Pes a hlučná stavba sousedů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2015 09:54
Paprinka

XXX.XXX.28.23

Dobrý den,

bydlíme ve starém bytovém domě ve 2.patře a sousedi v přízemí předělávají byt a to kompletně, včetně zbíječek, bourání zdí apod. Dnes začali a to ještě jemně, jen je slyšet kladivo a nějaké házení věcí, ale zítra začíná ta hlučná stavba jako bourání, zbíjení, vrtání apod. Nejen, že to dělá strašný hluk, ale vibruje z toho celý dům. Bude to trvat asi 10 dní, pak už snad nastanou klidnější práce... Jinak to bude teď každý den od 8 ráno do 6 večer.
Máme 7 měsíční štěně a už dneska je z těch pár ran nervózní (pochopitelně), jen chodí po bytě a štěká... proto bych se chtěla zeptat, jak mu tohle období ulehčit. Dát ho k někomu pryč po dobu nezbytnou není v našich možnostech a samozřejmě můžeme chodit co nejvíc ven a pryč, ale to si neodpočine. Je ještě moc mladý a všechno je moc zajímavé a venku nebo někde v kavárně spát nechce, to buď pobíhá nebo sedí a pozoruje :).

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.72

Zkuste být trochu ohleduplní...

Sousedi předělávají byt v hodinách, které jsou mimo noční klid. Takže podle zákona či vyhlášek v pořádku. Z toho plyne, že holt tu chvíli budete muset vydržet.

Štěně v 7 měsících už je téměř puberťákem, ale už né maličkým štěnětem, kdy by se všeho měl bát. Samosebou, že je z toho pes nervózní - nezná to. Ale brzy přijde na to, že je to jen nepříjmený zvuk a zvykne si...
Jak mu pomoct? Delší procházka (aspoň na 3 hoďky, kdy chvíli půjdete, chvíli sebou plácnete do trávy) - prostě víc utahat - nepřetěžovat, utahat... Přijdete domů a pes sebou plácne a bude chrnět...

17.6.2015 10:32
Paprinka

XXX.XXX.28.23

My jsme ohleduplní, jsou to naši přátelé, jde mi jen o to, jak to ulehčit psovi, který na to není zvyklý. ;)
Jinak náš pes strašpytel není, ale tohle je prostě nová situace a ještě v jeho teritoriu a vůbec neví, co si o tom myslet, tak doufám, že ho to do pár dní přejde. My děláme jakoby nic a v klidu sedíme, ležíme na posteli atd, aby se taky uklidnil :)
Díky za tip, doufám, že mu to bude stačit, teď mi přijde, že má docela neunavitelné období :D.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 10:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.72

A to děláte správně, dělat jako by nic a šup, šup na delší výlety... Utahat, spát a nebojte, brzy si zvykne

17.6.2015 11:37
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Domluvte se se sousedy a běžte se psem na návštěvu. Normálně během stavebních prací, ne že si daj všichni pauzu. Ukažte mu, co se tam děje, seznamte ho s dělníky, se sousedy a vždycky, když půjdete ven nebo domů, se za nimi nezapomeňte i s pejskem stavit a pozdravit je. Pak bude pes přesně vědět, co se tam děje a nemusel by to pro něj být takový bubák.

17.6.2015 11:39
Paprinka

XXX.XXX.28.23

To je dobrý nápad, to mě ani nenapadlo :).

17.6.2015 11:45
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Paprinka napsal(a):
To je dobrý nápad, to mě ani nenapadlo :).

Vy to holt víte, co se děje, ale on to neví. Kdybyste nevěděla, proč se Vám třese podlaha pod nohama, tak nebudete moc v klidu. A on ty stavební práce uslyší celou cestu z jejich bytu až k vám, takže bude přesně vědět, co se to děje a že jsou tam hodní strejdové, co mu příště zase podstrčí piškot.

