Dotaz ohľadom varenej stravy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2015 09:20
finat

XXX.XXX.104.222

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či je nutné striedať druhy mäsa keď psovi varím. Doteraz som jej varila len kuracie prípadne krutí prsa alebo vykostené stehná.

Len ma zaujíma, či je to v poriadku alebo je potrebné kvôli živinám alebo niečomu aby sa to mäso striedalo.

Ja iné mäso ako kuracie prsia nejem, takže sa veľmi nevyznám v mäse. Ak je nutné to striedať, tak mi prosím odporučte nejaké iné druhy.

Jedná sa o malé plemeno, cca 4,5 kg. Granule nechcela papať tak sme prešli na varené.

Vopred ďakujem za odpoveď.

1.7.2015 09:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Všechny !
VŠECHNY druhy masa, které si můžete dovolit. (i zvěřinu, ryby)
Být jen na kuřecím - snad bych ani nechtěla žít....
.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2015 09:30

finat napsal(a):
Ahojte, chcela by som sa opýtať, či je nutné striedať druhy mäsa keď psovi varím. Doteraz som jej varila len kuracie prípadne krutí prsa alebo vykostené stehná.

Len ma zaujíma, či je to v poriadku alebo je potrebné kvôli živinám alebo niečomu aby sa to mäso striedalo.

Ja iné mäso ako kuracie prsia nejem, takže sa veľmi nevyznám v mäse. Ak je nutné to striedať, tak mi prosím odporučte nejaké iné druhy.

Jedná sa o malé plemeno, cca 4,5 kg. Granule nechcela papať tak sme prešli na varené.

Určite je potřeba krmit všechny druhy masa ( hovězí, krůtí, jehněčí, ryby, kachní, králičí, vepřové nebo zvěřinu) a nedí dobré krmit jen svalovinu, musíte krmit i vnitřnosti(ledvinky, játra, srdce, žaludky, a jiné) a k tomu nějakou přílohu.

1.7.2015 09:36
finat

XXX.XXX.104.222

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určite je potřeba krmit všechny druhy masa ( hovězí, krůtí, jehněčí, ryby, kachní, králičí, vepřové nebo zvěřinu) a nedí dobré krmit jen svalovinu, musíte krmit i vnitřnosti(ledvinky, játra, srdce, žaludky, a jiné) a k tomu nějakou přílohu.

Ďakujem za odpoveď. Z hovädzieho mäsa napríklad aké dávate? Ono sa to delí na všelijaké druhy v obchode a neviem ktoré z toho je vhodné. Alebo je to jedno? Ryba môže byť losos? Prílohu akú dávate? Ja dávam k tomu ovsené vločky alebo ryžu a semtam mrkvičku.

1.7.2015 09:46
manbea

XXX.XXX.70.116

Přílohy můžete také rozšířit, např. o těstoviny, pohanku, celozrnný kuskus, špaldové vločky a další. Vždy by ale krmná dávka měla obsahovat nejméně polovinu masa o zbytek se podělí příloha a zelenina (i té je možno dávat více druhů, nejen mrkev). Losos, je výborný, z hovězího dávám tzv. směs na guláš - jsou to kousky kližky, předního, zadního, na okousání syrové kosti s masem, z vepřového plec, srdce, jazyky, někdy jako hračku a zábavu syrové morkové kosti. Kuřecí - stehna, játra, syrové krky, krůtí podobně.

1.7.2015 10:11
finat

XXX.XXX.104.222

Tú zmes hovädziu na guláš som včera na skúšku kúpila. Ako dlho to hovädzie varíte? A ďakujem za rady, vyskúšam niečo :) aj keď mne je z iného mäsa zle keď to len vidím ale čo by som pre psíka neurobila

1.7.2015 10:17
ivulka2

XXX.XXX.155.174

finat napsal(a):
Tú zmes hovädziu na guláš som včera na skúšku kúpila. Ako dlho to hovädzie varíte? A ďakujem za rady, vyskúšam niečo :) aj keď mne je z iného mäsa zle keď to len vidím ale čo by som pre psíka neurobila

A proč to vařite ?

1.7.2015 10:20
finat

XXX.XXX.104.222

ivulka2 napsal(a):
A proč to vařite ?

Mám malý mraziak do ktorého mi nevojde takmer nič. Kupovať stále čerstvé mäso by bolo otravné takže som sa rozhodla pre varenie a takto to pár dní v chladničke vydrží. A ani jej veľmi nechutí surové lebo už som jej skúšala dať takže takto nám to vyhovuje.

1.7.2015 10:31
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Nechtěl bych být u vás psem...

1.7.2015 10:32
noemi

XXX.XXX.64.236

ivulka2 napsal(a):
A proč to vařite ?

Chtěla jsem se zeptat úplně stejně

1.7.2015 10:49
manbea

XXX.XXX.70.116

ivulka2 napsal(a):
A proč to vařite ?

Ač je to pro někoho nepochopitelné, někteří psi si opravdu syrové maso nevezmou ani za nic. Ve své smečce mám dva takové. Je možné, že zadavatelka má doma obdobný případ.

1.7.2015 10:52
ivulka2

XXX.XXX.155.174

manbea napsal(a):
Ač je to pro někoho nepochopitelné, někteří psi si opravdu syrové maso nevezmou ani za nic. Ve své smečce mám dva takové. Je možné, že zadavatelka má doma obdobný případ.

Fajn ale pak je to spiš na tom jak to psa naučim než řešit jak dlouho vařit maso...

1.7.2015 10:54
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Hodonak napsal(a):
Nechtěl bych být u vás psem...

Stačí ovařit... drštky žere snad každý pes syrové.

1.7.2015 11:01
finat

XXX.XXX.104.222

ivulka2 napsal(a):
Fajn ale pak je to spiš na tom jak to psa naučim než řešit jak dlouho vařit maso...

Nemyslíte, že je to moja vec čo riešim? Varené mäso je taktiež vhodné pre psov a keď ste vy zarytá barfařka tak fajn, ja Vám to neberiem ale načo rýpete zbytočne...

