Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2015 19:53
mandelinkabramborova

XXX.XXX.90.13

Ahoj, na začátek musím podotknout, že máme docela vychovanou fenku - bezproblému chodí na volno, je nekonfliktní, běžne poslechne napoprvé. JENŽE, jednou za čas má den, nebo několik dní, kdy je absolutně na zabití - a to se stává třeba jednou za 3 měsíce. Třeba jako dneska.
Udělala venku hned několik průšvihů - nejprve snědla bobek a ještě se v tom vyválela a vzápětí se rozeběhla za cizími psy, kde udělala asi nějaký problém, jelikož když jsem tam doběhla, majitelka jednoho z těch psů ji bila a sprostě křičela (myslím, že se stalo to, že před naší psou jeden z těch psů utekl). Byla jsem z toho tak zaskočená, že jsem ji přivolala, zakoktala jsem omluvu a honem jsme zmizely. Vím, že jsem se měla snažit situaci řešit, řádně se omluvit, ale já jsem to v tu chvíli prostě nezvládla. A na závěr mi vyskočila z vany a mokrá a zabahněná vlezla do postele.
Nejhorší na tom je, že jsem to prostě nečekala. Nenapadlo by mě, že tohle udělá, protože jindy pokaždé poslechne. Tohle si běžně vážně nedovolí. Prostě mám pocit, jako by to byl dneska úplně jiný pes, chová se jak vyměněná.
Už jsem z ní po tom dnešku úplně zoufalá. Měla jsem co dělat, abych ji po tom všem už něčím nepřetáhla, tak jsem s ní až domů "nemluvila" a teď tu ze bulím jak želva, protože toho bylo už vážně moc. Vážně nevím co s ní. Doteď jsem na ní spoléhala a věřila jsem jí, ale teď abych se bála, co kdy provede.
Nevíte, proč to dělá? Stalo se vám to taky někdy? Také jsou vaši psi někdy z ničeho nic na zabití?
Díky moc...

16.6.2015 20:11
hunter

XXX.XXX.22.6

Není to trochu oxymóron, když máte vychovanou fenu, která jednou za čas vychovaná není ?
Může to souviset s háráním, může to souviset s pubertou, nebo jen s nudou. Moje fena, když hárá, tak nemá moc chuť do práce - povely najednou plní velmi pozvolna a spíš je "bez nálady", u každého jedince se to projevuje jinak.
Určitě každý pes má dny, kdy s ním nejde dělat téměř nic a vymýšlí kraviny. Buď jde nad tím mávnout rukou a ten den ho nechat se vyblbnout, nebo ho dát na vodítko a ukázat, že si musí zasloužit pohyb bez něj, případně začít s menším, či větším drillem.

16.6.2015 20:22
lev

XXX.XXX.253.186

A vy sama nemáte nikdy den blbec ? Stejně tak ho maji psi. Je to živý tvor, nikoliv robot, vy jste tu od toho, abyste předvídala, např. když fenu koupete - zavřela dveře, nebo si jí tam uvázala...takže za vše tak docela nemůže ten pes, že ?

16.6.2015 20:55
loolucy

XXX.XXX.60.30

My jsme to taky znali, ale bylo to vždy před háráním, kdy měla strašný chutě. To fakt neposlechla, přivolání kolikrát nulový, hlavně, že sežrala tu chcíplou rybu. Stávalo se, že i zdrhla. Jinak také bezproblémový pes, složili jsme několik zkoušek, všichni kolem ji znali jako super chytrého psa.

16.6.2015 21:02
anonymx

XXX.XXX.128.62

Jake.plemeno a kolik ji.je? On ten problem klidne muze byt ve vas. Udela nejakou."blbinu", psi nejsou roboti a cas od casu i ten nejvzornejsi neco provede. Vy se nastvete s pes znejisti. Samozrejme vyvaleny smradoch slysi vas vztekly hlas a nastane uplne normalni situace, neprijde na zavolani a nastane tzv.zkratove jednani. Vy jste s ni nemluvila a ona vlastne nevi proc. Doma jste ji koupala a asi dal byla nastvana a davala ji to patricne najevo, tak se nedivte ze utekla se schovat. Spravne, kdyz uz neco vyvede, zatnout zuby, pocitat do 10.nebo do 100 a v naprostem klidu to hned resit. Nekde se vyvali - to je sice na infarkt, ale moc bych to netesila utek uz ano. Odejit v klidu a nekde ji pustit, privolat s velkou pochvalou. Je to bezohledne, ale pojud jste ji od tech psu odvolala mela jste ji moc pochvalit a okamzite nekde nekolikrat trenovat privolani. Jde o to, ze obcas neco provede a je nutne ji v klidu vysvetlit, zr tohle ne. Pokud nejste schopna jednat s chladnou hlavou a potlacit vztek, tak fakt pocitejte do deseti a predstavte si stejnou situaci s batoletem. Kdyz vam rsdostne vali sudy v louzi, taky zacnete vztekle kricet nebo jen si vzdychnete, kdyz vidite jak je to cunatko stastne?