Když si vzpomenete, stavte se sem napsat, jak to dopadlo. Byl to takovej momentální nápad a sama jsem zvědavá, jestli to psík pobere. Podle mě by měl.

17.6.2015 12:09
anonymx

XXX.XXX.27.66

Vy si vážně myslíte, že pejsek "si řekne, aha ten rámus dělají ti hodní strejdové"?

17.6.2015 12:18
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Vy si vážně myslíte, že pejsek "si řekne, aha ten rámus dělají ti hodní strejdové"?

Může Vám to připadat zvláštní, ale ano. Myslím si, že když se psovi ukáže, co způsobuje ten hluk, nenásilnou formou, s klidem, hele nic se neděje, tak ano, mohlo by to zabrat. Ten pes se podle mého názoru bojí, protože hlavně neví, co se děje. A ano, myslím si, že pes uslyší ten rámus celou cestu do svého bytu, takže to bude vědět. Když se tam při každé cestě ven/domů zastaví nakouknout, tak to taky bude vědět. V bytovce bez výtahu v tom nevidím problém. A ano, myslím si, že je to rozhodně lepší, než ze sebe dělat tydýta a dělat, že se nic neděje, když se psovi evidentně třese podlaha pod nohama.

Psi jsou k tomu, co jim říkáme mnohdy mnohem vnímavější, než by si lidi mysleli..

Nehledě na to, že nejjednodušší cesta, jak psa uklidnit při strachu z neznámého je ho s tím neznámým seznámit.

17.6.2015 12:30
koňadra

XXX.XXX.229.253

Podle mne seznamovat psa se stavebními pracemi u sousedů je totální hloupost. Jak si asi ten pes spojí to, že ti hodní strejdové v přízemí způsobují to, že se mu doma třese celý pelech? Že to uslyší celou cestu, co jde od sousedů domů?! Nemyslím si, že pes by byl až tak chytrý, podle mne je to jednoduše nesmysl. Navíc, bude-li najednou v přímém kontaktu se sbíječkou - no, potěš koště. Když už teď je nervózní, může mu zadavatelka tímto postupem akorát způsobit totální šok. Prostě bych se řídila radami wulfiny. Možná pes bude nervózní první den, dva... ale bude-li utahaný a budete-li hlavně zadavatelka dělat, že se nic neděje, zvykne si. Pak je ještě možnost odjet na 14 dní třeba k někomu na chatu na dovolenou, ale já bych to určitě nedělala. Nebudu mít psa jako skleníkovou květinku, prostě je rámus, mě to taky vadí, ale musím s tím žít a musí s tím žít i ten pes. Kolem baráku jsou také různé hlučné práce - sečení trávy, řezání na cirkule... a také své psy nelituji, neodstraňuji, prostě si jich nevšímám. Zvykli si všichni, i když jako štěňata samozřejmě strach projevovali.

17.6.2015 12:33
Paprinka

XXX.XXX.28.23

No my kolem toho stejně budeme muset chodit ven tak jako tak a vchodové dveře do toho opravovaneho bytu už jsou odstraněné, takže to bude vidět tak jako tak :) už ráno na procházce stal na chodbě a koukal co to je, ale dovnitř se neodvážil a myslím, že ani ne odváží, nutit ho nebudu, ale nebudu ho tahat pryč a když bude chtít z bezpečné vzdálenosti pozorovat, ať pozoruje :) a jinak teď usnul, tak to asi nebude tak horké, jak jsem se ráno obávala... :).

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Budete se divit, ale naši psi si na dělníky a rámus od nich, taky zvykali postupně. Když byli ještě štěnda, chodili k nám zedníci dodělávat zahradní domek, dělal se ještě bazén, prostě pořád nějaký hluk a bouchání. Zedníci je pomuchlali, dostali rohlík. V dnešní době, kdy jsou dávno dospělí a berňák je trochu plašan odjakživa, stačí při nějaké ráně ze sousedství říct, že chlapi pracují a je v pohodě Takže si myslím, že ano, ukázáním psu, co a kdo ten hluk způsobuje, může být dobrý nápad.