1.7.2015 11:10

finat napsal(a):

Maso střídejte různé druhy, např. dejte kousek svaloviny, k tomu vnitřnosti(srdce, jazyk, ledvinku, játra-jen kousek, projímají a ne denně, ty játra), ryby dejte syrové celé, sledě, filet apod., s příloh můžete dát, co vám tady psali, dávejte do krmné dávky vždycky nebo aspoň obden syr. kosti, musí být obalené masem, u vás malé plemeno 1-2 syr. kuřecí krčky. Kosti nedávejte NIKDY tepelně upravené, ne dlouhé stehenní kosti, holé žebírka z grilu apod. Kosti jsou potřeba, kvůli dotaci vápníku ve stravě, protože maso obsahuje velké množství fosforu. Pokud vůbec nikdy nedáváte zelené, neprané držďky( plní funkci probiotik a psi je milují, ale asi by jste to nedala ten smrad, když je vám špatně z normálního masa, dávejte aspoň 2x týdně kvalitní bílý jogurt v množství trošku, pro malého psa. Zeleninku různé druhy, kromě nadýmavé, rozmixovanou na jemno, trošku poduste, je stravitelnější, syrovou dát taky můžete, ale působí, jen jako čistič střev, jelikož pes masožravec, není schopen rozložit rostlinnou celulozu. Čím méně budete maso vařit, tím líp. Zkuste ho nechat jen zatáhnout,3 minutky a odstavte. Zkuste do misky přihodit pár syr. srdíček k tomu vař. masu. Já přidávám ještě kelpu, balancer, sušené šípky, suš. bylinnou směs, pangamin a jiné. Ne, každý den všechno dohromady. Zkuste to zle z masa překonat, pes je masožravec, jeho trávicí trakt funguje jinak, než u člověka všežravce.

1.7.2015 11:15
ivulka2

XXX.XXX.155.174

finat napsal(a):
Nemyslíte, že je to moja vec čo riešim? Varené mäso je taktiež vhodné pre psov a keď ste vy zarytá barfařka tak fajn, ja Vám to neberiem ale načo rýpete zbytočne...

Co je na tom rýpání že se ptam proč vařene a taky že jednodušši mi připadne psa naučit na syrove než se ptát jak dlouho maso vařit.

1.7.2015 11:17
finat

XXX.XXX.104.222

Maso střídejte různé druhy, např. dejte kousek svaloviny, k tomu vnitřnosti(srdce, jazyk, ledvinku, játra-jen kousek, projímají a ne denně, ty játra), ryby dejte syrové celé, sledě, filet apod., s příloh můžete dát, co vám tady psali, dávejte do krmné dávky vždycky nebo aspoň obden syr. kosti, musí být obalené masem, u vás malé plemeno 1-2 syr. kuřecí krčky. Kosti nedávejte NIKDY tepelně upravené, ne dlouhé stehenní kosti, holé žebírka z grilu apod. Kosti jsou potřeba, kvůli dotaci vápníku ve stravě, protože maso obsahuje velké množství fosforu. Pokud vůbec nikdy nedáváte zelené, neprané držďky( plní funkci probiotik a psi je milují, ale asi by jste to nedala ten smrad, když je vám špatně z normálního masa, dávejte aspoň 2x týdně kvalitní bílý jogurt v množství trošku, pro malého psa. Zeleninku různé druhy, kromě nadýmavé, rozmixovanou na jemno, trošku poduste, je stravitelnější, syrovou dát taky můžete, ale působí, jen jako čistič střev, jelikož pes masožravec, není schopen rozložit rostlinnou celulozu. Čím méně budete maso vařit, tím líp. Zkuste ho nechat jen zatáhnout,3 minutky a odstavte. Zkuste do misky přihodit pár syr. srdíček k tomu vař. masu. Já přidávám ještě kelpu, balancer, sušené šípky, suš. bylinnou směs, pangamin a jiné. Ne, každý den všechno dohromady. Zkuste to zle z masa překonat, pes je masožravec, jeho trávicí trakt funguje jinak, než u člověka všežravce.

Ďakujem, presne takúto odpoveď som chcela. Ja som nepovedala, že jej mäso nedoprajem, len na to nie som zvyknutá a nepoznám to a potrebovala som nejaké rady ohľadom toho. Samozrejme, že jej to kúpim a doprajem. Ja viem, že pes je mäsožravec a určite z nej nebudem robiť vegetariánku aj keby som ňou ja bola.

Skvele ste to napísali, vyskúšame keď kúpim. Ďakujem ešte raz

1.7.2015 11:17

ivulka2 napsal(a):
Co je na tom rýpání že se ptam proč vařene a taky že jednodušši mi připadne psa naučit na syrove než se ptát jak dlouho maso vařit.

Pokud učit, tak už od štěněte, jsou holt psi, kterým syrové nechutná a nenaučí se ho jíst nikdy, stejně tak znám fenu, která nežere nepr.dršťky.

1.7.2015 11:24
finat

XXX.XXX.104.222

ivulka2 napsal(a):

Na tom nič. Na Vašu otázku som Vám odpovedala prečo varené a nie surové. Čo je na tom nepochopiteľné že mám malý mraziak, zlé možnosti skladovania mäsa a je to pre mňa praktickejšie keď to uvarím?

A prečo mám nútiť psa žrať surové, keď vidím že to nechce a pozerá na mňa, že čo som jej to dala? Keď jej idem dať varené tak sa teší a ide sa za tým potrhať takže zrejme jej to varené chutí viac, nemyslíte? Nevarím to veľmi dlho, ale proste varím. Tak čo je na tom také zlé?

1.7.2015 11:30
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Je opravdu nepříjemné, když se člověku syrové maso "ekluje", a pořídí si masožravé zvíře. Ale asi bych opravdu šel do malého mražáčku, nakoupil masa víc, pokrájel, po jednotlivých dávkách zamrazil... Nebo co takhle o to naporcování někoho poprosit? A pak jenom vytáhnout balíček, rozmrazit, naservírovat.