16.6.2015 21:09
loolucy

XXX.XXX.60.30

anonymx napsal(a):
Jake.plemeno a kolik ji.je? On ten problem klidne muze byt ve vas. Udela nejakou."blbinu", psi nejsou roboti a cas od casu i ten nejvzornejsi neco provede. Vy se nastvete s pes znejisti. Samozrejme vyvaleny smradoch slysi vas vztekly hlas a nastane uplne normalni situace, neprijde na zavolani a nastane tzv.zkratove jednani. Vy jste s ni nemluvila a ona vlastne nevi proc. Doma jste ji koupala a asi dal byla nastvana a davala ji to patricne najevo, tak se nedivte ze utekla se schovat. Spravne, kdyz uz neco vyvede, zatnout zuby, pocitat do 10.nebo do 100 a v naprostem klidu to hned resit. Nekde se vyvali - to je sice na infarkt, ale moc bych to netesila utek uz ano. Odejit v klidu a nekde ji pustit, privolat s velkou pochvalou. Je to bezohledne, ale pojud jste ji od tech psu odvolala mela jste ji moc pochvalit a okamzite nekde nekolikrat trenovat privolani. Jde o to, ze obcas neco provede a je nutne ji v klidu vysvetlit, zr tohle ne. Pokud nejste schopna jednat s chladnou hlavou a potlacit vztek, tak fakt pocitejte do deseti a predstavte si stejnou situaci s batoletem. Kdyz vam rsdostne vali sudy v louzi, taky zacnete vztekle kricet nebo jen si vzdychnete, kdyz vidite jak je to cunatko stastne?

U nás to třeba fakt nebyl problém jinde, prostě jak měla "své dny". Myslím si, že někdy za to opravdu mohou hormony, kor u žravého psa.

Myslím, že zadavatelka má stejný problém jako já jsem měla - pes vzorový, poslušný, ale těch pár dní v roce na zabití - a to bez jakékoliv změny režimu či chování. Já to naprosto chápu, tohle je o nervy, hlavně když člověk ví, že teď nastalo oněch pár dnů "neposlušnosti".

16.6.2015 21:34
anonymx

XXX.XXX.128.62

Vite, ja jsem dost alergicka na vety typu: on jinak posloucha, ale ted je v puberte, sousedum hara fena, ... nebo ona ma pred haranim, hara, bude harat apod. Zapomente na to. Opravdu fenu ovladnou hormony kdyz je k nakryti a i to je o poslusnosti. Cim vic je omlouvate a setrite, tim je to horsi. Clovek vi, ale pes ne.

16.6.2015 21:49
loolucy

XXX.XXX.60.30

anonymx napsal(a):
Vite, ja jsem dost alergicka na vety typu: on jinak posloucha, ale ted je v puberte, sousedum hara fena, ... nebo ona ma pred haranim, hara, bude harat apod. Zapomente na to. Opravdu fenu ovladnou hormony kdyz je k nakryti a i to je o poslusnosti. Cim vic je omlouvate a setrite, tim je to horsi. Clovek vi, ale pes ne.

Je mi jasné, že kdo takovou fenu neměl, nepochopí, obzvláště člověk jako vy - který si stojím za svým, nehledě co se děje.

Já ji nijak neomlouvám, prostě to tak měla a tečka, byla to část jejího života. Chodím cvičit psy - nemyslete si, že nevím, co je to poslušnost.