17.6.2015 12:44
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

koňadra napsal(a):
Podle mne seznamovat psa se stavebními pracemi u sousedů je totální hloupost. Jak si asi ten pes spojí to, že ti hodní strejdové v přízemí způsobují to, že se mu doma třese celý pelech? Že to uslyší celou cestu, co jde od sousedů domů?! Nemyslím si, že pes by byl až tak chytrý, podle mne je to jednoduše nesmysl. Navíc, bude-li najednou v přímém kontaktu se sbíječkou - no, potěš koště. Když už teď je nervózní, může mu zadavatelka tímto postupem akorát způsobit totální šok. Prostě bych se řídila radami wulfiny. Možná pes bude nervózní první den, dva... ale bude-li utahaný a budete-li hlavně zadavatelka dělat, že se nic neděje, zvykne si. Pak je ještě možnost odjet na 14 dní třeba k někomu na chatu na dovolenou, ale já bych to určitě nedělala. Nebudu mít psa jako skleníkovou květinku, prostě je rámus, mě to taky vadí, ale musím s tím žít a musí s tím žít i ten pes. Kolem baráku jsou také různé hlučné práce - sečení trávy, řezání na cirkule... a také své psy nelituji, neodstraňuji, prostě si jich nevšímám. Zvykli si všichni, i když jako štěňata samozřejmě strach projevovali.

A úplně nejlepší bude, když dá pejskovi ostnáč a k té sbíječce ho i přes jeho hrůzu v očích smykem dotáhne.

17.6.2015 12:47
koňadra

XXX.XXX.229.253

umpa.lumpa napsal(a):
A úplně nejlepší bude, když dá pejskovi ostnáč a k té sbíječce ho i přes jeho hrůzu v očích smykem dotáhne.

Asi jste nic nepochopila. Já někde radím, aby psa dávali ke sbíječce? Já snad radím pravý opak (stačí, když si na hluk bude zvykat ve svém bytě), dělat zdvořilostní návštěvy u dělníků v plné práci radíte snad vy! Ale aby jste tam toho psa vůbec dostala, tak asi opravdu ten ostnáč budete potřebovat.

17.6.2015 13:05
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

koňadra napsal(a):
Asi jste nic nepochopila. Já někde radím, aby psa dávali ke sbíječce? Já snad radím pravý opak (stačí, když si na hluk bude zvykat ve svém bytě), dělat zdvořilostní návštěvy u dělníků v plné práci radíte snad vy! Ale aby jste tam toho psa vůbec dostala, tak asi opravdu ten ostnáč budete potřebovat.

Ještě Vám tu chybí kamarádi bilusik, petr33 a zdravej rozum a už tu budete všichni. Tak si užijte zničení dalšího vlákna. Já jdu radši sbírat hovínka na dvoře. Bude to užitečnější.

Hlavně slunce v duši!

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.6.2015 13:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Myslím si, že když se psovi ukáže, co způsobuje ten hluk, nenásilnou formou, s klidem, hele nic se neděje, tak ano, mohlo by to zabrat. Ten pes se podle mého názoru bojí, protože hlavně neví, co se děje"
+
"stačí při nějaké ráně ze sousedství říct, že chlapi pracují a je v pohodě "

neboli : seznámit s děním + dát tomu POVEL (jako v druhé citaci "chlapi pracují") = tím se z neznámého obávaného stane známé s výsledkem NIC SE NEDĚJE...neboli ritualizace
Jenom to chce vhodnou míru, aby to ze seznámení nepřešlo do vypěstování fóbie (seznámit ale ne přehnaně zdůrazňovat).

17.6.2015 15:03
anonymx

XXX.XXX.232.151

Kruci a ja do dneska mela problem se strelbou ( tedy ne ja, psi). Koupim jim pistole.
Divozenka- zcela chybny usudek (polidstovani psa) - vasi psi byli v naprosto odlisne situaci. Na vasem pozemku byl proste ruch a cizi lide. Lide, kteri na ne byli hodni a.jeste je krmili. a tak jste je nejen odnaucila hlidat, dovolila krmit cizimi lidmi a ze ho povel zklidni? Samozrejme, jednak vas klidny hlas, ktery ho uklidni.

17.6.2015 15:36
mishule

XXX.XXX.99.26

umpa.lumpa napsal(a):
Domluvte se se sousedy a běžte se psem na návštěvu. Normálně během stavebních prací, ne že si daj všichni pauzu. Ukažte mu, co se tam děje, seznamte ho s dělníky, se sousedy a vždycky, když půjdete ven nebo domů, se za nimi nezapomeňte i s pejskem stavit a pozdravit je. Pak bude pes přesně vědět, co se tam děje a nemusel by to pro něj být takový bubák.

Taky souhlasím, naši psi odjakživa špatně reagovali na hlasité rány, a tak jsme při přestavbě domu psa postupně seznamovali s tím, co se děje. Ze začátku se bál, ale po dvou až třech dnech to bylo výrazně lepší, hafan (budiž mu země lehká) si zvykl, že rámus dělají chlapi o patro výš a není to žádné nebezpečí. Brali jsme ho tam, ukázali mu, co se děje, nechali ho očuchat vše možné. Někdo asi řekne hloupost, ale Ben potom za celý svůj život (skoro sedmnáct let) neměl jediný problém se stavebními pracemi a že jich nebylo málo. Pokud se dělalo venku, rozvalil se prostě vedle zedníka a líně se díval, co se děje.

Teď to samé učím borderu, nejdřív se hrozně bála štípání dřeva, zatloukání kde čeho... teď si sedne pod/za stůl a s vrtícím ocáskem čeká které poleno bude moci ukrást a jít si s ním hrát.

17.6.2015 15:55
anonymx

XXX.XXX.232.151

Proste pes si zvykne. Tecka.

17.6.2015 19:08
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

anonymx napsal(a):
Kruci a ja do dneska mela problem se strelbou ( tedy ne ja, psi). Koupim jim pistole.
Divozenka- zcela chybny usudek (polidstovani psa) - vasi psi byli v naprosto odlisne situaci. Na vasem pozemku byl proste ruch a cizi lide. Lide, kteri na ne byli hodni a.jeste je krmili. a tak jste je nejen odnaucila hlidat, dovolila krmit cizimi lidmi a ze ho povel zklidni? Samozrejme, jednak vas klidny hlas, ktery ho uklidni.

Pokud nevidíte rozdíl mezi střelbou a stavebními pracemi, tak to těžko můžete pochopit..

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 19:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

anonymx - já své psy prvoplánově neučila ani hlídat a naopak jsem chtěla, aby měli rádi lidi. Hlídám si sama a nechci, aby moji psi cokoliv řešili, proto bych si já nikdy nepořídila služební plemeno, ale ani pastevce. V době, kdy se pořídili psi, se ještě dobudovávala zahrada, něco i na baráku, neustálý pohyb cizích lidí a já nebyla zvědavá na to, abych ještě musela hlídat psy, aby mi po někom nevystartovali. Taky jsem uvažovala o tom naučit je, aby si nevzali nic od cizích lidí...ale samotná bych nedokázala nedat psím kamarádům nějakou mlsku, tak jsem to zamítnula i u svých psů. Navíc kolem chodí děcka ze školy do vedlejší vesnice a sem tam jim u plotu něco podstrčí. Jasně, kolikrát jsem se bála, aby je nenapadlo jim dát něco nebezpečného, jenže...stejně tomu člověk nezabrání, pokud někdo opravdu chce psu ublížit, tak to nějak vymyslí...

17.6.2015 19:32
anonymx

XXX.XXX.232.151

Umpa.lumpa-kdyz vy nechapete nadsazku...
No ja bych svoje psy volne (bez dohledu) mezi cizimi nenechala a krmit je uz vubec. Bernak neni pastevec?

17.6.2015 21:50
panda H

XXX.XXX.49.186

umpa.lumpa napsal(a):
Může Vám to připadat zvláštní, ale ano. Myslím si, že když se psovi ukáže, co způsobuje ten hluk, nenásilnou formou, s klidem, hele nic se neděje, tak ano, mohlo by to zabrat. Ten pes se podle mého názoru bojí, protože hlavně neví, co se děje. A ano, myslím si, že pes uslyší ten rámus celou cestu do svého bytu, takže to bude vědět. Když se tam při každé cestě ven/domů zastaví nakouknout, tak to taky bude vědět. V bytovce bez výtahu v tom nevidím problém. A ano, myslím si, že je to rozhodně lepší, než ze sebe dělat tydýta a dělat, že se nic neděje, když se psovi evidentně třese podlaha pod nohama.

Psi jsou k tomu, co jim říkáme mnohdy mnohem vnímavější, než by si lidi mysleli..

Nehledě na to, že nejjednodušší cesta, jak psa uklidnit při strachu z neznámého je ho s tím neznámým seznámit.

Myslím si to samé.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2015 23:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

anonymx - Bernak neni pastevec? - ne, není.

18.6.2015 09:10
anonymx

XXX.XXX.27.66

Domnívala jsem se, že jde o bernského salašnického - pasení ovcí = pastevec.
Ukázat co způsobuje hluk - tedy stejné jako kdyby jste mu ukazovala petardy, pistoli, apod.
V žádném případě to nepomůže, ale ani neuškodí, jen je to hloupost. Prostě pes není schopen logického myšlení a v žádném případě si neřekne, hele, nemusím se bát, to jen vedle dělají binec.
Ukázat mu neznámé platí v případě, že to čeho se bojí je něco konkrétního, co si může očichat, prohlédnout, apod. V případě zvuku je to už příliš abstraktní. Můžete ho naučit, že do prostředí, kde je rámus, bude chodit rád, protože ho tam čeká pomazlení, mňamka a tedy si na to rušné prostředí zvykne.

Neregistrovaný uživatel

18.6.2015 11:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

anonymx napsal(a):
Domnívala jsem se, že jde o bernského salašnického - pasení ovcí = pastevec.
Ukázat co způsobuje hluk - tedy stejné jako kdyby jste mu ukazovala petardy, pistoli, apod.
V žádném případě to nepomůže, ale ani neuškodí, jen je to hloupost. Prostě pes není schopen logického myšlení a v žádném případě si neřekne, hele, nemusím se bát, to jen vedle dělají binec.
Ukázat mu neznámé platí v případě, že to čeho se bojí je něco konkrétního, co si může očichat, prohlédnout, apod. V případě zvuku je to už příliš abstraktní. Můžete ho naučit, že do prostředí, kde je rámus, bude chodit rád, protože ho tam čeká pomazlení, mňamka a tedy si na to rušné prostředí zvykne.

Tak to se domníváte špatně

Pastevec - stádo hlídal - nepotřeboval k tomu člověka - požadovalo se od něj samostatné myšlení a jednání (je to středoasiat, čuvač, kuvasz, kavkazan, šarplaninec, komondor, atd...)

Ovčák - stádo sháněl a držel pospolu, ale také pásl - potřeboval člověka - člověk dává povely, pes je plní (je to bordera, atd...)

Berňáka bych spíše řadila mezi ovčáky, neumí jednat samostatně a moc toho také sám od sebe neohlídá (pokud je berňák k hlídání veden, tak ano, hlídá). Navíc Berňáci se používali spíše jako tahači - sváželi na kárkách maso, mléko, sem tam i zraněné ovce, atd...
Ale pastevec to opravdu není

Přidejte reakci

Přidat smajlík