jsem ohledně tohoto krmení absolutní začátečník, chtěla bych se zeptat, co to vůbec je ten roboran ? A co je toto za přílohu a obsahuje to lepek ? http://www.vetamix.cz/produkty/ostatni-sortiment/ostatni-doplnky/147152-doplnkova-krmiva/trope-pr-s-rasou-2-kg.

Petro, příloha trope jsou extrudované tzv. instantní těstoviny. Vím i kde se vyrábí a z čeho, dělala tam moje švagrová. Složení: pšeničná, ječná, ovesná a kukuřičná mouka, minimální množství řas, spíše prachu z řas. Po zalití teplou vodou nabobtnají a změknou, takže NIC MOC do psího žaludku. To samé, jako když si koupíte instant. nudle. Pro váš případ( v minulosti přemnožené e-coli) vůbec nekupujte.

9.6.2015 21:46
PetraEmily

XXX.XXX.72.3

Díky moc za info ohledne te prilohy, potrebujeme samozrejme neco bezlepkoveho takze toto nepripada v uvahu. Slysela jsem jeste o nejake instantni ryzi pro psy, to je ono nebo to je jeste neco jineho?

9.6.2015 23:09

PetraEmily napsal(a):
Díky moc za info ohledne te prilohy, potrebujeme samozrejme neco bezlepkoveho takze toto nepripada v uvahu. Slysela jsem jeste o nejake instantni ryzi pro psy, to je ono nebo to je jeste neco jineho?

Krmím mmj. i pohanku nebo proso.

Přidejte reakci

Přidat smajlík