Prostě každý pes je jiný, já jsem narazila zrovna na takového, který měl tuto drobnou chybičku. A nejsem jediná, kdo si toho u ní všiml a sám s tím za mnou přišel. Nevím, ale ikdyž přemýšlím nad tím, že by to nebylo hormonama, tak netuším čím jiným? Změny chování bez důvodu? A proč to tedy bylo tak 14 před háráním a pak v době, kdy mívala falešku? Pokud mi to dovedete nějak vysvětlit, tak ráda přistoupím na to, že jsem chybu udělala někde já. Ale opakuji, režim měla vždy stejný, kvalitní krmivo, takže nevidím důvod, proč by to nemohly způsob nějaké "vnitřní pochody"? Ale ráda se přiučím, pokud máte pádné argumenty...

16.6.2015 22:38
Danczéz

XXX.XXX.210.109

Jejda, zadavatelko, vy jste stejná jako já. Pes vstane prdelí napřed, ráno něco vyvede, já se na*eru (pardon smajlík ) a v tomhle duchu jedeme pak celý den. Taky si vždy říkám, že má ta moje "blbej den" ale vlastně jsem ten pitomec já. Oni to nějak vycítí a pak takhle blbnou, jako naschvál, čím víc jste naštvaná, tím je to horší. Nemyslím si, že by ta vaše měla problémy s poslušností, prostě jste to obě nezvládly, ale nic se neděje. Akorát mne překvapilo, že ta jiná paní vám jí mlátila, to mi přijde přehnané pokud jí nevisela zakousnutá do jejího psa nebo podobná akutní situace...Když jsem tady včera v diskuzi řešila problém s mojí útulkovou fenkou, nejvíc mi pomohla uživatelka, která mi hezky shrnula, že se nemám stresovat a ještě to své naštvání a frustraci prohlubovat a plácat se v tom. Stalo se stalo. teď budete nejistá, tak choďte na vodítku, vy najdete ztracenou důvěru a jistotu a bude to dobré. Vycvičený pes je paráda, ale někdy to holt ujede. A zem se točí dál (pro rýpaly a nevěřící tomáše: asi před týdnem jsem mluvila při venčení s policistou, který mi vyprávěl historku od kolegů psovodů, kterak na veřejné předváděčce jeden pes nezvládl situaci a zakousl se figurantovi do obličeje. Chápejte, ten pes má "miliardu" zkoušek a jánevímčeho ale prostě to nějak ujelo...Třeba se ráno vyválel v bobku, psovod byl naštvanej...No, prostě nikdy nemůžete vědět.).

16.6.2015 23:15
milannn

XXX.XXX.90.222

Promiňte, připadne mi, že problém máte spíš vy. Neberte to ve zlém, myslím tím, že máte problém svého psa tzv. "ustát". Přece jen, je to pes, živý tvor, zvíře, ne stroj. Ona chce blbnout, sežrat něco, co najde, klidně se i vyválet v něčem, co jí voní a hlavně si chce hrát s jinými psy. Taky koupel ve vaně není pro psa moc přirozená, tak chce vyskočit a pak se třeba schovat do postele. A vy jste od toho, abyste to všechno vydržela, brala s odstupem a postupně ji výchovou přivedla k obrazu svému smajlík A je potřeba myslet na to, že pokaždé ta poslušnost nebude 100%, prostě psi někdy blbnou, jako lidi.
Mj., nejsem proti omluvě za psa, pokud něco provede, ale cizí paní, co vám bila fenku, by potřebovala sama menší bitku, od vás. To jste jen tak nechat neměla. Nedovedu si představit, že by někdo bil mého psa, i když, ten by to vyřešil sám, což by ale bylo horší než kdybych to řešil já smajlík

16.6.2015 23:42
Šarina

XXX.XXX.231.146

Souhlasím s Milannem; to, co tak emotivně popisujete, je normální psí chování, resp. to lze vysvětlit zcela psu přirozeně. Ten pejsek totiž nevstane ráno s myšlenou, čím vás tak dneska asi nejlíp naštve.
Psí chování je okamžité, nemůžete to "sčítat". A pokud to budete posuzovat odděleně a z psího pohledu? Půjde o zajímavý bobek, zajímavé psy a hnusně voňavou koupel, kteréžto se musí někde rychle zbavit... tak přestaňte hystericky bulet a vymyslete pro psa psí zábavu, ať se nenudí!
Pes je jenom pes... a to i ten vychovaný

(Psa si ale musíte hlídat vždy a za všech okolností. Určitě ještě nemáte zkušenost na to, abyste ji nechala na volno tam, kde mohou být neznámí psi či majitelé, kteří jí budou -dle vašeho posouzení- bezdůvodně bít).