1.7.2015 11:32
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Taky se mi nepovedlo naše psisko naučit na syrové.
Prostě to odmítá a když si vezme kousek (náhodou) za chvilku vyzvrací..
Krmím ho vařeným (ovařené taky nechce) už od jeho 3 měsíců. Dneska má 10 měsíců a prospívá krásně.
Dávám kuřecí (stehna, křídla, srdce, žaludky), vepřové (srdce, žaludek, jazyk) a hovězí kližku..občas slepici (vše bez kostí) - prostě co je zrovna třeba v akci :)
Klidně mu dám v jeden den (maso dostává ráno) i dva, tři druhy, třeba vařím hovězí s kuřetem a kousek vepřového srdce..
Přílohy nedostává vůbec, ráno krom masa 2 psí piškotky a večer pak granulky (ORIJEN REGIONAL RED nebo PLATINUM) to většinou už nesní ani půl dávky, moc je nechce...

Maso mám uvařené v lednici ve větším hrnci, postupně odebírám a ohřívám od po-pá. O víkendu maso dostane to, co jíme my..a třeba s rýží, s bramborem (s kouskem másla)..miluje ředkvičky, kousek rajčete, papriku..chleba s máslem a domácím

Má ukázkové bobky, nevíme co je zvracení, průjem..je nádherný, špičková srst, bezva osvalení - na poslední výstavě vyběhal BOB

1.7.2015 11:33

Hodonak napsal(a):
Je opravdu nepříjemné, když se člověku syrové maso "ekluje", a pořídí si masožravé zvíře. Ale asi bych opravdu šel do malého mražáčku, nakoupil masa víc, pokrájel, po jednotlivých dávkách zamrazil... Nebo co takhle o to naporcování někoho poprosit? A pak jenom vytáhnout balíček, rozmrazit, naservírovat.

Finat píše, že jeden z důvodů, proč krmí vařeným je, že jí to pes nežere.

1.7.2015 11:39
amiš

XXX.XXX.11.120

Klidně vařte, vařili psům rodiče, vařím celý život i já. Psiska s radostí sežerou odřezky syrového masa, nebo vhodné syrové kosti, ale tomu vařenému s přílohou dávají přednost. Nezapomeńte na vývar, ten přímo milují. Dávám jako přílohu těstoviny nebo rýži, kupuji a uvařím i maso společně s vnitřnostmi, psiska jsou v kondici a spokojená. Teď je hodně zastánců syrové stravy, ale třeba moje veterinářka, sama chovatelka velkého plemene, ač jí neodsuzuje, tak se spíše kloní k stravě vařené. Je to věc názoru, hlavně ať pejsek prospívá .

1.7.2015 11:51
mishule

XXX.XXX.99.26

Finat: Vidíte, Váš hafan nechce syrové, mě zase pes odmítá vařené/ovařené, takže pro mě jednodušší. Nic si z některých diskutérů nedělejte, každý pes je holt jiný.

Jinak myslím, že sama přijdete na to, zda psovi chutná opravdu uvařené maso nebo stačí jen lehce ovařené.

Jinak s tím, že se Vám syrové maso příčí, Vás úplně chápu, mě to vadí také, ale kvůli psovi jsem se naučila to překonat, jak jste psala, co bychom pro ně neudělali. :)

A jestli můžu doporučit, mrkněte po nějaké literatuře - hlavně co se příloh týče, třeba v knížce BARF: Krmení psa přirozenou stravou, jsou bezva recepty (ač se syrovým masem).

1.7.2015 11:55
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Mám výhodu... moje pesani sežerou úplně všecko... Bestie i mouku a cukr krystal... Tohle dostala k desátým narozeninám, půl kila hovězího... co jsem měl připravené na tatarák...

1.7.2015 11:58

Pokud učit, tak už od štěněte, jsou holt psi, kterým syrové nechutná a nenaučí se ho jíst nikdy, stejně tak znám fenu, která nežere nepr.dršťky.

Moje fenka je na syrovým, ale nepozře koňskou svalovinu syrovou, vyházela to z misky, tak jsem to ovařila a jak šmakovalo. Naopak, za syr. zel. držky, by dala život. Syrové je fajn, ale vařené je zase lépe stravitelné, musí se ale přidávat doplňky. Taky nejsem zarytý BARFař, moje dostává syrové, vařené, dokonce 1-2x týdně i granule. Prospívá super. Je fakt, že jsem musela koupit nový mrazák,3 šuplík. a to je psí. Mám N.O. a 15 -20 kg masa, co vždycky nakoupím a nabalíčkuju, se mi do našeho nevešlo.

1.7.2015 12:05
manbea

XXX.XXX.70.116

Hodonak napsal(a):
Mám výhodu... moje pesani sežerou úplně všecko... Bestie i mouku a cukr krystal... Tohle dostala k desátým narozeninám, půl kila hovězího... co jsem měl připravené na tatarák...

Super fotka

1.7.2015 12:07
Psík

XXX.XXX.89.52

A můžu míchat vařené a syrové maso?

Můj pes byl 4 roky na vařeném + občas granule.
Nyní bych ráda přešla na krmení syrovým masem. Psovi chutná, dávám mu občas kousek už asi tři týdny, ale jakmile dostal celou porci syrového, hned měl řídkou stolici. Tak nevím jestli je lepší přidávat syrové po troškách do vařeného, nebo léčba šokem - dát rovnou jenom syrové a doufat že stolice se časem upraví.

1.7.2015 12:17
manbea

XXX.XXX.70.116

Hodonak napsal(a):

Super fotka

1.7.2015 12:21
manbea

XXX.XXX.70.116

manbea napsal(a):
Super fotka

Omlouvám se a aby Hodonák nezpychl , omylem se mi sem tento příspěvek vložil 2x.

Neregistrovaný uživatel

1.7.2015 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Moji psi taky syrové nechtěli, ovařuju. Snažila jsem se čím dál míň, ale přišla fáze, kdy už to bylo málo(třeba dvě minuty) a už to nevzali. Zelené dršťky nechtěli vůbec, dokonce ani uvařené(a to jsem u vaření málem omdlela )Oni vůbec moc smradlavé věci nejí, jsou to fifleny I v mase dělají rozdíly, třeba ryby jim nejedou, ale rybí granule mají rádi. Kachní hlavy taky nic moc.
Zadavatelko: kupte z masa cokoliv, co je k mání. Nemusíte vůbec řešit, jestli hovězí přední či zadní atd jen přidávejte kosti. Kuřecí skelety či křidýlka i váš malý pejsa zbaští bez problémů, uvařené jsou úplně měkké(sežeru je i já, natož pes) Každá porce by měla alespoň malé množství kostí obsahovat. Nebo mu tam rozmlaďte celé vajíčko, i se skořápkou. Tedy ne snad každá porce, ale skoro každá. Naši psi třeba v jídle kosti někdy nemají, ale mají syrová žebra k snídani každý den, tak se to srovná

1.7.2015 13:04
finat

XXX.XXX.104.222

Ďakujem za rady, zostavíme nejaký jedálniček nech to má pestré

1.7.2015 14:03
mishule

XXX.XXX.99.26

Psík napsal(a):
A můžu míchat vařené a syrové maso?

Můj pes byl 4 roky na vařeném + občas granule.
Nyní bych ráda přešla na krmení syrovým masem. Psovi chutná, dávám mu občas kousek už asi tři týdny, ale jakmile dostal celou porci syrového, hned měl řídkou stolici. Tak nevím jestli je lepší přidávat syrové po troškách do vařeného, nebo léčba šokem - dát rovnou jenom syrové a doufat že stolice se časem upraví.

Já bych rozhodně postupovala jako u přechodu na nové granule - postupný náběh nové stravy.

Ta "léčba šokem" by se Vám taky u psa nemusela vyplatit, průjmy, zvláště v tomhle počasí, mohou být poměrně vážný zdravotní problém. A hlavně, opravdu se Vám chce psa trápit zažívacími potížemi? Vemte si, jak jsou tyto potíže nepříjemné Vám.

1.7.2015 14:09
Psík

XXX.XXX.89.52

mishule napsal(a):
Já bych rozhodně postupovala jako u přechodu na nové granule - postupný náběh nové stravy.

Ta "léčba šokem" by se Vám taky u psa nemusela vyplatit, průjmy, zvláště v tomhle počasí, mohou být poměrně vážný zdravotní problém. A hlavně, opravdu se Vám chce psa trápit zažívacími potížemi? Vemte si, jak jsou tyto potíže nepříjemné Vám.

Děkuji.

1.7.2015 14:18
HANELE77

XXX.XXX.30.183

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moji psi taky syrové nechtěli, ovařuju. Snažila jsem se čím dál míň, ale přišla fáze, kdy už to bylo málo(třeba dvě minuty) a už to nevzali. Zelené dršťky nechtěli vůbec, dokonce ani uvařené(a to jsem u vaření málem omdlela )Oni vůbec moc smradlavé věci nejí, jsou to fifleny I v mase dělají rozdíly, třeba ryby jim nejedou, ale rybí granule mají rádi. Kachní hlavy taky nic moc.
Zadavatelko: kupte z masa cokoliv, co je k mání. Nemusíte vůbec řešit, jestli hovězí přední či zadní atd jen přidávejte kosti. Kuřecí skelety či křidýlka i váš malý pejsa zbaští bez problémů, uvařené jsou úplně měkké(sežeru je i já, natož pes) Každá porce by měla alespoň malé množství kostí obsahovat. Nebo mu tam rozmlaďte celé vajíčko, i se skořápkou. Tedy ne snad každá porce, ale skoro každá. Naši psi třeba v jídle kosti někdy nemají, ale mají syrová žebra k snídani každý den, tak se to srovná

Tak já kosti nedávám vůbec, ale je to malé plemeno a již s ukončeným vývojem, tak mu snad ty granule, co večer trochu jí, potřebu vápníku pokryjí...
Místo kostí dávám z vařeného veškeré chrupavky a že jich třeba na kuřecích křídlech je...
Nevypadá, že by bez kostí strádal..

Neregistrovaný uživatel

1.7.2015 15:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

O tom, jestli pes bez kostí strádá či ne(myslím výživově) zbytečné polemizovat, je to věc názoru. Odpověď by mohly přinést snad nějaké krevní rozbory na veterině. Ale vezmu-li přirozené krmení v přírodě, žral by i kosti. Tak se snažím to tak nějak dodržovat, dle možností.

1.7.2015 15:52
Psík

XXX.XXX.89.52

HANELE77 napsal(a):
Tak já kosti nedávám vůbec, ale je to malé plemeno a již s ukončeným vývojem, tak mu snad ty granule, co večer trochu jí, potřebu vápníku pokryjí...
Místo kostí dávám z vařeného veškeré chrupavky a že jich třeba na kuřecích křídlech je...
Nevypadá, že by bez kostí strádal..

Ani já nedávám kosti, vápník je i jiných potravinách. Tahle tabulka je sice pro lidi, ale určitě něco z toho pes občas dostane.
http://www.prvky.com/vapnik-potraviny.html.

1.7.2015 15:59
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Psík napsal(a):
Ani já nedávám kosti, vápník je i jiných potravinách. Tahle tabulka je sice pro lidi, ale určitě něco z toho pes občas dostane.
http://www.prvky.com/vapnik-potraviny.html.

Tak ta tabulka je super, ale pro maožravce jsou stravitelné a využitelné převážně živočišné zdroje vápníku. Z té tabulky tedy leda jogurt, mléko (pokud ho snáší), mléčné výrobky a vejce. Brokolici nestráví, ořechů a mandlí moc nesežere a cpát ho čokoládou, kávou, fazolema a podobným je naprostá zhůvěřilost (a taky i zdravotní risk).

1.7.2015 16:05
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

amiš napsal(a):
Klidně vařte, vařili psům rodiče, vařím celý život i já. Psiska s radostí sežerou odřezky syrového masa, nebo vhodné syrové kosti, ale tomu vařenému s přílohou dávají přednost. Nezapomeńte na vývar, ten přímo milují. Dávám jako přílohu těstoviny nebo rýži, kupuji a uvařím i maso společně s vnitřnostmi, psiska jsou v kondici a spokojená. Teď je hodně zastánců syrové stravy, ale třeba moje veterinářka, sama chovatelka velkého plemene, ač jí neodsuzuje, tak se spíše kloní k stravě vařené. Je to věc názoru, hlavně ať pejsek prospívá .

Bohužel ani veterináři ani dlouholetí chovatelé moc odborníci na výživu nejsou. Veterináři doporučují převážně granule, dlouholetá chovatelka zase bude krmit tak, jak "se krmilo vždycky" a to také doporučí. Pro masožravce je nejpřirozenější a nejlépe stravitelné krmení celými kusy zvířat (tj. syrové části těla). Jenže to v dnešní době dělá málokdo (už proto, že se takové krmení špatně shání).

1.7.2015 16:23
Bílávlčice

XXX.XXX.89.52

Žaneto s tou tabulkou máte pravdu, ale něco vápníku je i v mase, játrech, rýži, jablkách, bramborách atd. To jsou doplňky které k vařené stravě dávám. Dávám i vývar z masa a kostí, tam se určitě vápník také vyvaří. Někdy i nastrouhám trošku ze sépiové kosti pro ptáčky. Když to není štěně v růstu, myslím že je to zcela postačující. Po kostech má můj pes zácpu a to je mi ho zase líto

1.7.2015 16:45

" ale něco vápníku je i v mase, játrech, rýži, jablkách, bramborách atd. "
...a fosforu k tomu, v mnohém více než vápníku (viz např. tabulka zde : http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky).

1.7.2015 16:56
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Finat: maso vařím cca půl hoďky , já to fláknu do kastróla a až mi to příjde uvařený tak to vypnu a sleju

Jinak já taky vařím, vepřový, hovězí, zvěřinu, důbež, vnitřnosti, kůže... syrový maso mi dohuby nevemou ale je zajímavý že syrová kost jim nevadí nebo taková ta "záclonka" z prasete jak so do toho balí sekaná, tu dávám velkýmu hafinovi syrovou a může se po ní utlouct ..

1.7.2015 17:19

Co se týče syrové maso nebo vařené...jeden pes syrové jí druhý ne (ale sní bez problémů např.syrové kuřecí křídlo), takže lehce ovařuji, pokud nekrmím kosti...přidávám vápník ve formě mletých vaječných skořápek.

1.7.2015 18:11

" ale něco vápníku je i v mase, játrech, rýži, jablkách, bramborách atd. "
...a fosforu k tomu, v mnohém více než vápníku (viz např. tabulka zde : http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky).

Hmn, ta tabulka je super, tady ostatní vidí, jaký nepoměr je v mase Ca:P. Proto se denní dávky masa i když se vaří, musí umět trochu sestavit tak, aby nebylo toho P až příliš. Proto já dávám do skoro každé krmné dávky syr. kosti a balancer. Sépiová kost, jak tady psala bílá vlčice, taky dobrá volba.

1.7.2015 18:35

Dobrá tabulka je taky tato: CZFCDB -nutridatabaze, vyhledání podle nutriendu. Dá se v tom celkem slušně zorientovat.

1.7.2015 19:09
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Jaká ideální dávka vařenýho masa je pro pastevce? Takový telátko se váží blbě ..

1.7.2015 20:38

kobylatko napsal(a):
Jaká ideální dávka vařenýho masa je pro pastevce? Takový telátko se váží blbě ..

Taková, kterou je ochoten sežrat a nemusíš ho prosit, aby si milostivě zobl (teda pokud nemáš žravou vyjímku)...

1.7.2015 21:25
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Ve Svete psů 6/15 je clanek od Ivana Stuchlého -genetika, vyzivareba alternativce.Rika tam cituji:ze pes je sice selma, zivocisnou potravu nutne potrebuje, ale neni selmou hyperkarnivorni, zivici se prevazne masem, ale mezokarnivorni a da se o nich rici, ze jsou do urcite miry vsezrave-omnivorni.Proto by masa melo byt v krmne davce 60%, protoze maso obsahuje velke mnozstvi fosforu.Vzhledem k tomu predstavuje i pro dospeleho psa dlouhodobe ci trvale krmeni potravou s extreme vysokym obsahem slozek zivocisneho puvodu riziko zatizeni vylucovaciho ustroji a tvorby fosfatovych konkrementu- mocovych kamenu.Nadmerny obsah proteinu muze u geneticky disponovanych jedincu vest i k pretizeni zevne sekrecni casti slinivky, ktera dodava do streva travici enzymy-po case dochazi k pankreopatii...
Je to reakce na dotaz majitele feny, ktera po letech krmeni"kvalitnimi" granulemi s 80 %masa zacala mit travici problemy vcetne zanetu slinivky.Vet jim doporucil granule s nizsim obsahem masa, panStuchly doporucuje na tento problem dietu s 25%masa.U krmeni domaci stravou doporucuje krmit varenym masem, protoze je stravitelnejsi nez syrove.Pise doslova, ze bilkoviny pes nemuze vstrebat vcelku, behem traveni musi byt rozlozeny na svoje stavebni kameny aminokyseliny, pouze ty jsou vyuzitelne.Nejprve proto musi bytmpri traveni proteiny denaturovany, aby je mohly zpracovat travici enzymy.Var vede k fyzikalni denaturaci proteinu, proto je lepsi davat psu pro usnadneni cinnost zazivaciho traktu maso varene.

Tolik pStuchlý

2.7.2015 06:42
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Lexaurin napsal(a):
Ve Svete psů 6/15 je clanek od Ivana Stuchlého -genetika, vyzivareba alternativce.Rika tam cituji:ze pes je sice selma, zivocisnou potravu nutne potrebuje, ale neni selmou hyperkarnivorni, zivici se prevazne masem, ale mezokarnivorni a da se o nich rici, ze jsou do urcite miry vsezrave-omnivorni.Proto by masa melo byt v krmne davce 60%, protoze maso obsahuje velke mnozstvi fosforu.Vzhledem k tomu predstavuje i pro dospeleho psa dlouhodobe ci trvale krmeni potravou s extreme vysokym obsahem slozek zivocisneho puvodu riziko zatizeni vylucovaciho ustroji a tvorby fosfatovych konkrementu- mocovych kamenu.Nadmerny obsah proteinu muze u geneticky disponovanych jedincu vest i k pretizeni zevne sekrecni casti slinivky, ktera dodava do streva travici enzymy-po case dochazi k pankreopatii...
Je to reakce na dotaz majitele feny, ktera po letech krmeni"kvalitnimi" granulemi s 80 %masa zacala mit travici problemy vcetne zanetu slinivky.Vet jim doporucil granule s nizsim obsahem masa, panStuchly doporucuje na tento problem dietu s 25%masa.U krmeni domaci stravou doporucuje krmit varenym masem, protoze je stravitelnejsi nez syrove.Pise doslova, ze bilkoviny pes nemuze vstrebat vcelku, behem traveni musi byt rozlozeny na svoje stavebni kameny aminokyseliny, pouze ty jsou vyuzitelne.Nejprve proto musi bytmpri traveni proteiny denaturovany, aby je mohly zpracovat travici enzymy.Var vede k fyzikalni denaturaci proteinu, proto je lepsi davat psu pro usnadneni cinnost zazivaciho traktu maso varene.

Tolik pStuchlý

Jasně, všichni ti psi a vlci v přírodě houfně hynou na záněty slinivky nebo močové kameny nebo se chodí pást na pole. Nic proti RNDr. Stuchlému, odpověd na dotaz moc pěkná, ale jakou máme jistotu, že ten zánět slinivky a trávicí problémy vyvolaly právě ty granule s 80 % masa a proto, že tam toho masa bylo tolik?
Ono je potřeba rozlišovat, co je příčina a co následek - příčina trávicích problémů může být někde jinde a protože takový pes už je nemocný, může špatně snášet i vysoký obsah proteinů ve stravě nebo proteiny nedenaturované.
A samozřejmě je rozdíl mezi krmením masem a celými kusy zvířat, bohužel lidi si pod masem často představí akorát kuřízek...

2.7.2015 06:47

"ktera po letech krmeni"kvalitnimi" granulemi s 80 %masa"
ale nemáte představu, že 80% hmotnosti pytle je maso, že?

2.7.2015 07:55

Žaneta kocková napsal(a):
Jasně, všichni ti psi a vlci v přírodě houfně hynou na záněty slinivky nebo močové kameny nebo se chodí pást na pole. Nic proti RNDr. Stuchlému, odpověd na dotaz moc pěkná, ale jakou máme jistotu, že ten zánět slinivky a trávicí problémy vyvolaly právě ty granule s 80 % masa a proto, že tam toho masa bylo tolik?
Ono je potřeba rozlišovat, co je příčina a co následek - příčina trávicích problémů může být někde jinde a protože takový pes už je nemocný, může špatně snášet i vysoký obsah proteinů ve stravě nebo proteiny nedenaturované.
A samozřejmě je rozdíl mezi krmením masem a celými kusy zvířat, bohužel lidi si pod masem často představí akorát kuřízek...

Kuřízek!

2.7.2015 07:56
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Dávám příspěvek k úvaze, vlastní názor ať si udělá každý sám...

2.7.2015 08:41
kobroor

XXX.XXX.41.2

Taková, kterou je ochoten sežrat a nemusíš ho prosit, aby si milostivě zobl (teda pokud nemáš žravou vyjímku)...

Takže asi tak 10 kilo masa?

Pokud jde o vápník.. pokud nedáváte kosti, určitě bych dávala nějaký doplněk. Nechte si udělat krevní testy a uvidíte.

2.7.2015 09:04
Psočka

XXX.XXX.1.239

Lexaurin napsal(a):

Tolik pStuchlý

Taky jsem tenhle článek četla. Můj názor je ten, že pes není vlk. Podle mě jde taky o plemeno, jestli je ten pes blíž k vlkovi, nebo už toho tolik z vlka nemá. Pes má jiné trávení a už není úplný masožravec. My krmíme zhruba 60% masa. Dostává granule a vařené maso s přílohou. A zatím žádné problémy.

Neregistrovaný uživatel

2.7.2015 10:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Psočka napsal(a):
Taky jsem tenhle článek četla. Můj názor je ten, že pes není vlk. Podle mě jde taky o plemeno, jestli je ten pes blíž k vlkovi, nebo už toho tolik z vlka nemá. Pes má jiné trávení a už není úplný masožravec. My krmíme zhruba 60% masa. Dostává granule a vařené maso s přílohou. A zatím žádné problémy.

Asi před týdnem jsem sledovala dokument na Zoomu o psech(a vlcích) Byl to britský dokument. A bylo tam řečeno, že ačkoliv máme X plemen, z toho i X plemen hnusně člověkem zdegenerovaných(byl tam rozebíraný buldok a byla to hrůza teda ) přesto je pes pořád z 99% vlk...a na to máme pamatovat a nedělat z něho něco jiného. Tak jsem si vzpomněla na nekonečné dohady na psích fórech, jak nemáme dělat ze svého psa vlka...

2.7.2015 10:42

Lexaurin napsal(a):

Tolik pStuchlý

Lexaurin, i když jste ten článek nenapsala vy, dobře, že jste ho sem dala. Ano, je to přesně tak, jak se v něm píše. Syr. maso je déle stravitelné, proto někteří psíci po něm zvrací, stravitelnější je ovařené, ale je k němu třeba přidat doplňky. Proto, já bych se bála úplně čistýho BARFu, naše žere, vařené i syrové, přílohy, kromě těstovin, veškerou zeleninu, jogurty, vejce, ryby, i granule občas dostane, no a zrovna třeba Orijen. Nevím, krmit vysoko prot. granulemi jako je Orijen, celý život, do toho bych teda nešla, stejně tak pes celý život na syrovým mase, bez příloh celoživotně. Je totiž velký rozdíl v mase, které si uloví zvíře ve volné přírodě-čerstvé, mezi masem z jatek, které je odkrveno a odpočaté, tam jsme ve výživových hodnotách, úplně jinde.

2.7.2015 11:21
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Lexaurin, i když jste ten článek nenapsala vy, dobře, že jste ho sem dala. Ano, je to přesně tak, jak se v něm píše. Syr. maso je déle stravitelné, proto někteří psíci po něm zvrací, stravitelnější je ovařené, ale je k němu třeba přidat doplňky. Proto, já bych se bála úplně čistýho BARFu, naše žere, vařené i syrové, přílohy, kromě těstovin, veškerou zeleninu, jogurty, vejce, ryby, i granule občas dostane, no a zrovna třeba Orijen. Nevím, krmit vysoko prot. granulemi jako je Orijen, celý život, do toho bych teda nešla, stejně tak pes celý život na syrovým mase, bez příloh celoživotně. Je totiž velký rozdíl v mase, které si uloví zvíře ve volné přírodě-čerstvé, mezi masem z jatek, které je odkrveno a odpočaté, tam jsme ve výživových hodnotách, úplně jinde.

Nebo když sežere takovou pěknou zamřelou mršinu v přírodě, to je taky úplně jinde ve výživových hodnotách :).

2.7.2015 11:23
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Psočka napsal(a):

Váš názor je sice hezký, ale nemění nic na tom, že až na pár v celku nevelkých mutací, které jednak způsobují takový rozdíl ve vzhledu jednotlivých plemen a jednak třeba psovi umožňují o chlup lépe využívat rostlinné zdroje potravy, je pes stále z hlediska genetiky i anatomie i fyziologie vlk. Podstatně víc se od vlků a psů liší i pes hřivnatý, opravdový psovitý všežravec.

2.7.2015 11:37

"Nevím, krmit vysoko prot. granulemi jako je Orijen, celý život, do toho bych teda nešla"
no, ono je třeba si ta procenta přepočítat na krmnou dávku a srovnat s krmením masem a hned ta "vysokoproteinová" bublina splaskne.

2.7.2015 11:43
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Mně ten článek přijde logický, navíc je třeba také zohlednit, mimo jiné, styl života-například kolik energie vydá vlk na ulovení kořisti a jak často žere, a kolik energie vydá pes než dostane pod nos misku

2.7.2015 11:55

Nebo když sežere takovou pěknou zamřelou mršinu v přírodě, to je taky úplně jinde ve výživových hodnotách :).

Ano, právě že je.Např. zelená držˇka s obsahem rostlinné natrávené potravy, ( někdy ji trošku rozeberte a uvidíte), ten odporný smrad, pro nás-člověka( taky mi je z toho na blití), pro psa vynikající. Čerstvost je míněna jinak, Myslíte si, že když např. šelma strhne zvěř a otevře břicho, tak to tam v žaludku voní?

2.7.2015 12:00
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Ano, právě že je.Např. zelená držˇka s obsahem rostlinné natrávené potravy, ( někdy ji trošku rozeberte a uvidíte), ten odporný smrad, pro nás-člověka( taky mi je z toho na blití), pro psa vynikající. Čerstvost je míněna jinak, Myslíte si, že když např. šelma strhne zvěř a otevře břicho, tak to tam v žaludku voní?

Já si radši nic nemyslím, protože pak mi někdo, kdo o tom ví méně než já, začne vysvětlovat naprosté samozřejmosti :D.

2.7.2015 12:08
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Já mužu prohlasit že krmim pouze a jen barf a to už od dob kdy se tomu řikalo krmeni masem, mam možnost krmit cele kusy a to kuře, slepice, kruta a telata občas kralik či prase nebo ryba a to vše krmim vcelku včetně peři, kuže a vnitřností. Jsem vpodstatě lenoch takže u mě krmeni spočívá v tom že maso rozmrazim a bud rozseknu a nebo což je častěji hodim cele at se s tím poperou dle libosti.Kemim tak už asi 20 let takže dost dlouhá doba na srovnání krmím tak dospělce, staré či štěnata nebo březi feny.Nepřidávám žadné doplnky a nedávám ani přilohy či zeleninu maximalně dávám cela vejce či mléko nebo jogurt ovoce a zeleninu maji jen když se sami obslouži.Prozatim jsem neměla u žadneho psa zdravotni nebo zažívací problemy, veterináře tak maximalně očkováni a odčervení.

2.7.2015 12:22

ivulka2 napsal(a):
Já mužu prohlasit že krmim pouze a jen barf a to už od dob kdy se tomu řikalo krmeni masem, mam možnost krmit cele kusy a to kuře, slepice, kruta a telata občas kralik či prase nebo ryba a to vše krmim vcelku včetně peři, kuže a vnitřností. Jsem vpodstatě lenoch takže u mě krmeni spočívá v tom že maso rozmrazim a bud rozseknu a nebo což je častěji hodim cele at se s tím poperou dle libosti.Kemim tak už asi 20 let takže dost dlouhá doba na srovnání krmím tak dospělce, staré či štěnata nebo březi feny.Nepřidávám žadné doplnky a nedávám ani přilohy či zeleninu maximalně dávám cela vejce či mléko nebo jogurt ovoce a zeleninu maji jen když se sami obslouži.Prozatim jsem neměla u žadneho psa zdravotni nebo zažívací problemy, veterináře tak maximalně očkováni a odčervení.

Tak to Vám trochu závidím, škoda, že si to nemohou ještě ulovit

2.7.2015 12:26
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Tak to Vám trochu závidím, škoda, že si to nemohou ještě ulovit

No někdy si to mrchy uloví... ale to pak já lovím je.

Neregistrovaný uživatel

2.7.2015 12:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Ivulka2 - tak to je myslím ideální psí strava...také závidím. A jste myslím doklad toho, že je to pro psy dobré, vzhledem k nevýskytu hnusných chorob u vás. Vždycky mne zajímalo to, jestli jsou takto krmení psi opravdu míň nemocní. Bohužel jsem četla: krmím masem a přesto má můj pes rakovinu...a to mne teda trochu zvyklalo(ne od krmení masem, ale od jistoty, že je to to jediné správné) Jenže plno lidí cpe do psů(i do sebe) neustále nějaké výživové doplňky...a to si nemyslím, že dobré je, to už ho můžu rovnou krmit jen granulema...Bohužel mí psi by to takto, jako ti vaši, nežrali. Našla jsem v boudě nataženého (tuhého) zajíce. Dokonce jsem si zprvu myslela, že si tam snad šel lehnout(byl tam hezky naaranžovaný ) On ho samojed v zahradě uloví(teď už možná ne, když dostal vyhubováno ) ale rozhodně ho nesežere. On loví vyloženě ze sportu, nemyslí si, že by to měl taky jíst. Ani nic netrhá, zajíc byl neporušený, asi mu jen zmáčknul krk

2.7.2015 12:49
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Ivulka2 - tak to je myslím ideální psí strava...také závidím. A jste myslím doklad toho, že je to pro psy dobré, vzhledem k nevýskytu hnusných chorob u vás. Vždycky mne zajímalo to, jestli jsou takto krmení psi opravdu míň nemocní. Bohužel jsem četla: krmím masem a přesto má můj pes rakovinu...a to mne teda trochu zvyklalo(ne od krmení masem, ale od jistoty, že je to to jediné správné) Jenže plno lidí cpe do psů(i do sebe) neustále nějaké výživové doplňky...a to si nemyslím, že dobré je, to už ho můžu rovnou krmit jen granulema...Bohužel mí psi by to takto, jako ti vaši, nežrali. Našla jsem v boudě nataženého (tuhého) zajíce. Dokonce jsem si zprvu myslela, že si tam snad šel lehnout(byl tam hezky naaranžovaný ) On ho samojed v zahradě uloví(teď už možná ne, když dostal vyhubováno ) ale rozhodně ho nesežere. On loví vyloženě ze sportu, nemyslí si, že by to měl taky jíst. Ani nic netrhá, zajíc byl neporušený, asi mu jen zmáčknul krk

Krmení masem nevyléčí veškeré choroby. Spousta rakovin souvisí s jinými věcmi než jen se stravou.

2.7.2015 12:54
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Ohledně rakoviny, nedávno jsem četla článek, že hlavní podíl viny má VŠUDEPŘÍTOMNÁ chemie. U lidí má vliv i to, že se prodlužuje život. V podstatě je to určitá daň za to prodlužování- mnoho lidí si tak k rakovině vlastně dojde. Příklad- dříve se umíralo na infarkt- v dnešní době se dá čerstvý infarkt bravurně zvládnout... přeživší člověk stárne a zvyšuje se tak i riziko zhoubného bujení. Genetika má také svůj podíl...

2.7.2015 13:05

ivulka2 napsal(a):
No někdy si to mrchy uloví... ale to pak já lovím je.

2.7.2015 13:27
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Lexaurin napsal(a):
Ohledně rakoviny, nedávno jsem četla článek, že hlavní podíl viny má VŠUDEPŘÍTOMNÁ chemie. U lidí má vliv i to, že se prodlužuje život. V podstatě je to určitá daň za to prodlužování- mnoho lidí si tak k rakovině vlastně dojde. Příklad- dříve se umíralo na infarkt- v dnešní době se dá čerstvý infarkt bravurně zvládnout... přeživší člověk stárne a zvyšuje se tak i riziko zhoubného bujení. Genetika má také svůj podíl...

Ano, chéééémie je zlo největší. Bych všechny ty chémie zakázala a místo VŠCHT vysázela mrkvičku bez jakýchkoliv chemických látek. Virtuální tedy zřejmě.

Neregistrovaný uživatel

2.7.2015 13:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Lexaurin napsal(a):

Ano vím a souhlasím, že hlavní problém je obrovské množství chemie všude kolem nás. Ale třeba u psů se dá právě hodně ovlivnit nechemickou stravou(což důsledně nedělám, dostávají i chemické mlsky: frolíky a granule ) Ale třeba nepoužívají tuny chemické kosmetiky, nenosí chemické oblečení atd...

2.7.2015 13:45
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Ano vím a souhlasím, že hlavní problém je obrovské množství chemie všude kolem nás. Ale třeba u psů se dá právě hodně ovlivnit nechemickou stravou(což důsledně nedělám, dostávají i chemické mlsky: frolíky a granule ) Ale třeba nepoužívají tuny chemické kosmetiky, nenosí chemické oblečení atd...

Ono je to těžší, chemii i dýcháme a ono maso, ať už vařené nebo syrové určitě také chemii obsahuje, co žerou ta jatečná zvířata ?- vždyť chemií se stříkají pole, ovoce atd atp, mohli bychom poh¨kračovat asi hodně dlouho

2.7.2015 15:05
Pepan.

XXX.XXX.89.52

Lexaurin napsal(a):
Ono je to těžší, chemii i dýcháme a ono maso, ať už vařené nebo syrové určitě také chemii obsahuje, co žerou ta jatečná zvířata ?- vždyť chemií se stříkají pole, ovoce atd atp, mohli bychom poh¨kračovat asi hodně dlouho

Přesně.
A k tomu přidejte umělé vitamíny, konzervanty, různá antiparazitní svinstva, časté odčervování, atb téměř bezdůvodně a máte na nemoci a rakovinu zaděláno jistě.

2.7.2015 15:14
mishule

XXX.XXX.99.26

Pepan. napsal(a):
Přesně.
A k tomu přidejte umělé vitamíny, konzervanty, různá antiparazitní svinstva, časté odčervování, atb téměř bezdůvodně a máte na nemoci a rakovinu zaděláno jistě.

Nehledě na dědičnost. Sousedi měli kokřici, co ji umřela na rakovinu a štěně od ní, co si nechali také. (Nutno dodat, že štěňata měla samozřejmě jako mladý zdravý pes, rakovinu v deseti letech)

Případně u nalezenců a útulkáčů taky prostě nevíte. Můžete se snažit vyhýbat kde čemu jak nejlépe umíte a stejně o pejska přijít hodně brzy.

2.7.2015 15:48
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Pepan. napsal(a):
Přesně.

Ano, hlavně nic neléčit a nedávat antiparazitika, aby náhodou pes neumřel. Lidi, zkuste používat takové to šedivé uvnitř hlavy...

2.7.2015 15:51
Žaneta kocková

XXX.XXX.167.32

Lexaurin napsal(a):

Ano, dýcháme chemii, asi 78 % N2 a 21 % O2 a kdoví co ještě...

2.7.2015 21:36
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Ano, dýcháme chemii, asi 78 % N2 a 21 % O2 a kdoví co ještě...

Kdyby to bylo tak jednoduche jak pìsete, je to super, ale nedelam si iluze... Jen to asi spis nema reseni
protoze, ze si clovek obecny devastuje svoji maticku Zemi tak, jak to zadne zvire nedokaze, je obecne znamy fakt. Ja teda nevim jak vam, ale mne treba bohate staci vdechnout kour z cigaret smajlík

2.7.2015 21:39

ivulka2 napsal(a):

Ivulka, to máte fajn, že máte přístup k takové stravě, celé kusy, bohužel, já nemám tu možnost, takže maso kupuju, různé druhy i s vnitřnostma, pak porcuju, balíčkuju a mrazím. Zvěřinu raději vařím. Naše zatím zná taky veta, jen z očkování, odčervená byla jen 2x v mládí, od té doby, nosím každé 3-4 měs. trus na koprologii a zatím vždy OK negativní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík