Určitě je tady někdo kdo má ( měl ) štěňátko a i koně. Chtěla bych se tedy zeptat, kdy štěňátko borderky můžu brát na vyjížďky s koněm. Měla bych třeba nejdřív koně jen vést, a nechat pejska pobíhat okolo ? Aby si na sebe zvykli ? Na koních jsem s ním už byla ale jen jsem u výběhu dávala koním jídlo, takže jsme nikam nešly. Vyloženě se jich nebál, ale měl odstup. Jinak, kdo teda máte koně, když psa přivoláte přijde uplně ke koni, nebo třeba metr dva dál ( aby ho kůň nezašlápl ) ?
Prosím o nějakou radu nebo fýgl, jak se psem jezdit na co nejbezpečnější vyjížďky.
Dobrý den, nepíšete jak staré štěndo máte (pokud jsou mu 4 měsíce, klusová vyjížďka určitě není to pravé pro jeho klouby a i ovladatelnost ze sedla může být v jistých situacích poněkud problémová), ani jak Váš kůn na štěně reaguje.
Určitě bych nejdříve seznamovala ze země, abyste v případě problému mohla zasáhnout - takže nějaké kratší procházky. Já psa brala ke koním od mala, většina z nich jsou flegmouši, takže dobrý, ale ona se jim pod nohy nikdy nepletla, spíš jim běhá za zadkem. Většina psů má z koní přirozený respekt, takže si většinou prostě pobíhá okolo, v bezpečné vzdálenosti a všímá si svých věcí (jak v areálu, ohradě tak na vyjíždce, bohužel si takhle běhá i na jízdárně ), když je na volno - když je na vodítku nebo za ohradou, tak prudí a štěká, potvora.
Na vyjížďku (krok, klus, cval) jsem s ní šla až v roce a nijak jsem to nehrotila, prostě si běhala okolo nás.
Přivolání používám jak potřebuji, pod břicho ji nenutím, zase udržuji nějakou bezpečnou vzdálenost - není blbá, aby se nechala zašlápnout a prostě občas blíž už nechce, tak to respektuji. Je dobré psa naučit, aby uměl chodit za koněm, to se může hodit třeba na silnici.
Pokud máte koně, který je na psa vyloženě agresivní a vedle sebe (za sebou) ho nesnese, asi bych je spolu na vyjížďky (ze sedla) vůbec nebrala.
Koně nemám, ale BOC ano a jen doplním, co slýchám od dalších chovatelů BOC - tohle není pes ke koním. Až bude starší, pravděpodobně se je bude snažit pást, což koně nemají rádi.
Viz. třeba vlákno: https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/579208/border-kolie-dobra-volba-ke-koni-pes-nebo-fena
Třeba tam najdete i rady jak na štěndo, nepročítala jsem to celé.
Kone mám doma takže pes je s nimi prakticky stále od šteňaťa. Zvykať na zvieratá teda doporučujem čím skôr a čím viac. Kým ho ale budete brať zo sebou tak, že vy pôjdete na koni musí mať pre mňa pes 100% privolanie pretože ak ho nemá tak veľmi rýchlo zistí, že zo sedla na neho nemáte takmer žiadny dosah. Ja mám obrie plemeno (vlkodava) tak tam som s tým pohybom v období rastu opatrná, myslím si ale že aj pri menších psoch to netreba preháňať. Na krokovku s nami začal chodiť keď mal cca 5 mesiacov, tak 1-2x týždenne, normálne behať som ho nechala až po roku a popravde ani dnes keď idem viac ako na hodinu ho neberiem. Zo začiatku som ho učila aby bežal ďalej od koňa lebo aj keď máme kľudné kone mal tendenciu sa pliesť pod nohy a predsa ten kôň na neho môže stúpiť aj keď nechtiac. Po pár vychádzkach ale na to došiel a už bežal buď za nami alebo vedľa mňa ale s odstupom. Zo začiatku som niekoľkokrát zastavovala a volala ho k sebe. Musel si pri koňa zvládnuť sadnúť a dostal odmenu. A vždy keď niekoho stretáme tak zosadám a psa beriem na vodítko kým chodec alebo cyklista neprejde. Už je na to taký zvyknutý, že keď niekoho vidí sám beží ku mne :).
katkaa1
napsal(a):
Kone mám doma takže pes je s nimi prakticky stále od šteňaťa. Zvykať na zvieratá teda doporučujem čím skôr a čím viac. Kým ho ale budete brať zo sebou tak, že vy pôjdete na koni musí mať pre mňa pes 100% privolanie pretože ak ho nemá tak veľmi rýchlo zistí, že zo sedla na neho nemáte takmer žiadny dosah. Ja mám obrie plemeno (vlkodava) tak tam som s tým pohybom v období rastu opatrná, myslím si ale že aj pri menších psoch to netreba preháňať. Na krokovku s nami začal chodiť keď mal cca 5 mesiacov, tak 1-2x týždenne, normálne behať som ho nechala až po roku a popravde ani dnes keď idem viac ako na hodinu ho neberiem. Zo začiatku som ho učila aby bežal ďalej od koňa lebo aj keď máme kľudné kone mal tendenciu sa pliesť pod nohy a predsa ten kôň na neho môže stúpiť aj keď nechtiac. Po pár vychádzkach ale na to došiel a už bežal buď za nami alebo vedľa mňa ale s odstupom. Zo začiatku som niekoľkokrát zastavovala a volala ho k sebe. Musel si pri koňa zvládnuť sadnúť a dostal odmenu. A vždy keď niekoho stretáme tak zosadám a psa beriem na vodítko kým chodec alebo cyklista neprejde. Už je na to taký zvyknutý, že keď niekoho vidí sám beží ku mne :).
Moc díky ! A mohla bych se ještě zeptat, jestli chodíte po silnicích ? Z toho mám totiž docela strach...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mít na silnici pod sebou koně a za sebou štěně - to už je docela velká odvaha. To je jako kdybych venčila psa z auta.
( Tedy také to tak jedna známá dělala, ale ona jela po silnici a pes běžel po chodníku ).