17.6.2015 00:23
anonymx

XXX.XXX.128.62

Loolucy, ale ja nerikam (nebo jsem to nspsala blbe), ze nejsou psi i feny nekdy mimo, ale to je neomlouva. Nejde mavnout nad jejich neposlusnosti mavnout rukou s tim, ze ma sve dny. Nektere feny to tak maji. Jedna moje je takhle.mimo 14 dnu pred haranim, poslusnost hruza, ale perfektne cucha. Tak 2-4 dny delame stopy, ale dost intenzivne a poslusnost radeji vynecham. Druha zase proziva prvni dny harani stylem "je motylek", unyle hledi do dalky a kocha se. S tou jit tyhle dny na stopu, tak mam infarkt. Myslela jsem, ze nelze omlouvat nekazen, neposlusnost, ale trochu se prizpusobit, nelamat to pres koleno ale ani je nechat delat si co chce.

17.6.2015 00:27
loolucy

XXX.XXX.60.30

anonymx napsal(a):
Loolucy, ale ja nerikam (nebo jsem to nspsala blbe), ze nejsou psi i feny nekdy mimo, ale to je neomlouva. Nejde mavnout nad jejich neposlusnosti mavnout rukou s tim, ze ma sve dny. Nektere feny to tak maji. Jedna moje je takhle.mimo 14 dnu pred haranim, poslusnost hruza, ale perfektne cucha. Tak 2-4 dny delame stopy, ale dost intenzivne a poslusnost radeji vynecham. Druha zase proziva prvni dny harani stylem "je motylek", unyle hledi do dalky a kocha se. S tou jit tyhle dny na stopu, tak mam infarkt. Myslela jsem, ze nelze omlouvat nekazen, neposlusnost, ale trochu se prizpusobit, nelamat to pres koleno ale ani je nechat delat si co chce.

Jo takhle, tak to potom ano, podle příspěvků to vypadalo jinak. V tom případě ano, to s vámi souhlasím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.6.2015 04:02

mandelinkabramborova napsal(a):
Ahoj, na začátek musím podotknout, že máme docela vychovanou fenku - bezproblému chodí na volno, je nekonfliktní, běžne poslechne napoprvé. JENŽE, jednou za čas má den, nebo několik dní, kdy je absolutně na zabití - a to se stává třeba jednou za 3 měsíce. Třeba jako dneska.
Udělala venku hned několik průšvihů - nejprve snědla bobek a ještě se v tom vyválela a vzápětí se rozeběhla za cizími psy, kde udělala asi nějaký problém, jelikož když jsem tam doběhla, majitelka jednoho z těch psů ji bila a sprostě křičela (myslím, že se stalo to, že před naší psou jeden z těch psů utekl). Byla jsem z toho tak zaskočená, že jsem ji přivolala, zakoktala jsem omluvu a honem jsme zmizely. Vím, že jsem se měla snažit situaci řešit, řádně se omluvit, ale já jsem to v tu chvíli prostě nezvládla. A na závěr mi vyskočila z vany a mokrá a zabahněná vlezla do postele.
Nejhorší na tom je, že jsem to prostě nečekala. Nenapadlo by mě, že tohle udělá, protože jindy pokaždé poslechne. Tohle si běžně vážně nedovolí. Prostě mám pocit, jako by to byl dneska úplně jiný pes, chová se jak vyměněná.
Už jsem z ní po tom dnešku úplně zoufalá. Měla jsem co dělat, abych ji po tom všem už něčím nepřetáhla, tak jsem s ní až domů "nemluvila" a teď tu ze bulím jak želva, protože toho bylo už vážně moc. Vážně nevím co s ní. Doteď jsem na ní spoléhala a věřila jsem jí, ale teď abych se bála, co kdy provede.
Nevíte, proč to dělá? Stalo se vám to taky někdy? Také jsou vaši psi někdy z ničeho nic na zabití?
Díky moc...

Na tom že pes sežere bobek nebo se v něm vyválí nevodím tragedii, je to pes a je to normální psí chování, že vyskočí z vany na to mtaky nevidím tragedii, můj pes by se zbláznil kdybych ho cpala do vany :-D problém je to třetí-cvičte poslušnost, at neotravuje cizí psy a lidi na ulicích.

17.6.2015 06:15
scylla

XXX.XXX.150.32

mandelinkabramborova napsal(a):
Díky moc...

Z toho, co popisujete, je problém jen ten útěk za psy, tam bych řešila přivolání, jinak v tom nevidím žádnou tragédii. Labilní jste vy, podle toho, co jste o sobě napsala, a jak chcete po čubině, aby ona byla stabilní a dokonalá vždy, když se vy neumíte ovládat a dát jí nějakou oporu a podporu? Proč chcete po svém psovi víc než sama po sobě? Odtud je třeba začít. Půjde to, hlavně buďte v pohodě a mějte jí ráda.

17.6.2015 06:50

"Také jsou vaši psi někdy z ničeho nic na zabití? "
Ten náš je občas, z ničeho nic, na nezabití (je fakt, že nás to potom rozhodí a přemýšlíme nad chorobou)...no nemiluj ho

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 09:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Už to ani neřeším. Jo, vlastně ano, zanadávám si, jsem nakrklá...ale je to tak, jak píšou i ostatní. Nikdo nejsme dokonalí, my k tomu máme na hony daleko a pořád nebude dokonalý ani ten nejlepší pes. Nechte je žít

17.6.2015 11:25

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Už to ani neřeším. Jo, vlastně ano, zanadávám si, jsem nakrklá...ale je to tak, jak píšou i ostatní. Nikdo nejsme dokonalí, my k tomu máme na hony daleko a pořád nebude dokonalý ani ten nejlepší pes. Nechte je žít

Chodila jsem dlouhou dobu ( několik let ) se svými psy do jednoho "psího" prostoru, do jedné "smečky" sestávající z mnoha plemen, každý den malinko obměněné - tak, jak to v příměstských "psích" prostorách bývá ( bývalo). Ti psi reagovali na změnu počasí, před deštěm ( bouřkou ) byli jak z divokých vajec. Aktivita veliká, nervozita taky, k případné rvačce - šťouchanici taky blízko. Prostě vyměnění psi. Zkuste si vypozorovat, kdy fena "den blbec" mívá.

19.6.2015 19:36

Taky jsem měla feny a ještě mám ale aby mě něco udělaly co maj pro vždy zakázáno ať už v době hárání, to se mě nestalo, tedy si alespoň na nic výrazného nepamatuji.Pokud ale jen jednou zkusí a je to bez odezvy, tak pak právě myslím že v době rozbouřených hormonů nebo i jindy příležitostně je to lákavé zkusit zas.Myslím že tady bude nějaká nevědomá mezera ve výchově.Mě se třeba stalo jednou když jsem sekala trávu před plotem-nechávám otevřená vrátka a pes vždy čeká u vrátek ať chodí okolo kdokoliv.Jednou jsem ale byla opodál a šlápla jsem do čehosi smrdutého což jsem mírně nahlas okomentovala, pak zjistím že ta naše/mě neviděla za rohem/si to peláší najednou pryč.Dlouho jsem zkoumala, co se vlastně stalo, kde je chyba.Přišla jsem na to, že ta naše si zamněnila slovo hov.. se slovem volno.Od té doby si dávám bacha i na samomluvu a nikdy se už nic podobného nestalo a to jsou vrátka otevřená dost často

20.6.2015 02:29
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Jéje, a když vstane prdelí napřed pět psů, to je potom hitparáda. To už se pak jen kumuluje a kumuluje. Čím víc jsem rozčílenější, tím méně poslouchají, protože mi nerozumí a tím víc mě nasírají. A udržet je všechny ve sprcháči, v omezeným prostoru, kde je jen moje zloba a jejich nervy ze mě? Cha cha. Pak je prostě nejlepší psy nakrmit, pozavírat a odejít na pivo.

Pokud vás naštve tím, že se v něčem vyválí, je nejlepší ji prostě připnout na vodítko a jít z té situace pryč. Protože když se naštvete, ona tím tuplem nepřijde.

Takové situace musíte opravdu začít řešit hlavně u sebe. Vyjít z toho s hlavou vztyčenou. Myslet o krok dva dopředu. A očekávat, že jak se něco potento, už se to prostě poveze celej den. Pokud ty nervy neudržíte, prostě psa vzít domů a už ten den nic nedělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík